Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα μέλη της ''17Ν'' στο στάχαστρο της ΕΛ.ΑΣ.
  • [02] Ικανοποίηση ελληνικής κυβέρνησης για αποτελέσματα στη Γερμανία
  • [03] Παπανδρέου - ντε Σότο για το Κυπριακό
  • [04] Συγχαρητήρια Σρέντερ στον Κώστα Σημίτη
  • [05] Καταδικαστική απόφαση για δύο μαιευτήρες
  • [06] Πλημμύρησε ο νομός Ιωαννίων
  • [07] Στον Στεφανόπουλο ο Αλαβάνος για συμβασιούχους
  • [08] Τούρκος κατηγορείται για κατασκοπεία
  • [09] Συμφωνούν Παπαντωνίου-Έβερτ
  • [10] Τρίτη ημέρα κατάληψης της Πρυτανείας του ΑΠΘ
  • [11] Επίσκεψη Παπουτσή στο 5ο Λύκειο Εξαρχείων
  • [12] Χ. Πρωτόπαπας περί δημοτικών εκλογών
  • [13] Η Ν.Δ στέλνει. . . μήνυμα πολιτικό στις εκλογές
  • [14] Α. Τσοχατζόπουλος: δημοτικές εκλογές χωρίς χρώμα
  • [15] Στηρίζει την ''Αθήνα Αύριο'' ο Δ. Αβραμόπουλος
  • [16] To ψηφοδέλτιο του συνδυασμού ''Υπερνομαρχία Πολιτών''
  • [17] Η προεκλογική κίνηση των υποψηφίων σήμερα
  • [18] Ζητούν ικανοποίηση για το πριμ παραγωγικότητας
  • [19] Διαβουλεύσεις για νέα κυβέρνηση στη Γερμανία
  • [20] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κασμίρ
  • [21] Ο Εγκέλαδος επισκέφτηκε την Αγγλία!
  • [22] Τουρκία: Κάλεσμα για εξέγερση κατά της διαφθοράς
  • [23] Πρόσθετη αποζημίωση για το βαμβάκι ζητά ο Δρυς
  • [24] Ρυθμίσεις για τα εταιρικά ομόλογα
  • [25] Οχι στην παραχώρηση πλοίων στο Λιμενικό
  • [26] Αυξήσεις στις συντάξεις δημοσίου
  • [27] Έτοιμος για το 2 στα 2 ο Ολυμπιακός
  • [28] Πρώτη νίκη για ΠΑΟ
  • [29] ''Rigoletto'' στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

    [01] Νέα μέλη της ''17Ν'' στο στάχαστρο της ΕΛ.ΑΣ.

    23/9/2002 6:49:00 μμ

    Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και άλλων μελών της "17Ν", που πιθανότατα είχαν περιφερειακό ρόλο, συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταθέσεις, οι δράστες της ληστείας στο υποκατάστημα της Εθνικής στα Πετράλωνα, το 1984 φαίνεται να είχαν συνεργό μέσα στην τράπεζα. Παράπονα για τις συνθήκες κράτησής της εκφράζει η Σωτηροπούλου, η οποία θα υποβληθεί σε εξέταση DNA μαζί με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Το Συμβούλιο Εφετών έδωσε στη δημοσιότητα το βούλευμα που την έκρινε προφυλακιστέα.

    Νέα στοιχεία για την ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα

    Συνεχίζονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών προκειμένου να εξακριβώσουν πλήρως τα στοιχεία και άλλων ατόμων, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες δρούσαν περιφερειακά στην "17Ν".

    Οι Αρχές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε επτά ύποπτους για τους οποίους συλλέγουν στοιχεία σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέες συλλήψεις αναμένονται προς τα τέλη Οκτωβρίου και δεν αποκλείεται να σχετίζονται και με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η 1η Μάη και ο ΕΛΑ.

    Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα των Πετραλώνων, τα Χριστούγεννα του 1984, στην οποία είχε δολοφονηθεί εν ψυχρώ ο Σπύρος Μάτης.

    Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο τότε ταμίας Γιώργος Κάσσιος, οι δράστες πρέπει να γνώριζαν πολύ καλά τους εσωτερικούς χώρους, καθώς ήξεραν πριν καν μπουν στην τράπεζα που βρισκόταν το κλειδί με το οποίο θα άνοιγαν το χρηματοκιβώτιο.

    Ένα άλλο στοιχείο που ενισχύει το ενδεχόμενο εσωτερικής συνεργασίας είναι και το γεγονός ότι οι ληστές κατευθύνθηκαν με "κλειστά μάτια" προς το χρηματοκιβώτιο, που ήταν κρυμμένο πίσω από τα φύλλα ντουλάπας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, και πάλι στο χειρουργείο του Ευαγγελισμού αναμένεται να οδηγηθεί σε δύο εβδομάδες ο Σάββας Ξηρός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα κάταγμα στον πήχυ του δεξιού του χεριού. Είναι ακριβώς το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί ο προσωρινός μεταλλικός νάρθηκας, ο οποίος αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της τρίωρης παραμονής του στον Ευαγγελισμό την περασμένη Παρασκευή.

    Σωτηροπούλου: ''Δεν ήξερα τίποτα για τη γιάφκα της Δαμάρεως''

    Τη διενέργεια γραφολογικής εξέτασης προκειμένου να συγκριθούν χειρόγραφα που βρέθηκαν στις δυο γιάφκες της ''17Ν'', με χειρόγραφα που συνέταξε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος στη φυλακή, σχετικά με διάφορα αιτήματά του, διέταξε ο εφέτης - ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος.

    Ο κ. Ζερβομπεάκος, παράλληλα, έχει καλέσει αύριο το μεσημέρι σε κατάθεση τον πρώην υπουργό Ιωάννη Παλαιοκρασσά σε βάρος της οποίου η 17Ν είχε εκτοξεύσει ρουκέτα στις 14 Ιουλίου 1992 με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο περαστικός από το σημείο Θάνος Αξαρλιάν.

    Μετά τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και το Θεολόγο Ψαραδέλλη, που διαμαρτυρήθηκαν τα τελευταία 24ωρα για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού ήρθε η σειρά της Αγγελικής Σωτηροπούλου να εκφράσει παράπονα. Η σύντροφος του Κουφοντίνα διαμαρτύρεται για τον προαυλισμό της όπου δεν έχει τη συντροφιά έστω και ενός ακόμη συγκρατούμενου.

    Την ίδια ώρα, επεκτείνεται και στην Αγγλική Σωτηροπούλου η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για λήψη βιολογικού υλικού από τους κατηγορουμένους στην υπόθεση της ''17Ν'', προκειμένου να διενεργηθεί εξέταση DNA.

    Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που έκρινε προφυλακιστέα την Αγγελική Σωτηροπούλου, μετά την διαφωνία που είχε προκύψει για το θέμα της προσωρινής της κράτησης, ανάμεσα στον ανακριτή και στον Εισαγγελέα.

