Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς θετική απάντηση στο σχέδιο Ανάν
  • [02] Στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
  • [03] Νέα γέφυρα στη θέση της Λάμπρου Κατσώνη
  • [04] Στην αστυνομία η έκδοση διαβατηρίων
  • [05] Ευθύνες για μετάλλια σε χουντικούς
  • [06] Προγραμματίζουν κινητοποιήσεις οι αγρότες
  • [07] Νέα δρομολόγια τρόλεϊ
  • [08] Με κλήρωση οι δικαστές στη δίκη της ''17Ν''
  • [09] Ο Γκιουλ πρωθυπουργός της Τουρκίας
  • [10] Παραμένει στη Νέα Υόρκη ο Ντενκτάς
  • [11] Φαύλος κύκλος αίματος
  • [12] Προειδοποιήσεις και βομβαρδισμοί στο Ιρακ
  • [13] Εκτροχιασμός τρένου στην Αυστρία

    [01] Προς θετική απάντηση στο σχέδιο Ανάν

    16/11/2002 7:39:00 μμ

    Η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά όσον αφορά στο σχέδιο Ανάν, συζήτησαν σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία, ωστόσο υπάρχουν σημεία στα οποία χρειάζεται να γίνει εντατική διαπραγμάτευση και άλλα που πρέπει να διευκρινιστούν, ενώ σημείωσε ότι η δεν θα δεχτούμε κάτι που δεν είναι ικανοποιητικό. Ο κ. Κληρίδης υποστήριξε με ιδιαίτερη έμφαση ότι εάν η λύση δεν είναι λειτουργική θα υπάρξουν γρήγορα νέες εντάσεις.

    Το εθνικό συμβούλιο της Κύπρου θα λάβει τις τελικές αποφάσεις

    Για περίπου δύο ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τον κ. Κληρίδη προχώρησαν σε μία λεπτομερή αξιολόγηση του σχεδίου Ανάν και συζήτησαν τα μέρη του σχεδίου στα οποία θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση.

    Αθήνα και Λευκωσία λένε κατ' αρχήν "ναι" στο σχέδιο Ανάν, ωστόσο ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι το εθνικό συμβούλιο της Κύπρου που συνεδριάζει τη Δευτέρα θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, ενώ εξέφρασε για άλλη μια φορά την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στις προσπάθειες για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης, από την πλευρά του, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι τα περισσότερα κόμματα στην Κύπρο τάσσονται υπέρ των διαπραγματεύσεων, κάτι που ο κ. Σημίτης το χαρακτήρισε σωστό, καθώς υπογράμμισε ότι ο διάλογος είναι πάγια αρχή της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει στην πραγματικότητα δυνατότητα για ουσιαστικές αλλαγές και τροποποιήσεις στο έγγραφο του γ.γ. του ΟΗΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι ''αυτό θα το δούμε όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση'' σημειώνοντας παράλληλα ότι και οι δύο πλευρές είναι προφανές ότι θα ζητήσουν τροποποιήσεις επί του κειμένου.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι "υπάρχουν σημεία που θα πρέπει να τα παλέψουμε και θα τα παλέψουμε" καθώς "δεν αποφασίζουν άλλοι για μας".

    Όσον αφορά στο εάν ισχύει η διαπραγματευτική αρχή ότι "τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να συμφωνηθούν" ο πρόεδρος Κληρίδης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι αυτή είναι και η θέση του κ. Ανάν.

    Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του χαρακτήρισε ως πολύ μεγάλο λάθος να συζητούνται δημόσια θέματα που αφορούν στη διαπραγμάτευση, ξεκαθαρίζοντας από τώρα τις θέσεις μας, υποβοηθώντας έτσι την άλλη πλευρά και αποδυναμώνοντας τα διαπραγματευτικά χαρτιά του προέδρου Κληρίδη.

    Μετά το τέλος της συνάντησης των δύο ανδρών, ο Πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα εργασίας στον Κύπριο Πρόεδρο.

    Συναντήσεις Κληρίδη με Καραμανλή και Στεφανόπουλο

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλής και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του, τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις του για την λειτουργικότητα του προτεινόμενου σχεδίου. Ωστόσο, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ν.Δ. θα βρεθεί δίπλα κυπριακό λαό και στις αποφάσεις που θα λάβει.

    Χωρίς να κάνουν καμία δήλωση τόσο πριν, όσο και μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο σχέδιο Ανάν από κ. Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έφθασε στο προεδρικό μέγαρο στις 10:45, όπου τον υποδέχθηκε ο κ. Στεφανόπουλος, με τον οποίο αντάλλαξαν χειραψία και παρουσία των δημοσιογράφων δεν έγινε κανένα απολύτως σχόλιο.

