Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων στη Θεσ/κη
  • [02] Θρίλερ με αιματηρή κατάληξη
  • [03] Θανατική ποινή για τον ελεύθερο σκοπευτή;
  • [04] Ο Μπους ζητά υποστήριξη της Κίνας για το Ιράκ
  • [05] ΗΠΑ: Σύγκρουση F-16 σε εκπαιδευτική πτήση
  • [06] Δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο
  • [07] Ρύθμιση της ΕΕ για τις αγροτικές δαπάνες
  • [08] Τόκοι-''πρόστιμα'' στις εκπρόθεσμες πληρωμές
  • [09] ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ: Σημειώσατε Χ

    [01] Τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων στη Θεσ/κη

    26/10/2002 3:34:00 μμ

    Με λαμπρότητα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή και πολλών υπουργών πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου η επίσημη δοξολογία για τον εορτασμό του Πολιούχου της πόλης και την 90η επέτειο από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

    O πρόεδρος της Δημοκρατίας προσήλθε στον Aγιο Δημήτριο στις 11 π.μ. επευφημούμενος από το συγκεντρωμένο πλήθος των πιστών και αμέσως κατευθύνθηκε στο χώρο του ναού όπου εκτίθενται η ιερά εικόνα της Παναγίας Iεροσολυμιώτισσας και το τεμάχιο του Tιμίου Σταυρού που μεταφέρθηκαν ειδικά γι αυτές τις ημέρες απο την Iερουσαλημ, τα όποια και προσκύνησε.

    Nωρίτερα είχαν προσέλθει οι υπουργοί, Eθνικής Aμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, Πολιτισμού Eυάγγελος Bενιζέλος, Aνάπτυξης Aκης Tσοχατζόπουλος, Mακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο υφυπουργός Παιδείας Nικος Γκεσούλης, ο πρόεδρος της NΔ Kωστας Kαραμανλής, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων με επικεφαλής τον αρχηγό ΓEEΘA αντιστράτηγο Γιώργο Aντωνακόπουλο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Bασίλης Παπαγεωργόπουλος, εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών, δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος κ.α.

    O κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε στη συνέχεια το Tελλόγλειο ίδρυμα όπου ξεναγήθηκε στην έκθεση για την "Eλλάδα που αλλάζει" και παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο υπουργός Mακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    [02] Θρίλερ με αιματηρή κατάληξη

    26/10/2002 7:13:00 μμ

    Με αίμα βάφτηκε ο επίλογος στο θρίλερ της ομηρίας εκατοντάδων Ρώσων από Τσετσένους αυτονομιστές. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία , περισσότεροι από 90 όμηροι και 50 ένοπλοι αντάρτες, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός τους Μοβσάρ Μπαράγεφ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης των Ρώσων καταδρομέων. Λίγες ώρες αργότερα, η Ρωσία απάντησε δυναμικά στο τρομοκρατικό χτύπημα με μία ευρείας έκτασης εκκαθαριστική επιχείρηση σε περιοχές της Τσετσενίας.

    Η στρατιωτική επέμβαση

    Με έφοδο των ρωσικών ειδικών δυνάμεων τερματίστηκε τα ξημερώματα η πολυήμερη ομηρία των εκατοντάδων ανθρώπων που κρατούνταν αιχμάλωτοι από Τσετσένους αυτονομιστές σε θέατρο της Μόσχας .

    Η επιχείρηση, διάρκειας 40 λεπτών, αποφασίστηκε μετά τις συγκλονιστικές εκκλήσεις ομήρων που κατάφεραν να επικοινωνήσουν με το ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας και ενώ οι αυτονομιστές είχαν ήδη αρχίσει να εκτελούν ομήρους .

    Αρχικά οι ειδικές δυνάμεις, διοχέτευσαν αναισθητικό αέριο, προκειμένου οι ένοπλοι να χάσουν τις αισθήσεις τους.

