Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθωωτική απόφαση για Λεσπέρογλου
  • [02] Εκλεισε η υπόθεση της εταιρείας Mayo
  • [03] Καθησυχαστικοί οι γιατροί για τον Γιαννόπουλο
  • [04] Απολογισμός δράσης του ΕΚΕΠΠ
  • [05] Έκθεση ΟΗΕ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη
  • [06] Περιοδεία της γ.γ του ΚΚΕ
  • [07] Κάμερες και στη Θεσσαλονίκη
  • [08] Ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων
  • [09] Θαλάσσιος ανεμοστρόβιλος στην Κρήτη
  • [10] Προεκλογική κίνηση των υποψηφίων για τις εκλογές
  • [11] Ο Xρήστος Παπουτσής στα Δικαστήρια
  • [12] Σκανδαλίδης-Κωνσταντόπουλος για εκλογικές εκστρατείες
  • [13] Επίσκεψη Παφίλη στην Ακρόπολη
  • [14] Σύσκεψη στη Ν.Δ για Νομαρχιακές Εκλογές
  • [15] Εγκαίνια εκλογικού κέντρου Μ. Βουδούρη
  • [16] Απάντηση Παπαγεωργόπουλου στο ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ
  • [17] Επίσκεψη Θοδωρή Δρίτσα στον ΟΛΠ
  • [18] Ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο του Τρεμόπουλου
  • [19] Μ.Ανατολή: Επίθεση αυτοκτονίας σε στάση λεωφορείου
  • [20] Μάχη στήθος με στήθος στις γερμανικές εκλογές
  • [21] Απέτυχε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο ο Τζεμ
  • [22] Κασμίρ: Νεκρό μέλος του κυβερνώντος κόμματος
  • [23] Εξω από τη φυλακή συνεργάτης των Ναζί
  • [24] Νιγηρία: Φρικτό τέλος για 45 εργάτες
  • [25] Δραματικά στοιχεία συζυγικής βίας στην Ισπανία
  • [26] Μέτρα για την πάταξη της κερδοσκοπίας
  • [27] Ενισχύσεις στους αγρότες ενέκρινε η ΕΕ
  • [28] Πτωτική η ελληνική πορεία σε ξένες επενδύσεις
  • [29] Αισθητά μειωμένη η κίνηση στις λαχαναγορές
  • [30] Δριμύ κατηγορώ Αλογοσκούφη κατά κυβέρνησης
  • [31] Αναπροσαρμογή συντάξεων ναυτικών
  • [32] Ικανοποίηση Σημίτη για πορεία ολυμπιακών έργων
  • [33] Αύριο η αναμέτρηση του ΠΑΟ με τη Λίτεξ
  • [34] Αντιδρά ο ΟΠΑΠ σε απόφαση ΕΠΑΕ

    [01] Αθωωτική απόφαση για Λεσπέρογλου

    18/9/2002 4:00:00 μμ

    Αθώος κατά πλειοψηφία, με ψήφους 4 προς 3, κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ο 48χρονος Αβραάμ Λεσπέρογλου, ο οποίος δικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού Γιώργου Ψαρουδάκη, τον Οκτώβριο του 1982 στα Εξάρχεια. Το δικαστήριο απέρριψε την πρόταση του εισαγγελέα έδρας που είχε ζητήσει την ενοχή, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, του Αβραάμ Λεσπέρογλου, κρίνοντας ότι είναι ο δράστης της απόπειρας σε βάρος του αστυνομικού. Η απόφαση ανακοινώθηκε σε μία κατάμεστη από φίλους και συγγενείς του Αβραάμ Λεσπέρογλου αίθουσα, οι οποίοι στο άκουσμά της ξέσπασαν σε έντονα χειροκροτήματα και επευφημίες.

    Δεν κατέδωσε συντρόφους του

    Στο μεταξύ, ο Λεσπέρογλου είχε επαναλάβει στο δικαστήριο τον ισχυρισμό ότι οι δράστες της απόπειρας σε βάρος του κ. Ψαρουδάκη είναι Παλαιστίνιοι, στους οποίους είχε παραδώσει την ταυτότητά του και άλλα πιστοποιητικά ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, τους οποίους όμως, δεν κατανομάζει.

    Ο Λεσπέρογλου είχε καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 17 ετών, ενώ είχε αθωωθεί από το Δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο. Κατά της απόφασης όμως του Εφετείου ασκήθηκε αναίρεση από τον Αρειο Πάγο, με αποτέλεσμα ο Λεσπέρογλου να δικαστεί εκ νέου και να παραμείνει κρατούμενος περίπου ενάμιση μήνα, μετά από ένταλμα που είχε εκδοθεί.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη αυτή είναι η τελευταία που διεξάγεται ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, καθώς αντίστοιχες υποθέσεις πλέον, σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, δικάζονται χωρίς την παρουσία ενόρκων, από Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων.

