Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απειλή με παραίτηση ο Ντενκτάς
  • [02] Νέος κύκλος καταθέσεων για τους εκβιασμούς
  • [03] Φωτιά σε εργοστάσιο ξηρών καρπών στο Βοτανικό
  • [04] Στάση εργασίας των καθηγητών
  • [05] Νεκροί έξι λαθρομετανάστες
  • [06] Ενημερώνει σήμερα ο Μπλίξ τον Σημίτη
  • [07] Όχι λέει ο Μπλερ στο ευρώ για το 2003
  • [08] Κατά της μονομερούς επέμβασης στο ΙΡΑΚ το ΕΣΚ
  • [09] Στο ΕΚΟΦΙΝ τα Προγράμματα Σταθερότητας έξι χωρών
  • [10] Αντιτρομοκρατική επιδρομή στο Λονδίνο
  • [11] Αυστραλία: Υπό έλεγχο οι φωτιές στην Καμπέρα
  • [12] Νέα επιστολή του Οσάμα Μπιν Λάντεν;
  • [13] Νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των Ι.Χ

    [01] Απειλή με παραίτηση ο Ντενκτάς

    20/1/2003 11:05:00 πμ

    Με την απειλή, ότι θα παραιτηθεί εάν εξακολουθήσει να υφίσταται πιέσεις προκειμένου να υπογράψει το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, επανέρχεται ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά, ότι το Σχέδιο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Ο Ντενκτάς επικρίνει τον ΟΗΕ κατηγορώντας τον γ.γ Κόφι Ανάν, ότι υποστηρίζει τους Ελληνοκύπριους ενώ όσον αφορά τις μαζικές διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων υπέρ του ειρηνευτικού σχεδίου ο Ντεντάς υποστηρίζει ότι "με μαχαίρωσαν στην πλάτη". Στο μεταξύ νέα συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα το απόγευμα στη Λευκωσία ενώ ο Αλβάρο ντε Σότο προειδοποιεί ότι ο Κόφι Ανάν θα τερματίσει την προσπαθειά του εάν δεν υπάρξει συμφωνία ως τις 28 Φεβρουαρίου.

    ''Δεν υπογράφω''

    Οι αντιρρήσεις του συνίστανται στη συνταγματική δομή του νέου κράτους, όπως αυτή προβλέπεται από το Σχέδιο ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων ώστε να μπορέσουν να συμβιώσουν".

    Ο Ντεντάς, που αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες πιέσεις για να αποδεχθεί το σχέδιο του ΟΗΕ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, τονίζει στη συνέντευξη ότι "δεν πρόκειται να υπογράψω αυτό το σχέδιο ως έχει. Θέλω μια ειρήνη που θα εγγυάται την ύπαρξη, την ασφάλεια, το μέλλον και την ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό το σχέδιο δεν δίνει αυτές τις εγγυήσεις".

    "Αν ο λαός θέλει αυτό το σχέδιο, θα ζητήσω από το Κοινοβούλιο να επιλέξει κάποιον άλλον για να το υπογράψει", καταλήγει ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Μικραίνει η διαφορά Κληρίδη - Παπαδόπουλου

    Στο μεταξύ νέα δημοσκόπηση, που ήταν τηλεφωνική και έγινε από την εταιρεία Primus Call, σε δείγμα 1,204 ατόμων και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Αλήθεια", για την πρόθεση ψήφου στις προεδρικές εκλογές παρουσιάζει τη ψαλίδα μεταξύ Τάσου Παπαδόπουλου και Γλαύκου Κληρίδη να μειώνεται στο 1,5% σε σύγκριση με το 2,6% προηγούμενης δημοσκόπησης της ίδιας εταιρείας, που έγινε στις 10 Ιανουαρίου ενώ μειώνεται ακόμα περισσότερο το ποσοστό που παίρνει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αλέκος Μαρκίδης.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η δημοσκόπηση έγινε στις 16 και 17 Ιανουαρίου, μετά την απόφαση του ΚΙΣΟΣ να επανέλθει στην τριμερή συνεργασία και να στηρίξει την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου. Τα ποσοστά, που προέκυψαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η απόφαση δεν έδωσε ιδιαίτερη δυναμική στην υποψηφιότητα Παπαδόπουλου.

    Το ποσοστό, που πήρε ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου στην προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν 3%. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι το ποσοστό του Αλέκου Μαρκίδη μειώθηκε από 14,7% σε 10,%, που φαίνεται να πήγε σχεδόν αποκλειστικά στο Γλαύκο Κληρίδη καθώς και οι δύο προέρχονται και υποστηρίζονται από τον ίδιο χώρο.

