Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο
  • [02] Στην Κακιά Σκάλα σήμερα ο πρωθυπουργός
  • [03] Ανεβάζει τους τόνους ο Καραμανλής
  • [04] Βιάζονται για να προλάβουν το 18μηνο
  • [05] Στην Αθήνα αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [06] Αισιοδοξία Σκανδαλίδη για τις δημοτικές εκλογές
  • [07] Καραμανλής: '' Στείλτε μήνυμα''
  • [08] Συνάντηση Καραμανλή με τον Δήμαρχο Καρδίτσας
  • [09] Οικονομικός έλεγχος σε 116 δήμους
  • [10] Φατάχ: ''Ο αγώνας συνεχίζεται''
  • [11] Πολύνεκρο ναυάγιο στη Γκάμπια
  • [12] Λαθρεμπόριο ουρανίου στη Τουρκία
  • [13] Νέο θεσμικό πλαίσιο για ομαλοποίηση της αγοράς
  • [14] Χωρίς οριστική απόφαση η συνάντηση των ΠΑΕ
  • [15] Τζέρεμι Αιρονς εφ' όλης της ύλης
  • [16] Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη

    [01] Χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο

    28/9/2002 4:48:00 μμ

    Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που από το πρωί πλήττει τη Δυτική και Νότια Ελλάδα και το βράδυ αναμένεται να φτάσει στην Αττική. Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε το μεσημέρι δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Προβλέπει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο την Ηπειρο και τη δυτικη Στερεά, φαινόμενα που σταδιακά θα επεκταθούν σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.Πρόσκαιρη βελτίωση αναμένεται από αργά αύριο το απόγευμα.

    [02] Στην Κακιά Σκάλα σήμερα ο πρωθυπουργός

    28/9/2002 6:26:00 μμ

    Η Ελλάδα αλλάζει πρόσωπο. Πάει μπροστά χάρις στη δουλειά όλων. Είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο. Θέτουμε τέλος στην Κακιά Σκάλα. Σε ένα δύσκολο δρόμο που για αιώνες ταλαιπώρησε τους ταξιδιώτες. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την επίσκεψή του στην Κακιά Σκάλα, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο των έργων που γίνονται στον οδικό και σιδηροδρομικό άξονα. Τον πρωθυπουργό συνόδευαν και ενημέρωσαν οι εποπτεύοντες υπουργοί: ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, Μεταφορών Χρήστος Βερελής. Επίσης παρίστατο ο γραμματέας της ΚΕ ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, που επί υπουργίας του, έγινε η έναρξη του έργου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Ο κ. Σημίτης, αφού επισκέφθηκε δύο σήραγγες μια οδική και μια σιδηροδρομική και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δραστική μείωση του απαιτούμενου χρόνου που θα επιτευχθεί. Επισήμανε ότι μια από τις σήραγγες είναι η πλατύτερη στην Ευρώπη (πλάτος 19 μ.).

    Αναφερόμενος στο έργο υπογράμμισε ότι χάρη σε αυτή την κατασκευή η Ελλάδα διαθέτει σήμερα εμπειρία και τεχνογνωσία και ότι έτσι σήμερα ξεπερνάμε δυσκολίες, ο οποίες ήταν γνωστές από τη μυθολογία. Εδώ, είπε, ο Σκύρων έριχνε στη θάλασσα τους ταξιδιώτες, που δεν του κατέβαλαν τα χρήματα που ζητούσε μέχρι που ο Θησέας έθεσε τέλος σε αυτή την υπόθεση.

    Οσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που το πετυχαίνει μέσα από επενδύσεις, έργα υποδομής και την πρόοδο της τεχνολογίας. Αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, συνέχισε, μας επιτρέπουν σήμερα - μέσα σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία να κρατάμε την πρόοδο της οικονομίας υψηλή να αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τις παγκόσμιες εξελίξεις και να προχωράμε με αισιοδοξία στο στόχο της σύγκλισης με άλλες κοινωνίες και οικονομίες. Ο στόχος αυτός, κατέληξε, δεν είναι ουτοπικός, είναι ρεαλιστικός, θα τον πραγματοποιήσουμε και θα τον ζήσουμε όλοι.

