Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό
  • [02] Κρίσιμη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για το εξοπλιστικό
  • [03] Υποβολή αιτήσεων για τα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού
  • [04] Ληστεία σε κατάστημα παιχνιδιών στο ''Σείριο''
  • [05] Λάβα από την Αίτνα απειλεί τουριστικό θέρετρο
  • [06] Απεργιακές κινητοποιήσεις παραλύουν τη Γαλλία
  • [07] Πολύνεκρο τροχαίο στην Ινδία
  • [08] Ο Λούσιο Γκουτιέρες νέος πρόεδρος του Ισημερινού
  • [09] Τρομοκρατούν οι μετασεισμοί στο Πακιστάν
  • [10] Διχασμένοι οι Βρετανοί για τον πόλεμο στο Ιράκ
  • [11] Επεκτείνεται η online βιβλιοθήκη του ΜΙΤ
  • [12] Η βία προτιμά τις γυναίκες
  • [13] Τσόρτσιλ: Ο πιο αγαπημένος των Βρετανών

    [01] Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό

    25/11/2002 10:50:00 πμ

    Κορύφωση της διπλωματικής κινητικότητας για το Κυπριακό αναμένεται τις επόμενες ημέρες, καθώς απομένουν περίπου δύο εβδομάδες μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μεταβαίνει στο Λονδίνο και αύριο στην Ουάσιγκτον για σχετικές συνομιλίες με τους ομολόγους του. Ο ειδικός σύμβουλος του Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σοτο, θα έχει επαφές με τον πρόεδρο Κληρίδη, και θα επισκεφθεί Αθήνα και Αγκυρα, για νέο κύκλο επαφών, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γ. Γιακίς, ήδη συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Σημαντικά ζητήματα επί τάπητος ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ

    H διήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό αλλά θα καλύψει και τις διμερείς σχέσεις και άλλα διεθνή ζητήματα.

    Ο αρχηγός της ελληνικής διπλωματίας θα συναντηθεί με την Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, αύριο Τρίτη, και τον ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, την Τετάρτη.

    Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Ιανουαρίου.

    Εκτός του Κυπριακού το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων μετά την κατάθεση του σχεδίου Ανάν, θα συζητηθούν εκτενώς οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και το αμερικανικό αίτημα για ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που βρίσκει σύμφωνη την Αθήνα με την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα επιδείξει πνεύμα συνεργασίας για τη λύση του Κυπριακού.

    Τα δυο αυτά θέματα συζήτησαν χθες στη Νέα Υόρκη και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς ο οποίος πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στην αμερικανική μεγαλούπολη για να έχει την πρώτη άμεση επαφή και ανταλλαγή απόψεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

    Τις συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους δυο υπεύθυνους για την χάραξη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα απασχολήσουν επίσης οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, αλλά και διεθνή θέματα όπως ο ευρω-ατλαντικός διάλογος, η κατάσταση στο Ιράκ και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Κατά την σύντομη παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών θα δώσει επίσης τηλεοπτικές συνεντεύξεις στο δίκτυο C-SPAN, που καλύπτει επί μονίμου βάσεως πολιτικά θέματα και τη δράση της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, όπως και στο CNN, ενώ θα συναντηθεί με διπλωματικούς συντάκτες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Θα αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον το απόγευμα της Τετάρτης.

    Διπλωματικός μαραθώνιος

    Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μίλησε με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της εκστρατείας προώθησης των ελληνικών θέσεων ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη στις 12 Δεκεμβρίου.

    Επισήμανε σε όλους τους συνομιλητές του οτι η Ελλάδα επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

    Η αναβλητική στάση της Τουρκίας, η οποία δημιουργεί δυσκολίες στην επίλυση των προβλημάτων, επισημάνθηκε από όλους του συνομιλητές του πρωθυπουργού, όπως ο ίδιος δήλωσε στους Έλληνες δημοσιογράφους. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο των καθαρών λύσεων, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δεν θα δεχθεί διαπραγματεύσεις με όρους και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να το πετύχει.

    Ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις επαφές και τα ταξίδια έως τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τονίζοντας ότι η ένταξη της Κύπρου πρέπει να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από το πολιτικό πρόβλημα, ενώ υποστήριξε ότι η απάντηση της Ελλάδας στους αστερίσκους και τις υποσημειώσεις είναι οι καθαρές λύσεις.

    Να σημειώσουμε ότι τις προσεχείς ημέρες αναμένεται στην Κύπρο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Κόφι Αναν σχεδιάζει να προσκαλέσει στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες τους Κληρίδη και Ντενκτάς.

