Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Τα καλά της'' έβαλε η αγορά
  • [02] Τα κάλαντα στους πολιτικούς αρχηγούς
  • [03] Και πάλι στο νοσοκομείο ο Σάββας Ξηρός
  • [04] Προετοιμασίες πολέμου
  • [05] Μέση Ανατολή: Συνεχίζεται η αιματοχυσία
  • [06] Β. Κορέα: Ανθρώπινες βόμβες εναντίον ΗΠΑ θέλει ο υπ. Αμυνας
  • [07] Ολονύκτια διαδήλωση στο Καράκας
  • [08] Νιγηρία: Φωτιά στην εθνική πετρελαϊκή εταιρεία
  • [09] Καμία παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας
  • [10] Μεγάλη μείωση των εσόδων της ΜακΝτόναλντ'ς
  • [11] Αφιέρωμα στον Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ
  • [12] Περιβαλλοντική συναυλία των Rolling Stones
  • [13] ΗΠΑ: Προς ένα ευρύ έλεγχο του Διαδικτύου

    [01] ''Τα καλά της'' έβαλε η αγορά

    24/12/2002 7:27:00 μμ

    Εορταστική ατμόσφαιρα επικράτησε σήμερα στην αγορά με αυξημένη κίνηση, καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Τα εμπορικά καταστήματα έχουν κλείσει από τις 6, ενώ τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία έκλεισαν στις 8. Οι φούρνοι διέθεσαν ψωμί για τρεις ημέρες. Σήμερα, εξάλλου, κορυφώνεται η έξοδος των κατοίκων των αστικών κέντρων. Η Τροχαία έχει προγραμματίσει έκτακτα μέτρα στους κύριους οδικούς άξονες της χώρας και προειδοποιεί ότι οι έλεγχοι αλκοτέστ θα είναι αυστηρότεροι.

    Αυξημένη η κίνηση στην αγορά

    Λόγω της αυξημένης αγοραστικής ζήτησης, οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αποτρέψουν φαινόμενα εκμετάλλευσης και παραπλάνησης των καταναλωτών. Αυξημένες, ωστόσο, έως και 11% είναι οι τιμές των οπωροκηπευτικών, ενώ έχουν αυξηθεί το τελευταίο δεκαήμερο και οι τιμές των καυσίμων με τη βενζίνη να έχει ακριβύνει κατά 6% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 8%.

    Μειωμένες εμφανίζονται οι τιμές των προϊόντων στην Βαρβάκειο Αγορά που την περασμένη εβδομάδα είχαν σημειώσει άνοδο. Η τιμή της γαλοπούλας κυμαίνεται από 4 έως 6,5 ευρώ, η τιμή του αρνιού και του κατσικιού έχει σταθεροποιηθεί στα 7 ευρώ και του χοιρινού γάλακτος στα 6 ευρώ.

    Από 1 ως 2 ευρώ πιο ακριβά είναι τα κρέατα στα συνοικιακά κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ.

    Καλές τιμές και επάρκεια προϊόντων διαπίστωσε το πρωί κατά την επίσκεψη του στη λαϊκή στο Χαλάνδρι, ο υφυπουργός Εμπορίου, Χρήστος Θεοδώρου.

    Στη χώρα μας το 22% του πληθυσμού είναι κάτω από το όριο της φτώχιας και η ανεργία είναι πολύ μεγάλη, τόνισε κατά την επίσκεψή του σήμερα στη Βαρβάκειο Αγορά ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ. Ο κ. Τσοβόλας δήλωσε ότι αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει όλη την κοινωνία αλλά και την πολιτική ηγεσία του τόπου.

    Κρέατα και πουλερικά άριστης ποιότητας και σε χαμηλές τιμές" διατίθενται σήμερα στη Βαρβάκειο αγορά διαβεβαιώνει μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος των κρεοπωλών, Ηρακλής Κασμάς.

    Η αγοραστική κίνηση αυξήθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, αλλά συγκριτικά με πέρυσι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρήσεων λιανικής πώλησης, Αντώνης Μακρής.

    Γεύματα αγάπης, εν τω μεταξύ, διοργάνωσε σήμερα, 11 το πρωί με 2 το μεσημέρι, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου 21.

