Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διέρρηξαν Εκκλησία στο Βοτανικό
  • [02] Καταστροφή στις καλλιέργειες στη Δ.Μακεδονία
  • [03] Γεννηματά-Τζανετάκος θα μονομαχήσουν στον β γύρο
  • [04] Συγκυριακό το ποσοστό Καρατζαφέρη σύμφωνα με έρευνα
  • [05] Διεύρυνση και Ιράκ απασχόλησαν Σρέντερ-Σιράκ
  • [06] Για τρομοκρατία-μετανάστευση συζητούν οι ''15''
  • [07] Η ''Αντιγόνη'' ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη
  • [08] Το διαδίκτυο στην υπηρεσία κοινωνικού αγώνα

    [01] Διέρρηξαν Εκκλησία στο Βοτανικό

    15/10/2002 11:21:00 πμ

    Αγνωστοι διέρρηξαν τον Ιερό Ναό της Αγίας Αννης, στη συμβολή των οδών Πέτρου Ράλλη και Αγίας Αννης στο Βοτανικό και πήραν χρήματα από το παγκάρι. Οπως δήλωσε στην αστυνομία η νεωκόρος, οι άγνωστοι διέρρηξαν παράθυρο της εκκλησίας, μπήκαν στο εσωτερικό, λέρωσαν με λάδι ιερά βιβλία και αφαίρεσαν από το παγκάρι άγνωστο χρηματικό ποσό. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    [02] Καταστροφή στις καλλιέργειες στη Δ.Μακεδονία

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/10/2002 10:10:00 μμ

    φωτό αρχείου

    Σοβαρές καταστροφές στις καλλιέργειες της δυτικής Καβάλας και της Δράμας προκλήθηκαν από καταρρακτώδη βροχή, που έπληξε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας τις περιοχές. Δεκάδες σπίτια βιοτεχνίες, αποθήκες με ζωοτροφές και μηχανήματα πλημμύρισαν, ενώ στον κάμπο των Φιλίππων χιλιάδες στρέμματα καλύφθηκαν με νερά της βροχής.

    Η κακοκαιρία έπληξε και την περιφέρεια του Δοξάτου Δράμας όταν έσπασε προστατευτικό ανάχωμα και τα νερά χειμάρρων, που υπερχείλισαν δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα σε γειτονικά χωριά.

    [03] Γεννηματά-Τζανετάκος θα μονομαχήσουν στον β γύρο

    15/10/2002 9:30:00 πμ

    Στα πρόσωπα της κ. Φώφη Γεννηματά και του Γιάννη Τζανετάκου που θα διεκδικήσουν για άλλη μια φορά την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιά επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του δεύτερου γύρου των εκλογών, καθώς η πρώτη Κυριακή τους έδωσε ποσοστά της τάξης 40% και 26,8%, αντίστοιχα. Η κυρία Γεννηματά απηύθυνε μήνυμα συνεργασίας προς όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της Αθήνας για κοινό μέτωπο στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία της για τη νίκη του συνδυασμού της. Ο συνυποψήφιός της κ. Τζαννετάκος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η μάχη όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και θα κερδηθεί.

    Η κ. Γεννηματά εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη νίκη του συνδυασμού της, την οποία στήριξε τόσο στη μεγάλη διαφορά του εκλογικού αποτελέσματος που τη χωρίζει απο τον αντίπαλό της όσο και ''στο βαθύτατο δημοκρατικό φρόνημα του λαού μας'', όπως είπε.

    Ο κ.Τζαννετάκος από την πλευρά του σε δηλώσεις του είπε ότι το 60% των πολιτών, είπε ο κ. Τζαννετάκος, στο λεκανοπέδιο αποδοκίμασε την κυβερνητική πολιτική και ευρύτερα και ειδικότερα στο λεκανοπέδιο. "Εμείς αποσπάσαμε την εμπιστοσύνη των περίπου μισών από αυτό το 50%. Απομένει ένα 30% στο οποίο θα απευθυνθούμε αυτές τις ημέρες, ευθέως, καθαρά και με τη συνείδηση ότι πράττουμε το καθήκον μας. Παραλλήλως, ζητάμε και σε επίπεδο νομαρχών να γίνουν τηλεοπτικές αναμετρήσεις που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν να αναδειχθεί η υπεροχή του συνδυασμού μας", είπε.

