Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων
  • [02] Με αμείωτη ένταση οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό
  • [03] Ανοιχτό το δημόσιο, κλειστά τα καταστήματα
  • [04] Εξαγγελίες παροχών για τους στρατευμένους
  • [05] Εντοπίστηκε τουρκικό δουλεμπορικό
  • [06] Με 3 δις αντάμειψε η τύχη αγρότη από τη Λέσβο
  • [07] Αλλοι 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στον Κόλπο
  • [08] Νέα σύγκρουση πλοίων στη Μάγχη
  • [09] Ο αριστερός Λούλα ορκίστηκε Πρόεδρος της Βραζιλίας
  • [10] Αιματηρά επεισόδια στη Μέση Ανατολή
  • [11] Αφγανιστάν: Επτά θάνατοι σε γαμήλιο γλέντι
  • [12] Βενεζουέλα: μερική διακοπή της γενικής απεργίας
  • [13] Παράνομα έκρινε το Πρωτοδικείο τα πανωτόκια
  • [14] Εκδοση λαϊκών εντόκων γραμματίων
  • [15] Η πρώτη κινέζικη αποστολή στο διάστημα
  • [16] Κερδίζουν τις εντυπώσεις τα αδιάβροχα βιβλία
  • [17] Για την καραμπόλα έφταιγαν ...οι εξωγήινοι

    [01] Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων

    2/1/2003 8:39:00 πμ

    Από χθες 1η Ιανουαρίου 2003 η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τέταρτη φορά, σε μια περίοδο-σταθμό για την ιστορική πορεία της ΕΕ. Η χώρα μας για τους επόμενους έξι μήνες καλείται με σωστούς χειρισμούς να προωθήσει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων για το μέλλον της Ένωσης, μεταξύ αυτών η διεύρυνση, στοχεύοντας σε μια κοινότητα ευρωπαϊκών αξιών, σε μια Ε.Ε. με ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα στις περιφερειακές κρίσεις και ισότιμου εταίρου των ΗΠΑ, με ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία.

    «Η Ευρώπη μας. Μοιραζόμαστε το μέλλον σε μια κοινότητα αξιών»

    Η Ελλάδα, επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών σε μήνυμα του για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας, προσβλέπει με αισιοδοξία στην υλοποίηση των παραπάνω στόχων και αναλαμβάνει την προεδρία με αυτοπεποίθηση στις δυνατότητές της, με μεγάλη εμπειρία από τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά και από ισχυρότερη θέση, σε σχέση με το παρελθόν.

    Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου, αναφέρει ότι στόχος της Ελλάδας είναι η προώθηση και η ενδυνάμωση της κοινότητας των ευρωπαϊκών αξιών, της Ευρώπης της δημοκρατίας, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την Ευρώπη της απασχόλησης, της συνοχής και της αλληλεγγύης, την Ευρώπη της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας, την Ευρώπη ως παράγοντα διεθνούς σταθερότητας, ως ισότιμο εταίρο στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων, τη βιώσιμη Ευρώπη.

    Ο κ. Παπανδρέου συνδέει την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας και με την τρέχουσα διεθνή συγκυρία. Η Ε.Ε. με τη διεύρυνση, επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, δεν πρέπει να δημιουργήσει νέους διαχωρισμούς: "πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την οικοδόμηση στέρεων δεσμών με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που προσβλέπουν στην Ε.Ε., να ενισχύσουμε τις σχέσεις και με τις άλλες χώρες της Μεσογείου, του Καυκάσου, τη Ρωσία κάτι το οποίο για να επιτευχθεί χρειάζεται να γίνει η Ε.Ε. πιο αποτελεσματική, να εμβαθύνουμε τις κοινές πολιτικές μας, να προχωρήσουμε στις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, με σεβασμό στην ισότιμη θέση κάθε κράτους-μέλους στην Ε.Ε".