    ''Θα στηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση του κυπριακού ελληνισμού'', δήλωσε η κ.Παπαρήγα μετά τη συνάντηση της με τον κ.Κληρίδη, ενώ μετά τις συζητήσεις του κ. Κληρίδη με τον κ. Κωνσταντόπουλο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την αλληλεγγύη του κόμματος του και επισήμανε πως Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις. O κ. Κληρίδης ακολούθως συναντήθηκε και με τον Αμερικανό απεσταλμένο της κυβέρνησης Μπους για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.

    [02] Στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

    16/11/2002 6:55:00 μμ

    Υπό ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την 29η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Στο ιστορικό κεντρικό κτίριο του πολυτεχνείου, όπου από χθες έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καταθέτουν στεφάνια και λουλούδια στη μνήμη των ηρώων του εκπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων, σχολεία και πλήθος κόσμου. Οι πύλες του Ιδρύματος κλείνουν στις 9 το βράδυ, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της συντονιστικής Επιτροπής των εκδηλώσεων αύριο στις 3 μετά το μεσημέρι θα γίνει η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Αλλαγές εν όψει επετείου

    Λόγω των εκδηλώσεων τροποποιούνται τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς στο κέντρο της Αθήνας και απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο στις 6 το απόγευμα με την συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους και την πορεία προς το αμερικανικό προξενείο

    Τιμές στους πεσόντες

    Μεγάλη ιστορική στιγμή χαρακτήρισε σε μήνυμα του ο πρωθυπουργός την εξέγερση του Πολυτεχνείου, επισημαίνοντας ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι δείκτης αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης μιας χώρας και ενός λαού.

    Στεφάνια κατέθεσαν ο Χρήστος Παπουτσής ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ , η υφυπουργός Παιδείας Ελένη Κούρκουλα, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης, από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [03] Νέα γέφυρα στη θέση της Λάμπρου Κατσώνη

    16/11/2002 7:04:00 μμ

    Τα έργα διαπλάτυνσης της κοίτης του ποταμού Κηφισού περιλαμβάνουν την αντικατάσταση της παλιάς γέφυρας Λάμπρου Κατσώνη η οποία αρκετές φορές, μετά από έντονη βροχόπτωση, έγινε η αιτία να πλημμυρίσουν οι γύρω περιοχές. Η νέα γέφυρα στο Μοσχάτο θα έχει συνολικό μήκος 31 μέτρα ενώ το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο διέλευσης θα είναι 60 τόνοι. Θα είναι διπλής κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα, με ειδικούς χώρους για την διέλευση των πεζών δεξιά και αριστερά της γέφυρας συνολικού πλάτους 12 μέτρων. Το έργο --το οποίο αναμένεται να δώσει οριστικό τέλος στο πρόβλημα της υπερχείλισης του Κηφισού-- θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2003.

    [04] Στην αστυνομία η έκδοση διαβατηρίων

    16/11/2002 7:03:00 μμ

    Στην αστυνομία μεταφέρεται πλέον η αρμοδιότητα για την έκδοση και χορήγηση των διαβατηρίων, την οποία μέχρι τώρα είχε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Εξαίρεση αποτελούν τα διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια, τα προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα επαναπατρισμού Ελλήνων υπηκόων και τα ταξιδιωτικά έγγραφα εκτάκτου ανάγκης, που εξακολουθούν να ανήκουν στο υπουργείο Εξωτερικών.

    [05] Ευθύνες για μετάλλια σε χουντικούς

    16/11/2002 6:05:00 μμ

    Την απόδοση ευθυνών για τη χορήγηση αναμνηστικών μεταλλίων σε αξιωματικούς που έχουν καταδικαστεί για αξιόποινες πράξεις διέταξε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η επιτροπή του Γενικού Επιτελείου Στρατού συμπεριέλαβε στον κατάλογο των αξιωματικών και των οπλιτών που αγωνίστηκαν στην Κύπρο, ανθρώπους που συνεργάστηκαν ανοιχτά με τη χούντα, όπως ο αξιωματικός Νίκος Ντερτιλής που έχει καταδικαστεί και παραμένει κρατούμενος.

    Επανεξέταση της λίστας

    Το ΓΕΣ διενεργεί ήδη επανέλεγχο όλων των ονομάτων, ώστε να εξαιρεθούν από την παρασημοφόρηση οι αξιωματικοί που είχαν εμπλακεί ενεργά σε πράξεις κατά του δημοκρατικού καθεστώτος, υπηρετώντας τη δικτατορία.

