Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ
  • [03] Ανεστάλη η απεργία ιπτάμενων συνοδών-φροντιστών
  • [04] Βαριές οι κατηγορίες για την κατάρρευση ΦΑΡΑΝ
  • [05] Σύσκεψη στο υπ. Εξωτερικών για τη βραχονησίδα
  • [06] Προσοχή στα...πεζοδρόμια!
  • [07] Θεσ/κη: ερωτηματικά για τη δολοφονία 47χρονου
  • [08] Εν αναμονή των μονιμοποιήσεων συμβασιούχων
  • [09] Το τελευταίο αντίο στον Μιχάλη Στασινόπουλο
  • [10] Η μεγάλη ανατροπή στις εκλογές της Τουρκίας
  • [11] Νέοι μετασεισμοί στην Ιταλία
  • [12] Σείεται και η Αλάσκα
  • [13] Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών στην Παλαιστίνη
  • [14] Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση στη νότια Ιαπωνία
  • [15] Βελτιώνεται η υγεία του Ντενκτάς
  • [16] Μπάσκετ: εξαιρετική η εμφάνιση της ΑΕΚ χθες
  • [17] Δύσκολα ο ΠΑΟ νίκησε το Ηράκλειο στο μπάσκετ
  • [18] Εικαστική έκθεση στην Πάτρα απ την ομάδα ΘΕΑΣΙΣ
  • [19] ''Χάρι Πότερ και το Δωμάτιο των Μυστικών''
  • [20] Αυστραλία: προβλήματα αλκοολισμού οι μαθητές
  • [21] Διεθνείς Αγώνες Ομοφυλόφιλων στο Σίδνεϊ

    [01] Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ

    4/11/2002 8:56:00 πμ

    Η πρώτη επίσημη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και κατ' επέκταση το θέμα των κεντροαριστερών συνεργασιών θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, που συνεδριάζει υπό το φως των νέων πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία, αλλά και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Εν τω μεταξύ οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι ανεπίκαιρη δήλωσε στη ΝΕΤ ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα θα συζητηθεί την ερχόμενη Ανοιξη και το θέμα των συνεργασιών.

    [02] Στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ

    4/11/2002 10:46:00 πμ

    Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν. Στις 12.30 συναντάται με τον Γ. Παπανδρέου, στις 14.30 με τον Κώστα Καραμανλή και το απόγευμα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου. Αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα του ευρωστρατού και το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Τουρκία.

    Στην Κύπρο και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

    Την ίδια ώρα, στην Κύπρο βρίσκεται από χθες η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις, Μπεθ Τζόουνς, η οποία το πρωί είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τους πολιτικούς αρχηγούς. Η επίσκεψη αποσκοπεί στην ενημέρωση της κυρίας Τζόουνς για το φάκελο που χειρίζεται και που αφορά στην Κύπρο και να τονίσει τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι υποστηρίζει την αποστολή των καλών υπηρεσιών του Κόφι Ανάν και τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Εκδήλωση με θέμα τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

    Εν τω μεταξύ εκδήλωση με θέμα ''Ελλάδα και ΗΠΑ: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων'' διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στις 20.00 το βράδυ.

    Ομιλητές είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο Αμερικανός πρεσβευτής Τόμας Μίλερ και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν.

    [03] Ανεστάλη η απεργία ιπτάμενων συνοδών-φροντιστών

    4/11/2002 10:13:00 πμ

    Κανονικά θα διεξαχθούν, σήμερα, το πρωί τα δρομολόγια της Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς το δικαστήριο κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την 3ωρη στάση εργασίας, που είχαν προαναγγείλει οι Ιπτάμενοι Συνοδοί και Φροντιστές, διαμαρτυρόμενοι για την αναστολή των δρομολογίων της εταιρίας από και προς την Αυστραλία. Στα δικαστήρια προσέφυγε η διοίκηση της Ολυμπιακής.