    Από την πλευρά της η κ. Παπανδρέου, μιλώντας για το οδικό έργο, τόνισε την ιδιομορφία του εδάφους, είπε ότι είναι σύνθετο και περίπλοκο, αλλά ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2004, διευκολύνοντας έτσι την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών.

    Ο κ. Βερελής μιλώντας για το έργο στο σιδηροδρομικό άξονα είπε ότι το αποτέλεσμα του θα είναι εντυπωσιακό, αφού η διαδρομή Αθηνών - Κιάτου θα γίνεται σε 58 αντί 115 λεπτά, η Αθηνών - Κορίνθου σε 48 λεπτά. Η ταχύτητα, κατέληξε που θα μπορεί να αναπτύσσει το τρένο από το Θριάσιο μέχρι την Πάτρα θα είναι 200 χιλιόμετρα την ώρα.

    Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς προόδου του έργου, έχει εκτελεστεί το 50% και έχουν απορροφηθεί 142 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε το δυσκολότερο μέρος, που είναι η διάνοιξη και υποστήριξη των σηράγγων, ενώ έχουν κατασκευαστεί τα τεχνικά έργα του κόμβου και του ρέματος της Κινέτας. Το υπόλοιπο μέρος των σηράγγων θα επενδυθεί και θα ακολουθήσει η επιδομή (ράγες - φωτισμός) του σιδηροδρόμου.

    [03] Ανεβάζει τους τόνους ο Καραμανλής

    28/9/2002 4:43:00 μμ

    Κριτική εφ΄όλης της ύλης στην κυβέρνηση άσκησε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής από τα Τρίκαλα κατηγορώντας την για φορολογική επιδρομή, εγκατάλειψη της περιφέρειας και των αγροτών ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα της παιδείας, της υγείας και της γιγάντωσης του δημόσιου τομέα. Ο κ.Καραμανλής ανέφερε ότι έχουν διευρυνθεί οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες και συνέκρινε την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη στον κοινωνικό τομέα με τα όσα γίνονται στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι "οι ρυθμοί ΠΑΣΟΚ είναι συνώνυμοι με την εγκατάλειψη".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα των αγροτών, στην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα με το βαμβάκι, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά και στην ανεργία.

    Το πρωί, ο κ .Καραμανλής επισκέφθηκε οικισμό παλιννοστούντων στην Φαρκαδώνα, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως κάθε φορά πριν τις εκλογές τους υπόσχεται την κατασκευή μόνιμων κατοικιών, και ουδέποτε το πράττει, με στόχο τις ψήφους τους.

    Ο κ.Καραμανλής υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα βοηθήσει πιέζοντας την κυβέρνηση για να τελειώσει το θέμα και πρόσθεσε ''είστε ελεύθεροι να ψηφίσετε ό,τι θέλετε''.

    Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στα Τρίκαλα ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε την ''Δρακότρυπα'' στη σήραγγα εκτροπής του Αχελώου, όπου διαπίστωσε ότι οι εργασίες προχωρούν με αργό ρυθμό.

    Ο κ. Καραμανλής συνεχίζει την περιοδεία του στη Θεσσαλία, με επόμενο σταθμό την Καρδίτσα.

    [04] Βιάζονται για να προλάβουν το 18μηνο

    28/9/2002 1:21:00 μμ

    Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι δικαστικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση της 17 Νοέμβρη για να προλάβουν να αρχίσουν οι δίκες των υποδίκων πριν παρέλθει το 18μηνο και πριν παραγραφούν κάποια εγκλήματα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες στην κατεύθυνση της εξάρθρωσης και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που είχαν αναπτύξει δράση στη χώρα μας.