    Κοσμοσυρροή σήμερα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή έσπευσαν για τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις τέσσερις και τα σούπερ μάρκετ έως τις έξι το απόγευμα.

    Επιδείνωση του καιρού από αύριο

    Σύμμαχος των εκδρομέων θα είναι σήμερα ο καιρός, από αύριο όμως προβλέπεται επιδείνωσή του στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Aυτή την ώρα, πάντως, η κίνηση στα διόδια είναι ομαλή, αλλά αν χρειαστεί η Τροχαία θα λάβει έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς.

    Ήδη από τις 4 έως τις 9 το βράδυ η τροχαία έχει απαγορεύσει την κίνηση φορτηγών άνω του 1,5 τόνου στις εξόδους της πρωτεύουσας.

    Η πληρότητα της Ολυμπιακής Αεροπορίας αγγίζει το 75%. Διαθέσιμα εισιτήρια υπάρχουν ακόμη γι' αυτό όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να επικοινωνούν με το 210-9666666.

    [02] Τα κάλαντα στους πολιτικούς αρχηγούς

    24/12/2002 7:20:00 μμ

    Από τις πρώτες πρωινές ώρες, σήμερα παραμονή Χριστουγέννων, τα κάλαντα ήχησαν σε κάθε γωνιά της χώρας. Παιδικές, χαρούμενες φωνές προανήγγειλαν τη γέννηση του Θεανθρώπου και έφεραν τη ζεστασιά των ημερών σε κάθε σπίτι και σε κάθε δρόμο. Χορωδίες επισκέφθηκαν σήμερα και την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο. Στη γενέτειρά του την Πάτρα μεταβαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, όπου θα περάσει μαζί με την οικογένειά του τις γιορτές.

    Ώρες γιορτής στο προεδρικό Μέγαρο

    Οι γιορταστικές αυτές μελωδίες ηχούν από το πρωί και στις οικίες ή τα γραφεία των πολιτικών, οι οποίοι υποδέχθηκαν με αγάπη και συγκίνηση χορωδίες και ομάδες παιδιών για να ακούσουν τα κάλαντα.

    Παιδικές χορωδίες, σύλλογοι και η Προεδρική Φρουρά, έψαλλαν σήμερα τα κάλαντα των Χριστουγέννων στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πολλές οι ευχές και τα δώρα για τον κ. Στεφανόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε και στο δράμα που ζει ο παλαιστινιακός λαός όταν παιδιά της παλαιστινιακής παροικίας στην Αθηνά, του είπαν τα κάλαντα.

    Το "Χριστός γεννάται σήμερον" έψαλε νωρίς το πρωί στην οικία του προέδρου της Δημοκρατίας στο Παλαιό Ψυχικό, η παιδική χορωδία του Δήμου. Ο κ. Στεφανόπουλος ευχήθηκε στα παιδιά χρόνια πολλά, καλή πρόοδο με υγεία, ανανεώνοντας το ραντεβού για του χρόνου.

    Τα... ''έψαλαν'' και στη Βουλή!

    Δώρα και γλυκά μοίρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, στις χορωδίες που τον επισκέφθηκαν σήμερα στο Εντευκτήριο των Βουλευτών για τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια. Περίπου 40 παιδιά της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου "Το Κούγκι" άνοιξαν το γιορτινό πρωινό, ακολούθησαν οι χορωδίες της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, των Special Olympics, παιδιών αστυνομικών και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

    Υγεία, πρόοδο, οικογενειακή ευτυχία, ειρήνη και κάθε καλό για τον τόπο και τον καθένα χωριστά, ευχήθηκε ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος έγινε δέκτης πολλών ευχών για δύναμη και επιτυχίες από τους επισκέπτες του.

    Οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες πλημμύρισαν και το Μέγαρο Μαξίμου. Τα κάλαντα έψαλαν στον Πρωθυπουργό και στη σύζυγό του, Δάφνη Σημίτη, παιδιά από το ΠΙΚΠΑ Βούλας.

    Το ζεύγος Σημίτη μετά τις ευχές και τα δώρα άκουσε με προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με κυριότερο αυτό της μετακίνησής τους.