    [04] Βαριές οι κατηγορίες για την κατάρρευση ΦΑΡΑΝ

    4/11/2002 10:00:00 πμ

    Την παραπομπή σε δίκη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε βαθμό κακουργήματος όσων ευθύνονται για την κατάρρευση του κτιρίου της βιομηχανίας ΦΑΡΑΝ στο σεισμό του 1999, κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ άτομα, πρότεινε ο εισαγγελέας κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, ζητά την παραπομπή στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών του προέδρου της ΔΣ της ΦΑΡΑΝ, του διευθύνοντος συμβούλου και δύο μελών του ΔΣ επειδή δεν είχαν πραγματοποιήσει στο κτίριο τις απαιτούμενες επισκευές μετά το σεισμό του 1981 με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο των οκτώ ατόμων.

    [05] Σύσκεψη στο υπ. Εξωτερικών για τη βραχονησίδα

    4/11/2002 9:34:00 πμ

    Η νήσος Τσούκα ή Τσοπάν Αντά δεν ήταν ποτέ με βάση τις συμφωνίες του '32 και του '48 στην ελληνική κυριαρχία τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Για το θέμα θα πραγματοποιηθεί σήμερα σύσκεψη αρμοδίων παραγόντων στο Υπουργείο Εξωτερικων. Χθες δημοσίευμα της εφημερίδας "Εθνος" έκανε λόγο για εμφάνιση της βραχονησίδας Τσούκα στους ελληνικούς χάρτες με το τουρκικό όνομα Τοπάν.

    Ο έπαρχος Καλύμνου Σακελάριος Ζερβός μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη βραχονησίδα παραχωρήθηκε το 1932 από τους Ιταλούς στους Τούρκους, με συνθήκη που υπογράφηκε μεταξύ τους και την οποία εμείς αναγνωρίζουμε. Πρόσθεσε ότι η ανακίνηση του θέματος ισοδυναμεί με αναγνώριση οτι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

    [06] Προσοχή στα...πεζοδρόμια!

    4/11/2002 8:58:00 πμ

    Γερανοφόρα απομακρύνουν από τα πεζοδρόμια της Αττικής, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που έχουν σταθμεύσει παράνομα, και κάθε είδους αντικείμενα, που δυσχεραίνουν την κυκλοφορία των πεζών. Το πρόστιμο για τα αυτοκίνητα και για τις μηχανές που σταθμεύουν στα πεζοδρόμια θα φθάνει τα 61 ευρώ και παράλληλα θα αφαιρούνται οι πινακίδες για 20 ημέρες.

    [07] Θεσ/κη: ερωτηματικά για τη δολοφονία 47χρονου

    4/11/2002 10:22:00 πμ

    Δολοφονήθηκε σήμερα τα ξημερώματα έξω από κέντρο διασκεδάσεως στην οδό Θ. Σοφούλη 100 της Θεσσαλονίκης ο Κωνσταντίνος Κουτσομούτης, 47 χρόνων, όταν τρεις άγνωστοι τον ακινητοποίησαν και τον πυροβόλησαν, για λόγους που δεν έχουν διευκρινισθεί ακόμη, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Από τη Διεύθυνση Ασφαλείας γίνεται προανάκριση. Παραγγέλθηκε νεκροψία-νεκροτομή, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

    [08] Εν αναμονή των μονιμοποιήσεων συμβασιούχων

    4/11/2002 9:57:00 πμ

    Ο δημόσιος τομέας δεν αποκλείεται από το πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας που υποχρεώνει τους εργοδότες να μονιμοποιήσουν όλους τους εργαζομένους που απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις έργων, δήλωσε η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Στ. Ξαρχάκου. Η κυρία Διαμαντοπούλου πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ανακοινώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποιο τρόπο προτίθεται να νομοθετήσει, παρότι είμαστε ήδη παραμονές της ημερομηνίας εφαρμογής της Οδηγίας. Η Επίτροπος δεσμεύθηκε, ωστόσο, να αξιολογήσει την εφαρμογή της σε όλα τα κράτη-μέλη έως το τέλος του έτους.

    [09] Το τελευταίο αντίο στον Μιχάλη Στασινόπουλο

    4/11/2002 9:09:00 πμ

    Κηδεύεται σήμερα, δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους, ο Μιχάλης Στασινόπουλος, ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 99 ετών.

