Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισόδιο με υπογραφή
  • [02] Στάσεις εργασίας γιατρών από αύριο
  • [03] Στη Mεγαλόνησο αύριο ο Αμβρόσιος
  • [04] Μικρή έκρηξη σε τράπεζα
  • [05] Επιδεινώθηκε η υγεία του Ντενκτάς
  • [06] Υπό Ισραηλινή κατοχή η Χεβρώνα
  • [07] Νέο δεξιό κόμμα στη Γαλλία
  • [08] Νέο μήνυμα Bin Laden;
  • [09] Επιστρέφουν στη Βαγδάτη οι επιθεωρητές
  • [10] Λονδίνο: Ερωτηματικά για τρομοκρατικό χτύπημα
  • [11] Πολύνεκρο δυστύχημα στο Λονδίνο
  • [12] Υποψήφιος αθλητής της χρονιάς στο στίβο ο Κεντέρης

    [01] Επεισόδιο με υπογραφή

    17/11/2002 10:27:00 πμ

    Ένας εικοσάχρονος, μέλος της νεολαίας του ΣΥΝ τραυματίστηκε ελαφρά με μαχαίρι και μία 30χρονη γυναίκα ξυλοκοπήθηκε χθες βράδυ από ομάδα ακροδεξιών, όταν σε προσπάθεια τους να βοηθήσουν ομάδα αλλοδαπών δέχθηκαν επίθεση από μέλη της οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η επίθεση έλαβε χώρα στη διασταύρωση της οδού Σολωμού και 3ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή στο σημείο που βρίσκονται τα γραφεία της εν λόγω οργάνωσης. Να σημειωθεί ότι όπως κατήγγειλαν τα θύματα του επεισοδίου, παρά την παρουσία αστυνομικής δύναμης στην περιοχή, αυτή δεν επενέβη. Τις συνεχείς προκλήσεις των Χρυσαυγιτών, στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς και την αδράνεια της αστυνομίας κατήγγειλε με ανακοίνωση του ο ΣΥΝ, μετά τη χθεσινή επίθεση

    [02] Στάσεις εργασίας γιατρών από αύριο

    17/11/2002 3:09:00 μμ

    Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται κατά τη διάρκεια των τρίωρων στάσεων εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν από αύριο και έως την Παρασκευή από τις 11 το πρωί και μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

    [03] Στη Mεγαλόνησο αύριο ο Αμβρόσιος

    17/11/2002 3:38:00 μμ

    Στην Κύπρο μεταβαίνει αύριο ο πρόεδρος της συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος προκειμένου να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της κυπριακής εκκλησίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό και επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα. Στην Κύπρο ο εκπρόσωπος της εκκλησίας της Ελλάδας θα έχει συναντήσεις μόνο με εκπροσώπους της κυπριακής εκκλησίας. Να θυμίσουμε ότι αύριο στις εννέα και τέταρτο το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, προκειμένου να ενημερώσει για το ίδιο θέμα τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Εν τω μεταξύ την Τετάρτη συγκαλείται εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για το ίδιο θέμα.

    [04] Μικρή έκρηξη σε τράπεζα

    17/11/2002 11:05:00 πμ

    Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που αποτελείται από γκαζάκια κι εύφλεκτο υλικό τοποθέτησαν άγνωστοι στις 6.30 το πρωί στην είσοδο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Μαυρομιχάλη και Φαναριωτών στη Νεάπολη Εξαρχείων, στην Αθήνα. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές ζημιές στην είσοδο της τράπεζας.

    [05] Επιδεινώθηκε η υγεία του Ντενκτάς

    17/11/2002 10:28:00 πμ

    Πλήρης αβεβαιότητα επικρατεί ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών λόγω της νέας επιδείνωσης της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θα παραμείνει καθηλωμένος στη Νέα Υόρκη για αρκετές ακόμα ημέρες. Ο Ραούφ Ντενκτάς μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, αφού παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα.

    Δεν θα έχετε απάντηση αύριο λέει ο Ολγκούν

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντενκτάς υποφέρει από πνευμονικό οίδημα και --όπως ανέφεραν οι γιατροί του-- αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε ασθενή που μόλις πρόσφατα υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδίας.

    Σε δηλώσεις του, ο Εργκούν Ολγκιούν, σύμβουλος του Ντενκτάς, είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δε θα δώσει καμιά απάντηση στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ή στον Αλβαρο ντε Σότο, αύριο Δευτέρα, σε σχέση με την αποδοχή, ή όχι του σχεδίου Ανάν. Η απάντηση, είπε, δεν θα δοθεί στη Νέα Υόρκη, αλλά, στην Κύπρο, όταν θα επιστρέψει ο Ντενκτάς. Ο Ολγκιούν πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή τον ενδιαφέρει η κατάσταση της υγείας του Ντενκτάς και όχι το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Κόφι Ανάν για το σχέδιό του.

