Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''17Ν'': Στον εισαγγελέα ο Α. Παπαναστασίου
  • [02] Κυπριακό: Νέος κύκλος επαφών του ντε Σότο
  • [03] Σε ένα μήνα στην κυκλοφορία το τμήμα της Δουκίσσης Πλακεντίας
  • [04] Ληστεία σε τράπεζα στο Χαλάνδρι
  • [05] Κανονικά τα δρομολόγια για Κρήτη και Δωδεκάνησα
  • [06] Ο Σκαλκέας νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών
  • [07] Τουρκία: Επιθεωρήσεις ΗΠΑ σε στρατιωτικές βάσεις
  • [08] Στην Κύπρο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ
  • [09] Πολύνεκρο τροχαίο στον Ισημερινό
  • [10] Κολομβία: Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο
  • [11] Ναμπλούς: Κατεδάφιση σπιτιού Παλαιστίνιου καμικάζι
  • [12] Ρεκόρ εγκληματικότητας στην Πόλη του Βατικανού
  • [13] Ευρωλίγκα: Μεγάλη νίκη του ΠΑΟ μέσα στο Τελ Αβίβ
  • [14] ''Ένα φλιτζάνι τσάι'' για τον συγγραφέα Τζ. Οργουελ

    [01] ''17Ν'': Στον εισαγγελέα ο Α. Παπαναστασίου

    10/1/2003 10:28:00 πμ

    Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ο 40χρονος Ανέστης Παπαναστασίου, που κρατείται από χθες στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Στις 6 το πρωί ολοκληρώθηκε η ανάκριση του 40χρονου στην ΓΑΔΑ και αμέσως μετά, ο δικηγόρος του Κωνσταντίνος Κούρκουλος δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν έχει καμία σχέση με την "17Ν". Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παπαναστασίου, που συνελήφθη χθες στη Θεσσαλονίκη, φέρεται ως περιφερειακό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη του στις δραστηριότητες της οργάνωσης

    Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, συνέλαβαν το πρωί της Πέμπτης αιφνιδιαστικά το 40χρονο Ανέστη Παπαναστασίου, την ώρα, που έβγαινε από το σπίτι του για να μεταβεί στη δουλειά του σε ξένη τράπεζα της οδού Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη.

    Μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, όπου υποβλήθηκε σε ερωτήσεις, παρουσία του εισαγγελέα κ. Ιωάννη Διώτη. Αργά το απόγευμα οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία και με ελικόπτερο μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    Από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει να υπάρχει σχέση μεταξύ τους παρά μόνο με τον ξάδελφό του Νίκο Παπαναστασίου, γνωστό ως ''Νικήτα''. Παράλληλα με την προσαγωγή του Παπαναστασίου έγιναν έρευνες και σε άλλα τρία σπίτια στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Παπαναστασίου, είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, κατάγεται από το Κομνικό Σερρών, που είναι σε μικρή απόσταση από το χωριό του Κουφοντίνα την Τερπνή Σερρών.

    Σύμφωνα με καταθέσεις των συγγενών του και περιοίκων είναι φιλήσυχος και καλός οικογενειάρχης και ουδέποτε έδωσε δικαίωμα σε κάποιον περίοικο, ενώ με τους γείτονες ήταν τυπικός και απέφευγε συζητήσεις για την ''17Ν''.

    Οι πληροφορίες λένε ότι η αστυνομία άρχισε την παρακολούθησή του, όταν διαπιστώθηκε ότι σε δύο έγγραφα που βρέθηκαν στη γιάφκα της ''17Ν'' στην οδό Δαμάρεως, σε ένα σχεδιάγραμμα στρατοπέδου και σε μία ρουκέτα, υπήρχαν αποτυπώματά του.

    Ο ίδιος, απαντώντας σε ερωτήσεις των ανθρώπων της Αντιτρομοκρατικής, υποστήριξε ότι εκτός από τον εξάδελφό του δεν γνωρίζει κανένα από τα άλλα μέλη της ''17Ν'' και ότι ουδέποτε είχε σχέση με τον οποιοδήποτε τρόπο με τη συγκεκριμένη οργάνωση.

    Αξιωματικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέτασαν τη σχέση του Ανέστη Παπαναστασίου με το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος της ''17Ν'' στη Θεσσαλονίκη.

