Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανησυχία Ανάν για τις καθυστερήσεις
  • [02] Σύσκεψη πριν την αναχώρηση Σημίτη για Πράγα
  • [03] Πράξη ο ευρωστρατός εντός εξαμήνου
  • [04] Κινητοποιήσεις γιατρών του ΙΚΑ
  • [05] Οδικές εργασίες στο Χαλάνδρι
  • [06] Έκρηξη στη Γλυφάδα
  • [07] Διαβεβαιώσεις Ιράκ για συνεργασία με ΟΗΕ
  • [08] Αγώνας για περιορισμό της οικολογικής καταστροφής
  • [09] ΗΠΑ: Ιδρυση υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας
  • [10] Ήττα των Ελπίδων από την Πορτογαλία
  • [11] Αρση Βαρών: 7ος στο σύνολο ο Χατζίδης
  • [12] Εθνική μπάσκετ: Αποφασισμένη για νέα νίκη
  • [13] Βρέθηκε η αιτία για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου;
  • [14] Η ευτυχία παράγοντας μακροζωίας;

    [01] Ανησυχία Ανάν για τις καθυστερήσεις

    20/11/2002 10:32:00 πμ

    Την ανησυχία του για τη μη τήρηση των προθεσμιών του σχεδίου λύσης του Κυπριακού εξέφρασε με δήλωσή του το βράδυ ο γ.γ του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι κι αυτές αποτελούν μέρος του σχεδίου. Στη δήλωση του, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι έλαβε επιστολή του κ. Κληρίδη, στην οποία εξέφραζε την ετοιμότητά του για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά ως τώρα δεν έχει λάβει παρόμοια ένδειξη από την τουρκοκυπριακή πλευρά. "Πολύτιμο κεφάλαιο'', χαρακτήρισε την εθνική ομοψυχία που διαπίστωσε ο Κ. Σημίτης σχετικά με το σχέδιο Ανάν, ολοκληρώνοντας τις επαφές του χθες και με τις ηγεσίες του Κ.Κ.Ε και του ΣYN.

    Επανεκτίμηση της κατάστασης από ΟΗΕ

    "Γνωρίζουμε ότι ο κ. Ντενκτάς παραμένει νοσηλευόμενος στη Νέα Υόρκη", αναφέρεται στη δήλωση του Κ. Ανάν, "πρέπει όμως, να βρεθεί το ταχύτερο τρόπος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι περαιτέρω καθυστέρηση θα κατέληγε στην εξάλειψη της παρουσιαζόμενης σήμερα ευκαιρίας".

    Ο Κόφι Ανάν ζήτησε από τον ειδικό σύμβουλο του, κ. Ντε Σότο να τον συναντήσει στην Ευρώπη στο τέλος της εβδομάδας, ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και να εξετάσει τι μπορούν να κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη για την προώθηση της διαδικασίας.

    Εθνική ομοψυχία

    "Παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις των πολιτικών αρχηγών, υπάρχει ισχυρή θέληση για λύση του Κυπριακού, που δεν επηρεάζεται από κομματικές σκοπιμότητες. Η Ελλάδα μπορεί και θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων'', υπογράμμισε ο Κώστας Σημίτης μετά τις συναντήσεις που είχε με την Αλέκα Παπαρήγα και το Νίκο Κωνσταντόπουλο, στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών. "Είναι αυτονόητο πως θέλουμε λύση, όχι όμως οποιαδήποτε λύση. Θέλουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση, που θα είναι λειτουργική στο πλαίσιο του ΟΗΕ", κατέληξε ο κ. Σημίτης, συνοψίζοντας τις εντυπώσεις του από τις συνομιλίες που είχε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς αναφορικά με το σχέδιο Ανάν.

    Απαισιόδοξη για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού εμφανίστηκε η γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον κ. Σημίτη. Τόνισε ότι όλο το σκηνικό των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων διεξάγεται με το πιστόλι στον κρόταφο της Κύπρου.

    Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, από πλευράς του, δήλωσε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να στηρίξουν τη διαπραγματευτική θέση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου.

    Εν τω μεταξύ, έκτακτη Ιερά Σύνοδο για σήμερα έχει συγκαλέσει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν.

