Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικός πυρετός ενόψει της Συνόδου
  • [02] Κινητοποιήσεις στα σώματα Ασφαλείας
  • [03] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [04] Υπόμνημα Γιωτόπουλου για τη δίκη του
  • [05] Συνάντηση Παπαντωνίου-Γκιουνέλ
  • [06] Νέες επιθεωρήσεις του ΟΗΕ στο Ιράκ
  • [07] Ινδονησία:Τραγικό ατύχημα από κατολίσθηση
  • [08] Σπάει τη συμφωνία του 1994 η Βόρεια Κορέα
  • [09] Πολιτικό αδιέξοδο στη Βενεζουέλα
  • [10] Συντριβή πολεμικού αεροπλάνου στις Φιλιππίνες
  • [11] Πρόστιμο 41 εκατομμυρίων ευρώ στην Ολυμπιακή
  • [12] Αυξήσεις των τιμών διαπιστώνουν οι Ευρωπαίοι
  • [13] Σήμερα η απόφαση για το EYRO-2008
  • [14] Στη μάχη της πρόκρισης οι ελληνικές ομάδες
  • [15] Σημαντικές νίκες για Μίλαν- Μάντσεστερ Γιουνάντεντ
  • [16] Εκθεση των ΗΠΑ με νέες καρκινογόνες ουσίες

    [01] Διπλωματικός πυρετός ενόψει της Συνόδου

    12/12/2002 11:44:00 πμ

    Ωρα αποφάσεων για την Κύπρο καθώς σήμερα το απόγευμα αρχίζει τις εργασίες της η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης στη Κοπεγχάγη, με κύριο θέμα την διεύρυνση. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Μεγαλονήσου και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα έχει το πρωί συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και τον πρόεδρο του "Συναγερμού" συναντήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Εντονες διεργασίες

    Το βασικό θέμα του δείπνου με το οποίο θα ξεκινήσουν οι εργασίες είναι η διεύρυνση, ως προς την οποία η προεδρία έχει τη φιλοδοξία επίτευξης μιας συμφωνίας.

    Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις της "τελευταίας στιγμής", καθώς κορυφώνονται οι πιέσεις για μια κατ' αρχήν συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού, βάσει του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν, και ορισμού ημερομηνίας προενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Αγκυρα.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον πρόεδρο του "Συναγερμού" Νίκο Αναστασιάδη. Αμέσως μετά ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι ασχέτως με τις εκτιμήσεις για το σχέδιο Ανάν έγινε φανερό ποιά πλευρά δεν θέλησε να συμβάλλει στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πέρα από αυτό προέχει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ακόμα και χωρίς επίλυση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Για καθαρή ένταξη μίλησε και ο πρόεδρος του "Συναγερμού" Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι η κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για διάλογο.

    Συνάντηση δύο ωρών είχαν χθες το βράδυ στην Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης.

    Αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία για λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου στο σύντομο μέλλον, εξαιτίας των πρόσφατων δηλώσεων Ντενκτάς, αλλά και παραγόντων της Τουρκίας.

    Η εξέλιξη αυτή, τόνισε ο κ. Παπαπέτρου, δεν κάμπτει την αποφασιστικότητα και ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς για συμφωνία στο Κυπριακό, προκειμένου να τελειώσει η διαίρεση, η κατοχή και η αποτελμάτωση στη χώρα.

    Ως προς την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταξη θα είναι καθαρή, ενώ ως προς την προοπτική λύσης του Κυπριακού ανέφερε πως σήμερα ''τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα''.

    Βέβαιος για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου, και σημειώνει πως επίλυση του πολιτικού ζητήματος θα επιδιωχθεί αλλά τίποτε δεν μπορεί να προδικαστεί λόγω των ελιγμών Ντενκτάς. Πρόσθεσε επίσης ότι η ένταξη της Κύπρου στο πλαίσιο της διεύρυνσης, η επίλυση του Κυπριακού και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είναι τρία ζητήματα που δεν είναι συνδεδεμένα αλλά σχετίζονται και διαμορφώνουν μία κοινή δυναμική.

    Δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούμε από τίποτα. Εχουμε γραμμή που θα οδηγήσει την Κύπρο στην ΕΕ, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος. Η επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε, δεν εξαρτάται από εμάς, που στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχουμε διλήμματα, ούτε διατυπώνουμε διγλωσσία.

    Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει απόφαση για διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι η Κύπρος θα περιλαμβάνεται στις χώρες που θα ενταχθούν εξέφρασε ο επικεφαλής της κυπριακή διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας Γιώργος Βασιλείου.