    Ειδικότερα, εξέτασαν το ενδεχόμενο της συμμετοχής του στην κλοπή των ρουκετών από το Συκούριο της Λάρισας. Και τούτο, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες της Αντιτρομοκρατικής, η ''17Ν'' ετοιμαζόταν για τρομοκρατικό χτύπημα στη Θεσσαλονίκη, όταν υπήρχαν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος θα ήταν υποκατάστημα ξένης τράπεζας και από τη θέση που είχε ο Ανέστης Παπαναστασίου, ο οποίος εργαζόταν τα τελευταία 12 χρόνια σε ξένη τράπεζα, εκτιμούν οι αξιωματικοί της αστυνομίας που τον ανέκριναν, ότι μπορούσε να δώσει στην οργάνωση χρήσιμες πληροφορίες.

    Τέλος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μέσα στον επόμενο μήνα, αναμένεται να γίνουν δύο ακόμη συλλήψεις περιφερειακών μελών της ''17Ν'' και άλλων δέκα ατόμων, που κυρίως έδρασαν στις οργανώσεις ΕΛΑ, ''1η Μάη'' και ''Επαναστατικοί πυρήνες'' και ορισμένοι από αυτούς ήταν συνδετικοί κρίκοι με την ''17Ν''.

    ''Πολύ μεγάλη εξέλιξη'' χαρακτήρισε την πορεία εξάρθρωσης της ''17Ν'' ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα σε ομιλία του στο Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον. Ο Τόμας Μίλερ είπε ότι αποτελεί ελληνική επιτυχία την οποία απέδωσε στην κυβέρνηση και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

    Υπόθεση εκβιασμού στο περιθώριο της υπόθεσης ''17Ν''

    Εν τω μεταξύ, σε μια διαφορετική, διάσταση της υπόθεσης αναφέρθηκαν τόσο η ΝΕΤ όσο και αρκετά άλλα τηλεοπτικά μέσα.

    Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι οι διωκτικές αρχές έχουν εντοπίσει -μέσω γραπτών και ηχητικών ντοκουμέντων- πρόσωπο, από τον εκδοτικό δημοσιογραφικό χώρο, με ακροδεξιό πολιτικό στίγμα, που φέρεται ότι εκβίαζε οικονομικούς παράγοντες επικαλούμενος σχέσεις του με τη "17Ν".

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το άτομο αυτό εμφανιζόταν σε γνωστούς επιχειρηματίες λέγοντας τους, ότι βρίσκονται στη λίστα των επόμενων χτυπημάτων της οργάνωσης και αποσπούσε χρηματικά ποσά ισχυριζόμενος ότι μπορεί να μεσολαβήσει για την προστασία τους.

    [02] Κυπριακό: Νέος κύκλος επαφών του ντε Σότο

    10/1/2003 11:42:00 πμ

    Στην Αγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, αρχίζοντας το νέο κύκλο των επαφών του με τις δύο πλευρές, με στόχο την προώθηση συμφωνίας έως τις 28 Φεβρουαρίου, με βάση το σχέδιο Ανάν. Εν τω μεταξύ, ευρεία συναίνεση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων πολιτικών για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, διαπίστωσε ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση κομμάτων και από τις δύο πλευρές. Στην Aγκυρα, ωστόσο, καταγράφεται σαφής διάσταση απόψεων της κυβέρνησης Γκιουλ και του στρατιωτικού κατεστημένου για το Κυπριακό.

    Στόχος η εξεύρεση λύσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου

    Ο κ. ντε Σότο, ο οποίος θα επισκεφθεί επίσης την Αθήνα, θα αρχίσει νέο κύκλο επαφών με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων από τις 15 Ιανουαρίου.

    Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα έχουν την μορφή απευθείας, ή εκ του σύνεγγυς.

    Πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για την Αγκυρα, ο κ. ντε Σότο είχε ιδιαίτερες συναντήσεις με το γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι στις συναντήσεις αυτές έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων του Κυπριακού, με δεδομένες τις τοποθετήσεις όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

    Ο Μαρκίδης δεν αποκλείει νέο αναθεωρημένο σχέδιο

    Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την ενοποίηση της Κύπρου εκτίμησε ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης είναι ο πλέον κατάλληλος για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Εν τω μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης δεν απέκλεισε την κατάθεση αναθεωρημένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τον γ.γ. του ΟΗΕ, μετά το νέο γύρο συνομιλιών.

    Ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου διαβλέπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Την ίδια ώρα, στην Αγκυρα οι στρατηγοί τάσσονται υπέρ του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το σχέδιο Ανάν, αν δεν γίνουν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται στην Κατεχόμενη Κύπρο οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής Ντενκτάς.

    [03] Σε ένα μήνα στην κυκλοφορία το τμήμα της Δουκίσσης Πλακεντίας

    10/1/2003 8:24:00 πμ

    Μετά από έναν περίπου μήνα αναμένεται να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία το τμήμα της Δουκίσσης Πλακεντίας στο Χαλάνδρι, όπου σημειώθηκε η μεγάλη καθίζηση στα έργα του μετρό. Στο μεταξύ, σε 12 σπίτια παρουσιάσθηκαν ρωγμές από την καθίζηση. Η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η αστοχία στην κατασκευή των έργων του μετρό, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας θα μπορούσε να είχε προληφθεί εάν ήταν πλήρως και επακριβώς γνωστές οι γεωτεχνικές συνθήκες.

    Στην ίδια ανακοίνωση το ΤΕΕ προσθέτει, ότι σε κάθε περίπτωση τα έργα που περιλαμβάνουν υπόγειες εκσκαφές είναι ιδιαίτερα δύσκολα και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες.

    Η Νέα Δημοκρατία ζητεί να συνέλθει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με σκοπό την ενημέρωσή της για τα έργα επέκτασης του μετρό στην Αθήνα.

    [04] Ληστεία σε τράπεζα στο Χαλάνδρι

    10/1/2003 10:09:00 πμ

    Οπλοφόρος απείλησε και ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας στο Χαλάνδρι, στην οδό Πεντέλης 34 και αφού απέσπασε άγνωστο χρηματικό ποσό διέφυγε με μοτοποδήλατο. Η ληστεία έγινε στις 9.30 και από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην αξιοποίηση βιντεοταινίας στην οποία μέσω κλειστού κυκλώματος έχουν καταγραφεί οι σκηνές της ληστείας.

    [05] Κανονικά τα δρομολόγια για Κρήτη και Δωδεκάνησα

    10/1/2003 8:50:00 πμ

    Στις 6 το πρωί επιτράπηκε ο απόπλους των πλοίων από Πειραιά μόνο για Κρήτη και Δωδεκάνησα. Από το λιμάνι της Ραφήνας πραγματοποιούνται μόνο τα δρομολόγια για Μαρμάρι. Στον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια διεξάγονται με πλοία κλειστού τύπου. Κλειστή είναι η πορθμιακή γραμμή Καβάλας-Θάνου-Πρίνου-Κεραμωτής. Οι επιβάτες, που σκοπεύουν να ταξιδέψουν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, για τυχόν αλλαγές δρομολογίων.

    [06] Ο Σκαλκέας νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

    10/1/2003 9:11:00 πμ

    Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή εγκατάστασης του νέου προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Ιατρικής Γρηγόρη Σκαλκέα και του νέου αντιπροέδρου, Σπυρίδωνα Ιακωβίδη. Στην "πρόκληση του γήρατος στον 21ο αιώνα" επικεντρώθηκε η ομιλία του νέου προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, που σημείωσε ότι "γεροντολόγοι και γενετιστές πιστεύουν ότι στην επόμενη δεκαετία θα ταυτοποιηθούν γονίδια που οι βιολογικοί μηχανισμοί τους συνδέονται με τη μακροζωία".

    Ο Γρηγόρης Σκαλκέας, γεννήθηκε στην Αρεόπολη Λακωνίας, σπούδασε ιατρική στην Αθήνα, μετεκπαιδεύτηκε σε ξένα πανεπιστήμια στην καρδιαγγειακή και θωρακική χειρουργική και στις μεταμοσχεύσεις.

    Έφθασε στην ανώτατη βαθμίδα του πανεπιστημίου και στη διάρκεια της καριέρας του πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος στην Αθήνα.

    Έχει τιμηθεί από ξένες πανεπιστημιακές κλινικές και το 1989 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας.

