Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό: Προς έναρξη των συνομιλιών;
  • [02] Πολιτική αντιπαράθεση για τον τέως
  • [03] Κανένα ίχνος του αγνοούμενου αξιωματικού
  • [04] Τον έσωσε το κινητό του τηλέφωνο από τους λύκους
  • [05] Παραιτήσεις και αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο των ΗΠΑ
  • [06] Έκρηξη σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βομβάης
  • [07] Αγροτικές αποζημιώσεις λόγω κακοκαιρίας
  • [08] Eναρξη διαπραγματεύσεων για ιδιωτικοποίηση ΟΑ
  • [09] Πέθανε ο Πέτρος Καπαγέρωφ
  • [10] Εν αναμονή η συνάντηση για το γήπεδο της Λεωφόρου
  • [11] Αγωνία για τη ζωή των 28χρονων σιαμαίων
  • [12] Αρωματοθεραπεία για τους ασθενείς Αλτσχάιμερ

    [01] Κυπριακό: Προς έναρξη των συνομιλιών;

    6/12/2002 7:19:00 μμ

    Την επιστροφή στην Κύπρο, ίσως και απόψε, εάν του το επιστρέψουν οι γιατροί, προαναγγέλει ο Ραούφ Ντενκτάς, μέσω των εκπροσώπων του. Πλήρης σύμπλευση Ελλάδας-Ιταλίας, μετά τη συνάντηση Σημίτη-Μπερλουσκόνι, που συμφώνησαν την 1η Ιανουαρίου 2004 να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Η Τουρκία αντιδρά στη χθεσινή γαλλογερμανικη πρόταση, για ημερομηνία το 2005. Τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν την εξέταση των απαντήσεων των δυο πλευρών, που επιδόθηκαν χθες.

    Συνάντηση Σημίτη- Μπερλουσκόνι

    Οι δυο Πρωθυπουργοί Ιταλίας-Ελλάδας

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την ώρα που η Βρετανία ζητά να δοθεί βέβαιη ημερομηνία στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Οι δυο Πρωθυπουργοί Σημίτης-Μπερλουσκόνι ανακοίνωσαν ότι Ιταλία και Ελλάδα συμφωνούν την 1η Ιανουαρίου 2004 να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

    Υπέρ της πρότασης, όπως δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, τάσσονται επίσης Ισπανία και Βρετανία.

    Ερωτηθείς ο Έλληνας Πρωθυπουργός αν η λύση του Κυπριακού αποτελεί όρο για την ημερομηνία, ξεκαθάρισε: "ΟΧΙ, όμως θα αποτελέσει όρο η στάση που θα κρατήσει η Τουρκία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού."

    "Ο καθορισμός μιας ημερομηνίας για την Τουρκία θα βοηθήσει στην επίλυση του Κπριακού τώρα και αργότερα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Ντενκτάς: '' Δεν πρόκειται να δεσμευτώ σε τίποτε''

    Ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα απο τη Νέα Υόρκη ότι είναι έτοιμος να κάνει διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πάνω στην προγραμματική ιδέα της επανένωσης της Κύπρου αν και όπως είναι γνωστό οι δύο κοινότητες στην Κύπρο έχουν διατυπώσεις επιφυλάξεις για το σχέδιο του ΟΗΕ.

    Ο κ. Ντενκτάς, που παραμένει στη Νέα Υόρκη περίπου ένα δίμηνο ύστερα απο δύο καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και μία λοίμωξη στους πνεύμονες που εκδηλώθηκε στη συνέχεια, σχεδιάζει αργότερα σήμερα να επιστρέψει αεροπορικώς από τη Νέα Υόρκη στην Κύπρο, εφ' όσον οι θεράποντες γιατροί δώσουν την άδεια γιαυτό το ταξίδι, ανέφεραν συνεργάτες του Ντενκτάς.