    Διαβουλεύσεις για καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

    Αδιάλλακτος ο Ρ. Ντενκτάς, εξέφρασε την αντίθεσή του στο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν προσθέτοντας ότι δεν ''εγκαταλείπει'' τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Ο κατοχικός ηγέτης θα εκπροσωπηθεί στην Κοπεγχάγη από υπουργό του ψευδοκράτους, καθώς σήμερα θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις σε νοσοκομείο της Αγκυρας και το βράδυ θα επιστρέψει στα κατεχόμενα.

    Στον καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέσα στο 2003 εμμένει η Τουρκία απορρίπτοντας τη γαλλογερμανική πρόταση για διαπραγματεύσεις μέσα στο 2005.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ με τον Δανό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντερς Φόγκ Ράσμουσεν και του ζήτησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διευκόλυνση των συνομιλιών ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά που θα πραγματοποιηθούν στην Κοπεγχάγη.

    Ο κ. Αναν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στην Κοπεγχάγη για να συνεισφέρει στο έργο.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δανό πρωθυπουργό είχε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος ζήτησε να στείλει η ΕΕ ένα καθαρό και θετικό μήνυμα προς την Τουρκία σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της.

    Ο Δανός πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα του Τζορτζ Μπους να καθορίσει η ΕΕ ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

    Να μην ορισθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ζήτησε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χάνς Γκέρτ Πέτεριγκ.

    Η Ε.Ε. είναι σε κάθε περίπτωση έτοιμη να ολοκληρώσει και επίσημα τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου τόνισε ο Ρομάνο Πρόντι. Η ΕΕ προτιμά σαφώς την ένταξη της ενωμένης Κύπρου στους κόλπους της επανέλαβε ο κ. Ρασμούσεν'', διευκρινίζοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη του νησιού.

    Στην Κοπεγχάγη βρίσκεται και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, προκειμένου να βοηθήσει στις συνομιλίες.

    [02] Κινητοποιήσεις στα σώματα Ασφαλείας

    12/12/2002 11:36:00 πμ

    Σε λευκή απεργία αποφάσισαν να προχωρήσουν αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, καθώς κανένα από τα αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκε μετά την συνάντηση που είχαν χθες με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Φλωρίδη. Η λευκή απεργία θα συνίσταται στην καθυστέρηση της διεκπεραίωσης γραφειοκρατίας και άλλων υποχρεώσεων των Σωμάτων και όπως διευκρινίστηκε δεν θα έχει σχέση με την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους. Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των Σωμάτων Ασφαλείας θα προχωρήσουν σε σειρά κινητοποιήσεων από την ερχόμενη εβδομάδα. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν μετά τις γιορτές, και κυρίως τον Φεβρουάριο, οπότε θα πραγματοποιηθεί κοινή ένστολη διαμαρτυρία στη Χαλκιδική, όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [03] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

    12/12/2002 9:18:00 πμ

    Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν σήμερα και αύριο στο χώρο της υγείας λόγω της 48ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι νοσοκομειακοί γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Στα νοσοκομεία θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας και θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

    [04] Υπόμνημα Γιωτόπουλου για τη δίκη του

    12/12/2002 9:53:00 πμ

    Μετά τους αδερφούς Ξηρού και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, με υπόμνημα του στο Συμβούλιο Εφετών ζητά να δικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο και όχι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με το σκεπτικό ότι τα εγκλήματα που τελέστηκαν από την οργάνωση 17Ν ήταν πολιτικά, είχαν ιδεολογικό υπόβαθρο και στρέφονταν κατά οικονομικών παραγόντων.

    Εν τω μεταξύ, με επιστολή που έστειλε στον εκδοτικό οίκο ΚΑΚΤΟΣ ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκαθαρίζει ότι οκτώ από τις συνολικά 84 προκηρύξεις της 17Ν που περιλαμβάνονται σε βιβλίο των εκδόσεων δεν είναι γνήσιες. Εξι από αυτές, δε, τις χαρακτηρίζει έργο μυστικών υπηρεσίων.

    [05] Συνάντηση Παπαντωνίου-Γκιουνέλ

    11/12/2002 11:57:00 μμ

    Την ενεργοποίηση της κόκκινης απευθείας τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ τους αποφάσισαν οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Γιάννος Παπαντωνίου και Μεχμέτ Γκιουνέλ, κατά τη δεύτερη επίσημη συνάντησή τους την Τετάρτη στη Ρώμη. Ο κ. Παπαντωνίου έθεσε με έμφαση το θέμα των παραβιάσεων των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο καθώς και την παρενόχληση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ζητώντας να σταματήσουν προκειμένου να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Γκιουνέλ επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε επόμενη επικοινωνία τους.