    [06] Υπό Ισραηλινή κατοχή η Χεβρώνα

    17/11/2002 6:21:00 μμ

    Μεγάλο βήμα προς τα πίσω έγινε σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό ζήτημα, μετά τη πολύνεκρη επίθεση της Τζιχάντ το Σάββατο, με την έγκριση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και ανακατάληψη της πόλης της Χεβρώνας. Ο Αριέλ Σαρόν νωρίτερα συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας Σαούλ Μοφάζ πριν την εβδομαδιαία σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου που θα αποφασίσει τα αντίποινα για την παλαιστινιακή επίθεση στη Χεβρώνα που στοίχισε τη ζωή σε 12 ισραηλινούς.

    Στη διάρκεια της νύχτας, δυνάμεις του στρατού προχώρησαν στην ανακατάληψη των περιοχών της Χεβρώνας απ' όπου εκδηλώθηκε η επίθεση. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν 40 θωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης ενώ οι στρατιώτες συνέλαβαν 41 Παλαιστίνιους και κατέστρεψαν τρία σπίτια.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τρία ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν επιδρομή εναντίον θέσεων στην παλαιστινιακή πόλη Χαν Γιουνίς, στη λωρίδας της Γάζας. Τα ελικόπτερα εκτόξευσαν τουλάχιστον τέσσερις πυραύλους καταστρέφοντας ολοσχερώς έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι αρκετές συνοικίες.

    Επίσης, στην Τουλκάρεμ τέσσερις Παλαιστίνιοι, οι οποίοι πετούσαν πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, τραυματίστηκαν από τα πυρά άρματος μάχης.

    Χθες ο υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Σαούλ Μοφάζ και Βενιαμίν Νετανιάχου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στον οποίο κατέστησαν σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια μετά την επίθεση στη Χεβρώνα και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των πολιτών του.

    Από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Χαμάς εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος του μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων συνεχίζεται .

    [07] Νέο δεξιό κόμμα στη Γαλλία

    17/11/2002 5:31:00 μμ

    Το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου κόμματος της δεξιάς "Ένωση για την Προεδρική Πλειοψηφία" (UMP) πραγματοποιήθηκε σήμερα σε προάστιο του Παρισιού. Πρόεδρος του κόμματος εξελέγη ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και νυν δήμαρχος της Μπορντώ, Αλέν Ζιπέ, που συγκέντρωσε το 79% των ψήφων. To UΜP "γεννήθηκε" την περασμένη άνοιξη, μετά την αποτυχία στις εκλογές του έως τα τότε σημαντικότερου κόμματος της δεξιάς του RPR, και είχε ως στόχο την επανεκλογή του Ζακ Σιράκ. Στο συνέδριο ήταν προσκεκλημένοι πολλοί αρχηγοί δεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Την πρωτοβουλία συγκρότησης των δυνάμεων της δεξιάς, σε ένα καινούργιο κόμμα, με ένα καινούργιο όνομα και τη σφραγίδα Σιράκ, είχε ο νέος του πρόεδρος, Αλέν Ζιπέ.

    Στη θέση του αντιπροέδρου εξελέγη ο γερουσιαστής και δήμαρχος Μασσαλίας Ζαν Κλοντ Γκοντέν και στη θέση του γενικού γραμματέα ο βουλευτής και δήμαρχος Τουλούζης Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, προερχόμενοι και οι δύο από τον χώρο της κεντροδεξιάς.

    Ο Αλέν Ζιπέ, η θητεία του οποίου θα διαρκέσει δύο χρόνια, θα βρεθεί επικεφαλής ενός σημαντικού μηχανισμού με αποστολή τη νίκη της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές του 2007.

    Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι το νεοσύστατο κόμμα έχει με τη Νέα Δημοκρατία κοινές ιδέες και αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης.

    Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι οι ιδέες και οι αντιλήψεις αυτές θα γίνουν σύντομα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως οι φιλελεύθερες ευρωπαϊκές δυνάμεις αποτελούν τη μεγάλη εγγύηση για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

    [08] Νέο μήνυμα Bin Laden;

    17/11/2002 1:22:00 μμ

    Νέο απειλητικό μήνυμα που αποδίδεται στον Οσάμα Μπιν Λάντεν έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Αυτή τη φορά δεν προβλήθηκε το πρόσωπο του Σαουδάραβα τρομοκράτη, ούτε ακούστηκε ηχογραφημένο μήνυμα του. Οι νέες απειλές εμπεριέχονται σε ένα εξασέλιδο ανυπόγραφο κείμενο, η γνησιότητα του οποίου εξετάζεται. Στο μεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες για νέο τρομοκρατικό χτύπημα εντείνονται όμως, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη

    [09] Επιστρέφουν στη Βαγδάτη οι επιθεωρητές

    17/11/2002 10:48:00 πμ

    Το δρόμο της επιστροφής στην Βαγδάτη ετοιμάζονται να πάρουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, για τον έλεγχο του οπλικού συστήματος της χώρας βάσει των αποφάσεων του Οργανισμού. Η αποστολή του ΟΗΕ αναμένεται στη χώρα αύριο Δευτέρα, ενώ την ίδια ώρα ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, προειδοποίησε το ιρακινό καθεστώς να μη φέρει εμπόδια στο έργο τους. Οι εμπειρογνώμονες συγκεντρώνονται στην Κύπρο απ' όπου και θα αναχωρήσουν για την αραβική χώρα. Από την πλευρά του ο Σαντάμ Χουσέιν διακήρυξε ότι το Ιρακ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι η αποδοχή εκ μέρους του της απόφασης 1441 του ΟΗΕ, θα κάνει να λάμψει η αλήθεια, δηλαδή ότι το Ιράκ έχει απαλλαγεί από τέτοιου είδους όπλα.

