Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σειρά συγκεντρώσεων για τη λύση του Κυπριακού
  • [02] Περιοδεία Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή
  • [03] Νιγηρία: 20 νεκροί από έκρηξη βόμβας
  • [04] Ζιμπάμπουε: 42 νεκροί από σύγκρουση τρένων
  • [05] Σε κατεδαφίσεις κατοικιών προχωρά ο ισραηλινός στρατός
  • [06] Αποτελέσματα της 17ης Αγωνιστικής στην Α΄
  • [07] Columbia: Η Επόμενη μέρα

    [01] Σειρά συγκεντρώσεων για τη λύση του Κυπριακού

    2/2/2003 1:25:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Ελληνοκύπριοι και Tουρκοκύπριοι φοιτητές ενώνουν τις φωνές τους την Κυριακή σε μία κοινή εκδήλωση, απέναντι από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ταυτόχρονα ειρηνικές συγκεντρώσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, τη Γενεύη και το Τορόντο. Το βράδυ του Σαββάτου στην Λευκωσία, δεκάδες Ελληνοκύπριοι έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης στους Τουρκοκυπρίους. Όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Μεγαλόνησο, σαφές προβάδισμα έναντι των συνυποψήφιων του στις προεδρικές εκλογές, δίνει στον Τάσσο Παπαδόπουλο μια δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται την Κυριακή σε κυπριακή εφημερίδα.

    Ο Παπαδόπουλος προηγείται στις δημοσκοπήσεις

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, Τάσσος Παπαδόπουλος προηγείται σημαντικά έναντι των αντιπάλων του, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα "Πολίτης".

    Για τον πρώτο γύρο στον κ. Παπαδόπουλο τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του δίνουν ποσοστό 38% έναντι 24,4% του Γλαύκου Κληρίδη, 7% του Αλέκου Μαρκίδη και 2% υπέρ του Νίκου Κουτσού.

    Μεγάλο ποσοστό, 15,3% δήλωσαν ότι είναι αναποφάσιστοι, ενώ 5,3% δεν απάντησαν.

    Στο δεύτερο γύρο ο κ. Παπαδόπουλος φέρεται να επανεκλέγεται με ποσοστό πάνω από 54%, είτε αντίπαλός του είναι ο κ. Κληρίδης είτε ο κ. Μαρκίδης.

    Στο μεταξύ, την Δευτέρα το πρωί θα έχουν νέα συνάντηση στη Λευκωσία ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

    [02] Περιοδεία Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή

    2/2/2003 5:33:00 μμ

    Στη Δαμασκό βρίσκεται από την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. Γιώργος Παπανδρέου, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Αμμάν, τη Βηρυτό και το Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες για το θέμα του Ιράκ. Στις 5 Φεβρουάριου θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Παουελ θα παρουσιάσει τα στοιχεία που διαθέτει η αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ.

    ''Ξεκάθαρη και ομόφωνη η άποψη της Ε.Ε''

    Αποφασιστικοί σε ό,τι αφορά την αυστηρή εφαρμογή του ψηφίσματος 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ, εμφανίστηκαν ο κ. Παπανδρέου και ο Σύρος ομόλογός του κ. Φαρούκ αλ Σάραα.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος συνοδεύεται από τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μέση Ανατολή Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, δήλωσε κατ' επανάληψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απολύτως ξεκάθαρη και ομόφωνα ειλημμένη άποψη για τη διευθέτηση της κρίσης στο Ιράκ, στα πλαίσια του ψηφίσματος 1441 και εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι η πολιτική λύση είναι ακόμη εφικτή.

    Τόνισε δε την αποφασιστικότητα με την οποία πρέπει ενωμένη η διεθνής κοινότητα, να απευθυνθεί στον Ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν προκειμένου αυτός να συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα από τον ΟΗΕ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και το Ισραήλ προς την κατεύθυνση της πολιτικής λύσης.

    Από την πλευρά του ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι το ψήφισμα 1441 αφορά όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και όχι μόνο ένα και ότι το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα των ερευνών των επιθεωρητών δεν νομιμοποιεί σε καμία περίπτωση μονομερή ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    ''Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη δεύτερου ψηφίσματος αλλά χρειάζεται να δώσουμε στους επιθεωρητές τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και να ενημερώσουν με αξιοπιστία την διεθνή κοινότητα''.

