Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγωνία για τους ''μονομάχους''
  • [02] Η ώρα της κάλπης
  • [03] Στις κάλπες και η Βόρεια Ελλάδα
  • [04] Περιμένοντας το. . . ''μήνυμα'' του β΄γύρου
  • [05] Γ. Τζαννετάκος: Θετικές εκτιμήσεις
  • [06] Αβραμόπουλος: ''Καλή επιτυχία σε όλους''
  • [07] Κ. Καραμανλής: ''Ο λόγος στους πολίτες''
  • [08] Παπουτσής: '' Οι κάλπες θα βγάλουν εκπλήξεις''
  • [09] Ντ. Μπακογιάννη: Ενωμένοι για την Αθήνα
  • [10] Φώφη Γεννηματά: Τίποτα δεν είναι δεδομένο
  • [11] Σκανδαλίδης: Αψογη η εκλογική διαδικασία
  • [12] Χ. Φλωράκης: Εκλογές με πολιτική σημασία
  • [13] Μητσοτάκης: Μήνυμα αποδοκιμασίας οι εκλογές
  • [14] Αρχικό ''ναι'' στη συνθήκη της Νίκαιας λένε οι Ιρλανδοί
  • [15] Επίσημη η κράτηση του Μπασίρ
  • [16] Κατηγορεί το Ισραήλ ο Αραβικός Σύνδεσμος
  • [17] ΗΠΑ: Φόβοι για νέο χτύπημα του ελεύθερου σκοπευτή
  • [18] Εκρηξη στην Κολομβία
  • [19] Δημοτικές εκλογές και στην Ουγγαρία
  • [20] Επιστημονικές εξελίξεις για...κοντούς!

    [01] Αγωνία για τους ''μονομάχους''

    Τζένη Χαραλαμπίδου 20/10/2002 11:32:00 πμ

    Επειτα από μια εβδομάδα, που σημαδεύτηκε από κομματικές κόντρες, πολιτικές αναλύσεις, διαβουλεύσεις στελεχών όλων των κομμάτων, συνεντεύξεις υποψηφίων, διαφημιστικά σποτ και κριτική, οι "μονομάχοι" από κάθε συνδυασμό προσέρχονται σήμερα με χαμόγελο και αισιοδοξία στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Εξορμώντας την τελευταία στιγμή, οι υποψήφιοι στην Αττική επισκέφθηκαν χθες συνοικίες των εκλογικών περιφερειών τους και το μεσημέρι έκλεισαν την προεκλογική περίοδο σε ουζερί και ταβέρνες του κέντρου της Αθήνας.

    Που ψηφίζουν πολιτικοί και υποψήφιοι

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προσήλθε και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, στο 342ο εκλογικό τμήμα, στο κτίριο του δευτέρου ΤΕΕ στο τέρμα της οδού Αγίας Σοφίας στην Πάτρα.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης όπως και την προηγούμενη φορά θα ψηφίσει στο 26ο γυμνάσιο-λύκειο Αθηνών επί της οδού Μαρασλή στη 1.30 το μεσημέρι.

    Η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στα 41ο-42ο Δημοτικά σχολεία Αθηνών.

    Ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 5ο Λύκειο Χαλανδρίου.

    Η υποψήφια υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά ψήφισε στο 14ο γυμνάσιο στο Κουκάκι.

    Ο Γιάννης Σγουρός θα προσέλθει στην κάλπη στις 10 το πρωί στην Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης.

    Η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη ψήφισε στο εκλογικό τμήμα στην Αριστάρχου 24 στο Παγκράτι.

    Ο έτερος διεκδικητικής του δημαρχιακού θώκου, ο Χρήστος Παπουτσής, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Πειραματικό Σχολείο στην οδό Σκουφά.

    Ο επικεφαλής του συνδυασμού "ΑΘΗΝΑ η πόλη μας" Γιάννης Δημαράς θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 12.00 το μεσημέρι, στο Νέο Κόσμο, στο 748ο εκλογικό τμήμα (στα 96ο-147ο δημοτικά σχολεία Αθηνών).

    Ο Μιχάλης Μπεντενιώτης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11.00 το πρωί, στο 870 εκλογικό τμήμα στο 9o Γυμνάσιο Λύκειο Oυίλσωνος και Καρατζά στο Πασαλιμάνι.

    Το τέλος μίας έντονης προεκλογικής εβδομάδας

    Εχοντας ως σύνθημα "ούτε μία χαμένη ψήφος" τα δύο μεγάλα κόμματα επιχείρησαν κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας να αντλήσουν δυνάμεις από την Αριστερά, με στόχο, το ΠΑΣΟΚ να ισχυροποιηθεί στην επαρχία και να μην έχει καμία διαρροή στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, ενώ η ΝΔ να επικρατήσει εκεί όπου κέρδισε τις εντυπώσεις στον α γύρο των εκλογών.

    ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ κράτησαν αποστάσεις ενώ αντιτάχθηκαν στον δικομματισμό με δηλώσεις στελεχών τους.

    Τα κομματικά επιτελεία μέχρι και την τελευταία στιγμή είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, αλλά και την στήριξη των υποψηφίων τους από άλλους πολιτικούς χώρους.

