Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονα καιρικά φαινόμενα από το απογευμα
  • [02] Ισόβια σε δουλεμπόρους για θανάτους μεταναστών
  • [03] Σχέδιο νόμου για Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
  • [04] Κινητοποιήσεων συνέχεια στο Ρίο-Αντίρριο
  • [05] Μοναχή απειλεί να αυτοκτονήσει
  • [06] Πόρτο Αλέγκρε: πολίτες του κόσμου κατά πολέμου
  • [07] Επιθέσεις Ισραηλινών με πυραύλους- αντίποινα Παλαιστινίων
  • [08] Ινδονησία: Σεισμός αφήνει δύο χιλιάδες άστεγους
  • [09] Εκρηξη βόμβας στο Καράκας
  • [10] ΟΑΕΔ: Χαμηλά η απασχόληση, ψηλά η αυτοαπασχόληση
  • [11] ΣτΕ για τους τόκους οφειλών δημοσίου προς ιδιώτες
  • [12] Μπάσκετ: Αναχώρησε για την Ισπανία η Εθνική
  • [13] Νίκη του Παναθηναϊκού επί του Αμαρουσίου
  • [14] Την άλλη εβδομάδα αποφασίζει η ΑΕΚ για τον Ντέμη
  • [15] Δημόσια Υγεία; Οι Έλληνες ψηφίζουν δυσαρέσκεια
  • [16] Κινητό και TV απαραίτητα ''αξεσουάρ'' του Ελληνα
  • [17] Στάχτη 82.000 ευρώ, γιατί χώρισε!

    [01] Έντονα καιρικά φαινόμενα από το απογευμα

    24/1/2003 11:40:00 πμ

    Πλημμύρες στη Λέσβο από την ισχυρή βροχόπτωση πλήττουν από την Πέμπτη το νησί. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Αυλώνα και Περάματος του Δήμου Γέρα και στην περιοχή Πολυχνίτου. Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί αρκετά σπίτια και αγροτικοί δρόμοι. Έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο της η ΕΜΥ, από το απόγευμα. Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια θα επεκταθεί στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Αύριο ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και την Ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

    Για πρωτόγνωρη κατάσταση έκανε λόγο ο Νομάρχης Λέσβου προσθέτοντας ότι τα συνεργεία της Νομαρχίας και η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν την κατάσταση.

    [02] Ισόβια σε δουλεμπόρους για θανάτους μεταναστών

    24/1/2003 9:03:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Με ισόβια καταδίκη και πρόστιμο 500.000 ευρώ, θα τιμωρούνται πλοίαρχοι και οδηγοί μεταφορικών μέσων που μεταφέρουν παράνομα αλλοδαπούς στη χώρα μας, σε περίπτωση που κατά τη μεταφορά προκληθεί θάνατος μετανάστη. Επίσης, το αδίκημα της παράνομης μεταφοράς, εφόσον επέλθει θάνατος αλλοδαπού, μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα. Αυτά προβλέπονται σε διάταξη του υπ. Δικαιοσύνης που θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο συναρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών ή Ναυτιλίας.

    [03] Σχέδιο νόμου για Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    24/1/2003 8:19:00 πμ

    Κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), κατά τις επιταγές του νέου συνταγματικού χάρτη. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, συστήνεται ως συλλογικό συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, με πρόεδρο τον υπουργό Εξωτερικών και μέλη τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς και δύο εκπροσώπους κάθε κόμματος που μετέχει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Το ΕΣΕΠ θα συνεδριάζει μία φορά ανά 4 μήνες, ενώ οι συζητήσεις και τα πάσης φύσεως έγγραφά του, θα θεωρούνται απόρρητα. Στην περίπτωση που υπερψηφιστεί το σχέδιο νόμου, ο υπουργός Εξωτερικών υποχρεούνται να καλέσει εντός μηνός τα κόμματα να ορίσουν τους εκπροσώπους τους, είκοσι ημέρες μετά την παραλαβή του σχετικού εγγράφου.