    Μαζί με αυτούς όμως, το αέριο εισέπνευσαν και οι όμηροι, με αποτέλεσμα οι 350 εξ αυτών, να νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

    Ο Μπορίς Γκριζλόφ, χαρακτήρισε την επιχείρηση ήπια και αποτελεσματική και πρόσθεσε ότι συνελήφθησαν περισσότερα από τριάντα άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι βοήθησαν τους τρομοκράτες.

    Συνολικά στα νοσοκομεία της ρωσικής πρωτεύουσας έχουν μεταφερθεί 450 άτομα, εκ των οποίων οι 42 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη το μεσημέρι στο μοσχοβίτικο νοσοκομείο Σκλιφασόφσκι για να επισκεφθεί τους τραυματίες.

    Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τους ομήρους

    Δύο από τους ομήρους, επικοινώνησαν με τον ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας, μόλις ένα λεπτό πριν την επίθεση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, και μάλιστα μόλις τη στιγμή που εκτοξευόταν μέσα στο κτίριο αναισθητικό αέριο.

    " Ελπίζουμε αυτό να μην καταλήξει όπως με το Κούρσκ", το πυρηνικό υποβρύχιο που χάθηκε στα παγωμένα νερά του Βορά τον Αύγουστο του 2000, δήλωσε η Νατάσα Σκόμπτσεβα, δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού δικτύου.

    " Εχουμε την εντύπωση πως οι ειδικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει την επίθεση. Δεν γνωρίζω τι είδους είναι το αέριο. Δεν θέλουν να φύγουμε από εδώ μέσα. Ολοι θα ανατιναχθούμε", τόνισε η Ανια, μία άλλη όμηρος.

    Εκείνη τη στιγμή ακούσθηκαν οι ήχοι από πυκνούς πυροβολισμούς.

    "Είναι οι δικοί μας που πυροβολούν. Αυτό προέρχεται από έξω. Είναι η κυβέρνησή μας που αποφάσισε να μη βγει κανείς ζωντανός από εδώ", πρόσθεσε η ίδια τρομοκρατημένη.

    Τελικά έπειτα από σαράντα εφιαλτικά λεπτά, στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πυρών, το κτίριο περιήλθε υπό το έλεγχο των ρωσικών αρχών, ενώ πυροτεχνουργοί έσπευσαν να αποσυνδέσουν τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει σε διάφορα σημεία του θεάτρου οι αντάρτες.

    Επιχείρηση σκούπα των Ρώσων στην Τσετσενία

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ που επικαλείται δηλώσεις εκπρόσωπου του στρατού στο Γκρόζνι, μονάδες των ειδικών δυνάμεων χτενίζουν όλες τις περιοχές της Τσετσενίας για να εντοπίσουν ομάδες ανταρτών.

    Τρεις Τσετσένοι νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός.

    Φοβούνται νέο τρομοκρατικό χτύπημα

    Την ίδια ώρα, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ισχύουν στην Μόσχα, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, στο μετρό, σε χώρους αποθήκευσης επικίνδυνων προϊόντων, στα σχολεία, νοσοκομεία και αεροδρόμια.

    Τις τελευταίες ώρες ερευνώνται όλες οι απομονωμένες τοποθεσίες, τα εξοχικά και οι εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές βάσεις, καθώς και άλλοι χώροι στους οποίους είναι πιθανόν να κρύβονται τρομοκράτες.

    Μέχρι στιγμής, στη ρωσική πρωτεύουσα έχουν συλληφθεί 30 Τσετσένοι, με την κατηγορία ότι βοήθησαν τους αντάρτες.

    Για τον κίνδυνο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων από πλευράς Τσετσένων, κάνει λόγο ο τσετσένος ιστορικός Μαϊρμπέκ Βασαγκάεφ και ο πρώην αντιπρόεδρος της Τσετσενίας Σαϊντ-Χασάν Αμπουμουσλίμοφ

    ''Νέοι και πιο ριζοσπάστες Τσετσένοι μαχητές θέλουν να κάνουν στη Ρωσία ό,τι έκανε αυτή στην Τσετσενία'' εκτιμά ο Βασαγκάεφ τονίζοντας ότι υπάρχουν δεκάδες Τσετσένοι που θέλουν να δράσουν σαν τον Μπαράγεφ

    Ο Μπαράγεφ ''εκπροσωπεί, μια νέα δυναμική των τσετσένων ανταρτών, στον αγώνα τους εναντίον της ρωσικής κατοχής. Οι Τσετσένοι θα αγωνιστούν ώσπου να επιτύχουν την ελευθερία τους'' δηλώνει από την πλευρά του ο Σαίντ Χασάν Αμπουμουσλίμοφ.