    [02] Η ώρα της κάλπης

    Τζένη Χαραλαμπίδου 20/10/2002 11:00:00 πμ

    Ομαλά εξελίσσεται μέχρι αυτήν την ώρα η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα. Και σήμερα οι εκλογείς καλούνται να εκλέξουν δημάρχους και νομάρχες στις περιοχές, όπου ο α΄ γύρος δεν ανέδειξε νικητή. Ως γνωστόν, απαραίτητη για την εκλογική διαδικασία είναι μόνο η αστυνομική ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο που θα αποδεικνύει την ταυτοπροσωπία. Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, η ΕΡΤonline θα μεταδώσει τα πρώτα exit polls σε συνεργασία με την Kappa Research, ενώ θα κάνει γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα σε απευθείας σύνδεση με το υπουργείο Εσωτερικών.

    Η ψήφος είναι υποχρεωτική

    Χωρίς σταυρό προτίμησης ψηφίζουμε σήμερα στις επαναληπτικές εκλογές, ενώ σχετικά με τους παραληφθέντες από τους εκλογικούς καταλόγους και τους διπλοεγγεγραμμένους, ισχύουν ακριβώς οι ίδιες ρυθμίσεις, με την περασμένη Κυριακή.

    Ολοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους έχουν δικαίωμα ψήφου στο β γύρο των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, ανεξάρτητα εάν ψήφισαν ή όχι στις 13 Οκτωβρίου, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

    Επίσης, για την εξυπηρέτηση των εκλογέων στο δήμο Αθηναίων το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει και πάλι για τη μεταφορά τους ταξί και μίνι μπας.

    Και σήμερα, πληροφορίες παρέχονται επίσης μέσω του τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 1464, στο 1520 από κινητό, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς επίσης και στο 195 ή στο τηλέφωνο 010 5277081-4, ειδικά για τους ψηφοφόρους του Δήμου Αθηναίων.

    Ενημερωθείτε από την ΕΡΤonline, ΝΕΤ και ΕΡΑ

    Στον παλμό των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών χτυπά σήμερα το πρόγραμμα της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης, αλλά και της ΝΕΤ 105,8 που μεταδίδουν όλες τις εξελίξεις σε ένα μαραθώνιο ενημέρωσης που ξεκίνησε στις 6 το πρωί.

    Στο πλαίσιο αυτό γίνονται ζωντανές συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα επιτελεία των υποψηφίων και των κομμάτων και το υπουργείο Εσωτερικών. Συνεχής θα είναι η κάλυψη της εκλογικής διαδικασίας σε όλη τη χώρα, με ανταποκρίσεις από τους περιφερειακούς σταθμούς.

    Ο τηλεμαραθώνιος της ΝΕΤ μεταδίδεται και από την ΕΡΤonline για όλους τους χρήστες στην Ελλάδα και για τους Ελληνες Ομογενείς σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

    [03] Στις κάλπες και η Βόρεια Ελλάδα

    20/10/2002 11:22:00 πμ

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα γίνονται σήμερα οι επαναληπτικές εκλογές σε 23 δήμους και τρεις κοινότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ορισμένοι δικαστικοί αντιπρόσωποι αργοπόρησαν για λίγο να φτάσουν στα εκλογικά τους τμήματα, ενώ και πάλι όπως και την περασμένη Κυριακή δεν παρουσιάστηκαν μέλη εφορευτικών επιτροπών. Σε ορισμένες περιπτώσεις κινητοποιήθηκε η Αστυνομία και όσα από τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών "εντοπίστηκαν" μεταφέρθηκαν στα τμήματα, που είχαν οριστεί. Το κλίμα που επικρατεί είναι σχετικά ήπιο και η αποχή προβλέπεται να περιοριστεί σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

    Μονομαχίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

    Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Καβάλα, όπου δίνουν τη μάχη για τη δημαρχία ο σημερινός δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης (48,7%), που υποστηρίζεται από την Αδέσμευτη Κίνηση Ενεργών Πολιτών και τη ΝΔ και ο Γιώργος Γκόλνας (34%) από το ΠΑΣΟΚ.

    Στο δήμο της Θάσου ο Κωνσταντίνος Καπόλλας (43,8%) υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να ''κόψει'' από τη διεκδίκηση πέμπτης τετραετίας στο νησί τον σημερινό δήμαρχος Λευτέρη Μερέση (43,3%) που τον στηρίζει η ΝΔ.

    Στην Κομοτηνή ο σημερινός δήμαρχος Αναστάσιος Βαβατσικλής (49,6%) υποστηριζόμενος απο το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ιωακείμ Καλδιριμτζής (30,6%) απο τη ΝΔ δίνουν τη μάχη για το δήμο στην πρωτεύουσα της Ροδόπης.

    Επαναληπτικές εκλογές για δήμους διεξάγονται εξάλλου, σήμερα, στους δήμους Φιλίππών, Ελευθερών, Ορφανού, Παγγαίου, Πιερέων, Καβάλας και Κεραμωτής Νέστου, όπου οι μονομάχοι υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ ή τη Νέα Δημοκρατία ή έχουν κατέβει ως ανεξάρτητοι.

