Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 17Ν: σε απεργία πείνας οι κατηγορούμενοι
  • [02] Κλήσεις σε 9.000 παραβάτες λεωφορειοδρόμων
  • [03] Μία 62χρονη πάσχει από Έιτζ μετά από μετάγγιση
  • [04] Παρίσι: Η διεύρυνση της Ε.Ε στις συνομιλίες Σημίτη
  • [05] Δίκη Παντ. Καζάκου-Κατάθεση αστυνομικού
  • [06] Ετοιμο το ν/σ για Εθν. Συμβούλιο Εξωτ.Πολιτικής
  • [07] Ένας νεκρός σε ναυάγιο ρυμουλκού
  • [08] Τουρκικά F-16 στο FIR Αθηνών
  • [09] Απόδραση κρατουμένου από αυτοκίνητο της ΕΛΑΣ
  • [10] Ακυβέρνητο σκάφος ΝΔ της Χίου
  • [11] Αμερικανική ασπίδα προστασίας πάνω από την Πράγα
  • [12] Η Τουρκία στην Ε.Ε στις συζητήσεις Ερντογάν
  • [13] Λουξεμβούργο: εκτός κινδύνου οι επιζήσαντες
  • [14] Τέξας: Αναβλήθηκε εκτέλεση σχιζοφρενούς δολοφόνου
  • [15] Εντείνεται η κόντρα Σαρόν-Νετανιάχου
  • [16] Ομολογία συμμετοχής για την επίθεση στο Μπαλί
  • [17] Από 1-1-03 οι αποδείξεις στα πρατήρια καυσίμων
  • [18] Δύσκολη η χρονιά του 2003 για τον τουρισμό
  • [19] Συνάντηση Χριστοδουλάκη-Ο' Σάλιβαν
  • [20] Επίκεινται απολύσεις δημοσιογράφων του Reuters
  • [21] Πρώτη του Κάτανετς στου Ρέντη
  • [22] Με νέα διακοπή απειλούν οι ΠΑΕ
  • [23] Έτοιμη η ΑΕΚ για το ντέρμπι
  • [24] Σε εξέλιξη ο έλεγχος Ολυμπιακών έργων από ΔΟΕ
  • [25] ΠΑΟ-Φενερμπαχτσέ: αύριο τα μέτρα ασφαλείας
  • [26] Παραιτήθηκε ο Αναστόπουλος
  • [27] Εντοπίστηκε αρχαίος τάφος στην Πάφο
  • [28] Οδηγός υγείας για ανδρικά... ''καρμπιρατέρ''
  • [29] Βουλγαρία: προς κατάργηση δύο αντιδραστήρων
  • [30] Ετοιμαστείτε για τις τηλεοράσεις σε ρολό...
  • [31] Που ''μένει'' το μάτι μας στις ιστοσελίδες;
  • [32] Τα μυστικά ενός καλού ηγέτη
  • [33] Οκλαχόμα: Τέλος στις κοκορομαχίες
  • [34] Γιγαντιαίο ''τάκο'' για το βιβλίο Γκίνες

    [01] 17Ν: σε απεργία πείνας οι κατηγορούμενοι

    7/11/2002 6:17:00 μμ

    Σε 48ωρη προειδοποιητική άρνηση συσσιτίου προχωρούν, σύμφωνα με δήλωση που εστάλη στα ΜΜΕ, οι κρατούμενοι για συμμετοχή στη ''17Ν'' στην ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Στη δήλωσή τους οι κρατούμενοι στις γυναικείες φυλακές αναφέρουν ότι τα αιτήματά τους είναι η ελεύθερη επικοινωνία τους με τους δικηγόρους, η κατάργηση της απομόνωσης, τα ανοιχτά κελιά και ο προαυλισμός τους όπως εφαρμόζεται στους άλλους κρατούμενους. Στη δήλωση αναφέρεται, επίσης, ότι σε πιο δυσμενή θέση από όλους βρίσκονται οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και η Αγγελική Σωτηροπούλου καθώς δεν τους παραδίδεται το διδακτικό υλικό των πανεπιστημίων που επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

    Ζητούν τη βελτίωση συνθηκών κράτησης

    Στη δήλωση, οι κρατούμενοι υποστηρίζουν, επίσης, ότι εξαιτίας της απομόνωσης εμφάνισαν επιδείνωση της υγείας τους ο Κώστας Τέλιος-που πιθανότατα δεν θα συμμετέχει στην άρνηση συσσιτίου-και ο Θεολόγος Ψαραδέλης. Ο Τέλιος, επίσης, κατέθεσε και δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης.

    Με τη δήλωση των κρατουμένων καταγγέλλονται οι συνθήκες πλήρους απομόνωσης, ο ελάχιστος χρόνος προαυλισμού, η απαγόρευση της παραλαβής γραμμάτων και της συνεργασίας με δικηγόρους, ενώ γίνεται λόγος για ''λευκά κελιά''.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπνευστής της κίνησης είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν στην άρνηση συσσιτίου θα μετέχουν όλοι οι κρατούμενοι της ειδικής πτέρυγας των γυναικείων φυλακών.

    Αυτοπρόσωπη εμφάνιση στο Συμβ. Εφετών ζήτησαν οι συγγενείς Π. Πέτρου

    Σήμερα οι συγγενείς του αστυνόμου Παντελή Πέτρου επισκέφθηκαν το Εφετείο ζητώντας να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή στην δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

    Το Συμβούλιο ζήτησε την παρουσία των συγγενών του Πέτρου πριν συνεδριάσει, προκειμένου να αποφανθεί αν θα κάνει δεκτή την αίτηση τους.

    Υπενθυμίζεται ότι το αδίκημα της ανθρωποκτονίας έχει παραγραφεί για την υπόθεση του Πέτρου λόγω παρέλευσης 20ετίας.

    [02] Κλήσεις σε 9.000 παραβάτες λεωφορειοδρόμων

    7/11/2002 2:24:00 μμ

    Σύντομα θα αρχίσει από την Τροχαία η αποστολή των 9.000 κλήσεων και φωτογραφιών σε οδηγούς που παραβίασαν τους λεωφορειόδρομους και εντοπίστηκαν από τις κάμερες που έχουν στηθεί σε επίκαιρα σημεία στην Κηφισίας και τη Μεσογείων. Την ίδια ώρα το υπουργείο Μεταφορών, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, προσανατολίζεται στην επέκταση των λεωφορειολωρίδων, προκειμένου να αυξηθεί η μέση ταχύτητα των λεωφορείων και των τρόλεϊ, ώστε αυτά να γίνουν πιο ελκυστικά για το επιβατικό κοινό. Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε ότι στις περιπτώσεις που οι λεωφορειόδρομοι αστυνομεύονται, η μέση ωριαία ταχύτητα των Μ.Μ.Μ φτάνει τα 20-23 χλμ την ώρα, ενώ όταν δεν αστυνομεύονται, πέφτει στα 12 χλμ την ώρα.

    Πολλές οι παραβάσεις

    Ο κ. Βερελής αποκάλυψε, επίσης, ότι καταγράφονται 600 παραβάσεις την ώρα, κατά μέσον όρο, στους λεωφορειόδρομους από ΙΧ αυτοκίνητα, αν και παραδέχθηκε ότι ίσως δεν ήταν η καταλληλότερη στιγμή για να ξεδιπλωθεί το εγχείρημα των λεωφορειολωρίδων, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά έργα και παρεμβάσεις ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004.

    Ο κ. Βερελής προανήγγειλε επίσης ότι στο πρόγραμμα επέκτασης των λεωφορειολωρίδων περιλαμβάνονται η οδός Ιπποκράτους και η Χαριλάου Τρικούπη.

    Δοκιμάζονται καινούργια υλικά για τα διαχωριστικά λεωφορειολωρίδων

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Γιώργος Παπαβασιλείου ανακοίνωσε ότι μετά τη δοκιμαστική εφαρμογή των διαχωριστικών των λεωφορειολωρίδων, διαπιστώθηκε ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, δεν είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα και για το λόγο αυτό δοκιμάζονται καινούργια υλικά.