    Σύμφωνα με δηλώσεις των συνηγόρων του Αβραάμ Λεσπέρογλου, τα δικαστήρια στα οποία μετέχουν και ένορκοι, είναι τα πιο κατάλληλα για να εκδικάζουν αυτές τις υποθέσεις, ενώ για τη συγκεκριμένη δίκη υποστήριξαν ότι οι ένορκοι άντεξαν το δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε σε βάρος του κατηγορούμενου και απέδωσαν δικαιοσύνη.

    [02] Εκλεισε η υπόθεση της εταιρείας Mayo

    18/9/2002 7:11:00 μμ

    Στο αρχείο τίθεται, τελικώς, η υπόθεση της λιβεριανής εταιρίας Mayo, καθώς με διάταξη της αντιεισαγγελέως Εφετών Ευανθίας Σπυροπούλου επικυρώνεται η σχετική πρόταση του εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Κατά την κ. Σπυροπούλου, η δικογραφία δεν στοιχειοθετεί ευθύνες. Ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την απόφαση καταφέρθηκε εναντίον του κ. Λαλιώτη η συκοφαντική εκστρατεία του τελευταίου κατέληξε αδόξως, καθώς δεν κατάφερε να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, ενώ είπε ότι η ΝΔ θα καταθέσει υπόμνημα, προκειμένου να ερευνηθεί η σύμβαση του αεροδρομίου των Σπάτων και η οικονομική διαχείρηση των ταμείων του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας στις δηλώσεις ο κ. Λαλιώτης είπε ότι τα στελέχη της ΝΔ όχι μόνο δεν δικαιώθηκαν, αλλά αντιθέτως στιγματίστηκαν πολιτικά, ηθικά και θεσμικά.

    Διαξιφισμοί μέσω δηλώσεων

    Το θέμα της Mayo έκλεισε με απόφαση της δικαιοσύνης πρώτου και δεύτερου βαθμού δήλωσε ο Κώστας Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι "η συκοφαντική εκστρατεία του κ. Λαλιώτη κατέρρευσε αδόξως. Η υπόθεση της Mayo μπήκε στο αρχείο. Ο κ. Λαλιώτης εξακολουθεί ακόμη να λέει ότι εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη αλλά εξακολουθεί να τραυλίζει περί μαύρου χρήματος".

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη, ότι οι απόψεις του κ. Λαλιώτη κατέρρευσαν, η ΝΔ δικαιώθηκε, το θέμα, όμως, δεν έκλεισε. Επίσης, γνωστοποίησε ότι θα υποβάλει υπόμνημα προκειμένου να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη το θέμα της σύμβασης του αεροδρομίου και τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

    Πρόσθεσε τέλος, οτι υπάρχει μία εκκρεμότητα με τον κ.Λαλιώτη, "έχουμε την αγωγή, τόνισε, που έχω καταθέσει εναντίον του και η οποία θα του δώσει το στίγμα του πολιτικού συκοφάντη, όπως του αξίζει".

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης δήλωσε ότι "είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ όχι μόνο δεν δικαιώθηκαν, όπως υποκριτικά ισχυρίζονται, αλλά στιγματίστηκαν πολιτικά, ηθικά και θεσμικά". Ο κ. Λαλιώτης δηλώνει ότι ο ίδιος νοιώθει "πολιτικά και ηθικά δικαιωμένος γιατί με τα αδιαμφισβήτητα παραστατικά στοιχεία των καταγγελιών και των αποκαλύψεών μου, αναγκάστηκαν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ να ομολογήσουν την αλήθεια".

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναφέρει επίσης στη δήλωσή του ότι έχει αποδειχθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης, όπως και τα άλλα στελέχη της ΝΔ, "με τις ένορκες καταθέσεις τους, έχουν ομολογήσει όσα είχαν αρνηθεί με προκλητικά ψέματα και συκοφαντικές απειλές για πολλά χρόνια:Ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί και παραδέχεται τόσο την ύπαρξη της Μάγιο και τους διαχρονικούς δεσμούς της με τη ΝΔ όσο και τη ροή "μαύρου και αδήλωτου" χρήματος 2,5 εκατ. δολαρίων από τη λιβεριανή εταιρία Μάγιο στα ταμεία της ΝΔ".

    Τέλος κ. Λαλιώτης κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι "για μια ακόμη φορά απειλεί και υβρίζει, αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι οι επιθέσεις και οι συκοφαντίες του εναντίον μου και εναντίον του ΠΑΣΟΚ, είτε για τη Σύμβαση του Αεροδρομίου, είτε για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, πέφτουν στο κενό γιατί δεν έχουν ουδεμία απολύτως σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα".