    Στο ξενοδοχείο όπου αναρρωνύει ο Ντενκτάς απέφυγε να δηλώσει ευθέως στους δημοσιογράφους, αν υπάρχει ακόμα καιρός να επιτευχθεί συμφωνία πριν απο τις 12 Δεκεμβρίου, οπότε και αρχίζει στην Κοπεγχάγη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη διάρκεια του οποίου η Κύπρος αναμένεται να προσκληθεί να γίνει απο το 2004 ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Και οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν να συνομιλούν", δήλωσε ο Ντενκτάς και σημείωσε: ''όμως δεν πρόκειται να δεσμευτώ σε τίποτε''.

    Αντιδράσεις στην Τουρκία για την γαλλογερμανική πρόταση

    Στην Τουρκία, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κοινή πρόταση Σιράκ-Σρεντερ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο του 2005, υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα πληροί ως τότε τα ευρωπαϊκά κριτήρια.

    "Μη αποδεκτή", χαρακτήρισε τη γαλλογερμανική πρόταση ο Ρετζεπ Ερντογαν.

    "Κατηγορηματικά απαράδεκτη για την Τουρκία", χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς τη γαλλογερμανική πρόταση για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο του 2005.

    Ο Τούρκος υπουργός μίλησε για την εφαρμογή "δύο μέτρων και δύο σταθμών εις βάρος της Τουρκίας" και σημείωσε ότι ορισμένες υποψήφιες για ένταξη χώρες, δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Ο κ. Γιακίς υπενθύμισε ότι εντός των ημερών θα υπερψηφισθούν από την τουρκική εθνοσυνέλευση και οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις δια των οποίων θα έχουν εκπληρωθεί όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    "Θα είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί στην τουρκική κοινή γνώμη ο λόγος για τον οποίο δεν καθορίζεται "ημερομηνία. Όλες οι άλλες ημερομηνίες πέραν αυτής, θα προκαλέσουν αντιδράσεις", είπε ο Τούρκος υπουργός.

    "Η Τουρκία θα χάσει τον ενθουσιασμό της για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η ΕΕ αποφασίσει στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης να καθυστερήσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων", προειδοποίησε ο τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    "Αν η υποψηφιότητα της Τουρκίας παραμείνει σε εκκρεμότητα και αναβληθεί σε μια αόριστη ημερομηνία, είναι πολύ πιθανόν αύριο να μην αισθανόμαστε τον ίδιο ενθουσισμό απέναντι στην ΕΕ'', πρόσθεσε ο Γκιούλ.

    Ο Γκιούλ επανέλαβε ότι η χώρα του εκπλήρωσε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ειδικά σε ό,τι αφορά το σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που είχαν τεθεί ως προϋπόθεση για να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.

    "Οι Δεκαπέντε δεν έχουν πια τίποτε να μας πουν. Η Τουρκία έχει τη δίκαιη απαίτηση να της δοθεί μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις'', κατέληξε ο Γκιούλ.

    Νέα συνάντηση Κληρίδη-ντε Σότο αύριο

    Ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο συναντήθηκε το απόγευμα στη Λευκωσία, με εκπρόσωπο της Τουρκοκυπριακής πλευράς, προκειμένου να του επιδώσει τις θέσεις των ελληνοκυπρίων επί του σχεδίου Ανάν.

    Νωρίτερα, ο κ. Ντε Σότο επέδωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη τις απαντήσεις των Τουρκοκυπρίων.

    Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εισέρχονται πλέον σε γρήγορη διαπραγμάτευση. Νέα συνάντηση Κληρίδη-ντε Σότο θα έχουν αύριο στις 8 το πρωί.

    Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τέσσερα είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας των τουρκοκυπρίων.

    Αφορούν:

    το εδαφικό το θέμα των εποίκων την επιστροφή ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και χαρακτηρίζουν ασαφές το ζήτημα της κυριαρχίας όπως διατυπώνεται στις προτάσεις Ανάν.

    Στην Κύπρο φθάνει απόψε και ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμος Γουέστον.

    Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Νωρίτερα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι τώρα θα αρχίσουν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Από τη Θεσσαλονίκη, ο αμερικανός πρεσβευτής Τόμας Μίλερ συνέστησε στις δύο πλευρές "σοφία και κουράγιο".

