Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: ''Εμμένω στην πολιτική μου''
  • [02] Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι αστυνομικοί
  • [03] Μέτρα κατά της διαφθοράς στο Δημόσιο
  • [04] Εξαίρεση Καρούτσου ζητούν κατηγορούμενοι για ''17Ν''
  • [05] Επιφυλάξεις ΗΠΑ-Βρετανίας για την έκθεση Ιράκ
  • [06] Πολύνεκρο ναυάγιο στη Βραζιλία
  • [07] Σύγκρουση δεξαμενόπλοιων στην Τουρκία
  • [08] Στα ύψη το πετρέλαιο λόγω Βενεζουέλας και Μπους
  • [09] Προς πλήρη αναδιάρθρωση της αγοράς οπωροκηπευτικών
  • [10] Ο Ρονάλντο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 2002
  • [11] Η Βουλή αποστέλλει βιβλία στη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας
  • [12] Διαφορετικά παυσίπονα για άνδρες και γυναίκες
  • [13] Αθώωση εταιρείας λογισμικού
  • [14] Το τέλος των φυλών
  • [15] Μεθυσμένοι ελέφαντες σκοτώνουν ανθρώπους

    [01] Σημίτης: ''Εμμένω στην πολιτική μου''

    18/12/2002 5:59:00 μμ

    Την συνάρτηση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την ελληνική οικονομία, επισήμανε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως η εξωτερική πολιτική μιας χώρας είναι αυτή που διασφαλίζει τις οικονομικές της δυνατότητες και συμπλήρωσε: "Αν οι αμυντικές δαπάνες μειωθούν, τα αντίστοιχα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας, της Υγείας και της Παιδείας". Ο Πρωθυπουργός δήλωσε οτι λαμβάνει τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων ως ενδείξεις, αλλά θα εμμείνει στη χάραξη της πολιτικής του με βάση το συμφέρον της χώρας και διέψευσε τα σενάρια περί αποχώρησης του, πριν τις εκλογές του 2004.

    Εμφαση σε Βαλκάνια και τρομοκρατία

    Αναλυτικότερα, ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως η ένταση και οι αντιπαραθέσεις στρέφουν τις δυνάμεις της χώρας σε άλλες κατευθύνσεις, αντί να δοθεί ώθηση σε τομείς εσωτερικής πολιτικής.

    Υπογραμμίζοντας εξάλλου πως η Ελλάδα έχει αυξήσει θεαματικά τις εξαγωγές της στις βαλκανικές χώρες, ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα αποδοθεί έμφαση στην εντατικότερη υλοποίηση των προγραμμάτων που αναφέρονται στα Βαλκάνια (ιδιαίτερα του Συμφώνου Σταθερότητας) καθώς στο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον λόγω των εξελίξεων στο πεδίο της τρομοκρατίας και του Μεσανατολικού υποβαθμίστηκε από τον χώρο των Βαλκανίων.

    Επ' αυτού, απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση, ο κ. Σημίτης τονίζοντας πως εκφράζει μία προσωπική εκτίμηση, παρατήρησε πως η Κροατία θα μπορούσε να έχει τους ίδιους ρυθμούς ένταξης με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, διευκρινίζοντας πάντως πως το θέμα αυτό υπάγεται σε Κοινοτικές διαδικασίες.

    Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

    Ο Κώστας Σημίτης αναφορικά με τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας παρατήρησε πως μια προεδρία εντάσσεται σε ένα ρεύμα από ειλημμένες αποφάσεις και άρα η ελληνική προεδρία θα δουλέψει πάνω στις αποφάσεις του Τάμπερε, της Σεβίλλης και της Λισσαβόνας, κομίζοντας και δύο νέες προτάσεις που αφορούν τον συντονισμό για κοινή δράση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας και την επεξεργασία του προβληματισμού για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας.

    Επ' αυτού ο κ. Σημίτης αντιπαρατέθηκε με την άποψη Ζισκάρ ντ' Εστέν πως στην Ενωση δεν χωρούν μουσουλμανικές χώρες και τόνισε πως το σύνθημα της ελληνικής προεδρίας είναι ''η Ευρώπη μας'' -''διότι είμαστε ένα σύνολο σε συνάρτηση και αλληλεξάρτηση και η συνολική βελτίωση θα βελτιώσει και το δικό μας καθημερινό περιβάλλον και τη δική μας μακροπρόθεσμη προοπτική''.

