Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφετηρία διαπραγμάτευσης το σχέδιο Ανάν
  • [02] Εκδηλώσεις για επέτειο του Πολυτεχνείου
  • [03] Ιράκ: Σήμερα η αναχώρηση των επιθεωρητών
  • [04] Κίνα: Νέα ηγεσία στο Κομμουνιστικό Κόμμα
  • [05] Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ
  • [06] Τουρκία: Σήμερα το όνομα του νέου πρωθυπουργού
  • [07] Αιματηρές επιθέσεις Μαοϊστών ανταρτών στο Νεπάλ
  • [08] Επίθεση αυτοκτονίας Τσετσένου αντάρτη
  • [09] ΗΠΑ: Εκτέλεση Πακιστανού με θανατηφόρο ένεση
  • [10] Εκρηξη σε λεωφορείο στο Πακιστάν
  • [11] Μειώθηκαν οι μισθοί τα δύο προηγούμενα χρόνια
  • [12] Διάσκεψη για την περιφερειακή αγορά ενέργειας
  • [13] Πρόκριση στις καθυστερήσεις για τον ΠΑΟΚ
  • [14] Νίκη της ΑΕΚ επί της Εφές Πίλσεν

    [01] Αφετηρία διαπραγμάτευσης το σχέδιο Ανάν

    15/11/2002 11:25:00 πμ

    Με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διέψευσε τις αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί μυστικής διπλωματίας μεταξύ Αθηνών και Ερντογάν. "Δεν είχα οποιαδήποτε συνομιλία μαζί του μετά την κατάθεση του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι ο Ρετζέπ Ερντογάν, ως νικητής των πρόσφατων εκλογών έχει βαρύνοντα ρόλο στις εξελίξεις.

    Δηλώσεις πρωθυπουργού από τη Βαρσοβία

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Κώστας Σημίτης επανέλαβε ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    "Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να εκφέρουμε γνώμη", δήλωσε αναφερόμενος στις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο Ανάν και επεσήμανε ότι απαιτείται νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να μην ζημιωθεί η υπόθεση, δεδομένου ότι τον πρωτεύοντα ρόλο στις αποφάσεις έχει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης και επεσήμανε ότι αν η Τουρκία συμφωνήσει είναι πιθανό να υπάρξει επίλυση του θέματος πριν από τη 12η Δεκεμβρίου.

    Σήμερα ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον αρχηγό της τουρκικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ. Αύριο ο κ. Σημίτης θα έχει στην Αθήνα συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, ενώ τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον θριαμβευτή των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας.

    Συνάντηση Παπανδρέου - Γουέστον

    Ιστορική χαρακτήρισε αυτή που διανύουμε, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμνεντ για το Κυπριακό Τομ Γουέστον.

    " Δεν έχουμε τη λύση αλλά έχουμε την πρόταση του Κόφι Ανάν και ελπίζουμε να καταλήξουμε σύντομα σε λύση", είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο κ. Γουέστον χαρακτήρισε καλή την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι είναι μια ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού που ίσως να μην υπάρξει στο μέλλον.

    Νωρίτερα, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση μη αποδοχής του θα γίνουν προσπάθειες επίλυσης και μετά την Κοπεγχάγη.

    Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξουν ούτε κραυγές ενθουσιασμού ούτε μηδενισμός, αντίθετα, να υπάρξει διαφάνεια, ειλικρινής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου σε επίπεδο τόσο κυβερνήσεων όσο και ηγετών, είναι εναρμονισμένες και συντονισμένες.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πορεία ένταξης, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, και τόνισε ότι ''η ενταξιακή πορεία δεν αλλάζει είτε υπάρξει λύση είτε όχι, επισημαίνοντας ότι ναι μεν υπάρχει αγαστή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου, αλλά δεν πρόκειται η Ελλάδα να επιβάλει τις απόψεις της στην Κύπρο, όπως κάνει η Τουρκία με τον Ντενκτάς".

    Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, ο υπουργός επανέλαβε ότι διεύρυνση της ΕΕ χωρίς την Κύπρο δεν θα υπάρξει.

    Ο υπουργός Εξωτερικών απέστειλε χθες το βράδυ επιστολή στους Ευρωπαίους ομολόγους του ζητώντας την υποστήριξή τους στην επίλυση του Κυπριακού.

    Για διχοτόμηση κάνουν λόγο Αρσένης-Καψής-Πάγκαλος

    Επί του σχεδίου Ανάν τοποθετήθηκαν με επισημάνσεις τους οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρσένης, Ι. Καψής, Θ. Πάγκαλος, τονίζοντας ότι ''το σχέδιο του κ. Ανάν δεν είναι στην πραγματικότητα διαπραγματεύσιμο, στηρίζεται στη βάση του ''take it or leave it'' και στην πράξη γίνεται απόλυτα δεσμευτικό, αν συνυπογραφεί αρχές Δεκεμβρίου από την Ελλάδα και την Τουρκία''.

    Επίσης, προσθέτουν ότι ακόμη κι αν τα προβλεπόμενα δύο δημοψηφίσματα στις 30 Μαρτίου αποβούν αρνητικά, ναι μεν το σχέδιο κηρύσσεται άκυρο και ανυπόστατο, αλλά θα έχουν επέλθει δραματικές νομικές συνέπειες, δηλαδή θα έχουν ανατραπεί όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ και θα έχει δρομολογηθεί η διχοτόμηση με την αναβάθμιση του καθεστώτος Ντενκτάς σε κυρίαρχο και ισότιμο κράτος.

    Ελληνικές αντιδράσεις-εκτιμήσεις

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής κατά τη συνάντηση που είχε νωρίς το μεσημέρι στη Ρηγίλλης με τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου υπογράμμισε ότι ακόμη και στην περίπτωση μη επίτευξης λύσης, κατά τη συνάντηση κορυφής στην Κοπεγχάγη θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Βασιλείου δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα κι αν τελικώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα δεχθεί το σχέδιο για βάση διαπραγμάτευσης, γνωρίζοντας την αρνητική στάση που κρατούσε πάντα ο Ντενκτάς στο παρελθόν.

    Στο Κυπριακό, ανεφέρθηκε από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται και ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, τόνισε ότι υπάρχουν δυσκολίες και σημεία που πρέπει να αλλάξουν, σημείωσε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία διαλόγου.

    Σχολιάζοντας το κείμενο που κατέθεσαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής οι Πάγκαλος, Καψής και Αρσένης, επεσήμανε ότι είναι λογικό να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις.

    Εν τω μεταξύ, χωρίς επεισόδια, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ, στα Προπύλαια συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ για το σχέδιο Αναν.

    [02] Εκδηλώσεις για επέτειο του Πολυτεχνείου

    15/11/2002 9:21:00 πμ

    Αρχίζει σήμερα ο τριήμερος εορτασμός για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με καταθέσεις στεφάνων από συλλόγους, συνδικάτα και απλούς πολίτες. Μεγάλα πανό και συνεχείς εκφωνήσεις συνθημάτων συνθέτουν την ατμόσφαιρα μέσα και έξω από τον χώρο του ιδρύματος. Η συντονιστική επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετάσχουν καθολικά στις εκδηλώσεις ώστε ο φετινός εορτασμός να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα. Η αστυνομία για την αποφυγή επεισοδίων θέτει σε επιφυλακή 5000 αστυνομικούς για την περιφρούρηση του χώρου, των κρατικών κτιρίων στην περιοχή, ενώ θα ελέγχουν τις προσυγκεντρώσεις και την πορεία. Η Πρυτανεία θα συμμετάσχει στην περιφρούρηση του κτιρίου και της πορείας με περισσότερα από 700 άτομα, καθηγητές και φοιτητές.

    Κατά την διάρκεια του τριήμέρου σε αίθουσες του Ε.Μ.Π θα πραγματοποιούνται εκθέσεις φωτογραφίας και συζητήσεις που οργανώνουν φοιτητικές παρατάξεις και κόμματα.