    [10] Η μεγάλη ανατροπή στις εκλογές της Τουρκίας

    4/11/2002 11:39:00 πμ

    Το όνομα του νέου πρωθυπουργού είναι τώρα το ζητούμενο στην Τουρκία μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών που αναδεικνύει νικητή το ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Νταγιπ Ερντοάν με ποσοστό 34,2%. Επικρατέστερος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αμπντουλάχ Γκιούλ ο οποίος χθες τάχθηκε κατά μίας ενδεχόμενης επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ. Σημειώνεται ότι ο ηγέτης του κόμματος Νταγίπ Ερντοάν δεν μπορεί να αναλάβει την πρωθυπουργία λόγω παλαιότερης καταδίκης του για παρακίνηση σε θρησκευτικό μίσος, που του στερεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

    Οι πρώτες αντιδράσεις

    Ακόμα ένα κόμμα ξεπερνά το όριο του 10% για την είσοδό του στη Βουλή. Πρόκειται για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίς Μπαϊκάλ, το οποίο αποσπά ποσοστό 19,4%.

    Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξης:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Ρετζέπ Ερντογάν) 34,2%

    Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (Ντενίζ Μπαϋκάλ) 19,4%

    Κόμμα Ορθού Δρόμου (Τανσού Τσιλέρ) 9,5%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (Ντεβλέτ Μπαχτσελί) 8,3%

    Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς (Μπουλέντ Ετσεβίτ) 1,2%

    Πάντως, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Νταγίπ Ερντογάν, για να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται ακόμα δύο βουλευτές, ωστόσο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας.

    Ο Ερντογάν υποσχέθηκε μεγαλύτερο άνοιγμα της Τουρκίας στους ξένους επενδυτές, ταχύτερη ενσωμάτωση της τουρκικής στην παγκόσμια οικονομία και επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

    Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αμπντουλάχ Γκιούλ τάχθηκε τα ξημερώματα κατά μίας ενδεχόμενης επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είχε υποστεί σημαντικές οικονομικές απώλειες, οι οποίες υπολογίζονται σε 40 δισ. δολάρια, κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο.

    Οι οπαδοί του φιλοϊσλαμικού κόμματος χθες το βράδυ γιόρτασαν τη νίκη του με ολονύκτιους πανηγυρισμούς στους δρόμους της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους οπαδούς του κόμματός του τόνισε ότι η νίκη αυτή σημειώνεται για λογαριασμό όλου του Τουρκικού λαού, ενώ, παράλληλα, υποσχέθηκε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να παραβεί τον κοσμικό χαρακτήρα του Συντάγματος της Τουρκίας.

    Η πρόεδρος του κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλλέρ δήλωσε σήμερα το πρωί ότι θα συγκαλέσει το συνέδριο του κόμματος της, αν και δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Η κ. Τσιλλέρ μιλώντας σε δημοσιογράφους, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι ''ωφέλιμα για την Τουρκία''.

    Εντονο το ενδιαφέρον Αθήνας- Λευκωσίας

    Παρακολουθούμε με ρεαλισμό τις εξελίξεις και συνεχίζουμε την ίδια πολιτική προσέγγισης που ακολουθεί η Ελλάδα με όλες τις τουρκικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, προσθέτοντας ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει το δρόμο των αλλαγών, χωρίς παρεκκλίσεις από την Ευρωπαϊκή πορεία, αφού η ένταξή της είναι προς το συμφέρον του ίδιου του τουρκικού λαού και βοηθά την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

    Η Ελλάδα στηρίζει τη νέα τουρκική κυβέρνηση, προσβλέπει σε συνεργασία μαζί της και αναμένει τη δική της ανταπόκριση στις δικές μας κινήσεις καλής θελήσεως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με την πεποίθηση ότι αυτή θα αποβεί προς όφελος τόσο του λαού της όσο και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι αξίες της ΕΕ, πρόσθεσε, η Δημοκρατία, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο αποτελούν το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να μπορούν να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις στις οποίες περιλαμβάνεται το μείζον θέμα, δηλαδή η επίλυση του Κυπριακού.

    Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Τόνισε πως πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας είναι η πορεία της προς την Ευρώπη εκτιμώντας οτι ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από την επίλυση του Κυπριακού.