    Στο βούλευμα αναφέρεται ότι το παλαμικό αποτύπωμα που εντοπίστηκε στο διαμέρισμα της οδού Δαμάρεως είναι ουσιαστικό στοιχείο, το οποίο καταδεικνύει γνώση αλλά και επαφή της κατηγορουμένης με τη ''17Ν''. Έτσι, η Σωτηροπούλου κρίθηκε προφυλακιστέα, καθώς θεωρήθηκε ύποπτη φυγής και επικίνδυνη για την διάπραξη νέων αδικημάτων.

    Όπως υποστήριξε η σύντροφος του Κουφουντίνα, ενώπιον του ανακριτή, το παλαμικό της αποτύπωμα εντοπίστηκε στο χώρο, καθώς πριν από ενάμισι χρόνο είχε μεταβεί τυχαία στο επίμαχο διαμέρισμα.

    Η Σωτηροπούλου τόνισε ότι ο σύντροφός της της είπε ότι το συγκεκριμένο σπίτι, το οποίο ήταν άδειο, ανήκε σε κάποιον πελάτη του, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό και του είχε δώσει τα κλειδιά, προκειμένου να αφήσει εκεί κάποια πράγματα.

    Δεν θα δει τους κατηγορούμενους ο Ντε Βιλιέ

    Τις φυλακές επισκέφθηκε για μια ακόμη φορά ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων και ιστοριών κατασκοπείας Ζεράρ Ντε Βιλιέ, ο οποίος ετοιμάζεται να γράψει βιβλίο για τη "17Ν". Ο Ντε Βιλιέ συναντήθηκε με τη διευθύντρια της γυναικείας πτέρυγας των φυλακών αλλά και με τον διευθυντή των δικαστικών φυλακών κ. Αθανασόπουλο.

    Το αίτημα του να συναντηθεί με τους κρατούμενους που κατηγορούνται για συμμετοχή στη 17Ν, δεν ικανοποιήθηκε. Λαμβάνοντας έτσι την απάντηση ότι είναι σχεδόν αδύνατον να δει από κοντά το Σάββα Ξηρό, το Δημήτρη Κουφοντίνα, ή Αλέξανδρο Γιωτόπουλο έφυγε άπρακτος και απογοητευμένος από τον Κορυδαλλό.

    Πάντως στο χώρο έξω από τις φυλακές συναντήθηκε για μια ακόμη φορά με τους γονείς των αδελφών Ξηρού αλλά και την Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ.

    Την ίδια ώρα, το συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού γνωστοποίησε στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ότι μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα δια αλληλογραφίας σε Γαλλικό πανεπιστήμιο.

    [02] Ικανοποίηση ελληνικής κυβέρνησης για αποτελέσματα στη Γερμανία

    23/9/2002 5:03:00 μμ

    Την ικανοποίησή της εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη Γερμανία. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από την Κοπεγχάγη όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι η νίκη των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων αποτελεί εγγύηση για ''μία πορεία της Ευρώπης σύμφωνη με τις αντιλήψεις και τις επιδιώξεις μας''. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε το μεσημέρι, πως ''το πρώτο και κύριο μήνυμα της κάλπης στη Γερμανία, είναι ότι (όπως απεδείχθη και στη Σουηδία) δεν έχουμε συντηρητική παλινόρθωση''. Ως προς τη συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων, ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε πως αυτή είναι θετική για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, για τη διεύρυνση και για το κοινωνικό χαρακτήρα της ΕΕ.

    Ενισχύει την ελληνική προεδρία

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να συνεργάζεται με το σημερινό υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος, όπως σημείωσε, ''πέρα από συνάδελφος και προσωπικός φίλος είναι και φίλος της Ελλάδας και πέτυχε και μια προσωπική επιτυχία στις χθεσινές εκλογές''. Σε ερώτηση για το πώς επηρεάζει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο υπουργός είπε ότι ''όσο προχωράει η οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης, οι πολιτικές εξελίξεις σε μία χώρα επηρεάζουν και τις άλλες χώρες της Ενωσης". Και τόνισε ότι η επανεκλογή δυο κεντροαριστερών συνασπισμών -πρώτα στη Σουηδία και χθες στη Γερμανία- ''ενισχύει τη δυνατότητά μας και ως Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ να προωθήσουμε ορισμένα ζητήματα που θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας για τις κεντροαριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη''.

    Η νίκη Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων στη Γερμανία δείχνει οριστικά το σταμάτημα της τάσης που είχε παρουσιαστεί τον προηγούμενο χρόνο για άνοδο συντηρητικών και δεξιών σχημάτων στην εξουσία στην Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Φαίνεται, πρόσθεσε, ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα συντηρητικά σχήματα διακυβέρνησης στις ευρωπαϊκές χώρες, τελικά ασκούν την επιρροή τους στους πολίτες, που συνειδητοποιούν ότι η δημοκρατία, η πρόοδος, η κοινωνική συνοχή είναι κρίσιμα στοιχεία στη σύγχρονη εποχή.

    Ελπιδοφόρο χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών το οποίο, όπως είπε, βάζει φραγμό στην συντηρητική αναδίπλωση στην Ευρώπη.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι στην πολιτική κερδίζει όποιος επιμένει και έχει ξεκάθαρες θέσεις. Οι κυβερνήσεις και τα κυβερνητικά προγράμματα κρίνονται υπέρ αυτών που παίρνουν θέση και δίνουν λύσεις σε δύσκολες στιγμές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Αποδοκιμασία της πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών

    Η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών είπε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ είδε να χάνει σημαντικά την ισχύ του το κόμμα του, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος νικητής είναι ο ηγέτης των Πρασίνων Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος επιβραβεύτηκε για την εξωτερική του πολιτική. Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι ο Γερμανός καγκελάριος θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στα οικονομικά ζητήματα και στα θέματα της ανεργίας κάτι που όπως προβλέπουν πολλοί στη ΝΔ θα επηρεάσει και την πολιτική της ΕΕ.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι το αποτέλεσμα είναι μία ουσιαστική αποδοκιμασία της πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών.

    Μεγάλο μέρος της ανάκαμψης των Σοσιαλδημοκρατών οφείλεται στο θέμα των πλημμύρων και την αντίθεση του Σρέντερ σε μια αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ, δήλωσαν στη ΝΕΤ 105,8 από το ΣΥΝ ο Πέτρος Κουναλάκης και ο Αλέκος Αλαβάνος.

    [03] Παπανδρέου - ντε Σότο για το Κυπριακό

    23/9/2002 1:56:00 μμ

    Τις ελληνικές θέσεις και απόψεις για το Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου αλλά και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ του ΟΗΕ. Ο Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος περιοδεύει εκ νέου στο τρίγωνο Αθηνας-Λευκωσίας-Αγκυρας ενόψει της νέας συνάντησης του Κόφι Αναν με τους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς στις 3 και 4 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσες τις συζητήσεις που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι ο κ. ντε Σότο καταβάλει εντατικές προσπάθειες για τη διευθέτηση του Κυπριακού, ενώ υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια ευκαιρία για την επίλυση του. Επίσης, κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Αισιόδοξος ο γγ του ΟΗΕ

    Ο Αλβαρο ντε Σότο από την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δεν επετεύχθη ο στόχος της εξεύρεσης μιας λύσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα, αναγνώρισε ότι τα δύο μέρη δεν κατόρθωσαν να εκπληρώσουν αυτό το στόχο και να φθάσουν σε μια διευθέτηση.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι όλα έχουν χαθεί", επισημαίνοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα επίτευξης λύσης. "Μεταξύ των δυο πλευρών εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες διαφορές, αλλά η πεποίθηση του γ.γ είναι ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση", τόνισε χαρακτηριστικά ο ντε Σότο.

    Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το σχέδιο που επέδωσε ο Ντενκτάς στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο εκπρόσωπος του γ.γ του ΟΗΕ επανέλαβε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να γίνονται δηλώσεις για ζητήματα που τίθενται σε κάθε φάση της διαδικασίας.

    Ο Αλβαρο ντε Σότο θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις με τους Τούρκους αξιωματούχους.

    [04] Συγχαρητήρια Σρέντερ στον Κώστα Σημίτη

    Πηγή: ΝΕΤ 23/9/2002 5:54:00 μμ

    Το εγκώμιο του Κώστα Σημίτη έπλεξε σήμερα ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ για το ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, αλλά και προσωπικά ο Ελληνας πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Σρέντερ, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου απάντησε σε σχετική ερώτηση του παλαίμαχου δημοσιογράφου Βάσου Μαθιόπουλου.

    Ο Σρέντερ χαρακτήρισε την ερώτηση ''ρητορική'' τονίζοντας ότι η Ελλάδα, παρά το ότι είναι μία μικρή χώρα, διαδραματίζει έναν θετικό ρόλο όχι μόνο στην περιοχή της Βαλκανικής αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.

    ''Η Γερμανία -είπε- εκτιμά βαθιά το ρόλο της Ελλάδας υπό την ηγεσία του φίλου μου Κώστα Σημίτη, του οποίου η φωνή είναι εξαιρετικά σημαντική μέσα στον κύκλο των ευρωπαίων συναδέλφων''.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε εκφράσει από την Κοπεγχάγη την ικανοποίησή του για τη νίκη του SPD και των Πρασίνων στις εκλογές ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διατύπωσε το απόγευμα και τηλεφωνικά τα συγχαρητήριά του τόσο προς τον Σρέντερ όσο και προς τον Φίσερ.

    [05] Καταδικαστική απόφαση για δύο μαιευτήρες

    23/9/2002 7:18:00 μμ

    Ποινή φυλάκισης 30 μηνών, στους Εμμανουήλ Καπετανάκη μαιευτήρα και Σπύρο Μελά χειρουργό-μαιευτήρα, επέβαλε σήμερα το Α' τριμελές πλημμελειοδικείο, για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια σε βάρος της 38χρονης καθηγήτριας Σπυριδούλας Μπόλη. Το δικαστήριο έκανε δεκτή με την απόφασή του, την πρόταση του εισαγγελέα έδρας που ζήτησε την ενοχή την δυο γιατρών κρίνοντας ότι δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα και δεν επέβλεψαν ως όφειλαν την ασθενή.

    Η Μπόλη εισήχθη στις 11 Δεκεμβριου 1997 στο νοσοκομείο ''Υγεία'', προκειμένου να υποβληθεί σε διαγνωστική λαπαροσκόπηση. Αμέσως μετά την επέμβαση η ασθενής παρουσίασε πνευμονικό και εν συνεχεία εγκεφαλικό οίδημα, λόγω υπερβολικής συσσώρευσης νερού στο αίμα της, με αποτέλεσμα να καταστεί κλινικά νεκρή.

    Οι συγγενείς της 38χρονης κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι για την κατάστασή της ενημερώθηκαν από άλλο γιατρό που κάλεσαν να την εξετάσει αφού επί έξι μέρες οι κατηγορούμενοι τους διαβεβαίωναν ότι όλα πήγαιναν καλά.

    Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους ότι έπραξαν ό,τι ήταν απαραίτητο για την ασθενή και ότι τα οιδήματα που υπέστη δεν ήταν απόρροια της επέμβασης.

    [06] Πλημμύρησε ο νομός Ιωαννίων

    23/9/2002 7:11:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Τρίωρη ισχυρή καταιγίδα έπληξε το νομό Ιωαννίνων λίγο πριν το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, από υπερχείλιση χειμάρων και ρεμάτων στις περιοχές Κόνιτσας, Πωγωνίου και Μαστοροχωρίων. Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί και σε μεγάλα τμήματα της εθνικής οδού Ιωαννίνων - Κοζάνης και Ιωαννίνων - Κόνιτσας, καθώς και των επαρχιακών δρόμων από κατολισθήσεις και καθιζίσεις. Εχει διακοπεί τέλος η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδο Μπουραζανίου - Μολυβδοσκέπαστου, αλλά και στο χωριό Δρυμάδες κοντά στη γέφυρα Κρεμαστής, καθώς και στη διασταύρωση κοντά στο εργοστάσιο Μεταλλουργικής.

    Προβλήματα και στη Κέρκυρα

    Eντονες βροχόπτωσεις εκδηλώθηκαν σήμερα το μεσημέρι και στο νησί της Κέρκυρας. Δυνατός άνεμος, δυνατή βροχή αλλά και χαλάζι δημιούργησαν αρκετά προβλήματα σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νησιού αλλά και διακοπή της ηλεκτροδότησης. Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε πολλές κλήσεις από πολίτες, για πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια, ενώ λόγω του δυνατού ανέμου έσπασαν δέντρα και δημιούργησαν προβλήματα στην κυκλοφορία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο πτήσεις τσάρτερ από την Αγγλία προς το αεροδρόμιο της Κέρκυρας αναγκάστηκαν να σταματήσουν σε αεροδρόμια της Ιταλίας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν στο νησί.

    Αυτή την ώρα τα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε ύφεση.

    Ρύθμιση χρεών για τους πλημμυροπαθείς της Αττικής

    Σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το δημόσιο, οι πλημμυροπαθείς της Αττικής.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στις εφορίες ως τις 29 Νοεμβρίου 2002.

    [07] Στον Στεφανόπουλο ο Αλαβάνος για συμβασιούχους

    23/9/2002 2:08:00 μμ

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος επισκέφθηκε το μεσημέρι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο για το θέμα των συμβασιούχων. Ο κ. Αλαβάνος εξέθεσε στον πρόεδρο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που παρουσίασε η κυβέρνηση και σημείωσε ότι έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με την οδηγία της ΕΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι εφόσον εγκριθεί το προεδρικό διάταγμα έτσι ως έχει, θα καταπέσει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

    [08] Τούρκος κατηγορείται για κατασκοπεία

    23/9/2002 2:02:00 μμ

    Νέα προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε σήμερα από τον ανακριτή Μυτιλήνης ο κατηγορούμενος για κατασκοπεία Πεκινέλ Μουράτ Μεχμέτ. Ο 54χρονος Πεκινέλ, τουρκικής καταγωγής, με προσωρινό γερμανικό διαβατήριο συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής την ώρα που φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Καλλιθέα της Λήμνου. Πάνω του βρέθηκαν επίσης 57 φιλμ τα οποία και στάλθηκαν για εμφάνιση στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας στην Αθήνα καθώς και χάρτες Ελληνικών νησιών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πεκινέλ επιμένει ότι δεν έχει ανάμειξη σε παράνομες πράξεις και ότι οι φωτογραφίες ήταν για προσωπική του χρήση.