    Δεν θέλω να δώσω άλλοθι λέει ο Σαντάμ

    Σε μήνυμά του προς το κοινοβούλιο, το οποίο είχε απορρίψει την απόφαση 1441, ο Σαντάμ αιτιολογεί την απόφασή του με το επιχείρημα ότι δεν ήθελε να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία το πρόσχημα να επιτεθούν κατά της χώρας του.

    Εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι η απόφασή του αυτή θα βοηθήσει τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιδιώξουν την άρση του εμπάργκο και όλων των άδικων κυρώσεων και τον τερματισμό κάθε είδους ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ.

    Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ δήλωσε και αυτός ότι οι νέες επιθεωρήσεις θα αποδείξουν ότι είναι ψευδείς οι αμερικανικές κατηγορίες εναντίον της Βαγδάτης για όπλα μαζικής καταστροφής.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμα του προειδοποίησε ότι κάθε ενέργεια που θα αψηφά ή θα επιβραδύνει τις επιθεωρήσεις θα έχει σοβαρές συνέπειες. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι "για να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, θα παλέψουμε εξίσου κατά της αυξανόμενης απειλής των όπλων μαζικής καταστροφής που βρίσκονται στα χέρια παράνομων καθεστώτων".

    Στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι "ο πόλεμός μας κατά των τρομοκρατών και αυτών που τους υποστηρίζουν προοδεύει σε όλα τα μέτωπα" και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πράσινο φως που έδωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων σε νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία ενός υπερ-υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας

    [10] Λονδίνο: Ερωτηματικά για τρομοκρατικό χτύπημα

    17/11/2002 2:40:00 μμ

    Οι βρετανικές αρχές υποβάθμισαν σήμερα τις πληροφορίες της εφημερίδας Σάντεϊ Τάιμς ότι τρεις Βορειοαφρικανοί που συνελήφθησαν για παράβαση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, σχεδίαζαν επίθεση με υδροκυάνιο στο μετρό του Λονδίνου σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιάρντ, εναντίον των τριών υπόπτων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατοχή υλών με τις οποίες θα προετοίμαζαν και θα πραγματοποιούσαν τρομοκρατικές ενέργειες.

    Εν δυνάμει στόχος η Βρετανία

    Το δημοσίευμα της Σάντεϊ Τάιμς αναφέρει ότι οι τρεις άντρες--ηλικίας 20 έως 30 ετών-- που πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, σχεδίαζαν επίθεση με υδροκυάνιο στο σύστημα του υπόγειου του Λονδίνου, που είναι το παλαιότερο στον κόσμο και διακινεί πάνω από τρία εκατομμύρια άτομα καθημερινά.

    Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ πάντως δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι θα γινόταν χρήση βομβών ή δηλητηριωδών ουσιών.

    Πάντως η Βρετανία τελεί σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ την περασμένη εβδομάδα ότι οι μυστικές υπηρεσίες τον βομβαρδίζουν σχεδόν καθημερινά με προειδοποιήσεις περί συνεχών απειλών για πλήγματα κατά των βρετανικών συμφερόντων. Η εκτίμηση των αρχών είναι ότι η Βρετανία αποτελεί εν δυνάμει στόχο, λόγω της αμέριστης υποστήριξής της προς την αντιτρομοκρατική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών σε ολόκληρο τον κόσμο.

    [11] Πολύνεκρο δυστύχημα στο Λονδίνο

    17/11/2002 12:48:00 μμ

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν σήμερα τα μεσάνυχτα, όταν λεωφορείο ανατράπηκε στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο Μ25 του Λονδίνου. Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία το όχημα βγήκε από την πορεία του και έπεσε σε ένα χωράφι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Sky News, το οποίο ανέφερε ότι πέντε από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στην περιοχή έσπευσαν τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής, οκτώ ασθενοφόρα και άλλοι διασώστες.

    [12] Υποψήφιος αθλητής της χρονιάς στο στίβο ο Κεντέρης

    17/11/2002 3:42:00 μμ

    Τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή της χρονιάς στο στίβο διεκδικεί ο Κώστας Κεντέρης, στο ετήσιο γκαλά της παγκόσμιας ομοσπονδίας κλασσικού αθλητισμού που πραγματοποιείται σήμερα στο Μόντε Κάρλο. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου στα 200 μέτρα επελέγη για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια μεταξύ των 10 διεκδικητών του τίτλου. Βασικότερος αντίπαλος του Κεντέρη και μεγάλο φαβορί για τον τίτλο είναι ο νέος κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100 μέτρα, Αμερικανός Τιμ Μοντγκόμερι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 November 2002 - 17:51:18 UTC