    Πιστεύουμε, είπε, ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε ένα διαχωριστικό που δεν θα είναι επικίνδυνο και θα υλοποιεί τον διαχωρισμό της λεωφορειολωρίδας κατά τρόπο σταθερό και ευκρινή.

    [03] Μία 62χρονη πάσχει από Έιτζ μετά από μετάγγιση

    7/11/2002 6:38:00 μμ

    Οι συγγενείς 62χρονης από το Αγρίνιο που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων κατήγγειλαν σήμερα ότι προσβλήθηκε από τον ιό του Έιτζ μετά τη μετάγγιση αίματος που της έγινε στο Ίδρυμα. Η Διοίκηση διαψεύδει τις κατηγορίες των συγγενών και επισημαίνει ότι ο ιός προϋπήρχε της μετάγγισης. Από την πλευρά τους τα παιδιά της ασθενούς υποστηρίζουν ότι η ασθένεια προήλθε από τη μετάγγιση αίματος που έγινε στη μητέρα τους στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν είχε προηγηθεί άλλη μετάγγιση αίματος.

    Με μήνυση απειλεί η Διεύθυνση αιμοδοσίας του νοσοκομείου

    Η Διεύθυνση της αιμοδοσίας του νοσοκομείου τονίζει πως η μετάγγιση της συγκεκριμένους ασθενούς έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου και παράλληλα διαβεβαιώνει ότι στις 13 Σεπτεμβρίου είχε ληφθεί δείγμα αίματος της ασθενούς και από την εξέταση που έγινε προέκυψε ότι το τεστ ήταν θετικό στον ιό.

    Μάλιστα η Διεύθυνση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταθέσει μήνυση εναντίον των συγγενών επειδή όπως ισχυρίζεται οι συγκεκριμένες κατηγορίες αποθαρρύνουν το κοινό να δίνει αίμα, επισημαίνοντας πως όλοι οι αιμοδότες ελέγχονται για το Έιτζ και την Ηπατίτιδα.

    [04] Παρίσι: Η διεύρυνση της Ε.Ε στις συνομιλίες Σημίτη

    7/11/2002 2:40:00 μμ

    Το θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχε χθες στο Παρίσι ο Κώστας Σημίτης με τον πρόεδρο Σιράκ και τον ομόλογό του Ζαν Πιέρ Ραφαρέν. Η συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία έγινε σε θερμό κλίμα και οι συνομιλητές έκαναν ειδική αναφορά στο κυπριακό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπενθύμισε στους συνομιλητές του, πως η πολιτική λύση δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέση, στην οποία συμφώνησε και η γαλλική πλευρά.

    Ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι το σύμφωνο της διεύρυνσης θα υπογραφεί στις 16 Απριλίου στην Αθήνα, σε μία πανηγυρική συνεδρίαση των 15 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ηγετών των υπό ένταξη χωρών.

    Επόμενος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του Κώστα Σημίτη είναι το Βερολίνο, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Γκέχαρντ Σρέντερ.

    [05] Δίκη Παντ. Καζάκου-Κατάθεση αστυνομικού

    7/11/2002 2:32:00 μμ

    Σε ήρεμο κλίμα συνεχίστηκε η δίκη του Παντελή Καζάκου που κατηγορείται για τη δολοφονία δυο αλλοδαπών και για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος άλλων επτά. Στο δικαστήριο κατέθεσε ο αστυνομικός Ζήσης Σπυρόπουλος ο οποίος μαζί με έναν συνάδελφό του συνέλαβε το νεαρό κατηγορούμενο στις 22 Οκτωβρίου 1999 μισή ώρα μετά την τελευταία επίθεση που είχε κάνει ο Καζάκος σε βάρος ενός Αιγύπτιου. Στο δικαστήριο κατέθεσε επίσης και ο πατέρας του κατηγορούμενου Νίκος Καζάκος ο οποίος ανέφερε ότι ο γιος του αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα από την εποχή που ήταν στο στρατό. Η δίκη συνεχίζεται.

    [06] Ετοιμο το ν/σ για Εθν. Συμβούλιο Εξωτ.Πολιτικής

    7/11/2002 1:42:00 μμ

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών η επεξεργασία του σχεδίου νόμου για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που ορίζεται από το νέο Σύνταγμα. Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι το σχέδιο νόμου θα υποβληθεί άμεσα προς υπογραφή στους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εθνικής Οικονομίας και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    [07] Ένας νεκρός σε ναυάγιο ρυμουλκού

    7/11/2002 12:33:00 μμ

    Φωτό αρχείυ

    Ένα μέλος του πληρώματος του ρυμουλκού "Aλέξανδρος" το οποίο βυθίστηκε στις 9:40 σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχασε τη ζωή του και τα άλλα τρία τα οποία επέβαιναν σε αυτό διασώθηκαν. Νεκρός είναι ο μηχανοδηγός Β' Ιωάννης Μαρκουλής, 36 χρόνων, ενώ στο νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς" μεταφέρθηκαν ο κυβερνήτης Ευστάθιος Μπαράκος, 42 ετών και οι Ανέστης Μουχλίδης, 50 ετών μηχανοδηγός και Εμμανουήλ Μανωλάκογλου, ναύτης. Το ναυάγιο έγινε σε απόσταση 400 μ. από τον δυτικό προβλήτα του λιμένος της συμπρωτεύουσας, όπου το "Αλέξανδρος" (ΝΘ 145) επιχειρούσε να ρυμουλκήσει το, υπό σημαία Καμπότζης, εμπορικό πλοίο Trinity, το οποίο μετέφερε από λιμάνι της Ουκρανίας σιδηρομετάλλευμα. Οι συνθήκες του ναυαγίου είναι ακόμη αδιευκρίνιστες.

    [08] Τουρκικά F-16 στο FIR Αθηνών

    7/11/2002 5:51:00 μμ

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ζεύγος τουρκικών F-16 ''παρενόχλησε'' το πρωί δυο πολιτικά αεροσκάφη, στο σημείο εισόδου και εξόδου του FIR Αθηνών προς το FIR Λευκωσίας και αντίστροφα. Ειδικότερα, στις 10.24 το πρωί ζεύγος τουρκικών F-16 ''παρενόχλησε'' την πτήση 332 της ''Ολυμπιακής'' από Λάρνακα προς Σπάτα, σε ύψος 34.000 ποδών, 30 ν.μ. δυτικά της Ρόδου. Δέκα λεπτά αργότερα, πιθανώς το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών ''παρενόχλησε'' την πτήση 323 των ''Κυπριακών Αερογραμμών'', σε ύψος 33.000 ποδών, 35 ν.μ. δυτικά της Ρόδου, από Σπάτα προς Λάρνακα.

    [09] Απόδραση κρατουμένου από αυτοκίνητο της ΕΛΑΣ

    7/11/2002 5:43:00 μμ

    Ξέφυγε μέσα από τα "χέρια" δύο αστυνομικών ο 27χρονος Αλβανός Ιζεΐρι Νίκο ο οποίος είχε συλληφθεί για κλοπές και παράνομη είσοδο στη χώρα. Η απόδραση του Αλβανού υπηκόου συνέβη όταν το υπηρεσιακό όχημα της ΕΛΑΣ με το οποίο μεταφερόταν έκοψε ταχύτητα λόγω κίνησης στη συμβολή των οδών Δημητρακοπούλου και Αιγάλεω. Τότε ο κρατούμενος που σύμφωνα με την Αστυνομία ήταν δεμένος στο πίσω κάθισμα άνοιξε την πόρτα με άγνωστο μέχρι στιγμής τρόπο και εξαφανίστηκε τρέχοντας.

    [10] Ακυβέρνητο σκάφος ΝΔ της Χίου

    7/11/2002 1:31:00 μμ

    Ακυβέρνητη λόγω ηλεκτρολογικής βλάβης έμεινε η ουκρανική θαλαμηγός ''Δέλτα'' η οποία με πενταμελές πλήρωμα έπλεε 5,5 ν. νοτιοδυτικά της νησίδας ''Βενέτικο'' της Χίου. Στην περιοχή όπου επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες -άνεμος έντασης 7-8 MF- σπεύδει το ναυαγοσωστικό σκάφος του ΛΣ, καθώς και παραπλέοντα πλοία, προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στην θαλαμηγό και τους πέντε Ουκρανούς που επιβαίνουν σε αυτή.