    Το 74,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι εκλογές θα κριθούν στο δεύτερο γύρο, ενώ το ποσό των αναποφάσιστων, που ανέρχεται στο 17-18% παρουσιάζεται σε στάση αναμονής για να καθορίσει τη στάση του ανάλογα με τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα.

    Εξάλλου από τη δημοσκόπηση προκύπτει αύξηση της συσπείρωσης στο ΔΗΣΥ, που συμπεραίνεται από την αύξηση του ποσοστού του Γλαύκου Κληρίδη, ενώ η συσπείρωση στο ΑΚΕΛ είναι 70,4% από 69,8%. Στη νέα δημοσκόπηση, που, οι υποψήφιοι συγκέντρωσαν: Τάσσος Παπαδόπουλος 36,4% Γλαύκος Κληρίδης 34,9% Αλέκος Μαρκίδης 10,4% Νίκος Κουτσού 1,4% Δεν αποφάσισα 12,8% Δεν απαντώ 4,1%

    [02] Νέος κύκλος καταθέσεων για τους εκβιασμούς

    20/1/2003 10:19:00 πμ

    Επιχειρηματιες και δημοσιογράφοι θα κληθούν να καταθέσουν για την υπόθεση των εκβιασμών τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Αγγελόπουλος έχει υποδείξει άτομα που εκβιάστηκαν και άλλα που προσπάθησαν να εκβιάσουν την οικογένειά του. Οι ίδιες πληροφορίες, εξ άλλου, αναφέρουν πως ο κ. Αγγελόπουλος παρέδωσε στον εισαγγελέα και μαγνητοφωνημένες συνομιλίες με έμμεσες απειλές για τη ζωή του ίδιου και μελών της οικογενείας του. Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα αναμένονται και οι καταθέσεις της Γιάννας Αγγελοπούλου και της Μαριάννας Λάτση.

    ''Βαριά ονόματα'' θα κληθούν από τον εισαγγελέα

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν από τον εισαγγελέα Δημ. Παπαγγελόπουλο οι κύριοι Μιχαλόπουλος και Σαλιαρέλης, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι επιχειρηματίες από τα λεγόμενα "βαριά ονόματα" καθώς και εκπρόσωποι από την οικογένεια Λάτση.

    Την Παρασκευή κατέθεσαν οι κύριοι Νίκος και Κυριάκος Μαμιδάκης. Τα δύο αδέλφια υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το θέμα και ότι ποτέ κανένας δεν τους πλησίασε με σκοπό να τους αποσπάσει χρήματα μέσω οποιασδήποτε απειλής.

    Στο μεταξύ επιμένει στην αθωότητα του ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, ενώ αναπάντητη παραμένει μέχρι τώρα οι καταγγελία του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για απόπειρα δωροδοκίας του.

    Πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης ζητά η κυβέρνηση

    "Κάθε πολίτης κρίνει πότε και σε ποιες Αρχές θα απευθυνθεί," σχολίασαν οι υπουργοί Τύπου και Δικαιοσύνης σχετικά με την επίδοση στον Πρωθυπουργό από την οικογένεια Αγγελόπουλου του ημερολογίου του δολοφονηθέντος βιομηχάνου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, πάντως διέψευσε ότι γνώριζε την ύπαρξη οποιωνδήποτε εγγράφων.

    Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και δημοσιογραφικός κόσμος έχουν κάθε συμφέρον να διώξουν σκιές και υποψίες, και να πετάξουν από τους κόλπους τους υπαίτιους, αν αποδειχθεί κάτι από την έρευνα, σημείωσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Ο υπουργός Τύπου επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να διερευνηθεί και να προχωρήσει η υπόθεση.

    ''Καμία πτυχή και κανένα θέμα που συνδέεται με την υπόθεση της τρομοκρατίας δεν πρόκειται να μείνει στο σκοτάδι'' δήλωσε μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    ''Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συγκάλυψης'', δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [03] Φωτιά σε εργοστάσιο ξηρών καρπών στο Βοτανικό

    20/1/2003 9:30:00 πμ

    Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τη μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε νωρίς το πρωί στην ισόγεια αποθήκη επεξεργασίας ξηρών καρπών στη συμβολή των οδών Ορφέως 115 και Δημαράκη, στο Βοτανικό. Η φωτιά είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ η προσέγγιση των πυροσβεστών ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη, γιατί στο εσωτερικό του εργοστασίου γίνονταν εκρήξεις από φιάλες προπανίου. Στην κατάσβεση παίρνουν μέρος 75 πυροσβέστες με 25 οχήματα.