    Την Κυριακή 17 του μηνός θα αποχωρήσουν στις 12.30 το μεσημέρι οι επισκέπτες από το χώρο του Πολυτεχνείου και θα κλείσουν οι πόρτες του Ιδρύματος. Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία θα ξεκινήσει στις 2.30 το μεσημέρι.

    Επίσης, λόγω των εκδηλώσεων από το πρωί και έως τη Δευτέρα 18 του μηνός γίνονται σημαντικές αλλαγές στις διαδρομές λεωφορείων και τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας. Οι επιβάτες για περισσότερες πληροφορίες θα μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο 185 του ΟΑΣΑ.

    Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού στο μήνυμά της για την επέτειο του Πολυτεχνείου υπογραμμίζει ότι διαδηλώνει την απαίτηση για την διεύρυνση των κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την απόκρουση των αυταρχικών αντιλήψεων, του κλίματος της τρομολαγνείας, όπως και για τη δίκαιη λύση του κυπριακού και την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [03] Ιράκ: Σήμερα η αναχώρηση των επιθεωρητών

    15/11/2002 10:38:00 πμ

    Ούτε λεπτό δεν θα δεχτεί να καθυστερήσει η πρόσβαση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράκ, δήλωσε ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Βαγδάτη έναντι των Ηνωμένων Εθνών. Τη Δευτέρα μεταβαίνουν στη Βαγδάτη οι πρώτοι επιθεωρητές του ΟΗΕ. Το Ιράκ όντως διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, τονίζει ο Κόλιν Πάουελ. Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εμπλακούν σε πόλεμο, με στόχο την εξουδετέρωση των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, ο αμερικανικός στρατός θα κινηθεί ''για να τελειώνει γρήγορα'' την αποστολή του, δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Προειδοποιήσεις Μπλιξ για τήρηση συμφωνιών

    Ο επικεφαλής της αποστολής των επιθεωρητών του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι η ομάδα που θα μεταβεί στη Βαγδάτη θα αναφέρει ακόμα και μία καθυστέρηση 15 λεπτών, αλλά το αρμόδιο γραφείο στη Νέα Υόρκη θα αποφασίζει εάν θα ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Στο μεταξύ, σήμερα αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη ο Χανς Μπλιξ με ομάδα 20 συνεργατών του για τη Βαγδάτη, όπου και θα φτάσουν την ερχόμενη Δευτέρα. Οι επιθεωρήσεις θα γίνουν από ομάδα 100 αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων 22 Ρώσοι. Στόχος τους ο έλεγχος 700 εγκαταστάσεων στο Ιράκ, που μπορεί να συνδέονται με τη διαδικασία παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των επιθεωρητών.

    Κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Βαγδάτη, όπου θα παραμείνει δύο μέρες, ο Χανς Μπλιξ και οι συνεργάτες του θα έχουν επαφές με την ιρακινή ηγεσία για τις προετοιμασίες ενόψει της έναρξης των επιθεωρήσεων. Μία εβδομάδα αργότερα, θα αρχίσουν να φθάνουν στη Βαγδάτη οι επιθεωρητές, που θα αρχίσουν αμέσως τους ελέγχους. Ο Μπλιξ υπενθύμισε σε δηλώσεις του ότι η Βαγδάτη θα πρέπει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου να έχει παραδώσει όλα τα στοιχεία που ζητούν οι επιθεωρητές.

    Η άρνηση του Ιράκ να παραδώσει τα στοιχεία αυτά, ή η έλλειψη εγγράφων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη Βαγδάτη, προειδοποίησε ο ίδιος.