    [03] Θανατική ποινή για τον ελεύθερο σκοπευτή;

    26/10/2002 4:35:00 μμ

    Με την κατηγορία των έξι δολοφονιών πρώτου βαθμού, βαρύνονται οι Τζον Αλεν Μουχάμαντ και ο θετός του γιος Τζον Λι Μάλβο, μετά από απόφαση του πολιτειακού εισαγγελέα της κομητείας Μοντγκόμερι, Ντάγκλας Γκάνσλερ, ο οποίος θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί ακόμα και η θανατική ποινή. Οι αρχές ωστόσο, διατηρούν επιφυλάξεις για αυτό το ενδεχόμενο, καθώς ο θετός γιος του Μουχάμαντ δεν είναι ενήλικος και σύμφωνα με τους νόμους του Μέριλαντ, θανατική ποινή δεν μπορεί να επιβληθεί σε ανηλίκους.

    Ευθύνονται και για μία δολοφονία στην Αλαμπάμα

    Την ποινή θανάτου ζήτησε και ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Μαρκ Ουόρνερ.

    Στο μεταξύ, οι δυο άντρες, θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή και για έναν άλλο φόνο που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο στο Μοντγκόμερι.

    Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μοντγκόμερι δήλωσε ότι βάσει αδιάψευστων στοιχείων, οι δυο άντρες, ευθύνονται για το φόνο μιας γυναίκας σε κάβα του Μοντγκόμερι στις 21 Σεπτεμβρίου.

    "Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι έχουμε πολύ ισχυρά πειστήρια'', δήλωσε ο Ουίλσον σε δημοσιογράφους διευκρινίζοντας ότι στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνεται και η αναγνώρισή τους από διάφορους μάρτυρες.

    [04] Ο Μπους ζητά υποστήριξη της Κίνας για το Ιράκ

    26/10/2002 12:50:00 μμ

    Την υποστήριξη της Κίνας σε ένα νέο σκληρό ψήφισμα του ΟΗΕ που θα απαιτεί από το Ιράκ να σταματήσει τα προγράμματα κατασκευής όπλων ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κατά την συνάντηση του με τον Κινέζο πρόεδρο Τζιαν Τζεμίν, η χώρα του οποίου αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς Οργανισμού. Το προτεινόμενο από τις ΗΠΑ ψήφισμα δίνει στους επιθεωρητές εκτεταμένα δικαιώματα και προνόμια στην έρευνα για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι θα απορρίψει οποιοδήποτε ψήφισμα του ΟΗΕ τον εμποδίσει να ξεκινήσει στρατιωτική δράση για τον αφοπλισμό του Ιράκ σε περίπτωση που ο ΟΗΕ δεν τα καταφέρει. Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε επίσης πως συμφώνησε με τον Κινέζο πρόεδρο, που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες επίσκεψη στις ΗΠΑ, να εργαστούν από κοινού ειρηνικά για μια ''αποπυρηνικοποιημένη κορεατική χερσόνησο''.

    ''Τα δύο μέρη θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για μια αποπυρηνικοποιημένη κορεατική χερσόνησο και μια ειρηνική διευθέτηση αυτού του ζητήματος'', δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπους, στο πλευρό του Τζιαν τον οποίο δέχθηκε στο ράντσο του στο Κρόφορντ του Τέξας. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 16 Οκτωβρίου ότι η Βόρεια Κορέα ομολόγησε πως συνεχίζει ένα μυστικό στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα, παραβιάζοντας μια συμφωνία του 1994 που προέβλεπε το πάγωμά του.

    Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, η Πιονγιάνγκ διαθέτει πυρηνικά όπλα. Νωρίτερα, εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Κρόφορντ ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις προϋποθέσεις που έθεσε η Πιονγιάνγκ προκειμένου να επαναληφθούν οι συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. ''Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να απαλλαγεί από τα όπλα μαζικής καταστροφής'', δήλωσε ο Σον Μακόρμακ.

    Οσον αφορά το θέμα της συζήτησης για το ενδεχόμενο του πολέμου κατά του Ιράκ ο Μπους επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί ένα ψήφισμα που θα τον εμποδίζει να κάνει ακριβώς αυτό που έχει ανακοινώσει στον αμερικανικό λαό, δηλαδή ότι "αν ο ΟΗΕ δεν θελήσει να επέμβει και αν ο Σαντάμ δεν θελήσει να αφοπλισθεί, θα ηγηθούμε μιας συμμαχίας για να τον αφοπλίσουμε''.

    [05] ΗΠΑ: Σύγκρουση F-16 σε εκπαιδευτική πτήση

    26/10/2002 12:45:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 συγκρούστηκαν χθες ενώ πετούσαν πάνω από την έρημο της Γιούτα στις δυτικές ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη, που ανήκαν στην 388η μοίρα, συγκρούστηκαν γύρω στις 14:45 τοπική ώρα σε μία περιοχή όπου γίνονται εκπαιδευτικές πτήσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής αεροπορίας που κάνει λόγο για ''ατύχημα''. Ο ένας από τους πιλότους σώθηκε ενώ αγνοείται η τύχη του δευτέρου και γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του. Τα δύο αεροπλάνα συνετρίβησαν σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης Γουέντοβερ. Εν τω μεταξύ σε άλλη συντριβή, πολιτικού αεροπλάνου αυτή τη φορά, που σημειώθηκε χθες στο βόρειο τμήμα της πολιτείας της Μινεσότα, βρήκε τραγικό θάνατο ο Αμερικανός Δημοκρατικός γερουσιαστής Πολ Ουέλστοουν.

    Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους και οι άλλοι οκτώ επιβάτες: η σύζυγός του Σέιλα, η κόρη του, τρία μέλη του πολιτικού του γραφείου και δύο πιλότοι.

    Παιδί Ρώσων μεταναστών, ο Ουέλστοουν θεωρείτο ο πιο φιλελεύθερος γερουσιαστής του αμερικανικού Κογκρέσου, και ήταν αντίθετος με την ανάπτυξη μιας ασπίδας εθνικής αντιπυραυλικής άμυνας και με έναν πόλεμο κατά του Ιράκ. Η εκστρατεία για την επανεκλογή του στη Γερουσία με αντίπαλο τον ρεπουμπλικάνο Νορμ Κόλμαν θεωρείτο μια από τις πιο αμφίρροπες μάχες.

    [06] Δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο

    26/10/2002 3:02:00 μμ

    Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα στα 1700 εκλογικά κέντρα στο Κόσοβο, προκειμένου το 1.3 εκατ. ψηφοφόροι της χώρας να εκλέξουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα νέα δημοτικά συμβούλια στους περίπου 30 δήμους της χώρας. Οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 68 διαφορετικά πολιτικά κόμματα, συνασπισμούς, πρωτοβουλίες πολιτών και ανεξάρτητους υποψηφίους, στις τοπικές εκλογές που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ. Τα δημοτικά συμβούλια στο Κόσοβο, όπως και οι άλλοι πρόσφατα εγκαθιδρυθέντες προσωρινοί θεσμοί της αυτοδιοίκησης της επαρχίας, εποπτεύονται από την Αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο, κι ακόμη έχουν περιορισμένης έκτασης αρμοδιότητες. Μετά τις σημερινές εκλογές, στις οποίες θα εκλεγούν οι τοπικές αρχές για την επόμενη 4ετία, πρόκειται να μεταβιβασθούν από τη διεθνή κοινότητα περισσότερες εξουσίες προς τους τοπικούς θεσμούς, όπως προβλέπεται κι από το σχέδιο της διεθνούς κοινότητας.

