Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρή συμπλοκή αστυνομικού- κακοποιού
  • [02] Χειμερινή ώρα την Κυριακή
  • [03] Επερώτηση της ΝΔ για τα αγροτικά
  • [04] Κινητοποιήσεις στην Ολυμπιακή
  • [05] Δραματικές οι εξελίξεις στη Μόσχα
  • [06] Σήμερα η έγκριση της ένταξης της Κύπρου
  • [07] Ουάσινγκτον: Προφυλακιστέος ο Μοχάμαντ
  • [08] Εισβολή ισραηλινών στη Τζενίν
  • [09] Συναγερμός στις ΗΠΑ για τρομοκρατικές ενέργειες
  • [10] Πολύνεκρη τραγωδία στην Αυστραλία
  • [11] Σύλληψη μέλους της Αλ-Κάιντα στη Βρετανία
  • [12] Συνάντηση Κληρίδη-Χάνεϊ
  • [13] Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Βολιβία
  • [14] Στον ΟΤΕ το 51% του Ρομ Τέλεκομ
  • [15] Στο μικροσκόπιο της Eurostat οι δαπάνες προϋπολογισμού
  • [16] Ασφαλής η χορήγηση ασπιρίνης μετά το δωδέκατο έτος

    [01] Αιματηρή συμπλοκή αστυνομικού- κακοποιού

    25/10/2002 9:22:00 πμ

    Αστυνομικός πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι 23χρονο σεσημασμένο κακοποιό λίγα λεπτά μετά την απόπειρα που έκανε το θύμα να ληστέψει μαζί με άλλους δύο στην πλατεία Γλυφάδας, μια γυναίκα, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκαν εναντίον του γιατί τους χάλασε τα σχέδια. Δράστης είναι ο ανθυπαστυνόμος Θεόδωρος Κατσάς του Αναστασίου που υπηρετεί στο τμήμα εκπαίδευσης της ΓΑΔΑ και θύμα ο Αναστάσιος Λιμούρας του Νικολάου 23 χρόνων κάτοικος Νίκαιας, ο οποίος ήταν σεσημασμένος για ληστείες, κλοπές, ναρκωτικά, σύσταση και συμμορία.

    Οπως ανακοινώθηκε απο την αστυνομία 5 λεπτά νωρίτερα ο ανθυπαστυνόμος, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας με πολιτικά, είχε σταματήσει με το Ι.Χ αυτοκίνητό του στο κόκκινο φανάρι στη διασταύρωση των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Ποσειδώνος όταν είδε τρεις νεαρούς με δύο μοτοσυκλέτες να πλευρίζουν ένα αυτοκίνητο μάρκας "Μερσέντες" που ήταν σταματημένο μπροστά του με σκόπο να ληστέψουν τη γυναίκα που οδηγούσε.

    Ο αστυνομικός προσπάθησε να την ειδοποιήσει κορνάροντας και φωνάζοντας με αποτέλεσμα οι δράστες να φύγουν. Η γυναίκα που δεν αντελήφθη τίποτα έστριψε προς τη Βούλα, ενώ ο αστυνομικός κατευθύνθηκε προς την πλατεία Γλυφάδας απ' όπου κατέβηκε από το αυτοκίνητό του και τηλεφώνησε στην Αμεσο Δράση για να ενημερώσει για το περιστατικό. Τότε όμως δέχθηκε την επίθεση δύο απο τους τρεις νεαρούς που είχαν πάει και αυτοί στην πλατεία και ο ένας πέταξε εναντίον του μια μεγάλη πέτρα, η οποία έσπασε το τζάμι του αυτοκινήτου του και τον τραυμάτισε ελαφρά στο δεξιό μηρό.

    Ο αστυνομικός αντέδρασε και πυροβόλησε μια φορά με το πιστόλι του, με αποτέλεσμα να τραυματίσει στο κεφάλι τον Λιμούρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Ασκληπείο Βούλας, όπου πέθανε τρεις ώρες αργότερα.

    Ο ανθυπαστυνόμος κρατείται και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, ενώ η αστυνομία κάνει έκκληση στη γυναίκα οδηγό της Μερσεντές να επικοινωνήσει με την Ασφάλεια Αττικής στα τηλέφωνα 6411.111 και 6443.374 προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας.

    [02] Χειμερινή ώρα την Κυριακή

    25/10/2002 11:38:00 πμ

    Αλλαγή ώρας την ερχόμενη Κυριακή 27 Οκτωβρίου, καθώς στις 04.00 το πρωί, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω, δηλαδή στις 03.00.