    Ανάλογες μάχες δίνονται στους δήμους Βιστωνίδας και Τοπείρου Ξάνθης, Δοξάτου, Παρανεστίου, Προσοτσάνης της Δράμας καθώς και στις κοινότητες Θερμών και Οργάνης Ξάνθης και Σιδηρόνερου Δράμας. Τέλος οι εκλογές επαναλαμβάνονται και σε έξι δήμους της περιφέρειας Έβρου

    [04] Περιμένοντας το. . . ''μήνυμα'' του β΄γύρου

    Τζένη Χαραλαμπίδου 20/10/2002 1:39:00 πμ

    Ο β' γύρος των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών θα δώσει στα κόμματα τη συνολική εικόνα για την ερμηνεία και την ανάλυση του ''μηνύματος'' που έλαβαν στην αναμέτρηση της 13ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α' γύρου, το ΠΑΣΟΚ, παρότι χάνει από την α' αναμέτρηση αρκετές νομαρχίες και δήμους, στην ουσία η εκλογική του δύναμη παραμένει στα επίπεδα των βουλευτικών εκλογών του 2000, υπολογίζοντας πάντα στη νίκη της Φώφης Γεννηματά. Το ΚΚΕ χάνει δήμους παραδοσιακά δικούς του, (Πέραμα, Καισαριανή) ωστόσο ελπίζει σε κάποιες νίκες στο β' γύρο. Κέρδη φαίνεται να αποκομίζει ο ΣΥΝ ο οποίος σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, ενισχύει την εκλογική του δύναμη.

    Τι έδειξε η αναμέτρηση του α γύρου

    Από τους 1031 δήμους και κοινότητες της χώρας εξελέγησαν με την πρώτη ψηφοφορία 652 τοπικοί άρχοντες.

    Σήμερα οι εκλογές θα επαναληφθούν σε 408 δήμους-κοινότητες και 38 νομαρχίες.

    Από τους δήμαρχους που εξελέγησαν με την πρώτη ψηφοφορία την Κυριακή 13 Οκτωβρίου σε δήμους με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους:

    οι 24 ανήκουν στην ΝΔ, οι 20 στο ΠΑΣΟΚ οι εννέα είναι ανεξάρτητοι χωρίς επίσημη κομματική στήριξη σε πέντε δήμους της χώρας εξελέγησαν Δήμαρχοι υποστηριζόμενοι από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, σε τρεις δήμους ανεδείχθησαν ανεξάρτητοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και σε δύο δήμους εξελέγησαν δήμαρχοι ανεξάρτητοι που υποστηρίζονταν από τον ΣΥΝ, εξελέγησαν τέσσερις ακόμα ανεξάρτητοι που υποστηρίχθηκαν ο πρώτος από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ, ο δεύτερος από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ο τρίτος από ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ και ο τέταρτος από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ.

    Aνακατατάξεις στη Bουλή φέρνουν οι δημοτικές

    Οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές προκαλούν ανακατατάξεις και στη Boυλή.

    Τη Δευτέρα θα ορκιστούν τέσσερις νέοι βουλευτές που θα συμπληρώσουν τα κενά αυτών που εξελέγησαν στον πρώτο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Αλλοι τέσσερις νέοι βουλευτές βρίσκονται σε αναμονή για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου. Συγκεκριμένα ο Στ. Καλαφάτης παίρνει τη βουλευτική έδρα του Παναγιώτη Ψωμιάδη, που εξελέγη νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο Στρ. Αγγελούσης του Αθ. Χειμαρά που εξελέγη νομάρχης Φθιώτιδας, ο Γ. Χρονόπουλος τον Γιάννη Σκουλαρίκη που εξελέγη δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας και ο Ι. Νικολαΐδης του Νίκο Ζαμπουνίδη που εξελέγη νομάρχης Έβρου.

    Σε στάση αναμονής είναι η Ελένη Ανουσάκη που θα αντικαταστήσει την Φώφη Γεννηματά, εάν νικήσει στην υπερνομαρχία, η Μαρία Καρρά που θα αντικαταστήσει την Ντόρα Μπακογιάννη, εάν εκλεγεί στο δήμο της Αθήνας, ο Μ. Φραγκιαδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Κουράκη, υποψήφιο δήμαρχο στο Ηράκλειο, ο Αθανάσιος Τσούρας τον Χρήστο Παπουτσή, εάν αυτός κερδίσει το δήμο της Αθήνας, και ο Σταύρος Σουμάκης τον Μανώλη Μπετενιώτη, εάν νικήσει στον Πειραιά.

    Από το Συνασπισμό, η Ιωάννα Στεργίου αναμένεται να αντικαταστήσει τον Γιώργο Αμπατζόγλου, εάν αυτός κερδίσει το δήμο Ελευσίνας.

    Κορυφώνεται η αγωνία σε Αθήνα-Πειραιά

    Ετσι λοιπόν το ενδιαφέρον του β γύρου των εκλογών επικεντρώνεται στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιά, όπου η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό πάνω από 40% θα αντιμετωπίσει το Γιάννη Τζαννετάκο, το ποσοστό του οποίου έφτασε το 26,8%.

    Στο Δήμο της Αθήνας, η Ντόρα Μπακογιάννη με ποσοστό 47,4% θα αναμετρηθεί με το Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος έλαβε το 25,9% των ψήφων.

    Τέλος, στον Πειραιά, ο Χρήστος Αγραπίδης με ποσοστό 47,5% θα αντιμετωπίσει το Μανώλη Μπεντενιώτη, που έχει συγκεντρώσει 31,2%.