    Νωρίτερα, παιδιά από τη χορωδία της Ομοσπονδίας Πολυτέκνων, η χορωδία της Αστυνομίας και μετά η χορωδία των Ποντιακών Σωματείων "τα είπαν" στον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

    [03] Και πάλι στο νοσοκομείο ο Σάββας Ξηρός

    24/12/2002 3:40:00 μμ

    Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών μεταφέρθηκε σήμερα ο Σάββας Ξηρός, για προγραμματισμένες εξετάσεις στα μάτια και στα αυτιά. Στο μεταξύ, για 14η ημέρα σήμερα η Αγγελική Σωτηροπούλου συνεχίζει την απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες κράτησής της.

    [04] Προετοιμασίες πολέμου

    24/12/2002 6:34:00 μμ

    Τουλάχιστον επτά τοποθεσίες νότια της Βαγδάτης επιθεώρησαν σήμερα οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να ελπίζει σε μία ειρηνική λύση. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις πολεμικές προετοιμασίες επιθεωρώντας βάσεις στη νότια Τουρκία που θα χρησιμοποιήσει σε ενδεχόμενο πόλεμο. Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε πάντως ότι η χώρα του δεν έχει αποφασίσει ακόμα πώς θα ενεργήσει σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Υπέρ της λύσης του ιρακινού προβλήματος με πολιτικά μέσα τάχθηκαν Πούτιν και Ερντογάν κατά την επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη στη Ρωσία.

    Ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ, πάντως, χαρακτήρισε την κατάσταση σοβαρή και τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη. Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια, ενώ κάλεσε την ιρακινή ηγεσία να συνεργαστεί πλήρως με τον ΟΗΕ.

    Ο κ.Γκιουλ συναντά απόψε τον κ.Ταλαμπανί, ηγέτη κουρδικής ομάδας του βόρειου Ιράκ, ενώ ο άλλος ηγέτης, ο κ.Μπαρζανί, ανέβαλε για λόγους υγείας τη σημερινή του άφιξη.

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε οποιαδήποτε μονομερή δράση κατά του Ιράκ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος, Σρέντερ εκτίμησε ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος.

    Στο Ισραήλ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να μοιράσουν φάρμακα σε κατοίκους περιοχών που θα κινδύνευαν να χτυπηθούν από το Ιράκ με βιολογικά όπλα.

    Για κίνδυνο λιμού προειδοποιεί ο ΟΗΕ

    Παράλληλα, στα Ηνωμένα Έθνη, οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν τελικά σε πόλεμο κατά του Ιράκ, θα είναι εκατομμύρια οι Ιρακινοί που θα χρειασθούν άμεση βοήθεια σε τρόφιμα ή θα κινδυνεύσουν να λιμοκτονήσουν.

    Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι 4,5 έως 9,5 εκατομμύρια Ιρακινοί (σε πληθυσμό 22 συνολικά εκατομμυρίων) θα χρειασθούν άμεση βοήθεια σε τρόφιμα όταν θα ξεκινήσει ο πόλεμος.

    Οι εμπιστευτικές αυτές εκθέσεις εξηγούν ότι σε περίπτωση πολέμου θα καταρρεύσει το πρόγραμμα "Πετρέλαιο αντί τροφίμων", στο πλαίσιο του οποίου η ιρακινή κυβέρνηση αναλαμβάνει την αγορά και διανομή των τροφίμων. Επίσης, τονίζουν ότι θα διακοπεί η παραγωγή ιρακινού πετρελαίου, γεγονός που θα στερήσει τη Βαγδάτη από τα χρήματα που χρειάζεται για να αγοράσει τρόφιμα, ενώ οι μεταφορές θα παραλύσουν, κάνοντας τη διανομή σχεδόν αδύνατη.

    Ένας πόλεμος θα δημιουργούσε επίσης ένα τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα, ωθώντας περίπου 900.000 Ιρακινούς να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες, προειδοποιούν οι εκθέσεις του ΟΗΕ.

    Νέο μεθοριακό πέρασμα ζητούν Ιράν-Ιράκ

    Προκειμένου να διευκολυνθεί η ροή αγαθών προς τη Βαγδάτη στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΗΕ "Πετρέλαιο αντί Τροφίμων", το Ιράν και το Ιράκ ζητούν από τον ΟΗΕ νέο μεθοριακό πέρασμα, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εις πείσμα των αμερικανικών απειλών για επίθεση εναντίον του καθεστώτος της Βαγδάτης.