    Σχετικά με τη Σύνοδο της Κοπεγχάχης, ο κ. Παπαντωνίου ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις και τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα για ορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για την Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας είπε ότι πρέπει να επιλυθούν και τα τρία θέματα -ένταξη Κύπρου, επίλυση Κυπριακού και ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων- κι αν αυτά επιτευχθούν, θα ανοίξει νέα σελίδα για συνεργασία των δύο χωρών.

    [06] Νέες επιθεωρήσεις του ΟΗΕ στο Ιράκ

    12/12/2002 9:56:00 πμ

    Δεκάδες επιθεωρητές του ΟΗΕ πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί ελέγχους σε ύποπτες τοποθεσίες στο Ιράκ, αναζητώντας ίχνη από όπλα μαζικής καταστροφής. Ειδικοί της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (IAEA) επισκέπτονται το κρατικό εργοστάσιο Αλ Νιντάα στη Ζαφαρανίγια, ένα προάστειο νοτιοδυτικά της Βαγδάτης. Το εργοστάσιο ανήκει στην ιρακινή επιτροπή Πολεμικής Βιομηχανίας.

    Αλλες ομάδες ειδικών της IAEA και της Επιτροπής Επαλήθευσης κατευθύνονται επίσης προς άγνωστες τοποθεσίες. Οι επιθεωρητές που βρίσκονται στο Ιράκ εδώ και τρεις εβδομάδες, έχουν εντείνει τις τελευταίες ημέρες τους ελέγχους μετά την κατάθεση από τη Βαγδάτη στον ΟΗΕ του καταλόγου με τα ιρακινά οπλικά συστήματα. Οι επιθεωρητές επισκέφθηκαν χθες έξι τοποθεσίες και ολοκλήρωσαν τις έρευνες σε εργοστάσιο ουρανίου στα σύνορα με τη Συρία.

    [07] Ινδονησία:Τραγικό ατύχημα από κατολίσθηση

    12/12/2002 8:41:00 πμ

    Στους 24 έφτασαν οι νεκροί από την κατολίσθηση που σημειώθηκε σε λουτρόπολη της Ανατολικής Ιάβας στην Ινδονησία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι άλλοι 30 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια. Αλλοι πέντε άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, οι δύο από τους οποίους σοβαρά. Δεκάδες άνθρωποι έκαναν το μπάνιο τους στις πηγές στο χωριό Πασέτ, όταν σημειώθηκε η κατολίσθηση και πολλοί δεν μπόρεσαν να φύγουν καθώς υπήρχε μόνο μία έξοδος. Εκτιμάται ότι κατά τη στιγμή της κατολίσθησης στις πηγές υπήρχαν ακόμη 20-30 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον τοπικό αστυνομικό διευθυντή, οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί είναι ελάχιστες.

    [08] Σπάει τη συμφωνία του 1994 η Βόρεια Κορέα

    12/12/2002 10:57:00 πμ

    Παρά τις αντιδράσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της διεθνούς κοινότητας, για την ανάπτυξη προγραμμάτων με βάση την πυρηνική ενέργεια, η Βόρεια Κορέα κατέστησε σαφές σήμερα ότι προχωρά στην άμεση επαναλειτουργία του πυρηνικού της αντιδραστήρα που είχε σταματήσει μετά τη συμφωνία του 1994 με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας κατέληξε στην απόφαση αυτή μετά την απόφαση για τη διακοπή της διεθνούς βοήθειας σε καύσιμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το βορειοκορεατικό πρόγραμμα κατασκευής ατομικών όπλων.

    Με βάση τη συμφωνία του 1994,η Βόρεια Κορέα είχε υποσχεθεί να "παγώσει" το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την χορήγηση από τη διεθνή κοινότητα βοήθειας σε καύσιμα και ελαφρού ύδατος για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

    Τον περασμένο Οκτώβριο,η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα παραδέχτηκε ότι έχει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και αποφάσισε να διακόψει τη βοήθεια σε καύσιμα προς την Πιονγιάνγκ.