    [03] Επερώτηση της ΝΔ για τα αγροτικά

    25/10/2002 10:48:00 πμ

    Επερώτηση για τα προβλήματα των αγροτών κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. που υπογράφεται από τον πρόεδρο και όλους τους βουλευτές της. Στο κείμενο, οι υπογράφοντες μιλούν για πρωτόγνωρη κρίση που μαστίζει τον αγροτικό τομέα και αποδίδουν ευθύνες στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

    [04] Κινητοποιήσεις στην Ολυμπιακή

    25/10/2002 10:15:00 πμ

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε να κατέλθει η Ενωση Ιπτάμενων Συνοδών Φροντιστών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στη διακοπή των δρομολογίων της εταιρίας προς την Αυστραλία, από την 1η Νοεμβρίου. Η Ενωση κάνει λόγο για απαράδεκτη πολιτική και διοικητική επιλογή, που στρέφεται εναντίον ενός εκατ. ελλήνων ομογενών, αλλά και των συμφερόντων της ίδιας της εταιρίας, ενόψει μάλιστα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [05] Δραματικές οι εξελίξεις στη Μόσχα

    25/10/2002 11:43:00 πμ

    Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των εκατοντάδων ομήρων που κρατούνται από Τσετσένους αντάρτες σε θέατρο της Μόσχας, καθώς εμπλοκή παρουσιάστηκε το πρωί στο θέμα της απελευθέρωσης των ξένων ομήρων. Πριν από λίγη ώρα, το κέντρο διαχείρισης της κρίσης στη Μόσχα ανακοίνωσε, ότι απελευθερώθηκαν οκτώ παιδιά όμηροι. Νωρίτερα οι αυτονομιστές απελευθέρωσαν επτά από τους εκατοντάδες ομήρους.

    Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις

    Εικόνα που μετέδωσε το NTV

    Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΝΕΤ, οι αντάρτες έδωσαν κινητά σε ομήρους, προκειμένου να τηλεφωνήσουν σε συγγενείς και φίλους, ζητώντας τους να κάνουν διαδηλώσεις υπέρ της αποχώρησης του στρατού από την Τσετσενία. Οι τρομοκράτες δίνουν τελεσίγραφο στους συγγενείς των ομήρων να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις μέχρι το Σάββατο έξω από το θέατρο και την Κόκκινη Πλατεία. Εάν δεν γίνει το αίτημα τους δεκτό τότε θα προχωρήσουν σε εκτελέσεις των ομήρων.

    Το αίτημα των Τσετσένων φαίνεται να είχε άμεση ανταπόκριση καθώς μετά από λίγη ώρα, 50 άτομα πολλοί εκ των οποίων είναι συγγενείς των ομήρων, συγκρότησαν αντιπολεμική διαδήλωση κοντά στο θέατρο, αλλά η ρωσική αστυνομία απέτρεψε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο. Οι διαδηλωτές, κρατούσαν πάνω και φώναζαν "Σταματήστε τον πόλεμο στην Τσετσενία.".

    Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV έδειξε εικόνες έξι ανθρώπων, που έμοιαζαν να είναι άνδρες, να φεύγουν από το κτίριο, στις 6.30 τα ξημερώματα- τοπική ώρα, ενώ μία ώρα πιο πριν είχε απελευθερωθεί ένας ακόμη όμηρος. Επίσης, το NTV μετέδωσε τις πρώτες εικόνες από τους ενόπλους που έχουν καταλάβει το θέατρο. Μεταξύ αυτών είναι μία γυναίκα με μαύρο μαντήλι, που φαίνεται πως έχει δέσει εκρηκτικά στο χέρι της.

    Στις εικόνες εμφανίζονται τρεις άνδρες, από τους οποίους οι δύο είναι μασκοφόροι, που φορούν στολές παραλλαγής και κρατούν αυτόματα όπλα. Οι ένοπλοι συζητούν μεταξύ τους, αλλά το βίντεο που μεταδόθηκε δεν έχει ήχο.

    Το αραβικό κανάλι "Αλ Τζαζίρα" μετέδωσε βιντεοταινία, στην οποία οι Τσετσένοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να πεθάνουν μαζί με τους ομήρους, αν δεν αποχωρήσει ο ρωσικός στρατός από την Τσετσενία εντός 7 ημερών.

