Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαββατοκύριακο κακοκαιρίας
  • [02] Συνελήφθη στο ''Ελ. Βενιζέλος'' για οπλοκατοχή
  • [03] Ένα βήμα πίσω κάνουν οι ΗΠΑ
  • [04] ΗΠΑ: Εναέρια σύγκρουση μικρών αεροπλάνων
  • [05] Αναμένονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων

    [01] Σαββατοκύριακο κακοκαιρίας

    25/1/2003 11:14:00 πμ

    Σε ετοιμότητα έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα από το νέο κύμα κακοκαιρίας. Σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν κάνει την εμφάνιση τους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με θυελλώδεις ανέμους, ενώ οι χιονοπτώσεις στα ορεινά έχουν καταστήσει απαραίτητες τις αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορισμένα σημεία του επαρχιακού δικτύου. Η τροχαία συνιστά στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις, καθώς επιδείνωση του καιρού θα σημειωθεί σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα.

    Επέκταση των έντονων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα

    Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Κέρκυρας- Ηγουμένιτσας, Ηγουμενίτσας- Λευκίμης, Καβάλας- Πρίνου και Καβάλας- Κεραμωτής.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στην θέση Κατάρα, στο δρόμο από Γιάννενα προς Γρεβενά, μέσω Μηλιάς Μετσόβου, στο εθνικό δίκτυο Ιωαννίνων-Κοζάνης, καθώς και σε άλλα σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου.

    Στην Αττική οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. Δήμοι και νομαρχίες είναι σε ετοιμότητα, ενώ οι σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί από χθες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα στο θα είναι έντονα στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα ανατολικοί βορειοανατολικοί πολύ ισχυροί και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις μέχρι πολύ θυελλώδεις και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο νότιο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 14 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

    Ύφεση των φαινομένων αναμένεται από τη Δευτέρα, ωστόσο η θερμοκρασία θα βρεθεί σε χαμηλά επίπεδα.

    Εν τω μεταξύ, σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στη Μυτιλήνη από την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σύμφωνα με τη Νομαρχία πλημμύρησαν νοικοκυριά στους οικισμούς Περάματος και Αύλωνα και αγροτικές καλλιέργειες κυρίως θερμοκήπια, το 70% από τα οποία καταστράφηκε ολοσχερώς.

    [02] Συνελήφθη στο ''Ελ. Βενιζέλος'' για οπλοκατοχή

    25/1/2003 10:20:00 πμ

    Ενας 57χρονος συνελήφθη την Παρασκευή στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'', όταν στην χειροαποσκευή του ανιχνεύτηκε απο τα ειδικά μηχανήματα ελέγχου, ένα πιστόλι των 22 χιλιοστών, με πέντε φυσίγγια. Πρόκειται για τον Δημήτριο Παπατρύφωνα του Ελευθερίου, κάτοικο Δροσιάς Αττικής, οικονομικό διευθυντή Ναυτιλιακής εταιρίας, ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη. Το πιστόλι που κατείχε παράνομα, όπως είπε, το είχε αγοράσει για προσωπική του ασφάλεια.

    Ο συλληφθείς σήμερα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

    Να σημειώσουμε ότι, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, η κατοχή και μεταφορά όπλου στο εσωτερικό του αεροσκάφους δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο, ακόμη κι αν πρόκειται για αστυνομικό σε εντεταλμένη υπηρεσία. Στην περίπτωση αυτή το όπλο παραδίδεται στο πλήρωμα για την τοποθέτηση του σε ειδικό χώρο και επιστρέφεται μετά το πέρας του ταξιδιού.

    Τέλος να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται όπλο στους χώρους του "Ελευθέριος Βενιζέλος", από την έναρξη της λειτουργίας του.

    [03] Ένα βήμα πίσω κάνουν οι ΗΠΑ

    25/1/2003 12:28:00 πμ

    Μικρές ενδείξεις για αλλαγή της στάσης τους στο ζήτημα του Ιράκ επέδειξαν την Παρασκευή οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά το ρήγμα, που προκλήθηκε στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Ευρώπη. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεχτεί μία παράταση της αποστολής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι επιθεωρήσεις στο ιρακινό οπλοστάσιο θα αποδειχθούν, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, παραγωγικές. Στο μεταξύ προειδοποίηση προς όλους τους Αμερικανούς υπηκόους, που είτε κατοικούν είτε ταξιδεύουν στο εξωτερικό, να είναι έτοιμοι για αναχώρηση από τις χώρες διαμονής τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εξέδωσε απόψε το Στέητ Ντηπάρτμεντ.

