Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα
  • [02] Στη Βουλή το ν/σ για το Σώμα Ελέγχου στις φυλακές
  • [03] Στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων η Τουρκία
  • [04] Διασημότητες εναντίον του πολέμου στο ΙΡΑΚ
  • [05] Νεκρό ένα μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Δ. Οχθη
  • [06] Βορειοκορεάτικο πλοίο μετέφερε πυραύλους προς Υεμένη
  • [07] Εκρηκτική η κατάσταση στη Βενεζουέλα
  • [08] Κούβα: 13 θύματα σε σιδηροδρομικό δυστύχημα
  • [09] Σήμερα ορίζεται η ευρωπαϊκή ''καμπάνα'' στην Ο.Α

    [01] Χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

    11/12/2002 9:18:00 πμ

    Κανονικά εκτελούνται από χθες το απόγευμα τα δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, για τα νησιά του νοτιοδυτικού Αιγαίου και την Κρήτη. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από το μηδέν, ενώ στην Αττική η θερμοκρασία έχει ανέβει κατά δύο βαθμούς. Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει και την υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα επτά νεκρούς σε Ιταλία, Βουλγαρία και Γερμανία.

    Αποκλεισμένοι από το χιόνι

    Σοβαρές ζημιές όμως, έχουν υποστεί οι καλλιέργειες στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, καθώς και το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

    Στους νομούς Πιερίας και Λάρισας, τα συνεργεία προσπαθούν να αποκαταστήσουν, σε πρώτη φάση τις ζημίες που σημειώθηκαν από τις πλημμύρες, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των δύο νομών όπου οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες.

    Περισσότερα από 30 χωριά είναι αποκλεισμένα στη Βόρεια Ελλάδα.

    Στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Χαλκιδικής η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες, όπως επίσης και στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας.

    Ολη τη νύχτα τα συνεργεία καθάριζαν τα χιόνια στην Κατάρα και στην Καστανιά Βερμίου και έτσι από το πρωί η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

    [02] Στη Βουλή το ν/σ για το Σώμα Ελέγχου στις φυλακές

    11/12/2002 1:03:00 πμ

    Η τηλεοπτική κάλυψη ή μή των ποινικών δικών αποτέλεσε -εκ νέου-σημείο τριβής, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τη δημιουργία σώματος ελέγχου των καταστημάτων κράτησης στην ολομέλεια της Βουλής. Τα επιχειρήματα που διετύπωσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, υπέρ της παρουσίας της τηλεοπτικής κάμερας σε δίκες σημαντικού δημοσίου ενδιαφέροντος, επαναλήφθηκαν, χωρίς ωστόσο να γίνουν δεκτά, τόσο από την πλευρά του υπουργού Δικαιοσύνης και του εισηγητή του κυβερνώντος κόμματος Β. Παπανικόλα, όσο και από τους βουλευτές της ΝΔ που τοποθετήθηκαν.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος άφησε μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εισηγηθεί την παρουσία τηλεοπτικής κάμερας στις δίκες του ειδικού δικαστηρίου (όπου ο κατηγορούμενος υπουργός έχει εκλεγεί από το λαό) απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να δεχθεί την τηλεοπτική κάλυψη των ποινικών δικών όπου "το δήθεν ενδιαφέρον σημαίνει απλά ανάγκη κάλυψης της κοινωνικής περιέργειας". Ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία δεν ελήφθη συγκυριακά ούτε βιαστικά, αποκρούοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι αφορά στην επερχόμενη δίκη των φερόμενων ως μελών της "17Ν".

    Οι βουλευτές της ΝΔ τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, το οποίο όπως είπαν δεν έχει "αρχή" και οι ρυθμίσεις του δεν συμβάλουν στην "απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές". Ωστόσο επεσήμαναν ότι "η πλήρης ελευθερία (μάλλον ασυδοσία) των ηλεκτρονικών μέσων στην ποινική δίκη που ισχύει ως σήμερα αποτελεί "παγκόσμια πρωτοτυπία" της Ελλάδας έναντι όλων των άλλων πολιτισμένων χωρών σε Ευρώπη και Αμερική".

    Αρνητικοί στην προοπτική μή τηλεοπτικής μετάδοσης ήταν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, προειδοποιώντας ότι η μή κάλυψη θα εγείρει υποψίες και υπόνοιες και θα τροφοδοτεί τη μυθοπλασία.

    [03] Στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων η Τουρκία

    11/12/2002 12:47:00 πμ

    Λιγότερο από δύο ημέρες απομένουν για την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης και το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες το βράδυ ένα νέο ''πακέτο'' δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ως στόχο να προσεγγίσει η Τουρκία τα πολιτικά κριτήρια για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Αυτές οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις υιοθετήθηκαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, αφού υπέρ τάχθηκαν τόσο οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) όσο και οι συνάδελφοι τους του αντιπολιτευόμενοι Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (CHP).