    [02] Σύσκεψη πριν την αναχώρηση Σημίτη για Πράγα

    20/11/2002 10:51:00 πμ

    Με αντικείμενο την προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στην Πράγα, πραγματοποιείται αυτή την ώρα σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Γιάννος Παπαντωνίου και Χρήστος Πρωτόπαπας. Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να κληθούν να ενταχθούν στη Συμμαχία η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Επίσης θα συζητηθεί και η ένταξη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Ο κ. Σημίτης θα αναχωρήσει για την Πράγα, σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 14.30.

    Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο Κώστας Σημίτης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου σχετικά με την προετοιμασία συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ τις επόμενες ημέρες.

    Θα τεθούν επί τάπητος:

    η αγορά νέων οπλικών συστημάτων όπως κορβέτες, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα και ο εκσυγχρονισμός φρεγατών.

    [03] Πράξη ο ευρωστρατός εντός εξαμήνου

    20/11/2002 8:32:00 πμ

    Tην πολιτική βούληση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσουν λειτουργική μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρίας, την ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη ταχείας επέμβασης, εξέφρασε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, που προήδρευσε στις εργασίες του Συμβουλίου των υπουργών Αμυνας των "15". Ο κ. Παπαντωνίου ανήγγειλε ότι το Μάιο του 2003 θα συγκληθεί στην Αθήνα σύνοδος των υπουργών Αμυνας τόσο της ΕΕ όσο και των υποψηφίων χωρών, προκειμένου να καλυφθούν και οι τελευταίες ελλείψεις σε ότι αφορά τη λειτουργικότητα του ευρωστρατού. Πρόσθεσε, όμως, ότι σε πρώτη φάση η δύναμη αυτή θα αναλαμβάνει μικρής εμβέλειας επιχειρήσεις, ενώ στη συνέχεια οι δυνατότητές της θα αυξηθούν. Ο ύπατος εκπρόσωπος, Χαβιέ Σολάνα, συνέδεσε το ζήτημα του ευρωστρατού με τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι η αποδοχή του σχεδίου Ανάν από τις δύο κοινότητες της Κύπρου θα διευκόλυνε τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για τον ευρωστρατό με την Τουρκία.

    [04] Κινητοποιήσεις γιατρών του ΙΚΑ

    20/11/2002 8:13:00 πμ

    Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι γιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι εξήγγειλαν για τις 25 και 26 Νοεμβρίου 48ωρη Πανελλαδική απεργία. Στο μεταξύ, με προσωπικό Ασφαλείας λειτουργούν έως την Παρασκευή τα Δημόσια Νοσοκομεία, από τις 11 έως τις 14:00, λόγω στάσεων εργασίας των γιατρών.

    [05] Οδικές εργασίες στο Χαλάνδρι

    20/11/2002 8:11:00 πμ

    Με προβλήματα από σήμερα και για δέκα ημέρες η κυκλοφορία των οχημάτων στο Χαλάνδρι, λόγω έργων στις οδούς Θησέως, στη Λεωφόρο Πεντέλης και στην πλατεία Δούρου.

    [06] Έκρηξη στη Γλυφάδα

    20/11/2002 8:21:00 πμ

    Έκρηξη χειροβομβίδας σημειώθηκε στις 23:15 το βράδυ στην πυλωτή πολυκατοικίας στην οδό Ιουστινιανού 11, στη Γλυφάδα. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Τη χειροβομβίδα πέταξαν άγνωστοι που πέρασαν από το σημείο με ΙΧ αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα και οι οποίοι αναζητούνται από την αστυνομία. Τα κίνητρα της επίθεσης δεν έχουν διευκρινιστεί.

