Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματοδότηση ολυμπιακών έργων απ' το Ελληνικό Δημόσιο
  • [02] Κληρίδης για Ντενκτάς: ''Μη τυχόν και φύγει''
  • [03] Mερική απασχόληση στους δήμους κατά της ανεργίας
  • [04] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ
  • [05] Πολιτικός σχεδιασμός και συνδιασκέψεις στο ΠΑΣΟΚ
  • [06] ''Ανθίζουν'' τα Κ.Ε.Π. στη Μακεδονία
  • [07] Αλλαγές σε Δημοτικά - Γυμνάσια προωθεί το υπ. Παιδείας
  • [08] Στάση εργασίας εργαζομένων στο Ρίο-Αντίρριο
  • [09] Γαλλία-Γερμανία οραματίζονται από κοινού το μέλλον της ΕΕ
  • [10] Ιρακινοί κατέρριψαν αμερικανικό αεροσκάφος
  • [11] Έκρηξη σε στρατιωτικό εργοστάσιο στη Σερβία
  • [12] Μετ' εμποδίων η πορεία Ερντογάν προς την πρωθυπουργία
  • [13] Ινδία: Απέλαση μελών της πακιστανικής πρεσβείας
  • [14] Eξάρθρωση διεθνούς δικτύου διακίνησης ηρωίνης
  • [15] Βουλγαρία: Διάσκεψη κατά του διασυνοριακού εγκλήματος
  • [16] Μικρή πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα
  • [17] Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις, λέει η κυβέρνηση
  • [18] Με φιλάθλους ο ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο
  • [19] Ελληνες αθλητές στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας
  • [20] Αναχωρεί για Μόντε Κάρλο η Εθνική ανσάμπλ
  • [21] Νίκη-πρόκριση στο Κύπελλο για τον Αρη
  • [22] Βόλεϊ: Αύριο η κλήρωση του Final-8
  • [23] Γυναίκες ζωγράφοι από τον Ισλαμικό κόσμο
  • [24] Του επανακόλλησαν το κεφάλι
  • [25] Παράγοντες κινδύνου και αθηροσκληρωτικές αγγειακές παθήσεις
  • [26] Κανονισμός για τις ελληνικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις
  • [27] Η μαλαισιανή κυβέρνηση έθεσε offline πετυχημένο site
  • [28] Delete ή format; Ο σκληρός δίσκος δύσκολα καθαρίζει
  • [29] Συνέδριο ΠΟΣΠΕΡΤ- Τηλεόραση και Πολίτης
  • [30] Κάντε νέες γνωριμίες, όχι δίαιτα!

    [01] Χρηματοδότηση ολυμπιακών έργων απ' το Ελληνικό Δημόσιο

    22/1/2003 6:32:00 μμ

    Η χρηματοδότηση των έργων ολυμπιακής υποδομής, καθώς και ο διαγωνισμός για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της διϋπουργικής επιτροπής που έγινε το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε το κόστος των έργων που θα έχουν χρήση και μετά τους αγώνες να το αναλάβει το κράτος, ενώ τα άλλα έργα που δεν θα έχουν μεταολυμπιακή χρήση το κόστος τους θα αναλάβει η Οργανωτική Επιτροπή, στον προϋπολογισμό της οποίας συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο με 14%.

    Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για το διαγωνισμό ασφαλείας

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 4,6 δισ ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι είναι δεδομένος, σταθερός και επαρκής για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Χυτήρης είπε ότι αναλαμβάνουν τα έργα αυτά, χωρίς όμως να αυξηθεί ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός.

    Ο υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι αν χρειαστεί, το κράτος θα συμβάλει στην ενίσχυση του προϋπολογισμού της Οργανωτικής Επιτροπής, μόνο και όταν μόνο δικαιολογηθεί η ανάγκη ενίσχυσης.

    Ο προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής ανέρχεται 1.962 εκατομμύρια ευρώ και είναι ισοσκελισμένος.

    Νέος διαγωνισμός για την ασφάλεια των αγώνων

    Εν τω μεταξύ, άγονος κρίθηκε ο διαγωνισμός για την Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η απόφαση για την ακύρωση του διαγωνισμού, που είχε αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ελήφθη προκειμένου να διασφαλιστεί το εθνικό συμφέρον, καθώς οι προσφορές από τις δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες ήταν ιδιαιτέρως αυξημένες σε σχέση με το ποσό εκκίνησης της διαδικασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η χαμηλότερη προσφορά ξεπέρναγε τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ έπρεπε να μην υπερβαίνει τα 220 εκατ. ευρώ.

    Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο νέος διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί άμεσα, πάλι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, θα γίνει με ανοικτή παράλληλη διαπραγμάτευση, προκειμένου να πέσει το κόστος του προγράμματος ασφαλείας στα επίπεδα που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση.

    Πρέπει να επισημανθεί ότι η επιτροπή που έκρινε τις δύο προσφορές, είχε εκφράσει την άποψη ότι είναι πολύ δύσκολο να κρίνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προσφορών. Ετσι, λοιπόν, αναμένεται να συσταθεί νέα επιτροπή άμεσα, καθώς ο χρόνος για το πρόγραμμα ασφαλείας πιέζει ασφυκτικά, όπως έχουν δηλώσει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ.

    ''Η κυβέρνηση Σημίτη, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των διαπλεκομένων διεθνών και ντόπιων συμφερόντων, 569 ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ακυρώνει το διαγωνισμό για την ασφάλεια των Αγώνων -που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2002- και προχωρά σε απευθείας ''διαπραγμάτευση'' με τους εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων κοινοπραξιών'', αναφέρουν σε γραπτή τους δήλωση ο Συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, η υπεύθυνη του Τομέα Ολυμπιακών Αγώνων Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [02] Κληρίδης για Ντενκτάς: ''Μη τυχόν και φύγει''

    22/1/2003 6:10:00 μμ

    Νέα συνάντηση είχαν την Τετάρτη στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, συζητήθηκαν τα σημεία του σχεδίου Ανάν, για τα οποία οι δύο πλευρές είχαν ζητήσει να τροποποιηθούν. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ο κ. Κληρίδης φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την απομάκρυνση του Ντενκτάς.

    ''Κρίμα αν χάσουμε την ευκαιρία''

    "Μη τυχόν και φύγει" είναι ο τίτλος της συνέντευξης, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης σελίδας της "Χουριέτ", ενώ στο υπότιτλο η εφημερίδα αναφέρει, ότι ενώ στα κατεχόμενα 30.000 άτομα ζητούν την παραίτηση του Ντενκτάς ο Κληρίδης δηλώνει: "Να μη φύγει ο Ντενκτάς γιατί αν αλλάξει ο συνομιλητής, η λύση μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια".

    Αναφερόμενος και στη στάση της νέας τουρκικής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Κληρίδης σχολιάζει: "Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε, ότι η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική στο Κυπριακό ήταν λάθος, αλλά δεν μας είπε ποια θα πρέπει να είναι. Είναι ενθαρρυντικό το ότι επιθυμεί την λύση, αλλά δεν είπε τις λεπτομέρειες".

    Ως προς ορισμένες πτυχές του σχεδίου Ανάν, ο Πρόεδρος Κληρίδης τονίζει, πως δεν ανησυχεί ότι "οι Ελληνοκύπριοι θα ορμήσουν στον βορρά ή οι Τουρκοκύπριοι στο νότο. Αμφιβάλλω αν ένα άτομο, που εγκαταστάθηκε στην Λεμεσό θα θέλει να επιστρέψει. Ισως να θέλει να πάει εκεί στις θρησκευτικές εορτές, στις καλοκαιρινές διακοπές, τα Χριστούγεννα".

    Τέλος, υποστηρίζει την ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να επέλθει η λύση έως τις 28 Φεβρουαρίου. "Και αν ακόμη δεν το υπογράψουμε, θα πρέπει να συνεχίσουμε. Αν υπάρξει πρόοδος, σε μερικούς μήνες το θέμα μπορεί να λήξει. Αν όχι, θα χάσουμε την ευκαιρία λύσης και αυτό θα είναι κρίμα", κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Δεν υπογράφει ο Ντενκτάς αν δεν γίνουν αλλαγές στο σχέδιο του ΟΗΕ

    Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν ξανά το απόγευμα της Τετάρτης, υπό το πρίσμα της εξαγγελίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι θα κάνει δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν πριν από τις 28 Φεβρουαρίου. Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα ενημερώσει σήμερα τον Αλβάρο ντε Σότο για το θέμα του δημοψηφίσματος "ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις".