    [04] Κινητοποιήσεων συνέχεια στο Ρίο-Αντίρριο

    24/1/2003 8:10:00 πμ

    Στάσεις εργασίας από σήμερα, καθημερινά από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί και από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιούν οι αξιωματικοί του λιμενικού στο πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου. Κύριο αίτημα είναι η άμεση εξεύρεση λύσης για την ασφαλή αγκυροβολία των φέρι-μπόουτ. Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας, θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

    [05] Μοναχή απειλεί να αυτοκτονήσει

    24/1/2003 9:28:00 πμ

    Ανεβασμένη, επάνω σε πυλώνα της ΔΕΗ στην περιοχή του Κορυδαλλού είναι από τα ξημερώματα μία μοναχή, η οποία απειλεί να πέσει στο κενό αν δεν την επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο τοπικός Μητροπολίτης και ο δήμαρχος Χρήστος Χρήστου. Σύμφωνα με την αστυνομία, η μοναχή που είναι δόκιμη σε κάποιο μοναστήρι της Αττικής ζητά την επίσκεψη των αρχών και των Αρχιεπισκόπων προκειμένου όπως υποστηρίζει να τους εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι. Κάτω από τους πυλώνες της ΔΕΗ, βρίσκονται ήδη πυροσβέστες και αστυνομικοί που προσπαθούν να την πείσουν να κατέβει.

    [06] Πόρτο Αλέγκρε: πολίτες του κόσμου κατά πολέμου

    24/1/2003 11:12:00 πμ

    Περισσότεροι από εκατό χιλιάδες άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο διαδήλωσαν με συνθήματα υπέρ της ειρήνης και της ισορροπημένης οικονομικής ανάπτυξης στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με την ευκαιρία της έναρξης του τρίτου ετήσιου 3ου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ. Το ενδιαφέρον των εκδηλώσεων επικεντρώνεται κυρίως στο ζήτημα του Ιράκ, ωστόσο δεν έλειψαν τα συνθήματα για τα δικαιώματα των αγροτών, την ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού, τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών του AIDS, αλλά και συνθήματα εναντίον της Ζώνης Ελεύθερων Εμπορικών Συναλλαγών της Αμερικής. Στις εργασίες του Φόρουμ λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι κοινωνικών κινημάτων και κομμάτων της αριστεράς, διανοούμενοι, οικολόγοι, ακτιβιστές για τα δικαιώματα, βουλευτές, αλλά κυρίως απλοί πολίτες από 157 χώρες του πλανήτη, ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες από τη δράση τους για τη δημιουργία ενός άλλου κόσμου όπου ο άνθρωπος θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

    Δυναμικό παρών 157 χωρών

    "Βρίσκομαι εδώ καθώς πρόκειται για την έκφραση ενός παγκόσμιου κινήματος... το κίνημα εναντίον του πολέμου του Μπους είναι παγκόσμιο", δήλωσε ο 59χρονος Bρετανός λέκτορας Μάικ Γκονζάλες.

    "Υποδέχομαι τις κυβερνητικές αρχές, εκείνους που δεν θεωρούν εαυτούς αρχές και εκείνους που τάσσονται εναντίον των αρχών", δήλωσε ο Ζοάο Βέρλε, δήμαρχος του Πόρτο Αλέγκρε, μιλώντας στους συγκεντρωθέντες πριν ξεκινήσει η ογκώδης αντιπολεμική διαδήλωση.

    Ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης στην πόλη, Βαντερλέι ντα Ρόζα, δήλωσε ότι περίπου 150.000 άνθρωποι πήραν μέρος στη διαδήλωση, αριθμός υπερδιπλάσιος της περυσινής συγκέντρωσης. Οι διοργανωτές της ετήσιας συγκέντρωσης του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ εκτιμούν ότι περίπου 100.000 άνθρωποι θα πάρουν μέρος στις διάφορες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί.

    Ενδιαφέρον έχει η αμερικανική παρουσία. Πρόκειται για μία πολυάριθμη αντιπροσωπεία, με τους πλέον γνωστούς αριστερούς ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Νόαμ Τσόμσκι και ο ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ. Κεντρικό σύνθημα της αμερικανικής αντιπροσωπείας: "Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός".

    Μεταξύ των προσκεκληθέντων στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Μάριο Σοάρες, πολλοί συγγραφείς και πανεπιστημιακοί, αλλά και ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος θα εκφωνήσει ομιλία σήμερα.