    Απέναντι στις "νέες διεθνείς πολιτικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις", συνεχίζει ο κ. Παπανδρέου, η ΕΕ πρέπει να απαντήσει συλλογικά, με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στις αποφάσεις των διεθνών Οργανισμών, με ευαισθησία και αλληλεγγύη απέναντι στα τεράστια ανθρωπιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί των αναπτυσσόμενων χωρών".

    Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών προσδιορίζει συγκεκριμένα τις περιοχές στις οποίες η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα, προωθώντας, όπως λέει, την ειρήνη και τη διεθνή νομιμότητα στη Μέση Ανατολή και στο Ιράκ, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας αλλά και των αιτίων που την τροφοδοτούν, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε αναδυόμενες περιοχές έντασης, όπως εξελίσσεται η περιοχή της Κορεατικής χερσονήσου, κινητοποιώντας τη διεθνή Κοινότητα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του AIDS στις χώρες της Αφρικής και διαμορφώνοντας αποτελεσματικές απαντήσεις σε διεθνή προβλήματα, όπως είναι η μετανάστευση και η επιβάρυνση του κλίματος και του περιβάλλοντος.

    Θέλουμε, τονίζει ο κ. Παπανδρέου, μια ΕΕ με ισχυρή παρουσία στις διεθνείς εξελίξεις, με ρόλο και λόγο, σε ισότιμη βάση με το στρατηγικό μας εταίρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, με ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, που θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και την κοινωνία της πληροφορίας για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

    [02] Με αμείωτη ένταση οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό

    2/1/2003 8:55:00 πμ

    Συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκονται στην Κύπρο όλα τα μέλη της ομάδας ντε Σότο, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο ad hoc τεχνικών επιτροπών, της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, οι οποίες θα ασχοληθούν με θέματα συνθηκών και νομοθεσίας, που θα ισχύουν μετά τη λύση του Κυπριακού. Εντός του Ιανουαρίου θα μεταβεί στην Κύπρο και ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής Τόμας Γουέστον. Πάντως, ο Ντενκτάς παρουσιάζεται αμετακίνητος στις αδιάλλακτες θέσεις του, καθώς στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ανέφερε ότι τα έγγραφα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ οδηγούν τους Τουρκοκυπρίους στην εγκατάλειψη πολλών από τα δικαιώματα που απολαμβάνουν σήμερα. Κάλεσε παράλληλα, τους Τουρκοκύπριους να μην αποδεχθούν υπηκοότητα της κυπριακής κυβέρνησης γιατί, όπως είπε, θα γίνουν μειονότητα.

    Εβδομάδα εξελίξεων

    Εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής πλευράς είχαν προχθες συνάντηση με μέλος της ομάδας εργασίας του ειδικού συμβούλου του Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τη συνάντηση της προσεχούς Τρίτης των δύο ad hoc τεχνικών επιτροπών.

    Οπως δήλωσε πηγή των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. ντε Σότο επιστρέφει στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα χωρίς ακόμα να έχει καθοριστεί κατά πόσο θα μεταβεί πρώτα σε Αθήνα και Αγκυρα ή θα πραγματοποιήσει τις επαφές αυτές έχοντας πρώτα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Αυτό που είναι σίγουρο'', είπε η ίδια πηγή, ''είναι ότι οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό θα συνεχιστούν, έστω και εάν δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο οποιαδήποτε προγραμματισμένη επίσημη συνάντηση''.

    Στην Κύπρο θα βρίσκονται την επόμενη εβδομάδα όλα τα μέλη της ομάδας ντε Σότο. Οι νομικοί σύμβουλοι του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, ο Αυστραλός νομικός Ρόμπερτ Νταν και ο Ελβετός συνταγματολόγος Ντιτιέ Φίρτερ θα ασχολούνται κατά κύριο λόγο με το έργο που έχουν να επιτελέσουν οι δύο επιτροπές, που συνέρχονται στις 7 Ιανουαρίου στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Εξάλλου, ο Κύπριος Υφυπουργός παρα το Προέδρω κ. Κούρος δήλωσε ότι πρόεδρος Κληρίδης θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, κατά πόσο θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, μετά τις 13 Ιανουαρίου, που θα συναντηθεί με τον Αλβάρο Ντε Σότο και μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Η υποβολή υποψηφιότητας εκ μέρους του προέδρου Κληρίδη, δεν είναι κάτι απλό, γιατί πρέπει να σταθμίσει όλα τα δεδομένα, εξετάζοντας τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

    Οι υποψηφιότητες για την προεδρία της Δημοκρατίας, θα υποβληθούν στις 17 Ιανουαρίου.