    [02] Πολιτική αντιπαράθεση για τον τέως

    6/12/2002 6:27:00 μμ

    Ποικίλες αντιδράσεις στην Αθήνα, προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του τέως. Χρήματα ζητούσε, χρήματα πήρε, δήλωσε ο υπουργός Τύπου και πρόσθεσε πως o τέως αν θέλει να γίνει Ελληνας πολίτης, θα πρέπει να αποκτήσει επώνυμο, να εγγραφεί στο δημοτολόγιο, να ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και το Πολίτευμα. Δηλώσεις υπέρ του τέως έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιτίθεται εναντίον ενός ανυπεράσπιστου ανθρώπου.

    Απαντήσεις και ανταπαντήσεις

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στη συνέντευξη του τέως, δήλωσε ότι εκ των υστέρων έκρινε σκόπιμο ο τέως να δώσει σε ίδρυμα τα χρήματα που του επιδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αν ήθελε εξαρχής να το κάνει θα το είχε προαναγγείλει, είπε και πρόσθεσε ότι αν του εκδικαζόταν μεγαλύτερο ποσό σίγουρα θα έκανε κάτι άλλο.

    Ακόμη, τόνισε ότι την ώρα που ο τέως έκανε "αντίσταση" μή χαμογελώντας σε φωτογραφίες με τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος, την ίδια ώρα οι πρωτεργάτες της χούντας έστελναν χιλιάδες ανθρώπους σε εξορίες και φυλακές. "Αν ο τέως επιθυμεί να γίνει Ελληνας μπορεί να το κάνει, η δημοκρατία μας είναι ανεκτική και σταθερή. Υπάρχουν οι διατάξεις του νόμου, μπορεί να εγγραφεί σε δημοτολόγια, μπορεί να δηλώσει όνομα και διεύθυνση και να ορκιστεί πίστη στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, είπε ο υπουργός Τύπου.

    Επίσης, υπενθύμισε ότι άλλοι έκπτωτοι μονάρχες όταν γύρισαν στην πατρίδα τους ορκίστηκαν πίστη, δήλωσαν ονοματεπώνυμο και παρέμειναν στη χώρα τους.

    Ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, ωστόσο, επισημαίνει ότι δημιουργείται με την τακτική της ΝΔ και με δηλώσεις στελεχών της, όπως αυτή του κ. Μητσοτάκη. ''Κατανοώ ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει πρόβλημα από τη φιλομοναρχική της πτέρυγα, ας πάρει όμως θέση και ας μη πατά σε δύο βάρκες'', επισήμανε ο κ. Πρωτόπαπας, υπενθυμίζοντας τη ''συμφωνία ντροπής του '92'' και την προσυπογραφή στελεχών της ΝΔ για το ''αίσχος των κοντέινερς''.

    Ο πρώην πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη συνέντευξη του τέως εκτίμησε ότι ο Κωνσταντίνος δεν θέλει να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο και σημείωσε ότι ''ο άνθρωπος είπε τη δική του άποψη και έχει απόλυτο δίκιο''.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι από αυτές τις δηλώσεις φαίνεται μια προσπάθεια πλήρους στήριξης στον Κ. Γλύξμπουργκ και δικαιολόγησης των επιθέσεων που εξαπέλυσε ο έκπτωτος και κατά του πρωθυπουργού και κατά πολιτικών.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσσόπουλος απαντώντας στον υπουργό Τύπου, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θέλει να κρύψει τη γύμνια της πολιτικής της και καταφεύγει στα παραμύθια, στα βασιλόπουλα και τους δράκους.

    Ανταπαντώντας ο κ. Πρωτόπαπας δηλώνει ότι Νέα Δημοκρατία αποφεύγει να πάρει θέση για τις δηλώσεις του επιτίμου προέδρου της, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αρκείται στις γενικόλογες αναφορές.

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε στη ΝΕΤ105,8, ότι ο ιδιώτης Κωνσταντίνος είναι ανιστόρητος και οι πράξεις του είναι πολιτικές.

    Ο Κωνσταντίνος θέλει να εμφανίζεται σαν ένα εν δυνάμει θεσμικό πρόσωπο υψηλού κύρους και περιωπής, είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

    Δεν είναι σαφής η θέση του Γλύξμπουργκ για τις προθέσεις του όσον αφορά το πολιτειακό, δήλωσε ο Πέτρος Κουναλάκης, από τον ΣΥΝ.

