Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύκλος διπλωματικών επαφών για το Κυπριακό
  • [02] Συνάντηση Σημίτη - Μπλερ
  • [03] Εξάρθρωση σπείρας ανηλίκων
  • [04] Υπέρ προοδευτικών συμμαχιών ο Χριστοδουλάκης
  • [05] Δέσμευση Πούτιν για πάταξη της τρομοκρατίας
  • [06] Φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην Ευρώπη
  • [07] Στην Κοπεγχάγη το συνέδριο για την Τσετσενία
  • [08] Αλλος ένας έφηβος νεκρός στη Δυτική Οχθη
  • [09] Ινδία: Εκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας σκοτώνει δεκατρείς
  • [10] Σιδηρά Κυρία η Γιάννα Αγγελοπούλου
  • [11] Τρία μετάλλια για την Ελλάδα στην Πάλη
  • [12] Αποτελέσματα στην Α1 μπάσκετ ανδρών
  • [13] Πρώτη Διεθνής Εκθεση Γελιογραφίας

    [01] Κύκλος διπλωματικών επαφών για το Κυπριακό

    28/10/2002 7:42:00 μμ

    Σε φάση κινητικότητας έχει περιέλθει το Κυπριακό ζήτημα, με πιθανή την υποβολή σχεδίου λύσης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Οι εξελίξεις επί του θέματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι Κώστας Σημίτης και Τόνι Μπλερ στον Λονδίνο, την ώρα που στην Κοπεγχάγη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Σεζερ.

    Συνάντηση Σέζερ-Κληρίδη στην Κοπεγχάγη

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επεσήμανε στο Βρετανό ομόλογό του, την έλλειψη προτάσεων από τουρκοκυπριακής πλευράς για την άρση του αδιεξόδου.

    Από την πλευρά του, ο Γλαύκος Κληρίδης κατά την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε στην Κοπεγχάγη με τον Αχμέτ Σέζερ, του υπογράμμισε , ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες με στόχο την επιτυχή κατάληξη.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης, επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του, τη θέση της Κύπρου, που είναι να δοθεί από την ΕΕ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, επισημαίνοντας του ότι όσο η Τουρκία πλησιάζει προς την Ευρώπη, τόσο πιο εύκολα επιλύονται οι διαφορές.

    Ο Τούρκος πρόεδρος, ρώτησε τον πρόεδρο Κληρίδη σχετικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσουν τα πράγματα γρήγορα.

    Ο Γλαύκος Κληρίδης μετέβη στην Κοπεγχάγη για να παραστεί σε συνάντηση με τους ηγέτες των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών. Αύριο αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμμερικανό ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Αισιοδοξία για επίλυση πριν το Δεκέμβριο

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό καθιστούν πολύ πιθανή την υποβολή σχεδίου λύσης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Ηδη, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ και ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

    Βέβαιος, ότι μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα έχει υποβάλει σχέδιο λύσης εμφανίσθηκε και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γκίντερ Φερχόϊγκεν με δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Προσεκτική μελέτη οποιοδήποτε σχεδίου επίλυσης πριν την αποδοχή του

    Από την πλευρά τους, σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσαν ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά θα μελετήσει προσεκτικά οποιοδήποτε σχέδιο υποβληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα απορρίψει εκ των προτέρων οποιοδήποτε έγγραφο υποβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και πρόσθεσε ότι αυτό θα μελετηθεί με καλή πρόθεση, επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού.

    Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να υποβληθεί προσχέδιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο θα εξεταστεί.

    Με τη λύση ομοσπονδίας, σημείωσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εγκαταλείψει τις παραδοσιακές της θέσεις και έχει προβεί σε παραχωρήσεις.

    Ετοιμη η Κύπρος για την άσκηση Νικηφόρος εφόσον χρειαστεί

    Ικανοποιημένος για τη διαβεβαίωση του Αμερικανού πρέσβη, ότι ματαιώνονται οι ασκήσεις Νικηφόρος Τοξότης και Ταύρος εμφανίσθηκε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος.