    Ο κατοχικός ηγέτης έχει κάνει σαφές, ότι και αν ακόμη το σχέδιο εγκριθεί από την πλειοψηφία, δεν πρόκειται να το υπογράψει ο ίδιος, αλλά θα παραχωρήσει τη θέση του σε άλλον για να το πράξει. Είπε επίσης ότι σε ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού δεν χρειάζεται μόνο η δική του υπογραφή αλλά και εκείνη της Τουρκίας.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς επικαλείται την ανάγκη δημοψηφίσματος προσφεύγοντας σε ένα "νόμο" του ψευδοκράτους, σύμφωνα με το οποίο "οι συμφωνίες με ξένα κράτη ή Διεθνείς Οργανισμούς, που προνοούν τον περιορισμό της κυριαρχίας και της διεθνούς ταυτότητας του "κράτους" θα πρέπει να υποβάλλονται σε έγκριση από το λαό με δημοψήφισμα".

    Κατά τη τελευταία, μάλιστα, συνάντηση που είχε με τον κ. ντε Σότο, ο Ντενκτάς δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να τον ενημερώσει για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που σκοπεύει να διενεργήσει σχετικά με το σχέδιο Ανάν, πριν τις 28 Φεβρουαρίου.

    Τέλος ο Ραούφ Ντενκτάς έβαλε για μία ακόμα φορά εναντίον του σχεδίου Ανάν, λέγοντας ότι εξυπηρετεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, που προσπαθεί να εκφυλίσει τα δικαιώματα και τις εξουσίες των Τουρκοκυπρίων, ενώ ο ίδιος προσπαθεί να τα ενισχύσει. Είπε επίσης ότι καταργείται η διζωνικότητα ενώ εκφυλίζονται οι τουρκικές εγγυήσεις.

    Αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης

    Τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς επέκρινε έντονα ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι παρευρίσκεται στις συνομιλίες για το "θεαθήναι" και ότι εργάζεται για να πετύχει αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.

    Κατά τον Ταλάτ, οι δηλώσεις Ντενκτάς, ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το Σχέδιο ακόμη και αν εγκριθεί από τον λαό, αποδεικνύει ότι προσπαθεί να επιφέρει το χάος.

    Τις δηλώσεις του Ντενκτάς επέκρινε και ο γ.γ του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σόγιερ. Εξάλλου, ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των Τουρκοκυπρίων λεγόμενων "δημοσίων υπαλλήλων" Αλή Σεϋλανί δήλωσε, ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν με πείσμα τον αγώνα τους, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του από τις δηλώσεις του προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς.

    Επέκρινε ακόμη και τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου επειδή θεώρησε σκόπιμο να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για τα όσα ελέχθησαν στο συλλαλητήριο εναντίον Τούρκων πολιτικών.

    Προκλητικός ο Ερόγλου

    Η εφημερίδα "Αφρίκα" αναφέρεται σε διακήρυξη των οργανώσεων, που απαρτίζουν την πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας", με την οποία καλείται το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα να σταματήσει να συμμετέχει στις συνομιλίες, που διεξάγονται στο γραφείο του Ραούφ Ντενκτάς για το σχέδιο Ανάν.

    Οι οργανώσεις απειλούν, ότι σε περίπτωση, που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά τους, θα αποχωρίσουν οι ίδιες από την πλατφόρμα και θα προχωρήσουν σε ίδρυση νέου μετώπου.

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, σε διάλεξή του στην Σμύρνη, τόνισε, ότι θα απεχθάνεται τον Ελληνοκύπριο "που θα τον ξεσπιτώσει καθώς και το άτομο, που θα υπογράψει το σχέδιο Αναν".

    Ο Ντερβίς Ερογλου υποστήριξε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται αντιμέτωποι με απάνθρωπα εμπάργκο, δεν αναγνωρίζεται το κράτος τους, το οποίο δεν μπορεί να έχει συναλλαγές με άλλα κράτη. "Παρά ταύτα, είπε, το κατά κεφαλήν εισόδημα φθάνει τα 4,5 χιλιάδες δολάρια".

    Σήμερα το απόγευμα φθάνει στα κατεχόμενα ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελή, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος του. Κατά την παραμονή του στο νησί θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία, πριν αναχωρήσει μεθαύριο Παρασκευή.

    Στο μεταξύ, ο αρχηγός του ισλαμικού κόμματος Ευτυχίας της Τουρκίας Ρετζαϊ Κουτάν, που βρίσκεται στην κατεχόμενη Κύπρο, επισκέφθηκε χθες τη Μόρφου και αναφερόμενος στα εδάφη, που θα επιστραφούν στους Ελληνοκυπρίους, μεταξύ των οποίων και η περιοχή Μόρφου, είπε ότι "δεν είναι δυνατόν ο ΟΗΕ να συνέταξε έναν τόσο λεπτομερή χάρτη. Σίγουρα το σχέδιο είναι έργο των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι το διαβίβασαν στα Ηνωμένα Εθνη".

    [03] Mερική απασχόληση στους δήμους κατά της ανεργίας

    22/1/2003 4:12:00 μμ

    Την εφαρμογή του μέτρου της μερικής απασχόλησης στους δήμους επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης παρουσιάζοντας στα γραφεία της ΕΕΤΑΑ το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Μητρώου Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ-ΟΤΑ. Ειδικότερα ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης θα μπορούν να εργάζονται σε όσους δήμους επιθυμούν να λειτουργούν και με απογευματινό ωράριο ή σε όσες υπηρεσίες τους έχουν ανάγκες και πέραν του καθορισμένου ωραρίου. Σύμφωνα με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στον Νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Ανοιξη, θα απελευθερωθούν οι προσλήψεις στους δήμους για τους υπαλλήλους του διοικητικού και οικονομικού τομέα.

    Συμπλήρωση κενών θέσεων χωρίς κατάργηση των μονίμων

    Προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης θα είναι οι ίδιοι οι δήμοι να διαθέτουν από τον δικό τους προϋπολογισμό τα κονδύλια για τους μισθούς αυτών των εργαζομένων, αλλά και οι προσλήψεις να γίνονται με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ περί προσλήψεων , από το οποίο και θα ελέγχονται.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε με έμφαση πως με τις προσλήψεις αυτές δεν καταργούνται θέσεις μονίμων υπαλλήλων, αλλά θα συμπληρώνουν κενά σε όποιες υπηρεσίες παρουσιάζονται.

    Ειδικότερα, έδωσε ως παράδειγμα τη στελέχωση των ΚΕΠ τα οποία θα λειτουργούν και με μόνιμους και με μερικώς απασχολούμενους εργαζόμενους που μπορεί να είναι φοιτητές ή να ανήκουν σε άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως, επίσης, και σε ειδικά προγράμματα όπως στη φύλαξη σχολείων, βοήθεια στο σπίτι κ.λ.π.

    Για το Μητρώο Εργαζομένων που παρουσιάστηκε από τον υπουργό αλλά και από τον διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ, Νώντα Λαμπρακάκη, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως είναι ένα έργο σημαντικό με το οποίο θα μπει τάξη στους Δήμους και θα υπάρξει μια σαφής εικόνα του ανθρώπινου δυναμικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί που δόθηκαν, όπως ότι στις αρχές της δεκαετίας του 80 οι εργαζόμενοι στους δήμους ανέρχονταν σε 5.000, ενώ σήμερα στις 90.000 μαζί με τους εργαζόμενους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

    Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η συνεχής παρακολούθηση του ανθρώπινου δυναμικού στην Αυτοδιοίκηση προκειμένου να προγραμματίζεται καλύτερα η στελέχωση των δήμων, η έγκριση αιτημάτων προσλήψεων, οι μισθολογικές διεκδικήσεις από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και η επίλυση εργασιακών θεμάτων.

    Με το πρόγραμμα αυτό δημιουργείται μια Βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία των εργαζομένων και άλλα στοιχεία όλων των μορφών, ένα μηχανογραφημένο Μητρώο εργαζομένων το οποίο λειτουργεί στο υπουργείο Εσωτερικών στην περιφέρεια και στους δήμους. Σύμφωνα με την καταγραφή των στοιχείων εργαζομένων στην ΤΑ σε σύνολο εργαζομένων 65495 υπαλλήλων, οι 50849 είναι μόνιμοι, οι 3.762 έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, πέντε έχουν ειδικές θέσεις, ενώ το έκτακτο προσωπικό ανέρχεται σε 10.350 υπαλλήλους. Στοιχεία για το επίπεδο εκπαίδευσής τους δείχνουν πως 29322 υπάλληλοι έχουν λάβει δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι 23452 υποχρεωτική εκπαίδευση, οι 7311 πανεπιστημιακή και οι 5410 τεχνολογική εκπαίδευση.

    Το πρόβλημα του μειωμένου ποσοστού υπαλλήλων με υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο έχει εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια γι αυτό και οι προσλήψεις πλέον γίνονται προς την κατεύθυνση της στελέχωσης των δήμων με υπαλλήλους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.