    [04] Συγκυριακό το ποσοστό Καρατζαφέρη σύμφωνα με έρευνα

    15/10/2002 8:59:00 πμ

    Ενας στους 4 ψηφοφόρους της Ν.Δ. ψήφισε τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ενώ 7 στους 10 πολίτες χαρακτηρίζουν συγκυριακό φαινόμενο το ποσοστό που συγκέντρωσε σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Ρισέρτς για την Υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς που παρουσίασε αργά χθες βράδυ η ΝΕΤ. Εν τω μεταξύ ''καλούς χριστιανούς'' και όχι ακροδεξιούς χαρακτήρισε τους ψηφοφόρους του Γιώργου Καρατζαφέρη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τονίζοντας ότι αποτελούν μέρος κομματικής βάσης η οποία αντέδρασε στην υποψηφιότητα του κ. Τζαννετακου για τη στάση που κράτησε στο θέμα των ταυτοτήτων.

    [05] Διεύρυνση και Ιράκ απασχόλησαν Σρέντερ-Σιράκ

    15/10/2002 9:25:00 πμ

    Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ευρωζώνης πρέπει να τηρηθεί, αλλά με ευελιξία, τόνισαν από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ υποστηρίζοντας ότι είναι αμφίβολο εάν θα κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης της ΕΕ πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Οκτωβρίου. Παράλληλα οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν τη ''σύγκλιση των απόψεών τους'' για το θέμα του Ιράκ γιατί όπως τόνισαν προέχει η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επανέλαβαν την αντίθεση τους όσον αφορά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

    Εμμένουν στη διαφωνία με τη στάση της Ουάσινγκτον

    Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, έφτασε χθες το βράδυ στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο, όπου ο Ζακ Σιράκ τον υποδέχθηκε στο κατώφλι. Στο δείπνο παρίστατο επίσης και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    ''Παρατηρήσαμε μία ευρεία σύγκλιση των απόψεων της Γερμανίας και της Γαλλίας'', είπε ο Ζακ Σιράκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το ανεπίσημο δείπνο που παρέθεσε στο μέγαρο των Ηλυσίων προς τιμήν του γερμανού καγκελάριου. ''Εν ολίγοις, θεωρούμε ότι εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας και μόνον σε αυτό να καθορίσει τον τρόπο επιθεώρησης του ιρακινού οπλοστασίου'', πρόσθεσε.

    Η Γαλλία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο και η Γερμανία, διαφωνούν με την Ουάσινγκτον που επιδιώκει να αποσπάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας το πράσινο φως για μία στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ.

    ''Βρισκόμαστε πράγματι πολύ κοντά, οι θέσεις μας συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό'', είπε και ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος τόνισε ότι η θέση της χώρας του, που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια κατά της Βαγδάτης ακόμα και με το πράσινο φως του ΟΗΕ, ''δεν έχει αλλάξει''.

    Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν παράλληλα στην ανάγκη να δοθεί ένας ''ανελέητος'' αγώνας κατά της τρομοκρατίας, καταδικάζοντας την πολύνεκρη επίθεση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Μπαλί της Ινδονησίας.

    ''Συζητήσαμε βεβαίως και την αχαρακτήριστη, ακατονόμαστη επίθεση στο Μπαλί, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς όλα τα θύματα και τις οικογένειές τους και τη φρίκη μας'', τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

    Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι ''ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν έχει κερδηθεί''. ''Πρέπει να συνεχισθεί με αποφασιστικότητα'' τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία είναι η χώρα που έχει διαθέσει τα περισσότερα στρατεύματα στον αγώνα "κατά της τρομοκρατίας''.

    Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέφερε τέλος ότι η Γερμανία διέθεσε δύο δισ. ευρώ σε διεθνείς αποστολές, έναντι 170 εκατομμυρίων που είχαν διατεθεί όταν ανέλαβε ο ίδιος τη διακυβέρνηση της χώρας το 1998.

    Η οικονομική διάσταση της διεύρυνση της ΕΕ

    Τη συνάντηση των δύο ανδρών απασχόλησαν και τα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν από τη διεύρυνση της ΕΕ. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε δεκαπέντε ημέρες που οι δύο ηγέτες πραγματοποιούν ανεπίσημη συνάντηση, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στα ζητήματα αυτά.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ευρωζώνης πρέπει να τηρηθεί, αλλά με ευελιξία, αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι είναι αμφίβολο εάν θα κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Οκτωβρίου.