    Μεταξύ των εκατοντάδων ομήρων βρίσκονται και 15 έως 20 παιδιά κάτω των 14 ετών, ανέφερε ο γιατρός Λεονίντ Ροσάλ, μιλώντας στους δημοσιογράφους. ''Τρία παιδιά είναι μάλιστα άρρωστα, καθώς ένα υπέστη κρίση επιληψίας και τα άλλα δύο υποφέρουν από βρογχίτιδα και πνευμονία'', πρόσθεσε.

    [06] Σήμερα η έγκριση της ένταξης της Κύπρου

    25/10/2002 9:53:00 πμ

    Δέκα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, είναι έτοιμα για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει το σχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής, που έχει συντάξει η δανική προεδρία και το οποίο παρουσιάζεται σήμερα προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες. Δεν προσδιορίζει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δώσει εγγυήσεις για αγροτικές χρηματοδοτήσεις στις 10 χώρες που θεωρούνται έτοιμες προς ένταξη, από το 2004.

    Διαφωνεί η Ελλάδα περί ''παγώματος'' αγροτικών δαπανών

    Η γαλλογερμανική συμφωνία για το "πάγωμα" των αγροτικών επιδοτήσεων από το 2007 βοήθησε στο να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία της εντολής διαπραγμάτευσης στην τελική φάση των συνομιλιών για τη διεύρυνση, τόνισε ο Δανός πρωθυπουργός.

    Η Ελλάδα διαφωνεί με τις γαλλογερμανικές προτάσεις για το "πάγωμα" των αγροτικών δαπανών της ΕΕ από το 2007, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι κύριος στόχος για την ελληνική πλευρά είναι να κλείσει "πάση θυσία" η διεύρυνση της ΕΕ και η ένταξη της Κύπρου, στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία δεν θίγει τις δαπάνες για την αγροτική ανάπτυξη, που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα.

    Αναφερόμενος στον ευρωστρατό τόνισε ότι στόχος είναι η επίτευξη μιας ρητής και θεσμικά διατυπωμένης θέσης των ''15'' κατά τη σημερινή συνεδρίαση τους στην οποία- όπως είπε- θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες διευκρινίσεις.

    [07] Ουάσινγκτον: Προφυλακιστέος ο Μοχάμαντ

    25/10/2002 9:34:00 πμ

    Κατηγορίες για παραβιάσεις του νόμου περί οπλοκατοχής απήγγειλαν οι αμερικανικές αρχές εναντίον του πρώην αξιωματικού του Μηχανικού του Στρατού, Τζον Αλεν Μοχάμαντ, που χθες συνελήφθη και κρατείται ως ύποπτος για τις δολοφονικές επιθέσεις του ελεύθερου σκοπευτή στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσινγκτον. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό οι αρχές επιδιώκουν να κρατήσουν προφυλακισμένο τον Τζον Αλεν Μοχάμαντ μέχρι να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση.

    Πάντως το ημιαυτόματο όπλο που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Τζον Αλεν Μοχάμαντ διαπιστώθηκε ότι έχει χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις εναντίον πολιτών στην Ουάσινγκτον.

    Όπως ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Aμυνας, ο Μοχάμαντ ήταν έμπειρος σκοπευτής και είχε υπηρετήσει ως μάχιμος μηχανικός στον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

    Ο ίδιος αξιωματικός σημείωσε ότι ο Μουχάμαντ είχε τιμηθεί με αρκετές διακρίσεις και αριστεία, μεταξύ των οποίων και του εξαίρετου και έμπειρου σκοπευτή με στρατιωτικό όπλο Μ16.

    Την πεποίθηση ότι ο ελεύθερος σκοπευτής δεν είναι πλέον ελεύθερος εξέφρασε χθες ο εισαγγελέας της κομητείας του Μοντγκόμερι Ντάγκλας Γκένσλερ.

    [08] Εισβολή ισραηλινών στη Τζενίν

    Πηγή: ΑΠΕ 25/10/2002 9:45:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ισραηλινοί στρατιώτες με την υποστήριξη δεκάδων αρμάτων μάχης εισέβαλαν στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν, στη Δυτική Οχθη, σε αντίποινα για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που έγινε στις αρχές της εβδομάδας και στοίχισε τη ζωή 14 Ισραηλινών. Ισραηλινός αξιωματικός δήλωσε ότι η επιχείρηση είναι η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο, όταν στρατιώτες και άρματα μάχης είχαν καταλάβει τη Νάμπλους. Η νέα εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη γίνεται την ώρα που ο αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή, Ουίλιαμ Μπερνς, έχει επαφές με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο μίας ακόμα προσπάθειας για την εκτόνωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