    Πάντως, το σχετικό προεδρικό διάταγμα αναγνωρίζει την προσφορά περίπου 2.500 αξιωματικών και οπλιτών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της Κύπρου κατά τα έτη 64-67 και το έτος 1974 κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

    [06] Προγραμματίζουν κινητοποιήσεις οι αγρότες

    16/11/2002 5:24:00 μμ

    Με κάθοδο των τρακτέρ και αποκλεισμό του Τυρνάβου και του Νομού Λάρισας, από την ερχόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, απαντούν οι αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό του περασμένου Ιανουαρίου στη νέα καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων που αποφάσισε το υπουργείο Γεωργίας. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη των αγροτών, ενώ στην ίδια σύσκεψη κατατέθηκαν και προτάσεις για διεύρυνση του αγωνιστικού μετώπου και με αγρότες άλλων περιοχών.

    [07] Νέα δρομολόγια τρόλεϊ

    16/11/2002 5:23:00 μμ

    Δύο νέες γραμμές τρόλεϊ συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου. Οι γραμμές 24 και 25 θα συνδέουν το κέντρο της Αθήνας με τα δυτικά προάστια, συγκεκριμένα το Ίλιον, την Πετρούπολη και το Καματερό

    [08] Με κλήρωση οι δικαστές στη δίκη της ''17Ν''

    16/11/2002 4:30:00 μμ

    Αλλάζει ο τρόπος επιλογής των δικαστών εφετών και του εισαγγελέα που θα βρίσκονται στην έδρα για τη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη". Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", η επιλογή της σύνθεσης του δικαστηρίου θα γίνει με κλήρωση, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα οριστεί και το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο.

    [09] Ο Γκιουλ πρωθυπουργός της Τουρκίας

    16/11/2002 7:10:00 μμ

    Ο Αμπτουλάχ Γκιουλ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ Ο Γκιούλ --οικονομολόγος, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ένας εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης--σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι πιθανότατα τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στον πρόεδρο της χώρας τον κατάλογο με τα ονόματα της νέας κυβέρνησης, μετά από διαβουλεύσεις που θα έχει με την ηγεσία του ΑΚΡ και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Αρχές Δεκεμβρίου έτοιμη η νέα κυβέρνηση

    Ο Γκιούλ θα είναι ο 26ος πολιτικός που θα σχηματίσει κυβέρνηση στην Τουρκία. Η διαδικασία πάντως αναμένεται να είναι σύντομη, αφού το υπουργικό συμβούλιο είναι σχεδόν έτοιμο. Οπώς δήλωσε ο Γκιούλ η κυβέρνηση του που θα αποτελείται από 23 υπουργούς, θα είναι έτοιμη μέχρι τη Δευτέρα.

    Μια εβδομάδα μετά το σχηματισμό, η κυβέρνηση θα κάνει προγραμματικές δηλώσεις και μετά από τη διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας επί του προγράμματος που θα έχει διάρκεια πέντε ημερών, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι έτοιμη για έργο, γύρω στις 1-3 Δεκεμβρίου.

    Αλλαγές με στόχο την ένταξη στην Ε.Ε.

    Την ίδια ώρα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσίασε ένα επείγον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποσκοπεί στην διασφάλιση από την Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    Ο κ. Ερντογάν μετέβη σήμερα στα κατεχόμενα και τη Δευτέρα θα επισκεφτεί την Αθήνα.

    [10] Παραμένει στη Νέα Υόρκη ο Ντενκτάς

    16/11/2002 6:40:00 μμ

    Αιφνιδιαστική επιπλοκή στην κατάσταση της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς τον καθηλώνει σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης για τουλάχιστον άλλες δύο με τρεις ημέρες. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος επρόκειτο να επιστρέψει σήμερα στα κατεχόμενα, παρουσίασε λοιμώδη ίωση και έτσι παρατείνεται η νοσηλεία του. Σύμφωνα με έγκυρη τουρκική πηγή η αναβολή της επιστροφής Ντενκτάς, θα αναβάλλει και την απάντηση των τουρκοκυπρίων για το σχέδιο επίλυσης του κυπριακού του Κόφι Ανάν.

    [11] Φαύλος κύκλος αίματος

    16/11/2002 7:08:00 μμ

    Σκληρά αντίποινα εισηγήθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν στη συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας , η οποία συνήλθε για να εξετάσει με ποιο τρόπο θα απαντήσει στη χθεσινή επίθεση της Τζιχάντ σε εβραϊκό οικισμό της Χεβρώνας. Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής ισραηλινή επιχείρηση μετά την εν λόγω επίθεση, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 Ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ως συνέπεια της βίας διακόπτεται ο διάλογος με τους Παλαιστινίους.