    [03] Κανένα ίχνος του αγνοούμενου αξιωματικού

    6/12/2002 7:34:00 μμ

    Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα επιχείρησης για την ανεύρεση του δόκιμου αξιωματικού του πεζικού, Αχιλλέα Μιμιλίδη, 27 χρόνων, που υπηρετεί στη Ρεντίνα και αγνοείται από χθες. Οπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο δόκιμος στην προσπάθειά του να διαβεί ρέμα στην ευρύτερη περιοχή της Ρεντίνας Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια νυκτερινής εκπαίδευσης και στο πλαίσιο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων, παρασύρθηκε από τα νερά, σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες των συμμετεχόντων. Αμεσα ειδοποιήθηκαν οι στρατιωτικές Αρχές της περιοχής και οργανώθηκε επιχείρηση ανεύρεσής του, η οποία καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Οι έρευνες θα συνεχιστούν και αύριο.

    [04] Τον έσωσε το κινητό του τηλέφωνο από τους λύκους

    6/12/2002 12:53:00 μμ

    Στιγμές αγωνίας πέρασε για περίπου δυο ώρες ο κτηνοτρόφος Θεόφιλος Αμαραντίδης, 23 χρόνων όταν πεινασμένοι λύκοι τον περικύκλωσαν, εκείνος ανέβηκε σε δέντρο και άρχισε να ζητάει βοήθεια μέσω του κινητού του τηλεφώνου για να σωθεί. Ο νεαρός κτηνοτρόφος εκτρέφει μαζί με συγγενικά του πρόσωπα μικρά και μεγάλα ζώα κοντά στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, προς την πλευρά της Δράμας.

    Λεπτό προς λεπτό η περιπέτεια του νεαρού κτηνοτρόφου

    Συγκεκριμένα, ενώ διέσχιζε με μουλάρι ορεινή περιοχή στο Μελισσοχώρι-που είναι χωριό ακατοίκητο-αντιλήφθηκε να τον ακολουθεί εύσωμος λύκος που οι διαθέσεις του δεν φαίνονταν και τόσο "φιλικές". Κατέβηκε από το μουλάρι του και τρέχοντας ανέβηκε σε μια καρυδιά για να προφυλαχθεί από κάποια ενδεχόμενη επίθεση, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας οι λύκοι έφθασαν τους 19.

    Περικύκλωσαν το δέντρο και όπως ήταν φυσικό ο νεαρός-το ομολόγησε αργότερα και ο ίδιος-κυριολεκτικά έτρεμε μπροστά στη θέα των άγριων αυτών ζώων. Κατόρθωσε όμως, παρόλα αυτά, να βγάλει από την τσέπη του το κινητό τηλέφωνο που είχε και με αυτό ειδοποίησε άλλους κτηνοτρόφους της περιοχής.

    Υπήρξε κινητοποίηση από πλευράς των συναδέλφων του, οι οποίοι, αφού διήνυσαν περίπου ένα μίλι με τα πόδια και έχοντας μαζί τους ποιμενικούς σκύλους, κατόρθωσαν παρά τον άσχημο καιρό και την πολύ περιορισμένη ορατότητα, λόγω ομίχλης, να φθάσουν ως το Μελισσοχώρι και τα σκυλιά να απομακρύνουν τους λύκους.

    Κατέβασαν το Θεόφιλο Αμαραντίδη από το δένδρο και τον οδήγησαν με ασφάλεια στο ποιμνιοστάσιό του και αφού δεν χρειάστηκε να του παράσχουν καμιά άλλη βοήθεια, έφυγαν για τα δικά τους μαντριά.

    Λίγες ώρες μετά τη λήξη του περιστατικού, οι λύκοι, που ήταν πεινασμένοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στον ακατοίκητο οικισμό του Μικροχωρίου, όπου και κατασπάραξαν 10 γίδια από κοπάδι ιδιώτη και στη συνέχεια χάθηκαν σε παρακείμενη δασική έκταση.