    [09] Συμφωνούν Παπαντωνίου-Έβερτ

    23/9/2002 1:26:00 μμ

    Σύμπτωση απόψεων, για τον τρόπο αντιμετώπισης τυχόν αντιδράσεων στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε, καθώς και στις εξελίξεις γύρω από το Ιράκ, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα λίγο πριν το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ Μιλτιάδης Εβερτ.

    Και στα δύο αυτά θέματα (ένταξη Κύπρου και εξελίξεις αναφορικά με το Ιράκ) χρειάζεται εγρήγορση, ομοψυχία και βεβαίως εθνική ετοιμότητα, τόνισε ο κ Παπαντωνίου. Ο κ. Εβερτ επισήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά με ενιαία εθνική φωνή και υπογράμμισε ότι όταν οι ξένοι βλέπουν ότι εμείς οι Έλληνες ομονοούμε τότε και αυτοί δεν παίρνουν πρωτοβουλίες που είναι σε βάρος της Ελλάδας. Ο κ. Παπαντωνίου αναχώρησε πριν από λίγο για τη Βαρσοβία για μετάσχει στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ

    [10] Τρίτη ημέρα κατάληψης της Πρυτανείας του ΑΠΘ

    23/9/2002 12:08:00 μμ

    Υπό κατάληψη παραμένει και σήμερα-τρίτη ημέρα-το κτίριο της διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), από τους 480 εργαζόμενους σε εργοληψίες και εκτελέσεις έργων. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα γενική συνέλευση με θέμα τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων τους. Διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες στις διοικητικές θέσεις του ΑΠΘ, όμως αμείβονται από εργολάβους. Διεκδικούν μετατροπή των συμβάσεων τους από ορισμένου χρόνου με τους εργολάβους σε αορίστου χρόνου με το πανεπιστήμιο. Στο μεταξύ ούτε σήμερα πραγματοποιούνται εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών.

    [11] Επίσκεψη Παπουτσή στο 5ο Λύκειο Εξαρχείων

    23/9/2002 6:17:00 μμ

    Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής, επισκέφθηκε σήμερα το 5ο Λύκειο Εξαρχείων, μαζί με τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Αθανασάτο και την υποψήφια Διαμερισματική Σύμβουλο του 1ου Διαμερίσματος Πατρικία Μακροπούλου. Ο κ. Παπουτσής συζήτησε με τους καθηγητές και το 15μελές Συμβούλιο των μαθητών του Λυκείου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο, για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων, για την αξιοποίηση των σχολικών χώρων για εξωσχολικές-πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές-δραστηριότητες, για τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών, αλλά και για τη θεσμική εκπροσώπηση των νέων με την ίδρυση και τη λειτουργία Δημοτικού και Διαμερισματικών Συμβουλίων Νέων.

    [12] Χ. Πρωτόπαπας περί δημοτικών εκλογών

    23/9/2002 5:05:00 μμ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων δεν θέλησε να σχολιάσει την αποδοκιμασία του υποψηφίου Υπερμονάρχη Γιάννη Τζαννετάκου προς το κυβερνητικό έργο. Επίσης, ο κ. Πρωτόπαπας με αφορμή ερώτηση σχετική με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, παρατήρησε πως ο κ. Χριστόδουλος είπε αυτό το οποίο και η κυβέρνηση υποστηρίζει από παλιά, πως δηλαδή ''είναι διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας. Όταν αυτό αναγνωρίζεται απ όλους είναι θετικό, τόνισε σχετικά ο εκπρόσωπος.

    Εκλογές χωρίς κομματικό χαρακτήρα λέει ο κ. Πρωτόπαπας

    Ως προς το χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών, ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε πως στις εκλογές αυτές ''κρίνεται το μέλλον της Αυτοδιοίκησης'', οι υποψήφιοι επομένως πρέπει να ασχολούνται με τα του δήμου τους διότι οι ψηφοφόροι κρίνουν το πρόγραμμα και τα πρόσωπα.

    ''Δεν είναι σωστό να υποτάξουμε σε μικροκομματικές επιδιώξεις και συμφέροντα τις δημοτικές εκλογές. Ο θεσμός πρέπει να αναβαθμιστεί. Αν η Νέα Δημοκρατία επιχειρήσει τον εκβιασμό των ψηφοφόρων, είναι πιθανόν να συναντήσει την αντίδραση των πολιτών. Διότι ο λαός κρίνει στη βάση των προβλημάτων του άμεσου περίγυρού του και όχι στη βάση των σκοπιμοτήτων που έχει το κόμμα του'', σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις

    Αναφορικά, τέλος, με τις δημοσκοπήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως αυτές προσφέρουν χρήσιμα στοιχεία προς αξιοποίηση, αλλά δεν δημιουργούν δεδομένα.

    Επ αυτού παρέπεμψε στο παράδειγμα της Γερμανίας, όπου προ τριμήνου οι δημοσκοπήσεις έφεραν βέβαιο νικητή τον κ. Στόιμπερ.

    Πάντως, ο κ. Πρωτόπαπας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές δημοτικές εκλογές δεν θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, διότι τον Οκτώβρη στο επίκεντρο βρίσκεται στη χώρα μας το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    ''Ο πολίτης θα κρίνει την επιλογή του στη βάση των αναγκών της πόλης του και όχι με κομματικά κριτήρια'', παρατήρησε σχετικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    [13] Η Ν.Δ στέλνει. . . μήνυμα πολιτικό στις εκλογές

    23/9/2002 3:30:00 μμ

    Για την πολιτική και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ το προσεχές διάστημα εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, συνεδρίασε σήμερα η ομάδας πολιτικής ανάλυσης του κόμματος στη Ρηγίλλης. Στη σύσκεψη υπό τον Κώστα Καραμανλή επιβεβαιώθηκε ότι η ΝΔ θα δώσει πολιτικό χρώμα στην εκλογική αναμέτρηση με βασικό σύνθημα ''στείλε μήνυμα''. Το μήνυμα θα υπογράφεται από τη ΝΔ, κάτι που ικανοποιεί και το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος είχε εκφράσει διαφωνίες στην περίπτωση που το μήνυμα αυτό αποτελούσε βασικό κορμό της καμπάνιας μόνο για την υπερνομαρχία Αθηνών.

    Ικανοποίηση στη Ν.Δ για την τοποθέτηση Χριστόδουλου

    Οι κύριοι Μεϊμαράκης και Παυλόπουλος σε δηλώσεις τους φάνηκαν ικανοποιημένοι από τη δημόσια τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, εκτιμώντας ότι αυτό αφορά και στον κ. Τζαννετάκο.

    Ανέφεραν επίσης, ότι ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε τις θέσεις του και έδωσε απάντηση ''στους προπαγανδιστές του ΠΑΣΟΚ'', που επιχείρησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ Ν.Δ και Εκκλησίας.