    [11] Αμερικανική ασπίδα προστασίας πάνω από την Πράγα

    7/11/2002 4:18:00 μμ

    Η Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου της Τσεχίας, ψήφισε σήμερα νόμο με τον οποίο επιτρέπεται σε αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα να πραγματοποιούν περιπολίες πάνω από το έδαφος της χώρας αυτής της Κεντρικής Ευρώπης, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 21 και 22 Νοεμβρίου, στην Πράγα. Η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να στείλει μαχητικά αεροσκάφη της, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, στην οποία θα λάβουν μέρος ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και δεκάδες άλλοι αρχηγοί κρατών.

    Ο νόμος, που πρέπει να εγκριθεί από την Γερουσία και να υπογραφεί από τον πρόεδρο για να ισχύσει, προβλέπει ότι μέχρι 15 μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να πετούν πάνω απο το έδαφος της Τσεχίας ανά πάσα στιγμή απο τις 15 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

    ''Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την εθνική μας αεροπορική άμυνα με την κοινή δύναμη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η Πολεμική Αεροπορία της Τσεχίας δεν έχει την ικανότητα να καλύψει 100% τον εναέριο χώρο της χώρας εναντίον ενδεχόμενων μη στρατιωτικών απο αέρος απειλών'', δήλωσε ο τσέχος υπουργός Αμυνας Γιάροσλαβ Τβέρντικ λίγο μετά την ψήφιση του νόμου.

    Περίπου 12.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα επιστρατευθούν για την ασφάλεια των ηγετών απο περισσότερες απο 40 χώρες.

    Η Τσεχία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1999.

    [12] Η Τουρκία στην Ε.Ε στις συζητήσεις Ερντογάν

    7/11/2002 3:14:00 μμ

    Το πιο σημαντικό ζήτημα για την ώρα είναι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τόνισε για άλλη μια φορά ο αρχηγός του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, μετά την σημερινή σύντομη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ. "Το πιο σημαντικό ζήτημα για την ώρα, το οποίο απασχολεί και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, είναι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την συνάντηση των δύο ανδρών, στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα.

    Καμία εξέλιξη σχετικά με το όνομα του νέου πρωθυπουργού

    "Είπαμε στον Πρόεδρο ότι δίνουμε σημασία στις σχέσεις μας με την αντιπολίτευση", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δίνει σημασία όχι μόνο στις σχέσεις με την αντιπολίτευση αλλά και με τα άλλα κόμματα εκτός Εθνοσυνέλευσης και με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν συζητήθηκε το ζήτημα του ποιος θα αναλάβει πρωθυπουργός, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι "δεν συζητήσαμε καθόλου αυτό το ζήτημα. Αυτό θα συζητηθεί μετά την εκλογή προέδρου της Βουλής και την ανάληψη των καθηκόντων του".

    [13] Λουξεμβούργο: εκτός κινδύνου οι επιζήσαντες

    7/11/2002 2:08:00 μμ

    Οι δύο επιζήσαντες της συντριβής ενός αεροπλάνου της εταιρείας Luxair, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 20 ανθρώπων, χθες, στο Λουξεμβούργο, εξακολουθούν σήμερα να νοσηλεύονται, αλλά η ζωή τους δεν κινδυνεύει, έγινε γνωστό από επίσημη πηγή. ''Η κατάσταση του Λουξεμβούργιου πιλότου είναι ακόμα σοβαρή, αλλά η ζωή του δεν κινδυνεύει'', δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου Γκι Σιλέρ. Ο έτερος διασωθείς, ένας επιβάτης γαλλικής υπηκοότητας, ''έχει τραυματισθεί μάλλον ελαφρά, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε'', διευκρίνισε. Ο οριστικός απολογισμός της καταστροφής είναι συνεπώς 20 νεκροί-18 επιβάτες και δύο μέλη του πληρώματος.

    Εμπειρογνώμονες μελετούν τα μαύρα κουτιά

    Δεκαπέντε από τους νεκρούς είναι Γερμανοί, τέσσερις Λουξεμβούργιοι και μια Γαλλίδα.

    Εξάλλου, εμπειρογνώμονες της πολιτικής αεροπορίας του Λουξεμβούργου εξετάζουν με τη βοήθεια Γάλλων συναδέλφων τους τα μαύρα κουτιά του Fokker 50 της Luxair που πραγματοποιούσε πτήση από το Βερολίνο στο Λουξεμβούργο και συνετρίβη, χθες, λίγο πριν προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου.

    Όπως ανακοίνωσε πάντως ο Σιλέρ, τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης δεν θα γίνουν γνωστά πριν από αρκετές ημέρες.

    [14] Τέξας: Αναβλήθηκε εκτέλεση σχιζοφρενούς δολοφόνου

    7/11/2002 4:26:00 μμ

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέβαλε την τελευταία στιγμή την εκτέλεση ενός σχιζοφρενούς δολοφόνου, η υπόθεση του οποίου είχε εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με την επιβολή της θανατικής ποινής, σε ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα. Το δικαστήριο, εξετάζοντας αίτημα της υπεράσπισης, έδωσε στους συνηγόρους του Τζέιμς Κόλμπερν διορία 90 ημερών για να καταθέσουν έφεση, όπως ανέφερε ο δικηγόρος Γκρεγκ Γουίρτσιοχ, από το γραφείο που έχει αναλάβει την υπόθεση.

    Η απόφαση του δικαστηρίου να εξετάσει το αίτημα των συνηγόρων έγινε γνωστή λίγα λεπτά προτού εκτελεστεί ο 42χρονος Κόλμπερν στη φυλακή Γουόλς, στο Χάντσβιλ του Τέξας.

    Δύο ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι η εκτέλεση αναβάλεται.

    Ο Κόλμπερν είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της Πέγκι Μέρφι, 55 ετών, στις 26 Ιουνίου 1994.

    Είχε δει τη γυναίκα να κάνει οτοστόπ κοντά στο διαμέρισμα του, στο Κονρόε του Τέξας και την κάλεσε στο σπίτι του για να πιει νερό.

    Εκεί προσπάθησε να τη βιάσει και όταν εκείνη αντιστάθηκε την στραγγάλισε και τη μαχαίρωσε.

    Στη συνέχεια ζήτησε από ένα γείτονα να καλέσει την αστυνομία περιμένοντας να τον συλλάβουν.

    Είχε δηλώσει τότε ότι σκότωσε τη Μέρφι επειδή ήθελε να επιστρέψει στη φυλακή.

    Ο Κόλμπερν πάσχει από σχιζοφρένεια από 14 ετών και τουλάχιστον δύο φορές έχει νοσηλευτεί σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

    Κατά τη διάρκεια της δίκης του ήταν σε τόσο κακή κατάσταση που χρειάστηκε να λαμβάνει τόσο ισχυρά φάρμακα που κοιμόταν και ροχάλιζε δυνατά μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

    Οι συνήγοροι του και οι οργανώσεις κατά της θανατικής ποινής υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να εκτελεστεί διότι οι ψυχικά άρρωστοι, όπως και οι διανοητικά καθυστερημένοι, δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού του Τέξας για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής, Ρικ Χάλπεριν, είπε ότι οι αξιωματούχοι της Πολιτείας κλείνουν τα μάτια στις περιπτώσεις ψυχασθενών ή καθυστερημένων μελλοθάνατων.

    "Οι άλλες Πολιτείες νοσηλεύουν τους ψυχασθενείς. Στο Τέξας όμως τους εκτελούμε. Γιατί (οι πολιτικοί) εγκρίνουν μια τέτοια πρακτική;", αναφέρει σε ανακοίνωση του.