    [03] Ανοιχτό το δημόσιο, κλειστά τα καταστήματα

    2/1/2003 9:29:00 πμ

    Κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και οι κατά τόπους λαϊκές αγορές και τα φαρμακεία. Κλειστά θα είναι όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν αύριο. Εξάλλου, από την μεθεπόμενη εβδομάδα στις 13 του μηνός θα ξεκινήσει η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, που θα διαρκέσουν μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου.

    [04] Εξαγγελίες παροχών για τους στρατευμένους

    2/1/2003 9:15:00 πμ

    Από την 1η Ιανουαρίου 2003, όσοι καταταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις θα υπηρετήσουν 12, 14 και 15 μήνες στο Στρατό, στην Αεροπορία και το Ναυτικό, αντιστοίχως, εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Κατά το τελευταίο τρίμηνο της θητείας τους οι στρατευμένοι θα παρακολουθούν μαθήματα στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ - που χρηματοδοτούνται απο την ΕΕ- για την ανάδειξη δεξιοτήτων τους. Εξάλλου απο την 1η Μαρτίου 2003 θα αρχίσει η χορήγηση ειδικού επιδόματος στα παιδιά των άπορων οικογενειών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το παραπάνω επίδομα θα ανέρχεται σε εκατό ευρώ τον μήνα.

    Παράλληλα θα χορηγηθούν και πρόσθετες άδειες στους στρατευμένους που είναι παντρεμένοι και έχουν παιδιά.

    Τέλος ο κ. Παπαντωνίου έδωσε εντολή να καταρτισθούν σχέδια για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Για το θέμα, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Λουκάς Αποστολίδης, κατά την περιοδεία του σε μονάδες, διευκρίνισε ότι το στεγαστικό πρόγραμμα θα αφορά και τους υπαξιωματικούς και τους επαγγελματίες οπλίτες.

    [05] Εντοπίστηκε τουρκικό δουλεμπορικό

    2/1/2003 8:39:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τούρκικο ξύλινο σκάφος, το οποίο νωρίτερα είχε αποβιβάσει, στην περιοχή του όρμου Βάγια στη Λέρο άγνωστο αριθμό λαθρομεταναστών, εντοπίστηκε χθες το πρωί να κινείται προς τη νήσο Φαρμακονήσι. Μετά από έρευνες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 17 λαθρομετανάστες μεταξύ των οποίων 7 Αφγανοί, 3 Παλαιστίνιοι, 5 Ιρανοί και 2 Ιρακινοί, οι οποίοι και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του νησιού.

    Παράλληλα πλωτό του Λιμενικού Σώματος και άλλα σκάφη εντόπισαν το δουλεμπορικό και συνέλαβαν τον επιβαίνοντα κυβερνήτη Τούρκο υπήκοο Σακάρ Αλί Σεντάτ, ο οποίος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Κω.

    [06] Με 3 δις αντάμειψε η τύχη αγρότη από τη Λέσβο

    2/1/2003 8:09:00 πμ

    Ο υπερτυχερός

    Ο 65χρονος αγρότης Νίκος Τσεσμετζής από τη Συκαμνιά της βόρειας Λέσβου είναι ο υπερτυχερός του πρωτοχρονιάτικου λαχείου που με μια πλήρη σειρά αξίας 25 ευρώ κέρδισε 10 εκατομμύρια ευρώ, κάτι περισσότερο από 3,4 δισεκατομμύρια δραχμές. Σήμερα ο κ. Τσεσμετζής με τη γυναίκα του παρά τα προχθεσινά του κέρδη θα πάνε στα χωράφια. ''Ετούτη είναι η εποχή που μαζεύουμε ελιές για να ζήσουμε. Κι εμείς από αυτό ζούμε... Από τη συλλογή του καρπού της ελιάς. Αυτή είναι η δουλειά μας'' επιμένει.