    Ευργετικός για τις αρχές ο αντιτρομοκρατικός νόμος

    Εκτιμάται ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις, μέχρι το Φεβρουάριο του 2003 θα εκδοθεί το σχετικό παραπεμπτικό και έτσι η δίκη θα αρχίσει την Ανοιξη του νέου έτους, με την ελπίδα ολοκλήρωσης της έως το τέλος του 2003.

    Τον αγώνα δρόμου των δικαστικών αρχών ενισχύει σημαντικά ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος, που με διάταξη του οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες δεν μπορούν να προσβάλουν το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

    Aλλη μια ευεργετική διάταξη παρέχει το δικαίωμα στον υπουργό Δικαιοσύνης να διατάξει την κατά προτεραιότητα εκδίκαση μιας υπόθεσης, αν ο ίδιος κρίνει ότι συντρέχει ειδικός λόγος. Βέβαια δεν είναι μόνο το 18μηνο προφυλάκισης που έχει σημάνει συναγερμό στις δικαστικές αρχές, αλλά και η παραγραφή αδικημάτων μετά την πάροδο είκοσι ετών.

    Στο συγκεκριμένο θέμα καίει η υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού Πλοίαρχου Τζορτζ Τσάντες και του οδηγού του Νίκου Βελούτσου το 1983. Η υπόθεση αυτή παραγράφεται στις 15 Νοεμβρίου του 2003 και μόνο μια αμετάκλητη δικαστική απόφαση μπορεί να μπλοκάρει την παραγραφή της.

    Αιφνίδια επίσκεψη Διώτη

    Εν τω μεταξύ, τις φυλακές Κορυδαλλού επισκέφθηκε χθες ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης.

    Στις ανδρικές φυλακές συναντήθηκε για περίπου μισή ώρα με τη Διοίκηση των Φυλακών και στις γυναικείες παρέμεινε δύο ώρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, συνομίλησε με τον Πάτροκλο Τσελέντη. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι είχε συνομιλία και με τους Νίκο Παπαναστασίου και Κωνσταντίνο Τέλιο.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για νέο κύκλο προανακριτικής διαδικασίας, κατά την οποία διερευνάται η σχέση της 17Ν με άλλες οργανώσεις, κυρίως την 1η Μάη και τον ΕΛΑ.

    [05] Στην Αθήνα αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    28/9/2002 12:57:00 μμ

    Συναντήσεις με την πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας θα έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος που φτάνει αύριο το απόγευμα στην Αθήνα για τετραήμερη επίσκεψη. Ο κ. Βαρθολομαίος αμέσως μετά την άφιξή του αύριο το μεσημέρι θα επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.Χριστόδουλο, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Βαρθολομαίος θα δεχθεί στο ξενοδοχείο όπου θα διαμένει τον αρχηγό της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών κυρίους Παπανδρέου και Μαγκριώτη, θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ενώ θα τελέσει τα εγκαίνια του ιδρύματος Ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

    [06] Αισιοδοξία Σκανδαλίδη για τις δημοτικές εκλογές

    28/9/2002 4:30:00 μμ

    Αισιόδοξος για νίκη του κόμματος του σε πολλές νομαρχίες και δήμους της ελληνικής περιφέρειας κατά τις επικείμενες εκλογές, εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, από την Ξάνθη, όπου παραβρέθηκε στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψήφιου για την νομαρχία του Νομού, Παναγιώτη Σαλτούρου.

    Ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε επίσης ως ένα "πείραμα", τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ για τον τοπικό δήμο. Τα δύο κόμματα στηρίζουν ως κοινό υποψήφιο τον Κώστα Γούναρη, πολιτικό μηχανικό, ο οποίος θεωρείται πετυχημένος επαγγελματίας, ενώ έχει ασχοληθεί και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ και στις εθνικές εκλογές, ο κ. Σκανδαλίδης απέφυγε στην αρχή να απαντήσει, αλλά οι δημοσιογράφοι επέμεναν και τους είπε πως μπορεί αν γίνει κάτι ανάλογο με αυτό που έπραξε ο καγκελάριος Σρέντερ στη Γερμανία με τους οικολόγους, δεν προχώρησε όμως σε περαιτέρω διευκρινήσεις.

