Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικό θρίλερ με τις απαντήσεις
  • [02] Απεργεί το Δημόσιο
  • [03] Εξασθενούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα
  • [04] Η περιφερειακή ανάπτυξη στο υπουργικό συμβούλιο
  • [05] Νέα επτροπή του ΟΑΣΠ για εκτίμηση σεισμικού κινδύνου
  • [06] Πακιστάν: Έκρηξη με νεκρούς στο προξενείο των Σκοπίων
  • [07] Δύο οι υποψήφιοι αγοραστές της Ο.Α.
  • [08] Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία των σημάτων
  • [09] Μπάσκετ: Ήττα Παναθηναϊκού από την Ολύμπια

    [01] Διπλωματικό θρίλερ με τις απαντήσεις

    5/12/2002 10:42:00 πμ

    Χωρίς όρια είναι το διπλωματικό παιχνίδι του Ραούφ Ντενκτάς. Οι τουρκοκύπριοι, επικαλούμενοι βλάβη στα φαξ, δεν διαβίβασαν χθες την απάντησή τους στον γ.γ. ΟΗΕ, όπως είχαν υποσχεθεί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε και πήρε πίσω την απάντησή της στην επιστολή Ανάν, "λόγω στρεψοδικίας της τουρκικής πλευράς". Χθες, μια ώρα πριν την αναμενόμενη επίδοση της απαντητικής επιστολής, ο Ντενκτάς εισήχθη για δυο ώρες σε νοσοκομείο της Ν. Υόρκης. "Να αδράξουν την ευκαιρία του σχεδίου Ανάν" ζητά από τις δύο πλευρές ο Αμερικανός υφ. Εξωτερικών Μ. Γκρόσμαν.

    Οι ελληνοκυπριακές εισηγήσεις στο σχέδιο Ανάν

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, σχετικά με τις πρόνοιες του Σχεδίου που επιθυμεί να αλλάξει, αφορούν εφτά κύριους τομείς:

    Την εναρμόνιση προνοιών με το κοινοτικό κεκτημένο. Επικαλείται και τη γνωμοδότηση αξιωματούχων της Κομισιόν. Το θέμα των εποίκων και της ιθαγένειας που είναι συναφές. Τη διαφοροποίηση της θέσης για εκ περιτροπής προεδρία και μείωση της τρίχρονης συμπροεδρίας. Αύξηση της θητείας του Προέδρου αλλά και η αποτελεσματική εκπροσώπηση στα κοινοτικά όργανα. Τη μείωση των μεταβατικών διατάξεων που παραπέμπει στο θέμα της λειτουργικότητας και της μεταβατικής περιόδου που αφορά την επιστροφή προσφύγων. Τον περιορισμό του αριθμού των στρατευμάτων Ελλάδας και Τουρκίας που θα παραμείνουν μετά τη συμφωνία. Ο αριθμός θα αρχίσει από 2.000 στρατιώτες με τάση προς μείωση. Γίνεται σαφής αναφορά στον οπλισμό, στα πρότυπα της ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ των συμφωνιών του 1960. Στο εδαφικό, η θέση του Προέδρου Κληρίδη στοχεύει στην επιστροφή περισσοτέρων προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση (100.000 από 85.00Ο που προτείνει ο Ανάν). Συγκεκριμένα, κάνει ένα συνδυασμό των δύο χαρτών. Υποστηρίζει την επιστροφή των χωριών Πυργά, Λιμνιά, Πραστειό και χωριών της Καρπασίας. Εντάσσει στο εδαφικό και τον παλαιό δρόμο Αμμοχώστου-Λάρνακας (επιστρέφουν 4.500 πρόσφυγές), αναπροσαρμογές στην περιοχή του Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία (1.800 πρόσφυγες). Επίσης, προτείνεται θύλακας στην περιοχή Κυθρέας (επιστροφή 6.300 προσφύγων). Τέλος, προτείνεται οι τρεις ξένοι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου να διορίζονται από την Ε.Ε.

    Ερντογάν: Λύση ''πακέτο''

    Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ερντογάν σε συνεντεύξεις του σήμερα σε δυο ελληνικές εφημερίδες, στην "Καθημερινή" και την "Ελευθεροτυπία" μιλά για τις επιδιώξεις του σε ότι αφορά το Κυπριακό και την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε.

    Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, ζητά ταυτόχρονη ένταξη της Κύπρου και ημερομηνία ένταξης στην Ε.Ε. για την χώρα του.

    Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εντός του 2003.

    Να σημειώσουμε ότι ο Ρετζέπ Ερντογάν θα μεταβεί στις 10 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους, προκειμένου να ζητήσει την στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια της χώρας του να λάβει μία ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

    Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ύστερα από συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα τηρήσουν κοινή γραμμή στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και θα στείλουν θετικό μήνυμα στην Τουρκία ως προς την προσπάθειά της για ένταξη στην Ε.Ε.

    Την ίδια ώρα δημοσκόπηση θέλει το 58% των Γάλλων να αντιδρούν στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    Σύμφωνα με το περιοδικό Le Pelerin, μόλις το 29% εξ αυτών βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    ''Διπλωματική ασθένεια'' Ντενκτάς

    Την ύστατη ωρα, ο Ντενκτάς κατάφερε πάλι να στρέψει τους προβολείς της δημοσιότητας επάνω του και να ανατρέψει τα χρονοδιαγράμματα του Κοφι Ανάν. Αρχικά, όπως μετέδωσε το CNN Turk, o Τουρκοκύπριος ηγέτης εισήχθη στο Πρεσβυτεριανό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, με συμπτώματα πνευμονικού οιδήματος.

    Δύο ώρες αργότερα, ο κατοχικός ηγέτης, "πήρε εξιτήριο" από το νοσοκομείο και ανακοίνωσε ότι η επιστολή-απάντηση στον γ.γ. του ΟΗΕ θα επιδοθεί στην ώρα της, παράλληλα με αυτήν του πρόεδρου Κληρίδη. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο Ραούφ Ντενκτάς διαφωνεί με την επιστολή που συντάχθηκε ερήμην του.

    Σε προηγούμενες δηλώσεις του, σχολιάζοντας τη δήλωση του Κόφι Ανάν για την ένταξη μιας ενιαίας Κύπρου στην Ε.Ε., ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε χαρακτηριστικά: "Η φόρμουλα αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει. Στην Κύπρο ζουν δύο έθνη. Δεν μπορείτε να τα κάνετε ένα".

    Ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν, Φρεντ Έκχαρντ, επανέλαβε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι καθορισμένο και όπως είπε ο γ.γ. "υπάρχει ακόμη χρόνος, όμως πολλά θα εξαρτηθούν και από την έκταση των απαντήσεων της κάθε πλευράς".

    Από την πλευρά του, ο Κόφι Ανάν φέρεται να επιδιώκει μια κατ' αρχήν συμφωνία πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, βασισμένη στις επιστολές των δύο μερών.

    Επαφές Παπανδρέου στην Αγκυρα

    Την βούληση της τουρκικής ηγεσίας να λύσει το Κυπριακό και να συνεχίσει τις προσπάθειες ακόμα και αν δεν υπάρξει λύση μέχρι την 12η Δεκεμβρίου διαπίστωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ολοκληρώνοντας τις επαφές που είχε σήμερα στην Αγκυρα. Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι η νέα τουρκική ηγεσία αντιμετωπίζει μέσα από μια άλλη οπτική το Κυπριακό.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε την Τετάρτη στην Αγκυρα με τον πρωθυπουργό κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ, τον υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, τον πρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ντενίς Μπαϊκάλ, τον κ. Κεμάλ Ντερβίς και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζεμ.

    Σε δηλώσεις τους, οι δυο ομόλογοι υπουργοί επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχιστεί η ελληνοτουρκική συνεργασία και τόνισαν ότι αν δεν υπάρξει επίλυση του Κυπριακού μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης θα συνεχίσουν τις προσπάθειες και μετά τη Σύνοδο.