    [04] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

    22/1/2003 3:50:00 μμ

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος, μετά απο απόρριψη εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών πρότασής του, για επίσπευση των εκλογών. "Δεκαπέντε ημέρες τώρα και ενώ ο χώρος της ενημέρωσης μπήκε στην πιο βαθιά δομική κρίση, μια κρίση με έντονο πολιτικό χαρακτήρα, έμειναν στα χαρτιά κρίσιμες αποφάσεις εκείνης της συνεδρίασης, όπως και της επομένης. Από τον περασμένο Μάϊο είναι για μένα προφανής η αδυναμία του συλλογικού οργάνου να λειτουργήσει στοιχειωδώς, σεβόμενο τις ίδιες τις αποφάσεις του, καθώς αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών που ανέδειξαν αυτή τη Διοίκηση", δήλωσε ο κ. Μανωλάκος.

    [05] Πολιτικός σχεδιασμός και συνδιασκέψεις στο ΠΑΣΟΚ

    22/1/2003 6:53:00 μμ

    Ο προγραμματισμός του ΠΑΣΟΚ για τους επόμενους 15 μήνες σε συνάρτηση με την πορεία του κυβερνητικού έργου, ήταν το αντικείμενο συζήτησης της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού και προέδρου του κυβερνώντος κόμματος Κώστα Σημίτη, με τον γραμματέα της ΚΕ, Κώστα Λαλιώτη. Οπως ανέφεραν έγκυρες πηγές του κυβερνώντος κόμματος, το 15μηνο του σχεδιασμού ορίζει και το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν όπως τόνιζαν την άνοιξη (Απρίλιος-Μάιος) του 2004.

    Ανοιγμα προς αγρότες και μικρομεσαίους

    Ο σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες εβδομάδες με σειρά συνδιασκέψεων σε κάθε νομό, σε κάθε κλάδο και τομέα, με έμφαση στην ανάπτυξη της υπαίθρου και την προώθηση μέτρων για τη διασφάλιση των αγροτών. Επίσης θα διοργανωθούν συνδιασκέψεις για το παρόν και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων για την ανάδειξη του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, των δικτύων ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, για τους "εκτός των τειχών" πολίτες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους παλιννοστούντες και τους μετανάστες.

    Τέλος, στο πλαίσιο του ίδιου σχεδιασμού, το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και δράσεις κοινωνικών φορέων αλλά και κινημάτων για την ειρήνη και την κοινωνική Ευρώπη.

    [06] ''Ανθίζουν'' τα Κ.Ε.Π. στη Μακεδονία

    22/1/2003 3:52:00 μμ

    Στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι μέχρι τέλος του καλοκαιριού να λειτουργήσουν σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Μέχρι σήμερα δημιουργήθηκαν ή βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας 70 Κ.Ε.Π. Από αυτά λειτουργούν 32, εκ των οποίων 28 είναι δημοτικά και τέσσερα νομαρχιακά. Για τη λειτουργία των Κ.Ε.Π. έχουν δημιουργηθεί 423 νέες θέσεις εργασίας. Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση 18 μηνών από τη λειτουργία του Κεντρικού Κ.Ε.Π. της Περιφέρειας.

    Τα Κέντρα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή μας

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Λιακόπουλος το Κεντρικό Κ.Ε.Π επισκέφτηκαν (το 2002) 176.838 πολίτες εκ των οποίων οι 53.100 έκαναν χρήση των διαδικασιών για την προώθηση και ολοκλήρωση των υποθέσεών τους, που αντιστοιχούν σε 33.543 διαδικασίες, 31.154 θεωρήσεις γνησίου υπογραφής και σε 101.129 επικυρώσεις εγγράφων του ελληνικού δημοσίου.

    Παράλληλα το Κ.Ε.Π. εξέδωσε:

    3.066 φορολογικές ενημερότητες

    και χορήγησε παράβολα και χαρτόσημα συνολικής αξίας 142.943,74 ευρώ (48.708.079,35 δρχ.).

    Επιπλέον το Κ.Ε.Π.:

    δέχτηκε 27.817 τηλεφωνικές κλήσεις από πολίτες που ζητούσαν διάφορες πληροφορίες,

    3.046 πολίτες ζήτησαν την παρέμβαση του κέντρου για την απεμπλοκή των υποθέσεών τους ή έκαναν παράπονα καταγγέλλοντας δημόσιες υπηρεσίες,

    ενώ 7.000 άτομα επισκέφτηκαν το Κέντρο και παρέλαβαν έντυπα, παράβολα και τα τεύχη προκηρύξεων γραπτών διαγωνισμών.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία σχεδόν το σύνολο των πολιτών δήλωσε ικανοποιημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίες, πλην ορισμένων περιπτώσεων που αφορούσαν κυρίως παράπονα πολιτών για την αδυναμία του Κέντρου να αναλάβει υποθέσεις εκτός των διαδικασιών που προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του.

    [07] Αλλαγές σε Δημοτικά - Γυμνάσια προωθεί το υπ. Παιδείας

    22/1/2003 1:14:00 μμ

    Καινούρια αναλυτικά προγράμματα, νέα βιβλία, σύγχρονες διδακτικές μέθοδοι, οι οποίες θα βάλουν τέλος στην αποστήθιση και τη στείρα μετάδοση γνώσεων, προβλέπονται μεταξύ άλλων στις ριζικές αλλαγές που αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Παιδείας, μετά από προτάσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

    Νέα βιβλία από το 2004

    " Το υπουργείο θα μελετήσει τις προτάσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις" δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης.

    Οι αλλαγές, που θα προωθήσει το υπουργείο Παιδείας έχουν στόχο τη γενική αναβάθμιση της ελληνικής παιδείας και αφορούν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

    Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο προσανατολίζεται στην ανανέωση τόσο του εκπαιδευτικού υλικού (νέα βιβλία) όσο και των μεθόδων διδασκαλίας που θα χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί.

    Τα νέα βιβλία θα ισχύσουν τη σχολική χρονιά 2004-2005.

    Τα προγράμματα έχουν στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της φαντασίας των μαθητών, την προσέγγιση των νέων τεχνολογιών, την ενίσχυση της συνείδησης του Ευρωπαίου πολίτη, την ανάπτυξη στους μαθητές του πνεύματος συνεργασίας.

    Την ίδια ώρα, σε αυξήσεις στις αποδοχές των εκπαιδευτικών, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει αποφασίσει να συναινέσει στην αύξηση του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης κατά 146,74 Ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί σε δυο ισόποσες δόσεις.

    [08] Στάση εργασίας εργαζομένων στο Ρίο-Αντίρριο

    22/1/2003 12:39:00 μμ

    Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι ναυτεργάτες και οι αξιωματικοί στο πορθμείο Ρίο-Αντίρριο. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από αύριο Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή από τις 9 έως τις 11 το πρωί και από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα. Αίτημα των εργαζομένων είναι η ασφάλεια των πλοίων.

    [09] Γαλλία-Γερμανία οραματίζονται από κοινού το μέλλον της ΕΕ

    22/1/2003 7:16:00 μμ

    Με τους διήμερους πανηγυρικούς εορτασμούς για την 40η επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων, που άρχισαν στο Παρίσι και ολοκληρώνονται αύριο Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, η Γαλλία και η Γερμανία εμφανίζονται αποφασισμένες να διαδραματίσουν έναν ακόμη πιο αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Επιστέγασμα των κοινών, από από εδώ και στο εξής, επιδιώξεων τους η κοινή δήλωση των ηγετών των δύο χωρών κ.κ. Σιράκ και Σρέντερ, με την οποία επιβεβαιώνουν την έναρξη μιας νέας εποχής, με βαθύτερες διμερείς σχέσεις και καλύτερο συντονισμό των κινήσεων και επιλογών τους στη διεθνή πολιτική σκηνή.

    Ιστορική στιγμή για τις δύο χώρες

    Με τη συμμετοχή στη σημερινή τελετή στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, του συνόλου των μελών της γερμανικής "Μπούντεσταγκ" και της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και των δύο Υπουργικών Συμβουλίων, καθώς και με τις πανηγυρικές ομιλίες του προέδρου Ζακ Σιράκ και του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ για την επέτειο των σαράντα ετών από τη Συνθήκη των Ηλυσίων που υπέγραψαν την 22α Ιανουαρίου του 1963 ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκωλ και ο πρώτος μεταπολεμικός καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ, προσδίδεται μία εξαιρετική συμβολική διάσταση στο γεγονός.

    Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Σρέντερ, με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται η ολοκλήρωση της περιόδου της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών και η μετάβαση σε μία νέα, που συνίσταται στην από κοινού προώθηση και οικοδόμηση του "ευρωπαϊκού οράματος" προκειμένου να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση "ισότιμος σε ισχύ και κύρος" με τις ΗΠΑ εταίρος και διεθνής παράγοντας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

    Κοινή δήλωση, στενότερη συνεργασία σε πολλά επίπεδα

    Η Κοινή Δήλωση που υπογράφουν ο Σιράκ και ο Σρέντερ συνιστά εκ των πραγμάτων και μία ανανέωση της Συνθήκης των Ηλυσίων θεσμοθετώντας δομικά πολιτικά στοιχεία του πολιτικού "άξονα" Παρισίων-Βερολίνου, όπως π.χ. τον προκαταρκτικό συντονισμό των δύο χωρών στις θέσεις που λαμβάνουν σε διεθνείς οργανισμούς (Ηνωμένα Έθνη, Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου κλπ), στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο εσωτερικό τους νομοθετικό έργο, προκειμένου να προωθηθεί η εναρμόνιση του νομικού πλαισίου και να λειτουργήσει ως "πιλότος" για το σύνολο της Ευρώπης.

    "Η Γερμανία και η Γαλλία - αναφέρεται σχετικά - θα προσέξουν ιδιαίτερα να εμφανίζονται με κοινή θέση στα διεθνή όργανα, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και να έχουν μία συντονισμένη στρατηγική έναντι τρίτων χωρών στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας".

    Στην ίδια κατεύθυνση γίνεται αναφορά στην αμυντική πολιτική, όπου προβλέπεται η βελτίωση των στρατιωτικών ικανοτήτων των δύο χωρών, η εισαγωγή νέων μορφών συνεργασίας με την εναρμόνιση του προγραμματισμού των στρατιωτικών προμηθειών "ως συμβολή για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής πολιτικής εξοπλισμών και μίας ευρωπαϊκής κουλτούρας για την ασφάλεια και την άμυνα", καθώς και στην εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της αεροδιαστημικής.

    Ένα βήμα ακόμη για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων πραγματοποιείται με την αναβάθμιση των τακτικών γαλλογερμανικών Συνόδων Κορυφής, που πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, οι οποίες μετατρέπονται σε κοινές συνεδριάσεις των δύο κυβερνήσεων, αλλά και με άλλες πρόνοιες, όπως π.χ. με τη συμμετοχή υπουργών της μίας χώρας σε συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της άλλης και την εγκατάσταση "Γενικών Γραμματέων" της μίας χώρας (εντεταλμένων των πρωθυπουργών για τις διμερείς σχέσεις) στον αντίστοιχο κυβερνητικό μηχανισμό της άλλης.

    Στο πρακτικό επίπεδο προαναγγέλλεται η ενίσχυση της "διασύνδεσης" των διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών και η προοπτική της δημιουργίας κοινών πρεσβειών, με "πιλότο" τη συστέγαση των πολιτιστικών ιδρυμάτων (του Maison de France και του Goethe Institut) στη Μόσχα, καθώς και η θέσπιση της διπλής υπηκοότητας για τους πολίτες της μίας χώρας που ζουν στην άλλη.

    Η φιλοσοφία του συντονισμού και της εναρμόνισης των δύο χωρών επεκτείνεται και στο πεδίο οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής με τη δέσμευση της από κοινού αντιμετώπισης των κοινωνικών κυρίως προβλημάτων (ασφαλιστικό σύστημα, συνταξιοδοτικό, υγεία, αγορά εργασίας) ενώ ταυτόχρονα, αναφορικά με τον διεθνή ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πεδίο της οικονομίας, ανακοινώνεται η δημιουργία ενός κοινού Οργανισμού Αναπτυξιακής Βοήθειας με επίκεντρο την Αφρική και η πρωτοβουλία ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Οικονομίας με έδρα τις Βρυξέλλες.

    ''Η κοινή μας ευθύνη για την Ευρώπη του αύριο''

    "Για να μπορέσουν οι δύο χώρες να ανταποκριθούν πλήρως στο ρόλο τους ως ατμομηχανή και κινητήρια δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβάλλεται να εμβαθύνουν τη διμερή τους συνεργασία με υποδειγματικό τρόπο", αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση υπογραμμίζοντας ότι "η Γερμανία και η Γαλλία είναι συνδεδεμένες σε μία κοινότητα ζωής και το κοινό μας μέλλον είναι άρρηκτα δεμένο με μία εμβαθυμένη και διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Στη βάση αυτή και υπό τον τίτλο "η κοινή μας ευθύνη για την Ευρώπη" η Κοινή γαλλογερμανική Δήλωση σκιαγραφεί το "κοινό όραμα για την Ευρώπη του αύριο".

    Αναφορικά με το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, διατυπώνεται η απόφαση της Γαλλίας και της Γερμανίας να βοηθήσουν τις νέες χώρες-μέλη να ενσωματωθούν στην ΕΕ, αλλά και να προετοιμάσουν τις μελλοντικές εντάξεις, "ιδιαίτερα αυτές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας", καθώς και να προωθήσουν μία "προνομιακή σχέση συνεργασίας" με τις χώρες που συνορεύουν με την Ευρωπαϊκή Ενωση, "προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ευημερία της Ευρώπης και των γειτόνων της". Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της απουσίας της Τουρκίας από την αναφορά στις μελλοντικές εντάξεις στην ΕΕ και η έμμεση κατάταξή της στις "γειτονικές" με την ΕΕ χώρες.

    Στο "όραμα" για την Ευρώπη γίνεται αναφορά στην κοινή πρόταση για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που κατέθεσαν η Γερμανία και η Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση και διατυπώνεται η βούληση να ενσωματωθεί στο κείμενο του νέου "συντάγματος" η "Χάρτα των θεμελιακών Δικαιωμάτων".

    [10] Ιρακινοί κατέρριψαν αμερικανικό αεροσκάφος

    22/1/2003 5:15:00 μμ

    Ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος τύπου Predator, προερχόμενο από το Κουβέιτ, κατερρίφθη σήμερα από την ιρακινή αντιαεροπορική άμυνα, όπως ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος της χώρας. "Το κατασκοπευτικό αεροπλάνο παραβίασε το διεθνή εναέριο χώρο του Ιράκ, τον οποίο χρησιμοποιεί ο αμερικανός εχθρός για να κατασκοπεύει τις στρατιωτικές και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις μας", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους απέρριψε το αίτημα των επιθεωρητών του ΟΗΕ για περισσότερο χρόνο. Παράλληλα, επέκρινε Γερμανία και Γαλλία, που αντιδρούν στην ανάλήψη στρατιωτικής δράσης και τους κατηγόρησε ότι δεν έχουν διδαχθεί από τα παθήματα του παρελθόντος.

    Στα μέσα Φεβρουαρίου ο πόλεμος, παρά τις αντιδράσεις

    Την αίσθηση που δημιούργησαν οι δηλώσεις του κ. Μπους, επιβεβαίωσαν σήμερα πληροφορίες του πρακτορείου Ιντερφαξ ότι η Ουάσινκτον έχει ήδη πάρει απόφαση να επιτεθεί και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών του ρωσικού πρακτορείου, που επικαλείται πληροφορίες που εξασφάλισαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, η αμερικανο-βρετανική επιχείρηση κατά του Ιράκ θα διεξαχθεί από τον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα και θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα.

    Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ ανέβαλε τη λήψη απόφασης για το αν θα προσφέρει ή όχι υποστήριξη σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ εξαιτίας των έντονων διαφωνιών που εκφράστηκαν από τους πρεσβευτές, ανακοίνωσαν διπλωμάτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν επισήμως την περασμένη εβδομάδα από την Ατλαντική Συμμαχία να λάβει μέτρα για την παροχή έμμεσης στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ.

    Σύμφωνα με τους ίδιους διπλωμάτες, οι σύμμαχοι δεν είναι κατ' αρχήν αντίθετοι με το αίτημα των ΗΠΑ, όμως δεν θέλουν να φανεί ότι τάσσονται υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης πριν εξαντληθούν οι διπλωματικές προσπάθειες.

    Ωστόσο, η αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας να αναλάβουν δράση προκαλεί την έντονη αντίδραση της Γαλλίας και της Γερμανίας που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν ενδεχόμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ανάβει πράσινο φως στον πόλεμο.

    Σε άρθρο του σε γερμανική εφημερίδα, ο καγκελάριος Σρέντερ προειδοποιεί ότι η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει με μια απόφαση που θα νομιμοποιεί τον πόλεμο και δηλώνει ότι η χώρα του και η Γαλλία θα συντονιστούν για να τον αποτρέψουν.