    [07] Καραμανλής: '' Στείλτε μήνυμα''

    28/9/2002 3:36:00 μμ

    Δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών ο Πρόεδρος της ΝΔ Κ.Καραμανλής ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής του προς την κυβέρνηση, μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση του υποψήφιου νομάρχη Τρικάλων Ηλία Βλαχογιάννη, τον οποίο υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ.Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθεστωτική και αλλαζονική αντίληψη, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνία δεν υποτάσσεται σε μειοψηφίες που συντηρούν μειωμένες προσδοκίες κι έχουν κάνει πολιτικό και ιδεολογικό δόγμα την κατοχή του κράτους.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα προς την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πολιτικές και εκπέμπουν με αυθεντικό τρόπο πολιτικά μηνύματα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το κόμμα του είναι η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στον τόπο και πως οι υποψήφιοι που υποστηρίζει επελέγησαν με κριτήριο τις ικανότητές, την διεκδικητικότητά τους και την βούλησή τους να αποδώσουν έργο. Θα δώσουν τις τελικές εξετάσεις, είπε, πριν η ΝΔ αναλάβει την κυβέρνηση.

    Ο κ. Καραμανλής τέλος είπε ότι η ΝΔ έχει ως όραμά της, μια κοινωνία συνοχής, συμμετοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

    [08] Συνάντηση Καραμανλή με τον Δήμαρχο Καρδίτσας

    28/9/2002 6:36:00 μμ

    Με τον Δήμαρχο και ξανά υποψήφιο για το αξίωμα του δήμου Καρδίτσας, Χρήστο Τέγο, ο οποίος υποστηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα και τη Νέα Δημοκρατία, συναντήθηκε σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στα πλαίσια της περιοδείας του στη Θεσσαλία. Ο κ. Τέγος, αναφερόμενος στην υποψηφιοτητά του, τόνισε ότι, ''διαψεύστηκαν παταγωδώς όσοι πριν από τέσσερα χρόνια μιλούσαν για ετερόκλητο σχήμα και ευκαιριακές συμμαχίες με ημερομηνία λήξης. Αποδείξαμε πως στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να συναντηθούν πολίτες με διαφορετικές πολιτικές απόψεις, χωρίς κομματικές παρωπίδες".

    Ο κ. Καραμανλής, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής, ούτε ''γες μεν'' και δήλωσε υπερήφανος γιατί η απόφαση για συνεργασία πριν από τέσσερα χρόνια απέδωσε καρπούς προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Επανέλαβε ότι οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών θα πρέπει να έχουν φωνή, να ενδιαφέρονται και να παλεύουν για τον τόπο τους, να είναι μαχητικοί και διεκδικητικοί.

    Το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση του υποψηφίου νομάρχη Βασίλη Αναγνωστόπουλου, που υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία και είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 1998.

    [09] Οικονομικός έλεγχος σε 116 δήμους

    28/9/2002 4:46:00 μμ

    Με απόφαση της επιτροπής Προγραμματισμού και παρακολούθησης ελέγχων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά τη διεξαγωγή των προσεχών νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, θα διενεργηθεί έλεγχος του οικονομικού έτους 2000, σε 116 δήμους της χώρας και σε μία κοινότητα. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν συνεπάγεται την απόδοση μομφής για ύπαρξη ατασθαλιών στους εν λόγω δήμους, καθώς θα ακολουθήσουν αργότερα και άλλοι έλεγχοι σε άλλους δήμους της χώρας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφασή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα διενεργηθεί επιτόπιος δειγματοληπτικός έλεγχος των λογαριασμών του οικονομικού έτους 2000 στους εξής δήμους, που δεν υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο των δαπανών τους:

    Στην Αττική: Παπάγου, Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Κερατσινίου, Αχαρνών, Ψυχικού, Ν. Ψυχικού, Μοσχάτου, Βύρωνα, Ν. Σμύρνης, Πετρούπολης, Μελισσίων, Αγ. Στεφάνου, Δροσιάς, Αιγάλεω, Βάρης, Ηρακλείου, Ζωγράφου, Δραπετσώνας, Π. Φαλήρου, Ν. Χαλκηδόνος, Χαλανδρίου, Γέρακα, Ελληνικού, Γλυφάδας, Γαλατσίου, Βούλας, Μεταμόρφωσης, Νίκαιας, Αγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, Παλλήνης, Ν. Ιωνίας, Βουλιαγμένης, Ασπροπύργου, Σπάτων-Λούτσας, Φυλής και κοινότητα Πεντέλης.

    Εκτός Αττικής: Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ναυπλίου, Λέρνας, Τρίπολης, Λεβιδίου, Αρταίων, Πέτα, Πατρέων, Ρίου, Λεβαδέων, Οινοφύτων, Γρεβενών, Δράμας, Ρόδου, Ιαλυσσού, Αλεξανδρούπολης, Χαλκιδέων, Ερέτριας, Καρπενησίου, Ζακυνθίων, Πύργου, Αμαλιάδος, Βέροιας, Απ. Παύλου, Ηρακλείου, Αχαρνών, Ηγουμενίτσας, Καλαμαριάς, Μίκρας, Αμπελοκήπων, Νεάπολης, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Ιωαννίνων, Ανατολλής, Καβάλας, Ελευθερών, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κερκυραίων, Αχιλείων, Αργοστολίου, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίων, Άσσου-Λεχαίου, Ερμούπολης, Σπάρτης, Λάρισας, Αμπελώνος, Αγ. Νικολάου, Μυτιλήνης, Ευεργέτουλα, Λευκάδας, Βόλου, Καλαμάτας, Μεσσήνης, Ξάνθης, Έδεσσας, Κατερίνης, Παραλίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Αρκαδίου, Κομοτηνής, Βαθέος, Σερρών, Νέας Ζίχνης, Τρικκαίων, Λαμιέων, Λειανοκλαδίου, Φλώρινας, Άμφισσας, Ιτέας, Πολυγύρου, Χανίων, Ακρωτηρίου, Χίου.

    [10] Φατάχ: ''Ο αγώνας συνεχίζεται''

    28/9/2002 5:18:00 μμ

    Μαζικές διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια, με τουλάχιστον δύο νεκρούς, σημάδεψαν τις εκδηλώσεις στα παλαιστινιακά εδάφη για τη συμπλήρωση δυο χρόνων από την ένοπλη εξέγερση τους εναντίον του Ισραήλ. Ο ηγέτης των παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, που παραμένει αποκλεισμένος από τον ισραηλινό στρατό στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, με τηλεφωνικό του μήνυμα υποσχέθηκε στους ομοεθνείς του να συνεχίσει τον αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που θα έχει πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

    Δυναμικές διαδηλώσεις για την Ιντιφάντα

    Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν χθες το βράδυ, όπου στη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ σημειώθηκαν συγκρούσεις. Ανάλογα επεισόδια ξέσπασαν σήμερα και τη Γάζα, ενώ εκδηλώσεις γίνονται επίσης στη Βηρυτό και σε όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου.

    Στη Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σήμερα το πρωί δύο νεαρούς Παλαιστίνιους σε χωριστά περιστατικά. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες που στρατοπεδεύουν κοντά στην πόλη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πυροβόλησαν στο στήθος και σκότωσαν τον 26χρονο Σάμι Αμπντελ Ααλ.

    Λίγες ώρες αργότερα ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 19χρονο Μοχάμεντ Αμπου Αγουα στη διάρκεια διαδήλωσης νότια της πόλης της Γάζας στην Νετζαρίμ.

    Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και στη Δυτική Οχθη, όπου πολλοί Παλαιστίνιοι κατέβηκαν στους δρόμους αψηφώντας τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που έχουν επιβληθεί από το Ισραήλ.