    [07] Επιθέσεις Ισραηλινών με πυραύλους- αντίποινα Παλαιστινίων

    24/1/2003 10:06:00 πμ

    Παλαιστινιακές ρουκέτες τύπου Κασάμ, που εκτοξεύτηκαν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξερράγησαν το πρωί στο ισραηλινό έδαφος στην κοινότητα Σντερότ. Μία ρουκέτα εξερράγη σε ένα σπίτι προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Ενας κάτοικος του Σντερότ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ. Μία δεύτερη ρουκέτα εξερράγη στην παραλία, κοντά στην πόλη Ασκελόν. Αυτές οι επιθέσεις με ρουκέτες ήρθαν ως απάντηση των Παλαιστινίων στην πρωινή από αέρος επίθεση των Ισραηλινών που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Παλαιστίνιος από πύραυλο που εκτόξευσε ισραηλινό ελικόπτερο στη διάρκεια επιδρομής στη Γάζα.

    Επιθέσεις Ισραηλινών από αέρα και ξηρά

    Τα ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους αρκετά σπίτια και ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας. Συγκεκριμένα εκτοξεύθηκαν οκτώ πύραυλοι εναντίον της περιοχής Ζεϊτούν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

    Πριν από την επιδρομή των ισραηλινών ελικοπτέρων, 20 άρματα μάχης και ένας εκσκαφέας είχαν εισβάλει στη Γάζα και κατέστρεψαν την κατοικία του Μασούντ Αγιάντ, ο οποίος ήταν μέλος της Φάταχ και έχει σκοτωθεί πριν από μήνες από πυρά Ισραηλινών.

    Στο σπίτι του Αγιάντ διέμεναν πέντε μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων ο αδελφός του Σαϊντ, που είναι μέλος των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η επιχείρηση στη Γάζα γίνεται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Προηγήθηκε ενέδρα Παλαιστινίων στη Χεβρώνα

    Των από αέρος και ξηράς επιθέσεων των Ισραηλινών προηγήθηκε ενέδρα ένοπλων Παλαιστινίων στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού, η περίπολος των Ισραηλινών στρατιωτών δέχθηκε την επίθεση σε διασταύρωση κοντά στον εβραϊκό οικισμό, Μπεΐτ Χαγκάι. Την ευθύνη της επίθεσης έχουν αναλάβει οι ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις, Χαμάς και Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

    Η επίθεση σημειώθηκε ενώ στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο, διεξαγόταν συνομιλίες μεταξύ μελών ισλαμικών οργανώσεων για την προοπτική τερματισμού των επιθέσεων κατά των Ισραηλινών.

    Εντωμεταξύ, απομένουν μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών στο Ισραήλ για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις, για τις οποίες ο Αριέλ Σαρόν διατηρεί σταθερά και επαυξάνει την απόσταση που τον χωρίζει από τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Αμράμ Μίτζνα.

    [08] Ινδονησία: Σεισμός αφήνει δύο χιλιάδες άστεγους

    24/1/2003 8:49:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την ανατολική Ινδονησία, αφήνοντας περίπου 2000 ανθρώπους άστεγους. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ''Αντάρα'' στην επαρχία Ντόμπου, στο νησί Σουμπάουα, από τον σεισμό καταστράφηκαν 500 σπίτια, σχολεία και τεμένη, ενώ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Για την προστασία των αστέγων έχουν στηθεί σκηνές στην πληγείσα περιοχή. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ινδονησίας το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη Θάλασσα Φλόρες, ανοικτά του νησιού Σουμπάουα, που βρίσκεται ανατολικά του Μπαλί.

    [09] Εκρηξη βόμβας στο Καράκας

    24/1/2003 12:12:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ένας νεκρός και δέκα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός έκρηξης βόμβας που σημειώθηκε στο Καράκας της Βενεζουέλας. Η βομβιστική επίθεση, σημειώθηκε πολύ κοντά σε μια συγκέντρωση οπαδών του προέδρου Ούγκο Τσάβες, οι οποίοι διαδήλωναν κατά της συνεχιζόμενης απεργίας που πλήττει τη χώρα. Παρών στη συγκέντρωση ήταν μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος, ο οποίος την ώρα της έκρηξης χαιρετούσε το συγκεντρωμένο πλήθος.