    Σε περίπτωση που δημιουργηθεί θα είναι το πρώτο που λειτουργεί ανάμεσα στις χώρες έπειτα από την εφαρμογή του προγράμματος ανθρωπιστικής αρωγής του Οργανισμού προς το Ιράκ το 1996.

    Το ειδικό γραφείο του ΟΗΕ που επιβλέπει την πορεία του προγράμματος αναμένεται τώρα να αποστείλει υπαλλήλους του στην περιοχή Χουσράβι/Μονταρίγια, προκειμένου να προΐστανται στην εγκατάσταση του περάσματος, που αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου.

    [05] Μέση Ανατολή: Συνεχίζεται η αιματοχυσία

    24/12/2002 6:27:00 μμ

    Ενας 14χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και πέντε άτομα τραυματίστηκαν από πυρά ισραηλινών τανκς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ στη Ράφα κατεδαφίστηκαν πέντε σπίτια Παλαιστίνιων. Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε τις δυνάμεις του από τα περίχωρα της Βηθλεέμ όπου και θα παραμείνουν όλη την εβδομάδα του εορτασμού των Χριστουγέννων. Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Βενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση, παρομοίασε τον Γιάσερ Αραφάτ με τον Οσάμα μπιν Λάντεν, με τη διαφορά ότι, όπως είπε, ο Παλαιστίνιος ηγέτης διαθέτει ''πολύ καλές δημόσιες σχέσεις''.

    Συνεχίζονται τα ''πυρά'' κατά Αραφάτ

    Ισραηλινός στρατηγός δικαιολόγησε την απόφαση να απαγορευτεί για δεύτερη χρονιά στον Παλαιστίνιο ηγέτη να παρακολουθήσει τη Λειτουργία της Παραμονής των Χριστουγέννων στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, λέγοντας ότι αυτός έκανε περισσότερο κακό στους Χριστιανούς, με την εκστρατεία των δολοφονιών και της τρομοκρατίας.

    Ο Ισραηλινός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι επεμβάσεις του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη αποκατέστησαν τον έλεγχο σε περιοχές όπου επικρατούσε αναταραχή. Και τόνισε ότι η ειρήνη θα είναι δυνατή μόνον όταν απομακρυνθεί ο Αραφάτ από την ηγεσία της παλαιστινιακής διοίκησης. ''Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλλαγή καθεστώτος. Μιλάω για το τρομοκρατικό καθεστώς του Γιάσερ Αραφάτ. Υπάρχει μεγάλη ομοιότητα με το καθεστώς των Ταλιμπάν'', είπε ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στο καθεστώς των φανατικών ισλαμιστών του Αφγανιστάν που ανατράπηκε πριν ένα χρόνο.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κανένα άρμα μάχης ή τεθωρακισμένο όχημα δεν θα βρίσκεται την περίοδο αυτή στους δρόμους της πόλης στην οποία γεννήθηκε ο Ιησούς, εφόσον δεν υπάρχουν πληροφορίες για προγραμματισμένες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών. "Από την τηλεόραση δεν θα δει κανείς μια πολιορκημένη πόλη γιατί θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι εορτασμοί να πραγματοποιηθούν ομαλά", δήλωσε Ισραηλινός στρατηγός.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατηγό, τουρίστες και προσκυνητές αποφεύγουν να επισκέπτονται τη Βηθλεέμ "όχι εξαιτίας των ισραηλινών αρμάτων μάχης, αλλά γιατί φοβούνται ότι μπορεί να πέσουν θύματα της (παλαιστινιακής) τρομοκρατίας".

    Ο ισραηλινός στρατός ανακατέλαβε τη Βηθλεέμ το Νοέμβριο ύστερα από παλαιστινιακή επίθεση στην Ιερουσαλήμ.