    [05] Παραιτήσεις και αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο των ΗΠΑ

    6/12/2002 7:29:00 μμ

    Σε παραίτηση οδηγήθηκαν μετά από πιέσεις του Λεκού Οίκου ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Πολ Ο΄Νιλ, καθώς και ο σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του Προέδρου της χώρας Τζορτζ Μπους, Λόρενς Λίντσευ. Οι παραιτήσεις έγιναν μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνηση Μπους, για ανανέωση προσώπων στο οικονομικό επιτελείο, με σκοπό την αλλαγή της άσχημης εικόνας που έχει δημιουργηθεί από την πολιτική που έχει ακολουθηθεί στην οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ, μέσα στις προθέσεις του Προέδρου Μπους είναι οι θέσεις να καλυφθούν από τους καλύτερους σε οικονομικά θέματα ειδικούς, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2004.

    Η παραίτηση Ο΄ Νιλ, δεν αιφνιδίασε πάντως την αμερικανική αγορά, που μάλλον με ανακούφιση δέχτηκε την παραίτηση του έως τώρα υπουργού Οικονομικών της χώρας.

    "Δεν μας ξάφνιασε η παραίτηση Ο΄Νιλ', δήλωσε ο Καρλ Ταννενμπάουμ, ανώτερος στέλεχος της LaSalle Bank του Σικάγου, καθώς η έως τώρα πορεία της πολιτικής που ακολούθησε δεν ήταν επαρκής για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δυνάμεων της αγοράς.

    [06] Έκρηξη σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βομβάης

    6/12/2002 4:03:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βομβάης στη δυτική Ινδία, δήλωσαν αστυνομικές πηγές. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, η έκρηξη σημειώθηκε σε εστιατόριο της αμερικανικής αλυσίδας ΜcDonald's, που λειτουργεί στο εσωτερικό του σταθμού. Ωστόσο η αστυνομία εκφράζει την άποψη ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για ατύχημα και όχι για προμελετημένη ενέργεια. ''Δεν γνωρίζουμε ακόμα περί τίνος πρόκειται, αλλά μας είπαν ότι απ' ό,τι φαίνεται η έκρηξη προκλήθηκε από φιάλη υγραερίου της κουζίνας'', δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βομβάης, προσθέτοντας ότι το περιστατικό ερευνάται.

    Η σημερινή έκρηξη στη Βομβάη συμπίπτει με τη δέκατη επέτειο από την καταστροφή του μουσουλμανικού τεμένους Μπάμπρι από φανατικούς ινδουιστές στην πόλη Αγιόντια της βόρειας Ινδίας.

    Το τζαμί Μπάμπρι του 16ου αιώνα καταστράφηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1992 από φανατικούς ινδουϊστές, που πίστευαν ότι βρισκόταν στο σημείο όπου είχε γεννηθεί ο θεός τους Ράμα.

    Στα επεισόδια βίας που ακολούθησαν είχαν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

    [07] Αγροτικές αποζημιώσεις λόγω κακοκαιρίας

    6/12/2002 2:39:00 μμ

    Σειρά μέτρων για ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών από τη χθεσινή χαλαζόπτωση στην περιοχή Τυμπακίου εξήγγειλε σήμερα από το Ηράκλειο ο υπουργός Γεωργίας. Ο κ. Δρυς προήδρευσε σε σύσκεψη στη Νομαρχία όπου ενημερώθηκε λεπτομερώς από το νομάρχη κ. Γιάννη Γαρυφαλλάκη και από τους αγροτικούς φορείς του Τυμπακίου. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών. ''Ακόμη και την επόμενη εβδομάδα'', είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ο κ. Δρυς ανέφερε επίσης ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ από την πρώτη στιγμή πήραν εντολή για διαπίστωση των ζημιών και μετά τις εκτιμήσεις τους και την υποβολή των δηλώσεων των πληγέντων μπορούν άμεσα να αποζημιωθούν.