    [07] Τουρκία: Επιθεωρήσεις ΗΠΑ σε στρατιωτικές βάσεις

    10/1/2003 11:30:00 πμ

    Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναμένονται πολύ σύντομα στην Τουρκία για να επιθεωρήσουν στρατιωτικές βάσεις ενόψει του ενδεχόμενου πολέμου κατά του Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα αμερικανική διπλωματική πηγή στην Αγκυρα. Η Αγκυρα έδωσε το πράσινο φως για την επιθεώρηση των στρατιωτικών βάσεων της Τουρκίας από 150 αμερικανούς στρατιωτικούς, δήλωσε ο Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.

    "Πιστεύω ότι συνήφθη συμφωνία. Δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες", δήλωσε ο Φράνσις Γουορντ σύμβουλος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας.

    Οι τουρκικές αρχές έχουν καθυστερήσει να δώσουν άδεια για τις επιθεωρήσεις των αεροπορικών και ναυτικών βάσεων προκαλώντας την ανησυχία της Ουάσινγκτον.

    Οι 150 αμερικανοί εμπειρογνώμονες που σταθμεύουν στη δυτική Ευρώπη είναι πιθανό να αρχίσουν τις επιθεωρήσεις την προσεχή εβδομάδα, πρόσθεσε η αμερικανική διπλωματική πηγή.

    [08] Στην Κύπρο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

    10/1/2003 10:08:00 πμ

    Οι επιθεωρητές του ιρακινού οπλοστασίου σχεδιάζουν να ζητήσουν από ιρακινούς επιστήμονες να φύγουν από το Ιράκ και να μεταβούν στην Κύπρο, όπου θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τα απαγορευμένα όπλα που υπάρχουν υποψίες ότι κατέχει ο Σαντάμ Χουσέιν, όπως γράφει το περιοδικό "Time". Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη να εξετάσει αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για άφιξη στην Κύπρο Ιρακινών επιστημόνων, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις των επιθεωρητών του διεθνούς οργανισμού για το Ιρακινό οπλοστάσιο.

    "Θέση αρχής της Κύπρου είναι ότι συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Εθνη και θα εξετάσει μια τέτοια αίτηση, μέσα σ' αυτό το πνεύμα", τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

    Ωστόσο επισημαίνεται δήλωση Ιρακινού στρατηγού ότι κανένας επιστήμονας ή μηχανικός δεν είναι διατεθειμένος να μεταβεί στο εξωτερικό για να εξεταστεί από τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, που διενεργούν έρευνες για το οπλοστάσιο της χώρας.

    Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού θα απευθύνουν ερωτήσεις σε επιστήμονες μέσα σε μία εβδομάδα, με στόχο να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Σαντάμ.

    Ωστόσο δεν διευκρίνισε εάν οι Ιρακινοί θα κληθούν να φύγουν από τη χώρα τους, όπως έχουν ζητήσει κατ' επανάληψη οι ΗΠΑ.

    ''Αυτή παραμένει μία από τις εκδοχές και είμαι βέβαιος ότι θα αρχίσουμε πολύ σύντομα να υποβάλουμε ερωτήσεις, μέσα σε περίπου μία εβδομάδα'', δήλωσε ο Χανς Μπλιξ.

    ''Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για το πώς μπορείς να κάνεις μία συνέντευξη, τις οποίες μάς επιτρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη σε κάθε περίσταση'', πρόσθεσε.

    Στη Βαγδάτη, αξιωματούχος που εκλήθη να σχολιάσει το δημοσίευμα του Τάιμ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμμία επίσημη συμφωνία για την απομάκρυνση επιστημόνων από το Ιράκ, αλλά κάποια στιγμή ετέθη τέτοιο θέμα.

    ''Αυτή ήταν μία ιδέα. Δεν υπάρχει τίποτα που να μάς έχει παρουσιασθεί επίσημα'', δήλωσε ο στρατηγός Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν.

    ''Το θέμα αφορά το κάθε άτομο ξεχωριστά. Αυτός θα πει αν το δέχεται ή όχι. Είναι προσωπικό. Νομίζω όμως ότι ουδείς είναι διατεθειμένος να βγει στο εξωτερικό για μία συνέντευξη'', πρόσθεσε ο ιρακινός αξιωματούχος.