    Ράμσφελντ: Μειωμένη η στρατιωτική δύναμη του Χουσεΐν

    ''Σε περίπτωση που μία στρατιωτική επίθεση κριθεί απαραίτητη, οι ΗΠΑ θα την εκτελέσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η ανθρώπινη ζωή σε όλες τις πλευρές, αλλά είναι αποφασισμένες να τελειώσουν γρήγορα τη δουλειά τους'', δήλωσε ο Ράμσφελντ στον ραδιοφωνικό σταθμό Infinity Radio.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ιδέα ότι θα είναι μία πολύ μακρά μάχη βρίσκεται σε αντίθεση με αυτό που συνέβη στον πόλεμο του 1991, υπενθυμίζοντας την κατάρρευση της στρατιωτικής μηχανής του Σαντάμ στο Κουβέιτ και το γεγονός ότι εκατοντάδες Ιρακινοί στρατιώτες είχαν παραδοθεί όταν άρχισε η επιχείρηση ''Καταιγίδα της Ερήμου''.

    ''Ο πόλεμος του Κόλπου διήρκεσε πέντε ημέρες. Δεν μπορώ να σας πω αν η χρήση βίας στο Ιράκ σήμερα θα διαρκέσει πέντε ημέρες, ή πέντε εβδομάδες, ή πέντε μήνες. Όμως σίγουρα δεν θα διαρκέσει περισσότερο'', υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, επισημαίνοντας ότι σήμερα ''ο αμερικανικός στρατός είναι πολύ πιο ισχυρός και έχει μειωθεί ουσιαστικά η στρατιωτική δυνατότητα του Ιράκ''.

    [04] Κίνα: Νέα ηγεσία στο Κομμουνιστικό Κόμμα

    15/11/2002 10:18:00 πμ

    Ο Χου Ζιντάο είναι από σήμερα επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ηγούμενος μίας νέας γενιάς στο εννεαμελές καθοδηγητικό κομματικό όργανο. Ο 59χρονος Χου αναδείχθηκε στην κορυφή της κομματικής ιεραρχίας στις εκλογές για την στελέχωση της πανίσχυρης Κεντρικής Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο νέος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει πώς θα αντιμετωπίσει την πληθώρα προβλημάτων που προκαλούν το υψηλό ποσοστό της ανεργίας και η κακή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

    ''Ολόκληρο το κόμμα και όλες οι εθνικές ομάδες θα είναι περισσότερο ενωμένες και θα επικεντρωθούν στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη, ώστε να συνεχίσουμε την προώθηση της κινεζικής μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού'', δήλωσε ο Χου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Δεύτερος στην ιεραρχία αναδεικνύεται ο Γου Μπανγκούο, ο οποίος αναμένεται ότι θα αναλάβει την πρωθυπουργία ή την προεδρία του κοινοβουλίου, τον προσεχή Μάρτιο.

    Ο Γιανγκ Ζεμίν παραμένει πάντως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας, καθώς επανεξελέγη στην Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή από τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, που παίρνουν μέρος στο 16ο συνέδριο.

    Ο προκάτοχός του, Ντενγκ Χσιάοπινγκ είχε παραμείνει επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής για δύο χρόνια, αφότου είχε αποχωρήσει από την Κεντρική Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος, το 1987.

    [05] Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

    15/11/2002 10:11:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη επτά κρατών από την ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική, στη Σύνοδο Kορυφής που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Πράγα, ανέφεραν πηγές του αμερικανικού Κογκρέσου.

    Οι επτά υποψήφιες προς ένταξη χώρες είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο οποίος θα πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 21 και 22 Νοεμβρίου, στην πρωτεύουσα της τσεχικής Δημοκρατίας, συζήτησε την διεύρυνση της συμμαχίας με μέλη του Κογκρέσου, στον Λευκό Οίκο.

    Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε το ζήτημα, αλλά οι πηγές του Κογκρέσου, τις οποίες επικαλείται το Ρόιτερ, ανέφεραν ότι η αμερικανική ηγεσία είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τις επτά υποψήφιες χώρες.

    ''Πρόκειται για ιστορική στιγμή. Θα είναι η μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία του ΝΑΤΟ'', δήλωσε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής, Ελτον Γκάλεγκλι.