    [06] Β. Κορέα: Ανθρώπινες βόμβες εναντίον ΗΠΑ θέλει ο υπ. Αμυνας

    24/12/2002 4:22:00 μμ

    Σε "ανθρώπινες βόμβες" με στόχο τις ΗΠΑ κάλεσε τους στρατιώτες και τους πολίτες της χώρας του να μετατραπούν, ο υπουργός Αμυνας της Βόρειας Κορέας. Την ίδια ώρα εντείνεται η κρίση λόγω της απόφασης της χώρας να ενεργοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Στην Βιένη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να ελέγξει, εάν η Βόρεια Κορέα εργάζεται για την κατασκευή ατομικών βομβών, επειδή η Πιονγιάνγκ άρχισε να εξουδετερώνει τις κάμερες παρακολούθησης.

    Στην ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα άρχισε την εξουδετέρωση συσκευών παρακολούθησης σε τρεις εγκαταστάσεις στην Γιονγκμπιόν, όπου υπάρχουν υποψίες ότι κατασκευάζονται όπλα που περιέχουν ουράνιο.

    Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ δήλωσε ότι εάν η ΙΑΕΑ δεν μπορέσει να αποκαταστήσει χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα ασφαλείας στις τρεις εγκαταστάσεις δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η Βόρεια Κορέα δεν χρησιμοποιεί πυρηνικό υλικό για την κατασκευή πυρηνικών όπλων η άλλων πυρηνικών εκρηκτικών μηχανισμών,αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΙΑΕΑ.

    Οι εγκαταστάσεις στην Γιονγκμπιόν διέκοψαν την λειτουργία τους στο πλαίσιο συμφωνίας του 1994 με τις ΗΠΑ που προέβλεπε ότι η Βόρεια Κορέα θα σταματούσε το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων. Ως αντάλλαγμα θα μεταφερόταν πετρελαίο και θα κατασκευάζονταν δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες που είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν για ένα μυστικό πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

    [07] Ολονύκτια διαδήλωση στο Καράκας

    24/12/2002 1:58:00 μμ

    Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης πορεύτηκαν τη νύχτα διαμέσου της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Καράκας, και κατέληξαν έξω από το κτίριο της εταιρίας πετρελαίου για να διαδηλώσουν την υποστήριξή τους στους διευθυντές της που συνεχίζουν την απεργία τους για 22η μέρα. Το πλήθος που φώναζε συνθήματα κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες διαλύθηκε ήσυχα χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Χθες, η αντιπολίτευση απέρριψε πρόταση της κυβέρνησης για χριστουγεννιάτικη ανακωχή, και δήλωσε αποφασισμένη να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της μέχρι να ανατραπεί ο Τσάβες.

    Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά, η πρωτεύουσα της χώρας έμοιαζε χωρισμένη στα δύο, με τους κατοίκους των εύπορων συνοικιών να κατακλύζουν τους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του Τσάβες, ενώ αντίθετα στις φτωχοσυνοικίες, οι κάτοικοι των οποίων υποστηρίζουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, η ζωή ακολουθούσε τους συνήθεις ρυθμούς της.

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της κρατικής εταιρίας πετρελαίου Αλί Ροντρίγκες ανακοίνωσε ότι η απεργία της έχει κοστίσει 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αποκαθιστά σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου και τη διάθεση βενζίνης στην αγορά. Αντίθετα, η αντιπολίτευση των εργοδοτικών οργανώσεων και των δεξιών συνδικάτων επιμένει ότι η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

    [08] Νιγηρία: Φωτιά στην εθνική πετρελαϊκή εταιρεία

    24/12/2002 12:48:00 μμ

    Πυρκαγιά ξέσπασε χθες βράδυ στην έδρα της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Νιγηρίας στο Λάγκος, σύμφωνα με πληροφορίες Νιγηριανών αξιωματούχων και αυτόπτων μαρτύρων. Η φωτιά ξεκίνησε από τον έκτο όροφο, στα γραφεία της εταιρείας και έχει φτασει στο δεύτερο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

    [09] Καμία παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

    24/12/2002 3:55:00 μμ

    Με επιπλέον ταμεία προσπάθησαν σήμερα οι εφορίες να εξυπηρετήσουν όσους πήγαν για να προμηθευτούν το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας. Και σήμερα νωρίς το πρωί παρατηρήθηκαν ουρές καθώς οι εφορίες λειτούργησαν μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι Η κατάσταση βελτιώθηκε μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σε συνεννόηση με τις τράπεζες, έδωσε το πράσινο φως σε όσους είχαν το ειδοποιητήριο, να προμηθευτούν το ειδικό σήμα από τις τράπεζες. Μέχρι το τέλος του έτους υπολείπονται τρεις εργάσιμες ημέρες, ενώ δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στην προμήθεια των τελών.