    Στο περιθώριο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει κατ ιδίαν συνομιλίες με το γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν, τον κ. Πάουελ, αλλά και με άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του, όπως οι κ.κ. Φίσερ, Στρο και Ντε Βιλπέν.

    [03] Νιγηρία: 20 νεκροί από έκρηξη βόμβας

    2/2/2003 4:33:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, από την ισχυρότατη έκρηξη, που συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Λάγος, στις 11.30 το πρωί τοπική ώρα. Σύμφωνα με την τοπική τηλεόραση, η έκρηξη οφείλεται σε βόμβα, που τοποθετήθηκε σε τράπεζα στο κέντρο της πόλης, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι νεκροί ξεπερνούν τους πενήντα. Η έκρηξη κατέστρεψε την τράπεζα και δύο τετραώροφα κτίρια, ενώ προκάλεσε ζημιές και σε πολλά άλλα γειτονικά. Στο σημείο της καταστροφής επικράτησε πανικός, καθώς πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να βοηθήσει τα θύματα, αλλά παρατηρήθηκαν και λεηλασίες στα κατεστραμμένα κτίρια. Μέχρι στιγμής, οι Αστυνομικές Αρχές της χώρας δεν επιβεβαιώνουν τον αριθμό των νεκρών και αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε εικασία για τα αίτια της έκρηξης.

    [04] Ζιμπάμπουε: 42 νεκροί από σύγκρουση τρένων

    2/2/2003 2:35:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 68 τραυματίστηκαν, όταν δύο τρένα συγκρούστηκαν 150 χλμ. από τους καταρράκτες Βικτόρια, στην Ζιμπάμπουε. Το τρένο, που μετέφερε 1.100 επιβάτες σε 13 βαγόνια, συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία που μετέφερε εύφλεκτα υλικά, με αποτέλεσμα τα δύο τρένα να τυλιχθούν αμέσως στις φλόγες. Τα σωστικά συνεργεία, που έσπευσαν στον τόπο του δυστυχήματος, χρειάστηκαν περισσότερες από τέσσερις ώρες για να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες που είχαν παγιδευτεί στα παραμορφωμένα βαγόνια.

    Περισσότεροι από 68 τραυματίες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία σε νοσοκομεία της περιοχής, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή η σοβαρότητα της κατάστασής τους.

    Όπως μετέδωσε ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας, πολλοί από τους νεκρούς ήταν αδύνατο να αναγνωριστούν.

    Ο υπουργός μεταφορών της κυβέρνησης απέδωσε την τραγωδία σε ανθρώπινο λάθος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιος ακριβώς φέρει την ευθύνη για το πολύνεκρο αυτό δυστύχημα

    [05] Σε κατεδαφίσεις κατοικιών προχωρά ο ισραηλινός στρατός

    2/2/2003 1:06:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Την κατεδάφιση 22 κατοικιών, που στην πλειονότητά τους ήταν υπό ανέγερση, ξεκίνησε το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός, μέσα στην οικιστική ζώνη της Χεβρώνας, όπως ανακοινώθηκε από παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές. Οι εκσκαφείς της στρατιωτικής διοίκησης άρχισαν την κατεδάφιση των κατοικιών με την πρόφαση ότι οικοδομούνταν χωρίς άδεια από τις ισραηλινές αρχές κατοχής, καθώς εδώ και πολλές ημέρες η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση απαγόρευσης κυκλοφορίας. Εκπρόσωπος των στρατιωτικών αρχών τόνισε πως οι ιδιοκτήτες των κατοικιών είχαν προειδοποιηθεί πως οι οικοδομές τους, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον εβραϊκό οικισμό του Κιργιάτ Αρμπα, ήταν παράνομες.