    [10] ΟΑΕΔ: Χαμηλά η απασχόληση, ψηλά η αυτοαπασχόληση

    24/1/2003 11:33:00 πμ

    Σε χαμηλό επίπεδο παραμένει το ποσοστό απασχόλησης στη χώρα μας σε αντίθεση με τα ποσοστά αυτοαπασχόλησης σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του ΟΑΕΔ που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης συνόδου των υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την έρευνα το 2000 το ποσοστό απασχόλησης στις ηλικίες 15 έως 64 ετών ήταν 55,86%, ενώ το 2001 διαμορφώθηκε σε 55,61% και το 2002 στο 56,85%. Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι στη χώρα μας το ποσοστό αυτοαπασχολουμένων είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο.

    Αναλυτικά:

    Oι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό το 2000 ήταν 24,4%, το 2001 το ποσοστό έφθασε στο 23,4% και το 2002 στο 24,4%. Οι αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό το 2000 αντιστοιχούσαν στο 7,9% του συνόλου των ελεύθερων επαγγελματιών, το 2001 8,2% και το 2002 στο 7,6%.

    Εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση της έρευνας ότι οι μισθωτοί έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης σε σχέση με τους αυτοαπασχολούμενους. Έτσι, το 35,5% των μισθωτών έχει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό (61,3%) και οι βοηθοί οικογενειακών επιχειρήσεων (56,9%).

    Στην έρευνα αναφέρεται ακόμη ότι στην Ελλάδα -στοιχεία του 2001- και την Ιταλία σημειώθηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης (55,4%) έναντι 64% του μέσου κοινοτικού όρου.

    Στη χώρα μας εξάλλου και στην Ισπανία, η διαφορά στο ποσοστό απασχόλησης ανδρών και γυναικών είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ και φθάνει στις 30 ποσοστιαίες μονάδες.

    Η απασχόληση των ανδρών στην Ελλάδα φθάνει στο 70,8% και των γυναικών στο 40,9%, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 73% και 54,9% αντίστοιχα.

    Η Ελλάδα είναι η χώρα της κοινότητας με το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών (26%), ενώ επτά μονάδες χαμηλότερο από το μέσο κοινοτικό όρο είναι το ποσοστό απασχόλησης στις ηλικίες 25 έως 64 ετών ( 70,1%) και τα επίπεδα της ΕΕ πλησιάζει το ποσοστό απασχόλησης στις ηλικίας 55 έως 64 ετών.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την μακροχρόνια ανεργία, καθώς διαπιστώνεται ότι στην Ελλάδα φθάνει στο 5,4% έναντι 3,3% στην κοινότητα.

    [11] ΣτΕ για τους τόκους οφειλών δημοσίου προς ιδιώτες

    24/1/2003 11:30:00 πμ

    Με απόφαση του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι ο τόκος υπερημερίας της τάξης του 6%, που προβλέπεται για τις οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, είναι αντίθετος στην διάταξη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Σύνταγμα και παρέπεμψε το θέμα για νέα κρίση. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο αντίστοιχος τόκος για οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο ανέρχεται στο 11,5% περίπου.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η διαφορά στο ύψος του τόκου υπερημερίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και την αρχή της ισότητας των διαδίκων.

    Επίσης, παραβιάζεται η διάταξη του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ, καθώς η αρχή της ισότητας των "όπλων" συνιστά στοιχείο ευρύτερης έννοιας της δίκαιης δίκης.

    Τέλος, κατά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, παραβιάζεται και το άρθρο ένα του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, από το οποίο προκύπτει η υποχρέωση δικαιώματος σεβασμού της ιδιοκτησίας κατά την δίκαιη δίκη.

    Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι ο Αρειος Πάγος με απόφασή του είχε κρίνει για το ίδιο θέμα, τα αντίθετα.

    [12] Μπάσκετ: Αναχώρησε για την Ισπανία η Εθνική

    24/1/2003 9:52:00 πμ

    Με στόχο το 10Χ10 αναχώρησε το πρωί για την Ισπανία η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών, όπου αύριο θα αντιμετωπίσει στο Λεόν (14.30) τους "φούριας ρόχας", στην 10η και τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Eυρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2003. Την αποστολή επανδρώνουν 14 παίκτες, καθώς δεν μετέχουν οι τραυματίες Διαμαντόπουλος και Παπαδόπουλος, ενώ αντίθετα στη διάθεση του Γιάννη Ιωαννίδη τέθηκαν οι Σχορτσιανίτης και Χαρίσης, που ξεπέρασαν τα προβλήματα τραυματισμού τους.