    [15] Εντείνεται η κόντρα Σαρόν-Νετανιάχου

    7/11/2002 4:22:00 μμ

    Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και διεκδικητής της αρχηγίας του δεξιού κόμματος Λικούντ, Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε σε σημερινή του συνέντευξη τις πολιτικές του πρωθυπουργού και ηγέτη του ίδιου κόμματος Αριέλ Σαρόν, στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την εξουσία κατά τις επικείμενες εκλογές. ''Από τους τέσσερις τελευταίους πρωθυπουργούς, εγώ είμαι ο μόνος που άφησα τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που την άφησαν οι υπόλοιποι'', τονίζει σε συνέντευξή του στην Jerusalem Post, ο θεωρούμενος ως σκληρότερος των ''ιεράκων'' δεξιός πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ 1996 και 1999. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι εάν γίνει πρωθυπουργός, θα ηγηθεί μίας κυβέρνησης που θα δώσει λύσεις και θα ζητήσει από το Εργατικό Κόμμα να συμμετάσχει.

    Κάθετος στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

    ''Θα διεκδικήσω την αρχηγία του Λικούντ διότι η χώρα βρίσκεται σε στενωπό και πρέπει να την βγάλουμε από εκεί'', δηλώνει ακόμα ο Νετανιάχου, μόλις μία ημέρα μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στην κυβέρνηση του εσωκομματικού του αντιπάλου Σαρόν.

    Σε ερώτηση αν κατά τη γνώμη του ο Σαρόν αφήνει τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι ήταν όταν την παρέλαβε περίπου πριν από δύο χρόνια, ο Νετανιάχου είπε: ''Νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που βλέπουμε είναι η τρομερή κλιμάκωση της (παλαιστινιακής) τρομοκρατίας. Η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση...ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος προέρχεται όχι τόσο από την έλλειψη ασφάλειας, όσο από την απουσία μιας συνεκτικής οικονομικής πολιτικής''.

    Αναφερόμενος στις στενές σχέσεις που ο Αριέλ Σαρόν καλλιέργησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε: ''Είμαι ικανοποιημένος που ο πρωθυπουργός διατηρεί, όπως και εγώ, καλές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν αποτελεί παρά μία περιορισμένη άποψη των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κρίσιμος παράγοντας στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η αμερικανική κοινή γνώμη που πρέπει συνέχεια να λαμβάνουμε υπόψη μας, ώστε η κυβέρνηση να μην υιοθετεί περισσότερο εχθρική στάση απέναντι στο Ισραήλ''.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε για άλλη μία φορά την αντίθεσή του στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. ''Προσβλέπω στην προοπτική οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν το προνόμιο μίας αυτόνομης κυβέρνησης, όχι όμως και τις εξουσίες μίας ανεξάρτητης κυβέρνησης που θα της επιτρέπουν να απειλεί μέχρι και με καταστροφή το Ισραήλ, ή να σκοτώνει Ισραηλινούς'', είπε.

    Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε επίσης τις επιφυλάξεις του για το ''φύλλο πορείας'' των Τεσσάρων (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ), που προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005, σύμφωνα με τη θέση του Τζορτζ Μπους. ''Υπάρχουν σημεία αυτού του σχεδίου τα οποία προσυπογράφω, αλλά υπάρχουν επίσης σημεία ως προς τα οποία εκφράζουμε διαφορετική άποψη'', είπε.

    Σε άλλες δηλώσεις του προς το ισραηλινό δίκτυο Channel One εξάλλου, ο Νετανιάχου έδωσε και μία ''υπόσχεση'': ''Θα σας υποσχεθώ ένα πράγμα...ως το τέλος του 2003 δεν πρόκειται να έχει δημιουργηθεί εδώ πέρα ένα τρομοκρατικό κράτος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης''.

    [16] Ομολογία συμμετοχής για την επίθεση στο Μπαλί

    7/11/2002 3:20:00 μμ

    Η αστυνομία της Ινδονησίας ανακοίνωσε σήμερα πως ένας από τους υπόπτους που βρίσκεται υπό κράτηση παραδέχτηκε πως ήταν ο συντονιστής της αιματηρής επίθεσης της 12ης Οκτωβρίου στο Μπαλί. Ο αρχηγός της αστυνομίας, στρατηγός Ντα΄ι Μπαχτιάρ τόνισε πως ο ύποπτος, ο οποίος είναι γνωστός με πολλά ονόματα, ανάμεσά τους και το όνομα Αμρόζι, ανήκει σε οργάνωση που αναλαμβάνει διάφορες αποστολές. Οταν ρωτήθηκε αν ο Αμρόζι παραδέχτηκε ότι ήταν ο συντονιστής στο Μπαλί της επιχείρησης, ο Μπαχτιάρ απάντησε: ''Ναι, έτσι είναι''.

    Συνεχίζονται οι ανακρίσεις των υπόλοιπων υπόπτων

    Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε ακόμα, ότι "υπήρχε μια οργάνωση που τα μέλη της αναλάμβαναν διάφορες αποστολές. Ανάμεσα τους ήταν και ο Αμρόζι, ο οποίος παραδέχτηκε πως έφτασε στο Μπαλί με στόχο να φροντίσει για την ασφάλεια της αποστολής".

    "Ηταν επίσης υπεύθυνος για διάφορες άλλες ενέργειες στην περιοχή'', διευκρίνισε ο ίδιος.

    Ο Αμρόζι είναι ο τελευταίος ιδιοκτήτης του παγιδευμένου ημιφορτηγού που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον νυχτερινού κέντρου στο Μπαλί που στοίχισε τη ζωή σε 190 ανθρώπους, οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες.

    ''Μέχρι τώρα δεν έχουμε παρά μόνον έναν ύποπτο'', πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

    [17] Από 1-1-03 οι αποδείξεις στα πρατήρια καυσίμων

    7/11/2002 6:55:00 μμ

    Υποχρεωτική είναι για το υπουργείο Οικονομικών η έκδοση αποδείξεων από τα πρατήρια υγρών καυσίμων για τις πωλήσεις πετρελαίου που θα πραγματοποιούν από 1.1.2003, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου μετά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

    Μικρή παράταση για για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου

    Οι βενζινοπώλες ζήτησαν παράταση του μέτρου.

    Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι για την ομαλή εφαρμογή του νέου μέτρου και τη διευκόλυνση της αγοράς αναφορικά με την προμήθεια και εγκατάσταση ταμειακών φορολογικών μηχανών, προβλέπεται παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2003 της δυνατότητας που θα έχουν τα πρατήρια των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης να εκδίδουν αποδείξεις για το πετρέλαιο που πωλούν με θεωρημένες χειρόγραφες αποδείξεις.

    Η δυνατότητα αυτή για τα πρατήρια των άλλων νομών της χώρας θα ισχύσει μέχρι 31 Αυγούστου 2003. Από τις ημερομηνίες αυτές και μετά οι αποδείξεις θα εκδίδονται με φορολογικές ταμειακές μηχανές.

    [18] Δύσκολη η χρονιά του 2003 για τον τουρισμό

    7/11/2002 3:06:00 μμ

    Οι προοπτικές για το 2003 δείχνουν ότι θα είναι μια δύσκολη τουριστική χρονιά, καθώς το συμβατικό «τουριστικό πακέτο» θα έχει περαιτέρω δυσκολίες προώθησης. Για το λόγο αυτό, τονίσθηκε στην σύσκεψη, αναζητούνται νέα προϊόντα. Οι τάσεις θα φανούν στη Διεθνή Έκθεση Λονδίνου που ανοίγει στις 11 Νοεμβρίου 2002. Αυτό διαπιστώθηκε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Γραφείο ΕΟΤ στις Βρυξέλλες όπου εξετάσθηκε η πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2002 και οι προοπτικές για το 2003.

    Εν μέσω δυσμενούς διεθνούς κλίματος για τον τουρισμό

    Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΟΤ Ι. Πατέλλη, συμμετείχαν οι διευθυντές των Διευθύνσεων ΕΟΤ σε Λονδίνο-Αγγλία (Π. Αργυρός), Παρίσι-Γαλλία (Α. Ηλιοκρατίδου), Ολλανδία (Σ. Ιωαννίδης), Ελβετία (Γ. Κοντογιαννόπουλος) και Σουηδία (Λιανέρης).