    Οι Ευρωπαίοι είναι μάλλον ψυχρά διατεθειμένοι απέναντι στη Τουρκία και δεν δείχνουν καμία προθυμία να τη διευκολύνουν στην είσοδο της στη ΕΕ, θέμα για το οποίο συναντούν την υποστήριξη μόνον από τη χώρα μας, ανέφερε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατηφόρης.

    Ο τουρκικός Τύπος για τη νίκη του Ερντογκάν

    Στην έντονη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων στην Τουρκία από την οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών αποδίδουν οι μεγαλύτερες εφημερίδες στην Γείτονα τη θριαμβευτική νίκη του φιλο-ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

    "Η κοινωνική έκρηξη έβαλε φωτιά στις κάλπες" γράφει σήμερα η Χουριέτ, χαρακτηρίζοντας τη νίκη Ερντογκάν ως "το βαρύ τίμημα της οικονομικής κρίσης".

    Η Σαμπάχ χαρακτηρίζει τη νίκη του Ερντογκάν ως την "εξέγερση της Ανατολίας" και την αποτυχία της παλιάς φρουράς των πολιτικών ηγετών ως το "μεγάλο ξεκαθάρισμα". "Η πολιτική σκηνή στην Τουρκία δεν είχε ξαναδεί μια τέτοια εκτεταμένη επιχείρηση διάλυσης", σημειώνει η Σαμπάχ.

    Ορισμένες εφημερίδες προβλέπουν πάντως ότι η νίκη Ερντογκάν θα πυροδοτήσει σοβαρές εντάσεις με το κατεστημένο στην Αγκυρα. "Πρώτο λεπτό, πρώτη κρίση" γράφει χαρακτηριστικά η Ραντικάλ.

    Οι φιλο-ισλαμικές εφημερίδες χαιρέτισαν πάντως την επιτυχία Ερντογκάν μιλώντας για θρίαμβο. "Η νίκη του Εθνους" έγραψε η Γενί Σαφάκ, ενώ η Ζαμάν σημειώνει με έμφαση ότι "το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μόνο του στην κυβέρνηση".

    [11] Νέοι μετασεισμοί στην Ιταλία

    Πηγή: ΑΠΕ 4/11/2002 11:37:00 πμ

    Τρεις μετασεισμικές δονήσεις έπληξαν τη νότια Ιταλία τα ξημερώματα, λίγες ώρες αφότου ολόκληρο το Σαν Τζουλιάνο συνόδευε στην τελευταία τους κατοικία τα 26 παιδιά που σκοτώθηκαν από τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας. Οι τρεις μετασεισμοί, εντάσεως από 3,5 έως 4,2 Ρίχτερ, έπληξαν το κέντρο της επαρχίας Μολίζε, όπου 5.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από τον κύριο σεισμό. Από τις σημερινές δονήσεις δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

    Την Πέμπτη σεισμός 5,4 Ρίχτερ είχε ως συνέπεια να ισοπεδωθεί ένα σχολείο στο Σαν Τζουλιάνο, με συνέπεια να σκοτωθούν σχεδόν όλα τα παιδιά ηλικίας έξι- επτά ετών που πήγαιναν στο σχολείο αυτής της αγροτικής κωμόπολης.

    Οι συγγενείς των παιδιών τα συνόδευσαν στην τελευταία τους κατοικία σε κλίμα πένθους, καθώς χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοιμητήριο, τιμώντας με χειροκροτήματα τη μνήμη των μικρών μαθητών.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια έρευνας για να αποδοθούν ευθύνες για την κατάρρευση του σχολείου στο Σαν Τζουλιάνο. Παράλληλα οι αρμόδιες αρχές αρχίζουν έρευνα για να διαπιστωθεί για ποιόν λόγο δεν τηρήθηκαν οι αυστηροί αντισεισμικοί κανόνες που επιβλήθηκαν στην Ιταλία μετά το 1998.

    Εξαιτίας του σεισμού της Πέμπτης σκοτώθηκαν οι 26 μαθητές, ένας δάσκαλος και δύο ηλικιωμένες γυναίκες. Καθώς οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται στην περιοχή και τα κτίρια δεν θεωρούνται ασφαλή, χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν άλλη μια νύχτα στο ύπαιθρο.