    Αναφερόμενος επίσης στην πρόσφατη απόφαση της Κοπεγχάγης, ο κ. Σημίτης τόνισε πως η ελληνική προεδρία θα οργανώσει την στρατιωτική παρουσία της Ευρωπαϊκής δύναμης στην ΠΓΔΜ και της αστυνομικής δύναμης στη Βοσνία, ώστε ως στις αρχές Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των δυνάμεων. Στη διάρκεια, εξάλλου, της ελληνικής προεδρίας, (συγκεκριμένα στα τέλη Ιουνίου) προγραμματίζεται μία κοινή συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ, ενώ στο τέλος Απριλίου σχεδιάζεται συνάντηση ΕΕ-Ρωσίας για την επέτειο των 200 χρόνων από την ίδρυση της Αγ. Πετρούπολης.

    Απαντώντας επίσης σε ερώτημα για το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως δεν πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο, αλλά θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο και πιο προσαρμόσιμο.

    ''Δεν αποχωρώ''

    Ο Κώστας Σημίτης απαντώντας στα σενάρια των τελευταίων ημερών που τον έφεραν να σχεδιάζει την αποχώρησή του από την ελληνική πολιτική σκηνή διαβεβαίωσε ότι θα οδηγήσει ο ίδιος το ΠΑΣΟΚ σε εκλογές το 2004.

    Στη συνέντευξη Τύπου στους ανταποκριτές Ξένου Τύπου ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έρχεται από άλλο πλανήτη και παραδέχθηκε την ύπαρξη ακρίβειας και πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αντιμετώπιση τους όπως επίσης και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

    Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Σημίτης είπε ότι αποτελούν ενδείξεις τις οποίες λαμβάνει υπόψη του αλλά την πολιτική την χαράσσει ο ίδιος.

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου - Πρωτόπαπα

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στους ξένους ανταποκριτές, δήλωσε: "μετά από 20 χρόνια ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο κ. Σημίτης, πρωθυπουργός επί 6 χρόνια, αναζητεί -όπως κάνει πάντα- άλλοθι για την αποτυχία του, να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αλλοτε, φταίει η ''άλλη Ελλάδα'', άλλοτε, φταίνε οι κυβερνήσεις, από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Αλλοτε, φταίει η διεθνής κρίση. Σήμερα, ακούσαμε ότι φταίνε οι παράλογες αναμονές του πληθυσμού".

    "Ο κ. Σημίτης βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, "γιατί αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του εξάντλησαν τις αντοχές και τις ανοχές του ελληνικού λαού".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στον κ. Ρουσόπουλο, τόνισε: "είκοσι χρόνια με το ΠΑΣΟΚ, έξι χρόνια με τον Κώστα Σημίτη, η Ελλάδα αλλάζει, κάνει άλματα προς τα εμπρός. Δεν απορούμε που η Ν.Δ. δεν το κατανοεί. Αν το κατανοούσε, άλλωστε, δεν θα βρισκόταν τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση". "Την αφήνουμε στα αδιέξοδά της και τις μικροπολιτικές της", υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας και επεσήμανε ότι "εμείς, προχωρούμε με το λαό, για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε".

    [02] Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι αστυνομικοί

    18/12/2002 4:16:00 μμ

    Συνάντηση με συνδικαλιστές της Αστυνομίας είχε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο υπουργείο, με αντικείμενο τα οικονομικά αιτήματα των αστυνομικών και των άλλων κλάδων των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει τα περισσότερα από τα αιτήματα των αστυνομικών. Κατόπιν αυτού, οι ομοσπονδίες ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους και θα συζητήσουν για το θα κάνουν στο μέλλον σε νέα συνεδρίαση, που θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου.

    Επικίνδυνο και ανθυγιεινό το επάγγελμα

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι θα αυξηθεί από τον Ιανουάριο, με υπουργική απόφαση, η αποζημίωση πέραν του πενθημέρου από 9.000 δρχ. που ήταν ως τώρα μέχρι και 16.000 δρχ.

    Επίσης, αυξάνεται από 1ης Ιανουαρίου κατά 180 δρχ. την ώρα η νυχτερινή εργασία. Ο υπουργός δεσμεύτηκε επίσης ότι στον 1ο εξάμηνο του 2003 θα γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα χαρακτηρίζει επικίνδυνο και ανθυγιεινό το επάγγελμα των αστυνομικών και των πυροσβεστών, ενώ ανάλογη ρύθμιση θα γίνει και για τους λιμενικούς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα υπάρχουν κλίμακες επικινδυνότητας ανάλογα με τα καθήκοντα του καθενός.

    Ολονύχτια διαμαρτυρία

    Όπως είναι γνωστό, οι αστυνομικοί εδώ και μια εβδομάδα έχουν δηλώσει ότι πραγματοποιούν "λευκή απεργία", δηλαδή δεν εκτελούν αστυνομικό έργο εάν δεν απειλείται ανθρώπινη ζωή.

    Αποκλεισμένη ήταν το πρωί η είσοδος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην οδό Πανεπιστημίου από αντιπροσωπείες των Σωμάτων Ασφαλείας, οι εργαζόμενοι των οποίων διαμαρτύρονταν για τη μη επίλυση των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους.