    Και στην Ευρώπη, όμως εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή του πολέμου, ενώ παράλληλα διογκώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις με αντιπολεμικά συλλαλητήρια. Στη Βρετανία εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο και εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε ένα πιθανό πόλεμο με το Ιράκ. Ανάμεσά τους ήταν και βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού κόμματος και ο θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ.

    Η Ιταλία, αντιθέτως, είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια στρατιωτική επιχείρηση αν ο ΟΗΕ δώσει το πράσινο φως δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι.

    Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Γιασίν Ραμαντάν, δήλωσε, πως παρότι ότι η χώρα του συνεργάζεται με τους επιθεωρητές, η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων συνεχίζεται και τα τύμπανα του πολέμου εξακολουθούν να χτυπούν.

    Μειώνεται η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου

    Για διχασμό της Αμερικής στο θέμα του πολέμου εναντίον του Ιράκ επέκρινε τον Τζωρτζ Μπους ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κέννεντυ, ενώ σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση μειώνεται συνεχώς στις ΗΠΑ τόσο η δημοτικότητα του προέδρου Μπους όσο και η λαϊκή υποστήριξη στον πόλεμο. Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου έπεσε στο 50 από το 58% πριν ένα μήνα, ενώ η υποστήριξη στον πόλεμο υποχώρησε στο 50% ενώ έφτανε το 62% τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Εξάλλου, το σαββατοκύριακο αναχωρεί από το Λονδίνο για το Ιράκ το πρώτο κύμα δυτικών εθελοντών του αντιπολεμικού κινήματος "Εμείς οι άνθρωποι", που σκοπεύουν να σχηματίσουν ανθρώπινη ασπίδα κατά των αμερικανικών βομβαρδισμών. Πολλοί από τους εθελοντές είναι Αμερικανοί, Βρετανοί, Ιρλανδοί, Ελβετοί και Ισπανοί.

    Ένας από τους επικεφαλής της αποστολής, ο Αμερικανός βετεράνος πεζοναύτης Κεν Νίκολς που πολέμησε στον Κόλπο το 1991, δήλωσε ότι η προοπτική των διαμελισμένων πτωμάτων λευκών δυτικών δίπλα στις σορούς των Ιρακινών θα πρέπει να προβληματίσει τους Αμερικανούς που ηγούνται αυτού του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου για το πετρέλαιο.

    Εξάλλου, σήμερα οι εξελίξεις στο Ιράκ θα τεθούν επί τάπητος και στο δείπνο που θα έχουν στον Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Μπους και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [11] Έκρηξη σε στρατιωτικό εργοστάσιο στη Σερβία

    22/1/2003 6:05:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη που σημειώθηκε στο στρατιωτικό εργοστάσιο Σλόμποντα, στην πόλη Κάτσακ, της κεντρικής Σερβίας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Αμυνας στο Βελιγράδι. Η κατάσταση των τραυματιών, που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Βελιγραδίου είναι σοβαρή, αλλά δεν απειλείται η ζωή τους. Δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί η αιτία της έκρηξης και η έκταση των ζημιών.

    [12] Μετ' εμποδίων η πορεία Ερντογάν προς την πρωθυπουργία

    22/1/2003 5:39:00 μμ

    Με αγκάθια φαίνεται πως είναι στρωμένος ο δρόμος του Ταγίπ Ερντογάν προς την πρωθυπουργία της Τουρκίας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε σήμερα πως δεν αναγνωρίζει τον Ερντογάν ως ηγέτη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, θέτοντας ακόμα ένα εμπόδιο στην προσπάθειά του για την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ζήτησε από το δικαστήριο να απομακρύνει τον Ερντογάν από την ηγεσία του κόμματός του. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας, ωστόσο επισήμανε ότι ο Ερντογάν έχει ήδη καταστήσει εαυτόν ακατάλληλο για την ηγεσία του κόμματος. Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο Ερντογάν αποποιήθηκε, μετά από αίτημα του εισαγγελέα, την ιδιότητά του ως "ιδρυτικό μέλος" του κόμματος. Ο δικαστής Χασίμ Κιλίτς τόνισε πως με αυτήν του την πράξη αποποιήθηκε και την ιδιότητά του ως ηγέτης του κόμματος.

    [13] Ινδία: Απέλαση μελών της πακιστανικής πρεσβείας

    22/1/2003 4:34:00 μμ

    Η ινδική κυβέρνηση διέταξε την Τετάρτη την απέλαση τεσσάρων μελών της πρεσβείας του Πακιστάν στο Νέο Δελχί, μεταξύ των οποίων δύο διπλωμάτες, για ''δραστηριότητες ασυμβίβαστες με την ιδιότητά τους''. Οπως διευκρίνισε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών οι τέσσερις έχουν διορία 48 ωρών για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεν διευκρινίζεται η ακριβής αιτία των απελάσεων που ανακοινώθηκαν μετά τα παράπονα που διατύπωσε ο ασκών χρέη πρεσβευτή της Ινδίας στο Ισλαμαμπάντ για παρενοχλήσεις του από τις πακιστανικές Αρχές. Οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου μετά από επίθεση ενόπλων το 2001 στο ινδικό Κοινοβούλιο για την οποία το Νέο Δελχί κατηγόρησε ως υπεύθυνους φανατικούς ισλαμιστές που εδρεύουν στο Πακιστάν.

    [14] Eξάρθρωση διεθνούς δικτύου διακίνησης ηρωίνης

    22/1/2003 1:29:00 μμ

    Περίπου 550 αστυνομικοί εξαπέλυσαν τα ξημερώματα μεγάλη επιχείρηση, στη διάρκεια της οποίας προχώρησαν σε σειρά συλλήψεων στο Λονδίνο, σε βάρος των συμφερόντων τουρκικής οικογένειας που θεωρείται ύποπτη ότι διευθύνει το μεγαλύτερο δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Σκότλαντ Γιαρντ. Περίπου 20 άτομα συνελήφθησαν τα ξημερώματα, μετά τις επιδρομές της αστυνομίας σε περίπου 15 σπίτια, εταιρίες, χαρτοπαικτικές λέσχες, στα οποία έκαναν εξονυχιστικές έρευνες στο Λονδίνο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Οι διευθύνσεις αυτές έχουν σχέση με τουρκική οικογένεια που θεωρείται το ''κλειδί'' διεθνούς δικτύου διακίνησης ηρωίνης ανάμεσα στη Βρετανία, την Τουρκία, την Ολλανδία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, πυροβόλων όπλων και μετανάστευσης.

    Mεγάλη επιτυχία των Βρετανικών Αρχών

    Σε έφοδο που έκαναν σε ένα καφέ του Γουντ Γκριν, στο βόρειο Λονδίνο, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη με εννέα άτομα που εκείνη την ώρα έπαιζαν χαρτιά. Ενας από αυτούς προσπάθησε να επιτεθεί σε αστυνομικό, πριν τελικά ακινητοποιηθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Ανδρες των διωκτικών Aρχών έκαναν έρευνα επίσης στην έπαυλη της τουρκικής οικογένειας το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό για νομικούς λόγους, το οποίο βρίσκεται σε αριστοκρατική συνοικία του βόρειου Λονδίνου. Η οικογένεια αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο ενός άγριου ''πολέμου συμμοριών'' με άλλες συμμορίες τουρκικής και κουρδικής καταγωγής για τον έλεγχο των ναρκωτικών, με 10 νεκρούς σε τρία χρόνια στο βόρειο Λονδίνο.

    Τον περασμένο Νοέμβριο ένας άνδρας σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών.

    Στο επεισόδιο ενεπλάκησαν 40 άτομα σε κατάμεστη από κόσμο λεωφόρο του βόρειου Λονδίνου.

    [15] Βουλγαρία: Διάσκεψη κατά του διασυνοριακού εγκλήματος

    22/1/2003 5:25:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Η συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην καταπολέμηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος είναι κύριο θέμα της διάσκεψης στη βουλγαρική πρωτεύουσα κορυφαίων αστυνομικών παραγόντων από Βουλγαρία, Ρουμανία και έξι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την οποία εγκαινίασε την Τετάρτη ο γ.γ. του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών, Μπόικο Μπορίσοφ. Στα πλαίσια της διάσκεψης, ο στρατηγός Μπορίσοφ απάντησε σε πολυάριθμες δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση των δύο Βούλγαρων εμπόρων ναρκωτικών, οι οποίοι συνελήφθησαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη ποσότητα χαπιών ''έκσταση'' στην κατοχή τους.

    Σήμα των αρμόδιων αρχών της Βουλγαρίας συνέβαλε στη σύλληψη του καταδρομέα των ειδικών δυνάμεων της βουλγαρικής αστυνομίας, Αλεξάντερ Βασίλεφ, μαζί με το συνένοχο του Γκεόργκι Κονσταντίνοφ, είπε μεταξύ άλλων ο στρατηγός Μπορίσοφ, σχολιάζοντας την υπόθεση, στην οποία έδωσαν ευρεία δημοσιότητα τα βουλγαρικά ΜΜΕ.

