Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαραθέσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την ''Μάγιο''
  • [02] Θύμα τροχαίου ο σύζυγος της Αλέκας Παπαρήγα
  • [03] Οι εκλογές στα κινητά και το internet
  • [04] Oι προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού ''Δύναμη για τη Νομαρχία''
  • [05] Επικρίσεις Χατζησάββα κατά Ψωμιάδη
  • [06] Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου
  • [07] Εύσημα του Economist στην Ελλάδα
  • [08] Φθηνότερο από τη Δευτέρα το πετρέλαιο θέρμανσης
  • [09] Απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας
  • [10] Παρουσίαση του κοινωνικού προϋπολογισμού
  • [11] Νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπούντουτσνοστ
  • [12] Παρελθόν ο Λεμονής για τον Ολυμπιακό

    [01] Αντιπαραθέσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την ''Μάγιο''

    9/10/2002 11:24:00 μμ

    Νέες αντιπαραθέσεις προκαλεί το εισαγγελικό πόρισμα στην υπόθεση της εταιρείας "Μάγιο". Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης κάνει λόγο για υιοθέτηση των αποκαλύψεων και των καταγγελιών του, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα. Συνιστώ στην ηγεσία της Ν.Δ., επισημαίνει, να μην πανηγυρίζουν και να μη παραπλανούν τον ελληνικό λαό για τη δήθεν αθωότητά τους και υπογραμμίζει ότι η υπόθεση της εταιρείας "Μάγιο" και οι διαχρονικές σχέσεις της με τη Ν.Δ. δεν έχει κλείσει. Ο κ. Λαλιώτης σημειώνει ακόμα ότι είναι ζωτική ανάγκη για τη Δικαιοσύνη, το πολιτικό σύστημα, αλλά και για την ίδια τη Ν.Δ. να διερευνηθούν όλα τα στοιχεία και να λάμψει η αλήθεια και στο πλαίσιο αυτό καλεί τη Δικαιοσύνη να πράξει το χρέος της απαιτώντας με δικαστική συνδρομή τη συνέχιση της έρευνας εις βάθος γιατί μόνο έτσι θα αποκαλυφθούν όλα τα μυστικά και θα λυθούν όλα τα μυστήρια.

    Ταυτόσημη θέση εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Εντονη η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

    Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος και ο Γραμματέας του κόμματος Ε. Μεϊμαράκης δήλωσαν ότι η απόφαση της δικαιοσύνης αποτελεί την πιο αποστομωτική απάντηση στον κ. Λαλιώτη και όσους κρύβονται πίσω του.

    Ο κ. Μειμαράκης, αναφέρει ότι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ "συνεχίζει ακόμη και τώρα να επιχειρεί τη συκοφάντηση μιας ολόκληρης παράταξης" και παράλληλα "εμφανίζεται να διαμορφώνει τη στάση του έναντι της δικαιοσύνης ανάλογα με το αν του αρέσουν ή όχι οι αποφάσεις που λαμβάνονται".

    Ο κ. Ρουσόπουλος επισημαίνει ότι "η απόφαση της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης αποτελεί την πιο αποστομωτική απάντηση στον κ. Λαλιώτη και όσους κρύβονται πίσω του", για τους οποίους είπε ότι "επί έναν ολόκληρο χρόνο δηλητηρίαζαν συστηματικά με τη λάσπη, τις συκοφαντίες και τις σκευωρίες τους τον δημόσιο βίο. Αν δεν έχουν το πολιτικό ανάστημα και το ηθικό σθένος να ζητήσουν συγγνώμη, τουλάχιστον ας πάψουν να προκαλούν, παίζοντας πάλι την χιλιοπαιγμένη κασέτα με τα ψέματα και τα χαλκεία τους".

    [02] Θύμα τροχαίου ο σύζυγος της Αλέκας Παπαρήγα

    9/10/2002 11:07:00 μμ

    Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο ΚΑΤ ο Θανάσης Παπαρήγας, στέλεχος του ΚΚΕ και σύζυγος της γενικής γραμματέως του κόμματος, ο οποίος το απόγευμα παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην πλατεία της Νέας Μάκρης. O οδηγός του αυτοκινήτου συνελήφθη και κρατείται στην Τροχαία Αγίας Παρασκευής.

