Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Πνίγηκε'' η Β. Ελλάδα
  • [02] Επαφές του Πρωθυπουργού
  • [03] Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για τις δημοσκοπήσεις
  • [04] Συνεχίζεται η επίσκεψη Βαρθολομαίου
  • [05] ''Λιποθύμισαν'' οι διεθνείς χρηματαγορές
  • [06] Υπό στενή παρακολούθηση το αρχηγείο του Αραφάτ
  • [07] Αιματηρή επίθεση σε λεωφορείο στο Κασμίρ
  • [08] Ινδία: Πολύνεκρη εναέρια σύγκρουση
  • [09] Αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης του Μουσάουι
  • [10] Κλειστές οι λαϊκές αγορές
  • [11] Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

    [01] ''Πνίγηκε'' η Β. Ελλάδα

    1/10/2002 10:42:00 πμ

    Καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι έπληξαν χθες τον Έβρο, τη Ροδόπη και τη Χαλκιδική, προκαλώντας καταστροφές σε καλλιέργειες και οικίες. Στη Ροδόπη, ο 60χρονος Γεώργιος Τσιτσεράκης πνίγηκε όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου στην αγροτική περιοχή Αετόλοφου - Στρύμης Ροδόπης. Στην Αλεξανδρούπολη και στα χωριά Σήμαντρα και Αγιο Μάμα της Χαλκιδικής πλημμύρισαν σπίτια, ενώ στο χωριό Σήμαντρα, τα φουσκωμένα νερά χειμάρρου παρέσυραν ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα. Η πυροσβεστική υπηρεσία ανταποκρινόμενη στις κλήσεις για παροχή βοήθειας, επενέβη με τρία οχήματα και 9 άνδρες.

    [02] Επαφές του Πρωθυπουργού

    1/10/2002 11:06:00 πμ

    Με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, συναντάται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Στις 7 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, ενώ το βράδυ θα παραστεί σε δείπνο που θα του παραθέσουν στο Περιστέρι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στο Γ' Θερινό τμήμα της Βουλής.

    [03] Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για τις δημοσκοπήσεις

    1/10/2002 8:38:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τις θεσμικές αρχές του νέου πλαισίου που θα διέπει τις δημοσκοπήσεις, προτίθεται να παρουσιάσει ως τις αρχές Νοεμβρίου η κυβέρνηση.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη δεοντολογία και τη διαφάνεια, ενώ το ΔΗΚΚΙ έκανε λόγο για ποδηγέτηση της κοινής γνώμης από τις επί παραγγελία δημοσκοπήσεις.

    [04] Συνεχίζεται η επίσκεψη Βαρθολομαίου

    1/10/2002 8:22:00 πμ

    Σε σειρά εκδηλώσεων θα παραστεί σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα. Στις 12 το μεσημέρι θα παραστεί στα εγκαίνια του ιδρύματος ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ στις 2 το μεσημέρι θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    [05] ''Λιποθύμισαν'' οι διεθνείς χρηματαγορές

    1/10/2002 11:16:00 πμ

    "Μαύρη Δευτέρα" η χθεσινή για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η ύφεση που επικρατεί διεθνώς σε συνδυασμό με την επαπειλούμενη επίθεση κατά του Ιράκ δημιούργησαν μαζικές ρευστοποιήσεις στις διεθνείς χρηματαγορές, οι οποίες πήραν την κατιούσα. Εν τω μεταξύ σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο αρχίζει η προκαταρκτική συζήτηση του σχεδίου ψηφίσματος που θα εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Μπούς να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ, ενώ στη Βιέννη συνεχίζονται οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ ΟΗΕ και Ιρακινών αξιωματούχων για τις επιθεωρήσεις όπλων.

    Απώλειες σε όλα τα μέτωπα

    Τόσο οι εξελίξεις, όσο και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για οικονομική επιβράδυνση, επιδείνωσαν το αρνητικό κλίμα.

    Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης σημείωσαν μεγάλη πτώση, στα όρια του κραχ σχεδόν, ενώ μεγάλες απώλειες είχε και η Σοφοκλέους με το γενικό δείκτη να κλείνει μόλις στις 1837 μονάδες.