    [06] Τουρκία: Σήμερα το όνομα του νέου πρωθυπουργού

    15/11/2002 9:15:00 πμ

    Ο Ταγίπ Ερντογάν

    Με τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Σεζέρ θα συναντηθεί σήμερα ο ηγέτης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να του ανακοινώσει το πρόσωπο που προτείνει το κόμμα του για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Επικρατέστερος θεωρείται ο Αμπντουλάχ Γκιούλ αντιπρόεδρος του Κόμματος. Σήμερα επίσης, αναμένεται να ανακοινωθεί και η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, που θα έχει 23 μέλη.

    [07] Αιματηρές επιθέσεις Μαοϊστών ανταρτών στο Νεπάλ

    15/11/2002 11:37:00 πμ

    Στο Νεπάλ χιλιάδες Μαοϊστές αντάρτες, που επιδιώκουν ανατροπή της μοναρχίας, εξαπέλυσαν τη νύχτα δύο επιθέσεις σε αστυνομικά και στρατιωτικά φυλάκια στις πόλεις Γκόρκα και Τζούμλα. Νεκροί είναι τουλάχιστον 34 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί. Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε σε αστυνομικό φυλάκιο της πόλης Γκόρκα, 150 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού και σκοτώθηκαν 22 αστυνομικοί. Τουλάχιστον 9 αστυνομικοί και 9 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια δεύτερη επίθεση στην πόλη Τζούμλα, ΒΔ της Κατμαντού, όπου υπάρχουν πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες και φυλάκια της αστυνομίας και του στρατού. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχουν θύματα και μεταξύ των 3.000 ανταρτών που εκτιμάται ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις στην Τζούμλα.

    [08] Επίθεση αυτοκτονίας Τσετσένου αντάρτη

    15/11/2002 11:18:00 πμ

    Τέσσερις νεκροί και οχτώ τραυματίες είναι τα θύματα επίθεσης αυτοκτονίας που πραγματοποίησε Τσετσένος αντάρτης σε λεωφορείο στην Ινγκουσετία, στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, μετέδωσε σήμερα το Ιντερφάξ. Η επίθεση σημειώθηκε στη διάρκεια ελέγχου στην περιοχή Μαλγκομπέκ από την αστυνομία, η οποία ερευνούσε για Τσετσένους αντάρτες, πρόσθεσε το πρακτορείο επικαλούμενο αστυνομικές πηγές. Ο δράστης, στην προσπάθειά του να διαφύγει, ανέβηκε σε ένα λεωφορείο, όπου πυροδότησε τη χειροβομβίδα. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο Τσετσένος αντάρτης.

    [09] ΗΠΑ: Εκτέλεση Πακιστανού με θανατηφόρο ένεση

    15/11/2002 11:05:00 πμ

    Αϊμάλ Κανσί

    Εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στις ΗΠΑ ο Πακιστανός Αϊμάλ Κανσί, που το 1993 σκότωσε 2 υπαλλήλους της CIA, ως διαμαρτυρία για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Για το φόβο έντονων αντιδράσεων στο Πακιστάν, οι Αμερικανοί έκλεισαν προσωρινά την πρεσβεία τους στην Ισλαμαμπάντ. Ο Κανσί εκτελέστηκε στο Γκρίνσβιλ της Βιρτζίνια και ο θάνατος του ανακοινώθηκε στις 21:07 τοπική ώρα. Μέχρι τη στιγμή που έχασε τις αισθήσεις του, επαναλάμβανε τη φράση: "Δεν υπάρχει Θεός, μόνο Αλλάχ".

    Ο Κανσί δεν αρνήθηκε ποτέ τους φόνους που διέπραξε . "Δεν το μετανιώνω... Εγώ διέπραξα τους φόνους που ήταν αντίποινα για όλα τα δεινά που έχει επιφέρει η αμερικανική πολιτική στους Μουσουλμάνους," είχε δηλώσει στο BBC λίγες ώρες πριν την εκτέλεση του. Στο Πακιστάν, πατρίδα του Κανσί, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν όλη ημέρα. Στη γενέτειρα του, Κέττα, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν: "ο Αϊμάλ είναι ο ήρωας μας" και "θάνατος στο Μπους".

    Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση φοβούμενη αντίποινα των υποστηρικτών του Κανσί αποφάσισε να κλείσει προσωρινά την πρεσβεία της στην Ισλαμαμπάντ και τα προξενεία της στη Πασαβάρ και στο Καράτσι. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και στη Βιρτζίνια.

    [10] Εκρηξη σε λεωφορείο στο Πακιστάν

    15/11/2002 9:12:00 πμ

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο στο νότιο Πακιστάν. Η έκρηξη έγινε σε σταθμό λεωφορείων στην πόλη Χαϊντεραμπάντ, 160 χιλιόμετρα από το Καράτσι. "Εντεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την έκρηξη, αλλά οι δύο από αυτούς εξέπνευσαν καθώς μεταφέρονταν σε νοσοκομείο", δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αμεσης Βοήθειας στο Ρόιτερ, προσθέτοντας ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από ένα κάθισμα στο λεωφορείο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιος ευθύνεται για την βομβιστική επίθεση.

    [11] Μειώθηκαν οι μισθοί τα δύο προηγούμενα χρόνια

    15/11/2002 10:04:00 πμ

    Ο πληθωρισμός απορροφά το μεγαλύτερο μέρος αύξησης που παίρνουν οι μισθωτοί στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε πραγματική μείωση των αμοιβών.

    Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Απασχόλησης ο μέσος όρος των πραγματικών μισθών αυξήθηκε κατά 0,6% το 2001 και 0,5% το 2002, ενώ στην Ελλάδα είχαμε μείωση κατά 0,4% και 1,3% αντίστοιχα.

    Ως προς το χρόνο εργασίας οι Ελληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από το μέσο κοινοτικό όρο, ενώ οι Γάλλοι εργάζονται τις λιγότερες 35 ώρες την εβδομάδα. Οι γυναίκες στο σύνολο της Ε.Ε εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες λαμβάνοντας μόλις το 79,6% του μέσου όρου.

    Ως προς τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τα προηγούμενα χρόνια έλαβαν μεγαλύτερη πραγματική αύξηση από τις κοινοτικές, αλλά εξακολουθούν και λαμβάνουν μικρότερο βασικό μισθό και εργάζονται περισσότερες ώρες την εβδομάδα σε σχέση με τους μισθωτούς της Κοινότητας.

    Η παρουσίαση της μελέτης θα γίνει σήμερα στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ.

    [12] Διάσκεψη για την περιφερειακή αγορά ενέργειας

    15/11/2002 10:16:00 πμ

    Με τη συμμετοχή της Επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Λογιόλα Ντε Παλάθιο, πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα διάσκεψη για την περιφερειακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τζοχατζόπουλου. Οι αρμόδιοι υπουργοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πρόκειται να υπογράψουν μετά τις 12 το μεσημέρι το ιδρυτικό μνημόνιο για τη δημιουργία της περιφερειακής αγοράς ενέργειας. Η προοπτική αυτή από ιδιαίτερη βαρύτητα για την Ελλάδα, καθώς οι χώρες αυτές θα παίξουν ρόλο ενεργειακής δεξαμενής, καλύπτοντας έκτακτες ανάγκες με μικρότερο κόστος.

    Οι αγορές των χωρών αυτών θα πρέπει σταδιακά να αναπτύξουν τα ενεργειακά τους δίκτυα και να λειτουργήσουν από το 2005 βάσει των αρχών, που διέπουν τις ευρωπαϊκές αγορές.