    Με βάση τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των διευθυντών ΕΟΤ Εξωτερικού, διαπιστώθηκε ότι, εν μέσω δυσμενούς διεθνούς κλίματος για τον τουρισμό, ορισμένες αγορές του ελληνικού τουρισμού «κρατήθηκαν» ικανοποιητικά (Αγγλία), άλλες είχαν ακόμα και αύξηση (Ολλανδία), ενώ ορισμένες είχαν μείωση (Σουηδία).

    [19] Συνάντηση Χριστοδουλάκη-Ο' Σάλιβαν

    7/11/2002 2:45:00 μμ

    Συνάντηση με τον γ.γ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Ο Σάλιβαν, είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Βασίλης Ράπανος. Στη συνάντηση συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε από την Ελλάδα την 1.1.2003.

    [20] Επίκεινται απολύσεις δημοσιογράφων του Reuters

    7/11/2002 12:00:00 μμ

    Το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις μεταξύ των δημοσιογράφων, γράφει σήμερα η εφημερίδα Financial Times, προβλέποντας ότι απειλείται το 20% των θέσεων του συντακτικού προσωπικού. Μέχρι σήμερα οι δημοσιογράφοι δεν είχαν θιγεί σε μεγάλο βαθμό από τις μεγάλες περικοπές στο προσωπικό του βρετανικού πρακτορείου, το οποίο έχει απολύσει τους τελευταίους 18 μήνες 2.300 άτομα. ''Περιμένουμε νέες μειώσεις του προσωπικού, αλλά ο αριθμός είναι ακόμη υπό συζήτηση'', δήλωσε στην εφημερίδα η Βικτόρια Μπάρετ, συνδικαλιστική εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Reuters.

    Οι Financial Times εκτιμούν σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς ότι θα απολυθεί το 20% των απασχολούμενων δημοσιογράφων στο πρακτορείο, αλλά τα συνδικάτα ελπίζουν ότι ο αριθμός αυτός θα είναι μικρότερος.

    Το 90% των εσόδων του Reuters προέρχεται από τις χρηματιστηριακές του υπηρεσίες, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω της τρέχουσας πτώσης στα διεθνή χρηματιστήρια.

    [21] Πρώτη του Κάτανετς στου Ρέντη

    7/11/2002 7:49:00 μμ

    Στις εγκαταστάσεις του Ρέντη βρέθηκε για πρώτη φορά σήμερα, ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού, Σρέτσκο Κάτανετς, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά και τον Σίνισα Γκόγκιτς, που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από του πρώην συμπαίκτες του. Στην πρώτη του επαφή με τους παίκτες, ο κ. Κάτανετς ζήτησε σκληρή δουλειά, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να γνωριστούν αλλά και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά.

    Κόκκαλης: ''Ο Κάτανετς το αφεντικό της ομάδας''

    Κατά την παρουσίαση του νέου προπονητή του Ολυμπιακού, ο κ. Κόκκαλης τόνισε στους παίκτες ότι ο Κάτανετς θα είναι το απόλυτο αφεντικό της ομάδας και τους ζήτησε πειθαρχία και να τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες του. Ο πρόεδρος της ομάδας υποστήριξε ότι πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες και πρέπει όλοι μαζί να κάνουν μια νέα αρχή στο παιχνίδι με την ΑΕΚ.

    Στο μεταξύ επιμένουν οι πληροφορίες πως ο Μίλαν Όστερτς βρίσκεται στο στόχαστρο της ελληνικής ομάδας. Ο διεθνής Σλοβένος επιθετικός είναι ελεύθερος και χαίρει της εκτίμησης του Κάτανετς. "Δεν θέλω να μιλήσω την συγκεκριμένη στιγμή αλλά είμαι σίγουρος πως πολύ σύντομα θα αγωνίζομαι σε ομάδα με υψηλούς στόχους", δήλωσε ο διεθνής Σλοβένος, ο οποίος ήταν αναντικατάστατο μέλος της Εθνικής Σλοβενίας στο Μουντιάλ.

    Στο μεταξύ, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας ενημέρωσε την ΠΑΕ Ολυμπιακός για την κλήση του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στην εθνική ομάδα της χώρας. Συγκεκριμένα, ο άσος των ερυθρολεύκων κλήθηκε για το φιλικό Γαλλία-Γιουγκοσλαβία που θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου στο Παρίσι.

    Τα καινούργια τους χειμερινά κουστούμια δοκίμασαν τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος, που πριν την καθιερωμένη προπόνηση, πέρασαν από τα κεντρικά γραφεία της "Rollman" στο Πασαλιμάνι.

    Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Κριστιάν Καρεμπέ αναφέρθηκε στο νέο ξεκίνημα που γίνεται στην ομάδα του με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Σλοβένο τεχνικό, εκφράζοντας την ελπίδα να αλλάξει νοοτροπία η ομάδα και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα για να τα πάνε καλύτερα στη συνέχεια της περιόδου.

    [22] Με νέα διακοπή απειλούν οι ΠΑΕ

    7/11/2002 7:12:00 μμ

    Ο κίνδυνος να διακοπεί το πρωτάθλημα από την 8η αγωνιστική και μέχρι το τέλος του, ελλοχεύει μετά από τη σχετική απόφαση που πήραν οι τηλεοπτικά "άστεγες" ΠΑΕ πριν από την έναρξη της γενικής συνέλευσης της ΕΠΑΕ, που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι "άστεγες" ΠΑΕ, αποφάσισαν να κάνουν την εισήγηση αυτή για αναστολή των πρωταθλημάτων στη γενική συνέλευση, προκειμένου να λυθεί έτσι το πρόβλημα με τα τηλεοπτικά.

    Δηλώσεις Βενιζέλου

    Θέση για το θέμα της τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, πήρε σήμερα, μετά από σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Συγκεκριμένα δήλωσε: ''Η Πολιτεία δεν είναι συνέταιρος ούτε των ΠΑΕ ούτε των τηλεοπτικών σταθμών. Η Πολιτεία είναι αρμόδια για τη θέσπιση και τον έλεγχο της εφαρμογής της αθλητικής νομοθεσίας που ρυθμίζει μεταξύ άλλων και το ζήτημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό είναι λογικό οι ενδιαφερόμενες ΠΑΕ και οι ενδιαφερόμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί να διεκδικούν την πιο συμφέρουσα, από τη δική τους σκοπιά, λύση. Αυτό όμως γίνεται με τα δικά τους χρήματα και όχι με τα χρήματα του Δημοσίου".

    "Είναι τέλος προφανές. Ο ΟΠΑΠ στο πλαίσιο του διαφημιστικού και χορηγικού του προγράμματος θα κάνει, ως επιχείρηση, τις πιο συμφέρουσες γι αυτόν επιλογές, με βάση την τηλεθέαση και την επικοινωνιακή εμβέλεια των διάφορων αθλητικών γεγονότων. Αυτή είναι η θέση που εξαρχής διατυπώσαμε ο κ. Λιάνης και εγώ και αυτή είναι και θα είναι η θέση της Πολιτείας", συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

    [23] Έτοιμη η ΑΕΚ για το ντέρμπι

    7/11/2002 6:54:00 μμ

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα θα διεξαχθεί το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός το Σάββατο στο γήπεδο "Νίκος Γκούμας" για την 7η αγωνιστική της Α' Εθνικής. Εκτός της 20μελής αποστολής της ΑΕΚ θα είναι οι τραυματίες Μαλαδένης, Πέτκοφ και Ατματσίδης. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή και είναι οι εξής Γεωργάτος, Γεωργέας, Ζαγοράκης, Ίβιτς, Κασάπης, Κατσουράνης, Καψής, Κρέικ, Κωνσταντινίδης, Κωστένογλου, Λάκης, Μιχαηλίδης, Μπορμπόκης, Ναλιτζής, Νικολαϊδης, Πριέτο, Ράιτ, Σεντένο, Τσάρτας και Χιώτης.