    [09] Πολύνεκρο τροχαίο στον Ισημερινό

    10/1/2003 9:53:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Λεωφορείο εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε γκρεμό, σε ένα στενό δρόμο των Ανδεων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι και 35 να τραυματιστούν. Το δυστύχημα έγινε στον δρόμο που συνδέει τις κωμοπόλεις Μάκας και Κουένκα, όταν ο οδηγός έβγαλε το λεωφορείο στην άκρη του δρόμου για να μπορέσει να περάσει ένα άλλο όχημα που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση. Πιθανολογείται ότι ο οδηγός επιτάχυνε απότομα το λεωφορείο όταν προσπάθησε να συνεχίσει την πορεία του, με συνέπεια να βγει από το δρόμο και να πέσει σε γκρεμό.

    [10] Κολομβία: Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο

    10/1/2003 9:35:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν όταν άγνωστοι, πυροδότησαν παγιδευμένο αυτοκίνητο στην κωμόπολη Φορτούλ, στην επαρχία Αραούκα της ανατολικής Κολομβίας. Η βόμβα εξερράγη έξω από στρατόπεδο όπου άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων πρόκειται να εκπαιδεύσουν κολομβιανούς στρατιώτες. Όλα τα θύματα είναι πολίτες, οι περισσότεροι καταστηματάρχες και περαστικοί.

    "Η έκρηξη προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει και πέμπτος νεκρός, και τον τραυματισμό άλλων 15", δήλωσε ο δήμαρχος της κωμόπολης, Φερνάντο Τριβίνο.

    Είναι η δεύτερη έκρηξη στην επαρχία τα δύο τελευταία 24ωρα και τοπικοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν την ευθύνη για τις επιθέσεις στους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

    Αυτό το μήνα άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων πρόκειται να αρχίσουν την εκπαίδευση κολομβιανών στρατιωτών για την προστασία του πετρελαιαγωγού Cano Limon, που έχει γίνει αρκετές φορές στόχος των ανταρτών.

    Ο αγωγός αυτός εξυπηρετεί μία πετρελαιοπαραγωγό περιοχή, την οποία εκμεταλλεύεται η αμερικανική εταιρία "Occidental Petroleum".

    Οι αμερικανοί στρατιώτες θα εδρεύουν σε στρατιωτικές βάσεις κοντά στην Αραούκα και τη Σαραβένα, όπου έχουν εκδηλωθεί πολλές φορές επιθέσεις ανταρτών.

    [11] Ναμπλούς: Κατεδάφιση σπιτιού Παλαιστίνιου καμικάζι

    10/1/2003 9:24:00 πμ

    Ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε σήμερα στην περιοχή της Νάμπλους σπίτι Παλαιστινίου καμικάζι, που είχε σκοτωθεί τον Φεβρουάριο του 2002 σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινού στρατιωτικού φυλακίου, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Οι στρατιώτες κατεδάφισαν με εκρηκτικά το σπίτι του καμικάζι Νταρίν Αμπού Αγιεχ στο χωριό Μπέιτ Ουάζαν, αφού πρώτα απομάκρυναν τα επτά μέλη της οικογενείας του. Ο Παλαιστίνιος είχε πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας στο όνομα της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ. Ο ισραηλινός στρατός έχει κατεδαφίσει περισσότερα από 120 σπίτια παλαιστινίων καμικάζι από τον Αύγουστο του 2002.

    [12] Ρεκόρ εγκληματικότητας στην Πόλη του Βατικανού

    10/1/2003 10:45:00 πμ

    Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας έχει στον κόσμο η Πόλη του Βατικανού. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 2002 καταγράφηκαν 397 αστικά αδικήματα και 608 ποινικά αδικήματα στο Κράτος της Πόλης του Βατικανού, κοντά στον ποταμό Τίβερη στο κέντρο της Ρώμης. Καθώς μόνο 455 είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του Βατικανού, το ποσοστό εγκληματικότητας ανέρχεται στο 87,2% του πληθυσμού για αστικά αδικήματα και ένα τεράστιο 133,6% του πληθυσμού για ποινικά αδικήματα. Σχεδόν όλα τα αδικήματα διαπράχθηκαν από περιορισμένο αριθμό τουριστών από τα εκατομμύρια, που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και τα μουσεία του Βατικανού με τις φημισμένες συλλογές έργων τέχνης.