    [07] Αλλοι 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στον Κόλπο

    2/1/2003 10:06:00 πμ

    Με την 3η Μεραρχία Πεζικού, η δύναμη, της οποίας μετράται σε 15.000 άνδρες ειδικά εκπαιδευμένους στις επιχειρήσεις στην έρημο, ενισχύουν τις δυνάμεις τους στον Κόλπο οι ΗΠΑ ενόψει της πιθανής επίθεσης κατά του Ιράκ. Η κίνηση αυτή αποτελεί την πρώτη ανάπτυξη στην περιοχή του Κόλπου μιας πλήρως ετοιμοπόλεμης μεραρχίας.

    Τα στρατιωτικά οχήματα της μεραρχίας έχουν ήδη μεταφερθεί στον Κόλπο και ορισμένοι στρατιώτες βρίσκονται στο Κουβέιτ για εκπαίδευση. Μοίρες της αμερικανικής αεροπορίας, που περιλαμβάνουν βομβαριστικά B-1 και μαχητικά αεροσκάφη F-15 διετάχθησαν επίσης να είναι έτοιμες για ανάπτυξη στον Κόλπο.

    Καταπλέουν αμερικανικά αεοπλανοφόρα

    Στο πλαίσιο της αναμενόμενης αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ, ένα γιγαντιαίο πλωτό νοσοκομείο πρόκειται να αποπλεύσει τις αμέσως επόμενες ημέρες για τον Κόλπο.

    Τέλος το αμερικανικό ναυτικό διέταξε ένα αεροπλανοφόρο, που επέστρεφε στη βάση του στις ΗΠΑ να παραμείνει προς το παρόν στην ευρύτερη περιοχή. Αλλο ένα αεροπλανοφόρο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και άλλα δύο πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις προετοιμασίας.

    Συνολικά τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν καταπλεύσει στην περιοχή του Κόλπου έξι αεροπλανοφόρα.

    [08] Νέα σύγκρουση πλοίων στη Μάγχη

    2/1/2003 10:34:00 πμ

    Πλοίο, που μετέφερε 70 χιλιάδες τόνους εξαιρετικά εύφλεκτου πετρελαίου θέρμανσης και κηροζίνης προσέκρουσε σε βυθισμένο σκάφος ανοικτά των νοτιοανατολικών ακτών της Αγγλίας, στη Μάγχη. Πρόκειται για το τουρκικό πετρελαιοφόρο Βίκυ, που κατευθυνόταν από την Αμβέρσα στη Νέα Υόρκη, όταν προσέκρουσε στο νορβηγικό Τρικολόρ το οποίο είχε βυθιστεί στις 15 Δεκεμβρίου περίπου 30 μίλια ανατολικά του Ράμσκγκειτ στο Κεντ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Βίκυ έμεινε προσκολλημένο επάνω στο Τρικολόρ αλλά μετά από λίγη ώρα κατάφερε να ξεκολλήσει και να αγκυροβολήσει λίγο μακρύτερα. Την επιχείρηση διάσωσης του εικοσιτετραμελούς πληρώματος συντονίζουν οι γαλλικές αρχές.

    Σειρά συγκρούσεων

    Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα η έκταση της ζημιάς στο Βίκυ, αν και οι αρχές λένε ότι είναι αισθητή η μυρωδιά καυσίμων στον αέρα. Αν εξακριβωθεί διαρροή κηροζίνης πρώτη προτεραιότητα θα είναι η απομάκρυνση του πληρώματος, τόνισαν οι γαλλικές αρχές. Το δυστύχημα συνέβη στις 8.20 το βράδυ ώρα Αγγλίας και πιθανότατα οφείλεται στην πυκνή ομίχλη, που καλύπτει την περιοχή.