    Όσον αφορά στα εισιτήρια για το κρίσιμο παιχνίδι με την Ρόμα, η ΑΕΚ παρέλαβε τα 5.000 "μαγικά χαρτάκια", τα οποία κοστίζουν 25 ευρώ και διατίθενται καθημερινά από τις 10:00 ως τις 17:00 από το ειδικό ταμείο της θύρας 16-17 του γηπέδου της ΑΕΚ.

    [24] Σε εξέλιξη ο έλεγχος Ολυμπιακών έργων από ΔΟΕ

    7/11/2002 6:39:00 μμ

    Ν. Οσβαλντ-Γ. Αγγελοπούλου

    Σημαντική είναι η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε βασικά Ολυμπιακά Έργα, όπως διαπίστωσε η συντονιστική επιτροπή της ΔΟΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ντένις Οσβαλντ. Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ επισκέφθηκαν σήμερα την Ακρόπολη, όπου ενημερώθηκαν για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, ενώ στη συνέχεια πήγαν στη Νίκαια, το Φάληρο, το Ελληνικό και τον Αγιο Κοσμά. Ακόμα, ο κ. Οσβαλντ, μαζί με τους κ. Θελή και Φασούλο επισκέφθηκαν εκτός προγράμματος, το γήπεδο της Ριζούπολης, το Στάδιο Καραϊσκάκη και το Νίκος Γκούμας. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της προετοιμασίας και ζήτησαν να συνεχιστεί στους ίδιους γρήγορους ρυθμούς.

    Καθυστερήσεις στο τραμ και εκκρεμότητες γηπέδων

    Κατά την παρουσίαση των διαφόρων τομέων του 2004, διαπιστώθηκε από τη συντονιστική επιτροπή, ότι έχει επιτευχθεί επίσης σημαντική πρόοδος.

    Το μόνο που ανησυχεί τους εκπροσώπους της ΔΟΕ, είναι το θέμα του τραμ και συγκεκριμένα οι τυχόν αντιδράσεις νέων δημάρχων από τις περιοχές των οποίων θα υπάρχει γραμμή διέλευσής του. Πάντως, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχύτητα που προχωρά το έργο, ενώ ο υπεύθυνος μεταφορών της ΔΟΕ, κ. Μποβί, είπε χαρακτηριστικά: «είμαστε ικανοποιημένοι από την ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκε το έργο του τραμ, που είναι απόλυτα αναγκαίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    Τα ίδια κολακευτικά σχόλια έγιναν από τη συντονιστική επιτροπή για τα οδικά έργα και τις μεταφορές, ενώ πρόσθεσε ότι αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Στον τομέα των αθλημάτων, οι εκκρεμότητες που υπάρχουν είναι το γήπεδο που θα διεξαχθούν οι τελικοί του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου καθώς και η ώρα εκκίνησης του Μαραθωνίου δρόμου.

    Στις αρχές Δεκεμβρίου πρόκειται να πάρει οριστική απόφαση η FIFA για το θέμα του γηπέδου. Όπως είναι γνωστό, έχει προταθεί από τη χώρα μας το γήπεδο της Ριζούπολης, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η διεθνής ομοσπονδία ποδοσφαίρου πιστεύει ότι δεν επαρκεί τόσο από θέμα χωρητικότητας, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρχει πρόβλημα με την πρόσβαση των φιλάθλων σε αυτό.

    Όσον αφορά στην ώρα εκκίνησης του Μαραθωνίου, απομένει επίσημη τοποθέτηση της ΙΑΑF.

    Σχετικά με το νευραλγικό τομέα των ιατρικών υπηρεσιών, στη σχετική ενημέρωση της συντονιστικής επιτροπής, τονίστηκε από τα αρμόδια στελέχη της οργανωτικής επιτροπής ότι στα τέλης του 2002 ολοκληρώνονται οι εργασίες σε έξι νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων στον Ευαγγελισμό (για τα μέλη της Ολυμπιακής οικογένειας) και στο ΚΑΤ (για τους αθλητές). Ο προϋπολογισμός των εργασιών αυτών ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια Ευρώ.

    Ακόμη, μέχρι τέλος Μαρτίου 2003, θα έχουν ολοκληρωθεί αντίστοιχες παρεμβάσεις σε επτά νοσοκομεία, ενώ παράλληλα να σημειωθεί ότι αναβάθμιση των μονάδων εντατικής θεραπείας, των κλινών και της γενικής υποδομής σε 19 νοσοκομεία θα κοστίσει συνολικά 180 εκατομμύρια Ευρώ.

    Όσον αφορά στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού έχει προϋπολογιστεί 40 εκατομμύρια ευρώ. Η πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, τονίστηκε ότι θα εργάζονται 130 άτομα ανά βάρδια και 40 κατά τις βραδινές ώρες. Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή ενημέρωση της συντονιστικής επιτροπής, τονίστηκε ακόμη ότι το 86% από τα 24 βασικά οδικά έργα κατασκευάζεται.

    Συνάντηση Καραμανλή-Όσβαλντ

    Εθνική υπόθεση, χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, που σημείωσε,ωστόσο, ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχτεί κρούσματα αδιαφάνειας.

    Ο κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ, τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδιθεί ο χρόνος που χάθηκε εξαιτίας των καθυστερήσεων, της έλλειψης στρατηγικής και σωστού σχεδιασμού.

    Ο κ. Καραμανλής διατύπωσε την ανησυχία του για τις υπερβάσεις του κόστους, τις καθυστερήσεις και την απόφαση της κυβέρνησης να καταφύγει σε εξωτερικό δανεισμό.

    [25] ΠΑΟ-Φενερμπαχτσέ: αύριο τα μέτρα ασφαλείας

    7/11/2002 7:14:00 μμ

    Ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα γίνει αύριο το πρωί στα Γραφεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής με στόχο την ομαλή διεξαγωγή του επαναληπτικού αγώνα κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Φενερμπαχτσέ. Οπως έγινε γνωστό στη σύσκεψη θα πάρει μέρος και ο Tούρκος πρέσβης στην Ελλάδα. Χθες στην Κωνσταντινούπολη η Φενερμπαχτσέ συνέτριψε τη Γαλατά Σαράι με 6-0 σε ένα αγώνα που σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια.

    Θρίαμβος της Φενέρμπαχτσε! ''Διέσυρε'' με 6-0 τη Γαλατασαράι

    Μία εβδομάδα πριν την κρίσιμη ρεβάνς με τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, η «Φενέρ» έκανε το καλύτερο φετινό (και όχι μόνο) παιχνίδι της και διαλύοντας τη μεγάλη της αντίπαλο, έμεινε "ζωντανή" στο κυνήγι του τίτλου, αφού σε περίπτωση ήττας θα είχε βγει οριστικά εκτός.

    Ήταν η πρώτη ήττα της «Γαλατά" στο φετινό πρωτάθλημα Τουρκίας, ενώ παράλληλα το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί την ισχυρότερη ένεση ηθικού για τους παίκτες της Φενέρμπαχτσε, ενόψει της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό.

    Μετά τη νίκη της αυτή, η ομάδα του Λόραντ βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 19 βαθμούς μετά από 10 παιχνίδια, έναντι 26 της πρωτοπόρου Γαλατασαράι, που όμως έχει κι ένα ματς περισσότερο.