    Μετά τη μία το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και η Επίτροπος περιφερειακής ενέργειας Λογιόλα Ντε Παλάθιο θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    [13] Πρόκριση στις καθυστερήσεις για τον ΠΑΟΚ

    15/11/2002 12:04:00 πμ

    Στον τρίτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ προκρίθηκε σήμερα ο ΠΑΟΚ, που αναδείχθηκε ισόπαλος στην Ζυρίχη κόντρα στην Γκρασχόπερς με 1-1 και σε συνδυασμό με το 2-1 του πρώτου αγώνα πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Οι Ελβετοί κατάφεραν να προηγηθούν στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου με τον Καμπάνας αλλά ο ΠΑΟΚ απάντησε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με γκολ του Μάρκου στο τρίτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

    Όπως ήταν λογικό πρόθεση του ΠΑΟΚ ήταν να διαφυλάξει τα νώτα του αφού είχε το προβάδισμα του πρώτου αγώνα και στη συνέχεια να απειλήσει την εστία των Ελβετών με αντεπιθέσεις. Έτσι ο Αναστασιάδης παρέταξε την ομάδα του στο γήπεδο με αμυντικούς προσανατολισμούς και αυτό ήταν ολοφάνερο σε όλη την διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου.

    Η Γκρασχόπερς είχε τον έλεγχο του αγώνα και επιχείρησε αρκετά σουτ χωρίς όμως να απειλήσει ουσιαστικά την εστία του Κυριάκου Τοχούρογλου. Όλα αυτά μέχρι το 45', όταν η ελβετική ομάδα κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή. Εκτελεστής ήταν ο Ταραράτ και σκόρερ των γηπεδούχων ο Καμπάνας, που με κεφαλιά άνοιξε το σκορ για την ομάδα του.

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ, που ήταν με την πλάτη στον τοίχο, ανέβασε την απόδοση του και κυρίως στο διάστημα 55'-65' πίεσε αρκετά την Γκρασχόπερς προσπαθώντας να πετύχει το γκολ που θα του έδινε το εισιτήριο για τον τρίτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Όμως τα σουτ των παικτών του "δικέφαλου του βορρά" δεν απείλησαν τον Μπόρερ.

    Έτσι οι Ελβετοί ξαναπήραν τα ηνία του αγώνα και ο ΠΑΟΚ δεν έδειχνε να μπορεί να αλλάξει την τροπή του αγώνα. Όμως από ότι φάνηκε η ελληνική ομάδα δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα, αφού στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Μάρκος με δυνατό σουτ, μετά από κόρνερ, έστειλε την μπάλα να περάσει ανάμεσα από μια ομάδα παικτών και να καταλήξει στα δίχτυα του Μπόρερ, διαμορφώνοντας το τελικό 1-1.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Σουηδός Μάρτιν Χάνσον, που έδειξε κίτρινη κάρτα στους: Μπαρίχο, Σβέγκλερ - Κούτση, Γιασεμή, Γεωργιάδη, Χασιώτη, Ουντέζε.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    Γκρασχόπερ: Μπόρερ, Σμίλιανιτς, Ταραράτς, Εδουάρδο (79' Λιχτστάινερ), Γκέμπερ, Σβέγκλερ, Καμπάνας, Σπίσερ, Μπαρίχο (90' Πέτριτς), Γιάτζι, Νούνιεθ

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Αμπονσά, Μάρκος, Ουντεζε, Φουτσίνι (77' Φρούσσος), Καφές, Κούτσης (70' Κουτσόπουλος), Γεωργιάδης, Κουκιέλκα (46' Χασιώτης), Γιασεμής, Οκκάς.

    [14] Νίκη της ΑΕΚ επί της Εφές Πίλσεν

    15/11/2002 9:55:00 πμ

    Την πρώτη της νίκη στη φετινή ευρωλίγκα πέτυχε η ΑΕΚ. Η πρωταθλήτρια Ελλάδας επικράτησε 79-74 (ημίχρονο 34-42) της Εφές Πίλσεν στην Κωνσταντινούπολη και αναπτέρωσε τις ελπίδες της για πρόκριση στην επόμενη φάση. Το παιχνίδι ήταν στο πλαίσιο της 6ης ημέρας του Α' ομίλου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 November 2002 - 9:59:33 UTC