    Επαφές Ισραήλ-Ουάσιγκτον για εξεύρεση λύσης

    Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιμένει στην αποφασή του να άρει το Ισραήλ τη πολιορκία του αρχηγείου του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ωστόσο ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν έστειλε στην Ουάσιγκτον τον επικεφαλής του γραφείου του στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει το θέμα αυτό με τη σύμβουλο του προέδρου Μπους σε θέματα ασφάλειας Κοντολίζα Ράϊς.

    Ο ισραηλινός αξιωματούχος σκοπεύει να επαναλάβει στην κα Ράϊς ότι η πολιορκία του αρχηγείου του Αραφάτ στη Ραμάλα θα αρθεί μόλις βρεθεί λύση στο ζήτημα των καταζητούμενων από το Ισραήλ παλαιστινίων που έχουν καταφύγει εκεί, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση Σαρόν μπορεί να συναινέσει υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι περίπου 20 παλαιστίνιοι να συλληφθούν με ένταλμα και να κριθούν στη συνέχεια από την παλαιστινιακή Δικαιοσύνη στη Δυτική Όχθη.

    Χθες η Ουάσιγκτον, καταδίκασε τη προσπάθεια του Ισραήλ να σκοτώσει με πύραυλο τον παλαιστίνιο μαχητή της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέϊφ στη Γάζα, λέγοντας ότι η ενέργεια αυτή έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πολλών πολιτών και πυροδότησε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δυο πλευρών

    [11] Πολύνεκρο ναυάγιο στη Γκάμπια

    28/9/2002 12:07:00 μμ

    Τουλάχιστον 88 είναι οι νεκροί από το ναυάγιο σενεγαλέζικου πλοίου στα ανοιχτά της Γκάμπια, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς αγνοείται η τύχη 670 ακόμα επιβατών. Σύμφωνα με τις αρχές, το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Καζαμάνς-Ντακάρ είχε 796 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένου αδιευκρίνιστου αριθμού ξένων, μεταξύ των οποίων και Ευρωπαίοι. Οι αρχές της Σενεγάλης και της Γκάμπια ανακοίνωσαν πάντως ότι οι επιχειρήσεις για την εξεύρεση επιζώντων συνεχίζονται στην τοποθεσία του ναυαγίου

    [12] Λαθρεμπόριο ουρανίου στη Τουρκία

    28/9/2002 3:56:00 μμ

    Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη των βρετανικών στοιχείων για το γειτονικό στην Τουρκία Ιράκ ότι προσπαθεί να προμηθευτεί ουράνιο για να προωθήσει πρόγραμμα πυρηνικών εξοπλισμών, Τούρκοι χωροφύλακες στη Σαλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας συνέλαβαν δύο ομοεθνείς τους για λαθρεμπόριο σχάσιμου υλικού. Οι λαθρέμποροι είχαν κρύψει στο αυτοκίνητο τους δεκαπέντε κιλά ουρανίου και υπολόγιζαν να το πουλήσουν γύρω στα πέντε εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, το ουράνιο του οποίου ο τύπος δεν έγινε γνωστός, προερχόταν από μία πρώην σοβιετική δημοκρατία.

    [13] Νέο θεσμικό πλαίσιο για ομαλοποίηση της αγοράς

    28/9/2002 7:28:00 μμ

    Τη συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων προκειμένου να επεξεργαστούν τις προτάσεις για τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην αγορά, αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης όπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος. "Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες ώστε από κει και πέρα να αντιμετωπιστεί η αγορά με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προκύψει μέσα από την επιτροπή", σημείωσε ο κ.Τσοχατζόπουλος ο οποίος εκτίμησε ότι μετά από τις επαφές που είχε με παραγωγούς λαϊκών αγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η αγορά βαίνει προς την ομαλοποίηση και θα ανασταλούν οι κινητοποιήσεις που είχουν προγραμματισθεί, για την επόμενη Τρίτη.