    Στη μνήμη των 29 θυμάτων του Εγκέλαδου, σε όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες που έγιναν χθες τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

    [12] Σείεται και η Αλάσκα

    Πηγή: ΑΠΕ 4/11/2002 9:21:00 πμ

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Κυριακή σε αραιοκατοικημένη περιοχή της κεντρικής Αλάσκας, χωρίς ακόμη να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Κάρολιν Μπελ, το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν νότια του Φέρμπανκς και περίπου 280 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ανκοριτζ. Ο σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 24.00 ώρα Ελλάδος. "Η μόνη ζημιά που γνωρίζω μέχρι στιγμής είναι σοβαρές ρωγμές, πλάτους έως και 30 εκατοστών και εκτόπισμα εδάφους στις λεωφόρους του Ντινάλι Παρκ"', δήλωσε η ίδια, θεωρώντας ότι θα πρέπει να έχει προκληθεί ζημιά σε κτίρια.

    [13] Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών στην Παλαιστίνη

    4/11/2002 9:54:00 πμ

    Υπέκυψε στα τραύματά του νεαρός Παλαιστίνιος που είχε πυροβοληθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες το περασμένο Σάββατο στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς, στη λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τον 36χρονο Χάσαν Ζάαραμπ που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Γάζας όπου είχε μεταφερθεί. Αλλος ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από ισραηλινά πυρά χθες το βράδυ κοντά στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, ο Παλαιστίνιος είχε εισέλθει σε απαγορευμένο τομέα και οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να τον πυροβολήσουν.

    [14] Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση στη νότια Ιαπωνία

    4/11/2002 9:44:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα το πρωί τη νήσο Κιουσού στη νότια Ιαπωνία ,αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού ,που είχε εστιακό βάθος 30 χιλιομέτρων, ήταν στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της επαρχίας Οίτα. Χθες, δύο ισχυρές δονήσεις συγκλόνισαν τα βορειοανατολικά νησιά της Ιαπωνίας με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία γυναίκα

    [15] Βελτιώνεται η υγεία του Ντενκτάς

    4/11/2002 11:42:00 πμ

    Οι Τουρκοκυπριακές εφημερίδες γράφουν ότι η υγεία του Ραούφ Ντενκτάς όλο και περισσότερο βελτιώνεται, σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Εργκιούν Ολγκιούν. Σύμφωνα με το λεγόμενο ''υφυπουργό'', τον Τ/Κ ηγέτη επισκέφθηκε το Σάββατο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ο οποίος του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση συνιστώντας του υπομονή. Η συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Ολγκιούν, ήταν κοινωνικού περιεχομένου και περιστράφηκε γύρω από το θέμα της υγείας του Τ/Κ ηγέτη. Ο κ. Ολγκιούν δήλωσε ότι μαζί με το λεγόμενο ''αντιπρόσωπο'' του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη θα επισκεφθούν την έδρα των Ηνωμένων Εθνών και θα προβούν σε μια εκτίμηση της κατάστασης με τον κ. ντε Σότο. Οταν ερωτήθηκε για τα όσα λέγονται σχετικά με την κατάθεση σχεδίου από το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού, είπε πως δεν πρέπει να δίνεται βάση στις διαδόσεις που κυκλοφορούν.

    [16] Μπάσκετ: εξαιρετική η εμφάνιση της ΑΕΚ χθες

    4/11/2002 10:00:00 πμ

    Μέσα πάει καλά. . . Οι τέσσερις διαδοχικές ήττες της ΑΕΚ στην Ευρωλίγκα, φαίνεται πως στο πρωτάθλημα της Α1 δεν επηρεάζουν την "Ενωση", που μετά από εξαιρετική εμφάνιση επικράτησε 78-68 του ΠΑΟΚ στο κλειστό της Πυλαίας και με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Τα δεκάλεπτα: 13-25, 31-42, 45-60, 68-78.εε

    [17] Δύσκολα ο ΠΑΟ νίκησε το Ηράκλειο στο μπάσκετ

    4/11/2002 10:00:00 πμ

    Παρολίγον. . έμφραγμα για τον Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ των ανδρών. Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς "καρδιοχτύπησε", αλλά τελικά επικράτησε του Ηρακλείου στο Λίντο με 89-87 και "ζευγάρωσε" τις νίκες του στο φετινό πρωτάθλημα. Τα δεκάλεπτα: 23-20, 40-41, 56-70, 87-89.