    Οι δήμοι πρόκειται να έχουν υπό την ευθύνη τους την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τις υπηρεσίες υγείας, και την είσπραξη των δημοτικών φόρων.

    Αυτήν τη φορά συμμετέχουν και οι 180,000 εκλογείς από τη σερβική μειονότητα του Κοσόβου, η οποία κατά τον πρώτο γύρο είχε μποϋκοτάρει τις εκλογές. Εκτός από τους 70,000 σέρβους μονίμους κατοίκους στο Κόσοβο, άλλοι 110,000 ψηφοφόροι στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο έχουν το δικαίωμα ψήφου, και μπορούν να το ασκήσουν σε 100 εκλογικά κέντρα που λειτουργεί ο ΟΑΣΕ στις περιοχές που κατοικούν τώρα.

    Οι κύριοι διεκδικητές των εκλογών είναι τα δύο αλβανικά κόμματα, η Δημοκρατική Ενωση του Κοσόβου (LDK) του προέδρου του Κοσόβου, Ιμπραΐμ Ρουγκόβα, και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PDK) υπό τον Χακιμ Θάτσι, πρώην ηγέτη του UCK. Και τα δύο κόμματα επιζητούν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    [07] Ρύθμιση της ΕΕ για τις αγροτικές δαπάνες

    26/10/2002 9:16:00 μμ

    Την ικανοποίηση του για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών τόσο σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ όσο και για τις αγροτικές δαπάνες εξέφρασε, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως τα όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο ελάχιστα θα θίξουν τους Ελληνες αγρότες. Και αυτό διότι παρά το γεγονός ότι οι "15" αποφάσισαν να θέσουν ένα ανώτατο όριο για τις αγροτικές δαπάνες μέχρι το 2013, δεν ετέθη ανάλογο όριο για τις δαπάνες που αφορούν την ανάπτυξη της υπαίθρου. Οι δαπάνες αυτές ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα διότι αφορούν κυρίως τις μικτές αγροτικές επιχειρήσεις που κυριαρχούν στο ελληνικό χώρο.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε εξάλλου πως η Ελλάδα θα προασπίσει στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας τα συμφέροντα του ελληνικού αγροτικού τομέα. Ο Κώστας Σημίτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και για τις αποφάσεις που αφορούν τις διαρθρωτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας υπογραμμίζοντας ότι δεν ετέθη ανώτατο όριο στις δαπάνες των διαρθρωτικών ταμείων.

    Τέλος ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν σήμερα ανοίγει ο δρόμος για τη διεύρυνση της ΕΕ και ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις πολιτικές που εφαρμόζει μέχρι σήμερα και ότι δεν θα εξελιχθεί σε μια ζώνη ελεύθερης αγοράς χωρίς πολιτικά χαρακτηριστικά.

    Αρνητικά σχόλια από τη ΝΔ

    Η ΝΔ με ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου Θ. Ρουσόπουλου επιρρίπτει ευθύνες για χαμένες ευκαιρίες στην κυβέρνηση και την καλεί να επιδιώξει συμμαχίες με τις χώρες του Νότου.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Ρουσόπουλος όσον αφορά τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική υποστηρίζει ότι "αποδεικνύεται - και από αυτό - πόσο αναποτελεσματική ήταν η πολιτική των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες για νέους προσανατολισμούς της αγροτικής ανάπτυξης, οι οποίες αφειδώς μάς εδίδοντο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα".

    "Από τώρα η Κυβέρνηση υποχρεούται να διασφαλίσει ότι με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα ισχύσει από το 2006, οι εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο για τον αγροτικό τομέα, όσο και από τα διαρθρωτικά ταμεία δεν θα περιορισθούν με τρόπο άδικο για τη χώρα μας", προσθέτει.