    Δεν είναι η πρώτη φορά, που κάποιο σκάφος προσκρούει στο Τρικολόρ, που βυθίτηκε στα μέσα Δεκεμβρίου με όλο το φορτίο του αυτοκινήτων, σε σχετικά ρηχά νερά ανοικτά των γαλλικών ακτών.

    Αλλά παρά τη σήμανση του ναυαγίου, στις 16 Δεκεμβρίου ένα ολλανδικό πλοίο είχε συγκρουστεί με το Τρικολόρ χωρίς άλλες δυσάρεστες συνέπειες για το πλοίο ή το πλήρωμα.

    Πηγή: BBC

    [09] Ο αριστερός Λούλα ορκίστηκε Πρόεδρος της Βραζιλίας

    2/1/2003 10:34:00 πμ

    Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα

    Τεράστια πλήθη Βραζιλιάνων συγκεντρώθηκαν χθες πρώτη μέρα του 2003 στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπραζίλια, για να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρώτου αριστερού Προέδρου στη Βραζιλίας εδώ και 40 χρόνια. Πομπές φορτηγών και αυτοκινήτων μετέφεραν από κάθε κρατίδιο της Βραζιλίας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ενώ η ατμόσφαιρα υπήρξε κάτι παραπάνω από εορταστική.

    Στην τελετή ορκωμοσίας του ντα Σίλβα παραβρέθηκαν οκτώ Πρόεδροι, τρεις πρωθυπουργοί και περίπου 300 αξιωματούχοι από 110 χώρες, ανάμεσά τους και ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Μετά τη παραδοσιακή τελετή ορκωμοσίας επακολούθησε μεγάλη εορταστική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε τεράστιο πλήθος κόσμου. Ο «Λούλα» όπως αποκαλούν το νέο Πρόεδρο οι συμπατριώτες του, έχει χαρακτηριστεί από τους υποστηρικτές του ως ήρωας της εργατικής τάξης.

    Με σύνθημα την ''Αλλαγή''

    Ο ντα Σίλβα, πρώην μεταλλωρύχος και αργότερα συνδικαλιστής, συγκέντρωσε το 61% των ψήφων στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου με την υπόσχεση της "Αλλαγής". Βασική προεκλογική δέσμευση του υπήρξε η καταπολέμηση της φτώχειας και η οικονομική εξαθλίωση, που μαστίζει 50 εκατομμύρια συμπολίτες του.

    Ο Πρόεδρος Ντα Σίλβα ανέπτυξε το όραμά του για μία περισσότερο ίση και δίκαιη κοινωνία καθώς και το πρόγραμμά του για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Υποσχέθηκε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας , να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

    Παράλληλα δεσμεύθηκε η κυβέρνηση του να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και να ικανοποιήσει τους όρους, που έχει θέσει το ΔΝΤ για τη δανειοδότηση της χώρας.

    [10] Αιματηρά επεισόδια στη Μέση Ανατολή

    2/1/2003 10:28:00 πμ

    Αμείωτη παραμένει η ένταση στις περιοχές της Μέσης Ανατολής. Συγκρούσεις ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε δύο παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς στη λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, μόλις λίγες ώρες μετά τον θάνατο τεσσάρων Παλαιστινίων που επιχείρησαν να επιτεθούν σε εβραϊκούς οικισμούς.

    Εισβολές και συλλήψεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς

    Σε ένα άλλο επεισόδιο, Ισραηλινοί αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν ένοπλο Παλαιστίνιο που είχε εισβάλει σε σπίτι Ισραηλινών κοντά στα σύνορα με τη Δυτική Όχθη. Ο ένοπλος είχε στόχο να συλλάβει ομήρους ένα ζευγάρι Ισραηλινών, που κατάφεραν όμως να ξεφύγουν πριν η αστυνομία επέμβει και σκοτώσει τον δράστη.

    Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στους προσφυγικούς καταυλισμούς Νουσάιρατ και Αλ Μπουρέιτζ, στην κεντρική λωρίδα της Γάζας, που θεωρούνται προπύργια των ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων. Τις επιχειρήσεις υποστήριξαν περίπου είκοσι ισραηλινά άρματα μάχης και δύο εκσκαφείς. Οι ισραηλινές δυνάμεις, με την κάλυψη δύο ελικοπτέρων, εισέβαλαν σε βάθος αρκετών εκατοντάδων μέτρων στον καταυλισμό.

    Οι Παλαιστίνιοι μόλις αντιλήφθηκαν τους στρατιώτες απηύθυναν εκκλήσεις από τα μεγάφωνα των τζαμιών για την οργάνωση ένοπλης αντίστασης στους δρόμους των δύο καταυλισμών. Στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων τραυματίστηκαν αρκετοί Παλαιστίνιοι και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες. Οι στρατιώτες αποσύρθηκαν δύο ώρες αργότερα και δεκάδες ένοπλοι παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη ''νίκη'' τους.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις νεαρούς Παλαιστινίους που επιχείρησαν να εισβάλουν σε οικισμό εποίκων στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας. Οι στρατιώτες σκότωσαν επίσης και άλλον έναν Παλαιστίνιο που επιχείρησε να επιτεθεί σε οικισμό εποίκων στη Δυτική Όχθη.

    Στη Δυτική Όχθη ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε δεκατρείς Παλαιστίνιους που καταζητούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Έξι από αυτούς συνελήφθησαν στον τομέα της Βηθλεέμ.

    Από την έναρξη της Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000 έχουν χάσει τη ζωή τους 2.811 άτομα, εκ των οποίων 2.077 Παλαιστίνιοι και 685 Ισραηλινοί.

    [11] Αφγανιστάν: Επτά θάνατοι σε γαμήλιο γλέντι

    2/1/2003 10:54:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Επτά άτομα σκοτώθηκαν και έξι τραυματίσθηκαν από χειροβομβίδα που εξερράγη σε γαμήλιο γλέντι στο ανατολικό Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ραδιοσταθμός της Καμπούλ, το επεισόδιο το οποίο ενδεχομένως να οφείλεται σε ατύχημα, σημειώθηκε στο χωριό Ζορμάτ, της επαρχίας Πακτίκα κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Όλα τα θύματα ήταν καλεσμένοι στο γάμο. Δεν διευκρινίσθηκαν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το θλιβερό συμβάν. Πάντως οι πυροβολισμοί στον αέρα και οι ρίψεις χειροβομβίδων δεν είναι κάτι σπάνιο σε διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις στο Αφγανιστάν και ειδικότερα στους γάμους.

    [12] Βενεζουέλα: μερική διακοπή της γενικής απεργίας

    2/1/2003 11:44:00 πμ

    Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε σήμερα τον μερικό τερματισμό της γενικής απεργίας που συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα με αίτημα την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Ούγκο Τσάβες. Η απόφαση αυτή δεν αφορά, ωστόσο, τον στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκό τομέα. Οι εκπρόσωποι του εν λόγω τομέα και οποίοι μετέχουν στην απεργία που έχει κηρύξει η αντιπολίτευση της χώρας, υποστήριξαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να επανέλθει η παραγωγή στο επίπεδο όπου βρισκόταν στα τέλη Νοεμβρίου, δηλαδή στα 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από τα οποία τα 2,8 εκατομμύρια προορίζονται για εξαγωγή. Λόγω της απεργίας που ξεκίνησε στις 2 Δεκεμβρίου η παραγωγή αργού εκτιμάται ότι έχει πέσει σήμερα στα 190.000 βαρέλια ημερησίως.

    Ο υπουργός Ενέργειας, Ραφαέλ Ραμίρες, είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι η παραγωγή πετρελαίου ανέρχεται στα 800.000 βαρέλια και ότι θα ξεπεράσει τα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα πάντα με την αντιπολίτευση, η εξαγωγές πετρελαίου από την έναρξη της απεργίας έφτασαν μόνο τα 4,5 εκατομμύρια βαρέλια, δηλαδή το 6% των εξαγωγών του Νοεμβρίου. Σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι "χρειάζονται δέκα τάνκερ μόνο για να εφοδιάσουν τα βενζινάδικα της χώρας που σήμερα δεν διαθέτουν καύσιμα".