    [18] Εικαστική έκθεση στην Πάτρα απ την ομάδα ΘΕΑΣΙΣ

    Τζένη Χαραλαμπίδου 4/11/2002 10:30:00 πμ

    Η ομάδα ΘΕΑΣΙΣ παρουσιάζει μία επίκαιρη και άκρως ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση με τίτλο "Μηχανή Μαζικής Εκποίησης" στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών από τις 8 έως και τις 24 Νοεμβρίου. Η ΘΕΑΣΙΣ δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια από τους Πατρινούς Καλλιτέχνες Α. De Martino, Ν. Νικαλάου, Α. Πήττα και Μ. Σταμάτη. Καλλιτέχνες με προσωπική πορεία στο χώρο των εικαστικών ένωσαν την πορεία τους στα εικαστικά τεκταινόμενα σε πείσμα των καιρών, του αφανισμού της συλλογικής δημιουργίας και της πολιτικής στάσης. Αυτή η έκθεση τους είναι μία διαμαρτυρία απέναντι στο ολοκληρωτικό καθεστώς των ΜΜΕ.

    Σε ύφος happening

    Οι καλλιτέχνες έχοντας ως αφετηρία την ολοένα αυξανόμενη πενία και παρακμή, ειδικότερα στον χώρο της τέχνης και της υποχρέωσης αυτής να καταδεικνύει τα αίτια και τους υπεύθυνους της παρακμής της, έστησαν ένα εικαστικό δριμύ κατηγορώ ενάντια στους μηχανισμούς των ΜΜΕ που αναπαράγουν με κάθε τρόπο την τρομοκρατική τους ιδεολογία.

    Τα έργα τους πολυσήμαντα. Ζωγραφική σε τελάρα, instalations, οπτικά μέσα και φωτογραφία art copy. Χρησιμοποιώντας μικτά υλικά και τεχνικές οι καλλιτέχνες κατάφεραν να προσδώσουν την θεατρική και δραματική ταυτότητα που χρειαζόταν μια έκθεση χωρίς εμπορικό χαρακτήρα, αλλά με ύφος happening.

    Ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων Πατρών, εξαιρετικά πλούσιος σε σχήματα, μορφές και μανιέρες αρχιτεκτονικής, είναι ο πλέον κατάλληλος για να στηρίξει την συλλογική αυτή δημιουργία της ομάδας ΘΕΑΣΙΣ.

    [19] ''Χάρι Πότερ και το Δωμάτιο των Μυστικών''

    3/11/2002 11:27:00 μμ

    Ντάνιελ Ράντκλιφ

    Εκατοντάδες οπαδοί του Χάρι Πότερ αψήφησαν τη βροχή το απόγευμα της Κυριακής και συγκεντρώθηκαν έξω από τον κινηματογράφο στο κεντρικό Λονδίνο, όπου προβλήθηκε η νέα ταινία με ήρωα τον μικρό μάγο και τίτλο "Χάρι Πότερ και το Δωμάτιο των Μυστικών".

    "Είναι εντυπωσιακό το πόσοι άνθρωποι ήρθαν", δήλωσε ο 13χρονος Ντάνιελ Ράντκλιφ, πρωταγωνιστής της ταινίας, ο οποίος μαζί με τους δύο συμπρωταγωνιστές του την 12χρονη Εμα Ουάτσον και τον 14χρονο Ρούπερτ Γκριντ έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους συνομήλικούς τους θαυμαστές, που τους περίμεναν ντυμένοι με καπέλα και μπέρτες μάγων. Ομως, τη σημερινή εορταστική ατμόσφαιρα σκιάζει ο θάνατος, την περασμένη εβδομάδα, του διάσημου βρετανού ηθοποιού Ρίτσαρντ Χάρις, ο οποίος ενσάρκωνε τον διευθυντή του Σχολείου Χόγκουαρντς, Αλμπους Ντάμπλντορ.