    [07] Διαβεβαιώσεις Ιράκ για συνεργασία με ΟΗΕ

    20/11/2002 10:31:00 πμ

    Μπλιξ-Ελ Μπαράντεϊ

    Επέστρεψαν στην Κύπρο από τη Βαγδάτη οι επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, ο Σουηδός Χανς Μπλιξ και ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Ελ Μπαράντεϊ, αφού βεβαιώθηκαν για τη συνεργασία της Βαγδάτης στις επιθεωρήσεις του οπλοστασίου της, μετά από εποικοδομητικές επαφές που είχαν με την ιρακινή κυβέρνηση. Στις 8 Δεκεμβρίου, ημερομηνία λήξης της σχετικής διορίας, θα δηλώσει επισήμως το Ιράκ τα προγράμματα εξοπλισμού, επιβεβαίωσε χθες ο στρατηγός Αμερ Αλ Σάαντι, σύμβουλος του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.Ο Ράμσφελντ στηλιτεύει τη στάση του ΟΗΕ. Κατηγορίες Αλ Γκορ κατά της κυβέρνησης Μπους για απόσπαση της προσοχής της κυβέρνησης από τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και λανθασμένη εστίαση στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Μπλιξ: Να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις

    Στη Βαγδάτη παρέμειναν ειδικοί απεσταλμένοι του ΟΗΕ που θα προετοιμάσουν τις συνθήκες για την έναρξη των επιθεωρήσεων, οι οποίες έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσουν στις 27 Νοεμβρίου. Οι Μπλιξ και Μπαράντεϊ αποβιβάστηκαν στη Λάρνακα, τη βάση στα μετόπισθεν της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Επαλήθευση και τις Επιθεωρήσεις (COCOVINU).

    Χθες βράδυ, ο Μπαράντεϊ, πρόεδρος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΑΙΕΑ) ανακοίνωσε πως "όλοι οι Ιρακινοί υπεύθυνοι δεσμεύθηκαν να μας προσφέρουν κάθε συνδρομή και πλήρη συνεργασία, με πλήρη διαφάνεια". Από την πλευρά του, ο Χανς Μπλιξ, αξίωσε αυτή η υπόσχεση για συνεργασία να μετουσιωθεί σε πράξη στις πραγματικές συνθήκες.

    Υποβάθμιση δηλώσεων Ανάν από Ράμσφελντ

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επέκρινε χθες τον ΟΗΕ και πιο συγκεκριμένα δηλώσεις του γγ του, Κόφι Ανάν, σχετικά με την απάντηση του Οργανισμού στις επιθέσεις κατά των αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών πάνω από το Ιράκ. Ο Κόφι Αναν είχε δηλώσει χθες από την Πρίστινα πως οι βολές εναντίον των συμμαχικών αεροσκαφών που επιβλέπουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιράκ δεν αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της απόφασης 1441.

    ''Δεν γνωρίζω εάν αυτό αντιπροσωπεύει τα Ηνωμένα Έθνη, ως γγ του ΟΗΕ έχει βεβαίως φωνή, όμως το κέντρο βάρους δίνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας'', δήλωσε ο Ράμσφελντ στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση από το Σαντιάγο της Χιλής στην Ουάσιγκτον. ''Δεν θα ήταν φρόνιμο να αναμένουμε μία συνέχεια από τον ΟΗΕ, δοθείσης της τεθλασμένης πορείας που ακολούθησε και της παθητικότητας του, που επέτρεψε στη Βαγδάτη να παραβιάσει κάπου 15 αποφάσεις", τόνισε ο Ράμσφελντ.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός από χώρες δηλώνουν έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια σε διάφορα επίπεδα στην αμερικανική πανστρατιά, ενόψει ενός πολέμου με το Ιράκ, ακόμη και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, σε περίπτωση που αλλάξει το καθεστώς στην αραβική χώρα.

    Αλ Γκορ: Αποπροσανατολισμός της κυβέρνησης

    ''Η κυβέρνηση δεν εστιάζεται πλέον στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας κι αυτό είναι ένα σοβαρό σφάλμα'', τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, προσθέτοντας ότι το δίκτυο της Αλ Κάιντα επανακάμπτει ως απειλή εξίσου σημαντική όπως και κατά την περίοδο πριν την 11η Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος δήλωσε πως θα έδινε την ύψιστη προτεραιότητα στη νίκη κατά της τρομοκρατίας και όχι στη διασπορά των αποθεμάτων της χώρας και υποστήριξε την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από την ηγεσία του Ιράκ.