    Υπογράμμισε όμως, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα συμφωνηθέντα, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα μέσα σε 24 ώρες να πραγματοποιήσει την άσκηση Νικηφόρος αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Στο μεταξύ, συνεχή βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς και από χθες αναρρώνει σε διαμέρισμα της Νέας Υόρκης μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του.

    [02] Συνάντηση Σημίτη - Μπλερ

    28/10/2002 6:47:00 μμ

    Σε εγκάρδια ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ. Στο επίκεντρο της συνάντησης, βρέθηκαν θέματα όπως η ένταξη της Κύπρου, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επίλυση του κυπριακού, η ελληνική προεδρία αλλά και η παράνομη μετανάστευση.

    Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, κατά την έξοδο του από την κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού, διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Κώστας Σημίτης επεσήμανε την έλλειψη προτάσεων από τουρκοκυπριακής πλευράς για την άρση του αδιεξόδου

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης οι διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση σε ένα ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ αλλά και η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [03] Εξάρθρωση σπείρας ανηλίκων

    28/10/2002 3:11:00 μμ

    Εννεαμελής σπείρα ημεδαπών και αλλοδαπών που αποτελούνταν από ανήλικους και ενήλικες και λήστευαν κυρίως ανήλικους εξαρθρώθηκε από την υποδιεύθυνση ασφάλειας ΒΑ Αττικής σε συνεργασία με την Αμεση Δράση και το αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου. Από τα εννέα μέλη συνελήφθησαν τέσσερις στον ηλεκτρικό σταθμό Αμαρουσίου και αναγνωρίστηκαν από είκοσι παθόντες. Τα μέλη της σπείρας λήστευαν κυρίως ανήλικους στις περιοχές Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Πεύκης, Κηφισιάς και Φιλαδέλφειας. Οι δράστες αφαιρούσαν κινητά, ρολόγια και χρήματα.

    [04] Υπέρ προοδευτικών συμμαχιών ο Χριστοδουλάκης

    28/10/2002 3:01:00 μμ

    Υπέρ της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον Συνασπισμό τάχθηκε, με δηλώσεις του από τα Χανιά, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο κ. Χριστοδουλάκης ερμηνεύοντας και το μήνυμα των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών δήλωσε πως ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά τους ήταν ότι οι πολίτες, χωρίς κομματική καθοδήγηση, βάδισαν μαζί και διαμόρφωσαν δύο διαφορετικούς πόλους, έναν πόλο προόδου, απέναντι σε ένα πόλο συντήρησης. Ο Υπουργός εκτίμησε ότι αυτό θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις της χώρα οδηγώντας σε προοδευτική συμμαχία, η οποία όμως δεν πρέπει να κυριαρχείται από εκλογικά κριτήρια. "Μία προοδευτική συμμαχία στην Ελλάδα έχει νόημα, μόνο αν μιλήσουμε τολμηρά με θάρρος για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος" υπογράμμισε ο Χριστοδουλάκης.

    "Από την μία μεριά, βλέπουμε να συμπαρατάσσονται οι δυνάμεις της προόδου, των μεταρρυθμίσεων, της αλληλεγγύης, της συνοχής και αυτές πιστεύω ότι εκφράσθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ και άλλες δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις, να διαμορφώνεται ένα μέτωπο συντηρητικών δυνάμεων είτε αυτό εκφράζεται από τη Νέα Δημοκρατία, είτε από το ΚΚΕ το οποίο και σε πολύ κρίσιμες περιπτώσεις, όπου οι υποψήφιοι των συντηρητικών αυτών δυνάμεων, ήταν απομεινάρια της δεξιάς δικτατορίας, δεν έδειξαν την απαιτούμενη πολιτική ωριμότητα να τον καταψηφίσουν" δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