    Σύμφωνα άλλωστε με τον υπουργό, οι ανωμαλίες στην αγορά προέρχονται από την έλλειψη θεσμικού πλαισίου που απαιτείται για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας Ευρωπαϊκού τύπου αγοράς.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε επίσης την εξασφάλιση μιας νέας επένδυσης στη Δράμα με τη συμμετοχή Δανικής και Ελληνικής εταιρίας. Πρόκειται για επένδυση ύψους 40 δισεκατομμυρίων δραχμών που θα εξασφαλίζει τηλεθέρμανση στους κατοίκους της Δράμας και της Καβάλας όπως και ηλεκτρική ενέργεια με τη χρήση φυσικού αερίου.

    [14] Χωρίς οριστική απόφαση η συνάντηση των ΠΑΕ

    28/9/2002 7:03:00 μμ

    Αποφασισμένες να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα είναι οι ΠΑΕ Α΄, Β΄ και Γ΄ εθνικής, οι οποίες δεν έχουν τηλεοπτική στέγη, μετά την αναστολή της λειτουργίας του ALPHA Digital. Στη σημερινή άτυπη συνάντησή τους, που έγινε σε ξενοδοχείο της Αθήνας και κράτησε περίπου 6 ώρες, δεν κατέληξαν σε κάποια οριστική απόφαση, αλλά εξέδωσαν ανακοίνωση, την οποία διάβασε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης.

    Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για μια ενωτική-επιχειρηματική αναπτυξιακή πρόταση προς τις υπόλοιπες ΠΑΕ (αυτές που έχουν εκχωρήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματά τους στη NETMED), ώστε να πάψει η μονοπωλιακή εκμετάλλευση των ΠΑΕ. Την πρόταση αυτή θα υποβάλλουν στη Γ.Σ. της ΕΠΑΕ, που θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου.

    Παράλληλα, η "γραμμή" των "άστεγων" ΠΑΕ θα είναι να αντιμετωπίσουν μαζί με τις υπόλοιπες, μέσω δικαστικής οδού, τις συμβάσεις (τις οποίες χαρακτηρίζουν καταγγελθείσες και ανεκτέλεστες) με ALPHA Digital και τη NETMED. Και βέβαια πολλά ερωτηματικά προκαλεί η αναφορά στη NETMED, καθώς οι υπόλοιπες ΠΑΕ έχουν συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στο συνδρομητικό δίκτυο.

    Ακόμη, οι ΠΑΕ αποφάσισαν να τηρήσουν σιγή ιχθύος (απαγόρευση δηλώσεων) μέχρι τη γενική συνέλευση της 23ης Οκτωβρίου, ενώ προειδοποιούν με συνέχιση της αναστολής του πρωταθλήματος: "Σε περίπτωση μη αποδοχής της δίκαιης πρότασής μας, θα εισηγηθούμε την περαιτέρω μετάθεση των εθνικών πρωταθλημάτων και μετά τις 27 Οκτωβρίου και την αναστολή στις πάσης φύσεως πληρωμές", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση κι αυτό μεταφράζεται σε αναγκαστική συμπόρευση των ποδοσφαιριστών με τις θέσεις των ΠΑΕ.

    Στη σημερινή συνάντηση εκπροσωπήθηκαν 15 ΠΑΕ. Συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο ΠΑΣ Γιάννενα, ο Πανιώνιος, η Παναχαϊκη, η Ξάνθη και η Προοδευτική, ο Πανσερραϊκός, ο Απόλλων Καλαμαριάς, ο Εθνικός Αστέρας, ο Ατρόμητος Αθηνών, ο Φωστήρας, ο Παναιγιάλειος, και η Μαρκό.