    "Τα πυρά του κ. Μητσοτάκη είναι άσφαιρα και σε κάθε περίπτωση δεν με αγγίζουν και δεν με πτοούν γιατί "ο καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται", συμπλήρωσε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας τόσο στις σημερινές σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και στις δηλώσεις του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την άποψη ότι "ο κ. Λαλιώτης και ο κ. Πρωτόπαπας, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, λένε πολλά, αλλά δεν έχουν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη, για το γεγονός ότι, επί ένα χρόνο, με τη λάσπη, τη συκοφαντία και το ψέμα, επιχείρησαν συστηματικά να δηλητηριάσουν τον δημόσιο βίο".

    [03] Καθησυχαστικοί οι γιατροί για τον Γιαννόπουλο

    18/9/2002 7:02:00 μμ

    Στο Ιατρικό Κέντρο νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες ο πρώην υπουργός κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος ο οποίος αδιαθέτησε ενώ βρισκόταν στο εξοχικό του, παρουσίαζοντας υψηλό πυρετό και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση της υγείας του ελέγχεται απόλυτα από τους θεράποντες ιατρούς οι οποίοι εφαρμόζουν φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα που εμφανίζει και έχουν χορηγήσει ορό στον ασθενή. Η κατάστασή του, λένε πηγές από το Ιατρικό Κέντρο, βελτιώνεται σταδιακά ενώ οι γιατροί πιθανολογούν ότι η διαταραχή αυτή στον οργανισμό, ενδεχομένως να είναι και αποτέλεσμα μετεγχειρητικής διαδικασίας.

    [04] Απολογισμός δράσης του ΕΚΕΠΠ

    18/9/2002 5:12:00 μμ

    Τον τριετή απολογισμό δράσης και τον προγραμματισμό για το 2003 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικοινωνίας, Πληροφόρησης και Πολιτισμού (ΕΚΕΠΠ) στη Θεσσαλονίκη, το οποίο στεγάζεται στην οδό Αριστοτέλους 18, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης. Το Κέντρο ιδρύθηκε το 1999, είναι ένα από τα τρία που λειτουργούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα άλλα δύο λειτουργούν στο Βερολίνο και τη Νάπολη, και συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση (υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης). Για το 2002 ο προϋπολογισμός του είναι 400.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσιάστηκε, τα γραφεία του ΕΚΕΠΠ επισκέφθηκαν 6.000 άτομα και μαθητές 30 σχολείων.

    Δραστηριότητες και συνεργασία

    Μέσα στο 2001 οι επισκέπτες της ιστοσελίδας του στο internet ήταν 196.000 και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2002 ανήλθαν σε 161.642.

    Το ΕΚΕΠΠ οργάνωσε 60 εκδηλώσεις για το ευρώ, 11 ημερίδες για στελέχη οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, εκδηλώσεις, σεμινάρια και εκθέσεις. Αναδιοργάνωσε τη βιβλιοθήκη του και άρχισε η μηχανογράφηση της, ενώ προχώρησε σε μια μεγάλη γκάμα εκδόσεων.

    Στο επίκεντρο της επικοινωνιακής πολιτικής αυτό το διάστημα είναι το ζήτημα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο αυτό γίνεται έρευνα σε νομούς της Μακεδονίας. Το ΕΚΕΠΠ έκανε άνοιγμα στα Βαλκάνια και προχώρησε σε συνεργασία με τη Βουλγαρία.

    Μέσα στο 2003 το υπουργείο προγραμματίζει δύο δράσεις σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΠ: ένα συνέδριο με θέμα την Ελλάδα και τις υπό ένταξη χώρες κι ένα δεύτερο για το ζήτημα της μετανάστευσης.

    [05] Έκθεση ΟΗΕ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/9/2002 3:47:00 μμ

    Η ανάγκη για ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και στήριξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ήταν τα θέματα που ανέκυψαν από τη συζήτηση που οργάνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης με σκοπό το σχολιασμό της έκθεσης του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ανάπτυξη δεν περιλαμβάνει μόνο οικονομικούς δείκτες, αλλά και δείκτες σχετικά με την ανθρώπινη ευημερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική και περιβαλλοντική ισορροπία.

    Ανάπτυξη κοινωνικά βιώσιμη

    Όμως η εικόνα της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας προβάλλει τις ανισότητες και την εξάρτηση των φτωχών από τους πλούσιους. Από αυτά τα δεδομένα προκύπτει το κρίσιμο ερώτημα: "Παγκοσμιοποιήση ή προστατευτισμός;", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    "Σ' αυτό εμείς απαντάμε με την πολιτική δημοκρατική πρόταση που προωθεί την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη συνοχή των λαών στη βάση της ασφάλειας και της κοινωνικής ισορροπίας. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη", συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρότεινε τη συγκρότηση κινήματος πολιτών που θα στηρίζει αυτές τις απόψεις και θα συμβάλλει στη διαμόρφωση της κατάλληλης πολιτικής.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι οι ανισότητες αποτελούν εμπόδιο για τη δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνεται ο παραγκωνισμός, η υπονόμευση και η αδυναμία του ΟΗΕ. Πρότεινε, τέλος, η ΕΕ να αντιπαραθέσει ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των λαών με περισσότερη δημοκρατία, εξάλειψη των ανισοτήτων, οικολογική και κοινωνική ασφάλεια.

