Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καμία συμφωνία για Κυπριακό στην Κοπεγχάγη
  • [02] Ιστορική συμφωνία διεύρυνσης της Ε.Ε.

    [01] Καμία συμφωνία για Κυπριακό στην Κοπεγχάγη

    13/12/2002 10:54:00 μμ

    Οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Σύνοδο Κορυφής διεκόπησαν. Οι εκπρόσωποι των δυο πλευρών είχαν συνάντηση παρουσία του Αλβάρο ντε Σότο, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία. ''Δεν υπεγράφη καμιά συμφωνία'', δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Αλέκος Μαρκίδης είπε ότι οι συνομιλίες τελείωσαν, χωρίς να βρεθεί λύση. Ο Αλβάρο ντε Σότο αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη, εμφανώς απογοητευμένος. Μήνυμα Γλαύκου Κληρίδη στον κυπριακό λαό.

    Κληρίδης: ''Ορόσημο για την ιστορία της ΕΕ η ένταξη της Κύπρου''

    Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου αμέσως μετά τις συνομιλίες δήλωσε ότι δεν υποβλήθηκε νέο αναθεωρημένο έγγραφο του Κόφι Ανάν και πρόσθεσε ότι δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση. Ο κ. Μαρκίδης, τόνισε, ακόμη, ότι τώρα η ελληνοκυπριακή πλευρά θα τηρήσει την υπόσχεσή της και θα αποδειχθεί συνεπής, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και ότι θα πρέπει να δούμε ποια στάση θα τηρήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο μέλλον.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης σε μήνυμά του στον κυπριακό λαό, τόνισε ότι η απόφαση για τη διεύρυνση αποτελεί ορόσημο για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρόσθεσε ότι θα ήταν ολοκληρωμένη χαρά των Ελληνοκυπρίων εάν το κυπριακό ήταν επιλυμένο. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι: "μέχρι τη λύση θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν όλα τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση''. Επίσης, ευχαρίστησε τη Δανική προεδρία, την ελληνική κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο και το λαό της Ελλάδας για τη συμπαράστασή τους, καθώς και το Εθνικό Συμβούλιο, τη Βουλή, τη διαπραγματευτική ομάδα, τη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και τον κυπριακό λαό για τις προσπάθειες που κατέβαλαν.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς σχολιάζοντας τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δίκτυου CNN Turk, πως υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί τις επόμενες ώρες ένα "πρωτόκολλο καλής θελήσεως" ανάμεσα στις δύο πλευρές, υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Τις δηλώσεις του Γιασάρ Γιακίς μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή από την Κοπεγχάγη.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, όπως μετέδωσε το Ανατολή, χαρακτηρίζει τις πληροφορίες περί υπογραφής ενός εγγράφου, ως αβάσιμες.

    ''Είναι μεν λυπηρό ότι χάθηκε μία ευκαιρία, αλλά παρόλα αυτά διαπιστώθηκε ότι οι δύο πλευρές έκαναν σαφή τη βούλησή τους για συνέχεια των διαπραγματεύσεων'', σχολίασε ο γγ του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ, ο κ. Αναν διαπίστωσε ότι ''ατυχώς δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί συνολική λύση'' στο θέμα της Κύπρου, προοπτική την οποία ''ο κ. Αναν επιθυμούσε διακαώς''. ''Ποτέ δεν προσέγγισαν τόσο οι απόψεις των δύο πλευρών και μέχρι το τελευταίο λεπτό μία συμφωνία έμοιαζε πιθανή'', υπενθύμισε ο κ. Εκχαρντ.

    Παρά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για την επίλυση του Κυπριακού, ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν ζήτησε από τον κυπριακό λαό να διπλασιάσει στο μέλλον τις προσπάθειές του ώστε να καταστεί δυνατή η λύση στο πολιτικό πρόβλημα στην Κύπρο, υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο του παραμένει στη διάθεση των ενδιαφερομένων πλευρών.

    Ερντογάν: ''Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες''

    Εντονες ήταν οι αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης για το σχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη, που θα παρουσιάσει η δανική προεδρία και το οποίο προβλέπει ως ημερομηνία για εξέταση του αιτήματος της Τουρκίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο του 2004.

    Στο κείμενο υπό τον τίτλο ''Μία Ευρώπη'', οι ηγέτες των 25 χωρών που θα συνθέτουν την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 διατυπώνουν την πλήρη υποστήριξή τους προς τη ''συνεχή'' και ''μη αναστρέψιμη'' διαδικασία διεύρυνσης.

    Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε τηλεφωνικά στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ: ''Δεν μπορώ να αποδεχθώ την παράγραφο για την Τουρκία. Εδώ γίνεται μία μεγάλη διάκριση''. "Ελπίζουμε η Τουρκία να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις στο τέλος του 2004", είπε. Παράλληλα, εξέφρασε την ενόχλησή του για τις επικρίσεις που διατύπωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ως προς την τουρκική διαπραγματευτική τακτική. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως "ο πραγματικός εκβιασμός είναι αυτό που έκανε ο Σιράκ".

    Ο ηγέτης της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συνεχίσει η Τουρκία να κάνει αυτό που πρέπει και πρόσθεσε ότι "στην πολιτική δεν υπάρχει θυμός, όσοι θυμώνουν χάνουν". "Θέλαμε να πάρουμε μια ημερομηνία για το τέλος του 2003, αλλά αυτό καθυστέρησε λίγο", τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στην οποία συμμετείχε και ο Αμπτουλάχ Γκιουλ.

    Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ για εξέταση της προοπτικής έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία το 2004. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, την χαρακτήρισε "απόφαση με όραμα", η οποία συμβάλλει στη δημιουργία μιας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης και αποδεικνύει ότι "το Ισλάμ και η Δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν".

    "Καλωσορίζουμε την απόφαση της ΕΕ να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2004 εάν η Τουρκία πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο οποίος για την Κύπρο δήλωσε ότι, προς το παρόν, δεν έχει να δηλώσει κάτι επίσημο, αλλά στην πορεία της ημέρας ενδεχομένως να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση.

    [02] Ιστορική συμφωνία διεύρυνσης της Ε.Ε.

    13/12/2002 11:09:00 μμ

    Σε μία ιστορική συμφωνία για την διεύρυνση της ΕΕ σε 25 μέλη, που όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι σηματοδοτεί ''το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης'' κατέληξαν ύστερα απο εντατικές διαβουλεύσεις, τα κράτη μέλη της ΕΕ με τις δέκα υποψήφιες για ένταξη χώρες. Την επίτευξη της συμφωνίας ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

    Σκληρές διαπραγματεύσεις πριν τη τελική συμφωνία

    ''Είμαι ευτυχής που σας ανακοινώνω ότι έχουμε την σύμφωνη γνώμη και των 10 υποψήφιων να ενταχθούν ως νέα μέλη στην ΕΕ", δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    "Για πρώτη φορά στην Ιστορία, η Ευρώπη θα ενωθεί με την ελεύθερη βούληση των λαών της", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Πρόντι που δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στην προεδρία της Δανίας που καθοδήγησε σωστά και αποτελεσματικά τους έξι τελευταίους μήνες τις τελικές διαπραγματεύσεις της διεύρυνσης.

    Η συμφωνία που ήταν αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων κυρίως με χώρες της κεντρικής Ευρώπης, επιτεύχθηκε πραγματικά την τελευταία στιγμή, μετά από παραχωρήσεις που έγιναν από πλευράς της ΕΕ προς τα υποψήφια μέλη.

    Ο τρόπος της χρηματοδότησης και ειδικά το ποσό που θα δινόταν στις προς ένταξη χώρες αποτελούσε το αγκάθι της διαπραγμάτευσης.

    Η Τσεχία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, παρά τους αρχικούς δισταγμούς τους και την απόρριψη των αρχικών χρηματοδοτήσεων, συναίνεσαν τελικά τις απογευματινές ώρες, ύστερα από νέες παραχωρήσεις της δανικής προεδρίας για τις οποίες εξουσιοδοτήθηκε από τα 14 υπόλοιπα κράτη μέλη.

    Οπως δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον, η Πολωνία κέρδισε τελικά ''ελαφρά αύξηση των ποσοστώσεων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της'' καθώς και ''λίγα πρόσθετα χρηματικά ποσά'' που θα ξοδέψει για την ασφάλεια των διεθνών συνόρων της. Ομως δεν κέρδισε ποσά από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ ώστε να χρηματοδοτήσει με αυτά πολωνικές επαρχίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνολικές χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τις 10 νέες χώρες μέλη αναμένεται να φτάσουν στα 40,7 δις ευρώ ποσό που είναι κατά 1,7 δις ευρώ μεγαλύτερο από το αρχικό. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την αύξηση των ποσών που προβλέπονται για τις άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις προς τους αγρότες των νέων χωρών που θα αρχίσουν το 2004.