    Επίσης την Αθήνα και την Αγκυρα θα επισκεφθεί και ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο οποίος όμως δεν έχει προγραμματίσει επίσκεψη και στην Κύπρο.

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, εξ άλλου, αναμένεται να συζητηθούν, σήμερα, και στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

    Αρνητική η στάση της Τουρκίας

    Εν τω μεταξύ αρνητικός στην προοπτική επιστροφής εδαφών στους Ελληνοκυπρίους, όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν, εμφανίστηκε, ο νέος ισχυρός άνδρας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, μετά τη συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι χρειάζεται βελτίωση των προτάσεων για το εδαφικό και επισήμανε πως άλλο είναι η διαπραγμάτευση και άλλο η αποδοχή του σχεδίου.

    "Πιστεύουμε ότι πρέπει να βελτιωθεί η γραμμή στο εδαφικό και να υπάρξει πιο ίση κατανομή των υδάτινων πηγών. Υπάρχουν προβλήματα σχετικά με τη δομή του κράτους. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς διαπραγμάτευση" είπε ο Γιακίς ο οποίος θα συναντηθεί εκ νέου με τον Ντενκτάς στις 21.30 ώρα Ελλάδας.

    [02] Κρίσιμη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για το εξοπλιστικό

    25/11/2002 8:55:00 πμ

    Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εν μέσω αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορμή η σκληρή κριτική της ΝΔ για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία επισήμανε οτι η αδιαφάνεια και η παραβίαση της νομιμότητας επιβαρύνουν τον φορολογούμενο και δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ανάθεση προμηθειών σε ημετέρους έχει γίνει κανόνας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ντροπή με ανυπόστατα στοιχεία και ανακρίβειες η ΝΔ να δημιουργεί τεχνητές σκιές σε θέματα μείζονος εθνικής σημασίας, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Αντιπαράθεση Ρουσόπουλου-Πρωτόπαπα

    Ο κ. Πρωτόπαππας στην απάντησή του αναφέρεται στην "αγωνιώδη και συνεχή ενασχόληση της ΝΔ με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ", η οποία, όπως τονίζει, "δημιουργεί εύλογα και σοβαρά ερωτήματα" και αναρωτιέται αν το θέμα της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ "έχει κάποιο ειδικό ενδιαφέρον για το κόμμα της ΝΔ".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει επίσης ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τηρεί όλες τις διαδικασίες και οι αποφάσεις της χαρακτηρίζονται πάντα από αποτελεσματικότητα και διαφάνεια".

    Επαναλαμβάνει επίσης ότι η ΝΔ με "ανυπόστατα στοιχεία και ανακρίβειες δημιουργεί τεχνητές σκιές σε θέματα μείζονος εθνικής σημασίας", χαρακτηρίζοντας "ντροπή" αυτή την πρακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Από τις αποφάσεις του θα αποδειχθεί αν η κυβέρνηση έχει ως γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος ή την εξυπηρέτηση των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που κινούνται γύρω από τις προμήθειες υποστήριξε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος.

    [03] Υποβολή αιτήσεων για τα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού

    25/11/2002 8:02:00 πμ

    Από σήμερα έως και τις 25 Μαΐου του 2003 θα μπορούν οι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που διαμένουν στο νομό Αττικής, να απογράφονται για την κλήρωση των 2.300 κατοικιών του Ολυμπιακού Χωριού. Η παράδοση των κατοικιών θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2005. Υπολογίζεται ότι θα στεγάσουν 10 με 11 χιλιάδες εργαζόμενους.

    [04] Ληστεία σε κατάστημα παιχνιδιών στο ''Σείριο''

    25/11/2002 9:16:00 πμ

    Περισσότερα από 100.000 ευρώ, είναι συμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η λεία ένοπλης ληστείας που έγινε στις 10 το βραδυ στο κατάστημα ''Τζαμπο'' που βρίσκεται στο ''Σείριο'' στο 42ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Τρεις κουκουλοφόροι με την απειλή πιστολιών ακινητοποίησαν έξι υπαλλήλους και τρεις πελάτες, άρπαξαν όλα τα χρήματα που βρίσκονταν στο κατάστημα και αφού κλείδωσαν τον κόσμο μέσα, διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο.