    Τη λύπη του για το ατύχημα που είχε ο Θανάσης Παπαρήγας, αλλά και τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε επικοινωνία που είχε με την γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    [03] Οι εκλογές στα κινητά και το internet

    9/10/2002 7:48:00 μμ

    Νέοι τρόποι ενημέρωσης των πολιτών για τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, στις 13 και 20 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκαν σήμερα από τρεις εταιρίες που συνεργάζονται για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα της ηλεκτρονικής ενημέρωσης εν γένει. Ειδικότερα, η ΔΕΛΤΑ-Singular που παρουσίαζε μέχρι τώρα με το υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα των εκλογών, συνεργάζεται τώρα με την Microsoft και την Hewlett-Packard για περισσότερες και πιο αναπτυγμένες μορφές πληροφόρησης.

    Πέρα από τον παραδοσιακό πλέον τρόπο αναμετάδοσης μέσω του Ιντερνετ στη διεύθυνση http://ekloges.ypes.gr, θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος μέσω κινητού τηλεφώνου να λαμβάνει με SMS απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις του, αφού προηγουμένως δώσει τον κωδικό του δήμου ή της νομαρχίας που τον ενδιαφέρει.

    Aυτό γίνεται είτε με προεγγραφή στη συγκεκριμένη υπηρεσία πριν την έναρξη της μετάδοσης των αποτελεσμάτων, στέλοντας ένα μήνυμα στον αριθμό 4528, με τις ερωτήσεις που επιθυμεί, (κόστος αυτής της υπηρεσίας είναι ένα ευρώ + ΦΠΑ), είτε χωρίς προεγγραφή με μήνυμα του ενδιαφερόμενου στον αριθμό 4224 με κόστος 0,25 ευρώ για μια ερώτηση.

    Αναλυτικός κατάλογος με τους κωδικούς Δήμων και Νομών θα διανεμηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου με ειδικό ένθετο σε κυριακάτικες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας και θα περιέχει αναλυτικές οδηγίες για τους συνδρομητές των δικτύων των εταιριών Cosmote, Telestet και Vodafone.

    Αλλη υπηρεσία θα προσφέρει στους κατόχους υπολογιστών χειρός (Pocket PC) πληροφορίες είτε με ενσωματωμένη κάρτα μέσω GPRS είτε μέσω κινητού τηλεφώνου για πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα -η πιο καινοτόμος υπηρεσία- φωνητικής πύλης, προσβάσιμη με αστική χρέωση στον αριθμό 090-11-214121.

    Ο πολίτης, με φωνητική εντολή αναφέρει το όνομα του δήμου ή της νομαρχίας που τον ενδιαφέρει και λαμβάνει απάντηση χωρίς τη μεσολάβηση ανθρώπου, αλλά άμεσα από τον υπολογιστή. Η χρέωση ανέρχεται σε 0,25 ευρώ/15 δευτερόλεπτα.

    Τα έσοδα από τις κλήσεις αυτής της πιλοτικής υπηρεσίας θα δοθούν στο ''Χαμόγελο του Παιδιού''.

    Η υπηρεσία θα λειτουργεί μετά από τις 9.30 μ.μ. της 13ης Οκτωβρίου και της 20ης Οκτωβρίου.

    Τυχόν κλήσεις νωρίτερα από τη συγκεκριμένη ώρα θα χρεώνονται κανονικά, χωρίς όμως να δίνεται αποτέλεσμα καταμέτρησης.

    [04] Oι προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού ''Δύναμη για τη Νομαρχία''

    9/10/2002 10:19:00 μμ

    Τις προγραμματικές θέσεις για τον πολιτισμό του συνδυασμού ''Δύναμη για τη νομαρχία'', παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της παράταξης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο κ. Ψωμιάδης ανέλυσε τις θέσεις του συνδυασμού για το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, το χορό, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, τη φωτογραφία, την παράδοση, την κληρονομιά, το design, το βιβλίο, τις νέες τεχνολογίες, τα ΜΜΕ, τη γλώσσα, την οικολογία και τους θεσμούς του πολιτισμού. Ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα του συνδυασμού δίνεται, όπως είπε ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης, στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με τις παρευξείνιες χώρες και στη διάδοση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

