Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισόδιο με ελληνική φρεγάτα στην Αραβική Θάλασσα
  • [02] Διεύρυνση και Κύπρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
  • [03] Στάση εργασίας στα τρόλεϊ αύριο
  • [04] Συνελήφθησαν οι δράστες της ληστείας στην Κυψέλη
  • [05] Επίσκεψη Κρουσταλάκη στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά
  • [06] Ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας
  • [07] Επανεκλογή Σρέντερ στην καγκελαρία
  • [08] Πολύνεκρο ναυάγιο στην Κασπία
  • [09] Σταθερή η κατάσταση της υγείας του Ντεκτάς
  • [10] Αισιοδοξία Καρατζά για το τραπεζικό σύστημα
  • [11] Συνάντηση Χριστοδουλάκη-ΑΔΕΔΥ
  • [12] Επαφές Χριστοδουλάκη για προϋπολογισμούς υπουργείων
  • [13] Αναγκαία η ενοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματαγορών
  • [14] Νέο υποκατάστατο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών
  • [15] Επιστημονικό επίτευγμα συγκόλλησης στην Αυστραλία

    [01] Επεισόδιο με ελληνική φρεγάτα στην Αραβική Θάλασσα

    22/10/2002 4:48:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Περίεργο περιστατικό αναστάτωσε το βράδυ της Κυριακής το πλήρωμα της φρεγάτας "Αδρίας" που περιπολεί στην Αραβική Θάλασσα. Ταχύπλοο αγνώστων στοιχείων άρχισε να προσεγγίζει την ελληνική φρεγάτα. Το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους έριξε προειδοποιητικές βολές στον αέρα, με αποτέλεσμα το ταχύπλοο να κάνει αναστροφή και να κατευθυνθεί προς τις ακτές του Ομάν. Πηγή του πολεμικού ναυτικού δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι πρόκειται για περιστατικό ρουτίνας και δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατική επίθεση. Ιάπωνας αξιωματούχος, δήλωσε πάντως στα διεθνή πρακτορεία, ότι ενδέχεται να επρόκειτο για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης. Η φρεγάτα "Αδρίας" αναχώρησε στις 23 Αυγούστου από τη βάση της στη Σαλαμίνα και παραμένει στη ζώνη ευθύνης της, συμμετέχοντας κανονικά στην επιχείρηση "Active Endeavour" για τέσσερις μήνες.

    [02] Διεύρυνση και Κύπρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    22/10/2002 4:20:00 μμ

    Με βασικό αντικείμενο την προετοιμασία των θεμάτων που θα απασχολήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες τη Σύνοδο Κορυφής, συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με τη συμμετοχή από Ελληνικής πλευράς των Γ. Παπανδρέου και Τ. Γιαννίτση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, οι υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν σε γενικές γραμμές τις συστάσεις της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την προσχώρηση των δέκα νέων κρατών στην ΕΕ, ενώ σε σχέση με την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η πορεία προς την ένταξή της στην ΕΕ εξελίσσεται με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο κράτος μέλος της ΕΕ σκοπεύει να συναρτήσει την ένταξη της Κύπρου με την επίλυση του κυπριακού, επισημαίνοντας όμως ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο στο μέλλον και προσθέτοντας ότι η ελληνική διπλωματία είναι έτοιμη δια παν ενδεχόμενον. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι αν δεν λυθεί το κυπριακό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, τότε οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν.

    Αναφερόμενος στην πορεία ένταξης της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε τις προσπάθειες προσαρμογής της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα και επεσήμανε ότι οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχισθούν, δεδομένου ότι τα πολιτικά ελλείμματά της εξακολουθούν να είναι μεγάλα.

    Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν, τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής απόψεως, οι προσπάθειες για την ένταξή τους στην ΕΕ εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ για τις ανάγκες της ευρωπαϊκής άμυνας. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία και ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές. Παράλληλα δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις ελληνικές θέσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Βρυξελλών, επισημαίνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον πολλών κρατών για την έκβαση του ζητήματος, όπως για παράδειγμα της Γαλλίας.