    [09] Πολιτικό αδιέξοδο στη Βενεζουέλα

    12/12/2002 8:49:00 πμ

    Χέρι βοήθειας στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, πρόσφερε το πανίσχυρο συνδικάτο εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας καλώντας τις αντίστοιχες εργατικές ενώσεις σε όλο τον κόσμο να τον ''στηρίξουν'' προκειμένου να ''αποκαταστήσει την παραγωγή'' αργού πετρελαίου στη χώρα. Το συνδικάτο προσέφερε επίσης ''τις υπηρεσίες του'' προκειμένου να αντικαταστήσει τους απεργούς, σε μία προσπάθεια ομαλοποίησης της οικονομικής ζωής στη χώρα.

    Την έκκληση αυτή έκανε η Συνδικαλιστική Εργατική Ενωση (USO) της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Ecopetrol της Κολομβίας καθώς συνεχίζεται για δέκατη ημέρα η γενική απεργία που έχει κηρύξει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Τσάβες.

    Λόγω της απεργίας έχει παραλύσει ο πετρελαϊκός τομέας τη Βενεζουέλας, της πέμπτης χώρας σε εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.

    [10] Συντριβή πολεμικού αεροπλάνου στις Φιλιππίνες

    12/12/2002 8:39:00 πμ

    Αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας των Φιλιππίνων, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, συνετρίβη σήμερα πάνω σε εργοστάσιο, σε απόσταση 75 χιλιομέτρων νότια της πρωτεύουσας Μανίλα. Τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε ότι υπάρχουν ''τουλάχιστον τρία θύματα'' οι δύο πιλότοι και ένας πολίτης, χωρίς να διευκρινίσει εάν αναφέρεται σε νεκρούς ή τραυματίες. Από το νοσοκομείο της περιοχής έγινε γνωστό ότι επτά άνθρωποι μεταφέρθηκαν εκεί τραυματισμένοι και η κατάσταση τους κρίνεται ως σταθερή. Ενας εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του αεροσκάφους που συνετρίβη στο εργοστάσιο.

    [11] Πρόστιμο 41 εκατομμυρίων ευρώ στην Ολυμπιακή

    12/12/2002 8:59:00 πμ

    Σε 41 εκατομμύρια ευρώ, αντί 194 εκατομμυρίων που ειπώθηκε αρχικά, ανέρχεται τελικά το ποσό που καλείται να επιστρέψει η Ολυμπιακή στο ελληνικό δημόσιο, με απόφαση της Κομισιόν, εξαιτίας κρατικών ενισχύσεων που είχε λάβει το 1998. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Βερελή, η αρχική εκτίμηση που έγινε από την αρμόδια για τις μεταφορές Επίτροπο Λογιόλα ντε Παλάθιο για πρόστιμο 194 εκατομμυρίων, είναι αυθαίρετη καθώς πουθενά στο - εβδομήντα σελίδων κείμενο- της απόφασης δεν γίνεται αναφορά για τέτοιο ποσό. Ο κ. Βερελής εκτίμησε επίσης, ότι η απειλή της Κομισιόν να αυξήσει το πρόστιμο στο 1,7 δις ευρώ σε περίπτωση που η Ελλάδα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι αβάσιμη. Η Ολυμπιακή θα καταθέσει αίτηση αναστολής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, διευκρίνισε χθες ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής.

    Κανονικά οι διαδικασίες για ιδιωτικοποίηση

    Το ύψος του "πρoστίμου", που οριστικοποιήθηκε κατά τη τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Επιτροπής, αφορά στις κρατικές ενισχύσεις, που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του β΄ προγράμματος εξυγίανσης του εθνικού μας αερομεταφορέα το 1998.

    Η Επιτροπή δεν έχει αποφασίσει ακόμη τον τρόπο αποπληρωμής του χρέους της Ολυμπιακής.

    Ως τις γιορτές κυβέρνηση και Ολυμπιακή, αναμένεται να λάβουν το επίσημο κείμενο της απόφασης και εντός 60 ημερών θα πρέπει να απάντησουν για το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των χρημάτων.

    Τέλος όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, τα νέα από τις Βρυξέλλες δεν πρόκειτε να επηρεάσουν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπίακης.

    Αντιδράσεις πολιτικών

    Για πελώριες κυβερνητικές ευθύνες κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης.

    " Το δυσβαστάχτο πρόστιμο των 200 εκατ. ευρώ επισφραγίζει την αμετάκλητη απαξίωση της Ολυμπιακής", δήλωσε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Α. Παπαληγούρας.

    Σε πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών από την Κομισιόν κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, καθώς όπως τονίζει η ίδια επιτροπή ενέκρινε κρατικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δις ευρώ στην Alitalia, τον Ιούνιο του 2002.