    Σχετικά με το προβάδισμα Γεννηματά στα γκάλοπ

    Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Γ. Σουφλιάς ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον κ. Τζαννετάκο να υπολείπεται σημαντικά της κυρίας Φώφης Γεννηματά στην κούρσα για την υπερνομαρχία τόνισε ότι δεν σχολιάζει τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις.

    Ο κ. Σουφλιάς πρόσθεσε ''ότι υπάρχει δρόμος ακόμη μέχρι τις εκλογές εκτιμώντας ότι ο κ. Τζαννετάκος θα πάει καλά''.

    [14] Α. Τσοχατζόπουλος: δημοτικές εκλογές χωρίς χρώμα

    23/9/2002 4:20:00 μμ

    Σε ερώτηση για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στην Ελλάδα, ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε πως ''αυτές είναι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Έχουν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. Βεβαίως είμαι αισιόδοξος, όμως δεν έχουν καμία σχέση με τις εθνικές εκλογές. Έχουμε περίπου δύο χρόνια να αξιοποιήσουμε και την εμπειρία και των άλλων χωρών, για να διαμορφώσουμε και εμείς τις κατάλληλες προϋποθέσεις''.

    [15] Στηρίζει την ''Αθήνα Αύριο'' ο Δ. Αβραμόπουλος

    23/9/2002 3:33:00 μμ

    Την στήριξή του στην υποψηφιότητα της κυρίας Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστηρίζοντας ότι κριτήρια για την επιλογή αυτή είναι το πρόγραμμα του συνδυασμού "Αθήνα Αύριο" και η διασφάλιση της συνέχειας στο δήμο. Ο κύριος Αβραμόπουλος αρνήθηκε ότι η κίνησή του αποτελεί βήμα για την επαναπροσέγγισή του με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ παρέπεμψε στον επόμενο χρόνο για τις πολιτικές του αποφάσεις.

    Ν. Μπακογιάννη: σημαντική η υποστήριξη Αβραμόπουλου

    Η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου να στηρίξει την υποψηφιότητα της, δήλωσε: "Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αβραμόπουλο. Όπως αντιλαμβάνεστε η υποστήριξη του είναι σημαντική, ενός πεπειραμένου δημάρχου ο οποίος υπηρέτησε την Αθήνα επί οκτώ χρόνια".

    Eκδηλώσεις του συνδυασμού ''Αθήνα Aύριο''

    Η Ντόρα Μπακογιάννη θα παρουσιάσει την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 19.00 το συνολικό πρόγραμμα του συνδυασμού "Αθήνα Aύριο" για την Αθήνα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ( Βουκουρεστίου 1). Αύριο, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στις 19.30, η Ντόρα Μπακογιάννη θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Γραμματεία Συνδικαλισμού της Νέας Δημοκρατίας στο ξενοδοχείο PARK (Λεωφ. Αλεξάνδρας 10).

    [16] To ψηφοδέλτιο του συνδυασμού ''Υπερνομαρχία Πολιτών''

    23/9/2002 3:04:00 μμ

    Τους 98 υποψηφίους νομαρχιακούς συμβούλους ΑΘηνών-Πειραιώς που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού "Υπερνομαρχία Πολιτών", παρουσίασε σήμερα η Φώφη Γεννηματά. "Είμαστε μία ομάδα νέων ανθρώπων που είμαστε υπεράνω συνθημάτων, στείρων κομματικών αντιπαραθέσεων και φιλοδοξιών και καλούμαστε να ξεπεράσουμε τον λαϊκισμό της διαμαρτυρίας", δήλωσε η επικεφαλής του συνδυασμού Φώφη Γεννηματά.

    [17] Η προεκλογική κίνηση των υποψηφίων σήμερα

    23/9/2002 12:21:00 μμ

    O M. Γλέζος στο εργοστάσιο

    του ΟΣΕ

    Ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Μανώλης Γλέζος, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο Νομάρχη Αθήνας Σπύρο Λυκούδη και την υποψήφια Νομάρχη Πειραιά Εύη Καρακώστα, επισκέπτηκαν στις 11 το πρωί το εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά.

    Στις 19.30 απόψε οι κύριοι Γλέζος και Λυκούδης θα μιλήσουν σε συγκέντρωση στο δημαρχείο Ταύρου.

    Τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας επισκέφθηκε το μεσημέρι ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής. Είχε συζήτηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και τους εργαζόμενους και ανέπτυξε τις προτάσεις της παράταξής του για την πραγματική θωράκιση της Αθήνας από τους σεισμούς.

    Στη Νέα Σμύρνη απόψε ο Θανάσης Παφίλης

    Ο Φ. Κουβέλης στο Βιοτεχνικό

    Επιμελητήριο Αθήνας

    Στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας-Αγ.Μάρκου και Ερμού-περιόδευσε σήμερα το μεσημέρι ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Θανάσης Παφίλης, ο οποίος συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων της περιοχής.

    Το βράδυ στις 8.00 ο κ. Παφίλης θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία "Ανοιξη" της Νέας Σμύρνης.

    Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας Φώτης Κουβέλης έδωσε στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, σχετικά με τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών.

    [18] Ζητούν ικανοποίηση για το πριμ παραγωγικότητας

    23/9/2002 4:50:00 μμ

    Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης μέχρι την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου με μοναδικό θέμα ''Συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς δήμου Θεσσαλονίκης-Εργαζομένων για το πριμ παραγωγικότητας'' ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. ''Εκτιμώντας ότι μετά την απόφαση όλων των συλλόγων του δήμου Θεσσαλονίκης για απεργιακές κινητοποιήσεις η αναγκαιότητα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου καθίσταται επείγουσα'' επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους.

    Ποιοι ζητούν την συμβιβαστική επίλυση του ζητήματος

    To κείμενο υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Σπύρος Βούγιας, Αγάπιος Σαχίνης, Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, Γιώργος Τανιμανίδης, Νίκος Τσαρούχας, Τατιάνα Βαφειάδου, Διονύσης Ανανιάδης, Ευριδίκη Χατζηβασιλείου, Μάρα Τοπαρλάκη, Μαρία Ζεμπεκάκη, Ανδρέας Βουτσινάς, Κων/νος Αγγελίδης, Κων/νος Φραντζέσκος, Θεόκλητος Μαργαρίτης.

    [19] Διαβουλεύσεις για νέα κυβέρνηση στη Γερμανία

    23/9/2002 4:55:00 μμ

    Κύκλο συνομιλιών θα ξεκινήσουν άμεσα Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας του SPD, Φραντς Μιντεφέρινγκ δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί και τέταρτο υπουργείο στους Πρασίνους, μετά την καθοριστική συμβολή τους στο σχηματισμό επαρκούς κυβερνητικού συνασπισμού, χάρη στο αυξημένο εκλογικό τους ποσοστό. Το SPD συγκέντρωσε 251 έδρες στην Μπούντεσταγκ, έναντι 248 εδρών του CDU και 8.864 ψήφους, μολονότι τα δύο κόμματα φαίνεται να πετυχαίνουν ισοδύναμα εκλογικά ποσοστά 38,5%.