    Δεν δίνει συνέχεια ο Σρέντερ

    Ήδη εκπρόσωπος των επιθεωρητών χαρακτήρισε ικανοποιητική τη μέχρι τώρα συνεργασία της Βαγδάτης, ενώ το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, ότι εξετάζει αίτημα των επιθεωρητών να υποβάλλουν ερωτήσεις σε τρεις Ιρακινούς επιστήμονες.

    Νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε φραστική αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ιρακινό, ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι διαθέτουν αποδείξεις για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ Γερμανία και η Ρωσία απευθύνουν κοινή έκκληση ώστε να καταβληθούν περαιτέρω διπλωματικές προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της ιρακινής κρίσης. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν την Παρασκευή ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ανακοινώθηκε, πως Μόσχα και Βερολίνο συμφώνησαν στο ότι όλες οι μέθοδοι πολιτικής επίλυσης της κρίσης θα πρέπει να εξαντληθούν.

    Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος και εύλογος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων που βρίσκονται στο Ιράκ, ώστε να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

    Τη Δευτέρα ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την αναφορά σχετικά με την κατάσταση του ιρακινού οπλοστασίου.

    Κοινή έκκληση για συνεργασία και ενότητα Συμβουλίου Ασφαλείας και διεθνούς κοινότητας στη διαχείριση της κρίσης απηύθυναν από την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, με το Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανώφ και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε Χαβιέ Σολάνα.

    Προειδοποιούν τους Αμερικανούς ανά τον κόσμο

    Το σχετικό μήνυμα με την προειδοποίηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στάλθηκε στους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο και τους ζητά να ενημερώσουν τους Αμερικανούς πολίτες να έχουν ανά πάσα στιγμή έτοιμα ιατρικά και ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και τρόφιμα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν καταστάσεις ανάγκης όπως πολιτικές και οικονομικές αναταραχές, φυσικές καταστροφές και κυρίως τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η προειδοποίηση αυτή απευθύνεται κάθε χρόνο προς τους Αμερικανούς, που κατοικούν σε περιοχές κρίσεων, ωστόσο, φέτος η ανακοίνωση αναφέρει όλες τις χώρες του κόσμου.

    [04] ΗΠΑ: Εναέρια σύγκρουση μικρών αεροπλάνων

    25/1/2003 10:18:00 πμ

    Τρεις νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός από τη σύγκρουση δύο μικρών αεροπλάνων πάνω από το Ντένβερ των ΗΠΑ και τη συντριβή τους σε κατοικημένη περιοχή της πόλης. Τα θύματα ήταν επιβάτες των αεροπλάνων, ενώ οι έξι άνθρωποι που υπέστησαν τραυματισμούς ευτυχώς όχι σοβαρούς και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, βρίσκονταν στο έδαφος. Τα δύο αεροπλάνα ήταν ένα Τσέσνα-172 Ρ Σκάιχοκ, το οποίο κατέπεσε σε ένα σπίτι και τυλίχτηκε στις φλόγες και ένα δικινητήριο Πάιπερ Τσεγέν το οποίο συνετρίβη στην αυλή ενός σπιτιού, σε απόσταση πολλών οικοδομικών τετραγώνων.

    [05] Αναμένονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων

    25/1/2003 10:40:00 πμ

    Αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων 6%-6,5% κατά μέσο όρο προβλέπουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Θεοδώρου, οι εκπρόσωποι τους.

    Από την πλευρά του ο κ. Θεοδώρου άσκησε πίεση για αυξήσεις κάτω από το ύψος του πληθωρισμού.

    Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών κ. Μπερτζιάς τόνισε ότι οι εταιρίες εξορθολογίζουν τα συμβόλαιά τους, αλλά δεν είναι γνωστό στην Ενωση το εύρος των αυξήσεων για όλες τις εταιρίες. Γνωστοποίησε ότι έχουν αυξηθεί τα ατυχήματα κατά 7% το 2001 σε σχέση με το 2000, ενώ 20% των ατυχημάτων τακτοποιούν τους λογαριασμούς τους μέσω φιλικού διακανονισμού.

    Να σημειώσουμε επίσης ότι αυτόν τον καιρό το υπουργείο συζητά με τους ασφαλιστές θέματα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς όπως είναι τα αποθεματικά των εταιριών και ο τρόπος απολογισμού τους, η αντικειμενικοποίηση των ζημιών από σωματικές βλάβες και για τα θέματα αυτά θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 25 January 2003 - 9:52:31 UTC