Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογές σήμερα στην Τουρκία
  • [02] Σήμερα η κηδεία των θυμάτων
  • [03] Μετρά πληγές και η Ινδονησία από σεισμό
  • [04] Στις φλόγες τουριστικό λεωφορείο στη Ν.Ζηλανδία

    [01] Εκλογές σήμερα στην Τουρκία

    3/11/2002 10:26:00 πμ

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 41,5 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι, προκειμένου να εκλέξουν τους 550 νέους βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μετά από δύο χρόνια οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το προβάδισμα έχει το ισλαμικό κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέμπ Ερντογκάν, ενώ δεύτερο στις προτιμήσεις έρχεται το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ωστόσο δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις, καθώς το ποσοστό των αναποφάσιστων εμφανίζεται υψηλό.

    Στις εκλογές αυτές μετέχουν 18 κόμματα, αλλά εκτιμάται ότι τα περισσότερα απο αυτά, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ δεν θα ξεπεράσουν το ποσοστό του 10% και επομένως δεν θα καταστεί δυνατό να εκπροσωπηθούν στην νέα Βουλή.

    Τα εκλογικά τμήματα στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας ήταν αυτά που άνοιξαν πρώτα για τις σημερινές βουλευτικές εκλογές και ακολούθησαν τα εκλογικά τμήματα στις κεντρικές και δυτικές περιοχές στις 7:00, ώρα Ελλάδας.

    Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 15:00, ώρα Ελλάδας, στην ανατολική Τουρκία και μέχρι μία ώρα αργότερα στην υπόλοιπη χώρα.

    Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, αλλά οι κυρώσεις του νόμου για τους αδικαιολόγητα απέχοντες, σπάνια επιβάλλονται. Η προσέλευση στις κάλπες συνήθως κυμαίνεται γύρω στο 80%. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα -με βάση τα exit polls-αναμένονται γύρω στις 21:00, ώρα Ελλάδας.

    Πολύπλοκο το εκλογικό σύστημα

    Το εκλογικό σύστημα είναι περίπλοκο. Είναι ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης που ευνοεί τα μεγάλα κόμματα που έχουν υποστήριξη σε ολόκληρη την χώρα, σε βάρος των κομμάτων που μπορεί να είναι ισχυρά σε ορισμένες περιοχές.

    Σε κάθε περιφέρεια εκλέγονται περισσότεροι του ενός βουλευτές με τον αριθμό των εδρών να βασίζεται στον πληθυσμό.

    Οι ψηφοφόροι εκλέγουν κόμματα και όχι μεμονωμένους υποψήφιους και τα κόμματα είναι αυτά που αποφασίζουν τον τρόπο κατανομής των εδρών που έχουν κερδίσει μεταξύ μίας λίστας υποψηφίων.

    Εάν κάποιο κόμμα δεν κερδίσει το 10% των ψήφων σε ολόκληρη την επικράτεια αποκλείεται από το κοινοβούλιο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα έχει σε μεμονωμένες περιφέρειες.

    Χρονοβόρος ο σχηματισμός κυβέρνησης

    Πέντε με επτά ημέρες μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων ο πρόεδρος Σεζέρ είναι ελεύθερος να καλέσει οποιοδήποτε μέλος του κοινοβουλίου να αρχίσει τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Από την στιγμή που διορίσει τον πρώτο πρωθυπουργό τα κόμματα έχουν προθεσμία 45 ημερών για διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός εάν είναι αναγκαίο θα αρχίσει συνομιλίες με άλλα κόμματα για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού. Η διαδικασία είναι περίπλοκη και μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή εβδομάδες.

    Εφόσον περάσουν οι 45 ημέρες ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές, παρότι υπάρχει προηγούμενο να παραταθεί η χρονική αυτή περίοδος εάν οι συνομιλίες φαίνεται ότι έχουν περιθώριο να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα.

    Από τον πρωθυπουργό Ετζεβίτ θα ζητηθεί να παραμείνει ως υπηρεσιακός στο διάστημα που τα κόμματα θα προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Εάν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός φέρει αποτέλεσμα στις προσπάθειές του θα υποβάλλει τον κατάλογο με τα ονόματα της κυβέρνησης στον πρόεδρο και εφόσον εκείνος τον εγκρίνει η κυβέρνηση αναλαμβάνει αμέσως την εξουσία. Εάν αποτύχει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ο πρόεδρος διορίζει άλλον που πιστεύει ότι είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση. Τ

    α πράγματα αυτή την φορά μπορεί να είναι περίπλοκα εξαιτίας του γεγονότος ότι στον Ερντογάν, ηγέτη του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει απαγορευθεί η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία εξαιτίας προηγούμενης καταδίκης του και επομένως δεν μπορεί να ηγηθεί μίας κυβέρνησης ή να γίνει υπουργός.