    Στη Γουόλ Στριτ οι δείκτες σημείωσαν πτώση 1,42% και 2,26%, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες που κυμάνθηκαν από 2,7% στη Ζυρίχη έως 5,9% στο Παρίσι. Στη δίνη των συγκυριών εγκλωβισμένη και η Σοφοκλέους που έκλεισε χθες με 2,41%. Με σημαντική πτώση κατά 2,36% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Νικκέι έκλεισε στις 9.162,26 μονάδες, μειωμένος κατά 221,03 μονάδες.

    Οπως ήταν αναμενόμενο σημειώθηκε άνοδος και της τιμής του πετρελαίου που ξεπέρασε τα 29 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο 2,2%, έναντι 2,1% τον Αύγουστο.

    Νέο αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Η διήμερη συνάντηση στη Βιέννη πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών και θα είναι αφιερωμένη στις "πρακτικές ρυθμίσεις".

    Παρά τις διεθνείς ανησυχίες, και την αρχή των συνομιλιών στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο Λευκός Οίκος εμμένει στην υιοθέτηση μιας πολύ σκληρής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα τονίζει με έμφαση τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη Βαγδάτη στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με τις ήδη υπάρχουσες αποφάσεις του ΟΗΕ. "Η θέση των ΗΠΑ για την απόφαση παραμένει αμετάβλητη. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να αναφέρει ότι το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί με τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί απολύτως'', τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ.

    Από την άλλη πλευρά σε μια προσπάθεια ν' αποδυναμώσει τις συνομιλίες της Βιέννης ο Αρι Φλέισερ εξέφρασε τη γνώμη ότι η διεθνή κοινότητα δεν μπορεί να περιμένει κάτι εντυπωσιακό αφού, ''επικεντρώνονται στις ήδη υπάρχουσες αποφάσεις οι οποίες όπως ο κόσμος γνωρίζει, δεν έχουν γίνει σεβαστές από το Ιράκ''.

    Εξάλλου μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί το νέο αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το νέο αυτό σχέδιο θα περιλαμβάνει αυστηρούς όρους για την επανάληψη των επιθεωρήσεων στα οπλικά συστήματα του Ιράκ.

    Πάντως διακεκριμένοι γερουσιαστές, όπως ο ρεπουμπλικανός Τσακ Χέιγκελ, εκφράζουν σκεπτικισμό για τα πολεμικά σχέδια του Τζορτζ Μπους, προειδοποιώντας ότι θα αξιώσουν τον καθοριστικό ρόλο του ΟΗΕ σε οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ιράκ.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατηγόρησε σήμερα το Ιράκ ότι απειλεί σοβαρά τα αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη που περιπολούν πάνω από τις νότιες και βόρειες περιοχές της χώρας, αν και ο Σαντάμ Χουσέιν αποδέχθηκε την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

    Οπως τόνισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς προς επίρρωσιν των λεγομένων του Ράμσφελντ, από τις 16 Σεπτεμβρίου που ο Σαντάμ δήλωσε ότι δέχεται την επιστροφή των επιθεωρητών στη χώρα του, σημειώθηκαν 67 επιθέσεις εναντίον συμμαχικών αεροπλάνων.

    επιπλέον ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ζήτησε χθες το βράδυ από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να αναβάλουν την πιθανή επιστροφή τους στο Ιράκ μέχρις ότου ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας η απόφαση που θα ορίζει ένα νέο καθεστώς επιθεωρήσεων.

    Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε στη διάρκεια εκπομπής του δικτύου PBS, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τον ΟΗΕ ότι σημειώθηκε πρόοδος στη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών στη Βιένη με τους Ιρακινούς

    Το Ιρακ παρέχει στον ΟΗΕ πρόσβαση σε επίμαχες πληροφορίες

    Πάντως οι Iρακινοί ειδικοί στα οπλικά συστήματα αναμένεται να κάνουν σήμερα μία χειρονομία καλής θέλησης, παραδίδοντας στους επιθεωρητές αφοπλισμού του ΟΗΕ τις προ πολλού επιδιωκόμενες πληροφορίες για τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

    "Το Ιράκ σχεδιάζει να παραδώσει σήμερα έναν αριθμό CD με πληροφορίες που αφορούν των διπλή λειτουργίας εγκαταστάσεών του", τόνισε χθες βράδυ ανώτερος διπλωμάτης.

    Το Ιράκ δεν είχε παραδώσει τις πληροφορίες αυτές, που όφειλε να παραδίδει στον ΟΗΕ ανά εξάμηνο, από το 1998. Τότε οι επιθεωρητές είχαν φύγει από τη Βαγδάτη, ενόψει της τότε αμερικανο-βρετανικής επίθεσης.