    Σε όλη την διάρκεια της νύχτας παρέμειναν έξω από τη Βουλή, όπου δημιουργήθηκαν επεισόδια όταν περίπου 500 συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας συνεπλάκησαν με συναδέλφους τους.

    Την Τρίτη, οι αστυνομικοί υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ανάλογη κινητοποίηση είχαν κάνει το πρωί της ίδιας ημέρας έξω από το κτίριο της Τροχαίας Αττικής.

    Τα προβλήματα και τα αιτήματα των οργάνων της τάξεως, εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με εκπροσώπους των προεδρείων των Ενώσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης Χρίστος Μαρκογιαννάκης σημείωσε ότι η Ν.Δ. εκτιμά ότι τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη σοβαρότητα του έργου, το οποίο επιτελούν η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα.

    [03] Μέτρα κατά της διαφθοράς στο Δημόσιο

    18/12/2002 6:38:00 μμ

    Δέσμη μέτρων που θα περιορίσουν τα φαινόμενα διαφθοράς και παρανομίας στο δημόσιο τομέα αποφάσισε η ολομέλεια των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Ταυτόχρονα, οι εισαγγελικές αρχές βρίσκονται σε πανελλαδική επιχείρηση προκειμένου να εντοπίσουν όλες τις υποθέσεις διαφθοράς που αναφέρονται σε δημόσιες υπηρεσίες και να επισπεύσουν τις διαδικασίες περαίωσης τους, ώστε οι κατηγορούμενοι κρατικοί λειτουργοί να παραπεμφθούν σε δίκη.

    Προς τη δημιουργία δικαστικής αστυνομίας

    Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλάκης και οι 11 αντιεισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου αποφάσισαν να ληφθούν εννέα μέτρα για να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και έγκαιρα τα κρούσματα διαφθοράς.

    Μεταξύ άλλων αποφάσισαν ότι επιβάλλεται να υλοποιηθεί ο νόμος του '93 για τη δημιουργία δικαστικής αστυνομίας που θα διευθύνεται από Εισαγγελέα και στην οποία θα μετέχουν άτομα από άλλους κλάδους, όπως φοροτεχνικοί, μηχανικοί, γραφολόγοι κ.ά., που θα διενεργούν ελέγχους πριν την άσκηση διώξεων, ώστε αυτές να τεκμηριώνονται.

    Ακόμη, αποφασίστηκε η μετατροπή με νομοθετική ρύθμιση της απιστίας (το αδίκημα, δηλαδή, υπαλλήλου που κατά την είσπραξη ή τον προσδιορισμό φόρου ή δασμού μειώνει εν γνώσει του το ποσό), από πλημμέλημα σε κακούργημα, όπως επίσης και η ποινή της δωροδοκίας να μην αναστέλλεται και να μην μετατρέπεται σε χρηματική.

    [04] Εξαίρεση Καρούτσου ζητούν κατηγορούμενοι για ''17Ν''

    18/12/2002 6:14:00 μμ

    Οι Ηρακλής Κωστάρης, Κωνσταντίνος Καρατσώλης και Παύλος Σερίφης ζητούν με σχετική αίτηση προς το Συμβούλιο Εφετών την εξαίρεση του εισαγγελέα εφετών Κυριάκου Καρούτσου, επικαλούμενοι θέμα μεροληψίας του, επειδή προ ετών είχε καταθέσει πόρισμα για την τρομοκρατία στο τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στο μεταξύ, απεργία πείνας αρχίζουν, μετά την Αγγελική Σωτηροπούλου η οποία διανύει την 8η ημέρα, και οι Γιωτόπουλος, Κουφοντίνας, Γιάννης Σερίφης, Τζωρτζάτος και Ψαραδέλης, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης τους.

    [05] Επιφυλάξεις ΗΠΑ-Βρετανίας για την έκθεση Ιράκ

    18/12/2002 6:37:00 μμ

    Επιφυλακτικές έως αρνητικές ήταν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, όσον αφορά την έκθεση που παρέδωσε το Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη για τα όπλα μαζικής καταστροφής. Η περίληψη της έκθεσης του Ιράκ διενεμήθη χθες το βράδυ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποτελείται από περίπου 3.000 σελίδες, καθώς είναι επιλεγμένο τμήμα από την έκθεση των 12.000 σελίδων. Αντίγραφο της εκδοχής αυτής της έκθεσης παρέλαβαν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου (ΗΠΑ,Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα), που είναι τα μόνα που έχουν στα χέρια τους και το πλήρες αντίγραφο της κανονικής έκθεσης.