    [04] Στάση εργασίας των καθηγητών

    20/1/2003 11:35:00 πμ

    Τρίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στις 12.30 έξω από το υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσουν σήμερα, οι καθηγητές, διεκδικώντας την ικανοποίηση μισθολογικών αιτημάτων. Η στάση θα πραγματοποιηθεί τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις τρεις πρώτες της απογευματινής.

    [05] Νεκροί έξι λαθρομετανάστες

    20/1/2003 9:51:00 πμ

    Πέντε σώοι λαθρομετανάστες και τα πτώματα άλλων έξι, που βρίσκονταν σε φουσκωτό σκάφος, με κυβερνήτη τον 28χρονο, Παναγιώτη Λιόλιο, περισυνελέγησαν χθες από ρωσικό πλοίο ανοιχτά των ιταλικών ακτών. Σύμφωνα με τις ιταλικές λιμενικές αρχές, το ταχύπλοο είχε αποπλεύσει από την Ελλάδα, ή την Αλβανία, μεταφέροντας 30 άτομα. Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη, ο ιδιοκτήτης του σκάφους είχε δηλώσει στις λιμενικές αρχές της Πρέβεζας την εξαφάνισή του ταχύπλοου, καθώς και του κυβερνήτη του.

    [06] Ενημερώνει σήμερα ο Μπλίξ τον Σημίτη

    20/1/2003 9:23:00 πμ

    Με τον Ελληνα πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κώστα Σημίτη αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χάνς Μπλίξ προκειμένου να τον ενημέρωσει για την πορεία και τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής επιθεωρήσεων στο οπλοστάσιο του Ιράκ. Στο μεταξύ, στη Μέση Ανατολή ξεκινά εντός της εβδομάδας περιοδεία ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Από την πλευρά του ο υπουργός Αμύνης, Γιάννος Παπαντωνίου διαβεβαιώνει ότι σε περίπτωση πολέμου δεν πρόκειται να σταλούν ελληνικά στρατεύματα στο Ιράκ και ότι η συνεργασία της χώρας μας θα περιοριστεί σε επίπεδο διευκολύνσεων, κυρίως ναυτικών.

    [07] Όχι λέει ο Μπλερ στο ευρώ για το 2003

    20/1/2003 10:03:00 πμ

    Απέρριψε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, εντός του 2003, για την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ακόμη και στην περίπτωση, που τα αποτελέσματα της έρευνας για τη σύγκλιση, που αναμένεται να δημοσιευθούν τον Ιούνιο, είναι θετικά, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ιντιπέντεντ". Από την πλευρά της η εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", δημοσιεύει δημοσκόπηση, που αποδεικνύει, πως οι μεγάλοι επιχειρηματίες της Βρετανίας έχουν μεταστραφεί και διάκεινται πλέον εχθρικά προς το ευρώ, ενώ το 1997 το 70% εξ αυτών ήταν υπέρ της ένταξης.

    Η πλειονότητα των Βρετανών αρνείται να αποχωρισθεί τη στερλίνα

    Έρευνα του Ινστιτούτου MORI ανάμεσα σε 164 προέδρους, ή γενικούς διευθυντές των μεγαλυτέρων επιχειρήσεων της χώρας, κατέδειξε πως το 50% εξ αυτών δεν υποστηρίζει τη συμμετοχή της Βρετανίας στο ευρώ, έναντι ποσοστού 42% που διάκειται θετικά στο ενιαίο ευρωπαϊκό νομισμα.

    Είναι η πρώτη φορά που η πλειονότητα των επιχειρηματιών τάσσεται κατά του ευρώ, στην ετήσια αυτή σφυγμομέτρηση, σύμφωνα με τη Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

    Η απροθυμία των Βρετανών, που η πλειονότητά τους αρνείται να αποχωρισθεί τη στερλίνα και οι οικονομικοί κίνδυνοι από έναν πόλεμο στο Ιράκ, ανάγκασαν τον Μπλερ να αναβάλει το δημοψήφισμα για το ευρώ, μετατοπίζοντάς το στο 2004 το νωρίτερο, σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ, που επικαλείται πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

    Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μπλερ, ο οποίος έχει καταστήσει την ένταξη στο ευρώ έναν από τους κύριους άξονες της δεύτερης θητείας του, ευελπιστεί πάντοτε να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα πριν τη λήξη της θητείας του, το αργότερο εντός του 2006.