    Τα στοιχεία που θα παραδοθούν στο προσωπικό του ΟΗΕ στη Βιέννη, ως ένα δείγμα πως το Ιράκ προσέρχεται καλή τη πίστει στις συνομιλίες, περιέχουν λεπτομέρειες για το καθεστώς του λεγομένου διπλής χρήσης πυρηνικού εξοπλισμού του, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, είτε για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, είτε στο πρόγραμμα ατομικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

    Αστρονομικό το κόστος της ανατροπής του Σαντάμ, λέει το Κογκρέσο - Απρόθυμοι οι Βρετανοί να στηρίξουν τον Μπλερ

    Ταυτόχρονα, οικονομικοί αναλυτές του αμερικανικού Κογκρέσου προειδοποίησαν ότι ένας πόλεμος κατά του Ιράκ θα κόστιζε στις Ηνωμένες Πολιτείες έξι έως εννέα δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, ενώ τα προεόρτια και τα μεθεόρτια του πολέμου θα πρόσθεταν άλλα 14 έως 20 δισ. στο συνολικό κόστος μιας πολεμικής σύρραξης με τη Βαγδάτη.

    Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Βρετανοί εμφανίζονται ολοένα και λιγότερο διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τις ενέργειες του πρωθυπουργού της χώρας Τόνι Μπλερ εναντίον του Ιράκ. Παρά την παρουσίαση ενός φακέλου με στοιχεία εναντίον του Σαντάμ Χουσέιν από τον Μπλερ, η κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Guardian δεν φαίνεται να πείθεται.

    Η έρευνα της ICM, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο- κατά τη διάρκεια του οποίου πάνω από 150,000 άνθρωποι συμμετείχαν σε φιλειρηνική πορεία στο Λονδίνο- έδειξε πως μόλις το 33% των Βρετανών εκφράζονται υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, ποσοστό εμφανώς μικρότερο από το 37% που απάντησε θετικά την περασμένη εβδομάδα.

    Στην ίδια έρευνα καταγράφεται επίσης μία πτώση στα ποσοστά των απαντήσεων που τάσσονταν κατά του πολέμου στο Ιράκ. Στην παρούσα έρευνα το 44% (από 46% την περασμένη εβδομάδα και 50% πριν ένα μήνα) απάντησε πως δεν εγκρίνει τη στρατιωτική δράση στο Ιράκ.

    Επιπλέον η εμπλοκή της Βρετανίας σε πόλεμο με το Ιράκ για να υποστηριχθεί η πολιτική της Ουάσινγκτον για αλλαγή καθεστώτος θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, προειδοποίησε η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας, Κλέρ Σορτ, η οποία θεωρείται ως η πλέον μετριοπαθής στην κυβέρνηση Μπλερ αναφορικά με το θέμα του Ιράκ.

    Τα στελέχη του Εργατικού Κόμματος του Μπλερ, που αντιτίθενται στην ταύτισή του με την Ουάσινγκτον στο θέμα του Ιράκ, τον κάλεσαν να μην υποστηρίξει τα σχέδια για στρατιωτική επέμβαση. Οι θέσεις Μπλερ πέρασαν από το ετήσιο συνέδριο των Εργατικών, στο Μπλάκπουλ, αλλά το ποσοστό των ψήφων - 60% υπέρ των θέσεων Μπλερ και 40% εναντίον - καταδεικνύει τον διχασμό που προκαλεί το θέμα του Ιράκ στο κυβερνών κόμμα στη Βρετανία.

    [06] Υπό στενή παρακολούθηση το αρχηγείο του Αραφάτ

    1/10/2002 10:28:00 πμ

    Υπό τις κάνες των ισραηλινών όπλων βρίσκεται ξανά το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, καθώς ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε δύο κατοικίες απέναντι από αυτό, έχοντας στρέψει πάλι τα κανόνια του προς το γραφείο του Αραφάτ, τόνισε σήμερα ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ένας από τους στενότερους συμβούλους του Αραφάτ. Μυστικές επαφές του Αριέλ Σαρόν με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Αντίθεση Μπους στα σχέδια του Κογκρέσου για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Ο Σαρόν συγχαίρει τη Ρωσία για τις προσπάθειές της προς λύσιν του Μεσανατολικού. Υπό την αμερικανική πίεση ήρθη ο 10ήμερος αποκλεισμός του αρχηγείου του Αραφάτ.