    [05] Επικρίσεις Χατζησάββα κατά Ψωμιάδη

    9/10/2002 11:46:00 μμ

    Την βεβαιότητά του ότι στις εκλογές της Κυριακής ο συνδυασμός ''Νομός Θεσσαλονίκης -Πρωταγωνιστής'' θα είναι ο νικητής εξέφρασε ο υποψήφιος νομάρχης Γρηγόρης Χατζησάββας κατά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε απόψε στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Ο κ. Χατζησάββας ανέπτυξε τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού του και κατήγγειλε για ακόμη μία φορά την άρνηση για διάλογο του βασικού του αντιπάλου Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    ''Ζήσαμε φέτος ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα, θέατρο σκιών'', είπε ο κ. Χατζησάββας επισημαίνοντας ότι ''γνωριστήκαμε με την εικονική πραγματικότητα μιας υποψηφιότητας, τον ιδρυτή μιας νέας σχολής πολιτικής, που επιχείρησε αποφεύγοντας το δημόσιο διάλογο και την άρθρωση προγραμματικού λόγου να εκβιάσει την εκλογή του κρυπτόμενος''.

    [06] Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου

    9/10/2002 11:11:00 μμ

    Κλιμακώνεται η ένταση στον Κόλπο τόσο από τις φραστικές επιθέσεις Ουάσιγκτον και Βαγδάτης όσο και από τα νέα χτυπήματα των συμμαχικών αεροσκαφών κατά της ιρακινής αεράμυνας. Τα αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν, για 47η φορά φέτος, στόχο της ιρακινής αεράμυνας, σε περιοχή βορειοδυτικά της Μοσούλης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης χτυπήθηκε σύστημα εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος. Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και 10 τραυματίσθηκαν. Παράλληλα, διαψεύδει ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Αποφασισμένες οι ΗΠΑ

    Ο Τζορτζ Μπους προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει την πλήρη ισχύ των ενόπλων δυνάμεων αν χρειαστεί να αφοπλίσει το Ιράκ, ενώ ο αρχηγός της CIA Τζορτζ Τένετ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ιρακινού χτυπήματος κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Οπως αναφέρει ο Τένετ σε επιστολή του προς το Κογκρέσο, ο Ιρακινός ηγέτης είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον των ΗΠΑ εάν πιστέψει πως είναι αναπόφευκτη μία στρατιωτική επέμβασή τους εναντίον του Ιράκ.

    Αμερικανοί επιθεωρητές θα μεταβούν στην Τουρκία, προκειμένου να ελέγξουν στρατιωτικές βάσεις για ενδεχόμενη χρήση κατά του Ιράκ.

    Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, απηύθυνε έκκληση, παραμονή της αναχώρησής του για τη Μόσχα, για να τεθεί σε εφαρμογή ''ένα νέο σύστημα επιθεωρήσεων'' του ΟΗΕ στο Ιράκ και να αποφευχθούν τα ''ελαττώματα'' των προηγουμένων.

    Από την Τεχεράνη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο τόνισε ότι η απειλή για τη χρήση βίας είναι απαραίτητη στην περίπτωση του Ιράκ ώστε να συμμορφωθεί μς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές εξάλλου, αναμένεται σήμερα να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Μπους και Σιράκ.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, μιλώντας σήμερα στη Γερουσία όπου έγινε ημερήσια συζήτηση για το Ιράκ, υπογράμμισε ότι το Παρίσι αντιτάσσεται πάντοτε ''στην αυτόματη" προσφυγή στη βία. Σημειώνεται ότι η Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας προωθεί πολιτική παρέμβαση σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση θα ρυθμίζονται οι κανόνες των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, και μεταγενέστερα θα ληφθεί άλλη απόφαση, εφ' όσον η Βαγδάτη δεν συμμορφώνεται με όλους ανεξαιρέτως τους όρους της πρώτης.

    Αντίθετα, οι ΗΠΑ προωθούν μία και μόνη λύση, με την οποία θα προειδοποιείται το Ιράκ για τους κινδύνους που διατρέχει μη συμμορφούμενο και θα υπάρξει προσφυγή στη βία, εφ' όσον δεν συμμορφώνεται.