    Τέλος, οι Γ. Παπανδρέου και Τ. Γιαννίτσης αναφερόμενοι στα άλλα θέματα που απασχόλησαν σήμερα το Συμβούλιο, χαρακτήρισαν θετικές τις απόψεις των ''15'' για τα δυτικά Βαλκάνια, ενώ επεσήμαναν με κριτική διάθεση την αδυναμία της ΕΕ να καταλήξει σε ομόφωνες αποφάσεις επί του ζητήματος των σχέσεων με το Ιράν και ειδικότερα επί της πολιτικής των ''15'' στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    [03] Στάση εργασίας στα τρόλεϊ αύριο

    22/10/2002 1:22:00 μμ

    Χωρίς τρόλεϊ για τέσσερις ώρες, θα μείνει αύριο, το λεκανοπέδιο.

    Οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, ζητώντας τον εκσυγχρονισμό των τρόλεϊ και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

    [04] Συνελήφθησαν οι δράστες της ληστείας στην Κυψέλη

    22/10/2002 1:15:00 μμ

    Εξιχνιάστηκε από την ασφάλεια Αττικής η ανθρωποκτονία με θύμα τον 63χρονο ιδιοκτήτη κάβας Αντώνη Σιμιτζή που έγινε χθες τα ξημερώματα στο κατάστημά του στην οδό Τήνου 23, στην Κυψέλη. Από την έρευνα προέκυψε ότι δράστες είναι οι Ιρακινοί Φράνκο Τζώρτζης, 22 ετών, και Τόμας Πιοζ, 17 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν και ομολόγησαν. Οπως είπαν, είχαν εντοπίσει το κατάστημα που έμενε ανοιχτό μέχρι αργά και αποφάσισαν να ληστέψουν τον 63χρονο την ώρα που ήταν μόνος του. Εκεινος όμως αντιστάθηκε γι' αυτό τον χτύπησαν πολλές φορές με μαχαίρι και του άρπαξαν 1.150 ευρώ από το ταμείο. Με τα χρήματα αγόρασαν καινούργια ρούχα, ενώ ένα σημαντικό ποσό το σπατάλησαν σε τυχερά παιχνιδια με συμπατριώτες τους. Οι δράστες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

    [05] Επίσκεψη Κρουσταλάκη στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

    22/10/2002 3:21:00 μμ

    Tα καίρια ζητήματα που αφορούν στα λειτουργικά προβλήματα της Δικαιοσύνης και στις ποικίλες δυσχέρειες που αντιμετωπίζει το Σώμα κατά την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Κρουσταλάκη στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, στο πλαίσιο των επαφών του με όλες τις εισαγγελίες της χώρας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Πεταλάς τόνισε τα ειδικότερα προβλήματα των δικηγόρων του Πειραιά και υπογράμμισε τις σαφείς προθέσεις του ιδίου και του Συμβουλίου του για την οριστική επίλυσή τους.

    Ο κ. Κρουσταλάκης ανταποκρίθηκε θετικά στις απόψεις και προτάσεις του Δικηγορικού Συμβουλίου του Συλλόγου και, αφού ζήτησε γραπτή εισήγηση των θεμάτων που συζητήθηκαν, δεσμεύτηκε να τα εξετάσει και να προσφέρει την βοήθειά του, στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του.

    [06] Ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας

    22/10/2002 2:27:00 μμ

    Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη λεωφόρο Συγγρού, στην Αθήνα. Τέσσερις άγνωστοι με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους, αρπάζοντας αφαίρεσαν 10 χιλιάδες ευρώ και διέφυγαν πεζή. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό τους, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αξιοποίηση βιντεοταινίας στην οποία, μέσω κλειστού κυκλώματος, έχουν καταγραφεί οι σκηνές της ληστείας.

    Στο μεταξύ, έγινε και δεύτερη ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Κυψέλη, στην οδό Αγ. Μελετίου 70, από όπου ένας άγνωστος με την απειλή όπλου, απέσπασε άγνωστο χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκε με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.