    Ανησυχία Μπους-Σκεπτικισμός Μπλερ

    Την ανησυχία του για τις παραλείψεις στην έκθεση του Ιράκ για τα οπλικά του συστήματα εξέφρασε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, μετά τη συνάντηση του με τους συμβούλους του.

    Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σχολιάσουν σύντομα την ιρακινή έκθεση για την οποία αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει πως δεν αποκαλύπτει τίποτε για τα προγράμματα χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων, τα οποία υποτίθεται πως διαθέτει η Βαγδάτη.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ από την πλευρά του δήλωσε πως υπάρχει έντονος σκεπτικισμός σχετικά με την ιρακινή έκθεση για τα οπλικά συστήματα της Βαγδάτης, επέμεινε όμως ότι οι κινήσεις προετοιμασίας για έναν ενδεχόμενο πόλεμο είναι απλώς σχέδια.

    Λίγο νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, είχε ανακοίνωσει πως από μία πρώτη εκτίμηση της έκθεσης φαίνεται πως ''δεν είναι η πλήρης και ολοκληρωμένη έκθεση'' που ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας, προσθέτοντας πως οι διαβεβαιώσεις του Σαντάμ Χουσέιν ότι δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής είναι ''ψέματα''.

    Πάντως ο Τόνι Μπλερ είπε ακόμα πως ο Σαντάμ Χουσέιν μπορεί ακόμα να αποφύγει τον πόλεμο αν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και αφήσει τους επιθεωρητές να κάνουν τη δουλειά τους. Η επίσημη βρετανική απάντηση αναμένεται να δοθεί την Πρωτοχρονιά.

    Βρετανικές προετοιμασίες για πόλεμο

    Παρόλα αυτά όμως, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας έδωσε σήμερα την πρώτη παραγγελία για την μεταφορά στον Κόλπο στρατιωτικών προμηθειών και βαρέων θωρακισμένων οχημάτων, ενόψει πιθανών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του του Ιράκ, όπως ανέφερε ναυτιλιακή πηγή.

    Παράλληλα, σήμερα, ο βρετανός υπουργός Αμυνας Τζέφρι Χουν δήλωσε πως έθεσε την χώρα επι ποδός πολέμου.

    Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι μια βρετανική ναυτική δύναμη, αποτελούμενη από το αεροπλανοφόρο Ark Royal και πολλά πλοία συνοδείας, θα αποπλεύσει τον ερχόμενο μήνα για να συμμετάσχει σε ασκήσεις στον Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό, όπως δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Αμυνας.

    Στο ερώτημα αν η ανάπτυξη αυτή συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με μια πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε ότι ''είναι φανερό πως προετοιμαζόμαστε για κάθε απρόβλεπτο γεγονός''.

    Οι παραγγελίες ακολουθούν παρόμοιες ενέργειες των ΗΠΑ.

    Παράλληλα, η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ουγγαρίας ενέκρινε σήμερα αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσουν μια στρατιωτική βάση για να εκπαιδεύσουν ως 3.000 ιρακινούς εξορίστους για να υπηρετήσουν σε μια διοίκηση που θα εγκαθιδρυθεί στο Ιράκ μετά τον Σαντάμ Χουσέιν.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι Ιρακινοί θα χρησιμεύσουν ως μεταφραστές, διερμηνείς και οδηγοί σε περίπτωση που αναληφθεί οποιαδήποτε διεθνής στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ, ενώ θα βοηθήσουν επίσης στην εγκαθίδρυση μιας νέας πολιτικής διοίκησης.

    [06] Πολύνεκρο ναυάγιο στη Βραζιλία

    18/12/2002 6:16:00 μμ

    Πέντε άνθρωποι πνίγηκαν και περίπου ογδόντα αγνοούνται μετά από τη βύθιση σήμερα ενός υπερφορτωμένου πλοιαρίου στον ποταμό Πάρα, στη βόρεια Βραζιλία, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής στο Μπελέμ ντο Πάρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το πλοιάριο μετέφερε αριθμό επιβατών "πολύ μεγαλύτερο απο τους περίπου 140 που είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει". Το ναυάγιο σημειώθηκε νωρίς σήμερα κοντά στο λιμάνι Βίλα ντο Κόντε, 45 χιλιόμετρα από την Μπελέμ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Πάρα.

    [07] Σύγκρουση δεξαμενόπλοιων στην Τουρκία

    18/12/2002 12:53:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Δύο δεξαμενόπλοια συγκρούσθηκαν σήμερα ανοικτά των τουρκικών διυλιστηρίων του Τουπράς στη Θάλασσα του Μαρμαρά, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των διυλιστηρίων. "Ακούσαμε έναν θόρυβο σύγκρουσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι δεν εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερα στοιχεία για το συμβάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η σύγκρουση ανάμεσα στα δύο δεξαμενόπλοια σημειώθηκε σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, την ώρα που το ένα κατευθυνόταν προς τα διυλιστήρια.