    Επίσης, η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση εγγυηθεί της αποτελεσματικότητας της ομάδας των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

    Aπό την πλευρά του, ο Σαντάμ Χουσεΐν υποστήριξε ότι οι απειλές Μπους δείχνουν την ανικανότητά του να κάνει το Ιράκ να υποκύψει, σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο Iρακινός αντιπρόεδρος Ταρέκ Αζίζ υποστήριξε ότι καμία αραβική χώρα δεν είναι ασφαλής από την αμερικανική απειλή.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν επαναβεβαίωσε, σήμερα, ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί στρατιωτικά, αν το Ιράκ το πλήξει στο έδαφός του.

    [07] Εύσημα του Economist στην Ελλάδα

    9/10/2002 11:31:00 μμ

    Θεαματική οικονομική πρόοδο έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, ενώ και η διεθνής της εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Αυτό επισημαίνεται στο αφιέρωμα του περιοδικού "The Economist" για την Ελλάδα με τίτλο ''Προμηθεύς Λυόμενος'', που θα δημοσιευτεί στις 12 Οκτωβρίου και όπου υπογραμμίζεται ότι τα επιτεύγματα αυτά είναι εύθραυστα και είναι επιτακτική η ανάγκη να σταθεροποιηθούν.

    Η Ελλάδα έχει προοπτικές

    Εξάλλου αναφέρεται στο αφιέρωμα ότι η εσωτερική σταθερότητα της Ελλάδας έχει ενισχυθεί από την προφανή διάλυση της 17 Νοέμβρη, που υπήρξε, όπως τονίζεται, η πιο επιτυχημένη ομάδα "ανταρτών πόλης" σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το περιοδικό στην Αθήνα με την αφορμή την συγκεκριμένη έκδοση, η οποία περιλαμβάνει το πρώτο αφιέρωμα που εκπονεί το περιοδικό για την Ελλάδα μετά από εννιά χρόνια, υπογραμμίστηκε ότι αντανακλά την πεποίθηση του Economist ότι το ταλέντο και η ενέργεια των Ελλήνων αξιοποιούνται πιο αποτελεσματικά τώρα από ότι τα προηγούμενα χρόνια, παρόλο πού υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για βελτίωση.

    Για την οικονομία, το αφιέρωμα του περιοδικού επισημαίνει ότι η Ελλάδα κατέχει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά οι κύριες πηγές της ανάπτυξής της είναι προσωρινές: Η χρηματοδότηση από την ΕΕ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Οι καλύτεροι τομείς της ελληνικής βιομηχανίας είναι διεθνούς κλάσης, αλλά δικαιολογούν ένα μικρό μόνο ποσοστό της οικονομικής παραγωγής. Υπάρχουν, όπως αναφέρεται, πολλές μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά σχετικά λίγες που να είναι υγιείς και να καινοτομούν στο χώρο τους.

    Για τον τουρισμό σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ακόμα τεράστιο δυναμικό, αλλά προς το παρόν ο τομέας αυτός είναι επικεντρωμένος σε συγκεκριμένες περιοχές.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έδωσε το παρών στη συνέντευξη εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μετά το 2006, όταν και σταματάει η ''κάνουλα'' του Γ' ΚΠΣ. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν, μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, οι μεταολυμπιακές υποδομές, οι οποίες θα επηρεάσουν αποφασιστικά πολύ σημαντικούς τομείς της οικονομίας, με πρώτον αυτό του τουρισμού.

    Στο αφιέρωμα επισημαίνεται ακόμα ότι περίπου 800.000 μετανάστες εργάζονται στην Ελλάδα, αριθμός που καλύπτει σχεδόν το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της χώρας.

    Μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα ήταν μία χώρα που σε μεγάλο βαθμό χαρακτηριζόταν από ομοιογένεια, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τον πληθυσμού ήταν ελληνόφωνη και ελληνορθόδοξη.