    [06] Αποτελέσματα της 17ης Αγωνιστικής στην Α΄

    2/2/2003 7:00:00 μμ

    Σε αγώνες για την 17η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` Εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Ακράτητος-Καλλιθέα 3-3

    Ολυμπιακός-ΟΦΗ 1-0

    ΠΑΟΚ-Ξάνθη 1-0

    Ηρακλής-Παναχαϊκή 1-1

    Πανιώνιος-Αρης 1-0

    Αιγάλεω-Ιωνικός 0-0

    Γιάννινα-ΑΕΚ 0-2

    Προοδευτική-Παναθηναϊκός Εναρξη 19.00

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - σε 17 αγώνες

    Ολυμπιακός 36

    Παναθηναϊκός (16αγ.) 35

    ΠΑΟΚ 33

    ΑΕΚ 32

    Πανιώνιος 31

    Αρης 26

    Ηρακλής 25

    Ξάνθη 23

    Προοδευτική (16αγ.) 21

    ΟΦΗ 21

    Αιγάλεω 20

    Καλλιθέα 15

    Γιάννινα 14

    Ακράτητος 12

    Ιωνικός 12

    Παναχαϊκή 8

    [07] Columbia: Η Επόμενη μέρα

    2/2/2003 8:08:00 μμ

    Ημέρα πένθους στις ΗΠΑ, μετά την συντριβή του διαστημικού λεωφορείου Columbia το Σάββατο, στην οποία έχασαν τη ζωή τους και τα επτά μέλη του πληρώματος. Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της τραγωδίας. Η NASA έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα, ανακοινώνοντας ότι θα χειριστεί τις έρευνες για την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου, σαν να επρόκειτο για αεροπορικό δυστύχημα. Τη μνήμη των επτά αστροναυτών έσπευσαν να τιμήσουν οι κάτοικοι της πόλης Νακοντότσες, στο Τέξας, αποθέτοντας λίγα λουλούδια στα συντρίμμια του διαστημικού λεωφορείου.

    Ξεκίνησαν οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος

    Επίσημη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος του Columbia ξεκίνησε η NAΣA, όπως δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων, Ρον Ντίτμορ, που σημείωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς τι προκάλεσε το δυστύχημα.

    Ο Ρον Ντίτμορ διευκρίνισε ότι υπήρχαν τεχνικές ανωμαλίες στο διαστημικό λεωφορείο πριν σημειωθεί η τραγωδία και ενδείξεις υπερθέρμανσης.

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα χειριστεί τις έρευνες για την καταστροφή του Columbia, σαν να επρόκειτο για αεροπορικό δυστύχημα και εξασφάλισε βοήθεια από ειδικούς στον τομέα ασφάλειας των μεταφορών και της αεροπορίας.

    Η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας των Μεταφορών, που ερευνά τα αεροπορικά δυστυχήματα, ανέφερε ότι, μετά από αίτημα της NASA, όρισε πέντε ειδικούς στους τομείς αναπαράστασης και ανάλυσης των υπολειμμάτων και εκτίμησης της απόδοσης των συστημάτων πτήσης, όπως το υδραυλικό και το ηλεκτρονικό σύστημα.

    Επίσης, στις έρευνες θα συμμετάσχει ένας ειδικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας, ενώ τουλάχιστον έναν εμπειρογνώμονα θα στείλει και το υπουργείο Μεταφορών.

    Συντρίμμια του Columbia έχουν εντοπιστεί σε περισσότερες από 800 περιοχές δήλωσαν την Κυριακή οι αστυνομικές αρχές της κομητείας Νακογκντότσες στο ανατολικό Τέξας. Όπως διευκρίνισε ο σερίφης Τομ Μάντοξ, τα συντρίμμια αυτά είναι διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή.

    "Αλλα είναι μικρά σε μέγεθος και άλλα μπορεί να φτάνουν τα δύο μέτρα. Σε ορισμένες περιοχές βρέθηκε μόνο ένα κομμάτι και σε άλλες, σε μια έκταση 400 μέτρων, εντοπίστηκαν περισσότερα από 200 κομμάτια".

    "Πολλά από αυτά έπεσαν πάνω σε κτίρια και αυτοκίνητα. Ανάμεσα στα συντρίμμια εντοπίστηκαν και κομμάτια ηλεκτρονικού υπολογιστή", πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, ο διευθυντής της ΝΑΣΑ Σον Ο'Κιφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν οι πτήσεις διαστημικών λεωφορείων μέχρι τον Ιούνιο, αφού όμως πρώτα επιλυθούν τα προβλήματα, που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα.