    [07] Επανεκλογή Σρέντερ στην καγκελαρία

    22/10/2002 2:25:00 μμ

    Με την ισχνή πλειοψηφία των 305 ψήφων, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ επανεξελέγη σήμερα στο αξίωμα του καγκελαρίου του γερμανικού κοινοβουλίου ("Μπούντεσταγκ"), έναν ακριβώς μήνα μετά από τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Στη μυστική ψηφοφορία έλαβαν μέρος 599 βουλευτές επί συνόλου 603 και υπήρξαν 292 αρνητικοί ψήφοι και δύο αποχές. Στην ψηφοφορία σημειώθηκε μία "διαρροή" από το "κοκκινοπράσινο" κυβερνητικό στρατόπεδο, γεγονός όμως που δεν είχε πρακτικές επιπτώσεις, εφόσον για την εκλογή του Σρέντερ αρκούσαν 302 ψήφοι.

    Οριακή η πλειοψηφία του ''κοκκινοπράσινου'' συνασπισμού

    Η εκλογή Σρέντερ θεωρείτο βέβαια, όπως και η σύνθεση του δεκατετραμελούς κυβερνητικού σχήματος, πέραν του καγκελαρίου. Η διαδικασία της εκλογής, που άρχισε το πρωί με την εκλογή του καγκελαρίου, θα ολοκληρωθεί με την ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου και την πρώτη του συνεδρίαση το απόγευμα.

    Το νέο "Μπούντεσταγκ" αποτελείται από 603 βουλευτές, εκ των ως οι 251 ανήκουν στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), 248 στην κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, CDU/CSU), 55 στους "Πράσινους", 47 στο Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) και δύο στο Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS).

    Έτσι, τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα του "κοκκινοπράσινου" συνασπισμού SPD-Πρασίνων διαθέτουν με 306 έδρες (251 συν 55) μία ισχνή πλειοψηφία, τεσσάρων μόλις ψήφων πάνω από το απαραίτητο όριο της απόλυτης πλειοψηφίας, που βρίσκεται στις 302 ψήφους.

    Η οριακή πλειοψηφία που διαθέτει ο "κοκκινοπράσινος" συνασπισμός έχει τη σημασία του ιδιαίτερα για τη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα των "πρασίνων", παρά το ότι η πτέρυγα των φιλειρηνιστών έχει συρρικνωθεί δραματικά, υπάρχουν όμως δύο τουλάχιστον βουλευτές ο Κρίστιαν Στρέμπελε και ο Βίνφριντ Χέρμαν, που είχαν καταψηφίσει στην προηγούμενη Βουλή την συμμετοχή της Γερμανίας στην "αντιτρομοκρατική" αποστολή Enduring Freedom.

    [08] Πολύνεκρο ναυάγιο στην Κασπία

    22/10/2002 7:42:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Ναυτική τραγωδία σημειώθηκε σήμερα στη Κασπία θάλασσα όταν εμπορικό πλοίο που μετέφερε πετρέλαιο από το Ακτάου του Καζακστάν στο Αζερμπαϊτζάν βυθίστηκε 130 μίλια από την πρωτεύουσα Μπακού. Στο πλοίο επέβαιναν 51 άτομα (43μελές πλήρωμα και οκτώ επιβάτες). Μέχρι στιγμής οκτώ άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, ενώ οι υπόλοιποι αγνοούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ρωσικής τηλεόρασης πλοία του ναυτικού του Αζερμπαιτζάν και πολιτικά ελικόπτερα συνεχίζουν τις έρευνες για επιζώντες στην περιοχή, αλλά οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή εμποδίζουν το έργο της διάσωσης.

    [09] Σταθερή η κατάσταση της υγείας του Ντεκτάς

    22/10/2002 4:16:00 μμ

    Σταθερή κρίνεται η κατάσταση της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς, μετά και τη νέα χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο Ραούφ Ντενκτάς βγήκε από την εντατική αλλά θα παραμείνει στο νοσοκομείο για άλλες επτά ημέρες, ενώ θα χρειαστούν άλλες οκτώ εβδομάδες, προκειμένου να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Την ίδια ώρα, η Αγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του κατοχικού ηγέτη, με πιθανότερο αντικαταστάτη τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

    Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου σε λακωνική δήλωση ανέφερε ότι ο κατοχικός ηγέτης υπεβλήθη σε νέα διερευνητικού χαρακτήρα εγχείρηση και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.