    Ο Βούλγαρος αξιωματούχος ανακοίνωσε εξάλλου ότι δύο πολίτες της ΠΓΔΜ βρέθηκαν νεκροί στην πόλη Σάνδανσκι. Τα πτώματα των δολοφονημένων με πυροβολισμούς στο κεφάλι, πριν μερικές μέρες Πάντσε Μπόμπεφσκι και Τράϊτσε Πράνζοφ (και οι δυο ηλικίας 51 ετών) ανακαλύφθηκαν χθες σε ιδιωτικό διαμέρισμα στην πόλη της Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας. Ενα από τα θύματα είναι πρώην βουλευτής, διευκρίνισε ο Βούλγαρος αξιωματούχος.

    [16] Μικρή πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα

    22/1/2003 4:50:00 μμ

    O πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε από 3,9% το Νοέμβριο σε 3,5% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Για τους "15" ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 2,1% το Νοέμβριο σε 2,2% τον Δεκέμβριο, ενώ πέρυσι ήταν 2,2%. Ο υψηλότερος πληθωρισμός στους "15" σημειώθηκε στην Ιρλανδία (4,6%) και ακολουθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία (από 4%) και η Ελλάδα με την Ολλανδία (από 3,5%).

    Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Γερμανία (1,1%), το Βέλγιο (1,3%), την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σουηδία (από 1,7%).

    Στο επίπεδο των "12" της ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε από 2,2% το Νοέμβριο σε 2,3% τον Δεκέμβριο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2%.

    Σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε σε εννέα κράτη - μέλη, μειώθηκε σε τέσσερα και παρέμεινε αμετάβλητος σε δύο.

    Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2001, σημαντικές αυξήσεις του πληθωρισμού σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο (από 0,9% σε 2,8%), στη Μεγάλη Βρετανία (από 1% σε 1,7%) και την Ισπανία (από 2,5% σε 4%), ενώ οι σημαντικότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Σουηδία (από 3,2% σε 1,7%), το Βέλγιο (από 2% σε 1,3%) και την Ολλανδία (από 5,1% σε 3,5%).

    Τα πιο χαμηλά μέσα ποσοστά πληθωρισμού για τους 12 μήνες σημειώθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία (από 1,3%) και το Βέλγιο (1,6%).

    Τα μεγαλύτερα μέσα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (4,7%), την Ολλανδία και την Ελλάδα (από 3,9%).

    Ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στην Ελβετία στο 0,9% και στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 2,2% το Νοέμβριο σε 2,4% τον Δεκέμβριο.

    [17] Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις, λέει η κυβέρνηση

    22/1/2003 3:51:00 μμ

    Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυξήσεις τιμών στην αγορά λόγω του νέου τρόπου αναγραφής των τιμών. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, τονίζοντας ότι η σχετική απόφαση που προβλέπεται να ισχύσει από 10 Φεβρουαρίου, ελήφθη σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι καταναλωτές στη χρήση του ευρώ. Ο κ. Χριστοδουλάκης κάλεσε όλους τους φορείς του εμπορικού κόσμου να συμβάλλουν στην αντιπληθωριστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει πτώση τον Ιανουάριο.

    ''Tο Δημόσιο θα ακολουθήσει αντιπληθωριστική πολιτική''

    Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, επανέλαβε ότι εξετάζονται οι προϋπολογισμοί τους και διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο θα ακολουθήσει αντιπληθωριστική πολιτική.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετική με την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε την προσφυγή της Ιντραλότ σε βάρος του ΟΠΑΠ, ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι το Δημόσιο προέβη στις διαδικασίες έφεσης και αναίρεσης της απόφασης αυτής.

    [18] Με φιλάθλους ο ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο

    22/1/2003 7:35:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Υπέρ της μετακίνησης φιλάθλων του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου για το Κυριακάτικο ντέρμπυ με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, τάχθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης, που εξέφρασε την άποψη ότι η διοίκηση του "δικέφαλου" θα πρέπει να διαθέσει τα εισιτήρια ονομαστικά. Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Γιώργος Μποροβήλος του συνδέσμου διαιτητών Αρκαδίας. Την ίδια ώρα που ο Ρώσος μέσος Μπουτ δοκιμάζεται στην Παιανία, στην τελική του ευθεία βρίσκεται το θέμα της απόκτησης του Ξενοφώντα Γήττα από τον Πας Γιάννινα.

    Κοντά στην Παιανία ο Γήττας

    Με έγγραφο που έστειλε ο κ. Λιάνης στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εκτιμά πως δεν υπάρχουν λόγοι για τη μη μετακίνηση των φιλάθλων του ΠΑΟΚ στην Αθήνα, μετά και το μεγάλο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, που προηγήθηκε.

    Ωστόσο, σε περίπτωση επεισοδίων από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, ο υφυπουργός Αθλητισμού προειδοποίησε τους διοικούντες της ομάδας ότι θα επιβληθούν οι αυστηρότερες των κυρώσεων.

    Σε προφορική συμφωνία επήλθαν το βράδυ της Τρίτης οι πρόεδροι του Παναθηναϊκού και του Πας Γιάννινα για την μεταγραφή του Ξενοφώντα Γήττα στους "πράσινους".

    Πλέον, αυτό που απομένει είναι να ξεκαθαρίσει το πότε ο παίκτης θα κατηφορίσει από τα Γιάννινα στην Αθήνα.

    Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος μέσος Βλαντιμίρ Μπουτ αγωνίστηκε σε ολόκληρο το φιλικό που έγινε την Τετάρτη με την Μαρκό, δείχνοντας τεχνικές αρετές, όμως φάνηκε ότι υστερεί σε φυσική κατάσταση.

    Τον τελικό λόγο για την απόκτηση του, θα έχει ο Σέρχιο Μαρκαριάν.

    [19] Ελληνες αθλητές στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας

    22/1/2003 12:24:00 μμ

    Την Παρασκευή αναχωρεί η ελληνική αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Χειμερινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας, που θα διεξαχθεί στην πόλη Μπλεντ της Σλοβενίας από 25-31 Ιανουαρίου. Η αποστολή αποτελείται συνολικά από 20 αθλητές (12 αγόρια, 8 κορίτσια) που θα συμμετάσχουν σε όλα τα αθλήματα, καταβάσεις, δρόμους αντοχής, δίαθλο και παγοδρομίες. Ειδικότερα στις καταβάσεις η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) μετέχει με 8 αθλητές (4 αγόρια και 4 κορίτσια), στους δρόμους αντοχής με 6 (4 αγόρια, 2 κορίτσια), στο δίαθλο με 5 (4 αγόρια, ένα κορίτσι) και στις παγοδρομίες με ένα κορίτσι. Αρχηγός αποστολής είναι το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας Γιάννης Παντελίδης.

    [20] Αναχωρεί για Μόντε Κάρλο η Εθνική ανσάμπλ

    22/1/2003 7:42:00 μμ

    Για το Μόντε Κάρλο αναχωρεί την Παρασκευή η Εθνική ομάδα ανσάμπλ, προκειμένου να λάβει μέρος στους αγώνες του ετήσιου γκαλά που φιλοξενείται στο πριγκιπάτο. Τα χρυσά κορίτσια της Μαρίνα Φατέεβα θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους το Σάββατο, σε έναν αγώνα που θα έχει χαρακτήρα διεθνούς μίτινγκ, καθώς έχουν προσκληθεί οι καλύτερες ομάδες του κόσμου. Την αποστολή αποτελούν η Χαρά Καρυάμη, η Κλέλια Πανταζή, η Χαριτίνη Ιωάννου, η Λιάνα Χριστίδου, η Ζένια Κοντέλια, η Ελένη Χρονοπούλου και βέβαια η ομοσπονδιακή προπονήτρια Μαρίνα Φατέεβα και η χορογράφος Βάσω Καλαμπούκα.

    [21] Νίκη-πρόκριση στο Κύπελλο για τον Αρη

    22/1/2003 7:33:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τη νίκη και την πρόκριση για την επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο πήρε ο Αρης από τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον οποίο κέρδισε εκτός έδρας με 1-0. Ο επαναληπτικός αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων στο πλαίσιο της Γ' φάσης διεξήχθη στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων και το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση σημείωσε ο Μαλλούς στο 12', ενώ ο Αρης από το 61' αγωνιζόταν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Νικολαϊδη με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΠΑΣ Γιάννινα (Νίκος Αναστόπουλος): Σεϊτάνοφ, Κρζίσνικ (46' Μπλέτσας), Τελκίνσκι, Δέδες, Κάκος, Βιντόγεβιτς (46' Αθανασιάδης), Χατζηπαντελίδης, Σακελλαρίδης, Γκόσεφ (59' Κατσαρός), Ντάσιος, Σάριτς.