    Από την πλευρά του ο Γ. Γιακίς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της ημερομηνίας που ζητά η Τουρκία από την ΕΕ, είπε ότι η χώρα του επιθυμεί να παραμείνει στην πρώτη ομάδα διεύρυνσης. Ζήτησε ωστόσο, αποσύνδεση του θέματος της ημερομηνίας από τα άλλα ζητήματα. Σύμφωνα με διευκρινιστικές δηλώσεις του εκπροσώπου του κ. Γιακίς, ο υπουργός λέγοντας πρώτη ομάδα της διεύρυνσης εννοούσε το 2004, οπότε και θα συνεχιστεί η διεύρυνση του πρώτου κύκλου των υπό ένταξη χωρών.

    [02] Απεργεί το Δημόσιο

    5/12/2002 11:11:00 πμ

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία έχει εξαγγείλει για σήμερα Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στους ΠΟΕ - ΟΤΑ, η διδασκαλική Ομοσπονδία, η ΟΛΜΕ, καθώς και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Στις 11 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στον πεζόδρομο της οδού Κοραή και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

    Πολλά τα προβλήματα στο ''Ελ. Βενιζέλος''

    Για διάβρωση και μείωση της αγοραστική δύναμης των εργαζομένων έκανε λόγο μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, που αναφερόμενος στα αιτήματα, δήλωσε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν στην εισοδηματική πολιτική και στη μετάθεση του χρόνου εφαρμογής του νέου μισθολογίου.

    Kλειστά είναι νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν οι εφορίες, τα υπουργεία και οι Δημόσιοι Οργανισμοί. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα κινηθούν κανονικά.

    Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί από το πρωί στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", λόγω της 24ωρης απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

    Δεκάδες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού τόσο ελληνικών όσο και ξένων αεροπορικών εταιρειών έχουν ματαιωθεί, ενώ θα πραγματοποιείται μόνο μία πτήση ανά προορισμό εσωτερικού και ανά χώρα εξωτερικού.

    Το επιβατικό κοινό θα πρέπει να επικοινωνεί με το αεροδρόμιο ή με τις αεροπορικές εταιρείες για να ενημερώνεται για τις πτήσεις που το αφορούν.

    [03] Εξασθενούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα

    5/12/2002 10:26:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν χθες τη χώρα, σήμερα θα περιοριστούν στα ανατολικά και από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από το απόγευμα της Παρασκευής. Από το πρωί, βροχές, και κατά τόπους έντονες καταιγίδες αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας, συνθέτουν το σκηνικό του σημερινού καιρού, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας. Ωστόσο, χαμηλά παραμένει η στάθμη του νερού στον Κηφισό. Οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Με προβλήματα η κίνηση στους περισσότερους δρόμους της πρωτεύουσας.

    Μετά την πρόσκαιρη υποχώρηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, επετράπη από τις 6 το πρωί ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Με πλοία κλειστού τύπου, εκτελούνται και τα δρομολόγια προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

    Ωστόσο, πολλά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία, που έπληξε χθες πολλές περιοχές της επικράτειας.

    Η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε επί οκτώ ώρες στη Χίο, μετέτρεψε σε λίμνη την περιοχή Λήμνου στα Καρδάμυλα, καθώς δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν και χρειάστηκε να ανοιχτούν χαντάκια, προκειμένου τα νερά να βρουν διέξοδο στη θάλασσα.

    Οι άντρες της Πυροσβεστικής μετέφεραν εσπευσμένα στο γηροκομείο δύο ηλικιωμένες γυναίκες από το σπίτι τους, που είχε πλημμυρίσει.

    Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Κέρκυρα. Πολλά σπίτια και κεντρικοί δρόμοι πλημμύρησαν, ενώ σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    [04] Η περιφερειακή ανάπτυξη στο υπουργικό συμβούλιο

    5/12/2002 8:42:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Με θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη και την πορεία του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης συνεδριάζει σήμερα στις 10 το πρωί το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού. Το απόγευμα, ο κ. Σημίτης θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς Οικονομίας, Εργασίας και Εσωτερικών, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο καθιέρωσης της μερικής απασχόλησης στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι στόχος του υπουργείου είναι να καθιερωθεί η μερική απασχόληση σε θέσεις κοινωνικής εργασίας, όπως οι σχολικοί φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών καθώς και στο πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι.