    [05] Γ. Τζαννετάκος: Θετικές εκτιμήσεις

    20/10/2002 11:30:00 πμ

    Την εκτίμηση ότι θα επικυρωθεί η πρόταση του συνδυασμού του ''Ελεύθερη Αυτοδιοίκηση Τώρα'' εξέφρασε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Γιάννης Τζαννετάκος, επισκεπτόμενος εκλογικά τμήματα της ΑΘήνας. Η αισιοδοξία του εστιάζεται και στην υψηλή συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες, που παρατηρείται σήμερα, γεγονός το οποίο, όπως είπε, αποτελεί νίκη των ελεύθερων ανθρώπων και ενεργών πολιτών. Οι πολίτες, πρόσθεσε, συμμετέχουν δεν είναι παθητικοί θεατές, όπως τους θέλουν κάποιοι.

    Ο κ. Τζαννετάκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες με την ψήφο τους ''θα διαψεύσουν εκείνους οι οποίοι αυτάρεσκα και αλαζονικά, με καθεστωτική νοοτροπία περιφρόνησαν την ευθυκρισία και τη νοημοσύνη τους. Εκείνους που τήρησαν σιγή για τα προβλήματα των ανθρώπων γύρω μας και επένδυσαν στη λάσπη και διαστρέβλωση της αλήθειας και τη διαμόρφωση εικονικής πραγματικότητας''.

    Και κατέληξε λέγοντας ότι τα προβλήματα που δεν αντιλαμβάνονται εκείνοι, τα νιώθουν καθημερινά οι πολίτες του λεκανοπεδίου και γνωρίζουν ότι όσοι μέχρι χθες συμφωνούσαν ότι όλα πάνε καλά, δεν μπορούν να δώσουν μάχες, απαιτώντας μία καλύτερη ποιότητα ζωής για μας και τα παιδιά μας.

    [06] Αβραμόπουλος: ''Καλή επιτυχία σε όλους''

    20/10/2002 10:58:00 πμ

    Ευχές για "καλή επιτυχία" σε όσους επιτύχουν στην δημοτική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, απηύθυνε ο απερχόμενος Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος σε εκλογικό τμήμα στο Παγκράτι. Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή ημέρα, που τελειώνει η προεκλογική διαδικασία, και πρόσθεσε ότι σήμερα πέφτει η αυλαία με τις εκλογές των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και ανοίγονται νέοι δρόμοι ως συνέχεια των 170 χρήσιμων χρόνων της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Επίσης, πρότεινε στους εκλεγέντες να αφήσουν πίσω το κλίμα της σκληρής αντιπαράθεσης και να βαδίσουν στους νέους δρόμους, με κλίμα συνεργασίας, σύνθεσης και αντικειμενικότητας γιατί τότε είναι που κρινόμαστε όλοι μας.

    [07] Κ. Καραμανλής: ''Ο λόγος στους πολίτες''

    20/10/2002 10:33:00 πμ

    "Σήμερα οι πολίτες παίρνουν θέση για την καθημερινότητα που βιώνουν, αξιολογούν πρόσωπα και πολιτικές" δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στα γραφεία της επιτροπής εκλογών της Κεντρικής Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι οι πολίτες επιλέγουν τους εκπροσώπους τους που θέλουν και μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα που υποβαθμίζουν την ζωή τους. Τέλος, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι οι πολίτες επιλέγουν όσους θέλουν και μπορούν να δώσουν μάχες να διεκδικήσουν και να κερδίσουν τα όσα αξιώνουν. Ο κ.Καραμανλής συνεχίζοντας τη στρατηγική του ανοίγματος προς τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, τόνισε πως ''ενώνουμε τις δυνάμεις και τις φωνές μας στους κοινούς στόχους γιατί αντίπαλός μας είναι μόνο αυτά που μας πληγώνουν''

    [08] Παπουτσής: '' Οι κάλπες θα βγάλουν εκπλήξεις''

    20/10/2002 10:16:00 πμ

    Στο Κολωνάκι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για το δημαρχιακό θώκο, Χρήστος Παπουτσής. Στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του Πειραματικού Σχολείου ο κ. Παπουτσής εξέφρασε "την ελπίδα να μειωθεί το μεγάλο ποσοστό αποχής του πρώτου γύρου και εμφανίσθηκε βέβαιος ότι οι κάλπες σήμερα θα βγάλουν μεγάλες εκπλήξεις". « Αυτή τη στιγμή οι κάλπες είναι άδειες. Δεν έχει η μία 46% και η άλλη 26%. Οι πολίτες από την αρχή σκέπτονται και αποφασίζουν» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας να τον ψηφίσουν όλοι οι ψηφοφόροι ακόμα και αυτοί της Ντόρας Μπακογιάννη. Αναφερόμενος στη μάχη της υπερνομαρχίας, εμφανίσθηκε βέβαιος για την επικράτησης της Φώφης Γεννηματά γιατί αυτό, όπως είπε έχει ανάγκη το λεκανοπέδιο".

    [09] Ντ. Μπακογιάννη: Ενωμένοι για την Αθήνα

    20/10/2002 10:08:00 πμ

    Αισιόδοξη για το εκλογικό αποτέλεσμα δήλωσε η κ. Μπακογιάννη τονίζοντας ότι σήμερα οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν δήμαρχο, εκείνον, όπως είπε, που θα διαχειριστεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια, τα προβλήματα, τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες για την Αθήνα. Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι από αύριο το πρωί "όλοι ενωμένοι θα εργαστούμε για την πόλη που αγαπούμε".