    Τα περισσότερα αδικήματα αφορούν μικροκλοπές σε καταστήματα, κλοπές πορτοφολιών και τσαντών, σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία.

    Η τελευταία φορά που διαπράχθηκε μεγάλο έγκλημα το οποίο είχε συγκλονίσει την Αγία Έδρα ήταν το 1988, όταν ένα δυσαρεστημένο μέλος της Ελβετικής Φρουράς του Βατικανού πυροβόλησε και σκότωσε το διοικητή του και τη σύζυγο του διοικητή του, πριν αυτοκτονήσει.

    [13] Ευρωλίγκα: Μεγάλη νίκη του ΠΑΟ μέσα στο Τελ Αβίβ

    10/1/2003 8:39:00 πμ

    Μία νίκη και μία ήττα ήταν ο χθεσινός απολογισμός των ελληνικών ομάδων στην 10η αγωνιστική της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός φόρεσε και πάλι στη στολή του πρωταθλητή Ευρώπης και επικράτησε 86-79 της Μακάμπι στο Τελ Αβίβ. Οι "πράσινοι", που πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση, με τη νίκη τους αυτή, βρίσκονται στην κορυφή του Β' ομίλου με 17 βαθμούς και ουσιαστικά εξασφάλισαν την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Αντίθετα, στον άλλο αγώνα ο Ολυμπιακός δεν συνέχισε το σερί των εννέα νικών, καθώς γνώρισε την ήττα από την ΤΣΣΚΑ με 79-77, στο κλειστό του Κορυδαλλού.

    [14] ''Ένα φλιτζάνι τσάι'' για τον συγγραφέα Τζ. Οργουελ

    Πηγή: ΑΠΕ 10/1/2003 10:56:00 πμ

    Οι βρετανοί χημικοί θα τιμήσουν τον Βρετανό συγγραφέα και επικριτή των επιστημόνων Τζορτζ Οργουελ (1903-1950), με ένα με ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τον ''τέλειο τρόπο'' που παρασκευάζεται το αγαπημένο του ρόφημα, το τσάι. Η Βασιλική Ένωση Χημείας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα σηματοδοτήσει φέτος τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του. Το δοκίμιο που φέρει τον τίτλο ''Ένα ωραίο φλιτζάνι τσάι'', ορίζει 11 στάδια για την τέλεια παρασκευή του τσαγιού και ήταν μια αντίδραση στην έλλειψη οδηγιών για το πώς φτιάχνεται το παραδοσιακό στη Βρετανία ρόφημα από τα βιβλία μαγειρικής.

    Ο δρ. Ντέιβιντ Τζιατσάρντι, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Χημικών, τόνισε ότι "ο τρόπος με τον οποίο ετοιμάζεται ένα φλιτζάνι τσάι αποτελεί ένα πολυσύνθετο πεδίο. Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση σε αυτό. Είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να ρωτήσουμε τον κόσμο τι νομίζει γι αυτό''.

    ''Αυτό είναι περίεργο'', έγραψε στην εφημερίδα ''Evening Standard'' του Λονδίνου ''όχι μόνο γιατί το τσάι είναι ένα από τα θεμέλια του πολιτισμού σε αυτή τη χώρα... αλλά και γιατί ο καλύτερος τρόπος παρασκευής του είναι αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων''.

    Ο Οργουελ που είπε ότι το τσάι πρέπει να είναι δυνατό, χωρίς ζάχαρη και να σερβίρεται πάντα σε φλιτζάνι με στρογγυλό πάτο και οπωσδήποτε πριν προστεθεί το γάλα, προκάλεσε αντιπαραθέσεις που κατέληξαν σε οξεία αμφισβήτηση των κανόνων παρασκευής του ροφήματος παγκοσμίως.

    Ο Οργουελ που πέθανε σε ηλικία 47 ετών από φυματίωση και έγινε γνωστός κυρίως με τα βιβλία του ''1984'' και ''Η Φάρμα των Ζώων'', συνέταξε μεταξύ άλλων και ένα δοκίμιο για το τσάι το 1946.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 January 2003 - 10:01:39 UTC