    Παραιτήθηκε η υπ. Δικαιοσύνης και ο αντιπρόεδρος του FDP

    Οι κ.κ. Σρέντερ και Φίσερ

    Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων συνεδρίασαν το πρωί στις έδρες τους στη γερμανική πρωτεύουσα για να συζητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια των επομένων ημερών οι ηγέτες των δύο κομμάτων θα συναντηθούν για να σχηματίσουν έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ πρόσθεσε ότι οι κατευθυντήριοι άξονες του νέου προγράμματος της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού συζητήθηκαν ήδη με τον Γιόσκα Φίσερ κατά τη χθεσινή νύχτα στην έδρα του SPD στο Βερολίνο.

    Ο συντηρητικός υποψήφιος για την καγκελαρία Εντμουντ Στόιμπερ δήλωσε σήμερα πως η παράταξή του, οι Χριστιανοδημοκράτες, είναι ''οι κερδισμένοι'' της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, από την οποία βγήκε νικητής ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    "Το κόμμα του κέντρου ενισχύθηκε. Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στο περιεχόμενο του μηνύματος και στην αποφασιστικότητα της CDU/CSU'', τόνισε ο Στόιμπερ.

    Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Χέρτα Ντόιμπλερ-Γκμελίν, η οποία φέρεται να συνέκρινε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τον ηγέτη των Ναζί Αδόλφο Χίτλερ, ανακοίνωσε την παραίτησή της με επιστολή της προς τον Γερμανό καγκελάριο, στην οποία ζητά να μην περιληφθεί στη νέα κυβέρνηση. Ο Σρέντερ δήλωσε πως έλαβε την επιστολή της υπουργού Δικαιοσύνης πριν από τη συνεδρίαση της ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του.

    Η δήλωση που φέρεται να έκανε η Ντόιμπλερ-Γκμελίν, εξόργισε την Ουάσινγκτον και έφερε σε δύσκολη θέση τον Σρέντερ ενόψει των εκλογών. Η υπουργός αρνήθηκε ότι συνέκρινε τον Μπους με τον Χίτλερ, αλλά εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου χαρακτήρισε τα σχόλια που φέρεται να έκανε η Ντόιμπλερ-Γκμελίν ''σκανδαλώδη'', ενώ η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις ''δηλητηριάστηκαν''. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να συγχαρούν τους νικητές των εκλογών, γεγονός που δείχνει ότι έχουν ενοχληθεί από την αντιαμερικανική στάση των Σοσιαλδημοκρατών.

    Ο καγκελάριος Σρέντερ και η κυβέρνησή του έχουν πολλά να κάνουν για να βελτιώσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις οι οποίες δοκιμάστηκαν, τόνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, στο περιθώριο της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπούς στον Τρέντον, στο Νιού Τζέρσεϊ.

    Ο Γιόσκα Φίσερ σε συνέντευξή του σήμερα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι "ο σημαντικότερος σύμμαχος της Γερμανίας".

    Την παραίτησή του υπέβαλε εξάλλου, και ο αντιπρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Γίργκεν Μέλεμαν μετά τις κατηγορίες που δέχτηκε από το ίδιο του το κόμμα ότι ο έντονος αντισημιτισμός του ευθύνεται για το κακό αποτέλεσμα του FDP στις χθεσινές εκλογές.

    Συγχαρητήρια από τους Ευρωπαίους ηγέτες

    Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν τη νίκη του Γκέρχαρντ Σρέντερ στις γερμανικές εκλογές, κατά την προσέλευσή τους στη σύνοδο κορυφής Ευρώπης-Ασίας στην Κοπεγχάγη.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανέφερε ότι η νίκη Σοσιαλιστών/Πρασίνων στη Γερμανία αποτελεί εγγύηση για ''μία πορεία της Ευρώπης σύμφωνη με τις αντιλήψεις και τις επιδιώξεις μας''.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι αρκέσθηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι απηύθυνε τα συγχαρητήριά του προς τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εξέφρασε τηλεφωνικώς τα συγχαρητήριά του στον Σρέντερ για τη νίκη του στις εκλογές.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ απηύθυνε το πρωί από την Κοπεγχάγη τα ''θερμά του συγχαρητήρια'' προς τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον διαβεβαίωσε για τη βούληση της Γαλλίας να ενισχύσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Γκόραν Πέρσον, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών. Η νίκη του συνασπισμού SPD/Πρασίνων, είπε ο Πέρσον, αποτελεί εγγύηση σταθερότητας τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση ολοκληρώνει την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων της διεύρυνσης με δέκα υποψήφιες χώρες.

    Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Πέτερ Γιαν Μπαλκενέντε τόνισε ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ πέτυχε μία οριακή νίκη.

    Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν αστειεύθηκε για το μικρό προβάδισμα στον αριθμό των εδρών που εξασφαλίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι χαιρέτισε σήμερα τη νίκη του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών/Πρασίνων στις εκλογές, αλλά και συνεχάρη το ''φίλο'' του Εντμουντ Στόιμπερ για ''το εξαίρετο εκλογικό αποτέλεσμα'' που είχε. ''Εύχομαι στον Γκέρχαρντ Σρέντερ, στον Γιόσκα Φίσερ και στον συνασπισμό τους μια καλή κυβερνητική εργασία, προς το συμφέρον της Γερμανίας, της ευρωπαϊκής οικοδόμησης και των πάντα καλύτερων σχέσεων με την Ιταλία", είπε ο κ. Μπερλουσκόνι.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, να συνεχίσουν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [20] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κασμίρ

    Πηγή: ΑΠΕ 23/9/2002 12:23:00 μμ

    Νέα επεισόδια στο Κασμίρ σημαδεύουν τον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών, τις οποίες οι ισλαμιστές αντάρτες προσπαθούν να σαμποτάρουν. Αξιωματούχος της αστυνομίας στην πόλη Τζαμού ανακοίνωσε ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σκότωσαν 4 αντάρτες στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών που έγινε το βράδυ. "Οι τέσσερις αυτονομιστές σκοτώθηκαν το βράδυ στη διάρκεια μάχης που διήρκεσε αρκετές ώρες", δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας, που δεν ήταν όμως σε θέση να αναφέρει λεπτομέρειες για τα επεισόδια. Η ανταλλαγή πυρών έγινε κοντά στην κωμόπολη Μπανιχάλ, στην περιφέρεια Ντόντα, στο νότιο τμήμα του κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ.

    Χθες εξάλλου σκοτώθηκε ένας στρατιώτης στο νότιο Κασμίρ, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας δέχθηκε πυρά από αντάρτες. Στην περιφέρεια Ουνταχαμπούρ, από έκρηξη βόμβας τραυματίσθηκαν ένας στρατιώτης και ένας πολίτης.

    [21] Ο Εγκέλαδος επισκέφτηκε την Αγγλία!