    Εν τω μεταξύ, κρίθηκε απαραίτητη η μερική άρση της γενικής απεργίας σε ορισμένους τομείς, από την επόμενη εβδομάδα, καθώς ορισμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να παραμείνουν κλειστές.

    [13] Παράνομα έκρινε το Πρωτοδικείο τα πανωτόκια

    2/1/2003 9:57:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Παράνομα έκρινε το δικαστήριο τα πανωτόκια των τραπεζών προς τους δανειολήπτες. Σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία ελήφθη, ύστερα από προσφυγή θιγομένων δανειοληπτών, ακόμα και αν ο δανειολήπτης υπέγραψε σύμβαση δανείου με την Τράπεζα, που περιλαμβάνει όρο ο οποίος επιτρέπει τον ανατοκισμό των τόκων, από την ημέρα καθυστερήσεως, ανά τρίμηνο, ο όρος αυτός είναι άκυρος ως καταχρηστικός. Με την απόφασή του το δικαστήριο τονίζει επίσης, ότι η αξίωση της Τράπεζας η οποία στηρίζεται στον όρο αυτό είναι άκυρη γιατί η Τράπεζα λαμβάνει εισοδήματα δυσανάλογα των παροχών της.

    Οι δανειολήπτες οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια υποστήριζαν ότι η προσβαλλόμενη επιταγή (σ.σ. για την ανακοπή της οποία προσέφυγαν οι δανειολήπτες στην Δικαιοσύνη) έχει υπολογισθεί με ανατοκισμό των τόκων από την ημέρα της καθυστερήσεως, με αποτέλεσμα το οφειλόμενο ποσόν να έχει ανέλθει στο επιτασσόμενο προς πληρωμή και ότι η συμπεριφορά αυτή της Τράπεζας υπερβαίνει τα όρια που ορίζουν, η καλή πίστη και ο οικονομικός και κοινωνικός σκοπός του δικαιώματός της να εισπράξει την έντοκη απαίτησή της, αφού έτσι εισπράττει οικονομικά ωφελήματα δυσανάλογα προς την παροχή. Ο λόγος αυτός που προβλήθηκε από τους δανειολήπτες κρίθηκε νόμιμος από το δικαστήριο.

    Τέλος, το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση των δανειοληπτών (ανακοπή) ως βάσιμη και ακύρωσε την σχετική επιταγή προς πληρωμή που είχε εκδώσει η Τράπεζα σε διαταγή των δανειοληπτών.

    [14] Εκδοση λαϊκών εντόκων γραμματίων

    2/1/2003 10:46:00 πμ

    Λαϊκά έντοκα γραμμάτια 6μηνης ή ετήσιας διάρκειας, με επιτόκιο από μίση έως μια μονάδα πάνω από τον πληθωρισμό αποφάσισε να εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών ως αντίδοτο στις αρνητικές αποδόσεις των καταθέσεων ταμιευτηρίου, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα.

    Κάθε αποταμιευτής θα δικαιούται να αγοράσει έντοκα γραμμάτια άξιας έως 8.800 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα ευνοηθούν περίπου 570 χιλιάδες καταθέτες.

    [15] Η πρώτη κινέζικη αποστολή στο διάστημα

    2/1/2003 11:24:00 πμ

    Η Κίνα αναμένεται να εκτοξεύσει ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2003, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει η τρίτη χώρα που στέλνει ανθρώπους στο διάστημα. Η Κίνα έχει ήδη εκτοξεύσει διαστημόπλοια που μπορούν να φιλοξενήσουν ανθρώπους, όμως στις αποστολές αυτές δεν ήταν επανδρωμένα.