    [26] Παραιτήθηκε ο Αναστόπουλος

    7/11/2002 6:58:00 μμ

    Παρελθόν αποτελεί από την τεχνική ηγεσία της Καλλιθέας, ο Νίκος Αναστόπουλος. Ο Ελληνας τεχνικός "έλυσε" την συνεργασία του με την διοίκηση και αφού χαιρέτησε τους παίκτες, έφυγε με πιθανότερο προορισμό τα Γιάννινα. Ο κ. Αναστόπουλος έχει έρθει σε συμφωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣ, Μάνθο Κολέμπα και ίσως απόψε ανακοινωθεί η πρόσληψη του. Στην καλλιθέα, όπως είναι φυσικό, "βράζουν" με την συμπεριφορά του Αναστόπουλου, ενώ όσον αφορά στον αντικαταστάτη του, ενδεχομένως να αποφασισθεί στην αποψινή έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

    [27] Εντοπίστηκε αρχαίος τάφος στην Πάφο

    7/11/2002 3:10:00 μμ

    Μοναδικός στο είδος του λαξευτός τάφος ανακαλύφθηκε στη μέση του δρόμου, στην Πάφο κατά τη διάρκεια έργων οδοποιίας. Ο τάφος, που ήρθε στο φως από αρχαιολογική σκαπάνη στο χώρο εντοπισμού του, είναι επενδυμένος με λευκό μάρμαρο και πάτωμα από ψηφιδωτό και λόγω της σπουδαιότητας των υλικών αυτών, θεωρείται ότι ανήκε σε άγιο ή υψηλόβαθμο κληρικό. Μέσα στον τάφο εντοπίστηκαν ένα χρυσό οστεοφυλάκιο, μέρος ιερών αμφίων, ένας σταυρός και άλλα λατρευτικά είδη.

    Μία σπουδαία ανακάλυψη

    Πέραν του ταφικού ευρήματος, οι ανασκαφές έφεραν στο φως και ένα ολόκληρο κτιριακό σύμπλεγμα, το οποίο εκτιμάται προκαταρκτικά ως εκκλησία.

    Ο τάφος βρίσκεται στην περιοχή όπου σήμερα κατασκευάζεται ο βόρειος παρακαμπτήριος της Γεροσκήπου, στην τοποθεσία "Εφτά Αη Γιώργηδες".

    Η σπουδαιότητα των ευρημάτων ώθησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων να ζητήσει διακοπή των έργων οδοποιίας για μια εβδομάδα, ώστε να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η αρχαιολογική έρευνα, αίτημα που ικανοποιήθηκε.

    [28] Οδηγός υγείας για ανδρικά... ''καρμπιρατέρ''

    7/11/2002 12:10:00 μμ

    Οι άνδρες καταλαβαίνουν τί είναι τα μπουζί και τα καρμπιρατέρ, αλλά δεν δείχνουν την ίδια προθυμία κατανόησης των θεμάτων υγείας που τους αφορούν. Γι' αυτό Βρετανοί γιατροί δανείστηκαν κάποιες συμβουλές από οδηγούς συντήρησης αυτοκινήτων (!) για να φτιάξουν έναν νέο οδηγό συντήρησης για... τους άνδρες. Σε ένα πάντρεμα ανδρός-μηχανής, ο Ανδρικός Οδηγός Haynes, ο οποίος κυκλοφόρησε χθες, στη Βρετανία, προσεγγίζει με σοβαρό τρόπο το θέμα της υγείας των ανδρών, προσφέροντας συμβουλές "συντήρησης", εικόνες και εξηγήσεις για τα ανδρικά προβλήματα υγείας με όρους που χρησιμοποιούνται στους οδηγούς συντήρησης αυτοκινήτων.

    Οταν το ''όχημα'' δεν πάει για επισκευές...

    Ασχετα με το θέμα που πραγματεύεται, είτε πρόκειται για την ανικανότητα, τη δυσπεψία ή την κατάθλιψη, ο οδηγός αυτός αποπειράται με χιούμορ και απλή γλώσσα να ενθαρρύνει τους άνδρες να ''συντηρούν'' τους εαυτούς τους όσο προσεκτικά συντηρούν το αγαπημένο τους αυτοκίνητο.

    ''Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους άνδρες να ξεπεράσουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν και τη νοοτροπία της στρουθοκαμήλου στα θέματα υγείας και να πάνε να δουν ένα γιατρό μόλις κάτι πάει στραβά με το σώμα τους'', δήλωσε ο γιατρός Ιαν Μπανκς, συντάκτης του οδηγού και πρόεδρος του βρετανικού φιλανθρωπικού ''Φόρουμ Ανδρικής Υγείας''.

    Οπως υπολογίζεται, τέσσερις στους πέντε άνδρες που αντιμετωπίζουν παθήσεις για τις οποίες υπάρχει αντιμετώπιση, όπως ο διαβήτης και η ανικανότητα, καθυστερούν να πάνε στο γιατρό τους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπρόσθετα προβλήματα.

    Αν η κυκλοφορία του οδηγού αυτού στη Βρετανία αποδειχθεί επιτυχής τότε θα κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες, είπε ο διευθυντής του ''Φόρουμ Ανδρικής Υγείας'' Πίτερ Μπέικερ στο Ρόιτερ.

    ''Θα εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία για να κάνουμε την πρόσβαση στον οδηγό αυτόν όσο ευρύτερη γίνεται. Τμήματά του θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα μας (www.menshealth.co.uk )'', πρόσθεσε, καθώς, όπως είπε, ''οι άνδρες κατανοούν τον εαυτό τους με έναν 'μηχανικό' τρόπο. Βλέπουν το σώμα τους ως τμήματα εργαλείου που έχουν βιδωθεί μαζί''.

    Ολα για την εύρυθμη λειτουργία των ''κυλίνδρων'' σας!

    Στον οδηγό Haynes οι Πρώτες Βοήθειες καταχωρούνται υπό τον τίτλο Προσωρινή Επισκευή στην Ακρη του Δρόμου, οι συμβουλές για να διατηρηθεί κανείς υγιής βρίσκονται στο κεφάλαιο με τίτλο ''Συντήρηση Ρουτίνας'' και τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος και του υπογαστρίου αντιμετωπίζονται στο κεφάλαιο ''Καύσιμα και Εξάτμιση''.

    Η ανικανότητα, σημείωσε ο Μπανκς, ή η δυσλειτουργία στύσης, αποτελεί ένα παράδειγμα μιας δυσάρεστης κατάστασης που οι άνδρες τείνουν να αγνοούν. ''Η καθυστέρησή τους να αναζητήσουν θεραπεία είναι όχι μόνον παράλογη, καθώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσλειτουργία στύσης πολύ αποτελεσματικά, αλλά μπορεί ενδεχομένως να είναι θανατηφόρα, καθώς αποτελεί μια σημαντική ένδειξη σοβαρών προβλημάτων που κρύβονται πίσω από αυτή, όπως ο διαβήτης και η υψηλή πίεση του αίματος'', τόνισε ο Μπανκς.

    Ο οδηγός τους συμβουλεύει: Αν δεν ''δουλεύουν όλοι σας οι κύλινδροι'', τότε ''πηγαίνετε στον μηχανικό σας (γιατρό) για ένα τσεκ-απ''.

    [29] Βουλγαρία: προς κατάργηση δύο αντιδραστήρων

    7/11/2002 6:24:00 μμ

    Η Βουλγαρία άρχισε σήμερα τις τεχνικές προετοιμασίες για το κλείσιμο των πρώτων δύο άπό τους παρωχημένης τεχνολογίας αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι, μετέδωσε το πρακτορείο ΒΕΤΑ. Οι δύο αντιδραστήρες, Σοβιετικής κατασκευής, είναι ισχύος 440 megawatt ο καθένας, και έχει προγραμματισθεί να διακόψουν τη λειτουργία τους στο τέλος της χρονιάς, όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στη Βουλγαρία και στην Ευρωπαϊκη Ενωση.

    Οι άλλοι δύο αντιδραστήρες έχει οριστεί να σταματήσουν να λειτουργούν το 2006, όμως η νέα βουλγαρική κυβέρνηση έχει αυξήσει τις πιέσεις για παράταση της λειτουργίας τους.

    Οι αρχές της χώρας επισημαίνουν πως είναι αβάσιμες οι ανησυχίες για θέματα ασφαλείας και πως το κόστος κλεισίματος των αντιδραστήρων είναι πολύ υψηλό για τη Βουλγαρία.

    Το Κοζλοντούι διαθέτει δύο σύγχρονους αντιδραστήρες ισχύος 1.000 megawatt ο καθένας.

    [30] Ετοιμαστείτε για τις τηλεοράσεις σε ρολό...