    23/9/2002 2:27:00 μμ

    Ανησυχία στους κατοίκους της Βρετανίας προκάλεσαν σεισμικές δονήσεις μεγέθους έως και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγιναν αισθητές τα ξημερώματα σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Λονδίνου. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στην κεντρική Αγγλία, ενώ οι σεισμολόγοι σημειώνουν ότι ανάλογοι σεισμοί σημειώνονται την περιοχή κάθε 10 με 12 χρόνια.

    [22] Τουρκία: Κάλεσμα για εξέγερση κατά της διαφθοράς

    23/9/2002 1:57:00 μμ

    Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, κεντροαριστερά) κάλεσε σήμερα τους Τούρκους ψηφοφόρους να κινητοποιηθούν μαζικά κατά της διαφθοράς και των αδικιών στην Τουρκία με την ευκαιρία των βουλευτικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Ο αρχηγός του CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ, έδωσε στη δημοσιότητα στην Κωνσταντινούπολη το προεκλογικό πρόγραμμα του σχηματισμού του, ο οποίος δεν εκπροσωπείται στο παρόν κοινοβούλιο και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έρχεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων, μετά τους μετριοπαθείς ισλαμιστές του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AK).

    Εξευρωπαϊσμός της χώρας

    "Οι εκλογές αυτές πρέπει να αποτελέσουν την αντανάκλασή μιας μεγάλης κοινωνικής εξέγερσης κατά της διαφθοράς και των πολυάριθμων αδικιών", δήλωσε ο Μπαϊκάλ, προσθέτοντας ότι θέλει να γυρίσει μια νέα πολιτική και ηθική σελίδα. Ο Μπαϊκάλ υποσχέθηκε πως όταν θα έρθει στην εξουσία θα μειώσει τον αριθμό των υπουργείων και ορισμένων "γηρασμένων" θεσμών του κράτους για να καταπολεμήσει την πολυπλόκαμη γραφειοκρατία, μια από τις μάστιγες, μαζί με τη διαφθορά, που πλήττουν τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

    Το CHP προτείνει εξάλλου την άρση της ασυλίας των Τούρκων βουλευτών ώστε να εξαλειφθούν από το πολιτικό τοπίο ύποπτοι επιχειρηματίες που επιδιώκουν να εκλεγούν μόνο και μόνο για να αποκτήσουν βουλευτική ασυλία. Το CHP, στο οποίο εντάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς που χαίρει σημαντικού πολιτικού κύρους, αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει τις ψήφους των υποστηρικτών του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και των φιλοευρωπαίων που ζητούν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [23] Πρόσθετη αποζημίωση για το βαμβάκι ζητά ο Δρυς

    23/9/2002 6:34:00 μμ

    Αίτημα για καταβολή συμπληρωματικής οικονομικής βοήθειας στους Ελληνες βαμβακοκαλλιεργητές κατ' εξαίρεση την περίοδο 2001-2002, υπέβαλε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, στο Συμβούλιο που συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο αίτημα -που αναμένεται να απαντηθεί μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο το αργότερο- ο κ. Δρυς ζητά ''την κατανόηση και αλληλεγγύη της ΕΕ για να μη θιγεί το εισόδημα των παραγωγών εκείνων που σεβάστηκαν τον νέο κανονισμό, το περιβάλλον και τις ορθές γεωργικές πρακτικές''.

    Εγκριση λόγω ''εξαιρετικών περιστάσεων''

    Ο υπουργός επεσήμανε ότι οι χρόνοι στους οποίους υιοθετήθηκε ο νέος κανονισμός από το Συμβούλιο, καθώς και η καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει σαφή ερμηνεία των κρίσιμων σημείων του -δύο και τέσσερις μήνες μετά τη σπορά αντιστοίχως- δεν επέτρεψαν την έγκαιρη προσαρμογή των παραγωγών στο νέο καθεστώς.

    Ο κ. Δρυς ζητά την έγκριση του Συμβουλίου λόγω ''εξαιρετικών περιστάσεων'', για τη χορήγηση αντιστάθμισης στους βαμβακοκαλλιεργητές από εθνικούς πόρους και για τις ποσότητες του προϊόντος που κρίθηκαν επιλέξιμες από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν θίγουν τον ανταγωνισμό.

    Προστασία -Μεταφορά ζώντων ζώων

    Το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας ασχολήθηκε επίσης με τη σωστή διαβίωση των μεταφερόμενων ζώων, τόσο αυτών που προορίζονται για το ενδοκοινοτικό εμπόριο, όσο και εκείνων που εξάγονται σε τρίτες χώρες.

    Η ευζωία και η καλή μεταχείριση των ζώων προστατεύεται ήδη από ένα σημαντικό νομοθετικό πλαίσιο στην ΕΕ, το οποίο διαρκώς βελτιώνεται, λαμβάνοντας υπόψη και τις οικονομικές επιπτώσεις στο εισόδημα των Ευρωπαίων κτηνοτρόφων και την ανταγωνιστικότητα των κοινοτικών ζωικών προϊόντων.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Δρυς, αφού χαρακτήρισε το θέμα πολύ σημαντικό, ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας -μέλους και να μην υπάρξουν οριζόντιοι περιορισμοί για όλους, δεδομένου ότι οι αποστάσεις μεταφοράς ποικίλουν.

    Επίσης, πρότεινε να ληφθεί υπόψη η αντίστοιχη νομοθεσία των τρίτων χωρών που εξάγουν στην ΕΕ ζώντα ζώα, η οποία είναι ελαστικότερη, προκειμένου να μη δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων στα σημεία φόρτωσης των ζώων, που έχουν αποδειχθεί κατά καιρούς ελλιπείς, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και συχνά το θάνατό τους.

    Τέλος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική προεδρία (από 1-1-2003) θα προωθήσει σημαντικά το θέμα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη βελτίωση των όρων διαβίωσης και μεταφοράς των ζώων.

    [24] Ρυθμίσεις για τα εταιρικά ομόλογα

    23/9/2002 2:32:00 μμ

    Νομοσχέδιο για την τόνωση της αγοράς των εταιρικών ομολόγων πρόκειται να καταθέσει ως τις αρχές Οκτωβρίου το υπουργείο εθνικής Οικονομίας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντησή του με μέλη του Προεδρείου των Ελληνικών Τραπεζών, το νομοσχέδιο θα παρέχει στις εταιρίες δυνατότητα έκδοσης σε ποσοστό πάνω από το 51% του εταιρικού κεφαλαίου, ενώ θα προβλέπει παράλληλα παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τόσο τις διαδικασίες έκδοσης όσο και την πρόσβαση και την κατοχύρωση των επενδυτών στα εταιρικά ομόλογα.

    [25] Οχι στην παραχώρηση πλοίων στο Λιμενικό

    23/9/2002 1:38:00 μμ

    Την αντίθεσή τους στην παραχώρηση 14 πλοίων δίωξης λαθρεμπορίου από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στο Λιμενικό Σώμα, εξέφρασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου οι τρεις Ομοσπονδίες υπαλλήλων του υπουργείου, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις στα δημοσιονομικά συμφέροντα της χώρας και στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη χαλάρωση των ελέγχων. Τα μέλη της Ομοσπονδίας ανέφεραν μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε απεργιακές κινητοποιήσεις, κάτι που θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα από τη Γενική Συνέλευση των Ομοσπονδιών.