    [05] Νέα επτροπή του ΟΑΣΠ για εκτίμηση σεισμικού κινδύνου

    5/12/2002 8:26:00 πμ

    Μία νέα μόνιμη ειδική επιστημονική επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου συστήνεται από τον ΟΑΣΠ, που θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Τσακλίδη, η επιτροπή θα αποτελείται από 13 μέλη, με πρόεδρο το Γιώργο Σταυρακάκη, διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ρόλος της επιτροπής θα είναι να γνωμοδοτεί σε περιπτώσεις ύπαρξης πληροφοριών για προγνώσεις σεισμών, καθώς και σε μετασεισμικές περιόδους.

    [06] Πακιστάν: Έκρηξη με νεκρούς στο προξενείο των Σκοπίων

    5/12/2002 8:15:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο προξενείο των Σκοπίων στο Καράτσι του Πακιστάν, με αποτέλεσμα τρία άτομα να χάσουν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Νεκροί είναι δύο Πακιστανοί, μία εκ των οποίων γυναίκα, και ένας χριστιανός φύλακας του προξενείου. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου τα χέρια και τα πόδια των θυμάτων ήταν δεμένα, ενώ τους είχαν φιμώσει και τους είχαν κόψει το λαιμό με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Αγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της έκρηξης και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Σιέντ Καμάλ Σαχ, που πρόσθεσε ότι "φαίνεται πως είναι τρομοκρατική ενέργεια", ωστόσο οι αρχές δεν έχουν εντοπίσει κάποιον ύποπτο ως δράστη.

    [07] Δύο οι υποψήφιοι αγοραστές της Ο.Α.

    5/12/2002 10:58:00 πμ

    Δύο είναι τελικά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι προτιμητέοι επιχειρηματικοί όμιλοι για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αγορά της Ολυμπιακής Αεροπορείας. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, οι δύο που επελέγησαν μεταξύ των έξι, που είχαν υποβάλει προσφορές, είναι οι Ετζίαν Ερλάιν , του ομίλου Βασιλάκη και η Γκόλντεν Αβιέισον , του εφοπλιστή Σταμάτη Ρέστη. Οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης, Alpha, Εμπορική και Εθνική, εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση τους παραπάνω ομίλους, ενώ οι άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα από το υπουργείο Μεταφορών, καθώς ο κ. Βερελής βρίσκεται, αυτή την ώρα, εν πτήση για τις Βρυξέλλες.

    Το Ελληνικό Δημόσιο αποβλέπει τουλάχιστον 150 εκ. ευρώ για τη "Νέα Ολυμπιακή", η οποία έχει προκύψει από τη συγχώνευση του πτητικού έργου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και των Μακεδονικών Αερογραμμών.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει εντός δέκα ημερών ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, ενώ εκπρόσωποι των εργαζομένων της Ολυμπιακής συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της Ευρωπαίας Επιτρόπου Μεταφορών Λαγιόλα Ντε Παλάθιο και ζήτησαν την απρόσκοπτη εξυγίανση του αερομεταφορέα.

    [08] Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία των σημάτων

    5/12/2002 8:57:00 πμ

    Στις 31 Δεκεμβρίου, λήγει η προθεσμία για την προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας για οχήματα και μοτοσικλέτες. Για τα αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, η προμήθεια του ειδικού σήματος γίνεται μόνο από τις εφορίες με την προσκόμιση της άδειας κυκλοφορίας. Για τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης τα σήματα διατίθενται από τις Τράπεζες, με την προσκόμιση του ειδοποιητηρίου και μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Από την ημερομηνία αυτή και μέχρι το τέλος του χρόνου τα σήματα θα χορηγούνται μόνο από τις εφορίες.

    [09] Μπάσκετ: Ήττα Παναθηναϊκού από την Ολύμπια

    4/12/2002 11:51:00 μμ

    Την τρίτη ήττα του στην ευρωλίγκα υπέστη απόψε ο Παναθηναϊκός. Οι πρωταθλητές Ευρώπης ηττήθηκαν με 77-70 (ημίχρονο 45-34) στη "Χάλα Τίβολι" της Λιουμπλιάνα από την Ολύμπια και υποχώρησαν στην τρίτη θέση του Β' ομίλου, μετά από επτά αγώνες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 5 December 2002 - 9:54:18 UTC