    [10] Φώφη Γεννηματά: Τίποτα δεν είναι δεδομένο

    20/10/2002 9:54:00 πμ

    Καμία αναμέτρηση, καμία εκλογική μάχη δεν είναι δεδομένη τόνισε η υποψήφια υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά η οποία ψήφισε το πρωί στο 14ο Γυμνάσιο Κουκακίου. Στις δηλώσεις της τόνισε ότι σήμερα που τελειώνει η προεκλογική περίοδος, δεσμεύεται ότι όποια και αν είναι η θέση της αύριο δεν θα ξεχάσει ότι το Λεκανοπέδιο δεν χρειάζεται μόνο μία ψήφο κάθε τέσσερα χρόνια αλλά συνεχόμενη φροντίδα.

    [11] Σκανδαλίδης: Αψογη η εκλογική διαδικασία

    20/10/2002 9:29:00 πμ

    "Οι εκλογές διεξάγονται με άψογο τρόπο, όλα τα τμήματα άνοιξαν κανονικά και οι πολίτες προσέρχονται για να αναδείξουν τις δημοτικές και νομαρχιακές ηγεσίες". Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης νωρίς το πρωί με το άνοιγμα των καλπών του δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ο κ.Σκανδαλίδης κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν να ψηφίσουν μιας και ο καιρός, όπως δήλωσε χαριτολογώντας, είναι όμορφος, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ημέρα γιορτής. ''Η ωριμότητα και η υπευθυνότητα που επέδειξαν οι ψηφοφόροι στον πρώτο γύρο, σήμερα μπορεί να εκφραστεί με ακόμα πιο άψογο τρόπο'', δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης συμπληρώνοντας ότι η ψήφος των πολιτών δυναμώνει τη δημοκρατία και τη φωνή της αυτοδιοίκησης.

    [12] Χ. Φλωράκης: Εκλογές με πολιτική σημασία

    20/10/2002 11:39:00 πμ

    Ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης εξερχόμενος από το 5ο Λύκειο Χαλανδρίου, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα δήλωσε ότι οι σημερινές εκλογές έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Αναφερόμενος στο φαινόμενο Καρατζαφέρη ο κ.Φλωράκης δήλωσε ότι παρά το ότι ορισμένοι Έλληνες, έχουν ακροδεξιές τάσεις, δεν έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας κόμμα που να τις εκφράζει όπως στην Ευρώπη. "Δεν ξέρουμε αν θα γίνει ακροδεξιό κόμμα, ωστόσο προσπάθειες θα υπάρξουν" ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση και έκανε τη δουλειά του.

    [13] Μητσοτάκης: Μήνυμα αποδοκιμασίας οι εκλογές

    20/10/2002 11:03:00 πμ

    "Η σημερινή εκλογή, είμαι βέβαιος, ότι θα ολοκληρώσει το μήνυμα που έχει δώσει ήδη, η περασμένη Κυριακή και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο", δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος της Αμπεριάς Χανίων. "Το μήνυμα αυτό", συνέχισε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, "είναι μήνυμα αποδοκιμασίας μιας ανίκανης κυβέρνησης που ενώ, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του τόπου γαντζώνεται με απελπισία στην εξουσία. Ενα μήνυμα να φύγει το ταχύτερο αυτή η κυβέρνηση''.

    Σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα της Ν. Μπακογιάννη στην Αθήνα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα νικήσει και πρόσθεσε ότι "θα είναι μία σημαντική νίκη που θα μας κάνει όλους ευτυχείς".

    Σε άλλη ερώτηση για τη σημασία που έχει η Ν. Μπακογιάννη για την Αθήνα απάντησε ότι "είναι μεγάλη χαρά για μας να είναι η Ντόρα Μπακογιάννη δήμαρχος της Αθήνας. Και προπαντός να πετύχει με αυτό το εντυπωσιακό, καλό αποτέλεσμα" και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα μεταβεί στην Αθήνα για να βρίσκεται μαζί της.

    [14] Αρχικό ''ναι'' στη συνθήκη της Νίκαιας λένε οι Ιρλανδοί

    20/10/2002 7:50:00 πμ

    Στην Ιρλανδία, το "Ναι" κερδίζει στο δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας , με ποσοστό που κυμαίνεται από 57% ως 73% στις έξι από τις επτά περιφέρειες όπου έγινε ηλεκτρονική ψηφοφορία και αντιστοιχούν στο 7,5% του εκλογικού σώματος. Στο προηγούμενο δημοψήφισμα μόνον οι δύο από τις έξι αυτές περιφέρειες είχαν ψηφίσει υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ. Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα είναι κρίσιμο για το μέλλον των δέκα προς ένταξη στην ΕΕ χωρών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος γιατί σε περίπτωση που οι Ιρλανδοί καταψηφίσουν τη συνθήκη της Νίκαιας η ένταξη τους μπορεί να καθυστερήσει από πολλούς μήνες μέχρι και πολλά χρόνια.

    Αισιόδοξες οι προβλέψεις

    Η καταμέτρηση στις υπόλοιπες 35 περιφέρειες όπου η ψηφοφορία δεν είναι ηλεκτρονική, αναμένεται να αρχίσει στις 11 ώρα Ελλάδος και τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά αργά το απόγευμα.