    Εάν το κόμμα αυτό είναι το ισχυρότερο στην νέα βουλή ενδέχεται να προτείνει ένα πρωθυπουργό στον πρόεδρο χωρίς όμως αυτός να δεσμεύεται. Δεν υπάρχει συνταγματικό προηγούμενο για ένα μεγάλο κόμμα να πηγαίνει σε εκλογές χωρίς να έχει ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου για το πρωθυπουργικό αξίωμα.

    Ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλλει το κυβερνητικό πρόγραμμα στη Βουλή μέσα σε μία εβδομάδα και θα ακολουθήσει συζήτηση και ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία των 550 βουλευτών. Εάν ο πρωθυπουργός αποτύχει επιστρέφει την εντολή, αλλά παραμένει υπηρεσιακός.

    Το ''ρολόϊ των 45 ημερών'' σταματάει όταν ο πρόεδρος εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο και αρχίζει να λειτουργεί εκ νέου όταν επαναληφθούν οι προσπάθειες για σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    [02] Σήμερα η κηδεία των θυμάτων

    3/11/2002 11:24:00 πμ

    Ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις συγκλονίζουν την Απουλία της νότιας Ιταλίας, όπου 7.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Την ίδια ώρα, διατάχθηκε έρευνα για τυχόν τεχνικές παραλήψεις στην κατασκευή του σχολείου στο Σαν Τζουλιάνο που κατέρρευσε. Ο εργολάβος που είχε αναλάβει τις τελευταίες εργασίες στο κτίριο παραδέχθηκε ότι το σχολείο δεν είχε χτιστεί βάσει των αντισεισμικών κανονισμών. Σήμερα θα γίνει η κηδεία των 29 θυμάτων, από τα οποία τα 26 είναι παιδιά, παρουσία του Ιταλού προέδρου Τσιάμπι.

    [03] Μετρά πληγές και η Ινδονησία από σεισμό

    3/11/2002 11:38:00 πμ

    Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 10 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες το πρωί την Ινδονησία. Στη Τζακάρτα ανακοινώθηκε ότι οι τραυματίες από τον σεισμό είναι περίπου 100, εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, ενώ σχεδόν πέντε χιλιάδες άνθρωποι είναι πλέον άστεγοι.

    Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις Ινδονήσιων σεισμολόγων το μέγεθος της δόνησης ήταν περίπου 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν και οι σχετικές ανακοινώσεις αυστραλιανών και αμερικανικών σεισμολογικών ινστιτούτων. Ευτυχώς ο κύριος σεισμός, που ακολουθήθηκε από δεκάδες μικρότερης έντασης δονήσεις, έγινε σε σχετικά μεγάλο εστιακό βάθος στον Ινδικό Ωκεανό στα ανοικτά των δυτικών ακτών του πολύ μεγάλου νησιού Σουμάτρα.

    Ο Εγκέλαδος χτύπησε και στην Ιαπωνία

    Εν τω μεταξύ, σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ιαπωνία, και είχε εστιακό βάθος 50 χιλιομέτρων κάτω από το βυθό της θάλασσας, στα ανοικτά των ακτών της βόρειας επαρχίας Μιγιάγκι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από την ιαπωνική πρωτεύουσα. Διακόπηκε η κίνηση των τρένων στην περιοχή, αλλά οι σεισμολόγοι επισήμαναν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παλιρροϊκών κυμάτων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

    [04] Στις φλόγες τουριστικό λεωφορείο στη Ν.Ζηλανδία

    3/11/2002 11:21:00 πμ

    Λεωφορείο που μετέφερε τουρίστες από την Σιγκαπούρη τυλίχθηκε σήμερα στις φλόγες την ώρα που διέσχιζε σήραγγα κοντά στο Μάιλφορντ Σάουντ του νότιου νησιού της Νέας Ζηλανδίας, αλλά όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός ABC της Αυστραλίας κανένας απο τους 32 επιβάτες και τον οδηγό του δεν έχασε την ζωή του. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν υπάρχουν τραυματίες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ως πιθανή αιτία της φωτιάς φαίνεται να είναι η μηχανική βλάβη. Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ το λεωφορείο απήχε μόλις 200 μέτρα από το τέλος της μήκους 1.200 μέτρων σήραγγας. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι είδε καπνό απο το λεωφορείο λίγο πριν αυτό εισέλθει στη σήραγγα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 3 November 2002 - 9:53:34 UTC