    Με δηλώσεις του ο Δήμος Ντικούδης οριοθέτησε το στόχο της εθνικής: "Πάμε στην Ισπανία για το 10Χ10 δεν πάμε για τουρισμό. Πολύ καλή ομάδα η Ισπανία, αλλά εμείς πάμε για τη νίκη".

    Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του αρχηγού της Εθνικής, Γιώργου Σιγάλα: "Η Ισπανία δεν έχει πολύ ψηλούς παίκτες όπως και εμείς και ξέρω πως θα παλέψει για τη νίκη. Εχει πολύ καλή ομάδα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή".

    [13] Νίκη του Παναθηναϊκού επί του Αμαρουσίου

    24/1/2003 9:49:00 πμ

    Ο Παναθηναϊκός νίκησε 80-76 (ημ. 47-45) το Μαρούσι, σε φιλικό αγώνα που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, στο κλειστό του Σπόρτιγκ. Από τις δύο ομάδες απουσίαζαν οι διεθνείς, καθώς το Σάββατο ολοκληρώνεται η ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2003. Κορυφαίος παίκτης για τους "πράσινους" ήταν ο Ρόντνι Μπιούφορντ που σημείωσε 24 πόντους και ακολούθησε ο ΜακΝτόναλντ με 13. Από πλευράς Αμαρουσίου, ο Νόρμαν Νόλαν πέτυχε 19 πόντους και ο Σπανούλης 16.

    [14] Την άλλη εβδομάδα αποφασίζει η ΑΕΚ για τον Ντέμη

    24/1/2003 8:33:00 πμ

    Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση που αφορά στην αίτηση του Ντέμη Νικολαΐδη να μείνει ελεύθερος από την ΑΕΚ και της ΠΑΕ ΑΕΚ για τετράμηνη διακοπή συμβολαίου του διεθνή άσου. Ο Νικολαΐδης παραβρέθηκε χθες στα γραφεία της ΕΠΑΕ, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του κ Τάκη Ζαχόπουλο και Δημήτρη Βαγιάκο, ενώ για λογαριασμό της ΠΑΕ ΑΕΚ παρίστατο ο Χάρης Γρηγορίου. Ωστόσο, η ΕΕΟΔΕΠ έκανε δεκτό το αίτημα της ΠΑΕ ΑΕΚ για αναβολή της εκδίκασης και έτσι η επιτροπή της ΕΠΑΕ όρισε νέα ημερομηνία την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, οπότε και στις 17.00 το απόγευμα έχει προγραμματίσει να συνεδριάσει, προκειμένου να συνεκδικασθούν οι δύο υποθέσεις.

    [15] Δημόσια Υγεία; Οι Έλληνες ψηφίζουν δυσαρέσκεια

    24/1/2003 10:54:00 πμ

    Περισσότεροι από οκτώ στους 10 Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι από το σύστημα Υγείας, ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση- και μάλιστα με διάφορα- ανάμεσα σε 17 χώρες από όλο τον κόσμο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μεγάλη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία συγκρίνει τα δεδομένα για στον τομέα Υγεία τα τελευταία 40 έτη. Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο για την Υγεία, η ικανοποίηση για τις ιατρικές υπηρεσίες, δεν πιάνει ούτε τη βάση: με άριστα το 10 η Ελλάδα έχει 4,67 , όταν ο μέσος όρος για την Ε.Ε. είναι 6,3. Οι Ελληνες ασθενείς δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε για τη νοσοκομειακή φροντίδα, ούτε για την περίθαλψη στα κρατικά νοσοκομεία.

    Αθλιες οι συνθήκες παραμονής στα νοσοκομεία

    Δυσαρέσκεια παρατηρείται κυρίως για τις ατελείωτες ώρες αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία αλλά και την ξενοδοχειακή υποδομή των δημόσιων νοσοκομείων.