    Ο γιος του κατοχικού ηγέτη, Σερντάρ Ντενκτάς, δήλωσε ότι είναι σοκαρισμένος από τη νέα επέμβαση στον πατέρα του, την οποία χαρακτήρισε απρόσμενη, ωστόσο οι γιατροί τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει τίποτε το σοβαρό.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε μάλιστα ότι γίνονται σκέψεις, ο πατέρας του, μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, να μη μεταβεί στην Αγκυρα, αλλά να μεταφερθεί κατευθείαν στα κατεχόμενα.

    [10] Αισιοδοξία Καρατζά για το τραπεζικό σύστημα

    22/10/2002 7:11:00 μμ

    Μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στο νέο περιβάλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και της απελευθέρωσης των αγορών, πέρασε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς από το βήμα του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του Εκόνομιστ που πραγματοποιείται στην Αθήνα. ''Βλέπουμε σε περιβάλλον απελευθέρωσης να βελτιώνεται η ανταγωνιστική ισχύς των τραπεζών ελληνικών συμφερόντων. Οι αλλοδαπές τράπεζες δεν έχουν πλέον ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα στην εξόχως ανταγωνιστική αγορά των μεγάλων επιχειρήσεων '', ανέφερε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.

    Αναφερόμενος στις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα ο κ.Καρατζάς εστίασε την προσοχή του στην αναδιάρθρωση των τραπεζικών δικτύων καταστημάτων, στις νέες μηχανογραφικές και τεχνολογικές εφαρμογές και στην σημασία της κατάρτισης του τραπεζικού στελέχους.

    Τέλος, ο διοικητής της Εθνικής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιφέρεια της βαλκανικής, καθώς όπως τόνισε η οικονομία μας, έχει επιτρέψει στο τραπεζικό μας σύστημα να αποκτήσει την αδιαμφισβήτητα πρωτοκαθεδρία στην περιοχή μας.

    Γκαργκάνας: Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα στην ΕΕ

    Λίγο αργότερα και από το βήμα του συνεδρίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, τόνισε ότι παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει η οικονομική ύφεση και η χρηματιστηριακή κρίση, οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παραμένουν ισχυρές.

    Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και η ενοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αυξήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια και θα βελτιώσουν τη χρήση τους, επιδρώντας ταυτοχρόνως θετικά στην οικονομική ευημερία.

    Οσον αφορά στις τάσεις που επικρατούν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο κ. Γκαργκάνας παρατήρησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ουσιαστικά πλήρης σύγκλιση των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς καταθέσεων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

    [11] Συνάντηση Χριστοδουλάκη-ΑΔΕΔΥ

    22/10/2002 6:38:00 μμ

    Στο ενιαίο μισθολόγιο που προγραμματίζεται να ισχύσει από το 2004 στο Δημόσιο, καθώς και στην εισοδηματική πολιτική του 2003, επικεντρώθηκε η συζήτηση στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα του ασφαλιστικού καθεστώτος στο Δημόσιο και συγκεκριμένα το θέμα που αφορά στα επικουρικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων όπως το Ταμείο Πρόνοιας.

    Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Παπασπύρος εξέφρασε τη διαφωνία του στην εισοδηματική πολιτική για το 2003 που προβλέπει αυξήσεις 2,5% και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κινητοποιήσεις αν δεν χορηγηθούν μεγαλύτερες αυξήσεις.

    Για το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Παπασπύρου ανέφερε ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες της, ενώ έκανε σαφή την πρόθεση της ΑΔΕΔΥ να συμφωνήσει στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από 1.1.2004, εφόσον τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Για το θέμα του ασφαλιστικού ο κ. Παπασπύρος ανέφερε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις έχουν δημιουργήσει παρενέργειες και ότι δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ''θα ανοίξει και πάλι το θέμα της ασφάλισης στο Δημόσιο''.

    Την άλλη εβδομάδα (Τετάρτη) θα υπάρξει και νέα συνάντηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για τα θέματα αυτά.

    [12] Επαφές Χριστοδουλάκη για προϋπολογισμούς υπουργείων

    22/10/2002 2:20:00 μμ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη έχουν σήμερα ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος για την οριστικοποίηση των προϋπολογισμών των υπουργείων τους του 2003. Παράλληλα, ξεκινά σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2003. Η εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου.