    [05] Λάβα από την Αίτνα απειλεί τουριστικό θέρετρο

    25/11/2002 9:40:00 πμ

    Πυκνό ποτάμι λάβας απειλεί ένα παραθεριστικό καταφύγιο στις νότιες πλαγιές του όρους Αίτνα, έπειτα από πέντε τουλάχιστον σεισμικές δονήσεις που έσεισαν χθες την περιοχή, αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν άρον -άρον τα σπίτια τους. Οι τουριστικές εγκαταστάσεις στη νοτιοανατολική πλαγιά του ηφαιστείου ήδη έχουν εκκενωθεί και τα τοπικά συνεργεία διάσωσης εργάζονται πυρετωδώς για να υψώσουν έναν τοίχο ύψους 15 μέτρων για να προστατεύσουν το καταφύγιο.

    Κανένας κάτοικος δεν τραυματίσθηκε και κανένα κτήριο δεν υπέστη βλάβες από τις σεισμικές δονήσεις που είχαν μέγεθος από 2.5 έως 3.7 βαθμούς Ρίχτερ.

    ''Ήταν σαν να αναβίωνε ένας εφιάλτης, οι τοίχοι σείονταν θαρρείς για μία αιωνιότητα'', δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ANSA ο Ενρίκο Παπαλάρντο, δήμαρχος της παρακείμενης πόλης Σάντα Βενερίνα.

    Ορισμένοι από τα τελεφερίκ του σκι έχουν χαθεί μέσα στη λάβα, που έχει ξεχυθεί σε απόσταση 600 μ.

    Η Αίτνα, το πλέον ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη, από τον περασμένο μήνα έχει ξεκινήσει πλέον να δραστηριοποιείται, με ποταμούς από λάβα να αναβλύζουν, με πυκνούς καπνούς και τέφρα, που μάλιστα είχαν προκαλέσει το κλείσιμο του κοντινού αεροδρομίου της Κατάνια για πολλές ημέρες.

    [06] Απεργιακές κινητοποιήσεις παραλύουν τη Γαλλία

    25/11/2002 11:20:00 πμ

    Οδοφράγματα σε 80 οδικές αρτηρίες σε όλη τη Γαλλία άρχισαν να στήνουν σήμερα οι οδηγοί φορτηγών μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοσίας και συνδικάτων για μισθολογικές αυξήσεις. Τα συνδικάτα στο δημόσιο τομέα κατέρχονται επίσης αύριο σε εικοσιτετράωρη απεργία και ετοιμάζουν μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον των ιδιωτικοποίησεων, σε μία επίδειξη δύναμης προς την κυβέρνηση Ραφαρέν. Οι κινητοποιήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να σχηματιστούν μεγάλες ουρές στα πρατήρια βενζίνης καθώς οι οδηγοί φοβούνται ότι επόμενος στόχος των απεργών θα είναι ο αποκλεισμός των δεξαμενών καυσίμων.

    ''Οι κινητοποιήσεις μας άρχισαν. Η εργοδοσία έκανε μια προσφορά που δεν ικανοποιεί τα αιτήματα μας'', δήλωσε στέλεχος του συνδικάτου που εκπροσωπεί τους οδηγούς φορτηγών.

    Οι οδηγοί απέκλεισαν τα κεντρικά γραφεία μεγάλου γραφείου μεταφορών κοντά στο Μπορντώ, καθώς και αγορά χονδρικής πώλησης στη Λίλ, πριν ακόμη καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Η γαλλική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η αστυνομία θα επέμβει για να σταματήσει τα οδοφράγματα και απείλησε με αφαίρεση άδειας τους οδηγούς που θα πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις.

    Από το βράδυ κατεβαίνουν σε 32ωρη απεργία και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να απειλούνται με ματαίωση εκατοντάδες πτήσεις.

    [07] Πολύνεκρο τροχαίο στην Ινδία

    25/11/2002 9:53:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν στην κεντρική Ινδία όταν λεωφορείο γεμάτο επιβάτες συνετρίβη σε χαράδρα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος όταν έσκασε ένα από τα μπροστινά λάστιχα με αποτέλεσμα το λεωφορείο να πέσει σε χαράδρα βάθους 30 μέτρων στο κρατίδιο Μάντια Πραντές, 625 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Νέου Δελχί. "Είκοσι εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά πέθαναν ακαριαία, άλλοι επτά υπέκυψαν κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο" δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ορισμένοι από τους 45 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [08] Ο Λούσιο Γκουτιέρες νέος πρόεδρος του Ισημερινού

    25/11/2002 9:34:00 πμ

    Ο Αριστερός συνταγματάρχης Λούσιο Γκουτιέρες είναι ο νέος πρόεδρος του Ισημερινού, κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο Γκουτιέρες συνγκεντρώνει το 54,35% των ψήφων, έναντι 45,65% του δεξιού υποψηφίου του Αλβαρο Νοβόα, με καταμετρημένο το 97,49% των ψήφων. Ο υποψήφιος της λαϊκής δεξιάς Αλβαρο Νοβόα παραδέχθηκε ανοιχτά σήμερα τα ξημερώματα την ήττα του από τον Λούσιο Γκουτιέρες, με ένα εύγλωττο "δεν νίκησα". "Ο Αλβαρο Νοβόα παραδέχθηκε πως δεν νίκησε κι ευχαριστεί τους ψηφοφόρους του", τόνισε ο εκπρόσωπός του Ιβαν Καρμινιάνι.

