Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξάνονται οι έλεγχοι αλκοτέστ
  • [02] Ασθενής σεισμός στο Ιόνιο
  • [03] Διαμαρτυρίες στη Θεσσαλονίκη για Παπαχελά-Τέλλογλου
  • [04] Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Β. Κορέας και ΗΠΑ
  • [05] Η ΑΕΚ Νίκαιας κυπελούχος στο βόλλεϋ
  • [06] Αποτελέσματα 17ης αγωνιστικής Α΄ποδοσφαίρου
  • [07] Τραγωδία με το διαστημικό λεωφορείο Columbia

    [01] Αυξάνονται οι έλεγχοι αλκοτέστ

    1/2/2003 2:53:00 μμ

    Αλκοτέστ σε κάθε εμπλεκόμενο οδηγό, ανεξαρτήτως ευθύνης ή πρόκλησης έστω και μικρών υλικών ζημιών, θα πραγματοποιείται από το Σάββατο, σύμφωνα με τα νέα μέτρα για την καταγραφή και τον έλεγχο των τροχαίων ατυχημάτων. Στο σημείο του ατυχήματος θα μεταβαίνουν άνδρες της Τροχαίας και όχι η Αμεση Δράση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Αιτία για την λήψη της νέας απόφασης είναι η αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, που οφείλονται στη μέθη.

    Αυστηρότερες οι ποινές

    Οι έλεγχοι αλκοτέστ εκτείνονται, καθώς από τη νέα χρονιά μπήκε σε εφαρμογή η κοινή απόφαση των υπουργείων Μεταφορών Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης, που αναφέρεται στην αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου συμπεριφοράς των οδηγών.

    Οι κυριότερες από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει η νέα απόφαση είναι:

    Εισαγωγή στο σύστημα ελέγχου της οδικής συμπεριφοράς των μοτοποδηλάτων. Επιβολή επιπλέον 3 πόντων για παράβαση των νέων οδηγών μέχρι 3 χρόνια. Οι πλημμέληματικές παραβάσεις δεν χρεώνονται με βαθμούς στο πόιντ σύστεμ αλλά με διοικητικές ποινές.

    Έτσι για ποσοστό από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εμπνεόμενου αέρα προστίθενται 3 βαθμοί στο πόιντ σύστεμ και επιβάλλεται πρόστιμο 75 ευρώ.

    Για ποσοστό από 0,40 έως 0,60 πρόστιμο 146,5 ευρώ και αφαίρεση επί τόπου του διπλώματος για 3 μήνες.

    Ενώ, για ποσοστό 0,60 και πάνω διοικητικό πρόστιμο 587 ευρώ, 6 μήνες αφαίρεση του διπλώματος και παραπομπή στον εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία.

    Οι βαθμοί ποινής θα διαγράφονται για τα επαγγελματικά διπλώματα στα 4 χρόνια, ενώ για τα υπόλοιπα στα δύο χρόνια.

    [02] Ασθενής σεισμός στο Ιόνιο

    1/2/2003 3:56:00 μμ

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13.09, στην περιοχή του Ιονίου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Ζακύνθου και Βαρθολομιού Ηλείας, 225 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας. Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και θεωρούν ότι πρόκειται για μετασεισμό της ισχυρής σεισμικής δόνησης, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στην ίδια περιοχή, στις 2 Δεκεμβρίου.

    [03] Διαμαρτυρίες στη Θεσσαλονίκη για Παπαχελά-Τέλλογλου

    1/2/2003 12:07:00 μμ

    Με διαμαρτυρίες αλλά χωρίς επεισόδια πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση του βιβλίου των δημοσιογράφων Αλέξη Παπαχελά και Τάσου Τέλλογλου με αντικείμενο τη δράση της οργάνωσης "17 Νοέμβρη". Ένταση δημιουργήθηκε, όταν ομάδα 30-40 περίπου νεαρών είχε αναρτήσει πανό και φώναζαν συνθήματα με υπονοούμενα περί σχέσης των συγγραφέων με αμερικανικά συμφέροντα, τα οποία και υπαγόρευσαν το περιεχόμενο του βιβλίου

    Σαρκάζοντας το περιεχόμενο και τα υπονοούμενα των διαδηλωτών, οι συγγραφείς τους ευχαρίστησαν για το θόρυβο αλλά κυρίως για το διάλογο που προκαλούν, έστω κι με αυτό τον τρόπο.