    Ολα έτοιμα να υποδεχθούν σε λίγους μήνες τους Κινέζους κοσμοναύτες

    Οι προετοιμασίες για την πρώτη αποστολή έχουν μπει στην τελική φάση των δοκιμών, γράφει η εφημερίδα Τσάινα Ντέιλι επικαλούμενη το διευθυντή του διαστημικού κέντρου της Σαγκάης, Γιουάν Τζίε.

    Η τέταρτη αποστολή αυτού του είδους έγινε την Δευτέρα και ήταν πιθανόν η τελευταία δοκιμή προτού σταλεί ο πρώτος αστροναύτης στο διάστημα. Το διαστημόπλοιο Σενζού IV έχει μπει σε τροχιά και όλα τα πειράματα εξελίσσονται καλά, προσθέτει η εφημερίδα.

    Το Σενζού, που διαθέτει ένα πλήρες σύστημα για την επιβίωση ανθρώπων στο διάστημα, θα παραμείνει σε τροχιά για λίγες ημέρες και θα διαγράφει μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά.

    [16] Κερδίζουν τις εντυπώσεις τα αδιάβροχα βιβλία

    2/1/2003 9:00:00 πμ

    Ποιος άλλος, εκτός από τους δύτες και τους ορειβάτες, βρίσκει χρήσιμα τα αδιάβροχα βιβλία; Κι όμως, υπάρχουν πολλοί που διαβάζουν στο ...μπάνιο τους, και θα εκτιμήσουν την αξία ενός βιβλίου το οποίο δεν θα μουλιάζει. Το υλικό κατασκευής του, δεν είναι το χαρτί που προέρχεται από τα δέντρα, αλλά οι πλαστικές ρητίνες και οι μη οργανικές ίνες. Σχετικές εκδόσεις βασισμένες στην τεχνολογία Ντούραμπουκς (Durabooks) έχει βγάλει στην αγορά της Νέας Υόρκης η Μέλτσερ Μίντια (Melcher Media). Οι σελίδες των βιβλίων αυτών δεν απορροφούν νερό, ενώ τεντώνουν, αντί να μαζεύουν. Οι άλλοι εκδοτικοί οίκοι κατασκευάζουν αδιάβροχα βιβλία με κανονικό χαρτί το οποίο, ακολούθως, πλαστικοποιείται.

    [17] Για την καραμπόλα έφταιγαν ...οι εξωγήινοι

    2/1/2003 11:10:00 πμ

    Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την άτσαλη οδήγησή του που προκάλεσε μια -ευτυχώς αναίμακτη- καραμπόλα χθες, πρώτη μέρα του Νέου Ετους, ένας 42χρονος Γάλλος ισχυρίστηκε με σοβαρότητα στις αστυνομικές αρχές ότι για όλα φταίνε εξωγήινοι από τον Αρη που τον έχουν κατακυριεύσει!

    Δεν έχουν ιδέα από ΚΟΚ τα πλάσματα από το διάστημα...

    Ο 42χρονος που συνελήφθη αμέσως και οδηγήθηκε στο τμήμα είπε ότι οι εξωγήινοι καθοδηγούν τις πράξεις του, αποφεύγοντας να αναφερθεί στα πραγματικά γεγονότα, την μεγάλη δηλαδή κατανάλωση ποσότητας αλκοόλ στην οποία αφέθηκε λόγω του εορτασμού της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

    Η αστυνομία ανακάλυψε ότι στις φλέβες του έρεε περισσότερο αλκοόλ από ότι αίμα και εκτός από τα απανωτά αλκοτέστ τον οδήγησε σε κλινική όπου και υποβλήθηκε και σε ψυχιατρικές εξετάσεις.

    Σημειώνεται ότι η Γαλλία κατέχει μέχρι τώρα τα θλιβερά πρωτεία οδικών ατυχημάτων εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ από τους οδηγούς, γεγονός που μεταφράζεται σε τουλάχιστον οκτώ χιλιάδες θανάτους ετησίως.

    Οι αρχές έχουν αποφασίσει την επιβολή πολύ αυστηρότερων μέτρων από αυτά που ισχύουν έως τώρα σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 January 2003 - 9:57:25 UTC