    [09] Τρομοκρατούν οι μετασεισμοί στο Πακιστάν

    25/11/2002 11:29:00 πμ

    Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι κοιμούνται τις νύχτες στο ύπαιθρο παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί στα βουνά του βορείου Πακιστάν, καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονται και προκαλούν φόβους για νέο μεγαλύτερο σεισμό από εκείνον την περασμένης εβδομάδας, που στοίχισε τη ζωή 23 ανθρώπων. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι χιλιάδες πολίτες αρνούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού φοβούνται μήπως καταρρεύσουν. Μετά τον σεισμό που έγινε την Πέμπτη έχουν καταγραφεί περισσότερες από 100 μετασεισμικές δονήσεις.

    ''Έπικρατεί τσουχτερό κρύο τη νύχτα και οι άνθρωποι που τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ρωγμές λένε πως προτιμούν να κοιμούνται στο ύπαιθρο'', δήλωσε ο Σαχρούκ Αρμπάμπ, υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα την κατάσταση στο βόρειο Πακιστάν.

    Ο κύριος σεισμός έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης, είχε μέγεθος 5,5 Ρίχτερ, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 23 ανθρώπων και προκάλεσε καταστροφές σε εκατοντάδες κτίρια.

    Οι σεισμόπληκτοι έχουν άμεση ανάγκη για σκηνές, αλλά οι δρόμοι έχουν κλείσει εξαιτίας κατολισθήσεων. Μέχρι στιγμής οι βασικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής σε τρόφιμα και φάρμακα καλύπτονται από τις αποστολές που κάνουν ελικόπτερα του στρατού.

    [10] Διχασμένοι οι Βρετανοί για τον πόλεμο στο Ιράκ

    25/11/2002 10:46:00 πμ

    Μοιρασμένη στα δύο στέκει η κοινή γνώμη στη Βρετανία όσον αφορά το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ, με το 39% να τάσσεται υπέρ του και το 40% να εναντιώνεται, ωστόσο ο αριθμός όσων υποστηρίζουν την ένοπλη επέμβαση αυξάνεται συνεχώς, αποκαλύπτει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Guardian. Ενδεικτική είναι η αύξηση σε 39% των όσων επιθυμούν σήμερα τον πόλεμο στο Ιράκ, από 32% στις αρχές Νοεμβρίου, τονίζεται στην έρευνα που πραγματοποίησε το ινστιτούτο ICM στις 21 και 22 Νοεμβρίου, με δείγμα 1,047 ενηλίκους.

    Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων μηνών, εκτός από την έξαρση της κοινής γνώμης υπέρ του πολέμου που καταγράφηκε τις αμέσως επόμενες ημέρες από την επίθεση στο Μπαλί. Οι θιασώτες του πολέμου φαίνεται πως προήλθαν από τις τάξεις των αναποφάσιστων, των οποίων το ποσοστό έπεσε στο 21% από 27%. Σήμερα στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί μία αποφασιστική συνεδρίαση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα έναντι του Σαντάμ Χουσέιν.

    [11] Επεκτείνεται η online βιβλιοθήκη του ΜΙΤ

    25/11/2002 10:02:00 πμ

    Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) προσθέτει στις online παροχές του μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, αυξάνοντας τον ήδη πελώριο και αυξανόμενο κατάλογο εκπαιδευτικού υλικού που δημιουργείται σε ψηφιακή μορφή. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη, που καλείται DSpace-Ψηφιακός Χώρος, θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο και επιτρέπει την αποθήκευση δεδομένων, όχι μόνο με τη μορφή κειμένου, αλλά και με εικόνα, ήχο, γραφικά κλπ. Το σύστημα λειτουργεί με λογισμικό ανοιχτής πηγής, που αναπτύχθηκε σε σύμπραξη με την Χιούλετ Πάκαρτ (ΗΡ).