    [08] Στα ύψη το πετρέλαιο λόγω Βενεζουέλας και Μπους

    18/12/2002 6:58:00 μμ

    Στα ύψη για άλλη μια φορά η τιμή του πετρελαίου, γεγονός στο οποίο συντέλεσαν τόσο η άκρως επιφυλακτική στάση του Αμερικανού προέδρου αναφορικά με την έκθεση Ιράκ, η οποία παρουσιάζεται σε σχετικό άρθρο της ΕΡΤonline, όσο και της παράλυσης της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας, του πέμπτου μεγαλύτερου εξαγωγέα καυσίμων στον κόσμο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η τιμή του βαρελιού εκτινάχτηκε σήμερα στα 28,70 δολάρια. Στη 17η μέρα της μπήκε η γενική απεργία στην Βενεζουέλα, ενώ η αντιπολίτευση δηλώνει αποφασισμένη να κλιμακώσει τη δράση της για να ανατρέψει τον πρόεδρο Τσάβες πριν από τα Χριστούγεννα.

    Δεν έχει σκοπό να λάβει έκτατα μέτρα ο Τσάβες

    Στην πρωτεύουσα Καράκας επικρατεί μεγάλη ένταση καθώς αναμένονται συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Τσάβες, μετά από την απόφαση της αντιπολίτευσης να καλέσει τους οπαδούς της να δημιουργήσουν φράγματα με τα αυτοκίνητά τους για να παραλύσουν από σήμερα τις οδικές της αρτηρίες.

    Εξάλλου, η χθεσινή επίσημη τοποθέτηση των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας υπέρ της συνταγματικής τάξης, προκαλεί σήμερα την οργή της αντιπολίτευσης, που επί ημέρες καλούσε τον στρατό να προχωρήσει σε πραξικόπημα για να ανατρέψει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Τσάβες.

    Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ", ο πρόεδρος Χιούγκο Τσάβες δηλώνει αποφασισμένος να μην πάρει έκτακτα μέτρα και καταγγέλλει τη δεξιά αντιπολίτευση ως πραξικοπηματική και φασιστική.

    Ο Τσάβες τονίζει ότι δημοψήφισμα για την παραμονή του στην εξουσία δεν μπορεί να διεξαχθεί πριν από τον προσεχή Αύγουστο, χωρίς να παραβιασθεί το Σύνταγμα της χώρας.

    [09] Προς πλήρη αναδιάρθρωση της αγοράς οπωροκηπευτικών

    18/12/2002 4:49:00 μμ

    Στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση της δέσμης προτάσεων και πολιτικών του υπουργείου Ανάπτυξης κατά την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι στην αρχή του νέου χρόνου το υπουργείο θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου για την πλήρη αναδιάρθρωση της αγοράς οπωροκηπευτικών. Παράλληλα, με σκοπό τη συγκράτηση των τιμών και στα βιομηχανικά προϊόντα, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι θα υπάρξει νέος κύκλος επαφών και διαλόγου με τον επιχειρηματικό κόσμο, ώστε να υπάρξει γενικότερη αυτοσυγκράτηση στην αγορά.

    Έμφαση στην ανταγωνιστικότητα κατά την Ελληνική προεδρία

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ακόμα ότι μια μικρή μερίδα επιχειρήσεων έχει δηλώσει πως προτίθεται να προχωρήσει σε υψηλές αυξήσεις.

    Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Προεδρία, ο υπουργός ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν 25 εκδηλώσεις στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία σε μια σημαντική ιστορική στιγμή με δεδομένη την απόφαση για την ένταξη της Κύπρου, αλλά και σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ύφεση σε όλη την Ευρώπη δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, αύξηση απασχόλησης και προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία ότι η εθνική στρατηγική ταυτίζεται με πρωτοβουλίες για την ευρωπαϊκή πολιτική.

    Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δοθεί έμφαση στην παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις, την ενσωμάτωση της καινοτομίας στις οικονομικές δραστηριότητες, τη διάχυση και ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας, τη βιομηχανική πολιτική, τον τουρισμό και την ανάπτυξη, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δ. Φουντουκάκος τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία πρέπει να προτάξει το θέμα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, η λειτουργία της οποίας είναι η μόνη λύση για τη συμπίεση των τιμών.

    ΕΒΕΑ: Μόνο οι απαραίτητες αυξήσεις

    Σε συνέντευξη του ΕΒΕΑ, σχετικά με τη συμμετοχή του στην ομάδα των ισχυρότερων επιμελητηρίων της Ευρώπης (Επιμελητήρια Αμστερνταμ, Μαδρίτης, Μιλάνου, Παρισίου και Φρανκφούρτης), ο πρόεδρος Δ. Φουντουκάκος και ο αντιπρόεδρος Γ. Γρανίτσας τόνισαν ότι πρέπει να γίνονται οι απολύτως απαραίτητες αυξήσεις και όχι πάνω από το όριο του πληθωρισμού.