    [09] Συναγερμός στις ΗΠΑ για τρομοκρατικές ενέργειες

    25/10/2002 9:00:00 πμ

    Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία προειδοποίησε ότι οι αρχές πρέπει να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας γιατί υπάρχουν υποψίες ότι η "Αλ Κάιντα" προετοιμάζει άλλη μία επίθεση στις ΗΠΑ, πιθανώς εναντίον στόχων στο δίκτυο των σιδηροδρόμων. Η προειδοποίηση του FBI αφορά το σύνολο των ΗΠΑ και εκδόθηκε την Τετάρτη μετά από πληροφορίες που έδωσαν μέλη της "Αλ Κάιντα" που έχουν συλληφθεί. Το FBI προειδοποιεί συγκεκριμένα ότι η "Αλ Κάιντα" εξετάζει τρόπους για να χτυπήσει επιβατηγές αμαξοστοιχίες στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας ως εκτελεστές άτομα που στην εμφάνιση θα θυμίζουν πολίτες δυτικών χωρών.

    Στο στόχαστρο η ''Αλ Κάιντα''

    ''Οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας των ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η "Αλ Κάιντα" σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον στόχων που θεωρείται ότι εκπροσωπούν τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα'', αναφέρει το FBI στην ανακοίνωσή του. ''Πρόσθετες πληροφορίες αφήνουν να εννοηθεί ότι τα εκτελεστικά όργανα μπορεί να καταφύγουν σε διάφορες στρατηγικές επίθεσης, όπως η καταστροφή σιδηροδρομικών γεφυρών και τμημάτων των σιδηροδρομικών γραμμών για να προκαλέσουν εκτροχιασμούς αμαξοστοιχιών, ή να πλήξουν εμπορευματικές αμαξοστοιχίες που μεταφέρουν επικίνδυνα υλικά'', προειδοποίησε η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ.

    [10] Πολύνεκρη τραγωδία στην Αυστραλία

    25/10/2002 10:22:00 πμ

    Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και δεκατρία τραυματίστηκαν χθες, σε σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο βόρεια της Αδελαΐδας, πρωτεύουσα της νότιας Αυστραλίας. Το ατύχημα συνέβη σε πολυσύχναστο σημείο της κωμόπολης, Σάλσμπουρι όταν το διερχόμενο τρένο χτύπησε δύο αμάξια και στη συνέχεια χτυπήθηκε από το λεωφορείο. Πιστεύεται ότι το πούλμαν παγιδεύτηκε στις ράγες του τρένου, πίσω από ένα φορτηγό όταν έπεσε πάνω του το αυτοκίνητο.Τα ονόματα των νεκρών δεν ανακοινώθηκαν. Πιστεύεται ότι πρόκειται για έναν άνδρα 40 ετών, δύο γυναίκες και ένα παιδί, ενώ εικάζεται ότι δύο από τα θύματα ήταν πεζοί και πως σκοτώθηκε ο οδηγός του πούλμαν και ένας επιβάτης. Ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Μάικ Ραν, ο οποίος πήγε στον τόπο του δυστυχήματος έκανε λόγο για "μεγάλη τραγωδία" και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα.

    [11] Σύλληψη μέλους της Αλ-Κάιντα στη Βρετανία

    25/10/2002 10:00:00 πμ

    Εναν άνδρα που κατεζητείτο σε πολλές χώρες ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη, συνέλαβαν οι βρετανικές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τάιμς. Οπως αναφέρει η εφημερίδα άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έκαναν έρευνα σε ένα σπίτι στο νότιο Λονδίνο και συνέλαβαν τον Αμπού Κατάδα, ριζοσπάστη μουσουλμάνο ιερωμένο, ο οποίος είχε εξαφανισθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι βρετανικές αρχές είχαν αφαιρέσει το διαβατήριό του και είχαν παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Ο Κατάδα καταζητείται στην Ιορδανία ως ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες και θεωρείται από τις ισπανικές αρχές ως πνευματικός ηγέτης του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Ευρώπη.