    7/11/2002 1:34:00 μμ

    Δυο βρετανικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, και να ηγηθούν της προσπάθειας για ανάπτυξη της τεχνολογίας των φωτεινών οθονών, βάσει της οποίας, από το 2005 θα πρέπει να βγουν στην αγορά οι πρώτες τηλεοράσεις και οθόνες υπολογιστών που ..τυλίγονται και ξετυλίγονται.

    Η εταιρεία Κέμπριτζ Ντισπλέι Τεκνόλοτζι (Cambridge Display Technology) ανακοίνωσε την εξαγορά της αντιπάλου Οπσίς (Opsys), στην οποία έδωσε τον έλεγχο μιας άλλης σημαντικής μεθόδου για τη δημιουργία οργανικών διοδικών λυχνιών μετάδοσης φωτός (OLED).

    Οι ελπίδες για την τεχνολογία αυτή είναι υψηλές επειδή τα πολυμερή πλαστικά, τα οποία μεταδίδουν φως, δεν απαιτούν το οπίσθιο φως (backlight) που χρησιμοποιείται για τη σύγχρονη γενιά των οθονών υγρών κρυστάλλων (LCD).

    Τις κάνει περισσότερο αποδοτικές ενεργειακά και περισσότερο λεπτές, τόσο που μπορούν να διπλωθούν. Η CDT αναμένει ότι έως το 2005, η τεχνολογία θα είναι αρκετά ώριμη και η τιμή ανά οθόνη αρκετά ανταγωνιστική ώστε οι OLED να αρχίσουν να αντικαθιστούν τις επίπεδες οθόνες LCD, οι οποίες άρχισαν πρόσφατα να αντικαθιστούν την 70ετή τεχνολογία των καθοδικών λυχνιών.

    Πηγή: ICT Weekly Infonomics / CNN / Reuters

    [31] Που ''μένει'' το μάτι μας στις ιστοσελίδες;

    7/11/2002 1:24:00 μμ

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ και το Ινστιτούτο Πόιντερ των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την τεχνολογία εντοπισμού της κίνησης των οφθαλμών ώστε να διεξάγουν την πρώτη γνωστή έρευνα για το πώς οι αναγνώστες διαβάζουν τις ιστοσελίδες. Βρήκαν ότι τα μάτια του χρήστη πηγαίνουν αρχικώς στο κείμενο - όχι στις φωτογραφίες ή στα γραφικά. Επίσης βρήκαν ότι οι πηχυαίες διαφημίσεις (banner) όντως τραβούν την προσοχή των online αναγνωστών. Tο 45% των banners που βλέπουν οι αναγνώστες, καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν το βλέμμα τους, για περίπου ένα δευτερόλεπτο, χρόνος που θεωρείται αρκετός για να γίνει αντιληπτό το περιεχόμενο μιας διαφήμισης.

    Η προτίμηση στο κείμενο μπορεί να οφείλεται στο ότι πολλοί ιστότοποι δεν χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες με το σωστό τρόπο.

    Η αντιγραφή της σελιδοποίησης μιας εφημερίδας και η ενσωμάτωσή της στο στενότερο και κοντύτερο καμβά της οθόνης ενός υπολογιστή, δεν βοηθά καθώς στην οθόνη του υπολογιστή οι φωτογραφίες είναι τόσο συρρικνωμένες, που μειώνεται η εντύπωσή τους.

    Σε προηγούμενη έρευνα του Ινστιτούτου Πόιντερ, για το πώς κινούνται τα μάτια σε μια σελίδα εφημερίδας, βρέθηκε ότι οι φωτογραφίες ήταν το πρωταρχικό σημείο εισόδου για τους αναγνώστες.

    Πηγή: ICT Weekly Infonomics / IFRA Trend Report

    [32] Τα μυστικά ενός καλού ηγέτη

    7/11/2002 7:32:00 μμ

    Ηγέτες που θέλουν να εμπνεύσουν τα μέλη μιας ομάδας να συνεργαστούν αρμονικά πρέπει να είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τις προσωπικές τους επιθυμίες για το καλό της ομάδας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο New York, στις ΗΠΑ. Ο καθηγητής David De Cremer και οι συνεργάτες τους ανακάλυψαν ότι οι ηγέτες μπορούν να εμπνεύσουν τη συνεργασία στην ομάδα τους, αν φέρονται δίκαια σε όλους και επιτρέψουν στα μέλη της να εκφράσουν τη γνώμη τους. Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 62 φοιτητές, εφαρμόζονται κυρίως σε μικρές ομάδες ή επιχειρήσεις, μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ηγέτες σχετικά μεγάλων, διεθνών οργανισμών.

    Επιτυχημένοι ηγέτες είναι οι δίκαιοι ηγέτες

    "Αυτού του είδους τα ηγετικά χαρακτηριστικά μπορούν να επηρεάσουν τα κίνητρα των ανθρώπων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ενδιαφέρονται πια μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα, αλλά και για τους στόχους της ομάδας και των επιχειρήσεων" δήλωσε ο καθηγητής.

    Ο Δρ. Cremer προσθέτει ότι ένας ηγέτης, που χρησιμοποιεί την προσωπικότητά του για να παρακινήσει τους συνεργάτες του να συνεργαστούν, μπορεί να είναι πιο επιτυχημένος από έναν που χρησιμοποιεί εξωγενή κίνητρα, όπως την άρνηση μιας προαγωγής ή αύξησης αν δεν εργαστούν περισσότερο για την ομάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μόλις πάψουν να ισχύουν οι ποινές, οι εργαζόμενοι παύουν να συνεργάζονται.

    ΠΗΓΗ: REUTERS

    [33] Οκλαχόμα: Τέλος στις κοκορομαχίες

    7/11/2002 4:51:00 μμ

    Ψηφίστηκε δημοψήφισμα που θα απαγορεύει τη διεξαγωγή κοκορομαχιών, στην Οκλαχόμα. Περίπου 2,8 εκατομμύρια πετεινοί διατίθενται προς πώληση για κοκορομαχίες. Οι μάχες διεξάγονται σε μικρή αρένα ανάμεσα σε δύο κόκορες με σπιρούνια πάνω στα οποία έχουν τοποθετηθεί λεπίδες ξυραφιού. Αν οι κόκορες αρνηθούν να χτυπηθούν μεταξύ τους, τότε τους στραγγαλίζουν. Οι κοκορομαχίες είχαν απαγορευτεί σε αυτή την κεντρική Πολιτεία το 1910 και αργότερα το 1963 νομιμοποιήθηκαν εκ νέου.

    Οι ψηφοφόροι της Πολιτείας τάχθηκαν στην πλειοψηφία τους κατά της συνέχισης των κοκορομαχιών, όπως αξίωνε η τοπική ένωση κατά των κοκορομαχιών.

    Όσοι στο εξής παραβούν το νόμο, θα υπόκεινται σε ποινή έως και 10ετούς κάθειρξης και πρόστιμο 25.000 δολαρίων.

    [34] Γιγαντιαίο ''τάκο'' για το βιβλίο Γκίνες

    7/11/2002 4:19:00 μμ

    Οκτώ μεξικανικά εστιατόρια, ένας παρασκευαστής τυριών και ένας κρεοπώλης συνεργάσθηκαν για να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο ''τάκο'' του κόσμου και να καταρρίψουν το αντίστοιχο ρεκόρ που κατείχαν μέχρι τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όλοι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Μοντερέι του Βόρειου Μεξικού για να παρασκευάσουν το γιγαντιαίο παραδοσιακό έδεσμα της χώρας μήκους 10 μέτρων και βάρους 600 κιλών για το οποίο χρειάσθηκε να συναρμολογηθούν 480 τορτίγιας, τις οποίες γέμισαν με κιμά και τυρί. Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες το ρεκόρ κατέχει το Χιούστον όπου το 2000 παρασκευάσθηκε ένα ''τάκο'' βάρους 519 κιλών.

    '' Το τάκο είναι το σύμβολο του Μεξικού. Δεν είναι δνατόν το ρεκόρ να το κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες'', δήλωσε ο Φελίπε Ροζντρίγκεζ ένας απο τους ιδιοκτήτες των μεξικανικών εστιατορίων που μετείχαν στην προσπάθεια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 7 November 2002 - 17:54:18 UTC