    Τέλος καλεί την κυβέρνηση, "να επιδιώξει συμμαχίες με τις χώρες του Νότου, ώστε οι όποιες αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική να μην επηρεάσουν δυσμενώς τα μεσογειακά προϊόντα και τους αγρότες μας σε σχέση με τις χώρες του Βορρά της Ε.Ε. Τελικώς, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο Έλληνας αγρότης δεν θα είναι ο μεγάλος χαμένος της διεύρυνσης".

    Η ''συνολική συμφωνία'' για τη χρηματοδότηση της Διεύρυνσης

    Ειδικότερα οι ηγέτες των 15 κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν χθες κατά το άτυπο συμβούλιο κορυφής σε ''συνολική συμφωνία'' αναφορικά με την χρηματοδότηση της διευρυμένης με 10 νέα μέλη το 2004 Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Προετοιμάστηκε κατά τον καλύτερο τρόπο, όπως τόνισαν πηγές της δανικής προεδρίας, ενόψει της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης, τον Δεκέμβριο, το θέμα της έγκαιρης ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαβουλεύσεων με 10 κράτη -Κύπρος, Μάλτα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία- τα οποία θα κληθούν να ενταχθούν στην ΕΕ μέσα στο 2004 πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Για τους αγρότες αυτών των 10 κρατών συμφωνήθηκε να δοθούν άμεσες επιδοτήσεις ήδη από το 2004, αλλά και να συσταθεί ένα ειδικό Ταμείο 23 δισ. ευρώ, χάρη στο οποίο θα καταστεί δυνατό οι αγρότες αυτών των κρατών να προλάβουν την οικονομική καθυστέρηση σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους προηγμένων κρατών της ΕΕ.

    Επαναβεβαιώθηκε ότι από την Πρωτοχρονιά του 2007 και μέχρι το 2013 οι αγροτικές δαπάνες -με πιθανή εξαίρεση την ''αντιστάθμιση'' του ετήσιου πληθωρισμού στην ΕΕ- θα καθηλωθούν πρακτικά στο επίπεδο τους του Δεκεμβρίου του 2006.

    Ο Δανός πρωθυπουργός, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν -η χώρα του προεδρεύει μέχρι τον Δεκέμβριο της ΕΕ- χαιρέτισε τη συμφωνία ως ''ουσιαστικό βήμα'' προς την κατεύθυνση μίας ''ιστορικής Διεύρυνσης'' της ΕΕ.

    [08] Τόκοι-''πρόστιμα'' στις εκπρόθεσμες πληρωμές

    26/10/2002 3:17:00 μμ

    Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία σε σχετική Οδηγία για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές κατέθεσαν για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία οι συναρμόδιοι υπουργοί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με το σχέδιο, η καθυστέρηση πληρωμής τιμολογίων, αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και αγαθών, κ.ά., πλέον των 30 ημερών, κατά τις εμπορικές, επιχειρηματικές κ.λπ. συναλλαγές του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η ανάλογη καθυστέρηση πληρωμής από τον δημόσιο τομέα, που ξεπερνά, όμως τις 60 ημέρες, θα επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας.

    Παράλληλα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να γεννηθεί η αξίωση τόκου υπερημερίας, αυτόματα, χωρίς προηγούμενη όχληση και ορίζεται, επίσης, το επιτόκιο του τόκου υπερημερίας (επιτόκιο οικείου εξαμήνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συν επτά ποσοστιαίες μονάδες περιθώριο) που είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ο οφειλέτης που καθυστερεί την πληρωμή.

    [09] ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ: Σημειώσατε Χ

    26/10/2002 7:38:00 μμ

    Ισόπαλο,1-1 μέσα στην Τούμπα αναδείχθηκε το ντέρμπι, ανάμεσα στους δυο αιωνίους αντιπάλους, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Το σκορ άνοιξαν πρώτοι οι ερυθρόλευκοι, στο 40ο λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Τζορτζεβιτς, μετά από αντικανονικό μαρκάρισμα του Φουτσίνι. Η ισοφάριση για το δικέφαλο του Βορρά, ήρθε στο 56ο λεπτό, με γκολ του Γεωργιάδη μετά από χτύπημα φάουλ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 26 October 2002 - 16:54:05 UTC