    [10] Μεγάλη μείωση των εσόδων της ΜακΝτόναλντ'ς

    24/12/2002 1:59:00 μμ

    Ζημία εμφανίζει η γνωστή αλυσίδα φαστ-φουντ ΜακΝτόναλντ'ς για πρώτη φορά στην ιστορία της από το 1965, οπότε και ιδρύθηκε. Αν και η αξία της εταιρείας ανέρχεται σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια, τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Η ζημία της ΜακΝτόναλντ'ς οφείλεται στις δαπάνες που κάνει εξαιτίας της απόφασής της να αποσυρθεί από ορισμένες χώρες, κλείνοντας ορισμένα καταστήματα που δεν αποδίδουν και περικόπτοντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

    Προσπάθεια ανακάμψης

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", η ΜακΝτόναλντ'ς παρουσιάζει κάθε τρίμηνο μείωση των κερδών της. Το παρόν τρίμηνο, παρά τις εκπτώσεις που κάνει για να προσελκύσει πελάτες, οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 1,6% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ενώ τον Δεκέμβριο αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο.

    Τα σημαντικότερα πλήγματα στην εταιρεία επέφεραν οι ανησυχίες για την ασθένεια των τρελών αγελάδων, τα αντιαμερικανικά αισθήματα στη Μέση Ανατολή και η εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα, αναπτύσσεται η τάση για πιο εκλεπτυσμένη γεύση, όπως δείχνει η ταχύτατη άνοδος των Starbucks, της γνωστής αλυσίδας καφέ, και των Pret a Manger, της αλυσίδας σάντουιτς.

    Η τάση αυτή αποδεικνύει πως ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται πια για λιπαρές, μαζικά παραγόμενες τροφές αμφίβολης θρεπτικής αξίας, αλλά φρέσκα προϊόντα με συστατικά υψηλής ποιότητας που μπορεί να κάνουν και καλό στην υγεία.

    Προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της εποχής, η ΜακΝτόναλντ'ς επενδύει σε άλλες αγορές, αγοράζοντας το ένα τρίτο των μετοχών της Pret a Manger, καθώς και πακέτα μετοχών στις αμερικανικές εταιρείες Chipotle Mexican Grill, Boston Market και Donatos Pizza. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα υπέγραψε συμβόλαιο με την ιταλική εταιρεία φαστ-φουντ Fazoli's για το άνοιγμα 20-30 εστιατορίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [11] Αφιέρωμα στον Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ

    24/12/2002 2:02:00 μμ

    Μία νέα προσέγγιση του πασίγνωστου και αγαπημένου έργου του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ "Ο Μικρός Πρίγκηπας" διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27, 28 και 30 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τη μουσική παράσταση "Νυχτερινές Πτήσεις - Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας Μικρός Πρίγκιπας", που συνδυάζει το λόγο, την κίνηση και τη μουσική. Τα δύο πρώτα στοιχεία παρουσιάζουν οι ερμηνευτές Φώτης Νικολάου, Παναγιώτης Πετράκης, Μαρία Σαλτίρη, Μάρθα Τομπουλίδου και Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Τη μουσική της παράστασης έχει συνθέσει ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και την ερμηνεύει η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

    Τηλ. Κρατήσεων: 210-7282333

    [12] Περιβαλλοντική συναυλία των Rolling Stones

    24/12/2002 2:00:00 μμ

    Μία συναυλία για το "φαινόμενο του θερμοκηπίου" θα κάνουν οι διάσημοι "Ρόλινγκ Στόουνς" στο Λος Αντζελες, με σκοπό να αφυπνίσουν την οικολογική συνείδηση του κόσμου. Η συναυλία, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Φεβρουαρίου στο κέντρο Staples, χωρητικότητας 60.000 θέσεων, θα είναι με ελεύθερη είσοδο. Τα έξοδα της συναυλίας, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Συμβούλιο Φυσικών Πόρων, μια μη κομματική περιβαλλοντική οργάνωση, θα πληρώσει ο πολυεκατομμυριούχος παραγωγός του Χόλιγουντ Στιβ Μπινγκ.