    Οι άθλιες συνθήκες παραμονής στα νοσοκομεία, το φαγητό, η άσχημη κατάσταση των κοινόχρηστων χώρων και η παντελής έλλειψη επικοινωνίας με το προσωπικό κάνουν τους Έλληνες να πιστεύουν, σε ποσοστό πάνω από το 50%, ότι ούτε στο μέλλον οι νέοι θα έχουν καλύτερη υγειονομική περίθαλψη.

    Οι ασθενείς καταγγέλλουν χρηματισμούς γιατρών ταλαιπωρία για μια απλή εξέταση ράντζα στους διαδρόμους μεγάλων κρατικών νοσοκομείων, έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού και ολοκληρωμένων μονάδων εντατικής θεραπείας.

    Νοσοκομεία χωρίς ασθενείς και γιατρούς στη επαρχία- σε ράντζα στην Αθήνα

    Το φαινόμενο που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι μοναδικό! Σύμφωνα με την έρευνα τα νοσοκομεία της Αθήνας υπερλειτουργούν, ενώ σύγχρονα ιατρικά κέντρα στην περιφέρεια παραμένουν άδεια από ασθενείς αλλά και από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

    Μέσα σε όλα αυτά, οι καθυστερήσεις σε νέες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις από πλευράς εργολάβων επιδεινώνουν το πρόβλημα. Χαρακτηριστική περίπτωση το Αττικό νοσοκομείο στο Χαϊδάρι. Ενώ από το φθινόπωρο έπρεπε να έχει παραδοθεί, μέχρι σήμερα δεν έχουν τελειώσει οι εργασίες αποπεράτωσης του. Οπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι ο εξοπλισμός του έχει ήδη παλιώσει.

    Οπως φαίνεται από την έρευνα του ΟΟΣΑ οι ερευνητές του οργανισμού δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν επαρκή στοιχεία για την Ελληνική δημόσια Υγεία, γιατί αυτά δεν καταγράφονται και όσα καταγράφονται δεν αξιοποιούνται, με αποτέλεσμα την αδυναμία αξιολόγησης του Εθνικού συστήματος Υγείας.

    [16] Κινητό και TV απαραίτητα ''αξεσουάρ'' του Ελληνα

    24/1/2003 11:24:00 πμ

    Κινητό τηλέφωνο διαθέτουν το 67,8% των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ το 98% έχει τηλεόραση. Ηλεκτρονικό υπολογιστή έχουν το 23,8% των Ελλήνων. Το 4% έχει δορυφορική τηλεόραση και το 1,5% φορητούς υπολογιστές. Αυτό προκύπτει από επίσημη έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με την οποία το 37% των ελληνικών νοικοκυριών κάνουν χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή στο σπίτι τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ενώ το 29,7% έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    Στους χώρους δουλειάς το ποσοστό των εργαζομένων που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή τουλάχιστον μια φορά την ημέρα ανέρχεται σε 34,4% ενώ το 25,1% έχει πρόσβαση και στο Ιντερνέτ.

    Σε ό,τι αφορά στο μορφωτικό επίπεδο των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, από την έρευνα προκύπτει ότι το 48,8% έχουν τελειώσει τη μέση εκπαίδευση, το 35,6% έχουν ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση και το 15,4% στοιχειώδη εκπαίδευση.

    Επίσης, μόνο το 14,8% εμφανίζεται να έχει προχωρήσει σε αγορές μέσω του διαδικτύου.

    [17] Στάχτη 82.000 ευρώ, γιατί χώρισε!

    24/1/2003 9:56:00 πμ

    Ένας απογοητευμένος Σουηδός, που τον εγκατέλειψε η σύζυγος του, ρευστοποίησε σε χαρτονομίσματα όλες τις μετοχές και τα ομόλογα που είχε σε κοινό λογαριασμό με τη σύζυγο του και τα έκαψε. Στάχτη έγιναν συνολικά 82.000 ευρώ. '' Η πικρία είναι το συνηθέστερο συναίσθημα που κυριαρχεί μετά από ένα διαζύγιο, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο ο ένας από τους δύο συζύγους να ρίχνει στην πυρά όλην την οικογενειακή περιουσία'', δήλωσε ο εισαγγελέας Μπενγκτ Σβένσον, από την πόλη Γιονκόπινγ της νότιας Σουηδίας, στην εφημερίδα Aftonbladet.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 24 January 2003 - 10:04:34 UTC