    Πάντως, η συμμετοχή των Ιρλανδών ψηφοφόρων σε αυτό το 2ο δημοψήφισμα ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με της περασμένης χρονιάς, αφού στις κάλπες προσήλθαν για 2η φορά περίπου τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι, ενώ στο 1ο δημοψήφισμα συμμετείχε μόλις το 1/3 του εκλογικού σώματος και το "όχι" είχε υπερισχύσει με 54%.

    Το στίγμα της ψηφοφορίας του Σαββάτου έδωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπέρτι Αχερν σημειώνοντας ότι το "ναι" είναι υποχρέωση όλων, ενώ ο Ρομάνο Πρόντι προειδοποίησε ότι το "όχι" θα αποτελούσε "τραγωδία".

    Η αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης Μέρι Χάρνεϊ προέβλεψε ότι η συνθήκη της Νίκαιας για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα υιοθετηθεί από το εκλογικό σώμα

    [15] Επίσημη η κράτηση του Μπασίρ

    20/10/2002 10:44:00 πμ

    Επισήμως υπό κράτηση βρίσκεται ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ ο μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης που θεωρείται ύποπτος για τρομοκρατική δράση και συνελήφθη χθες στο νοσοκομείο του Σόλο στην κεντρική Ιάβα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ενεργεί στο πλαίσιο του ποινικού κώδικα και όχι στο πλαίσιο που θέτουν δύο αντιτρομοκρατικά διατάγματα που εκδόθηκαν επειγόντως μετά την επίθεση στο Μπαλί. Ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ θεωρείται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της περιοχής ως ηγέτης της Τζεμάα Ισλαμίγια, οργάνωσης της νοτιο-ανατολικής Ασίας που θεωρείται ότι διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

    Οι ινδονησιακές υπηρεσίες ασφαλείας αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον Μπασίρ έπειτα από την ανάκριση στελέχους της Αλ-Κάιντα που κρατείται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, τον Ομαρ αλ Φαρούκ. Ο Κουβεϊτιανός αυτός, ο οποίος θεωρείται εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα στη νοτιο-ανατολική Ασία, συνελήφθη τον Ιούνιο κοντά στη Τζακάρτα και μεταφέρθηκε στην αμερικανική βάση του Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού TIME , ο Ομαρ αλ Φαρούκ δήλωσε ότι είχε σχέσεις με τον Μπασίρ.

    Παραδέχθηκε ότι ο ίδιος σχεδίαζε τη δολοφονία της προέδρου Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι πριν από την εκλογή της πέρυσι και ότι έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση μίας σειράς επιθέσεων εναντίον χριστιανικών εκκλησιών τη νύκτα των Χριστουγέννων πριν από δύο χρόνια. Ο Μπασίρ του είχε επιτρέψει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να χρησιμοποιήσει την Τζεμάα Ισλαμίγια στην υλοποίηση σχεδίου επιθέσεων εναντίον αμερικανικών πρεσβειών στη νοτιο-ανατολική Ασία. Ο Μπασίρ, πάντως, έχει δηλώσει ότι δεν γνωρίζει τον Ομαρ αλ Φαρούκ

    [16] Κατηγορεί το Ισραήλ ο Αραβικός Σύνδεσμος

    20/10/2002 8:21:00 πμ

    Το Ισραήλ θέλει να τορπιλίσει όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, ανάμεσά τους και την αποστολή του Aμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς ανακοίνωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προστατέψει τον παλαιστινιακό λαό. Στο μεταξύ εκατοντάδες εβραίοι έποικοι συγκρούστηκαν χθες βράδυ με την ισραηλινή αστυνομία, που προσπάθησε να διαλύσει έναν παράνομο οικισμό κοντά στη Ναμπλούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τέσσερα άτομα.

    [17] ΗΠΑ: Φόβοι για νέο χτύπημα του ελεύθερου σκοπευτή

    20/10/2002 8:14:00 πμ

    Ξαναχτύπησε, κατά πάσα πιθανότητα, ο ελεύθερος σκοπευτής που κατηγορείται για τουλάχιστον 11 επιθέσεις τις τρεις τελευταίες εβδομάδες στα περίχωρα της Ουάσιγκτον. Ένα 37χρονος άντρας πυροβολήθηκε από άγνωστο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, αυτή τη φορά στη Βιρτζίνια, σε εστιατόριο της πόλης Ασλαντ και η αστυνομία--που έχει αποκλείσει την περιοχή-- εκφράζει φόβους σύνδεσης του χτυπήματος αυτού με τον διαβόητο κακοποιό που έχει τρομοκρατήσει τους Αμερικανούς πολίτες.

    Αγνωστο παραμένει το είδος του όπλου που χρησιμοποίησε ο δράστης της χθεσινής επίθεσης καθώς και το αν το επεισόδιο αυτό συνδέεται με τις έντεκα επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή από τις 2 Οκτωβρίου.

    Εάν η επίθεση αυτή σχετίζεται με τις προηγούμενες τότε είναι η πρώτη φορά που ο δράστης απομακρύνεται τόσο πολύ από την Ουάσινγκτον δεδομένου ότι το Ασλαντ απέχει 145 χιλιόμετρα από την αμερικανική πρωτεύουσα.

    Να σημειωθεί ότι λόγω του πανικού που επικρατεί μεταξύ των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων της Ουάσινγκτον και των περιχώρων της ακυρώθηκαν πολλές συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για αυτό το σαββατοκύριακο ενώ τα εμπορικά κέντρα υπολειτουργούν.