    "Η στράτευση των Ρόλινγκ Στόουνς θα συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός άνευ προηγουμένου στηρίγματος στις προσπάθειες που καταβάλλει το Συμβούλιο για να καταπολεμήσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι Ρόλινγκ Στόουνς αξίζουν ενθουσιώδη χειροκροτήματα, καθώς θέτουν το περιβάλλον στο επίκεντρο της συναυλίας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συμβούλιου, Τζον Ανταμς.

    Οι θαυμαστές του συγκροτήματος που επιθυμούν να προμηθευτούν τα μαγικά εισιτήρια για τη συναυλία, μπορούν να κάνουν αίτηση για δύο δωρεάν εισιτήρια στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου ή ταχυδρομώντας την αίτηση έως τις 6 Ιανουαρίου. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να αποστείλει μόνο μία αίτηση. Θα αναδειχθούν 6.000 νικητές που θα επιλεγούν τυχαία από τις αιτήσεις που θα έχουν υποβληθεί μέσα στον Ιανουάριο.

    [13] ΗΠΑ: Προς ένα ευρύ έλεγχο του Διαδικτύου

    24/12/2002 12:51:00 μμ

    Στην ίδρυση ενός Κέντρου ευρύτατου Ελέγχου του Ίντερνετ αποσκοπεί ο Λευκός Οίκος, προκειμένου να εντοπίσει και να προστατευτεί από ενδεχόμενες μεγάλες επιθέσεις χάκερ στο δίκτυο. Η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν στο άκουσμα αυτής της είδησης, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα περιορίσει την ελευθερία των μεμονωμένων χρηστών του Ίντερνετ.

    Οι ανησυχίες

    Μερικοί διευθυντές εταιρειών στο δίκτυο και δικηγόροι υποστήριξαν πως μια τέτοια κίνηση θα καταστρατηγήσει πολλές ατομικές ελευθερίες, σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση αρχίσει να διεξάγει έναν τόσο αυστηρό έλεγχο. Για να πραγματοποιηθεί πάντως αυτή η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

    Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς νόμους για τις ασύρματες επικοινωνίες, ιδιωτικά κέντρα μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να αναλύουν e-mail και άλλα δεδομένα από διάφορα μέρη του Ίντερνετ χωρίς έγκριση δικαστή.

    Ο βασικός σύμβουλος του προέδρου Μπους για θέματα Ίντερνετ, Richard Clarke, υποστήριξε ότι με κανένα τρόπο το κυβερνητικό σύστημα δε θα ελέγχει την ηλεκτρονική αλληλογραφία των πολιτών και τόνισε ότι σκοπεύει να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή των πολιτών στον κυβερνοχώρο.

    Οι φόβοι των χρηστών και των επιχειρήσεων στο Ίντερνετ επικεντρώνονται στο σημείο όπου αναφέρεται ότι το κέντρο ελέγχου "θα αναλύει και θα ανταλλάσσει δεδομένα σχετικά με επιθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε ζωτικά συστήματα". Στο σχέδιο αναφέρεται επίσης ότι το Κέντρο θα μπορούσε να λειτουργεί και από ένα ιδιωτικό φορέα, αλλά θα μοιραζόταν τις πληροφορίες με την κυβέρνηση.

    "Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ένα κέντρο ελέγχου του διαδικτύου, έχει και τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιος μιλάει σε ποιον, ποιες πληροφορίες διακινούνται από μία εταιρεία σε μία άλλη, από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο", υποστήριξε ο Stewart Baker, δικηγόρος που εκπροσωπεί την αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ.

    Πολλοί ειδικοί, επίσης, έχουν αμφισβητήσει την αναγκαιότητα ενός τέτοιου κέντρου, ακόμα και αν αυτό λειτουργεί από ιδιωτικό φορέα. Επισημαίνουν μάλιστα πως ήδη τα μεγάλα δίκτυα κάθε χώρας μοιράζονται τις πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις με τις κυβερνήσεις τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 December 2002 - 17:52:42 UTC