    "Πιστεύω λοιπόν ότι όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αργά-αργά διαμορφώνεται ένας πόλος προόδου, απέναντι σε ένα πόλο συντήρησης. Και πιστεύω ότι αυτό θα επηρεάσει καθοριστικά και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Μία προοδευτική συμμαχία στη χώρα μας δεν πρέπει να την δούμε με εκλογικά κριτήρια. Αυτά, κρατάνε 48 ώρες και μετά εξατμίζονται. Μία προοδευτική συμμαχία στην Ελλάδα έχει νόημα, μόνο αν μιλήσουμε τολμηρά με θάρρος για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος ώστε η Ελλάδα να γίνει μία σύγχρονη ανταγωνιστική χώρα μέσα στην Ευρώπη που συνεχώς αλλάζει".

    Ο Υπουργός εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του "Οχι" που έγιναν στα Χανιά.

    [05] Δέσμευση Πούτιν για πάταξη της τρομοκρατίας

    28/10/2002 6:01:00 μμ

    « Η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει συμφωνίες με τους τρομοκράτες και δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό τους » Αυτό ξεκαθάρισε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι θα ληφθούν όλα τα επαρκή μέτρα για την πάταξη της τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτηματικά, γύρω από την ακριβή χημική σύνθεση του αναισθητικού αερίου, το οποίο πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος ένοχος για το θάνατο των 117 ομήρων.

    Διάλογος η μόνη λύση σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τσετσενίας

    Σε διαπραγματεύσεις, κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, ο αυτονομιστής πρόεδρος της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ προκειμένου να αποφευχθεί παρόμοιο αιματοκύλισμα στο μέλλον.

    Δεν υπάρχει παρά ένας λογικός δρόμος, να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να καταλάβει τα αίτια που οδήγησαν τους τσετσένους ενόπλους σε αυτήν την πράξη.

    ''Αυτό που συνέβη στη Μόσχα, είναι η άμεση συνέπεια του φριχτού, τραγικού πολέμου εναντίον του τσετσενικού λαού'' είπε χαρακτηριστικά.

    Βαρύ πένθος και πολλά ''γιατί''

    Η Ρωσία συνεχίζει να μετρά τις πληγές της.

    Υπάρχουν ακόμα 40 άτομα που χαροπαλεύουν στα νοσοκομεία της πόλης, ενώ περίπου 400 άτομα νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

    Νωρίτερα, σήμερα, το πρωί έλαβαν εξιτήριο 239 όμηροι.

    Την ίδια ώρα, ανεβαίνει και ο αριθμός των ξένων υπηκόων που έχασαν τη ζωή τους στο θέατρο του τρόμου.

    Μια Αυστριακή υπήκοος άφησε χθες την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Μόσχας, ενώ το Σάββατο ανακοινώθηκε ο θάνατος μιας Ολλανδής, μιας 13χρονης Καζέριας και ενός Λευκορώσου.

    Μυστήριο γύρω από το θανατηφόρο αέριο

    Οργή αγανάκτηση και αναπάντητα ερωτηματικά, επικρατούν γύρω από το αναισθητικό αέριο που χρησιμοποιήθηκε.

    Οι συγγενείς των θυμάτων απαιτούν από την κυβέρνηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αποκαλύψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διενεργήθηκε η επιχείρηση.

    Εντούτοις, οι ρωσικές αρχές δεν ανακοινώνουν τον ακριβή τύπο του χημικού που χρησιμοποιήθηκε.

    ''Από τους 117 νεκρούς (ομήρους), ένας πέθανε από τραύμα που προκλήθηκε από πυροβολισμό'', δήλωσε ο Αντρέι Σελτσόβσκι, επικεφαλής της υγειονομικής επιτροπής της πόλης της Μόσχας, όταν ρωτήθηκε πόσοι από τα θύματα πέθαναν από τις συνέπειες του αερίου.