    [12] Συνάντηση Κληρίδη-Χάνεϊ

    25/10/2002 11:08:00 πμ

    Συνάντηση με το Βρετανό απεσταλμένο για το Κυπριακό Λόρδο Ντέιβιτ Χάνεϊ είχε νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης με τον οποίο συζήτησε θέματα που άπτονται των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού προβλήματος, εν όψει και της αναμενόμενης απόφασης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συζήτηση έγινε σε πρόγευμα εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Λόρδος Χάνεϊ θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ενώ κατά την παραμονή του στη Κύπρο θα πραγματοποιήσει επαφές με Ελληνονοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους πολιτικούς, καθώς και με το σύμβουλο του Ραούφ Ντενκτάς, Μουμτάζ Σοϊζάλ.

    Κατά την άφιξή του χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Βρετανός διπλωμάτης είχε σύντομη συνομιλία με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο, ο οποίος αναχωρούσε για την Ελβετία όπου θα μετάσχει σε συνεδρίαση της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.

    [13] Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Βολιβία

    25/10/2002 9:39:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας. Η δόνηση έγινε στις 16.22 το απόγευμα- τοπική ώρα, και το επίκεντρο εντοπίζεται 68 χιλιόμετρα βόρεια της Λα Πας, στην οροσειρά των Ανδεων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα, παρόλο που η δόνηση προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Λα Πας, που είναι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

    [14] Στον ΟΤΕ το 51% του Ρομ Τέλεκομ

    25/10/2002 10:54:00 πμ

    Με επιτυχία συνεχίζεται η αναπτυξιακή πολιτική του ΟΤΕ στα Βαλκάνια καθώς όπως ανακοινώθηκε, ο οργανισμός κατάφερε να εξαγοράσει το 51% του Ρουμανικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, Ρομ Τέλεκομ . Το υπουργικό συμβούλιο της Ρουμανίας ενέκρινε χθες την πρόταση του ΟΤΕ , για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή 200 εκατομμυρίων δολαρίων από τον ελληνικό οργανισμό που ήδη κατέχει το 35% της εταιρείας. Την ερχόμενη Δευτέρα ηγετικά στελέχη του ΟΤΕ θα μεταβούν στη Ρουμανία` , προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

    [15] Στο μικροσκόπιο της Eurostat οι δαπάνες προϋπολογισμού

    25/10/2002 10:17:00 πμ

    Ελεγχο στα μεγέθη του προϋπολογισμού πραγματοποίησε κλιμάκιο της Eurostat. Ειδικότερα, οι εμπειρογνώμονες της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέτασαν όλες τις κατηγορίες χρηματοδοτήσεων του δημοσίου και στο επόμενο διάστημα θα αποφασίσουν αν κάποιες απ' αυτές θα πρέπει να υπολογίζονται και στις δαπάνες του προϋπολογισμού για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος (πλεονάσματος ή ελλείμματος) της γενικής κυβέρνησης. Στις κατηγορίες των δαπανών που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Eurostat περιλαμβάνονται και αυτές που αφορούν στη συμμετοχή του δημοσίου στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ΔΕΚΟ οι οποίες σήμερα δεν υπολογίζονται στο αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης.

    Αναθεώρηση μεγεθών

    Στην περίπτωση που η Eurostat αποφανθεί ότι οι δαπάνες θα πρέπει να συνυπολογίζονται στο αποτέλεσμα του προϋπολογισμού τότε θα γίνει αναθεώρηση των σημερινών μεγεθών.

    Ανάλογη αναθεώρηση έγινε και στο ύψος του δημόσιου χρέους της χώρας που αυξήθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ.

    Σημειώνεται ότι η διαδικασία του ελέγχου των δαπανών που συνυπολογίζονται στο αποτέλεσμα του προϋπολογισμού δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, οι οποίες υποβάλλονται σε ανάλογους ελέγχους.

    [16] Ασφαλής η χορήγηση ασπιρίνης μετά το δωδέκατο έτος

    Πηγή: ΑΠΕ 25/10/2002 10:19:00 πμ

    Η ασπιρίνη είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό αναλγητικό φάρμακο, όταν χορηγείται σύμφωνα με τις εγκεκριμένες οδηγίες χρήσης, σημειώνει ο ΕΟΦ με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση των Βρετανικών Αρχών Υγείας, για τον περιορισμό στη χορήγηση της ασπιρίνης σε παιδιά. Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι η χορήγησή της δεν συνιστάται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών επειδή το φάρμακο αυτό συνδέεται με την εμφάνιση του συνδρόμου Reye, το οποίο είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο και δυνητικά θανατηφόρο σύνδρομο που πλήττει τον εγκέφαλο και το ήπαρ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 October 2002 - 8:59:57 UTC