    [08] Αγώνας για περιορισμό της οικολογικής καταστροφής

    20/11/2002 11:15:00 πμ

    Διεθνείς αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η τεράστια πετρελαϊκή ρύπανση που προκαλεί στα ισπανικά, ενδεχομένως και στα πορτογαλικά παράλια, η βύθιση στα ανοικτά της Γαλικίας, του επί μίας εβδομάδας ακυβέρνητου δεξαμενόπλοιου "Prestige", το οποίο μετέφερε 77.000 τόνους αργού πετρελαίου. Χθες κόπηκε στη μέση και βυθίσθηκε τελείως σε βάθος 3,5 χλμ και σε απόσταση 270 χλμ από τις ακτές της Γαλικίας. Για σοβαρές συνέπειες στις ακτές της Ισπανίας επί πολλά χρόνια κάνει λόγο η οικολογική οργάνωση Greenpeace, καθώς εκφράζονται φόβοι για διαρροή περίπου 10.000 τόνων. Ηδη έχει σχηματισθεί πετρελαιοκηλίδα μήκους 150 χλμ., ρυπαίνοντας δεκάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, ενός από τους σημαντικότερους ιχθυότοπους της Ισπανίας. Η Πορτογαλία ελπίζει πως θα γλιτώσει τη ρύπανση των δικών της ακτών της.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η οικολογική καταστροφή θα είναι αντίστοιχη με αυτή του "Εξον Βαλντέζ" στις ακτές της Αλάσκας, το 1989, όπου 14 χρόνια μετά το πετρέλαιο βρίσκεται ακόμη στις ακτές, ενώ στους θαλάσσιους οργανισμούς, εκτός από τον άμεσο θάνατο, προκάλεσε μακροχρόνιες επιπτώσεις. Αυτά δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Δημήτρης Καραβέλας, διευθυντής του ελληνικού τμήματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση WWF.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα στους υπεύθυνους της καταστροφής. Ο Ελληνας πλοίαρχος του δεξαμενοπλοίου, Απόστολος Μάγκουρας, κρατείται από τις ισπανικές αρχές με την κατηγορία της πρόκλησης οικολογικής καταστροφής και ανυπακοής στις αρχές. Η Ισπανία προχώρησε στην απαγόρευση της αλιείας σε ακτίνα 100 χλμ από τις ακτές και δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους ψαράδες των πληγέντων περιοχών.

    Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο νέες πετρελαιοκηλίδες. Η πρώτη, έχει μήκος περίπου 37 χιλιομέτρων και πλάτος 500 μέτρα, ενώ μια νέα κηλίδα διαμέτρου 2 ναυτικών μιλίων εμφανίστηκε στο σημείο του ρήγματος του πλοίου.

    Την ανάγκη λήψης δρακόντειων, σοβαρών και αποτελεσματικών μέτρων για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια καταστροφικά ναυάγια, επεσήμανε νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Όπως είπε, θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει σε πλοία - σκουπιδοτενεκέδες να πλέουν με "σημαίες ευκαιρίας σε συνθήκες τελείως ανεξέλεγκτες".

    Από τις Βρυξέλλες η αρμόδια επίτροπος για τις Μεταφορές, Λογιόλα ντε Παλάθιο απέστειλε επιστολές στα κράτη-μέλη της ΕΕ υπενθυμίζοντάς τους ''τις πολιτικές τους υποχρεώσεις'' όσον αφορά τη θαλάσσια ασφάλεια και καλώντας του υπουργούς Μεταφορών των "15" να ''θέσουν ταχέως σε εφαρμογή'' όλα τα αναγκαία κοινοτικά μέτρα για την προστασία των θαλασσών και του περιβάλλοντος.

    Σε επιφυλακή και η Πορτογαλία

    Η Πορτογαλία ελπίζει πως χάρις στους ανέμους που πνέουν από νότιες διευθύνσεις, θα καταφέρει τελικώς να αποφύγει τη μόλυνση των δικών της ακτών της, τονίζοντας πως από την πλευρά της προετοιμάζεται ταχύτατα για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ρύπανσης.

    Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Πάουλο Πόρτας, δήλωσε πως με βάση τα δεδομένα, η πετρελαιοκηλίδα κατευθύνεται προς το παρόν προς την ισπανική πλευρά. Ο υπουργός, που έχει τεθεί επικεφαλής του κυβερνητικού πυρήνα για τον συντονισμό των υπηρεσιών σε περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων και κρίσεων, δήλωσε πως η κηλίδα βρίσκεται σε απόσταση 225 χλμ από τις ακτές της Γαλικίας (βόρειος Ισπανία) και μετακινείται με ταχύτητα περίπου 1 χλμ/ώρα.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μετεωρολογικές συνθήκες πρόκειται εντός των προσεχών ημερών να επιδεινωθούν και αναμφίβολα η κηλίδα θα αρχίσει να μετακινείται γρηγορότερα και θα μπορούσε να απειλήσει και τις ακτές της Πορτογαλίας.

    Μαχητικά αεροσκάφη της χώρας παρακολουθούν την πορεία της κηλίδας, και ο Πόρτας δήλωσε πως κι άλλες δυνάμεις θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν στην περιοχή, στην περίπτωση που η κακοκαιρία έσπαγε την κηλίδα σε πολλά τμήματα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ιζαλτίνου Μοράις, καταρτίζει έναν χάρτη με τις πιο ευάλωτες ακτές της Πορτογαλίας στη ρύπανση από την κηλίδα.

    Ομάδες καταπολέμησης της ρύπανσης έχουν φθάσει από χθες στον λιμένα του Βιάνα ντο Καστέλου, στη βόρειο Πορτογαλία, σε απόσταση 25 χλμ από τα σύνορα με την Ισπανία.

    [09] ΗΠΑ: Ιδρυση υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας

    20/11/2002 8:41:00 πμ

    Μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εγκρίθηκε και από την αμερικανική Γερουσία, σήμερα τα ξημερώματα, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαιρέτισε, σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα από τον Λευκό Οίκο, την έγκριση από τη Γερουσία του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του νέου υπερυπουργείου. Ο Μπους, που βρίσκεται στην Πράγα για να παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε την ευνοϊκή ψηφοφορία ως ''ένα ιστορικό και τολμηρό βήμα προόδου για την προστασία των Αμερικανών'', το οποίο ''βοηθά τη χώρα μας να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές της τρομοκρατίας στον 21ο αιώνα''. Προικισμένο με ετήσιο προϋπολογισμό 38 δισ. δολαρίων, από την στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θα απορροφήσει 170.000 υπαλλήλους, που σήμερα απασχολούνται σε 22 διαφορετικά υπουργεία και υπηρεσίες, όπως η Ακτοφυλακή, τα Τελωνεία, οι Υπηρεσίες Μετανάστευσης, και η νέα Υπηρεσία Ασφάλειας Αερομεταφορών.

    [10] Ήττα των Ελπίδων από την Πορτογαλία

    Πηγή: ΑΠΕ 20/11/2002 8:58:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Την ήττα με 2-0 από την Πορτογαλία γνώρισε χθες η Εθνική μας ομάδα των ελπίδων σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στην Μπαρσέλος της Πορτογαλίας. Οι Πορτογάλοι πήραν το προβάδισμα στο σκορ στο 38ο λεπτό με χτύπημα πέναλτι του Μαρτίν και ενώ είχε προηγηθεί ανατροπή του Ακουαρέσμα από τον Κουλουχέρη. Στο 56' οι γηπεδούχοι διπλασίασαν τα τέρματα τους με τον Ρονάλντο μετά από σέντρα του εκπληκτικού Ακουαρέσμα.

    Σε γενικές γραμμές, η ελληνική ομάδα στάθηκε πολύ καλά στα πρώτα 25 λεπτά και μάλιστα έχασε μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ με τον Σαλπιγγίδη στο 19'. Όμως στο διάστημα από το 25' έως το 60' οι Πορτογάλοι πήραν τα ηνία του αγώνα και δίκαια κατάφεραν να πετύχουν δύο τέρματα.

    Στην συνέχεια η εθνική μας ισορρόπησε τον αγώνα και έχασε άλλες δύο ευκαιρίες με τον Φωτάκη (61') και τον Αγρίτη (72'). Πάντως οι Πορτογάλοι θα μπορούσαν να πετύχουν και τρίτο τέρμα αν ο Αλμέιδα στο 87' και στο 91' δεν σημάδευε τα δοκάρια της εστίας του Γιάννου.