    [08] Κατά της μονομερούς επέμβασης στο ΙΡΑΚ το ΕΣΚ

    20/1/2003 9:48:00 πμ

    Κείμενο 14 σημείων σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ, ενέκρινε το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που συνεδρίασε στο πλαίσιο του διήμερου φόρουμ του ΕΣΚ για την Ευρωπαϊκή Συνέλευση την Παρασκευή και το Σάββατο στη Φλωρεντία. Στην απόφαση προτάσσεται η απαίτηση απέναντι στο Ιράκ να δεχθεί τον πλήρη αφοπλισμό του από όπλα μαζικής καταστροφής, εφόσον αυτό διαπιστωθεί, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Καλείται, επίσης, ο γ.γ του ΟΗΕ να συνεχίσει τις προσπάθειες και σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ασφαλείας να διασφαλίσει στους επιθεωρητές τον απαραίτητο χρόνο για την επιτυχή υλοποίηση του έργου τους. Τονίζεται εξάλλου, ότι η απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν εξουσιοδοτεί κανέναν για αυτόματη χρήση βίας, αλλά απαιτείται νέα προσφυγή και λήψη νέας απόφασης.

    Το Προεδρείο του ΕΣΚ εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε είδους πολεμική επιχείρηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, διότι αυτό θα δημιουργούσε σημαντικό πρόβλημα συνοχής της διεθνούς συμμαχίας απέναντι στην τρομοκρατία, εφόσον ένα προληπτικό χτύπημα δεν θα ήταν σύμφωνο με το διεθνή νόμο.

    Τέλος, εκφράζει την ανησυχία του για τις πολεμικές προετοιμασίες από πλευράς ΗΠΑ, απορρίπτει κάθε είδους ενέργεια, που λειτουργούσε υπέρ της αύξησης της έντασης στην περιοχή και καλεί την Ε.Ε και τα κράτη - μέλη της να κινηθούν σε ενοποιημένη κατεύθυνση διεθνούς παρακολούθησης του προβλήματος στο Ιράκ, όπως επίσης καλεί σε στενή συνεργασία μεταξύ τους τα τέσσερα μέλη της ΕΕ, που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτή την περίοδο.

    [09] Στο ΕΚΟΦΙΝ τα Προγράμματα Σταθερότητας έξι χωρών

    20/1/2003 9:28:00 πμ

    Tα Προγράμματα Σταθερότητας και Aνάπτυξης της Eλλάδας και άλλων πέντε χωρών της EE-- της Γερμανίας, της Iταλίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας-- αναμένεται να κριθούν και να εγκριθούν κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Oικονομίας της Ένωσης, σήμερα και αύριο, υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Νίκου Χριστοδουλάκη. Για την Ελλάδα, προβλέπεται ότι το αναθεωρημένο πρόγραμμα θα εγκριθεί χωρίς προβλήματα, ωστόσο οι 15 θα διατηρήσουν τις επικρίσεις και τις επισημάνσεις της Kομισιόν, κυρίως σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος.

    Παράταση για Γ' ΚΠΣ

    Στο μεταξύ, την παράταση της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων των ενδιαφερομένων για το πρόγραμμα του Γ' ΚΠΣ με τίτλο "Ενίσχυση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων" μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης.

    [10] Αντιτρομοκρατική επιδρομή στο Λονδίνο

    20/1/2003 10:54:00 πμ

    Ευρεία επιχείρηση εντοπισμού ύποπτων ξένων τρομοκρατών που ενδεχομένως χρησιμοποιούν τη Βρετανία ως βάση τους διέταξε ο υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ντέιλι Μέιλ. Τη νύχτα πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο πολλές συλλήψεις όταν άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εισέβαλαν σε μουσουλμανικό τέμενος όπου κηρύττει ακραίος ισλαμιστής ιερωμένος.

    Επτά συλλήψεις σε ''ύποπτο'' τέμενος

    Abu Hamza

    Η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία εισέβαλε σήμερα σε τέμενος στο Φίνσμπερι Παρκ, στο Λονδίνο, όπου λειτουργεί ένας από τους πιό φανατικούς μουσουλμάνους κληρικούς, συλλαμβάνοντας επτά άτομα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας οι συλλήψεις εντάσσονται σε προγραμματισμένη επιχείρηση.