    Για τα δάνεια στην Αγροτική Τράπεζα

    Στον υπουργό τέθηκε το θέμα των δανείων των παραγωγών προς την Αγροτική Τράπεζα και ο κ. Δρυς ανέφερε ότι ο χρόνος εξόφλησης θα μεταφερθεί μέχρι να καταβληθούν οι αποζημιώσεις και τα δάνεια στο διάστημα αυτό θα είναι άτοκα για τους πληγέντες αγρότες. Επίσης είπε ότι για τα καινούργια δάνεια θα εξεταστούν μέτρα για να μπορέσουν να δανειοδοτηθούν οι πληγέντες αγρότες.

    Μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή στο Τυμπάκι Μεσαράς.

    [08] Eναρξη διαπραγματεύσεων για ιδιωτικοποίηση ΟΑ

    6/12/2002 2:30:00 μμ

    Το επιχειρηματικό σχήμα Golden Aviation, επικεφαλής του οποίου εμφανίζεται ο Σταμάτης Ρέστης, προκρίθηκε για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου, της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Τη σχετική πρόταση έκαναν οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης, που ως γνωστό είναι οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική και ALPHA BANK, αφού πρώτα μελέτησαν προσεκτικά τους φακέλους που είχαν καταθέσει οι έξι συνολικά ενδιαφερόμενοι. Η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την πρόταση των συμβούλων.

    Όπως ανακοινώθηκε από το σύμβουλο ιδιωτικοποίησης δεν απορρίπτεται κανείς από αυτούς που κατέθεσαν προσφορά, αλλά στην παρούσα φάση προκρίθηκαν δύο που πληρούν τις οικονομικές εγγυήσεις που ζητούσαν οι τράπεζες, όταν ξεκίνησε η διαδικασία αυτή. Αυτές οι δύο εταιρίες είναι η Golden Aviation και η Aegean Arlains.

    Όπως έγινε γνωστό η Golden Aviation ζητάει το 70% των μετοχών της Ολυμπιακής Αεροπορίας και προσφέρει 150 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εγγυητικές επιστολές που έχει καταθέσει στο φάκελο, τον οποίο παρέδωσε στις τράπεζες.

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Golden Aviation και των συμβούλων ιδιωτικοποίησης αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα. Σε περίπτωση αυτές δεν καταλήξουν σε συμφωνία τότε θα κληθεί η δεύτερη εταιρία, η Aegean Airlains για διαπραγματεύσεις.

    [09] Πέθανε ο Πέτρος Καπαγέρωφ

    6/12/2002 7:35:00 μμ

    Σοκ στην οικογένεια του ελληνικού μπάσκετ, μετά την είδηση ότι απεβίωσε το πρωί, σε ηλικία 61 ετών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Πέτρος Καπαγέρωφ. Ενας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού, άνθρωπος με πολύπλευρη δραστηριότητα σε αθλητικό και κοινωνικό επίπεδο. Τις πρώτες πρωινές ώρες ένιωσε δυσφορία και μεταφέρθηκε στο Τζάννειο νοσοκομείο, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών άφησε την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν ο θάνατος του οφείλεται σε πνευμονικό οίδημα. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα στο Νεκροταφείο του Βύρωνα.

    Τα γραφεία της ΕΟΚ, των Αθλητικών Ενώσεων και τοπικών Επιτροπών, καθώς και του ΕΣΑΚΕ θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου και θα τηρηθεί σε όλα τα εθνικά και τοπικά Πρωταθλήματα, ως ελάχιστος φόρος τιμής, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος.

    Ο Πέτρος Καπαγέρωφ ήταν γέννημα θρέμμα του Πειραιά. Γεννήθηκε το 1941 και τελείωσε το Α' Γυμνάσιο Πειραιά (Σημερινή Ιωνίδειος). Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τελείωσε τη Μαθηματική Σχολή. Στα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση. Συνελήφθη από τη χούντα, η οποία τον παρέπεμψε στο Eκτακτο Στρατοδικείο (Δίκη των 35), όπου καταδικάστηκε σε 18,5 χρόνια φυλάκιση. Εμεινε στη φυλακή για 4,5 χρόνια μαζί με τον Σάκη Καράγιωργα, τον Γ.Α. Μαγκάκη και άλλους πρωταγωνιστές της αντίστασης στις φυλακές Αβέρωφ, Γεντί Κουλέ, Τρικάλων και Κορυδαλλού, αρνούμενος την οποιαδήποτε παραχώρηση στις αξίες, τις αρχές και τις θέσεις που πιστά υπηρετούσε.