    Νέοι νεκροί στη μεγάλη λίστα

    Οι ισραηλινές επιχειρήσεις πάντως έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή πέντε Παλαιστινίων, τρεις εκ των οποίων πιστεύεται ότι είχαν πάρει μέρος στη χθεσινή επίθεση στη Χεβρώνα. Στη Τζενίν, ένας 18χρονος, μέλος της ισλαμικής Τζιχάντ, σκοτώθηκε όταν ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη και το γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό, ενώ και μία 21χρονη βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο σπίτι της από τα πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης.

    Νωρίτερα ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους την πόλη της Γάζας καταστρέφοντας ένα μεταλλουργείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε κανένα σχόλιο για την επιχείρηση αυτή.

    Βαλτώνουν οι ελπίδες για ειρηνική επίλυση

    ''Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων'' συνεχίζεται δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, διαψεύδοντας την πληροφορία ότι η οργάνωσή του σκέπτεται να διακόψει τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων.

    Και οι ισραηλινές αρχές, πάντως όντας σε κατάσταση σοκ μετά την επίθεση στη Χεβρώνα δήλωσαν ότι θα κλείσουν από εδώ και πέρα την πόρτα σε κάθε διαπραγμάτευση με τους Παλαιστινίους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τζίλαντ Μίλο τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί καμία πολιτική διαδικασία, όταν τέτοιες ακρότητες συνεχίζονται από τρομοκράτες Παλαιστινίους. Ο κ. Μίλο κατηγόρησε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ ότι δεν κάνει τη δουλειά του, ωστόσο σημείωσε ότι δεν μισούν τον παλαιστινιακό λαό, αλλά εκείνους που συνεχίζουν στο δρόμο της τρομοκρατίας

    [12] Προειδοποιήσεις και βομβαρδισμοί στο Ιρακ

    16/11/2002 7:00:00 μμ

    Νέα αυστηρή προειδοποίηση στο Ιράκ απηύθυνε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, τονίζοντας πως κάθε ενέργεια που θα εμποδίσει ή θα επιβραδύνει το έργο των επιθεωρητών αφοπλισμού θα έχει σοβαρές συνέπειες. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ προειδοποίησε κι αυτός τη Βαγδάτη, εν όψει της άφιξης των πρώτων επιθεωρητών στο Ιράκ την Δευτέρα, να μην προβάλει προσκόμματα στους ελέγχους των οπλικών συστημάτων.

    Αμερικανικές επιχειρήσεις στο νότιο Ιρακ

    Θέσεις της ιρακινής αντιαεροπορικής άμυνας στο νότιο Ιράκ έπληξε τα ξημερώματα η αμερικανική αεροπορία, για πρώτη φορά αφότου η Βαγδάτη αποδέχθηκε το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ. Είχε προηγηθεί εκτόξευση ιρακινών πυραύλων εναντίον μαχητικών, που πετούσαν στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του νότιου Ιράκ.

    Σύμφωνα πάντως με το πεντάγωνο οι ιρακινές δυνάμεις έβαλαν τουλάχιστον έντεκα φορές εναντίον αμερικανικών αεροπλάνων στο Ιράκ, στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από τις 8 Νοεμβρίου, γεγονός ερμηνεύεται από τις ΗΠΑ ως παραβίαση του νέου ψηφίσματος. Την άποψη αυτή όμως δεν ενστερνίζονται τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Βρετανία.

    Εν τω μεταξύ δημοσίευμα των Τάιμς του Λονδίνου αναφέρει πως ο Σαντάμ Χουσέιν προσέφερε στο καθεστώς της Λιβύης 3,5 δις δολάρια για να παράσχει ασφαλές καταφύγιο στα μέλη της οικογένειας του και ανώτατους ιρακινούς αξιωματούχους

    [13] Εκτροχιασμός τρένου στην Αυστρία

    16/11/2002 6:01:00 μμ

    Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πολλοί τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί στην Δυτική Αυστρία, όταν τρένο εκτροχιάστηκε εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στη δυτική και νότια χώρα. Οι θυελλώδεις άνεμοι πλήττουν από χθες τις επαρχίες του Τιρόλου, του Σάρλτσμπουργκ, της Καρινθίας και του Στάγιερμαρκ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 16 November 2002 - 17:50:47 UTC