    Μέχρι τότε, ο κ. Χριστοδουλάκης θα έχει συναντήσεις και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι δαπάνες των υπουργείων τους για το επόμενο έτος.

    Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 4,1% το 2003. Ωστόσο, δεδομένων των επιπτώσεων που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική επιβάρυνση, αλλά και του ενδεχομένου να υπάρξει πόλεμος στο Ιράκ το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού οικονομικής μεγένθυνσης.

    Το ακριβές ποσοστό θα οριστικοποιηθεί στο επόμενο διάστημα εφόσον ληφθούν υπόψη και οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2003.

    [13] Αναγκαία η ενοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματαγορών

    22/10/2002 1:25:00 μμ

    Την ανάγκη μεγαλύτερης ανάπτυξης και ενοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματαγορών τόνισε στην σημερινή του ομιλία στο διεθνές συνέδριο του "ECONOMIST" για το τραπεζικό σύστημα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νικόλαος Γκαργκάνης. Οπως τόνισε ο ίδιος μια σειρά από παράγοντες, όπως η παγκοσμιοποίηση, τα βήματα για τη δημιουργία κοινού θεσμικού πλαισίου και η υιοθέτηση του ευρώ προώθησαν ισχυρά την ενοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματαγορών.

    [14] Νέο υποκατάστατο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών

    22/10/2002 5:26:00 μμ

    Μια νέα ουσία υποκατάστατο μπαίνει στη μάχη για την απεξάρτηση χρηστών ναρκωτικών ουσιών, όπως αποφάσισε το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για την ουσία βουπρενορφίνη, η οποία όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής θα δίνεται αυστηρά σε τοξικομανείς που θα μπαίνουν σε ειδικά προγράμματα και με ιδιαίτερα προσεκτικές διαδικασίες από ορισμένα δημόσια νοσοκομεία, όπως χορηγείται η μεθαδόνη από το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ. Το πλεονέκτημά της σε σχέση με τη μεθαδόνη είναι ότι μπλοκάρει σε μεγάλο βαθμό την επιθυμία του χρήστη για ναρκωτικά.

    Στο νέο πρόγραμμα θα ενταχθούν νέοι σε ηλικία χρήστες, προκειμένου να ξεφύγουν γρήγορα από τη μάστιγα των ναρκωτικών ,αλλά και χρήστες που έχουν αποτύχει να απεξαρτηθούν από άλλα προγράμματα.

    Τα νοσοκομεία που θα αναλάβουν το πρόγραμμα θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια από τον ΟΚΑΝΑ. Η εφαρμογή του ως ένα βαθμό θα αποσυμφορήσει τη λίστα αναμονής στην οποία βρίσκονται περισσότερα από 2000 άτομα.

    Να σημειώσουμε ότι, στο πρόγραμμα μεθαδόνης, το οποίο ξεκίνησε στην χώρα μας το 1996, έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα περίπου 1000 χρήστες ναρκωτικών.

    [15] Επιστημονικό επίτευγμα συγκόλλησης στην Αυστραλία

    22/10/2002 5:20:00 μμ

    Με επιστημονικό θαύμα μοιάζει η μεταμόσχευση που έκαναν γιατροί της Μελβούρνης σε ομογενή του οποίου τα πόδια κάτω από το γόνατο είχαν σχεδόν συντριβεί σε ατύχημα που συνέβη στο εργοστάσιό του. Ο ορθοπεδικός χειρούργος Richard de Steiger και ο χειρούργος πλαστικής Alan Breidahl κατόρθωσαν να σώσουν το κάτω μέρος της δεξιάς κνήμης του Φίλιπα Πασχαλίδη και να το συγκολλήσουν στο αριστερό του πόδι του οποίου οι μύες δεν είχαν καταστραφεί ολοσχερώς. Η μεταμόσχευση η οποία έγινε πριν έξι χρόνια, αλλά είδε το φως της δημοσιότητας μόλις τώρα, εξασφάλισε στον Φίλιππα Πασχαλίδη, μια συγκριτικά φυσιολογική ζωή. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη μεταμόσχευση αυτού του είδους που γίνεται στην ιστορία της ιατρικής στη Δύση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 October 2002 - 16:54:57 UTC