    Επίσης, ανέφεραν ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα για να αποδώσουν τα μέγιστα οι επιχειρήσεις, πρόσθεσαν ότι το Επιμελητήριο έχει αναλάβει δράσεις για την ενίσχυση του εμπορίου, ενώ πρόσθεσαν ότι πρέπει το ίδιο το κράτος να συμβάλλει με τη συμπίεση των δαπανών του στην κοινή προσπάθεια.

    Ο κ. Γρανίτσας, ως γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων, πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις που έχουν γνωστοποιήσει ότι θα προχωρήσουν απο τις αρχές του νέου χρόνου οι βιομηχανίες, είναι στο ύψος του πληθωρισμού στη συντριπτική τους πλειονότητα.

    [10] Ο Ρονάλντο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 2002

    18/12/2002 2:16:00 μμ

    Κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου για το 2002, αναδείχτηκε από τη ΦΙΦΑ ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ Ρονάλντο. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της σχετικής ψηφοφορίας, στην οποία έλαβαν μέρος οι προπονητές 210 εθνικών ομάδων, έγινε στη Μαδρίτη στο πλαίσιο του 12ου γκαλά της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Ο Βραζιλιάνος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης συγκέντρωσε 387 βαθμούς και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατακτά για τρίτη φορά το συγκεκριμένο τίτλο, καθώς είχε βραβευθεί το 1996 και το 1997. Δεύτερος στις προτιμήσεις των ομοσπονδιακών προπονητών ήταν ο Όλιβερ Καν με 171 βαθμούς και τρίτος ο Ζινεντίν Ζιντάν με 148. Στο γκαλά της ΦΙΦΑ βραβεύτηκαν πολλές προσωπικότητες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, καθώς και οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του Μουντιάλ 2002.

    Αναλυτικά οι βραβεύσεις των κορυφαίων για το 2002

    Καλύτερος Ποδοσφαιριστής 2002

    1. Ρονάλντο (Βραζιλία/Ρεάλ Μαδρίτης, Ιντερ)

    2. Ολιβερ Καν (Γερμανία/Μπάγερν Μονάχου)

    3. Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία/Γιουβέντους)

    Καλύτερη γυναίκα ποδοσφαιριστής:

    1. Μία Χαμ (ΗΠΑ)

    2. Μπίργκιτ Πριντζ (Γερμανία)

    3. Σουν Γουέν (Κίνα)

    Καλύτερη Εθνική ομάδα (με βάση την κατάταξη της ΦΙΦΑ): Βραζιλία

    Μεγαλύτερη άνοδος στην κατάταξη της ΦΙΦΑ: Σενεγάλη

    Βραβείο ΦΙΦΑ Fair Play: Ιαπωνία και Νότια Κορέα

    Ειδικό προεδρικό βραβείο Κ. Ναγκρά (Ινδή ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στην ταινία "Bend it like Beckham")

    Ειδική τιμητική διάκριση ΦΙΦΑ:

    Σαντιάγκο Μπερναμπέου, πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης. Γεννήθηκε το 1898 και απεβίωσε στις 2 Ιουνίου του 1978

    ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2002

    Κορυφαίοι παίκτες:

    1. Ολιβερ Καν (Γερμανία)

    2. Ρονάλντο (Βραζιλία)

    3. Χονγκ Μιουνγκ Μπο (Ν.Κορέα)

    Κορυφαίοι Σκόρερ:

    1. Ρονάλντο (Βραζιλία) - 8 γκολ

    2. Ριβάλντο (Βραζιλία) και Μίροσλαβ Κλόζε (Γερμανία) - 5 γκολ

    Κορυφαίος Τερματοφύλακας (βραβείο "Λεβ Γιασίν"):Ολιβερ Καν (Γερμανία)

    Βραβείο "ευ αγωνίζεσθαι": Βέλγιο

    Βραβείο πιο θεαματικής ομάδας: Νότια Κορέα

    [11] Η Βουλή αποστέλλει βιβλία στη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας

    18/12/2002 1:11:00 μμ

    Στην ενίσχυση της νεοϊδρυθείσας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας θα συμβάλλει η Βουλή των Ελλήνων, αποστέλλοντας περίπου 3.500 βιβλίων αρχαίων και νεότερων Ελλήνων συγγραφέων. Με αυτόν τον τρόπο η Βουλή τονώνει τους ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν τον ελληνισμό με την ιστορική πόλη της ανατολικής Μεσογείου.