    "Θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις πτήσεις όταν αυτό θα είναι αναγκαίο", τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Χθες, η NASA είχε ανακοινώσει τη διακοπή επ' αόριστον όλων των πτήσεων διαστημικών λεωφορείων. Εκτός από το Columbia είχαν προγραμματιστεί άλλες πέντε αποστολές μέσα στο 2003.

    Θρήνος για τα θύματα του Columbia

    Τη μνήμη των επτά αστροναυτών που χάθηκαν άδοξα στην πτώση του Κολούμπια έσπευσαν να τιμήσουν αυθόρμητα οι κάτοικοι της πόλης Νακοντότσες, στο Τέξας, αφήνοντας λίγα λουλούδια στα συντρίμμια του διαστημικού λεωφορείου.

    Πολλοί από αυτούς βούρκωσαν κοιτάζοντας τα απανθρακωμένα μεταλλικά κομμάτια που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ άλλοι αρνούνταν να πιστέψουν πως τα εκατοντάδες αυτά συντρίμμια είναι το μόνο που έχει απομείνει από το τεχνολογικό θαύμα του Κολούμπια.

    Στο κέντρο της πόλης, εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία, προκειμένου να περιεργαστούν ένα από τα πιο μεγάλα κομμάτια, διαστάσεων περίπου όσο ένα αυτοκίνητο.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε διάγγελμα του ανέφερε πως ολόκληρο το αμερικανικό έθνος θρηνεί το θάνατο των επτά αστροναυτών.

    "Το Columbia χάθηκε. Δεν υπάρχουν επιζώντες. Το έθνος μας θρηνεi. Είναι ένα φρικτό συμβάν και μια ημέρα μεγάλης λύπης", τόνισε ο Πρόεδρος Μπους, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε πως το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ θα συνεχιστεί. "Ο σκοπός για τον οποίον πέθαναν δεν θα σταματήσει να υπάρχει. Το ταξίδι μας στο διάστημα θα συνεχιστεί", υπογράμμισε.

    Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις Πολιτείες του Τέξας και της Λουιζιάνας, απελευθερώνοντας έτσι ομοσπονδιακά κονδύλια, που θα χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό της περιοχής από τα συντρίμμια του διαστημικού λεωφορείου.

    Το χρονικό της πτώσης

    Την στιγμή, που το Columbia βρισκόταν σε ύψος 200.000 ποδών πάνω από το Τέξας, 16 λεπτά πριν την προσγείωση του, αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται, πως άκουσαν εκρήξεις, ενώ και οι πρώτες φωτογραφίες έδειχναν τα ίχνη που άφηνε πίσω του, τα οποία ξαφνικά τριπλασιάστηκαν.

    Την ίδια ώρα, οι συγγενείς των επτά αστροναυτών, βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της NAΣA στο Ακρωτήριο Κένεντυ και παρακολουθούσαν με κομμένη ανάσα την πορεία του διαστημικού λεωφορείου.

    Το Κολούμπια ταξίδευε με ταχύτητα 18 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου και βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης, όταν οι τεχνικοί της ΝΑΣΑ, που κατέγραφαν λεπτό προς λεπτό την πορεία του διαστημοπλοίου και βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με το πλήρωμα, σημείωσαν μια διακοπή των μετρητών θερμοκρασίας που ήταν στο υδραυλικό σύστημα του αριστερού φτερού.

    Σε δευτερόλεπτα, οι μετρητές θερμοκρασίας από τα υπόλοιπα σημεία του διαστημόπλοιου είχαν σταματήσει να ανταποκρίνονται στα μηχανήματα ελέγχου.

    Οι μηχανικοί της ΝΑΣΑ έστειλαν μήνυμα στο πλήρωμα και ζήτησε να ανταποκριθούν. Μετά από μια μακρά σιγή, ο πιλότος του Κολούμπια, διοικητής Ρικ Χάσμπάντ, άρχισε να αναγνωρίζει τα μηνύματα και να ανταποκρίνεται, αλλά μετά από δύο λέξεις η φωνή του χάθηκε.