    Την περασμένη εβδομάδα είχε εγκριθεί μια πρώτη σειρά νομοθετικών τροποποιήσεων, με στόχο να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας που ελπίζει στη σύνοδο της Κοπεγχάγης να της δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    [04] Διασημότητες εναντίον του πολέμου στο ΙΡΑΚ

    11/12/2002 9:58:00 πμ

    Μία επιστολή που συνυπογράφουν 100 διασημότητες, οι οποίοι αντιτίθενται σε μία αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, με τους συντάκτες του να καλούν τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους να αποφύγει μία προληπτική επέμβαση στη χώρα της Μ. Ανατολής. Την ανοιχτή επιστολή συνυπογράφουν πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ, όπως οι Ματ Ντέιμον, Κιμ Μπάσιντζερ, Σάμιουελ Τζάκσον, Ιθαν Χοκ, Μάρτιν Σίν. Επίσης υπογράφουν οι Χέλεν Χαντ, Ολυμπία Δουκάκη, η Σούζαν Σάραντον, ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Ντέμ, και οι πρωταγωνιστές της σειράς X-Files, Γκίλιαν Αντερσον και Ντέιβιντ Ντουχόβνι. Μέσα στις προσωπικότητες που υπογράφουν βρίσκονται και οι μουσικοί Μάικλ Στάιπ, Πίτερ Γιάροου και Μπόνι Ράιτ. Στην επιστολή υπογραμμίζεται πως ένας πόλεμος στο Ιράκ "θα αυξήσει τις πιθανότητες τρομοκρατικών επιθέσεων, θα βλάψει την οικονομία και την ηθική στον κόσμο".

    Μια πρωτοβουλία του Φάρελ για να στείλει μήνυμα

    Η επιστολή αποτελεί μία πρωτοβουλία του σκηνοθέτη της ταινίας "Steal that movie", Ρόμπερτ Γκρίνγουολντ και τον ηθοποιό του M.A.S.H Μάικ Φάρελ, οι οποίοι μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήρθαν σε επαφή με τις υπόλοιπες προσωπικότητες που συνυπέγραψαν το κείμενο.

    Ο Φάρελ δήλωσε πως επιθυμία του ήταν να δείξει στους Αμερικανούς πολίτες πως είναι θεμιτό να μιλούν ανοιχτά κατά της κυβέρνησης Μπους. "Είναι ανάρμοστο για την κυβέρνηση να στήνει μία υπόθεση στην οποία εμείς θα συρόμαστε σε έναν πόλεμο", πρόσθεσε.

    [05] Νεκρό ένα μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Δ. Οχθη

    11/12/2002 9:45:00 πμ

    Ενα μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, ο Οσάμα Μπάντρα, σκοτώθηκε σήμερα το πρωί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν φθάσει στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα για να τον συλλάβουν, όπως έγινε γνωστό από πηγές των Παλαιστινιακών Υπηρεσιών Ασφαλείας. Ο Οσάμα Μπάντρα, πρώην μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που είχε περάσει στην Ισλαμική Τζιχάντ προσπάθησε να διαφύγει και στη συνέχεια οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του.

    Συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

    Στον ίδιο προσφυγικό καταυλισμό οι Ισραηλινοί συνέλαβαν ακόμη έναν Παλαιστίνιο, ο οποίος κατασκεύαζε εκρηκτικό μηχανισμό.

    Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τη νύχτα 11 μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Τουλκάρεμ της Δυτικής Οχθης.

    Ενας από τους συλληφθέντες ετοίμαζε επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    [06] Βορειοκορεάτικο πλοίο μετέφερε πυραύλους προς Υεμένη

    11/12/2002 9:32:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Δώδεκα πύραυλοι Σκουντ, προερχόμενοι πιθανότατα από τη Βόρειο Κορέα, εντοπίσθηκαν σε εμπορικό πλοίο στη θάλασσα του Ομάν, κατά τη διάρκεια νηοψίας που πραγματοποίησαν δύο ισπανικές φρεγάτες ανοιχτά της Υεμένης. Το σκάφος, του οποίου η σημαία δεν έχει διευκρινισθεί, κατευθυνόταν μάλλον προς την Υεμένη, μία χώρα στην οποία πιστεύεται ότι βρίσκονται παραφυάδες της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το πλοίο παρακολουθούσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από την ημέρα του απόπλου του από τη Βόρειο Κορέα. Οι δύο ισπανικές φρεγάτες πρώτα έριξαν βολές στον αέρα και κατόπιν έστειλαν ένα μαχητικό ελικόπτερο προτού επιβιβαστεί στο εμπορικό το άγημα που διενήργησε τη νηοψία.

    Αμεση αντίδραση των Αμερικανών

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτάζ δήλωσε σήμερα πως η ανακάλυψη του βορειοκορεατικού πλοίου που μετέφερε πυραύλους Σκουντ στην Αραβική Θάλασσα επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον, ότι δηλαδή η Βόρειος Κορέα είναι ένας μεγάλος διακινητής όπλων. Μολαταύτα, όπως ο ίδιος τόνισε λίγη ώρα μετά τις σημαντικές συνομιλίες που είχε στο Πεκίνο, μία τέτοιου είδους δραστηριότητα δεν πρόκειται να επηρεάσει την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Βορείου Κορέας, ή τις συνομιλίες της με τη στενή σύμμαχό της την Κίνα.