    [12] Αυξήσεις των τιμών διαπιστώνουν οι Ευρωπαίοι

    12/12/2002 10:12:00 πμ

    Εννέα στους δέκα πολίτες της ζώνης ευρώ, διαπιστώνουν αύξηση των τιμών μετά την είσοδο του ενιαίου νομίσματος, λόγω των στρογγυλοποιήσεων προς τα πάνω, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι έξι μήνες πριν. Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των πολιτών της ευρωζώνης (77%) θεωρούν ότι οι τιμές στρογγυλοποιήθηκαν προς τα πάνω, σ' όλους τους τομείς, εμφανίζοντας αύξηση 8 μονάδων συγκριτικά με αντίστοιχη έρευνα που έγινε πριν έξι μήνες.

    Ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση

    Η αντίληψη αυτή επικρατεί περισσότερο στην Ισπανία (89%, με 9 μονάδες επιπλέον από το προηγούμενο εξάμηνο), στην Ελλάδα (88% με 10 μονάδες επιπλέον) και την Ιταλία (81% με 24 μονάδες περισσότερο από το προηγούμενο εξάμηνο).

    Οι Ευρωπαίοι πάντως, παραμένουν στην πλειοψηφία τους ευνοϊκά διακείμενοι στο ευρώ (63%), αν και η υποστήριξη μειώθηκε κατά 4 μονάδες συγκριτικά με το ευρωβαρόμετρο της περασμένης Ανοιξης.

    Μέσα στην ευρωζώνη το επίπεδο υποστήριξης ανέρχεται στο 71%.

    Οσον αφορά τους Ελληνες το 71% υποστηρίζει το ευρώ έναντι 80% της προηγούμενης δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε την Ανοιξη του 2002.

    Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης, ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ανησυχεί για την οικονομική κατάσταση. Το 41% εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας του θα επιδεινωθεί το 2003 και το 44% περιμένει μείωση της απασχόλησης.

    Από την άλλη περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (67%) υποστηρίζουν μια κοινή εξωτερική πολιτική στην ΕΕ, ενώ το 73% δηλώνει υπέρ της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

    Στην Ελλάδα το 79% των πολιτών τάσσεται υπέρ της κοινής εξωτερικής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας στην ΕΕ.

    Η άποψη των Ευρωπαίων για το ευρώ

    Αύξηση των τιμών

    Αυστρία 74% (+17%)

    Βέλγιο 69% (+4%)

    Γαλλία 76% (+9%)

    Γερμανία 88% (+10%)

    Δανία 72% (-3%)

    Ελλάδα 89% (+9%)

    Ηνωμένο Βασίλειο 72% (-3%)

    Ιρλανδία 81% (+24%)

    Ισπανία 73% (+10)

    Ιταλία 66% (+6%)

    Λουξεμβούργο 91% (+1%)

    Ολλανδία 61% (+20)

    Πορτογαλία 55% (+4%)

    Σουηδία 69% (+4%)

    Φιλανδία 77% (+8%)

    Ευρώπη ''15'' 77% (+8%)

    Υποστήριξη στο ευρώ

    Αυστρία 75% (+ 3%)

    Βέλγιο 81% (- 1%)

    Γαλλία 71% (+4%)

    Γερμανία 62% (-5%)

    Δανία 55% (+3%)

    Ελλάδα 71% (-9%)

    Ηνωμένο Βασίλειο 28% (-3%)

    Ιρλανδία 80% (+2%)

    Ισπανία 77% (+3%)

    Ιταλία 76% (-11%)

    Λουξεμβούργο 89% (+2%)

    Ολλανδία 67% (-8%)

    Πορτογαλία 70% (-3%)

    Σουηδία 51% (+2%)

    Φιλανδία 66% (+2%)

    Ευρώπη ''15'' 63% (-4%)

    [13] Σήμερα η απόφαση για το EYRO-2008

    12/12/2002 10:12:00 πμ

    Ανακοινώνονται σήμερα στις 13.30 από την ΟΥΕΦΑ η χώρα ή οι χώρες που θα αναλάβουν τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2008. Τη διοργάνωση διεκδικούν, από κοινού, Ελλάδα και Τουρκία. Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της UEFA Λέναρντ Γιόχανσον οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας Γ. Παπανδρέου Γιασάρ Γιακίς στηρίζουν την υποψηφιότητα των δύο χωρών για την ανάληψη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2008. Στην επιστολή όπου, όπως αναφέρεται, οι υπουργοί των δύο χωρών εκφράζουν τις κοινές τους θέσεις για το θέμα αυτό, τονίζεται ότι "η διοργάνωση του Euro 2008 θα έλθει σε μία στιγμή κατά την οποία θα είμαστε μάρτυρες ιστορικών αλλαγών που συντελούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη".