    Οπως αναφέρεται, ερωτήματα για την εθνικότητα, το θρήσκευμα και την ταυτότητα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα λίγα δημόσια ζητήματα που εξάπτουν τα πνεύματα στην Ελλάδα. Ετσι, η εισροή του κύματος των μεταναστών με διαφορετικές πολιτισμικές και θρησκευτικές καταβολές έχει αποτελέσει σοκ για την ελληνική κοινωνία, έχει όμως αποφέρει και σημαντικό οικονομικό όφελος.

    Στο αφιέρωμα υπογραμμίζεται ωστόσο, ότι οι Ελληνες έχουν τηρήσει ανεκτική στάση απέναντι στους ξένους που βρίσκονται ανάμεσα τους, αυτό όμως εν μέρει δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι ξένοι δεν έχουν απαιτήσει πολλά πολιτικά ή πολιτισμικά δικαιώματα.

    Η μετανάστευση θα αποτελέσει ένα από τα κυριότερα θέματα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

    Η σχέση Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρεται ως μία από τις περισσότερο συναισθηματικά φορτισμένες στον κόσμο: Μπορεί να αλλάξει τόσο ξαφνικά όσο και ο καιρός στο Αιγαίο.

    Οπως επισημαίνεται, τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί "απόθεμα" καλής θελήσεως, που μπορεί να χρησιμεύσει στους προσεχείς μήνες, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση δέχθηκε στους κόλπους της την Κύπρο.

    Οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια είναι κυρίως εμπορικές την τρέχουσα περίοδο. Οι ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή περιλαμβάνουν διυλιστήρια πετρελαίου, τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και καταστήματα λιανικής.

    Τέλος, σύμφωνα με το αφιέρωμα, αν η Ολυμπιάδα επιτύχει, θα είναι μία αναγέννηση των αγώνων και, υπό μία έννοια, και της ίδιας της σύγχρονης Ελλάδας. Μετά από μερικές δύσκολες στιγμές στις σχέσεις της Αθήνας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η τελευταία τώρα πιστεύει ότι το κατασκευαστικό έργο θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα. Η Αθήνα έχει κερδίσει επαίνους καθώς αντιμετωπίζει την ασφάλεια ως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

    [08] Φθηνότερο από τη Δευτέρα το πετρέλαιο θέρμανσης

    9/10/2002 9:39:00 μμ

    Μειωμένη θα είναι από τη Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Η τιμή θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου, δηλαδή θα πωλείται προς 0,32-0,33 ευρώ το λίτρο κατά μέγιστο. Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι δεν διαγράφονται μεγάλες αυξήσεις και αυτό φαίνεται από την πτωτική πορεία του πληθωρισμού. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο για την πορεία της διεθνούς αγοράς.

    Μικρές οι αυξομειώσεις των τιμών στα οπωροκηπευτικά

    Αναφορικά με τις τιμές των διδάκτρων, ο υπουργός είπε ότι οι σχολάρχες προασαρμόζονται στις απαιτήσεις του νόμου (αύξηση 4%), αλλιώς θα επιβληθούν πρόστιμα.

    Τέλος, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου, στις λαϊκές αγορές σήμερα στα περισσότερα προϊόντα υπήρχαν μικρές αυξομειώσεις τιμών. Μόνο σε λίγα προϊόντα (αγγουράκια, παντζάρια, κολοκυθάκια, ροδάκινα) υπήρχαν αυξήσεις μέχρι και 35% σε σχέση με τις 30 Σεπτεμβρίου (πριν δηλαδή αρχίσει η αποχή των παραγωγών και πωλητών), ενώ σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι η μεταβολή των τιμών είναι σε γενικές γραμμές μηδενική.

    Αντιδρούν οι βενζινοπώλες στην απόφαση του υπ. Οικονομικών

    Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμοστεί κανονικά από 1.1.2003 η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης για την πώληση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Η θέση του υπουργείου παρουσιάστηκε από τον υφυπουργό Απόστολο Φωτιάδη στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των Βενζινοπωλών, σε συνάντηση που είχαν.

    Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο από 1.1.2003 τα πρατήρια υγρών καυσίμων, με βάση τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο (3052/2002), υποχρεούνται για την πώληση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης να τηρούν βιβλία εσόδων -εξόδων. Ωστόσο το μέτρο αυτό δεν αφορά την πώληση βενζίνης για την οποία θα συνεχίσουν να τηρούν βιβλίο αγορών και να μην εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης.