    Σύσφιγξη πολιτιστικών σχέσεων

    Τα βιβλία που θα σταλούν στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι ποικίλης θεματολογίας και καλύπτουν μία μεγάλη περίοδο της ελληνικής γραμματείας, όπως την αρχαία, τη βυζαντινή και νεοελληνική ιστορία, λογοτεχνία, φιλοσοφία, επιστήμη, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες και πολλά άλλα. Η Βουλή σκοπεύει επίσης να αποστείλει και κάποιες σειρές των εκδόσεών της.

    Παράλληλα, το κοινοβούλιο αποφάσισε να αποστείλει στις βιβλιοθήκες 120 ομογενειακών κοινοτήτων και συλλόγων στην Ευρώπη, που δημιουργήθηκαν από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, σειρά βιβλίων με θέματα από την ελληνική γραμματεία και ιστορία: ανθολογία νεοελληνικής ποίησης και διηγήματος, λεξικό νεοελληνικής γλώσσας, εγκυκλοπαίδεια, αρχαία ελληνική μυθολογία, ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στα βιβλία αυτά θα προστεθούν και τόμοι από τις εκδόσεις της Βουλής.

    [12] Διαφορετικά παυσίπονα για άνδρες και γυναίκες

    18/12/2002 12:31:00 μμ

    Οι άνδρες και οι γυναίκες αισθάνονται διαφορετικά τον πόνο, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, οι οποίοι αρχίζουν να θέτουν το θέμα κατασκευής διαφορετικών παυσίπονων για τις γυναίκες και άλλων για τους άνδρες. Η διαφορά αυτή οφείλεται σε μία φυσική ουσία που εμπλέκεται στο μονοπάτι του εγκεφάλου που μεταδίδει τον πόνο.

    Οι έρευνες

    Η έρευνα των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια σε ποντίκια έδειξε ότι τα θηλυκά ποντίκια, που δεν είχαν την πρωτεΐνη GIRK2, ένιωθαν λιγότερο πόνο από το φυσιολογικό. Αυτό υπονοεί ότι το φύλο παίζει ουσιαστικό ρόλο στη μετάδοση των μηνυμάτων πόνου.

    "Δεδομένου ότι ορισμένα σύνδρομα πόνου απαιτούν θεραπείες πολλών φαρμάκων για τον έλεγχο του πόνου, αυτές οι έρευνες παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για διαφορετικές θεραπείες στους άνδρες και στις γυναίκες", δήλωσε ο Dr Igor Mitrovic, που ηγείται των ερευνών.

    Πάντως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα περάσει πολύς χρόνος προτού δημιουργηθούν διαφορετικά παυσίπονα για το κάθε φύλο.

    Εξάλλου χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες του τρόπου με τον αντιδρούν οι άνδρες και οι γυναίκες στον πόνο.

    [13] Αθώωση εταιρείας λογισμικού

    18/12/2002 12:56:00 μμ

    Αθωωτική ήταν η απόφαση ενός αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια για τη ρώσικη εταιρεία λογισμικού ElcomSoft, η οποία δημιούργησε ένα πρόγραμμα που σπάει την ασφάλεια ενός λογισμικού ηλεκτρονικών βιβλίων. Η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τον αμφιλεγόμενο νόμο του 1998 για τα Πνευματικά Δικαιώματα στην Ψηφιακή Εποχή. Το δικαστήριο αποφάσισε πως η εταιρεία δεν παραβίασε ηθελημένα τον αμερικανικό νόμο, ο οποίος απαγορεύει την πώληση λογισμικού, το οποίο μπορεί να σπάσει τις ψηφιακές ασφάλειες ταινιών, μουσικής και βιβλίων σε ψηφιακή μορφή.

    Οι κατηγορίες εναντίον της εταιρείας

    Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι πουλούσε στο internet εργαλείο που επέτρεπαν την παράκαμψη της τεχνολογίας της Adobe, η οποία εμπόδιζε το κοινό να κάνουν αντίγραφα των ηλεκτρονικών βιβλίων.

    Σε περίπτωση που η απόφαση ήταν καταδικαστική, η ElcomSoft θα υποχρεωνόταν να πληρώσει πρόστιμο ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η υπόθεση, την οποία παρακολούθησαν από κοντά τόσο επιχειρήσεις λογισμικού όσο και από ακαδημαϊκούς, τράβηξε την παγκόσμια προσοχή, όταν το Ιούλιο του 2001 το FBI συνέλαβε τον προγραμματιστή της ElcomSoft, Dmitry Sklyarov, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ένα συνέδριο χάκερ στο Λας Βέγκας.

    Η σύλληψη του Sklyarov προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις με το σύνθημα "Ελευθερώστε τον Dmitry".