    Μετά από κλάσματα του δευτερολέπτου το Columbia κατακερματίστηκε στον αέρα και τα κομμάτια του σκορπίστηκαν στο έδαφος.

    Μηνύματα συμπαράστασης

    Τα συλλυπητήρια του στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν εξέφρασε ο Πρόεδρος Μπους, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, για το θάνατο του ισραηλινού αστροναύτη Ιλάν Ραμόν καθώς και την αλληλεγγύη του προς την οικογένειά του τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μία τραγική ημέρα για τις οικογένειες των επτά αστροναυτών και για την επιστήμη.

    Από την πλευρά του, ο Σαρόν εξέφρασε και εκείνος τα συλλυπητήριά του στον Μπους και τόνισε πως "σε στιγμές σαν κι αυτές οι καρδιές Αμερικανών και Ισραηλινών χτυπούν σαν μια". Λίγο αργότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συλλυπήθηκε τον πατέρα του Ραμόν.

    Τα θερμά και βαθιά της συλλυπητήρια προς την αμερικανική κυβέρνηση και στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε με μήνυμα της η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης "για τη φοβερή τραγωδία που κτύπησε σήμερα το διαστημικό λεωφορείο Columbia λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη προσγείωσή του" ενώ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος απέστειλε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το τραγικό δυστύχημα.

    Τη βαθιά του λύπη για το τραγικό δυστύχημα και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των επτά αστροναυτών εξέφρασε και ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν "Η εξερεύνηση του διαστήματος δεν έχει σύνορα, για το λόγο αυτό η απώλεια του Κολούμπια είναι μια απώλεια για όλη την ανθρωπότητα", υπογράμμισε ο Ανάν σε ανακοίνωσή του.

    Συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. "Η Ρωσία έμαθε με βαθιά της λύπη τον τραγικό θάνατο του πληρώματος του Columbia...Αυτοί οι θαρραλέοι άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους κατακτώντας τον επικίνδυνο χώρο του διαστήματος εξ ονόματος της ειρήνης, της επιστήμης και της προόδου του πολιτισμού", σημειώνει ο Πούτιν, ζητώντας από τον Αμερικανό ομόλογό του και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μεταφέρουν τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

    "Προσωπικά συλλυπητήρια" στον Τζορτζ Μπους και την αλληλεγγύη της Γαλλίας εξέφρασε και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ. "Η απώλεια του διαστημικού λεωφορείου Columbia και των επτά μελών του πληρώματός του, κατά την επιστροφή τους στη γη είναι μια τρομερή τραγωδία", δήλωσε ο Σιράκ, εκφράζοντας "τη συμπάθεια και τη φιλία του σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή" προς τον Αμερικανό Πρόεδρο.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον Αμερικανό ομόλογό του "να μεταφέρει στις οικογένειες των θυμάτων τα προσωπικά του συλλυπητήρια". "Τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια", εξέφρασε επίσης ο Ζακ Σιράκ και προς τον ισραηλινό ομόλογό του Μοσέ Κατσάβ, διαβεβαιώνοντάς τον "για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τον ισραηλινό λαό σε αυτές τις τραγικές στιγμές".

    Τα συλλυπητήρια της για την τραγωδία του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια και το θάνατο επτά αστροναυτών εξέφρασε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι "Ο κουβανικός λαός συμπαρίσταται στον πόνο του αμερικανικού λαού για το θάνατο των τέκνων του. Αυτήν την ώρα του θρήνου εκφράζουμε τη συμπαράσταση του λαού και της κυβέρνησης της Κούβας στις οικογένειες των νεκρών αστροναυτών"

    Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε σε μήνυμά του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. ''Η τραγική απώλεια των επτά μελών του πληρώματος του Columbia με συγκλόνισε. Η επιστημονική τους εργασία ήταν προς όφελος όλης της ανθρωπότητας. Οι Ευρωπαίοι μοιράζονται αυτήν την απώλεια και το πένθος με τις οικογένειες τους και τους λαούς σας''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 2 February 2003 - 19:12:26 UTC