    Πολλαπλές οι εικασίες για τη σύνθεση του αερίου

    Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Ρώσοι γνώριζαν ότι θα υπήρχαν νεκροί από τη χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου αερίου,αλλά δεν είχαν άλλη επιλογή,αφού σε διαφορετική περίπτωση με την πυροδότηση των εκρηκτικών μπορεί να ήταν όλοι νεκροί,δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο διδάκτωρ πυρινικής φυσικής Θεόδωρος Λιόλιος,διευκρινίζοντας πως το συγκεκριμένο αέριο το χρησιμοποιούν οι αναισθησιολόγοι, στη σωστή δοσολογία και φροντίζουν παράλληλα για τη γρήγορη ανάνηψη.

    Ένας Ρώσος ειδικός είπε ότι μάλλον πρόκειται για χημικό παράγοντα που παρασκευάσθηκε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και προορίζεται για χρήση σε πεδία μαχών.

    Πρόκειται για ένα ''χημικό όπλο μη θανατηφόρο" το οποίο επιτρέπει ''να εξουδετερωθεί προσωρινά ο αντίπαλος''', σύμφωνα με το δόκτωρα Λεβ Φεντόροφ, ειδικό στα χημικά όπλα, τον οποίο επικαλείται σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας.

    " Θα μπορούσε να επιφέρει το θάνατο των ομήρων σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις και στην περίπτωση που η κατάσταση των τελευταίων ήταν πολύ εξασθενημένη ύστερα από σχεδόν τρεις ημέρες κράτησης χωρίς στερεά τροφή" προσθέτει.

    Οι ρωσικές αρχές επικαλέστηκαν τη χρησιμοποίηση ''ειδικών μέσων'' κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων.

    "Ο όρος 'ειδικά μέσα' είναι μια επινόηση, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυθεντικό χημικό όπλο", δήλωσε ο Φεντόροβ.

    Το αέριο αυτό είναι μια ''ναρκωτική ουσία'' που ''χρησιμοποιείται για τη γενική αναισθησία στη χειρουργική'' διευκρίνισε από την πλευρά του ο Εβγκένι Λουτζνίκοβ, επικεφαλής τοξικολογίας στο νοσοκομείο Σκλιφασόβσκι ο οποίος τόνισε ότι αυτό το χημικό μπορεί να αποβεί θανατηφόρο σε μεγάλες ποσότητες και πρόθεσε ότι δεν γνωρίζει πώς ονομάζεται αυτή η ουσία.

    ''Καθώς αυξάνεται η δόση, το σώμα παρουσιάζει κάποιες δυσλειτουργίες .... Πρώτα απ όλα έρχεται η απώλεια της συνείδησης, στη συνέχεια παρουσιάζονται προβλήματα με την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος'', πρόσθεσε.

    Η ηλεκτρονική έκδοση της ρωσικής εφημερίδας Μοσκόβσκι Κομσομόλετς παρουσιάζει τη μαρτυρία ενός ''συμμετάσχοντος στην επίθεση'', σύμφωνα με τον οποίο ''υπερβάλαμε λίγο στη δόση για να είμαστε απόλυτα σίγουροι'' για την εξουδετέρωση των γυναικών καμικάζι που ήταν ζωσμένες με εκρηκτικά.

    [06] Φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην Ευρώπη

    28/10/2002 10:21:00 πμ

    Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι, από τους οποίους οι έξι στη Βρετανία, έχασαν χθες τη ζωή τους σε διάφορα ατυχήματα που προκλήθηκαν στην Ευρώπη εξαιτίας των σφοδρών ανέμων, έντασης έως και 140 χιλιομέτρων την ώρα, που παρέσυραν δέντρα και πυλώνες ηλεκτροδότησης. Η κακοκαιρία που πλήττει με εξαιρετική μανία περιοχές της Γαλλίας, της Ελβετίας, του Βελγίου, της Αυστρίας και της Γερμανίας άφησε θύματα στο πέρασμα της, ενώ επίσης σηματικές ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια, καλλιέργειες, αλλά στα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, κυρίως της Βρετανίας.

    Έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και μία έφηβη, έχασαν τη ζωή τους στην Αγγλία και την Ουαλία από πτώση δένδρων.