    Αρης (Γιώργος Φοιρός): Δέλλιος, Σκέντζος, Μαλλούς, Παπαδόπουλος, Κολτσίδας (46' Νικολαϊδης), Κούσας, Μορίς, Πασσαλής (23' Σίμιτς), Κνόπερ, Μπράγκα, Ντεμπά-Νιρέν (71 Καραλιόπουλος).

    Διαιτητής: Βασίλης Τεροβίτσας

    Κίτρινες κάρτες: Σάριτς, Τελκίνσκι/Σκέντζος, Μαλλούς

    Κόκκινες κάρτες: Νικολαϊδης (στο 61' με 2η κίτρινη)

    [22] Βόλεϊ: Αύριο η κλήρωση του Final-8

    Πηγή: ΑΠΕ 22/1/2003 5:07:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Αύριο θα γίνει η κλήρωση για την ανάδειξη των τεσσάρων ζευγαριών που θα αγωνιστούν στο Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας ανδρών, το οποίο θα διεξαχθεί στο κλειστό "Τέντα" στην Καλαμάτα. Οι αγώνες θα αρχίσουν την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου και ο τελικός της διοργάνωσης θα γίνει το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, στις 16.30 το απόγευμα, που θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΤ-1. Επίσης, απευθείας πρόκριση στα τελικά του θεσμού έχουν εξασφαλίσει Ηρακλής, Ολυμπιακός, ΑΕ Νίκαια και Παναθηναϊκός, ενώ απόψε παίζουν Ολυμπιάδα Π.-ΕΑΠ, Ορεστιάδα-Πανελλήνιος, Εθνικός Αλεξ/πολης-ΠΑΟΚ και Ρέθυμνο-Αρης, με τους νικητές να συμπληρώνουν την 8άδα.

    [23] Γυναίκες ζωγράφοι από τον Ισλαμικό κόσμο

    Aννα Κούρτη 22/1/2003 4:29:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Mήνυμα ειρήνης και συνεργασίας, διαπολιτιστικών ανταλλαγών και συμφιλίωσης "μεταφέρει", η έκθεση "Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο-Γυναίκες ζωγράφοι από τον Ισλαμικό κόσμο", που διοργανώνεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, τη Βασιλική Εταιρεία Καλών Τεχνών της Ιορδανίας και το Μεσογειακό Δίκτυο Γυναικών F.A.M και με την υποστήριξη των Υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού, καθώς και του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δωδεκανήσου. Τα εγκαίνια θα τελέσει η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, ενώ θα παραβρεθεί η πριγκίπισσα Dr Wijdan Ali, Πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρεία Καλών Τεχνών της Ιορδανίας.

    Γεφυρώνοντας την Δύση με την Ανατολή

    Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Ρόδο, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία, στο πλαίσιο του Β' Διεθνούς Συνεδρίου Γυναικών Δημιουργών της Μεσογείου.

    Στα εκθέματα περιλαμβάνονται 70 έργα που φιλοτέχνησαν 51 γυναίκες ζωγράφοι, από 21 Ισλαμικές χώρες που είναι οι εξής:

    Αίγυπτος Αλγερία Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ινδονησία Ιράκ Ιράν Ιορδανία Κουβέϊτ Λίβανο Μπαγκλαντές Μαλαισία Μαρόκο Ομάν Πακιστάν Παλαιστίνη Σαουδική Αραβία Σουδάν Συρία Τυνησία Τουρκία Υεμένη

    Οι πίνακες που ανήκουν στην μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης της Ιορδανίας, στο Αμάν, αποκαλύπτουν την ενδιαφέρουσα και ποικίλη δημιουργία χαρισματικών γυναικών καλλιτεχνών, διαφόρων θρησκευμάτων, οι οποίες συμβάλλουν με το έργο τους στον πολιτιστικό πλούτο της ανθρωπότητας.

    Γεφυρώνοντας την Δύση με την Ανατολή, η έκθεση, μεταφέρει πανανθρώπινο μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας, διαπολιτιστικών ανταλλαγών και συμφιλίωσης.

    Η έκθεση προβλέπεται να μεταφερθεί σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης των ΗΠΑ και της Ασίας.

    [24] Του επανακόλλησαν το κεφάλι

    22/1/2003 12:55:00 μμ

    Ενα ακόμα θαύμα της σύγχρονης Ιατρικής πραγματοποίησαν Αμερικανοί χειρουργοί οι οποίοι κατόρθωσαν να επανακολλήσουν το σχεδόν κομμένο κεφάλι ενός νεαρού που είχε πέσει θύμα τροχαίου και του έδωσαν τη ζωή. Ο Μάρκος Πάρα, 18 χρόνων, έπεσε θύμα τροχαίου όταν ένας μεθυσμένος οδηγός τον παρέσυρε με το αυτοκίνητο του. Το κεφάλι του συγκρατείτο πάνω στο υπόλοιπο σώμα μόνο από το νωτιαίο μυελό και την αρτηρία. Η κατάσταση του ήταν κάτι περισσότερο από κρίσιμη αλλά για καλή του τύχη ένας επιστήμονας και μια δυσκολότατη επέμβαση του χάρισαν τη ζωή. Ο δόκτωρ Κέρτις Ντίκμαν του νοσοκομείου Αγιος Ιωσήφ του Φοίνιξ της Αριζόνα, που εργαζόταν πάνω σε μια πρωτοποριακή μέθοδο για την αντιμετώπιση τέτοιων επειγουσών καταστάσεων ανέλαβε τον 18χρονο και τελικά το θαύμα έγινε!

    Ο 18χρονος επανήλθε πλήρως με σκληρές προσπάθειες

    Ο Πάρα, αφού πρώτα κοινώνησε και εξομολογήθηκε σε ιερέα, ήταν ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που υπεβλήθη σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση.

    Ο δόκτωρ Ντίκμαν χρησιμοποίησε βίδες για να μπορέσει να στερεώσει το κρανίο πάνω στη σπονδυλική στήλη. Μετά από τέσσερις μήνες νοσηλείας σε εντατική μονάδα παρακολούθησης και εκατοντάδες ώρες ασκήσεων φυσικής αποκατάστασης ο 18χρονος επανήλθε πλήρως και τώρα μπορεί και παίζει και μπάσκετ, όπως μετέδωσε το ABC.

    [25] Παράγοντες κινδύνου και αθηροσκληρωτικές αγγειακές παθήσεις

    22/1/2003 12:02:00 μμ

    Υψηλή χοληστερόλη παρουσιάζει σήμερα το 40% των ενήλικων Ελλήνων, την οποία πρέπει να μειώσουν, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, συνεπεία της αθηροσκλήρωσης. Στις ανεπτυγμένες χώρες η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου, ενώ αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η αύξηση των κρουσμάτων, σε 10-15 χρόνια από τώρα, θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου και στις αναπτυσσόμενες. Ως εκ τούτου η έγκαιρη και ασφαλής διάγνωσή της αποτελεί πρωταρχικό στόχο της καρδιολογίας σήμερα.

    Νέα φάρμακα στον πόλεμο κατά της στεφανιαίας νόσου

    Αν και οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, πρωταρχικό ρόλο στη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου παίζουν και σήμερα το ιστορικό, η φυσική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

    Αυτά τονίστηκαν από ειδικούς επιστήμονες στο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα ''Παράγοντες κινδύνου και αθηροσκληρωτικές αγγειακές παθήσεις'', που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με την προεδρία του διευθυντού του τομέα παθολογίας της ιατρικής σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και διευθυντού της α' προπαιδευτικής παθολογικής κλινικής καθηγητού Γεωργίου Ζιάκα.

    Οι νέες μέθοδοι, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν όμως σαφώς βοηθήσει για την έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου. Έτσι οι ερευνητικές προσπάθειες στο νέο αιώνα προσανατολίζονται στην ανίχνευση των ευάλωτων αθηρωματικών πλακών, ώστε με την έγκαιρη αντιμετώπισή τους να αποφεύγονται μελλοντικά οξέα στεφανιαία σύνδρομα, που αποτελούν την πιο δραματική έκφραση της στεφανιαίας νόσου.

    Παρ' ότι η ιατρική κοινότητα δέχεται πλέον ομόφωνα ότι η μείωση των τιμών χοληστερόλης, είτε πριν από την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου, είτε μετά, μπορεί να μειώσει κατά 30% την ολική θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με την Παγκόσμιο Οργάνωση Υγείας, το 87% των πασχόντων από υπερλιπιδαιμία δεν ακολουθεί κάποια αντιλιπιδαιμική αγωγή.