    ''Οι απόψεις της Γερμανίας και της Γαλλίας ήσαν αρχικά διαφορετικές και όλη μας η προσπάθεια είναι να καταλήξουμε σε μία κοινή θέση και αυτό θα το καταφέρουμε βεβαίως πριν από τις διασκέψεις κορυφής των Βρυξελλών και της Κοπεγχάγης'', είπε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος.

    Η Γερμανία, ως χώρα που καταβάλλει τη μεγαλύτερη συνδρομή στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράζει φόβους ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις, που ανέρχονται ήδη σε δισεκατομμύρια δολάρια, θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην Ενωση μόλις ενταχθούν σε αυτήν οι υποψήφιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

    Ο Σρέντερ ζητεί από τη Γαλλία, χώρα που ωφελείται τα μέγιστα από τις επιδοτήσεις, να επιτρέψει περικοπές σε αυτές, αλλά ο Ζακ Σιράκ επιμένει ότι το σημερινό σύστημα πρέπει να διατηρηθεί μέχρι το 2006, δηλαδή δύο χρόνια μετά την ένταξη των πρώτων υποψηφίων χωρών.

    [06] Για τρομοκρατία-μετανάστευση συζητούν οι ''15''

    15/10/2002 11:25:00 πμ

    Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα θέματα της τρομοκρατία, της παράνομης μετανάστευσης και της χορήγησης ασύλου, επίσης ζητήματα που αφορούν τη Europol, καθώς και το κείμενο Κοινής Δήλωσης για την προστασία των οδηγών οχημάτων εμπορικής χρήσης από βίαιες επιθέσεις. Παράλληλα στα πλαίσια της Συνόδου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, για την ενημέρωσή τους σε θέματα Διεύρυνσης αναφορικά με το Shengen.

    [07] Η ''Αντιγόνη'' ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη

    15/10/2002 9:20:00 πμ

    Ο καλλιτεχνικός κόσμος ετοιμάζεται να υποδεχθεί το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, που, μετά την επιτυχημένη παρουσία του στη σκηνή της Νέας Υόρκης - με τον ''Οιδίποδα Τύραννο'' το 2000, τη ''Μήδεια'' το 1998 και την ''Ηλέκτρα'' το 1996 - θα παρουσιάσει σε έξι παραστάσεις στο κέντρο του Μανχάταν, στο City Center, την ''Αντιγόνη'' του Σοφοκλή, με την ιδιαίτερα αγαπητή στο αμερικανικό κοινό, Λυδία Κονιάρδου. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Νικαίτη Κοντούρη, η οποία έχει δώσει αξιόλογα δείγματα της δουλειάς της σε σημαντικές παραγωγές κλασικών και σύγχρονων έργων, μεταξύ άλλων τη ''Μήδεια'' του Ευριπίδη, που εντυπωσίασε τους κριτικούς. Σημειώνεται ότι η πρεμιέρα της ''Αντιγόνης'' δόθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στις 5 Ιουλίου 2002 και έκτοτε παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και σε άλλες σημαντικές σκηνές της Ελλάδας.

    [08] Το διαδίκτυο στην υπηρεσία κοινωνικού αγώνα

    15/10/2002 11:38:00 πμ

    Η εφημερίδα La Nacion της Αργεντινής, υιοθέτησε τους σκοπούς μιας εκστρατείας, που έχει ως στόχο τη συλλογή 400.000 υπογραφών μέσω του διαδικτύου. Οι οργανωτές της εκστρατείας ελπίζουν ότι οι υπογραφές θα αναγκάσουν το κοινοβούλιο να συζητήσει ένα νόμο που θα υποχρεώνει την πολιτεία να παρέχει τροφή στα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Σε μια χώρα που γίνεται όλο και φτωχότερη τα τελευταία δύο χρόνια, και όπου τα επτά από τα δέκα παιδιά γεννιούνται μέσα στη φτώχια, αυτός ο νόμος θα βοηθούσε πολύ. Η ιστοσελίδα της εφημερίδας La Nacion δεν δίνει απλώς πληροφορίες για την πορεία της καμπάνιας αλλά επιτρέπει τη μεταφόρτωση του κειμένου προς υπογραφή, παρουσιάζει στοιχεία για τα επίπεδα της φτώχιας με την τεχνολογία Flash, ενώ παραθέτει το κείμενο της πρότασης νόμου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 October 2002 - 8:56:46 UTC