    Ο Πορτογάλος διαιτητής Βενκουερένκα κιτρίνισε τους: Μπρούνο Αλβες - Μώρα, Χρυσάφη

    Οι συνθέσεις:

    ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Μορέιρα (72΄ Μπέτο), Ζοάο Πάουλο, Σανταμαρία (60΄ Μπρούνο Σόουζα), Μπρούνο Αλβες, Ρικάρντο Κόστα, Μπρούνο Ακουάρ, Ακουαρέσμα (60΄ Καντίτο Κόστα), Νέβες (85΄ Μικουελίτο), Μακουκουκούλα (80΄ Αλμέιδα), Μαρτίν (73΄ Ζορζε), Ρονάλντο (70 Μάριο Κάρλος)

    ΕΛΛΑΔΑ: Βούλγαρης (52΄ Γιάννου), Βύντρα (78΄ Καρυπίδης), Χρήστου (71΄ Πετκάκης), Κουλουχέρης, Μώρας, Γαλανόπουλος (78΄ Στεφανίδης), Σαλπιγγίδης, Σπέρτος, Αγρίτης (78΄ Παππάς), Φωτάκης (71΄ Τσιώλης), Χρυσάφης (46΄ Καλαντζής)

    [11] Αρση Βαρών: 7ος στο σύνολο ο Χατζίδης

    19/11/2002 10:09:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος Αρσης Βαρών ανδρών-γυναικών, για τον Χάρη Χατζίδη. Ο πρωταθλητής μας και σήκωσε, το πρωί, τα κιλά που είχε θέσει ως στόχο στην κατηγορία των 56 κιλών, και ανταμείφθηκε για τις προσπάθειές του με το "πλασάρισμα" στους επτά κορυφαίους αρσιβαρίστες του κόσμου, μετά την ολοκλήρωση του Α' γκρουπ. Ο 17χρονος Χατζίδης, ο νεότερος αθλητής που μετέχει στη διοργάνωση, ήταν 7ος στο ζετέ και το σύνολο και όγδοος στο αρασέ, στην πρώτη του παρουσία σε παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών. Πρωταγωνιστής ήταν ο Κινέζος Μεϊγίν Γου, που κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια, απόντος βέβαια του "αυτοκράτορα" της κατηγορίας, Χαλίλ Μουτλού.

    [12] Εθνική μπάσκετ: Αποφασισμένη για νέα νίκη

    19/11/2002 10:01:00 μμ

    Την έκτη νίκη της σε ισάριθμους αγώνες θα κυνηγήσει στη Λιέγη το βράδυ της Τετάρτης η Εθνική μας ομάδα των ανδρών στο Βέλγιο κόντρα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας, προκειμένου να έρθει ακόμη πιο κοντά στην πρόκρισή της στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ, η οποία θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στη Σουηδία. Μπορεί το Βέλγιο να θέλει τη νίκη, ώστε να έχει ελπίδες να καταλάβει την τρίτη θέση του ομίλου, η οποία πιθανώς να του δώσει το "εισιτήριο" της πρόκρισης, όμως η Εθνική μας θα επιδιώξει να επαναλάβει την εμφάνιση του πρώτου παιχνιδιού, όταν και επικράτησε με το ευρύ 88-49, για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα. Το παιχνίδι θα προβληθεί σε μαγνητοσκόπηση από την ΕΤ1.

    Ενδεικτική, άλλωστε, των προθέσεων του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος είναι η δήλωση του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος τόνισε: "Πάμε εκεί για να καθαρίσουμε το παιχνίδι".

    Στη διάθεση του "ξανθού" βρίσκονται 13 παίκτες και συγκεκριμένα οι Σιγάλας, Παπαλουκάς, Χατζηβρέττας, Διαμαντίδης, Σχορτσιανίτης, Κακιούζης, Γλυνιαδάκης, Χαρίσης, Παπαδόπουλος, Τσαρτσαρής, Φώτσης, Παπανικολάου, Παπαϊωακείμ.