    Αυτό σημαίνει ότι και άλλα ινστιτούτα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή να προσαρμόσουν το -χωρίς δικαιώματα εκμετάλλευσης- πρόγραμμα, για να δημιουργήσουν τις δικές τους ψηφιακές βιβλιοθήκες, οι οποίες εύκολα θα μπορούσαν να συνδεθούν με την κοινοπραξία της ΝτιΣπέις.

    Τους επόμενους μήνες, άλλα επτά πανεπιστήμια θα βρίσκονται ον-λάιν. Πρόκειται για το Κέμπριτζ της Βρετανίας, το Κολούμπια, το Κορνέλ, το Οχάιο Στέιτ, το Ρότσεστερ, το Τορόντο και το Ουάσινγκτον Στέιτ.

    Μετά από μια αρχική περίοδο δοκιμών που διήρκεσε ένα έτος, εκφράζεται η ελπίδα, ο αριθμός των πανεπιστημίων που συμμετέχουν να επεκταθεί.

    Πηγή: Infonomics ICT Weekly / CNN / AP

    [12] Η βία προτιμά τις γυναίκες

    25/11/2002 9:38:00 πμ

    Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και γνώμονα την ευαισθησία, το ραδιόφωνο του KOSMOS 93,6 και η ΕΡΤonline παρουσιάζουν ένα εκτενές και περιεκτικό αφιέρωμα για την βία κατά των γυναικών, με αποκαλυπτικά στοιχεία και θλιβερά γεγονότα από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα.

    Κοινή προσπάθεια:ΕΡΤonline - KOSMOS 93.6

    Από τις 8 το πρωί ως τις 12 το βράδυ, όλοι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του KOSMOS 93,6 θα κάνουν αναφορές στο θέμα της βίας κατά των γυναικών, ενώ στο ξεχωριστό δικτυακό τόπο της ΕΡΤonline οι χρήστες του Internet θα έχουν, μεταξύ άλλων, πρόσβαση σε μια μοναδική βάση δεδομένων, η οποία θα περιλαμβάνει οδηγό με τις μορφές βίας σε όλον τον κόσμο και τα εγκλήματα «τιμής», που γίνονται εις βάρος των γυναικών, στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, παρουσίαση των διαφορετικών μορφών ενδοοικογενειακής βίας, στοιχεία για την εμπορία γυναικών και ανηλίκων (trafficking) στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Παράλληλα, οι χρήστες του Διαδικτύου, θα μπορούν, διατηρώντας την ανωνυμία τους να καταθέσουν τις απόψεις τους γύρω από το θέμα μέσα από ένα Forum ιδεών και να έχουν πρόσβαση σε έναν οδηγό με ενδιαφέροντες δικτυακούς τόπους.

    [13] Τσόρτσιλ: Ο πιο αγαπημένος των Βρετανών

    25/11/2002 11:15:00 πμ

    Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο συντηρητικός πρωθυπουργός που κυβέρνησε τη Βρετανία στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είναι από χθες σύμφωνα με ψηψοφορία που διεξήχθη από το BBC ο πιο σπουδαίος Βρετανός όλων των αιώνων. Επί ένα μήνα, το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Μ. Βρετανίας, παρουσίαζε σε ώρες αυξημένης τηλεθέασης πορτραίτα των προσωπικοτήτων που συνέβαλαν στην ιστορική και πολιτιστική ακτινοβολία της χώρας. Ο Τσόρτσιλ κατέκτησε άνετα την πρώτη θέση ενώ στο τοπ τεν της ψηφοφορίας βρέθηκαν μεταξύ άλλων η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Ισαάκ Νεύτων, η βασίλισσα Ελισάβετ Ι, και ο επαναστάτης αρχηγός Ολιβερ Κρόμγουελ.

    Μπροστά από τους Σαίξπηρ, Λένον, Νταϊάνα

    Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είχε ανακοινώσει στους Βρετανούς, μόλις τρεις ημέρες μετά την εκλογή του, πως δεν έχει τίποτε άλλο να τους προσφέρει παρά ''αίμα, κόπους, δάκρυα και ιδρώτα'', κατάφερε να ξεπεράσει σε ψήφους τον Γουίλιαμ Σαίξπηρ, τον Τζον Λένον και τον ναύαρχο Οράτιο Νέλσον.

    Ο Τσόρτσιλ, συγκέντρωσε 447.423 ψήφους, με δεύτερο τον μηχανικό Ισαμπάρντ Κίνγκτομ Μπρούνελ, τον κατασκευαστή των πρώτων πλοίων με προπέλα, ο οποίος έλαβε 45.000 ψήφους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία που πήραν μέρος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, οι τηλεθεατές μπορούσαν να ψηφίσουν τηλεφωνικά αλλά και με Email.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 November 2002 - 10:07:20 UTC