    Επίσης από 1.1.2003 για το πετρέλαιο θα εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης με Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό ενσωματωμένο στην αντλία, εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο διακινείται εκτός αντλιών για το οποίο θα συνεχίσουν να εκδίδουν αποδείξεις χειρόγραφες ή με ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    Παράλληλα, το θέμα της σφράγισης των δεξαμενών από τις εταιρίες αφορά τα πρατήρια και τις προμηθεύτριες εταιρίες.

    Τέλος, η αναγνώριση αποκλίσεων αποθήκης, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, αποτελεί εύλογο αίτημα και θα αντιμετωπιστεί μέσα στα προβλεπόμενα και νόμιμα όρια των αποκλίσεων αυτών.

    Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας θεωρεί ότι υπήρξε αδιέξοδο στη συνάντηση και δηλώνει αποφασισμένη, εφόσον το υπουργείο δεν αλλάζει τις αποφάσεις του, να προχωρήσει σε κλείσιμο των πρατηρίων καυσίμων από τις 11 Νοεμβρίου.

    [09] Απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας

    9/10/2002 8:30:00 μμ

    Ο Ντάνιελ Κάνεμαν, 68 ετών και ο Βέρνον Σμιθ, 75 ετών μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2002, ο πρώτος για τις επιπτώσεις της ψυχολογίας στις αποφάσεις των αγοραστών και ο δεύτερος για την ανάπτυξη πειραματικών μεθόδων στην οικονομία. Οι θεωρήσεις και των δύο ξεπερνούν την παραδοσιακή παραδοχή της ορθολογικής οικονομικής συμπεριφοράς του ατόμου, η οποία καθοδηγείται από το προσωπικό συμφέρον.

    Για πρώτη φορά σε Ισραηλινό το Νόμπελ Οικονομίας

    Ο Σμιθ, που γενήθηκε στο Κάνσας και είναι καθηγητής Οικονομικών και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέιζον της Βιρτζίνια, εργάστηκε για τη μοντελοποίηση στο εργαστήριο των δεδομένων που είναι χρήσιμα στην οικονομική έρευνα, βάζοντας τις βάσεις γιά ένα αξιόπιστο εργαστηριακό πείραμα, αναφέρει το κείμενο που εξέδωσε η Σουηδική Ακαδημία.

    Ο Κάνεμαν, που είναι Αμερικανοεβραίος και καθηγητής Δημοσίων Υποθέσεων στο Πρίνστον, είναι ο πρώτος Ισραηλινός που κερδίζει Νόμπελ Οικονομίας. ''Ο Κάνεμαν ενσωμάτωσε τη γνώση της ψυχολογίας στα οικονομικά, βάζοντας τα θεμέλια για ένα νέο ερευνητικό πεδίο''. Δούλεψε κυρίως ''στην κρίση και τις αποφάσεις των αγοραστών σε περιόδους αβεβαιότητας''.

    [10] Παρουσίαση του κοινωνικού προϋπολογισμού

    9/10/2002 8:07:00 μμ

    Ουσιαστική αύξηση των δαπανών κοινωνικής προστασίας μεταξύ των ετών 1990 και 2002 αλλά και σε σταθερή ετήσια βάση προκύπτει από τα στοιχεία του κοινωνικού προϋπολογισμού για το έτος 2002 που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας. Σύμφωνα με αυτά η αύξηση των δαπανών για συντάξεις, υγεία και κοινωνική προστασία το 2002 φτάνει το 11%, ενώ το ΕΚΑΣ τριπλασιάστηκε μέσα σε μια τετραετία. Ωστόσο, παρατηρείται επιδείνωση της σχέσης εργαζομένων ανά συνταξιούχο στο 1,79 από 2,46 το 1990, ενώ κάμψη παρατηρείται στα αποθεματικά των ταμείων.

    Ο κοινωνικός προϋπολογισμός παρουσιάζει τα χρηματικά ποσά που θα διατεθούν από το κράτος και τους εποπτευόμενους φορείς για κοινωνική προστασία στην οποία περιλαμβάνονται οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλειας, υγείας και πρόνοιας.