    Τακτικό μέλος του ιστορικού σωματείου του Πειραϊκού, επέδειξε σημαντική δραστηριότητα αρχικά ως αθλητής και εν συνεχεία (και μέχρι σήμερα) ως διοικητικός παράγοντας της.

    Το 1995 έκανε πραγματικότητα την απαίτηση δεκάδων σωματείων για την ίδρυση της Ενωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής (Πειραιά), η οποία σήμερα έχει στη δύναμή της 80 σωματεία, που συμμετέχουν στους αγωνιστικούς της θεσμούς σε πάνω από 5.000 αγώνες Ανδρών και Γυναικών κάθε χρόνο.

    Από το 1975 εκλέγεται μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Για πολλά χρόνια κατείχε τη θέση του Προέδρου των Εθνικών Ομάδων και υπήρξε από τους θεμελιωτές του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Ομοσπονδίας, που οδήγησε το λαοφιλές άθλημα στην εθνική και παγκόσμια καταξίωση, στη χρυσή δεκαετία του ελληνικού μπάσκετ, που άρχισε με την κατάκτηση του από την Εθνική Ανδρών του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1987, την ανεπανάληπτη επιτυχία του Ελληνικού αθλητισμού.

    Ο Πέτρος Καπαγέρωφ ως μέλος του ΔΣ εκλέχθηκε ακόμα, στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ορισμού Διαιτητών, την οποία διατήρησε μέχρι και το 1984. Τότε εκλέχθηκε στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων και του Αναπτυξιακού Προγράμματος της ΕΟΚ, θέση που διατήρησε έως τον Μάρτιο του 1995.

    Την Ανοιξη του ίδιου χρόνου εξελέγη στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Από τον Ιούνιο του 2002 κατέχει τη θέση του Προέδρου.

    Στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις (Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα) που ανέλαβε η ΕΟΚ και έφερε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία, είχε πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο και διακρίθηκε για τις οργανωτικές και διοικητικές του ικανότητες, καθώς και για την εργατικότητά του.

    [10] Εν αναμονή η συνάντηση για το γήπεδο της Λεωφόρου

    6/12/2002 3:10:00 μμ

    Κοινή γραμμή υιοθετούν η ΠΑΕ και ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός όσον αφορά το θέμα του γηπέδου. Οι δυο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους, να τους δοθεί έκταση ίσης αξίας και διαστάσεων με τη Λεωφόρο. Σήμερα το απόγευμα (18.00) ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ερασιτέχνη Παναθηναϊκου, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Θεόδωρο Αλούπη προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα αυτό.

    [11] Αγωνία για τη ζωή των 28χρονων σιαμαίων

    6/12/2002 1:48:00 μμ

    Στους γιατρούς στη Σιγκαπούρη εναποθέτουν τις ελπίδες τους δύο Ιρανές σιαμαίες δίδυμες αδερφές, 28 ετών, που ενώνονται στο κεφάλι. Πρόκειται για μία εγχείριση που δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν σε ενήλικα άτομα. Οι δύο αδερφές, Laleh και Ladan Bijani, έκαναν έντονες φυσικές και ψυχολογικές εξετάσεις προτού μεταβούν στη Σιγκαπούρη πριν από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τον νευροχειρουργό Keith Goh, που είναι ο υπεύθυνος γιατρός, μέχρι το τέλος του χρόνου θα γνωρίζουν αν η εγχείριση έχει πιθανότητες επιτυχίας.

    ''Είμαστε τελείως διαφορετικές''

    Οι δίδυμες, που είναι και οι δύο νομικοί, αλλά έχουν πολύ διαφορετικές προσωπικότητες, είναι αισιόδοξες για την εγχείριση και ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα μπορούν να έχουν ξεχωριστές ζωές. Λάβανε την απόφαση να πάνε στη Σιγκαπούρη αφότου μάθανε για την επιτυχημένη εγχείριση που έκανε ο Dr Goh σε δίδυμα μωρά από το Νεπάλ που και αυτά ενώνονταν στο κεφάλι.