    [13] Βρέθηκε η αιτία για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου;

    20/11/2002 11:46:00 πμ

    Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ πεθαίνουν περίπου 3000 παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους, από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα, ο θάνατος των παιδιών οφείλεται -σε ποσοστό 5%- σ ένα ηλεκτρικό πρόβλημα, κατά το οποίο η καρδιά επαναφορτίζεται πολύ αργά. Το πρόβλημα αυτό ονομάζεται σύνδρομο Q-T και έχει προκαλέσει τον αιφνίδιο θάνατο πολλών νέων ανθρώπων. Προηγούμενες έρευνες υπέθεταν ότι αιτία ήταν ο ύπνος μπρούμυτα, ο μη φυσιολογικός μεταβολισμός στο συκώτι και προβλήματα στο νευρικό σύστημα.

    Ο. . . τέλειος ''δολοφόνος''

    Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συνέστησε στους γονείς να κοιμίζουν τα παιδιά τους ανάσκελα και έρευνες έδειξαν ότι αυτή η αλλαγή έχει μειώσει τα περιστατικά.

    Η καρδιά των ανθρώπων που πάσχουν από το σύνδρομο Q-T φορτίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς και μερικές φορές σταματά. Υπολογίζεται ότι περίπου 5000 άνθρωποι υποφέρουν από το συγκεκριμένο πρόβλημα. "Το σύνδρομο αυτό, όπως και το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, ονομάζεται μερικές φορές τέλειος δολοφόνος, επειδή δεν αφήνει κανένα στοιχείο", δηλώνει ο Dr. Ackerman από την Κλινική Mayo και συνέχισε: "Το σύνδρομο αιφνίδιο θανάτου μπορεί να έχει και 20 διαφορετικές αιτίες. Αν καταφέρουμε να τις προσδιορίσουμε, θα μπορέσουμε και να το αντιμετωπίσουμε".

    [14] Η ευτυχία παράγοντας μακροζωίας;

    20/11/2002 11:04:00 πμ

    Ζουν περισσότερο οι ευτυχισμένοι άνθρωποι; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν δεκάδες έρευνες. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει. Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει τη μακροζωία με την αισιοδοξία, τις θετικές σκέψεις και την απουσία εχθρότητας, αγωνίας και κατάθλιψης. Αυτό όμως που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα είναι αν η ευτυχία προκαλεί τη μακροζωία ή αν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο, επειδή ακολουθούν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

    Εζησαν 7,5 χρόνια περισσότερο

    Σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε 660 ανθρώπους άνω των 50 ετών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι αντιμετώπιζαν θετικά το πέρασμα του χρόνου έζησαν 7,5 χρόνια περισσότερο από όσους φοβόντουσαν τα γηρατειά. "Είναι εντυπωσιακό ότι ένας ψυχολογικός παράγοντας μπορεί να επηρεάσει τόσο πολύ το προσδόκιμο ζωής", υπογράμμισε η Dr. Becca Levy, κοινωνική ψυχολόγος στο Γέιλ.

    Σύμφωνα με άλλες έρευνες, οι άνθρωποι που είναι εχθρικοί, έχουν στρες ή κατάθλιψη ζουν λιγότερο από όσους δεν αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Αλλά γιατί οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζουν περισσότερο; "Η θέληση να ζήσουν είναι ένας βασικός παράγοντας, αλλά δεν εξηγεί τελείως τη μακροζωία τους", δηλώνει η Dr. Levy και συνεχίζει: "Ένας άλλος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το άγχος τους". "Αν είστε κοινωνικός, μπορεί να έχετε λιγότερο άγχος και περισσότερους φίλους να σας βοηθήσουν τις δύσκολες στιγμές, κάτι που είναι πολύ υγιές", εξήγησε ο Dr. Friedman από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

    Πολλοί ψυχολόγοι, πάντως, αναρωτιούνται αν είναι δυνατό να αλλάξει το χαρακτήρα του ένας άνθρωπος προκειμένου να ζήσει περισσότερο. "Η προσωπικότητα είναι σταθερή. Μπορεί να αλλάζει λίγο με τον καιρό, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να αλλάξει τελείως", πρόσθεσε ο Dr. Maruta από την Κλινική Mayo.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 20 November 2002 - 10:01:37 UTC