    Νέο ξέσπασμα βίας

    Χθες το βράδυ, οι ισραηλινές δυνάμεις αναπτύχθηκαν και πάλι κοντά στο αρχηγείο του Αραφάτ, στη Ραμάλα, καταλαμβάνοντας δύο κατοικίες, καθώς εξακολουθούν να παραμένουν στο κτίριο αρκετοί καταζητούμενοι από το Ισραήλ, μεταξύ των οποίων ο στρατηγός Ταουφίκ Τιράουι, επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών στη Δυτική Όχθη, και ο Μαχμούντ Ντάμρα, διοικητής της Δύναμης 17, την προσωπική φρουρά του Αραφάτ.

    "Τώρα η Μουκατάα (το αρχηγείο του Αραφάτ) βρίσκεται πάλι υπό την απειλή των ισραηλινών όπλων. Αυτό τελείται κατά παράβασιν της απόφασης 1435 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", τόνισε τηλεφωνικά ο Ρουντέινα στο Γαλλικό Πρακτορείο, από το γραφείο του Αραφάτ.

    "Ζητούμε από τα Ηνωμένα Εθνη κι απ΄όλη τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα προκειμένου να τερματισθεί η ισραηλινή επιθετικότητα και να υποχρεωθεί το Ισραήλ να αποσυρθεί τελείως σύμφωνα προς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας", πρόσθεσε.

    Κατά τη νέα στρατιωτική επιχείρηση, όπου άρματα μάχης άνοιξαν πυρ με τα πολυβόλα τους, ενώ ένα ελικόπτερο Απάτσι υπερίπτατο της περιοχής, ρίχνοντας τουλάχιστον δύο πυραύλους προς άγνωστο στόχο, σκοτώθηκαν ένας 50χρονος Παλαιστίνιος που εργαζόταν ως νυχτοφύλακας στη Γάζα και δύο άλλοι στη Ναμπλούς. Επίσης ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά άλλος ένας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση νεκρός είναι ο 22χρονος στρατιώτης Αρι Βάις, ο οποίος σκοτώθηκε ενώ η μονάδα του πραγματοποιούσε επιχείρηση.

    Οι νέες αυτές απώλειες, ανεβάζουν τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την έναρξη της Ιντιφάντα σε 2.542, το Σεπτέμβριο του 2000. Από αυτούς οι 1.867 είναι Παλαιστίνιοι και οι 615 Ισραηλινοί.

    Το Κογκρέσο αναγνωρίζει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε χθες βέτο στις προσπάθειες του Κογκρέσου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους, εκτιμώντας πως μία τέτοια απόφαση αποτελεί υπέρβαση των συνταγματικών δυνατοτήτων του σώματος. Η διαφωνία ανάμεσα στο νομοθετικό και στο εκτελεστικό όργανο της αμερικανικής κυβέρνησης οφείλεται στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2003, στα εδάφια που καθορίζονται οι πιστώσεις για τις εξωτερικές σχέσεις. Το Κογκρέσο ενσωμάτωσε στον σχετικό νόμο μία παράγραφο, όπου αναγνωρίζεται ως πρωτεύουσα του Ισραήλ η Ιερουσαλήμ, κι όχι το Τελ Αβίβ, παρά τις αντιδράσεις του Λευκού Οίκου σε μία τέτοια απόφαση.

    Χθες, η αμερικανική προεδρία ανακοίνωσε ότι ναι μεν ο Μπους υπέγραψε τον νόμο που αφορά το υπουργείο Εξωτερικών για το οικονομικό έτος 2003, αλλά επεσήμανε πως ''κατά λυπηρό τρόπο, ο νόμος αυτός περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό διατάξεων που επεμβαίνουν στις συνταγματικές λειτουργίες της προεδρίας αναφορικά προς τις διεθνείς σχέσεις''.

    Ανάμεσα σε αυτές είναι και η απόφαση για την Ιερουσαλήμ που εμφανίζεται στην παράγραφο 214 του νόμου. ''Η παράγραφος αυτή, που αφορά την Ιερουσαλήμ, επεμβαίνει κατ΄απαράδεκτο τρόπο στις συνταγματικές εξουσίες του προέδρου σχετικά με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής του Έθνους και την επίβλεψη του εκτελεστικού κλάδου'' της κυβέρνησης, τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Λευκός Οίκος.