    Ελπίζουν σε ρεκόρ εισπράξεων

    Ρούπερτ Γκριντ

    "Είμαι σίγουρος ότι θα του άρεσε να είναι εδώ απόψε. Του άρεσε να πηγαίνει σε πάρτι", είπε συγκινημένος ο Ράντκλιφ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην καινούργια ταινία, που θα κάνει πρεμιέρα στην Βρετανία και τις ΗΠΑ στις 15 Νοεμβρίου, λέγοντας πως είναι "περισσότερο τρομακτική, περισσότερο σκοτεινή, αλλά ταυτόχρονα και περισσότερο αστεία".

    Η πρώτη ταινία "Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος" είχε εισπράξεις 965 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που κάνει την Warner Brothers να ελπίζει ότι οι εισπράξεις της δεύτερης ταινίας θα ξεπεράσουν ακόμα και αυτές του "Τιτανικού".

    Σκηνοθέτης και αυτής της ταινίας είναι ο Κρις Κολόμπους, ο οποίος όμως παρέδωσε τη σκυτάλη στον Μεξικανό Αλφόνσο Κουαρόν, ο οποίος θα αρχίσει τα γυρίσματα της τρίτης ταινίας τον επόμενο Μάρτιο, φυσικά με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

    [20] Αυστραλία: προβλήματα αλκοολισμού οι μαθητές

    4/11/2002 10:26:00 πμ

    Ένας στους 10 Αυστραλούς νέους πηγαίνουν στο σχολείο ή στην εργασία τους, κάτω από την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ. Στο πιο πάνω συμπέρασμα κατάληξε μια πρόσφατη κυβερνητική έρευνα, ή οποία επίσης έδειξε, ότι αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των νέων που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ. Πιο συγκεκριμένα, 12% από το σύνολο των νέων, ηλικίας μεταξύ 16 και 24 χρόνων, που έλαβαν μέρος στην έρευνα που διεξήγαγε ο κυβερνητικός οργανισμός για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, παραδέχτηκαν ότι πηγαίνουν στο σχολείο μεθυσμένοι ή μαστουρωμένοι.

    Δραματική η κατάσταση στην επαρχία

    "Η κατάσταση αυτή, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καταπολέμησης του Αλκοόλ, Τζεφ Μόνρο, επηρεάζει τη ζωή τους, την υγεία τους και την πρόοδό τους. Ιδιαίτερα το αλκοόλ είναι πιο διαδεδομένο και δημιουργεί τεράστια προβλήματα, τη στιγμή που υπάρχουν μαθητές και φοιτητές που πηγαίνουν στο σχολείο και το πανεπιστήμιο μεθυσμένοι".

    Η χειρότερη μέρα είναι η Δευτέρα, που αρκετοί μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών και η κατάσταση είναι πιο δραματική στην επαρχία. Προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι χρήστες, αλλά και οι υπόλοιποι μαθητές και δάσκαλοι που βρίσκονται στην τάξη.

    Οι μισοί από το σύνολο των μαθητών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, παραδέχτηκαν ότι έχουν κάνει χρήση μαριχουάνας, και ένας στους έξι ότι έχουν πάρει χάπια αμφεταμινών και έκστασης.

    [21] Διεθνείς Αγώνες Ομοφυλόφιλων στο Σίδνεϊ

    4/11/2002 10:23:00 πμ

    Περίπου 13.000 αθλητές από 80 διαφορετικές χώρες λαμβάνουν μέρος στους Διεθνείς Αγώνες Ομοφυλόφιλων (Sydney 2002 Gay Games) που ξεκίνησαν το Σάββατο στο Σίδνεϊ. Την εντυπωσιακή εναρκτήρια τελετή παρακολούθησαν 38.000 θεατές που απόλαυσαν ένα φαντασμαγορικό θέαμα από δυο χιλιάδες τραγουδιστές, χορευτές και μουσικούς. Κύριος ομιλητής στην εναρκτήρια τελετή ήταν ένας κορυφαίος Αυστραλός δικαστής, ο Μάικολ Κίρμπι, δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αυστραλίας ο οποίος φορώντας μια γραβάτα που είχε σχήματα προφυλακτικών, υπογράμμισε ότι η παγκόσμια κίνηση για ισότητα σε όλους τους τομείς "πάει μόνο μπροστά". Οι Διεθνείς Αγώνες Ομοφυλόφιλων ξεκίνησαν το 1982.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 November 2002 - 10:07:39 UTC