    Στη Γαλλία, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο άλλοι τραυματίστηκαν από πτώση δένδρου ενώ ταξίδευαν με το αυτοκίνητό τους όχι μακριά από το Παρίσι. Στη βόρεια Γαλλία, ένα άνδρας καταπλακώθηκε όταν έπεσε ένα τμήμα του υπο κατασκευήν σπιτιού του.

    Στη Γερμανία, δύο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μία Ολλανδέζα, σκοτώθηκαν επίσης εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

    Στην Αυστρία, ένα ζευγάρι γερμανών συνταξιούχων ηλικίας 83 και 69 ετών σκοτώθηκαν στο Μάτσι, κοντά στο Σάλτσμπουργκ, από ένα δένδρο ύψους 15 μέτρων που έπεσε πάνω τους καθώς περπατούσαν.

    Στην Ελβετία, μια 31χρονη καταπλακώθηκε από ξεριζωμένο δέντρο ενώ περπατούσε στο δάσος με τον άνδρα και το παιδί της κοντά στο Αρλσιμ (βορειοδυτικά).

    Στο Βέλγιο, ένας έφηβος 13 ετών που έκανε πατίνι πέθανε κοντά στην Μπριζ. Παρασυρμένος από τον άνεμο, ο 13χρονος προσέκρουσε σε οδικό μηχάνημα στην προκυμαία του Βεντουίν και πέθανε στο νοσοκομείο λίγο αργότερα.

    Η βρετανική αεροπορική εταιρία British Airways ακύρωσε χθες 39 πτήσεις της από το Λονδίνο, ενώ από την πλευρά της η εταιρεία GNER έκλεισε τη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Λονδίνο με το Πιτερμπόροου (Κέιμπριτζσαϊρ).

    Μάλιστα λόγω των ιχυρών ανέμων υπήρξε μία σύγκρουση ανάμεσα σε ένα επιβατηγό πλοίο της εταιρείας P&amp;O και σε μία φρεγάτα του βασιλικού ναυτικού στον κόλπο του Πόρτσμουθ της νότιας Αγγλίας, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Μεγάλα προβλήματα παρουσιάστηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας.

    Και στην ηπειρωτική Ευρώπη ματαιώθηκε αριθμός πτήσεων από το αεροδρόμιο του Αμστερνταμ. Στην Ολλανδία αποκλείσθηκαν οδικές και σιδηροδρομικές διαβάσεις, ενώ στην πρωτεύουσα του Βελγίου, Βρυξέλλες, οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν όλα τα δημόσια πάρκα.

    Από το βράδυ της Κυριακής, τουλάχιστον στη Βρετανία, σημειώθηκε υποχώρηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και αναμένεται βελτίωση του καιρού από σήμερα.

    [07] Στην Κοπεγχάγη το συνέδριο για την Τσετσενία

    28/10/2002 4:37:00 μμ

    Κανονικά, στην Κοπεγχάγη θα πραγματοποιηθεί το παγκόσμιο συνέδριο για την Τσετσενία. Αντίθετα, η σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκεί στις 11 Νοεμβρίου, μεταφέρθηκε στο ''ουδέτερο έδαφος'' των Βρυξελλών. Αυτό δήλωσε, μιλώντας σε εκπομπή κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της Κοπεγχάγης, ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, Περ Στιγκ Μέλερ. Όπως τόνισε, η Δανία επέλεξε μία πραγματιστική λύση, καθώς από τη μια μεριά αρνήθηκε να υποκύψει στις ρωσικές απαιτήσεις και από την άλλη δεν θίγονται οι καλές σχέσεις Μόσχας με τους δεκαπέντε. Την αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής, έκανε αποδεκτή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Γερμανία: Ορθή η απόφαση της Δανίας για το θέμα του συνεδρίου

    Την ικανοποίηση του για τη διεξαγωγή του συνεδρίου για την Τσετσενία στην Κοπεγχάγη, εξέφρασε επισήμως η γερμανική κυβέρνηση.

    Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, χαιρέτισε την απόφαση της Δανίας, υπογραμμίζοντας ότι δε θα ήταν δυνατό αλλά ούτε και δίκαιο να ματαιωθεί μία τέτοια διάσκεψη.

    Επιπλέον εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ- Ρωσίας, να γίνει συζήτηση για την Τσετσενία.

    [08] Αλλος ένας έφηβος νεκρός στη Δυτική Οχθη

    28/10/2002 1:56:00 μμ

    Ενας 16χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του σήμερα από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης, στην πόλη Τουλκάρεμ, της Δυτικής Οχθης, την ώρα που νεαροί Παλαιστίνιοι έριχναν πέτρες εναντίον φάλαγγας του στρατού. Την ίδια ώρα το Ισραήλ απαγόρευσε σε 13 απο τους 88 βουλευτές-μέλη της Παλαιστινιακής Αρχής να μεταβούν σήμερα στη Ραμάλα, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η σύνοδος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Σώματος, με αποτέλεσμα αυτή να αναβληθεί για αύριο, προκειμένου το Ισραήλ δώσει τη σχετική άδεια στους βουλευτές της Γάζας να έλθουν στη Ραμάλα. Να σημειώσουμε ότι στη σημερινή σύνοδο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ του νέου υπουργικού συμβουλίου. Η κυβέρνηση που είχε σχηματισθεί τον Ιούνιο από τον Αραφάτ, έπειτα από τις πιέσεις του Ισραήλ, των ΗΠΑ και πολλών Παλαιστινίων, προκειμένου να θεσπίσει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εξαναγκάσθηκε να παραιτηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου για να αποφύγει μία πρόταση μομφής από το Νομοθετικό Συμβούλιο, που την έκρινε ως διεφθαρμένη και ανεπαρκή.

    [09] Ινδία: Εκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας σκοτώνει δεκατρείς

    28/10/2002 12:18:00 μμ

    Δεκατρείς άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και επτά παιδιά, σκοτώθηκαν σε μια περιοχή της ανατολικής Ινδίας, όταν μία αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη κατά λάθος. Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία το δυστύχημα σημείωθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή Μπιρμπουμ της Δυτικής Βεγγάλης όπου είναι σύνηθες φαινόμενο οι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του κομμουνιστικού κόμματος και μελών των αντιπάλων κομμάτων.

    Σύμφωνα με την αστυνομία οι επτά από τους νεκρούς, οι οποίοι φαίνεται ότι κατασκεύαζαν τη βόμβα βρήκαν ακαριαίο θάνατο ενώ οι υπόλοιποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους λόγω της κατάρρευσης του σπιτιού. Ο μοναδικός επιζών είναι ένας 30χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

    Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει εάν τα πρόσωπα που κατασκεύαζαν τη βόμβα ανήκουν στις ανταρτικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ανέφερε όμως ότι ορισμένοι ήταν σεσημασμένοι για εγκληματικές ενέργειες.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στο Ραμπούρ Χατ, 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας, Καλκούτα.

    Τα παιδιά που σκοτώθηκαν στο σπίτι ήταν ηλικίας από ενός μέχρι έξι ετών.

    [10] Σιδηρά Κυρία η Γιάννα Αγγελοπούλου

    28/10/2002 4:06:00 μμ

    Με τη Μάργκαρετ Θάτσερ, και μάλιστα πιο χαρισματική και ανώτερης κλάσης, παρομοιάζει δημοσίευμα της Κυριακάτικης Independent, την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Αλανα Χάμπαρντ, η κα Αγγελοπούλου κέρδισε χάρη στις εκπληκτικές πολιτικές της ικανότητες όλους όσοι παρευρέθηκαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ξένων Ανταποκριτών του Λονδίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Το Λονδίνο γνώρισε τις εκπληκτικές της πολιτικές ικανότητες

    Όπως αναφέρθηκε στο δημοσίευμα, η κα Αγγελοπούλου δε θα ήταν απλά το ιδανικό πρόσωπο για να αναλάβει τους Τόρις στην Αγγλία αλλά ο καταλληλότερος άνθρωπος για να στεφθεί επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης για την Ολυμπιάδα του Λονδίνου.