    Το τέμενος έχει αμφιλεγόμενο όνομα διότι σ' αυτό κηρύττει ο ακραίος ισλαμιστής κληρικός Αμπού Χάμζα, ηγέτης της οργάνωσης Υποστηρικτές της Σαρία. Ο Αλ Μάσρι έχει γίνει γνωστός σε όλη τη Βρετανία μέσα από τους επαίνους στον Οσάμα Μπιν Λάντεν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και την εμφανή αντιδυτική του ρητορεία. Μάλιστα το Συμβούλιο Δωρεών και Κληροδοτημάτων της Βρετανίας είχε απειλήσει τον Μάσρι με έξωση για τις "εμπρηστικές και εξόχως πολιτικές" ομιλίες του.

    Μέτρα για τον εντοπισμό ξένων υπόπτων

    Μεγάλης έκτασης επιχείρηση στους κόλπους των υπόπτων τρομοκρατών ξένης καταγωγής, που ενδεχομένως χρησιμοποιούν τη Βρετανία ως βάση τους διέταξε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ.

    Ο Μπλάνκετ επιφόρτισε την αστυνομία και τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας (ΜΙ5) να λάβουν "όλα τα απαραίτητα μέτρα" για να εντοπίσουν τους ξένους υπόπτους που αποτελούν μία δυνητική απειλή για την ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Το υπουργείο θα βασισθεί στη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία που ψηφίσθηκε στα τέλη του 2001, η οποία επιτρέπει την επ΄αόριστον κράτηση ξένων υπόπτων που συνδέονται με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, χωρίς απαγγελία κατηγοριών και χωρίς την πραγματοποίηση δίκης.

    Η αστυνομία επίσης αναμένεται να προσφύγει και στο μέτρο της απαγγελίας κατηγοριών για απλές παραβάσεις, όπως κλοπές, ή πλαστογραφίες, που θα επιτρέψουν την προσωρινή κράτηση των υπόπτων ακόμη κι όταν δεν έχει αποδειχθεί σχέση τους με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

    Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις "πυγμής" της βρετανικής αστυνομίας έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες εβδομάδες σ' ολόκληρη τη χώρα, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συλλήψεις.

    [11] Αυστραλία: Υπό έλεγχο οι φωτιές στην Καμπέρα

    20/1/2003 9:00:00 πμ

    Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβέστες της Αυστραλίας τις τεράστιες φωτιές, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άνθρωποι και να καταστραφούν εκατοντάδες σπίτια στην Καμπέρα, το Σαββατοκύριακο. Ο ζεστός καιρός, όμως, απειλεί να ανάψει εκ νέου ορισμένες φωτιές. "Σε αυτό το στάδιο, οι δυνάμεις των πυροσβεστών έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο όλες τις πυρκαγιές, αν και ορισμένες εστίες εξακολουθούν να σιγοκαίουν", δήλωσε εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας. Οι φωτιές που έκαιγαν ανεξέλεγκτα στα δάση νοτίως της πρωτεύουσας επεκτάθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στην Κανμπέρα, όπου ζουν 300.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί ξένοι διπλωμάτες.

    [12] Νέα επιστολή του Οσάμα Μπιν Λάντεν;

    20/1/2003 11:17:00 πμ

    Επιστολή του Οσάμα Μπιν Λάντεν με την οποία καλεί τους Μουσουλμάνους να ξεχάσουν τις διαφορές τους και να ενωθούν για να πολεμήσουν τον ''εξωτερικό εχθρό'', δημοσίευσε χθες μία από τις μεγαλύτερες αραβικές εφημερίδες που εκδίδονται στο Λονδίνο, η ''Ασράκ αλ Αουσάτ''. Η εφημερίδα είναι σαουδαραβικής ιδιοκτησίας και δηλώνει ανεξάρτητη, ενώ χαίρει μεγάλης εκτίμησης με ευρεία αναγνωσιμότητά στη Μέση Ανατολή. Στο μεταξύ, μέλος της Αλ Κάιντα, που είχε συλληφθεί προ ενός έτους, αποκάλυψε πως η οργάνωση διέθετε πολλά στρατηγικά σχέδια για επιθέσεις από θαλάσσης, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την αμερικανική και την παγκόσμια ασφάλεια, αναφέρει το εβδομαδιαίο περιοδικό "Νιουζγουίκ".

    Σε πανστρατιά κατά του εξωτερικού εχθρού καλεί ο Μπιν Λάντεν

    Η 26σέλιδη επιστολή που δημοσίευσε η αραβική εφημερίδα Ασράκ αλ Αουσάτ, είναι γραμμένη στα αραβικά, και φέρει την υπογραφή του Μπιν Λάντεν, ενώ η εφημερίδα προσθέτει πως φονταμενταλιστικές πηγές στο Λονδίνο δήλωσαν στον δημοσιογράφο της πως μολονότι η επιστολή δεν φέρει ημερομηνία έχει γραφεί πριν μερικές εβδομάδες.