    Ικανοποίηση από την παρούσιαση της υποψηφιότητας

    Απόλυτα ικανοποιημένοι έμειναν Ελληνες και Τούρκοι από την χθεσινή παρουσίαση της υποψηφιότητας που έκαναν στους ανθρώπους της UEFA. "Αν η παρουσίαση έχει ένα ποσοστό 5% για την τελική απόφαση, τότε το έχουμε πάρει", είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης.

    Από πλευράς του ο προέδρος της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Χαλούκ Ουλουσόι χαρακτήρισε ικανοποιητική την απόφαση και πρόσθεσε ότι "κάναμε ότι πέρναγε από το χέρι μας".

    [14] Στη μάχη της πρόκρισης οι ελληνικές ομάδες

    12/12/2002 10:24:00 πμ

    Πρόκριση στους 16 του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αναζητούν απόψε ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ. Οι αγώνες "Χάποελ Τελ Αβίβ" - ΑΕΚ και Σπάρτακ Πράγας - ΠΑΟΚ θα μεταδοθούν απ' ευθείας στις 9.30 από την ΕΤ1, ενώ ο αγώνας του Παναθηναϊκού με την Σλόβαν Λίμπερετς θα μεταδοθεί, επίσης απ' ευθείας, από την τηλεόραση του ΑΛΦΑ στις 18.45.

    [15] Σημαντικές νίκες για Μίλαν- Μάντσεστερ Γιουνάντεντ

    12/12/2002 10:29:00 πμ

    Συνέχισε τις καλές της εμφανίσεις στους αγώνες για το Τσάμπιονς Λιγκ η Μίλαν περνώντας αυτή τη φορά νικηφόρα μέσα από το Ντόρτμουντ, ενώ για άλλη μία φορά στο Μπερναμπέου η Ρεάλ σκόνταψε, αυτή τη φορά απέναντι στη Ρωσική Λοκομοτίβ Μόσχας, που εκπλήσσει με τις εμφανίσεις της στη διοργάνωση. Στο Ολντ Τράφορντ η με δύο γκολ του συνήθη ύποπτου, Φαν Νιστελρόι κέρδισε την Λα Κορούνια ενώ η γιουβέντους πέρασες ένα εύκολο βράδυ απέναντι στη Βασιλεία. Στο εξ αναβολής αγώνα της Μπαρτσελόνα από με τη Νιούκαστλ οι Καταλανοί κατάφεραν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα να πάρουν τη νίκη με 3-1.

    [16] Εκθεση των ΗΠΑ με νέες καρκινογόνες ουσίες

    12/12/2002 10:01:00 πμ

    Τα οιστρογόνα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης, ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια, οι υπεριώδεις ακτίνες, αλλά και το πριονίδι προστέθηκαν στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών, όπως αναφέρεται σε επίσημη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.

    Συνολικά 17 νέες καρκινογόνες ουσίες προστέθηκαν στη λίστα που ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των επικίνδυνων ουσιών στις 228.

    Η έκθεση αυτή, που συντάσσεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) και φέρει τον τίτλο "Εκθεση για τα Καρκινογόνα" κάνει διάκριση μεταξύ των "παραδεδεγμένων καρκινογόνων" και των "ύποπτων" ουσιών.

    Η έκθεση βασίζεται σε επιστημονικές μελέτες και στις προτάσεις τριών επιτροπών που απαρτίζονται από ειδικούς.

    Μεταξύ των νέων "παραδεδεγμένων" καρκινογόνων, η έκθεση αναφέρει τα στεροειδή οιστρογόνα που χρησιμοποιούνται στην ορμονοθεραπεία των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση και τα αντισυλληπτικά χάπια.

    Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται οι υπεριώδεις ακτίνες (τύπου Α, Β και C), το πριονίδι που παράγεται κατά την κοπή των ξύλων, τα κράματα νικελίου και βηρυλίου.

    Στην κατηγορία των "υπόπτων" αναφέρονται το μεταλλικό νικέλιο (χρησιμοποιείται σε ορισμένα κράματα), το βρομίδιο του βινιλύου, το φθοριούχο βινύλιο, το αντιβιοτικό chloramphenicol και άλλα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 December 2002 - 9:55:53 UTC