    Η πρόεδρος του Αθήνα 2004 κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, προσκλήθηκε και επισκέφθηκε τα γραφεία της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας ''Ντειλι Τέλεγκραφ'', όπου έγινε δεκτή από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εφημερίδας Ντάν Γκόλσον, τον διευθυντή της Τσάρλς Μούρ, τον αρχυσυντάκτη των αθλητικών σελίδων Νταιηβιντ Γουέλς, και τους βασικούς αθλητικούς συντάκτες του.

    Οι επιτελείς της Ντέιλι Τέλεγκραφ επεδίωξαν την συνάντησή με την πρόεδρο του Αθήνα 2004 καθώς προγραμματίζουν να χρησιμοποιήσουν την επιτυχή προσπάθεια της στην διεκδίκηση της Ολυμπιάδας της ΑΘήνας, στην δική τους καμπάνια που θα ξεκινήσουν για το Λονδίνο, για την Ολυμπιάδα του 2012.

    [11] Τρία μετάλλια για την Ελλάδα στην Πάλη

    28/10/2002 3:00:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Με ένα χρυσό, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο μετάλλιο για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε σήμερα το παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας (CISM) στο Ταλίν της Εσθονίας. Στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ξενοφών Κουτσιούμπας που στον τελικό της κατηγορίας των 120 κιλών νίκησε 5-1 τον Ρώσο Σεργκέι Αρτιούσιν. Επίσης, ο Θεοφάνης Αναγνώστου δεν μπόρεσε λόγω να αγωνιστεί στον τελικό των 84 κιλών κι έτσι αρκέστηκε στο ασημένιο μετάλλιο που είχε εξασφαλίσει από χθες, ενώ το χρυσό πήρε ο Σλοβάκος Ατίλα Μπάτκου. Τέλος, στον "μικρό" τελικό για την κατηγορία των 66 κιλών, ο Κώστας Αρκουδέας επικράτησε 3-2 του Λευκορώσου Βιτάλι Ζουκ κι έτσι κρέμασε στο στήθος του το χάλκινο μετάλλιο.

    [12] Αποτελέσματα στην Α1 μπάσκετ ανδρών

    28/10/2002 3:04:00 μμ

    Πρεμιέρα "με το δεξί" για τον Ιωνικό στην Α1 μπάσκετ των ανδρών. Οι "κυανόλευκοι" επικράτησαν του Ηρακλείου με 98-81 στο κλειστό της Νέας Φιλαδέλφειας και ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο τον φετινό "μαραθώνιο" στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της Ελλάδας.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της πρεμιέρας: Μακεδονικός-Μαρούσι 93-85, Παναθηναϊκός-Ολύμπια Λ. 105-79, ΑΕΚ-Περιστέρι 61-52, Πανιώνιος-ΠΑΟΚ 70-87, Αρης-Ολυμπιακός 66-78, Ηρακλής-Νήαρ Ηστ 89-78 και Ιωνικός ΝΦ-Ηράκλειο 98-81.

    [13] Πρώτη Διεθνής Εκθεση Γελιογραφίας

    28/10/2002 4:29:00 μμ

    Λόγια, που γίνονται μάτια για πλήθος ''τυφλών'' ψηφοφόρων, λέξεις που πέφτουν σωροί από το βήμα για να καταλήξουν στα σκουπίδια, υποσχέσεις-σαπουνόφουσκες που αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια του πλήθους, αλλά και μύτες από δεκάδες "Πινόκιο" να βγάζουν λόγους σε εξέδρες: 200 γελοιογράφοι από 43 χώρες απέδειξαν, με το καυστικό χιούμορ τους, στη Ρόδο ότι η γνώμη για τις "Πολιτικές Υποσχέσεις" είναι σε όλο τον κόσμο κοινή, όσο διαφορετικές κι αν είναι οι γλώσσες, οι πολιτισμοί και το απεριόριστο των καλλιτεχνικών εκφράσεων. Αφορμή ήταν η 1η Διεθνής Έκθεση Γελοιογραφίας στην Ελλάδα που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων, με την υποστήριξη των Υπουργείων Τύπου και ΜΜΕ και Αιγαίου.