    Η παρουσίαση εξελίχθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών στο χώρο του βιβλιοπωλείου, ενώ οι νεαροί συγκεντρωθέντες διαλύθηκαν αργότερα χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

    [04] Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Β. Κορέας και ΗΠΑ

    1/2/2003 1:38:00 μμ

    Η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε σήμερα τον πληθυσμό της να προετοιμασθεί για να δώσει τον "ιερό αγώνα" ενάντια στις ΗΠΑ, καθώς πλέον ελαχιστοποιούνται οι ελπίδες για επίλυση της κρίσης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα, επισκέφθηκαν ειδικές αντιαμερικανικές εκθέσεις, ή παρακολούθησαν προπαγανδιστικές εκδηλώσεις.

    Το πρακτορείο KCNA επισήμανε πως τα έργα που παρουσιάσθηκαν "ενθαρρύνουν τον λαό και τον λαϊκό στρατό στην αντιπαράθεσή μας με τις ΗΠΑ", τις οποίες κατηγόρησε πως προσπαθούν να απομονώσουν και να πνίξουν τη χώρα.

    Η ίδια πηγή τόνισε πως ποιήματα και μαχητικά τραγούδια συνετέθησαν για να "προετοιμάσουν τον εργαζόμενο λαό για έναν ιερό αγώνα, προκειμένου να εξαφανίσουν τους εχθρούς του".

    Παράλληλα, καμία βελτίωση δεν είναι ορατή στην κρίση που έχει προκύψει από τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βορείου Κορέας.

    Την Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως απαγόρευσε σε δύο βορειοκορεάτες διπλωμάτες, διαπιστευμένους στον ΟΗΕ, να μεταβούν στις 5-6 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον, όπως είχαν οι ίδιοι εκφράσει την επιθυμία.

    [05] Η ΑΕΚ Νίκαιας κυπελούχος στο βόλλεϋ

    1/2/2003 7:43:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Kυπελλούχος Ελλάδας στέφθηκε το Σάββατο η ΑΕΚ Νίκαιας στο βόλεϊ ανδρών. Στον τελικό του φάιναλ εϊτ που φιλοξενήθηκε στην Καλαμάτα, η ομάδα του Σωτήρη Δρίκου νίκησε 3-2 τον Παναθηναϊκό στον τελικό της διοργάνωσης. Τα σετ, με πρώτο τον Παναθηναϊκό: 22-25, 27-25, 21-25, 25-22, 16-18.

    [06] Αποτελέσματα 17ης αγωνιστικής Α΄ποδοσφαίρου

    1/2/2003 7:33:00 μμ

    Σε αγώνες για την 17η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` Εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Ακράτητος-Καλλιθέα 3-3

    Ολυμπιακός-ΟΦΗ 1-0

    ΠΑΟΚ-Ξάνθη Εναρξη 19.00

    Ηρακλής-Παναχαϊκή 2/2

    Πανιώνιος-Αρης 2/2

    Αιγάλεω-Ιωνικός 2/2

    Γιάννινα-ΑΕΚ 2/2

    Προοδευτική-Παναθηναϊκός 2/2

    Ο πίνακας της βαθμολογίας

    Η βαθμολογία σε 16 αγώνες έχει ως εξής:

    Ολυμπιακός (17αγ.) 36

    Παναθηναϊκός 35

    ΠΑΟΚ 30

    ΑΕΚ 29

    Πανιώνιος 28

    Αρης 26

    Ηρακλής 24

    Ξάνθη 23

    Προοδευτική 21

    ΟΦΗ (17αγ.) 21

    Αιγάλεω 19

    Καλλιθέα (17) 15

    Γιάννινα 14

    Ακράτητος (17αγ.) 12

    Ιωνικός 11

    Παναχαϊκή 7

    [07] Τραγωδία με το διαστημικό λεωφορείο Columbia

    1/2/2003 7:52:00 μμ

    Το πλήρωμα του Columbia

    Δεκαέξι λεπτά πριν την προσγείωση του στο ακρωτήριο Κένεντυ, στη Φλόριντα, το διαστημικό λεωφορείο Columbia εξερράγη και συνετρίβη στο Τέξας. Το διαστημικό κέντρο της NASA έχασε κάθε επαφή με το Columbia στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και από εκείνη τη στιγμή τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. Το Columbia μετέφερε τον πρώτο Ισραηλινό αστροναύτη, τον Ίλαν Ράμον και έξι Αμερικανούς, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες.Τα συντρίμια του εντοπίστηκαν ήδη στην ευρύτερη περιοχή του Ντάλλας ενώ οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να μην τα πλησιάσουν καθώς μπορεί να είναι τοξικά.