    Επανάσταση στον τομέα της αντιμετώπισης των υψηλών τιμών χοληστερόλης έχει συντελεστεί με την κυκλοφορία νέων φαρμάκων, που όχι μόνο μειώνουν κατά πολύ τις τιμές χοληστερίνης, αλλά ταυτόχρονα μειώνουν τα τριγλυκερίδια και καταπολεμούν την αθηρωματική πλάκα, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται το αγγείο.

    [26] Κανονισμός για τις ελληνικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις

    22/1/2003 4:38:00 μμ

    Eυέλικτες διαδικασίες για τη διαχείριση και την εκχώρηση των ονομάτων δικτυακών τόπων με κατάληξη .gr, προβλέπει ο νέος κανονισμός που εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών &amp; Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Είχε προηγηθεί Δημόσια Διαβούλευση για να καταγραφούν οι απόψεις των ενδιαφερομένων για όλα τα θέματα που αφορούν στην καταχώρηση ονομάτων με κατάληξη .gr. Με το νέο Κανονισμό η ΕΕΤΤ επιδιώκει την καλύτερη διαχείριση των ονομάτων δικτυακών τόπων καθώς και την τόνωση της αγοράς του Διαδικτύου, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τους χρήστες.

    Βασικά στοιχεία του κανονισμού

    Τα βασικά στοιχεία του νέου κανονισμού έχουν ως εξής:

    Υιοθετείται το σχήμα τριών επιπέδων Καταχωρούμενοι-Καταχωρητές-Μητρώο και προδιαγράφονται οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις που διέπουν τη λειτουργία τόσο των Καταχωρητών όσο και του Μητρώου. Καταργείται ο περιορισμός του ενός ονόματος για τα φυσικά πρόσωπα. Επεκτείνεται το δικαίωμα καταχώρησης σε όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας. Τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την εκχώρηση ονομάτων με κατάληξη .gr. Δεσμεύονται τα γεωγραφικά ονόματα που ανήκουν στο σχέδιο "Καποδίστριας" προς εκχώρηση στους αντίστοιχους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή Μητρώου που θα διαχειρίζεται τα ονόματα. Θα προηγηθεί και πάλι διάλογος με τους ενδιαφερόμενους για να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους.

    [27] Η μαλαισιανή κυβέρνηση έθεσε offline πετυχημένο site

    22/1/2003 2:16:00 μμ

    Εκτός λειτουργίας έθεσε η κυβέρνηση της Μαλαισίας, το δικτυακό τόπο Malaysiakini.com, επειδή δημοσίευσε γράμμα που διακωμωδούσε το έργο της. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το site φιλοξένησε περιεχόμενο που έβλαπτε τη χώρα και ως εκ τούτου θα έπρεπε να σταμτήσει η λειτουργία του. Το γράμμα, ασκούσε έντονη κριτική στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι μειονότητες στη χώρα και έκανε λόγο για κυβερνητικές τακτικές που θυμίζουν τους Κου Κλουξ Κλαν. Το site επανήλθε σε λειτουργία, λίγες ώρες μετά το προσωρινό κλείσιμο του, αλλά με πολύ λιγότερο περιεχόμενο.

    [28] Delete ή format; Ο σκληρός δίσκος δύσκολα καθαρίζει

    22/1/2003 4:46:00 μμ

    "Ξεφορτωθήκατε" τον παλιό υπολογιστή σας, και νομίσατε ότι διαγράψατε όλα τα προσωπικά σας αρχεία επειδή "καθαρίσατε" το σκληρό δίσκο. . Δύο φοιτητές του ΜΙΤ σας καλούν να το ξανασκεφθείτε! Τα τελευταία δύο χρόνια, οι φοιτητές αγόρασαν 158 χρησιμοποιημένους σκληρούς δίσκους. Από τους 129 δίσκους που λειτουργούσαν, οι 69 περιείχαν ανακτήσιμα αρχεία, ενώ οι 49 περιείχαν "σημαντικές προσωπικές πληροφορίες" όπως ιατρική αλληλογραφία, ερωτικές επιστολές, πορνογραφία και 5.000 αριθμούς πιστωτικών καρτών! Οι φοιτητές βρήκαν ότι, ακόμα και η επαναδιαμόρφωση ενός δίσκου, μπορεί να μην είναι αρκετή.

    O πιο ασφαλής τρόπος για επιτυχή διαγραφή αρχείων

    Οι 59 από τους 129 δίσκους που λειτουργούσαν επαναδιαμορφώθηκαν, αλλά οι 19 συνέχισαν να περιέχουν ανακτήσιμα αρχεία!!!

    Ο μόνος ασφαλής τρόπος να διαγράψεις έναν σκληρό δίσκο είναι να τον "στριμώξεις" (squeeze): δηλαδή, να εγγράψεις δεδομένα πάνω από τα παλιά-π.χ όλο μηδενικά-, τουλάχιστον για μια φορά, μια δουλειά που μπορεί να κάνει για σας ένα φθηνό λογισμικό.

    Πηγή: ICT Weekly/Nando Times/AP

    [29] Συνέδριο ΠΟΣΠΕΡΤ- Τηλεόραση και Πολίτης

    22/1/2003 2:42:00 μμ

    Με τη συμμετοχή τριών σωματείων του ιδιωτικού ραδιοτηλεοπτικού τομέα άρχισε το πρωί της Τετάρτης το 19ο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ, με στόχο την προάσπιση και τη βελτίωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των μελών της. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης άσκηση σκληρή κριτική για την ποιότητα της ιδιωτικής τηλεόρασης και υπογράμμισε την ανάγκη ρυθμίσεων που θα προστατεύουν την προσωπικότητα πολιτών και θεσμών. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται την Πέμπτη με την ψηφοφορία για την εκλογή των μελών στο νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και των άλλων οργάνων.

    ''Η πληροφόρηση πηγή της Δημοκρατίας''

    Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε την πληροφόρηση πηγή της Δημοκρατίας, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος αναφερόμενος στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών είπε ότι "πράγματι χρειάζονται χρήματα".

    Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Αγγελος Στάγκος αναφέρθηκε στο ρόλο της Δημόσιας Τηλεόρασης και στη διαρκή ανάγκη βελτίωσης της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης που προσφέρει.

    Εκ μέρους ΚΚΕ χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος της ΚΕ Τάκης Τσίγκας και εκ μέρους του ΣΥΝ ο υπεύθυνος Τύπου Νίκος Βούτσης.

    [30] Κάντε νέες γνωριμίες, όχι δίαιτα!

    22/1/2003 12:53:00 μμ

    Ξεχάστε τις δίαιτες. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον έρωτα για να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά, αναφέρουν στοιχεία μελέτης που δημοσιεύονται σε ιταλικό περιοδικό για την Υγεία. Οκτώ στους 10 Ιταλούς αποκαλύπτουν ότι μια νέα ερωτική σχέση είναι ο καλύτερος τρόπος για άνδρες και γυναίκες να ξαναβρούν τη φόρμα τους, σύμφωνα με τη μηνιαία επιθεώρηση Υγείας ''Dimagrire'' (Χάστε Βάρος), στο τεύχος του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, χρειάζεται και κάτι παραπάνω από ερωτικά σκιρτήματα, καθώς η έρευνα έδειξε ξεκάθαρα ότι οι ευεργετικές συνέπειες του έρωτα δεν διαρκούν για πάντα.

    Πότε τα κιλά επιστρέφουν

    Οι συντάκτες του άρθρου μίλησαν με 74 Ιταλούς ειδικούς επί θεμάτων διατροφής. Η σοκολάτα, άλλα γλυκά και υδατάνθρακες που διεγείρουν τους νευροδιαβιβαστές προκαλούν ένα γενικό αίσθημα ευφορίας, υποστηρίζει ένας διατροφολόγος. ''Εάν είστε ερωτευμένοι σας διακατέχει το ίδιο αίσθημα ευδαιμονίας, οπότε ο οργανισμός δεν χρειάζεται τις παραπάνω τροφές για να αισθάνεται ευτυχής'', δηλώνει ο δόκτωρ Αμλέτο Ντ' Αμίτσις.

    Δυστυχώς ο έρωτας είναι μία αφορμή για να αδυνατίσει κανείς αλλά όχι και η αιτία. Aν αυτός περάσει ή απλώς χρονίσει τα κιλά επανέρχονται. Για το 1/3 των Ιταλών η ''ερωτική μέθοδος'' απώλειας βάρους διαρκεί μέχρι το γάμο και για το 23% των ερωτηθέντων τα κιλά επιστρέφουν μετά την απόκτηση του πρώτου παιδιού τόσο στη μαμά όσο και στον μπαμπά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 January 2003 - 17:55:21 UTC