    Μια επιτυχημένη αρχή που υπόσχεται λαμπρή συνέχεια

    Μία εξαιρετική πρωτοβουλία που έδωσε την ευκαιρία για μία ιδιόμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα πολιτιστική συνάντηση των ανθρώπων, που με όπλο το χιούμορ και την πένα τους, εκφράζουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία του Τύπου τις "πικρές" αλήθειες των κοινωνιών.

    Με εξαιρετικούς προσκεκλημένους, από διαφορετικούς πολιτισμούς και από τα πιο μακρινά σημεία της γης και με την παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής γελοιογραφίας, η έκθεση σήκωσε την αυλαία της την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002.

    Για ένα τριήμερο γελοιογράφοι από την Ελλάδα, την Κίνα, την Τουρκία, τη Νορβηγία, τη Φιλανδία και τη Βραζιλία έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο νησί των ιπποτών. Με τα μολύβια πάντα σε ετοιμότητα, κατάφεραν να ξεπεράσουν με μεγάλη ταχύτητα τις διαφορές της γλώσσας μιλώντας στη διεθνή γλώσσα του σκίτσου.

    Την παράσταση της εκδήλωσης έκλεψαν τρείς δημιουργοί, που απέσπασαν και τα τρία βραβεία της έκθεσης, ο Βραζιλιάνος Κλάουντιο Αντόνιο Γκομές, ο Κινέζος Λένγκ Μου και ο Ρουμάνος Μιχάι Ιγνάτ.

    Η τελετή των βραβεύσεων πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Θέατρο Ρόδου μαζί με τα εγκαίνια της Έκθεσης, τα οποία έγιναν αφορμή για μία μεγάλη γιορτή.

    Τα έργα των δημιουργών που εκτέθηκαν στον ανοιχτό χώρο κάτω από τις γραφικές καμάρες του περιστυλίου της Νομαρχίας έδωσαν τη δυνατότητα σε τουρίστες και ντόπιους, το περασμένο σαββατοκύριακο, αλλά και για τις επόμενες μέρες μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, να πάρουν μία γεύση από το ταλέντο αλλά και την έμπνευση των δημιουργών της γελοιογραφίας του κόσμου, να γελάσουν αλλά και να προβληματιστούν.

    Η μεγάλη ανταπόκριση αλλά και το υψηλό επίπεδο των έργων που είχε η πρώτη αυτή έκθεση γελοιογραφίας στην Ελλάδα, παρότρυναν τους διοργανωτές, να ζητήσουν με το ίδιο σθένος και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού για την καθιέρωση της Έκθεσης ως εικαστικού θεσμού για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, δηλαδή ως μία Biennale.

    Τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

    1ο Βραβείο: Claudio Antonio Gomez - Βραζιλία 2ο Βραβείο: Leng Mu - Κίνα 3ο Βραβείο: Mihai Ignat - Ρουμανία Βραβείο Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ για Έλληνα σκιτσογράφο: Στάθης Σταυρόπουλος Βραβείο Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - Τμήμα Ρόδου: Pyotr Kulinich - Ρωσία Έπαινος: Umit Mugit - Τουρκία Έπαινος: Yuri Ochakovski - Ισραήλ Έπαινος: MiroslavMiro Georgievski - ΠΓΔΜ Έπαινος: Juri Kosobukin - Ουκρανία Έπαινος: Dachuan Xia - Κίνα Έπαινος: Paolo Dalponte - Ιταλία


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 October 2002 - 17:53:27 UTC