    Μέχρι στιγμής η Βόρειος Κορέα δεν έχει αντιδράσει επίσημα στην είδηση του εντοπισμού των 12 πυραύλων στο βορειοκορεατικό πλοίο.

    [07] Εκρηκτική η κατάσταση στη Βενεζουέλα

    11/12/2002 11:40:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Επιδεινώνεται η πολιτική και κοινωνική κρίση στη Βενεζουέλα. Η γενική απεργία κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έχει παραλύσει μεταξύ άλλων και τον - στρατηγικής σημασίας για τη χώρα - πετρελαϊκό τομέα, παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης που επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση το εκλογικό χρονοδιάγραμμα. Η τελευταία επέμεινε χθες στην αξίωσή της να παραιτηθεί ο Τσάβες, ο οποίος σύμφωνα με τη γνώμη της καταστρέφει τη χώρα. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν στο μη αναγκαίο διπλωματικό προσωπικό τους στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψει τη χώρα, εάν το επιθυμεί, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωση του συνέστησε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια προς αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερική.

    Χωρίς πρόοδο η διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

    Η οικονομία της Βενεζουέλας, μετά τη γενικευμένη απεργία που έχουν κηρύξει όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, εισέρχεται πλέον σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι αν η χώρα δεν παραδώσει τις ποσότητες του πετρελαίου που οφείλει σε κάποιες χώρες μέχρι το Δεκέμβριο θα πληρώσει πρόστιμο έξι εκατομμυρίων δολαρίων.

    Σε μια προσπάθεια ελέγχου των απεργών, η κυβέρνηση Τσάβες ανέπτυξε δυνάμεις γύρω από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, χαρακτηρίζοντας την απεργία πραξικόπημα που αποσκοπεί στο σαμποτάρισμα της διάθεσης των καυσίμων.

    Χθες ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ)Θέσαρ Γκαβίρια, που λειτουργεί ως μεσολαβητής στην κρίση στην Κολομβία, παραδέχθηκε πως είναι μικρή η πρόοδος που έχει επιτευχθεί κατά τις επαφές ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Ούγο Τσάβες και στην αντιπολίτευση.

    Ο ίδιος επανέλαβε πως οι δύο πλευρές ''επανέλαβαν ορισμένες από τις προηγούμενες θέσεις τους όσον αφορά το συμβουλευτικό δημοψήφισμα, τις εκλογές, μολονότι εξετάζουν κι άλλες πιθανότητες''.

    [08] Κούβα: 13 θύματα σε σιδηροδρομικό δυστύχημα

    11/12/2002 10:42:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Επιβατικό τρένο στη νοτιοανατολική Κούβα εκτροχιάστηκε τα ξημερώματα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 13 ατόμων, επιβατών στο σύνολό τους και τον τραυματισμό 74 άλλων, από τους οποίους οι έξι είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Το δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στην περιοχή Κολισέο, 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Αβάνας, όταν τα πέντε βαγόνια της αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν και ανατράπηκαν. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΙΝ, η αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αβάνα-Σαντιάγο ντε Κούμπα.

    [09] Σήμερα ορίζεται η ευρωπαϊκή ''καμπάνα'' στην Ο.Α

    11/12/2002 9:22:00 πμ

    Την επιστροφή 194 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ζητήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ολυμπιακή Αεροπορία για κρατικές ενισχύσεις, που δόθηκαν παράνομα από το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το ύψος του «πρόστιμου», που θα οριστικοποιηθεί κατά την σημερινή τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Επιτροπής, αφορά στις κρατικές ενισχύσεις, που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του β΄προγράμματος εξυγίανσης του εθνικού μας αερομεταφορέα το 1998.

    Με κάθε τρόπο θα διασφαλιστεί η λειτουργία της εταιρείας

    Η Ο.Α θα συνεχίσει οπωσδήποτε να λειτουργεί, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, τονίζοντας ότι η εταιρεία θα κάνει χρήση του νόμιμου δικαιώματός της και θα καταθέσει έφεση εντός 60 ημερών, καθώς και κάθε άλλο έντυπο μέσο.

    Η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας ζητά:

    τη διατήρηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας ως εθνικού αερομεταφορέα με τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα, όπως η εξυπηρέτηση των ακριτικών νησιών και του απόδημου ελληνισμού,

    τη διασφάλιση των 10.000 θέσεων εργασίας των υπαλλήλων της,

    και τη διασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

    Περιπλέκονται τώρα τα πράγματα με την ιδιωτικοποίηση

    Σύμφωνα με δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, η "καμπάνα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράτυπες κρατικές ενισχύσεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία επιταχύνει τις εξελίξεις για το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα.

    "Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την Ο.Α καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μία ακόμη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και δεν αποκλείεται να επηρεάσει τους όρους του διαγωνισμού αλλά και τα διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης", αναφέρεται χαρακτηριστικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 11 December 2002 - 9:55:47 UTC