    ''Επιπλέον, ο στόχος της παραγράφου 214, εάν εν τέλει έχει χαρακτήρα υποχρεωτικό κι όχι συμβουλευτικό, θα αποτελεί μία παρέμβαση στην εξουσία του προέδρου να διαμορφώνει τις θέσεις των ΗΠΑ, να ομιλεί εξ ονόματος του Έθνους για την εξωτερική πολιτική, και να καθορίζει κάτω από ποιες συνθήκες θα αναγνωρίζονται τα ξένα έθνη'', δηλώνει ο Λευκός Οίκος.

    Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, η πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ''δεν έχει μεταβληθεί''.

    Μυστικές επαφές Σαρόν με Παλαιστίνιους αξιωματούχους

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είχε ''μυστικές επαφές '' με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, υπό την καθοδήγηση του Εφρέμ Μαλεβί, πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών (Μοσάντ),γράφει σήμερα η εφημερίδα "Μααρίβ". Οι επαφές έγιναν με τη μεσολάβηση μιας χώρας που δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, πιθανότατα ενός από τα Εμιράτα του Κόλπου, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι Παλαιστίνιοι που μετείχαν στις συνομιλίες ενδέχεται να έχουν στο μέλλον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παλαιστινιακή αρχή. Ο Εφρέμ Μαλεβί διευθύνει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και συνοδεύει αυτές τις ημέρες τον Σαρόν στην επίσκεψή του στη Μόσχα.

    Δημοσίως παραδέχτηκε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ ότι ο 10ήμερος αποκλεισμός του αρχηγείου του Αραφάτ στη Ραμάλα, ήρθη "κάτω από τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών", καθώς "ο σημαντικότερος σύμμαχός μας θεώρησε ότι η συνέχιση της παρουσίας μας θα αποτελούσε βασικό εμπόδιο στην επιτυχία του στόχου τους για τον αφοπλισμό του Ιράκ, που είναι και προς το δικό μας συμφέρον".

    Επιπλέον, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Μααρίβ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, τηλεφώνησε από τη Μόσχα στον Ελιέζερ και εξέφρασε την "οργή" του για το γεγονός ότι κατόρθωσαν να διαφύγουν αρκετοί από τους Παλαιστινίους καταζητούμενους που είχαν καταφύγει στο αρχηγείο του Αραφάτ

    Επίσημη επίσκεψη Σαρόν σε Ρωσία

    Το Ισραήλ εκτιμά βαθύτατα τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο Μεσανατολικό, δήλωσε χθες βράδυ ο Αριέλ Σαρόν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα. Σήμερα ο Σαρόν θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, για να εξετάσουν και τον ρόλο του Τελ Αβίβ στις εξελίξεις στο ευαίσθητο τρίγωνο Συρίας-Λιβάνο-Ισραήλ και την κατάσταση στο Ιράκ. Το απόγευμα ο Σαρόν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Κασιάνοφ και αργότερα εντός της ημέρας θα έχει συνομιλία με τον πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιο Β', κατά το πέρας του επίσημου προγράμματος της επίσκεψής του στη Μόσχα.

    Χθες ο Σαρόν συναντήθηκε για περισσότερες από τρεις ώρες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίον συζήτησε με κάθε λεπτομέρεια για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στο Ιράκ. Ο Πούτιν έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμογή της απόφασης 1435 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράκ, η οποία ψηφίσθηκε κατόπιν ρωσικής πρωτοβουλίας, και κατά τη γνώμη του αποτελεί ''μία καλή βάση για την επίλυση όλου του φάσματος των προβλημάτων'' στην περιοχή.

    Επίσης, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του Αραφάτ. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στο Τελ Αβίβ ''αναπτύσσονται με απαράμιλλα θετικό τρόπο παρά την περίπλοκη κατάσταση στη Μέση Ανατολή''.

    Οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στη Ρωσία και στο Ισραήλ έχουν υπερβεί το 1 δισ. δολάρια. Ο Σαρόν από την πλευρά του τόνισε πως, παρά τα προβλήματά της, αντιμετωπίζει τη Ρωσία σαν υπερδύναμη.