    Εντύπωση προκαλεί ότι μέσα στο 2001 τα ασφαλιστικά ταμεία απώλεσαν περίπου 308 δισ. δρχ. από τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε τις απώλειες αυτές λογιστικές καθώς τα ταμεία δεν υποχρεώθηκαν να πουλήσουν μετοχές και να καταγράψουν έτσι τις ζημιές τους υπολογίζοντας ότι σε μακροπρόθεσμη βάση αυτές θα αντισταθμιστούν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος της συνολικής αξίας της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται συνολικά σε 16,67 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,26% μεταξύ 2000 και 2001. Η συνολική αυτή αύξηση αποδίδεται σε στροφή που φέρεται να πραγματοποίησαν τα ταμεία επενδύοντας περισσότερο σε ομόλογα, καταθέσεις και ακίνητα.

    Το έτος 2002 οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας ανήλθαν σε 29.465.821 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,95% σε σχέση με το 2001. Το ποσό αυτό που διατίθεται για κοινωνική προστασία αντιστοιχεί στο 21,09% του ΑΕΠ της χώρας. Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι μεταξύ του 1990 και 1993 παρατηρήθηκε μείωση των δαπανών κοινωνικής προστασίας κατά 3,95% και μεταξύ των ετών 1993 και 2002 αύξηση κατά 14,06%. Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία το ύψος των δαπανών για συντάξεις στο 2002 ανέρχεται σε 13,191 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας ποσοστό αύξησης 10,23 σε σχέση με το 2001.

    Αντίστοιχα παρατηρείται αύξηση των δαπανών για υγεία και πρόνοια σε 12 δισ. ευρώ από 10,6 δισ. ευρώ το 2001. Το έτος 2002 το ύψος των εσόδων και εξόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης παρουσιάζεται ισοσκελισμένο στο ύψος 19,834 δισ. ευρώ έσοδα και 19,2 δισ. ευρώ έξοδα δίνοντας την εικόνα οτι τα ταμεία έχουν έστω και ελαφρά πλεονασματική λειτουργία.

    Οι δαπάνες για το ΕΚΑΣ (Ειδικό Επίδομα Αλληλεγγύης στους Συνταξιούχους) ανέρχονται σε 388.622 ευρώ τα οποία διανέμονται σύμφωνα με τον κ. Ρέππα σε πάνω από 350.000 δικαιούχους. Ανησυχητική εμφανίζεται η σχέση μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων αφού μέσα στο 2002 τα στοιχεία δείχνουν ότι η σχέση ασφαλισμένων-συνταξιούχων είναι στο 1,79 για τα ταμεία κύριας σύνταξης και 2,39 για τα ταμεία επικούρησης.

    [11] Νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπούντουτσνοστ

    9/10/2002 10:49:00 μμ

    Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 87-71 (ημίχρονο 39-37) της Μπούντουτσνοστ στον αγώνα που διεξήχθη στο κλειστό του Σπόρτιγκ στο πλαίσιο της πρεμιέρας του Β' ομίλου της Ευρωλίγκα. Κορυφαίος παίκτης των πρωταθλητών Ευρώπης, που είχαν στο πλευρό τους περίπου 2.000 φιλάθλους, ήταν ο Αντώνης Φώτσης.

    [12] Παρελθόν ο Λεμονής για τον Ολυμπιακό

    9/10/2002 8:13:00 μμ

    Εντελώς ξαφνικά, η ΠΑΕ Ολυμπιακός αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία της με τον Τάκη Λεμονή. Ο προπονητής που οδήγησε τους "ερυθρόλευκους" στην κατάκτηση των δύο τελευταίων τίτλων πρωταθλήματος, αποτελεί παρελθόν για τον σύλλογο του Πειραιά και ως προσωρινός αντικαστάτης του ορίστηκε ο πρώην τεχνικός της Εθνικής Ελπίδων, Γιάννης Κόλλιας, ο οποίος εργάζεται ήδη στον Ολυμπιακό ως "κυνηγός" ταλέντων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 October 2002 - 20:54:20 UTC