    Ο ελεύθερος σκοπευτής χτυπάει πάντοτε κοντά σε κεντρικούς οδικούς άξονες ώστε να μπορεί να διαφύγει γρήγορα με αυτοκίνητο. Κάθε φορά ρίχνει μόνο μία σφαίρα από απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων, εκτός από τον τελευταίο φόνο που διέπραξε, την περασμένη Δευτέρα, με θύμα μία πράκτορα του FBI.

    [18] Εκρηξη στην Κολομβία

    20/10/2002 7:29:00 πμ

    Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο στην πόλη Μεντεγίν της Κολομβίας, ενώ οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η επίθεση να είναι έργο των αριστερών ανταρτών της Κολομβίας. Στους αριστερούς αντάρτες της Κολομβίας αποδίδουν οι αστυνομικές αρχές την ευθύνη και για τη δολοφονία ενός δημάρχου, των δύο συμβούλων του και ενός αγοριού στα νότια της χώρας. Να σημειωθεί ότι από την περασμένη Τετάρτη σε συγκρούσεις μεταξύ των μαρξιστών ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί 14 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 25.

    Απειλεί η μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση της Λατινικής Αμερικής

    Ο δήμαρχος του Καμποαλέγκρε, Λουίς Αντόνιο Μότα, είχε ξεκινήσει για να επιθεωρήσει τις εργασίες κατασκευής ενός υδραγωγείου όταν τον σταμάτησαν αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) σε μια περιοχή περίπου 270 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά.

    Η FARC, η μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση της Λατινικής Αμερικής, έχει απειλήσει ότι θα απαγάγει ή θα σκοτώσει όσους δημάρχους δεν υποβάλουν την παραίτηση τους. Μόνο φέτος εννέα δήμαρχοι έχουν δολοφονηθεί, δεκάδες παραιτήθηκαν ενώ άλλοι ασκούν τα καθήκοντα τους μακριά από τις πόλεις τους.

    [19] Δημοτικές εκλογές και στην Ουγγαρία

    20/10/2002 7:24:00 πμ

    Στις κάλπες καλούνται σήμερα οκτώ εκατομμύρια Ούγγροι για τις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα και στις οποίες ως μεγάλα φαβορί εμφανίζονται τα κόμματα που απαρτίζουν την κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέτερ Μεντγκιέσι. Η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε με την απειλή της συντηρητικής αντιπολίτευσης να μπλοκάρει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών. Σ' αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης οι δημοτικές εκλογές συνιστούν ένα τεστ τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αντιπολίτευση που έχασε τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου με πολύ μικρή διαφορά.

    Υπέρ του κυβερνητικού συνασπισμού οι δημοσκοπήσεις

    Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη για τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουδαπέστη και στις περισσότερες πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων ενώ στα χωριά και στις κωμοπόλεις οι εκλογείς προτιμούν τους ανεξάρτητους υποψηφίους.

    Στη Βουδαπέστη του 1,7 εκατομμυρίου κατοίκων ο απερχόμενος δήμαρχος Γκάμπορ Ντέμσκι του Φιλελεύθερου Κόμματος θα προσπαθήσει να επανεκλεγεί για τέταρτη συνεχόμενη φορά. Ο Ντέμσκι, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστό 51%, θα έχει απέναντι του τον ανεξάρτητο Παλ Σμιτ, τον οποίο υποστηρίζει ένας μεγάλος συνασπισμός της δεξιάς και στην πρόθεση ψήφου έρχεται δεύτερος με 38% και την υποψήφια των Σοσιαλιστών Ερζεμπετ Νέμετ, που λαμβάνει ποσοστό 9%.

    Εκτός από τους δημάρχους οι Ούγγροι θα εκλέξουν επίσης τους εκπροσώπους τους στους τοπικούς και περιφερειακούς οργανισμούς καθώς και τις διοικούσες επιτροπές των 13 μειονοτήτων της χώρας.

    Οι κάλπες που άνοίξαν στις 04:00 το πρωί (07:00 ώρα Ελλάδας), θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στα μεσάνυχτα

    [20] Επιστημονικές εξελίξεις για...κοντούς!

    20/10/2002 9:15:00 πμ

    Παιδιά που για διάφορες αιτίες ήταν καταδικασμένα να μη ψηλώσουν, μπορούν τελικά να κερδίσουν το ύψος, στο οποίο είναι γενετικά προκαθορισμένο να φτάσουν. Αυτό μπορεί να συμβεί με τη βοήθεια μιας συνθετικής αυξητικής ορμόνης, η χορήγηση της οποίας σε παιδιά με κοντό ανάστημα, που παρουσιάζουν μια μορφή νανισμού, έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο παιδοενδοκρινολόγος Γεώργιος Κατζός, αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μιλώντας στο συνέδριο ''Ενδοκρινείς αδένες και μεταβολισμός 2002''.

    Πότε συντρέχει λόγος ανησυχίας

    Το παιδί με μειωμένο ανάστημα, τόνισε ο κ. Κατζός, αποτελεί συχνό παιδιατρικό πρόβλημα, αφού ποσοστό 3% όλων των παιδιών έχουν ύψος χαμηλότερο από τα κατώτερα φυσιολογικά όρια. Από το σύνολο όμως των κοντών παιδιών το 60-70% είναι τελείως φυσιολογικά παιδιά, τα οποία είτε μοιάζουν τους γονείς τους ή κάποιο στενό συγγενή, είτε αργούν να μπουν στην εφηβεία. Αυτά τα παιδιά δεν χρειάζονται καμιά θεραπεία και το τελικό ύψος θα είναι ανάλογο των γονιών τους.