    Παρόλα αυτά, τα νέα κράτη-μέλη θα βρίσκονται ''υπό παρακολούθηση'' και θα λαμβάνουν ''πρόσθετη καθοδήγηση'' στις προσπάθειές τους να ανταποκριθούν στις ευθύνες που συνεπάγεται ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, ενώ θα υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες διασφάλισης (σσ δηλαδή ρήτρες μη ένταξης) για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων εξελίξεων, που ενδέχεται να προκύψουν κατά τα 3 πρώτα έτη, μετά την προσχώρηση των νέων κρατών-μελών.

    Η ιστορική διεύρυνση της ΕΕ επιτυγχάνεται μετά παρέλευση 13 ετών από την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου (Νοέμβριος του 1989).

    Οι χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ είναι η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

    Η πανηγυρική τελετή της υπογραφής προσχώρησης των 10 νέων μελών θα γίνει στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ μετά την 1.1.2003 και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2003, ενώ η συνθήκη της διεύρυνσης θα πρέπει να έχει επικυρωθεί απο τα κοινοβούλια των κρατών μελών πριν την 1.5.2004

    Συμφωνία ΕΕ-ΝΑΤΟ για ευρωστρατό

    Για το θέμα του "ευρωστρατού", οι 15 ηγέτες πρόκειται να υιοθετήσουν στην Κοπεγχάγη μια δήλωση που ορίζει ότι η εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας "Βερολίνο συν" αφορά μόνον τα μέλη της ΕΕ που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.

    Η παραπάνω αναφορά, σημειώνεται ωστόσο πως "δεν επηρεάζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατών της ΕΕ στην ικανότητά τους ως μέλη της ΕΕ". Κατά συνέπεια, εφόσον δεν υπάρχει στη Συνθήκη κάποια ειδική πρόβλεψη (όπως συμβαίνει με την αυτο-εξαίρεση της Δανίας), "όλα τα μέλη της ΕΕ θα συμμετέχουν πλήρως στον καθορισμό και την εφαρμογή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας".

    Οι 15 διαπιστώνουν ότι με αυτά τα δεδομένα και στην παρούσα συγκυρία, η Κύπρος και η Μάλτα δεν θα λάβουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα διενεργούνται με χρήση των μέσων του ΝΑΤΟ.

    Όμως, σημειώνεται ότι ο περιορισμός αυτός "δεν θίγει το δικαίωμα των αντιπροσώπων τους να συμμετέχουν και να ψηφίζουν στα θεσμικά και λοιπά όργανα της Ενωσης, καθώς και το δικαίωμά τους να λαμβάνουν διαβαθμισμένες πληροφορίες, υπό τον όρο ότι αυτές δεν περιλαμβάνουν ούτε παραπέμπουν σε οποιαδήποτε διαβαθμισμένη πληροφορία του ΝΑΤΟ".

    Νωρίτερα, το ΝΑΤΟ είχε άναψει "πράσινο φως" στη συνεργασία της συμμαχίας με την ΕΕ στο πλαίσιο συγκρότησης του "ευρωστρατού", με ανακοίνωση στην Κοπεγχάγη του ύπατου αρμοστή Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα.

    Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Ιβ Μπροντέρ, ανακοίνωνε ότι το ΝΑΤΟ ενέκρινε τελικά συμφωνία βάσει της οποίας θα είναι διαθέσιμες οι δυνατότητες του ΝΑΤΟ στον τομέα του προγραμματισμού για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, τερματίζοντας έτσι ένα αδιέξοδο δυο ετών σχετικά με τη δύναμη ταχείας επέμβασης της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπροντέρ, η συμφωνία που είχε καθυστερήσει επί μακρόν λόγω της διένεξης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, θα ολοκληρωθεί με την ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον γγ του ΝΑΤΟ Τζόρτζ Ρόμπερτσον και τον Υπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα, και η τελετή της υπογραφής της θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

    Η συμφωνία σημαίνει ότι η ΕΕ θα μπορεί να πραγματοποιήσει την πρώτη της ειρηνευτική επιχείρηση στην ΠΓΔΜ στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Η ΕΕ προσφέρθηκε εθελοντικά σήμερα να παραλάβει από το ΝΑΤΟ τον μεγαλύτερο ειρηνευτικό ρόλο στην Βοσνία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 December 2002 - 21:51:30 UTC