    [26] Αυξήσεις στις συντάξεις δημοσίου

    23/9/2002 1:29:00 μμ

    Από αύριο αρχίζει η καταβολή στους συνταξιούχους του δημοσίου της αύξησης του επιδόματος εξομάλυνσης, αναδρομικά από 1.1.2001, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης στο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα. Το επίδομα αφορά περίπου 169.000 συνταξιούχους και κυμαίνεται από 5,86-17,5 ευρώ το μήνα.

    Μαζί με τις συντάξεις θα καταβληθεί και το οικογενειακό επίδομα ύψους 35 ευρώ σε 15.000 συνταξιούχους αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2002. Το ειδικό επίδομα των 176 ευρώ, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις Χριστοδουλάκη, θα δοθεί από τις αρχές του 2003 τμηματικά σε διάστημα μιας πενταετίας. Όσον αφορά τις αυξήσεις που θα λάβουν οι συνταξιούχοι το 2003, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ανέρχονται στο 4-5%, ποσοστό που θα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό.

    [27] Έτοιμος για το 2 στα 2 ο Ολυμπιακός

    23/9/2002 6:24:00 μμ

    Στην Κύπρο βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι η αποστολή του Ολυμπιακού, εν όψει του δεύτερου αγώνα για την φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, με αντίπαλο την Μακάμπι Χάιφα. Ο προπονητής των "ερυθρολεύκων", πριν την αναχώρηση της ομάδας από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", τόνισε ότι το κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ, που σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης που κρίνονται πολλά. Ο κ. Λεμονής υποστήριξε ότι η ομάδα του έχει καλή απόδοση στα τελευταία παιχνίδια, αλλά τόνισε ότι θα ήταν λάθος να υποτιμήσουν τον αντίπαλο, καθώς θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι στο οποίο θα παλέψουν για την νίκη. Ο Ολυμπιακός θα έχει στο πλευρό του περισσότερους από 15.000 φιλάθλους, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά την ομάδα, όπως σημείωσε και ο προπονητής του.

    [28] Πρώτη νίκη για ΠΑΟ

    23/9/2002 7:00:00 μμ

    Κάλιο αργά παρά ποτέ για τον Παναθηναϊκό, που κατάφερε στην 4η αγωνιστική να πάρει τους τρεις πρώτους του βαθμούς στο πρωτάθλημα, μετά την νίκη του με 1-0 κόντρα στον Ιωνικό. Η ΑΕΚ βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, αφού πέρασε νικηφόρα (1-0) από την Ξάνθη. Μετά από 20 χρόνια ο ΠΑΟΚ πήρε του τρεις βαθμούς της νίκης (3-2) στο Ηράκλειο με αντίπαλο τον ΟΦΗ. Εν τω μεταξύ, ο Πανιώνιος συνέχισε τις καλές του εμφανίσεις, καθώς επικράτησε με 3-1 του Ηρακλή, στην Νέα Σμύρνη. Αντίθετα, Παναχαϊκή και Πας Γιάννενα έμειναν χωρίς βαθμούς, καθώς γνώρισαν για άλλη μια φορά την ήττα από Αιγάλεω και Αρη, αντίστοιχα.

    Αναλυτικά οι αγώνες

    Πανιώνιος-Ηρακλής 3-1

    Ολυμπιακός-Ακράτητος 4-0

    Παναχαϊκή-Αιγάλεω 0-2

    ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 2-3

    Αρης-Πας Γιάννινα 2-0

    Καλλιθέα-Προοδευτική 1-1

    Ιωνικός-Παναθηναϊκός 0-1

    Ξάνθη-ΑΕΚ 0-1

    Βαθμολογία

    1. Ολυμπιακός 10

    2. ΑΕΚ 10

    3. Πανιώνιος 9

    4. Αρης 9

    5. Προοδευτική 8

    6. Αιγάλεω 8

    7. ΠΑΟΚ 7

    8. Ηρακλής 7

    9. Ξάνθη 5

    10. Ιωνικός 4

    11. Ακράτητος 4

    12. Καλλιθέα 4

    13. Παναθηναϊκός 3

    14. ΟΦΗ 1

    15. Γιάννινα 0

    16. Παναχαϊκή 0

    [29] ''Rigoletto'' στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

    23/9/2002 4:30:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Με το "Rigoletto" του Τζ. Βέρντι εγκαινιάζει το ερχόμενο Σάββατο τη φετινή χειμερινή περίοδο των παραγωγών του το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η όπερα είναι βασισμένη στο θεατρικό δράμα του Victor Hugo "O βασιλιάς διασκεδάζει" και πρωτοπαρουσιάστηκε το Μάρτιο του 1851 στο Teatro Fenice της Βενετίας. Ο Γάλλος σκηνοθέτης Paul Emile Fourny (διευθυντής εδώ και ενα χρόνο της όπερας της Νίκαιας) προσεγγίζει με το δικό του τρόπο την ηλικίας 151 ετών όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι για την παράσταση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Ως "ανθρωποκεντρική συνεπή μουσική μεταφορά του κλασικού έργου που αποφεύγει τη μουσειακού χαρακτήρα αναπαραγωγή αλλα συμπεριλαμβάνει επιλεκτικά κάποια στοιχεία νεωτερισμού" χαρακτηρίζει την παράσταση ο καλλιτεχνικός διευθυντης του Μεγάρου Μουσικής και μαέστρος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Αθηναίος.

    Η συγκεκριμένη άποψη διαμορφώθηκε αρχικά στα 1999, όταν ο 41χρονος σήμερα σκηνοθέτης πρωτοσκηνοθέτησε το "Ριγκολέττο" στην όπερα της Νίκαιας. Ο Paul Emile Fourny είναι σήμερα διευθυντής της Οπερας της Νίκαιας και σκηνοθετεί ξανά για το Μέγαρο Μουσικής την "καλύτερη" όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι (σύμφωνα με τον ίδιο το συνθέτη).

    Το βασικό - ομώνυμο του τίτλου ρόλο του Rigoletto ερμηνεύει στην παράσταση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ο διεθνούς φήμης Ουκρανός βαρύτονος Igor Morosov (αντικατέστησε τελευταία τον συνάδελφο του David Walkehan που ήταν στην αρχική διανομή) και αυτόν της Τζίλντα η Ελληνίδα σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη.

    Στο ρόλο του Δούκα εμφανίζεται ο Βραζιλιάνος τενόρος Fernando Portari Ανταλένια η Victoria Mayfatova καθώς και οι Θεσσαλονικείς λυρικοί τραγουδιστές Νίκος Καπέτας, Κωνσταντίνος Κατσάρας, Χαρούλα Γκλαβοπούλου, Μαρία Βλαχοπούλου και Δημήτρης Ναλμπάντης.

    Η πρεμιέρα της παράστασης ορίστηκε για το ερχόμενο Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν παραστάσεις στις 1, 3, 5, 7 και 9 Οκτωβρίου.

    Τα εισιτήρια κοστίζουν 75,60,45, 30 ευρώ και 12 ευρώ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 September 2002 - 17:19:25 UTC