    Στο υπόλοιπο 30-40% των κοντών παιδιών υπάρχει κάποια αιτία την οποία ο παιδίατρός τους πρέπει να αναζητήσει. Τέτοια παιδιά είναι μερικά από αυτά που γεννήθηκαν με μικρότερο βάρος από αυτό που αντιστοιχούσε στην ηλικία κυήσεως, παιδιά που πάσχουν από κάποιο σύνδρομο (Turner, Down), παιδιά που πάσχουν από σοβαρό χρόνιο νόσημα από το αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, ουροποιητικό, παιδιά που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό ή έχουν ελαττωμένη παραγωγή αυξητικής ορμόνης. Επισήμανε ακόμη ότι μόνο το 1-3% από τα κοντά παιδιά έχουν ελαττωμένη παραγωγή αυξητικής ορμόνης, τα οποία θα βελτιώσουν το ύψος τους με την χορήγηση αυξητικής ορμόνης, που τους λείπει.

    Βελτίωση στο ύψος με την χορήγηση αυξητικής ορμόνης, σε μικρότερο όμως βαθμό, είπε ότι, θα έχουν επίσης κορίτσια με σύνδρομο Turner, παιδιά που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και παιδιά με σύνδρομο Prader-Willi. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η χορήγηση αυξητικής ορμόνης δεν έχει ευνοϊκή επίδραση ως προς το ύψος.

    ''Είναι λάθος να ζητούν οι γονείς, πιθανώς από κακή πληροφόρηση, να πάρει το παιδί τους, που είναι καθ' όλα φυσιολογικό, αυξητική ορμόνη για να γίνει πιο ψηλό από αυτούς'', τόνισε ο κ. Κατζός και πρόσθεσε ότι ''όση ποσότητα και αν πάρουν δεν πρόκειται να γίνουν πιο ψηλά απ΄ ότι είναι προγραμματισμένο από την κληρονομικότητα''. Πρέπει επίσης, είπε, να έχουν υπόψη οι γονείς ότι το κόστος μιας τέτοιας θεραπείας είναι πολύ υψηλό, περίπου 6.000-12.000 ευρώ το χρόνο.

    Τόσο ο παιδίατρος όσο και οι γονείς, πρόσθεσε ο κ. Κατζός, πρέπει να ανησυχήσουν όταν μετά την ηλικία των 2 χρόνων και μέχρι την ηλικία των 10 χρόνων, το ύψος που παίρνει το παιδί κάθε χρόνο είναι μικρότερο των 5 εκατοστών. Αν διαπιστωθεί ότι το κέρδος σε ύψος είναι μικρότερο από τα 5 εκατοστά το χρόνο, πρέπει να αποταθούν στον παιδίατρό τους, ο οποίος θα τους παραπέμψει στα ειδικά παιδοενδοκρινολογικά εξωτερικά ιατρεία.

    Αυξητική ορμόνη και για ενήλικες

    Η αυξητική ορμόνη όμως μπορεί να χορηγηθεί και σε ενήλικες, που παρουσιάζουν έλλειψη της ορμόνης αυτής, τόνισε μιλώντας στο συνέδριο ο ενδοκρινολόγος του νοσοκομείου ''Ευαγγελισμός'' της Αθήνας Στυλιανός Τσαγκαράκης.

    Eνήλικες με νοσήματα της υπόφυσης, που δεν μπορούν να παράγουν φυσιολογικά ποσά αυξητικής ορμόνης παρουσιάζουν διάφορες διαταραχές που επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των ασθενών αυτών. Οι διαταραχές αφορούν την αυξημένη συσσώρευση λίπους στη κοιλιά, την μείωση της μυϊκής μάζας, την ανάπτυξη οστεοπόρωσης, την αυξημένη χοληστερίνη και την μείωση της σωματικής αντοχής με συνέπεια την σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.

    Σειρά μελετών στις αρχές της δεκαετίας του '90 έδειξαν ότι οι διαταραχές αυτές αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με την χορήγηση της αυξητικής ορμόνης. Η χορήγηση αυξητικής ορμόνης σε ενήλικες αποτελεί πλέον καθιερωμένη και εγκεκριμένη από τους εθνικούς οργανισμούς φαρμάκων θεραπεία για τους ασθενείς με έλλειψη της ορμόνης. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 2000-3000 ενήλικες ασθενείς με πρόβλημα ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης.

    Προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι η σωστή επιλογή των ασθενών βάσει ειδικών εξετάσεων και διαγνωστικών κριτηρίων που εφαρμόζονται στα περισσότερα ενδοκρινολογικά τμήματα των νοσοκομείων της χώρας μας.

    Το κόστος της θεραπείας είναι αρκετά υψηλό. Λόγω του υψηλού κόστους αλλά και της χρήσης της αυξητικής ορμόνης για μη θεραπευτικούς σκοπούς (πχ ντόπινγκ) η διακίνηση της ορμόνης είναι αυστηρά ελεγχόμενη και η χορήγηση της στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει έγκριση από τις υπηρεσίες υγείας


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 20 October 2002 - 8:53:55 UTC