    Εκρήξεις άκουσαν αυτόπτες μάρτυρες

    Η NASA δεν έχει προβεί ακόμη σε επίσημη ανακοίνωση για την τύχη των μελών του πληρώματος, ωστόσο οι σημαίες στο Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον κυματίζουν μεσίστιες. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατική ενέργεια, καθώς το ύψος στο οποίο συνέβη η τραγωδία, κάνει απίθανη μία τέτοια πρόβλεψη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον από το Καμπ Ντέηβιντ για να προεδρεύσει σε σύσκεψη.

    Πρόκειται για τη δεύτερη τραγωδία στην ιστορία της NASA, μετά την έκρηξη του Τσάλεντζερ πριν από 17 χρόνια.

    Την στιγμή, που το Columbia βρισκόταν σε ύψος 200.000 ποδών πάνω από το Τέξας, δέκα έξι λεπτά πριν την προσγείωση του, αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται πως άκουσαν εκρήξεις ενώ και οι πρώτες φωτογραφίες έδειχναν τα ίχνη που που άφηνε πίσω του, τα οποία ξαφνικά τριπλασιάστηκαν.

    Οι συγγενείς των επτά αστροναυτών, βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ και παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα την πορεία του Columbia. Το διαστημικό λεωφορείο είχε απογειωθεί την 16 Ιανουαρίου.

    Αναζητούνται τα αίτια της τραγωδίας

    Ο Ισραηλινός Ιλάν Ράμον

    Όπως υπενθυμίζουν τα διεθνή πρακτορεία, την ημέρα της απογείωσης ένα κομμάτι μονωτικού αφρού από το εξωτερικό ντεπόζιτο καυσίμων αποκολλήθηκε και ειδικοί θεωρούν ότι μπορεί να σκαλώθηκε στο αριστερό φτερό του διαστημικού λεωφορείου.

    Εντούτοις εκπρόσωποι του Πύργου Ελέγχου της NASA διαβεβαίωσαν την Παρασκευή, ότι δεν υπήρχε πρόβλημα και ότι το φτερό δεν είχε πάθει καμία ζημιά.

    Στα σαράντα δύο χρόνια, που η ΝΑΣΑ στέλνει ανθρώπους στο διάστημα δεν έχει ξαναχάσει ποτέ πλήρωμα κατά τη διάρκεια στης προσγείωσης ενώ το Τσάλεντζερ είχε εκραγεί ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση του, τον Ιανουάριο του 1986.

    Τα θύματα της τραγωδίας

    Καλπάνα Τσάουλα

    Ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν επισημαίνει "η κυβέρνηση και ο λαός του Ισραήλ προσεύχονται μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο για μια προσγείωση χωρίς προβλήματα του Columbia. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές το Ισραήλ και οι πολίτες του στέκονται στο πλευρό της οικογένειας του ισραηλινού αστροναύτη Ιλάν Ραμoν, αλλά και στο πλευρό της αμερικανικής κυβέρνησης και του λαού της χώρας και προσεύχονται μαζί τους να επιστρέψουν σώοι οι αστροναύτες".

    Ιδιαίτερα αναστατωμένοι και λυπημένοι είναι Iνδοί επιστήμονες που ασχολούνται με τα διαστημικά προγράμματα καθώς στο πλήρωμα, βρισκόταν και η ινδικής καταγωγής Καλπάνα Τσάουλα.

    Τα επτά μέλη του πληρώματος είναι οι:

    Ilan Ramon, 47 ετών. Πρόκειται για τον πρώτο Ισραηλινό αστοναύτη. Πιλότος της ισραηλινής αεροπορίας είχε διακριθεί στο πόλεμο του Yom Kippur το 1973 και στον πόλεμο του Λιβάνου το 1982. Rick D. Husband, 45 ετών, κυβερνήτης. Επρόκειτο για το δεύτερο διαστημικό του ταξίδι. William C. McCool, 40 ετών, πιλότος, πρώτο του ταξίδι στο Διάστημα. Michael P. Anderson, 42 ετών, διοικητής οφέλιμου φορτίου, πρωτομπήκε σε τροχιά το 1998 με το ρωσικό διαστημικό σταθμό ΜΙΡ. David M. Brown, 46 ετών, ειδικός, αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού, με συμμετοχή σε πολλά πειράματα, κυρίως βιολογικά. Kalpana Chawla, 42 ετών, Ινδοαμερικανή, μηχανικός, με περισσότερες από 375 ώρες πτήσεις στο διάστημα. Laurel Clark, 41 ετών, ειδική, έκανε το πρώτος της διαστημικό ταξίδι. Είχε συμμετάσχει σε πολλά πειράματα κυρίως βιολογικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 February 2003 - 17:53:42 UTC