    [15] Τζέρεμι Αιρονς εφ' όλης της ύλης

    28/9/2002 5:57:00 μμ

    Ο Τζέρεμι Αιρονς εκτός από καλός ηθοποιός είναι και ένας ευαισθητοποιημένος πολίτης που θεωρεί ότι πρέπει κανείς τη φήμη του να την χρησιμοποιεί για καλό σκοπό. Για παράδειγμα, δηλώνει ευθέως πως η ''αμερικανική πρωτοβουλία για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ, είναι ένα λάθος''. Εκφράζει την ανησυχία του επειδή όπως φαίνεται, ''κύριο μέλημα του Τζόρτζ Μπους είναι να ευχαριστεί τους ψηφοφόρους του, ενώ του Τόνι Μπλέρ να διατηρεί καλές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο''. Οσο για τον αμερικανικό λαό ''αυτοί δεν έχουν βαθιά κατανόηση των προβλημάτων των άλλων λαών'', επιμένει ο Τζέρεμι Αιρονς, απόλυτα Ευρωπαίος στη συνείδηση και στην τέχνη του παρά την πληθώρα συμμετοχών του σε χολιγουντιανές παραγωγές.

    Το ''Το καρναβάλι των ζώων'' εναντίον του AIDS

    Αυτά και άλλα πολλά δήλωσε σήμερα από την Αθήνα όπου βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο, διακόπτοντας για λίγο τις πρόβες που κάνει στο Μαυροβούνι, προκειμένου να υποδυθεί αύριο Κυριακή, στο Ηρώδειο τον αφηγητή στη μουσική παράσταση ''Το καρναβάλι των ζώων'', τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στα παιδιά της Αφρικής που πάσχουν από AIDS.

    Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, του οποίου τα στοιχεία αναφέρουν ότι το AIDS είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Αφρική και σκοτώνει δέκα φορές περισσότερο από ό,τι ο πόλεμος.

    Το κείμενο που θα αφηγηθεί ο Τζέρεμι Αιρονς είναι του Αμερικανού επιθεωρησιογράφου Ογκτεν Νας και έχουν προστεθεί κείμενα Αριστοφάνη, Καβάφη, Ζαχ, Παπαντωνίου και Διον. Σολωμού.

    Μαζί με τη μουσική του Καμιγ Σαιν Σανς το αποτέλεσμα είναι ένα μουσικό παιχνίδι στη σκηνή, όπου εκτός από τον αφηγητή ανεβαίνουν και επτά Ελληνες ηθοποιοί.

    ''Το καρναβάλι των ζώων'' είχε ανεβάσει πριν 20 χρόνια για πρώτη φορά ο Αιρονς με την Γκλεν Γκλοουζ στη Νέα Υόρκη.

    Οσο για την ταινία που γυρίζει στο Μαυροβούνι πρόκειται για μια σερβο-ιταλο-μαυροβούνια παραγωγή, με θέμα το συσχετισμό ζωής ενός δυτικού μεσήλικα στρατιωτικού του ΟΗΕ (Τζέρεμι Αιρονς) με τη ζωή μιας νεαρής Σέρβας, μετά το τέλος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες διάσημος ηθοποιός παραβρέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας του Τζεφερέλι ''Callas for ever", στην οποία πρωταγωνιστεί δίπλα στην Φανί Αρντάν.

    [16] Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη

    28/9/2002 5:39:00 μμ

    Δεκατέσσερα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά προγράμματα, που βραβεύτηκαν φέτος από την CIRCOM, προβάλλονται σήμερα και αύριο στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Τηλεόρασης, που διοργανώνεται από την ΕΡΤ-3. Οπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ-3 Δημήτρης Κατσαντώνης, ο θεσμός δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια για να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Κατσαντώνης αναφέρθηκε και στους τρεις στόχους της ΕΡΤ3 που είναι, να γίνει πόλος έλξης σημαντικών πνευματικών ανθρώπων, να γίνει παραγωγός γεγονότων και να εμψυχώσει τους νέους παραγωγούς και καλλιτέχνες.

    Τέλος, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται για τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου του 2003, η διοργάνωση Φεστιβάλ Video Art σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 28 September 2002 - 16:55:06 UTC