    Αν τελικά γίνει η επέμβαση, ο νευροχειρούργος θα πρέπει να χωρίσει τους δύο εγκεφάλους που βρίσκονται στο ίδιο κρανίο. "Το πρόβλημα είναι πως μετά από 28 χρόνια, οι εγκέφαλοι είναι τόσο κοντά ο ένας στον άλλο, που έχουν δημιουργηθεί σύνδεσμοι, οι οποίοι θα πρέπει να αποσυνδεθούν", υπογράμμισε ο Dr Goh.

    Το 1996 Γερμανοί γιατροί αρνήθηκαν να εγχειρίσουν τις δύο αδερφές μετά από εξετάσεις που έδειξαν ότι η επέμβαση μπορούσε να αποβεί μοιραία.

    Οι 28χρονες αδερφές αποφάσισαν ότι να χωριστούν εξαιτίας των μεγάλων διαφορών που έχουν. "Είμαστε δύο τελείως διαφορετικές προσωπικότητες, κολλημένες η μία με την άλλη", είπε η Ladan, η πιο εξωστρεφής από τις δύο. "Έχουμε διαφορετικούς τρόπους ζωής και πολύ διαφορετικές απόψεις για πολλά θέματα", συνέχισε.

    Οι δίδυμες υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν αυτή την κατάσταση για πολύ περισσότερο. Προς το παρόν πάντως, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο Θεό και την ιατρική ομάδα του Dr Goh.

    Σιαμαία δίδυμα γεννιούνται μόνο μία φορά στις 100.000 γεννήσεις, το 40 με 60% από τα οποία γεννιούνται νεκρά, ενώ το 35% πεθαίνει στην πρώτη μέρα.

    [12] Αρωματοθεραπεία για τους ασθενείς Αλτσχάιμερ

    6/12/2002 12:19:00 μμ

    Εναλλακτικές θεραπείες, όπως η αρωματοθεραπεία, μπορούν να βοηθήσουν ηλικιωμένους ασθενείς που πάσχουν από άνοια, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες. Τα φάρμακα και τα ηρεμιστικά που χορηγούνται στους ασθενείς προκειμένου να ελέγξουν τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας, συχνά έχουν δυσάρεστες παρενέργειες. Γι' αυτό το λόγο, οι γιατροί προτείνουν μερικές διαφορετικές θεραπείες, που είναι πιο ανεκτές από τους ασθενείς.

    Οι εναλλακτικές θεραπείες

    "Η αρωματοθεραπεία και οι θεραπείες με έντονο φως φαίνεται ότι είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές και μπορεί να έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στον έλεγχο προβλημάτων συμπεριφοράς των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια", δήλωσε ο Alistair Burns, καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στη Βρετανία.

    Συγκεκριμένα, ο Δρ. Burns και οι συνεργάτες του έκαναν τρεις δοκιμές τον τελευταίο χρόνο, οι οποίες απέδειξαν τον ευεργετικό χαρακτήρα της αρωματοθεραπείας και ιδιαίτερα του λεμονιού και της λεβάντας. Τα έλαια αυτά περιέχουν συστατικά που απορροφούνται από το σώμα και φαίνεται ότι βελτιώνουν κάποια από τα συμπτώματα της ασθένειας.

    Οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι η θεραπεία με έντονο φως, όπου ο ασθενής κάθεται μπροστά από ένα κουτί ισχυρού φωτός, ανακουφίζει την ανησυχία και τα προβλήματα συμπεριφοράς που συνοδεύουν την άνοια.

    "Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άνοια είναι πολύ ευάλωτοι. Τα συμπτώματα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, αλλά τα φάρμακα, αν και έχουν αποτελέσματα, μπορεί να είναι επικίνδυνα", δηλώνει ο Burns.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν από άνοια. Ο αριθμός των ασθενών αναμένεται σε 25 χρόνια να αυξηθεί σε 34 εκατομμύρια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 December 2002 - 17:52:29 UTC