    [14] Το τέλος των φυλών

    18/12/2002 5:04:00 μμ

    Τα φυσικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη φυλή, όπως το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών, δε σηματοδοτούν αναγκαία και τη γενετική κληρονομιά ενός ανθρώπου, υποστηρίζει μία νέα έρευνα δύο πανεπιστημίων στη Βραζιλία και την Πορτογαλία. Oμάδα επιστημόνων από τα δύο αυτά πανεπιστήμια ανακάλυψε πως οι λευκοί μπορεί να προέρχονται γενετικά από την Αφρική και οι μαύροι να είναι γενετικά Ευρωπαίοι.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας

    Παραδείγματος χάρη στη Βραζιλία, οι ερευνητές βρήκαν πως το χρώμα του δέρματος δεν είναι επαρκής ένδειξη της αφρικανικής καταγωγής.

    "Οι ανθρωπολόγοι και οι γενετιστές συμφωνούν πως, από βιολογική πλευρά, δεν υπάρχουν ανθρώπινες φυλές, υπάρχουν μόνο ως κοινωνικές κατασκευές", υπογράμμισε ο Dr. Sergio Pena, ένας από τους ερευνητές.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία, στο νησί Sao Tome, μία πρώην πορτογαλική αποικία στις αφρικανικές ακτές. Ο πληθυσμός της Βραζιλίας προέρχεται από τρεις διαφορετικές εθνικές ομάδες: τους Ινδιάνους της Αμερικής, τους Ευρωπαίους και τους Αφρικανούς. Αν και αυτές οι ομάδες έχουν αναμειχθεί μέσω γάμων, άλλοι Βραζιλιάνοι θεωρούνται "λευκοί" και άλλοι "μαύροι".

    Οι επιστήμονες συνέκριναν επίσης δύο ομάδες: η πρώτη αποτελείτο από 173 Βραζιλιάνους, ανάμεσά τους λευκοί, μαύροι και ενδιάμεσου χρώματος. Η δέυτερη ομάδα αποτελείτο από 200 ανθρώπους που ζούσαν στις μεγάλες μητροπόλεις και θεωρούνταν λευκοί.

    Τα αποτελέσματα προκάλεσαν έντονη έκπληξη στους επιστήμονες. Το μητρικό DNA υποδήλωνε πως τα γονίδια των "λευκών'' προέρχονταν σε ποσοστό 33% από Ινδιάνους της Αμερικής, ενώ το 28% των γονιδίων τους προερχόταν από Αφρικανούς. Αυτό σημαίνει ότι συχνά Ευρωπαίοι άνδρες αποκτούσαν παιδιά με έγχρωμες και Ινδιάνες.

    "Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η παρατήρηση πως οι άνθρωποι που γενικά θεωρούνταν μαύροι, είχαν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 48%, μη αφρικανικής κληρονομιάς", υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

    "Η έρευνά μας απέδειξε ότι είναι πολύ λανθασμένο να εξισώνουμε το χρώμα ή τη φυλή με γεωγραφικές περιοχές και να χρησιμοποιούμε όρους, όπως λευκός, Καυκάσιος και Ευρωπαίος ή μαύρος, νέγρος και Αφρικανός", κατέληξε η ερευνητική ομάδα.

    [15] Μεθυσμένοι ελέφαντες σκοτώνουν ανθρώπους

    18/12/2002 12:34:00 μμ

    Μία αγέλη έξι άγριων και μεθυσμένων ελεφάντων σκότωσε χθες έξι ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και τέσσερα παιδιά, κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων στη βορειοανατολική πολιτεία του Assam στην Ινδία. Τα ζώα ξέφυγαν από το δάσος την Κυριακή, επιτέθηκαν σε σιταποθήκες και ήπιαν τοπικό ποτό που φυλάσσεται από τους ντόπιους στη Tinsukia, κοντά στη μεγαλύτερη πόλη του Assam.

    Τα αίτια της επίθεσης

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας, οι ελέφαντες αγρίεψαν μετά την κατάποση του ποτού, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν έξι ανθρώπους ακαριαία.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αύξηση του πληθυσμού των ελεφάντων και η διατάραξη των συνηθειών τους, τους οδηγεί να αναζητήσουν φαγητό στις κοντινές πόλεις, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες ρυζιού και σιτηρών.

    "Φαίνεται ότι στους ελέφαντες αρέσει ιδιαίτερα η μπύρα ρυζιού και το τοπικό ποτό και πάντα, όταν κάνουν επιδρομές στα χωριά, τα αναζητούν", λέει χαακτηριστικά ο Dinesh Choudhury, ειδικός ελεφάντων.

    Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι άγριοι ελέφαντες σκότωσαν τουλάχιστον 200 ανθρώπους. Σε απάντηση οι εξαγριωμένοι κάτοικοι του Assam σκότωσαν τα τελευταία δύο χρόνια 100 ελέφαντες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 December 2002 - 17:55:46 UTC