    [07] Αιματηρή επίθεση σε λεωφορείο στο Κασμίρ

    1/10/2002 10:58:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Τέσσερα άτομα βρήκαν τον θάνατο σήμερα το πρωί κατά την επίθεση που δέχθηκε λεωφορείο, πιθανότατα από μουσουλμάνους αυτονομιστές αντάρτες στα νότια του ινδικού Κασμίρ, λίγες ώρες μόλις μετά την έναρξη της 3ης και τελευταίας φάσης των τοπικών εκλογών, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Το λεωφορείο, προερχόμενο από το Πεντζάμπ, δέχθηκε τα πυρά των δραστών μόλις έμπαινε στην περιοχή Καθούα, μία από τις τέσσερις περιφέρειες όπου οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες, τόνισε η ίδια πηγή. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Χιρανγκάρ, τόνισε εκπρόσωπος του σώματος.

    Χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στις τέσσερις περιφέρειες προκειμένου να προστατευθεί η εκλογική διαδικασία. Περίπου 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε ανακοινώθηκε το σχέδιο για την πραγματοποίηση των εκλογών. Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τρίτη, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει στις 10 Οκτωβρίου.

    [08] Ινδία: Πολύνεκρη εναέρια σύγκρουση

    1/10/2002 10:37:00 πμ

    Τουλάχιστον 14 άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από την εναέρια σύγκρουση δύο μεταγωγικών αεροσκαφών ''Ιλιούσιν 38'', του ινδικού πολεμικού ναυτικού, στην δυτική Ινδία, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των αρχών. Το τηλεοπτικό δίκτυο ''Aaj Tak'' μετέδωσε ότι το ένα από τα δύο αεροσκάφη κατέπεσε σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή με αποτέλεσμα να θαφτούν στα ερείπια αρκετοί εργάτες. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δύο εργάτες έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα ερείπια και επτά τραυματισμένοι. Στα δύο αεροσκάφη επέβαιναν συνολικά 12 άτομα, που πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

    [09] Αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης του Μουσάουι

    1/10/2002 8:20:00 πμ

    Αναβλήθηκε για άλλη μία φορά η δίκη του Ζακαρίας Μουσάουι, μοναδικού επίσημα κατηγορουμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, μετά από απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή. Η δίκη του 34χρονου Γαλλο-μαροκινού, η οποία επρόκειτο να αρχίσει στις 6 Ιανουαρίου, μετατέθηκε για τις 27 Μαΐου του 2003.

    [10] Κλειστές οι λαϊκές αγορές

    1/10/2002 8:20:00 πμ

    Σε απεργία διαρκείας κατέρχονται από σήμερα οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών αγορών, παρά την ανακοίνωση-διευκρίνιση του υπουργείου Οικονομικών ότι η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών αφορά μόνο όσους εμπορεύονται βιοτεχνικά και βιομηχανικά είδη. Στα διόδια των εθνικών οδών στην Ελευσίνα και το Σχηματάρι, είναι συγκεντρωμένοι απεργοί για να εμποδίσουν την είσοδο φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρουν οπωροκηπευτικά προϊόντα. Η κίνηση των άλλων οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

    Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Θεοδώρου με τους πωλητές και παραγωγούς λαϊκών αγορών, η οποία όμως έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Ο υφυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος, ενώ οι λαϊκές αγορές από σήμερα και για τρεις μέρες θα μείνουν κλειστές και μετά θα επανεξετάσουν τη στάση τους.

    Στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσαν ότι δεν θα απεργήσουν, καθώς είχαν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις την προηγούμενη εβδομάδα.

    Η απεργία, εκτός από την ταλαιπωρία των καταναλωτών, αναμένεται να προκαλέσει και ελλείψεις σε πολλά είδη με συνέπεια νέες ανατιμήσεις στην αγορά που θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εξάλλου, το Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, το παραεμπόριο οπωροκηπευτικών στην Αττική θα ανέρχεται σε 500 δισεκατομμύρια δραχμές το χρόνο. Οι χονδρέμποροι, όπως επίσης και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ζητούν να επεκταθεί το μέτρο των ταμειακών μηχανών για όλους στις λαϊκές αγορές.

    [11] Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

    1/10/2002 8:48:00 πμ

    Η πρώτη του Οκτώβρη είναι από τον ΟΗΕ καθιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα Τρίτης Ηλικίας. Και καθώς οι ηλικιωμένοι καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο του Παγκόσμιου Πληθυσμού, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με το μήνυμά του καλεί τις κυβερνήσεις να συνδέσουν την γήρανση με την Ανάπτυξη και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα δικαιώματα και τους κατάλληλους πόρους για μία αξιοπρεπή διαβίωση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 October 2002 - 8:58:54 UTC