    "Πότε οι Μουσουλμάνοι θα ξυπνήσουν από τον μακρύ λήθαργό τους και πότε θα διακρίνουν τον εχθρό από τον φίλο;" φέρεται να ρωτά ο Μπιν Λάντεν στην επιστολή του, σύμφωνα με την Ασράκ αλ Αουσάτ. "Πότε θα διευθύνουν τα ίδια τα βέλη τους, που χρησιμοποιούν για να μάχονται ο ένας τον άλλον, στους εξωτερικούς εχθρούς τους που κλέβουν και σφετερίζονται τις περιουσίες και τα αποθέματά μας;" φέρεται να τονίζει ο Μπιν Λάντεν.

    Εάν η επιστολή είναι γνήσια, θα αποτελεί το πρώτο μήνυμα του Μπιν Λάντεν το 2003. Τον περασμένο Νοέμβριο το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει ηχογραφημένο μήνυμα που επιβεβαιώθηκε πως εκφωνήθηκε από τον επικεφαλής του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Μέχρι στιγμής, πάντως, κανένα από τους υπευθύνους της Ασράκ Αλ Αουσάτ δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει το δημοσίευμα.

    Αλ-Κάιντα: Στρατηγικά σχέδια για επιθέσεις από θαλάσσης

    Tέσσερα διαφορετικά σχέδια επιθέσεων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε αμερικανικούς και διεθνείς στόχους περιέγραψε στις αμερικανικές υπηρεσίες ο Αλ Νασίρι, μέλος της Αλ Κάιντα, που συνελήφθη το 2002, σύμφωνα με στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Το πρώτο σχέδιο αφορά επιθέσεις από θαλάσσης με Ζόντιακ φορτωμένα με εκρηκτικά.

    Στις αρχές του 2002 ο Αλ Νασίρι είχε αποστείλει στο Μαρόκο μία ομάδα από Σαουδάραβες, που είχαν εκπαιδευθεί στο Αφγανιστάν, για να προετοιμάσουν επιθέσεις τέτοιου τύπου ενάντια σε αμερικανικά πλοία που διαπλέουν στα στενά του Γιβραλτάρ. Η κυβέρνηση του Μαρόκου είχε εξαρθρώσει το δίκτυο αυτό, όμως ένας από τους επικεφαλής του κατόρθωσε να διαφύγει.

    Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, μία δεύτερη στρατηγική συνίστατο στην απόκτηση ενός πλοίου μεσαίου μεγέθους, το οποίο θα εξερράγετο κοντά σε άλλα πλοία. Μια άλλη στρατηγική βασιζόταν στην αγορά, ή στην κλοπή ιδιωτικών αεροσκάφών από αερολέσχες, ή μικρά αεροδρόμια, και την φόρτωσή τους με εκρηκτικά, γράφει το Νιουζγουίκ. Σύμφωνα με το τέταρτο σενάριο των τρομοκρατών, θα οργανώνονταν υποβρύχιες ομάδες για να πραγματοποιούν επιχειρήσεις.

    [13] Νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των Ι.Χ

    20/1/2003 11:32:00 πμ

    Αυξήσεις στα ασφάλιστρα των Ι.Χ αυτοκίνητων έως και 35% στα νέα συμβόλαια, περιμένουν τους οδηγούς μέσα στις επόμενες μέρες. Οι αυξήσεις δεν προέρχονται τόσο από τις ανατιμήσεις όσο από το νέο τρόπο υπολογισμού στο σύστημα "μπονους-μαλους", με τον οποίο περιορίζονται σημαντικά τα οφέλη για τους καλούς οδηγούς, Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ από της 13 Ιανουαρίου ισχύουν οι νέες, κατά πολύ αυξημένες, τιμές στα ασφάλιστρα της Εθνικής, που είναι και η μεγαλύτερη εταιρία στο χώρο με μερίδιο 25%. Στα επίπεδα αυτά αναμένεται να κινηθούν και οι υπόλοιπες εταιρείες. "Η αύξηση αφορά προς το παρόν μόνο μια ασφαλιστική εταιρία", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της Επιτροπής Κλάδου Αυτοκίνητου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Κώστας Μπερστιας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 January 2003 - 9:58:27 UTC