    [06] Περιοδεία της γ.γ του ΚΚΕ

    18/9/2002 1:20:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Στη Λάρισα περιοδεύει από το πρωί η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα, σε συναντήσεις με φορείς και εργαζόμενους, κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τους συνδυασμούς της Αριστεράς στις δημοτικές εκλογές, να μην επιτρέψουν την παροχή καμιάς βοήθειας από τη χώρα μας στη σχεδιαζόμενη επίθεση κατά του Ιράκ και καυτηρίασε τις εξελίξεις στην τρομοκρατία ως προσπάθεια δημιουργίας ενός ισχυρού κράτους καταστολής. Το βράδυ η Γενική Γραμματέας θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης

    [07] Κάμερες και στη Θεσσαλονίκη

    18/9/2002 12:18:00 μμ

    Και στους λεωφορειόδρομους της Θεσσαλονίκης εγκαθίστανται κάμερες για τον έλεγχο της κυκλοφορίας. Η αρχή γίνεται από το Νοέμβριο σε επιλεγμένα σημεία στις οδούς Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως και Βασ.Ολγας.

    [08] Ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων

    18/9/2002 12:17:00 μμ

    "Ελπίζουμε να κλείσει το θέμα της ένταξης της Κύπρου στο τέλος του χρόνου με τη δανική προεδρία και να υπογράψουμε γύρω στο Μάρτιο με Απρίλιο στην Αθήνα". Αυτή ήταν η απάντηση του Κώστα Σημίτη σε ερώτηση της αντιπροσωπείας των εφήβων βουλευτών που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στη Βουλή. Να σημειώσουμε ότι σήμερα το πρωί άρχισε η πανηγυρική συνεδρίαση της 7ης Συνόδου της Βουλής των Ελλήνων με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού μελών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

    [09] Θαλάσσιος ανεμοστρόβιλος στην Κρήτη

    18/9/2002 4:05:00 μμ

    Ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου. Ήταν 9:45 όταν ψαράδες και κάτοικοι της περιοχής είδαν έναν θαλάσσιο ανεμοστρόβιλο, που διήρκεσε 10 με 15 λεπτά, χωρίς να δημιουργήσει ευτυχώς προβλήματα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί, ενώ οφείλεται σε μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης. ''Σαν να έβγαινε καπνός από τη θάλασσα και ανέβαινε σαν μία τεράστια δύνη προς τα σύννεφα'', περιγράφουν το φαινόμενο όσοι το είδαν. Πάντως, κατά την ΕΜΥ ήταν μικρής έντασης και τοπικής έκτασης και σπάνιο για την Ελλάδα φαινόμενο.

    [10] Προεκλογική κίνηση των υποψηφίων για τις εκλογές

    18/9/2002 7:48:00 μμ

    Τα προβλήματά τους συζήτησε με ασθενείς και εργαζόμενους στα Δημοτικά Ιατρεία του Κολωνού η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επισκέφτηκε και βρεφονηπιακό σταθμό της περιοχής.

    Τη Γενική Γραμματεία Ισότητας επισκέφθηκε η υποψήφια υπερ-νομάρχης Αθήνας-Πειραιά Φώφη Γεννηματά.

    Τα εγκαίνια του εκλογικού του γραφείου έκανε σήμερα ο Δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης.

    Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του για την "Συμπαράταξη για την Αθήνα" παρουσίασε το μεσημέρι ο Σπύρος Χαλβατζής.

    Τη Γκράβα θα επισκέφτηκε απόψε ο Φώτης Κουβέλης.

    Χθες, σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, μίλησε ο νυν δήμαρχος και υποψήφιος για την δημαρχία Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    [11] Ο Xρήστος Παπουτσής στα Δικαστήρια

    18/9/2002 6:00:00 μμ

    Τα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής, μαζί με τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους Πάνο Ζυγούρη, Ευθύμη Ναυρίδη και Ρόη Παυλέα, δικηγόρους. Ο κ. Παπουτσής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου, κ. Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο και συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ομαλή διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και ιδιαίτερα τη σχετική προετοιμασία, ώστε να αποφευχθούν λάθη και προβλήματα-τομέας στον οποίο ο κ. Παπουτσής αναγνώρισε ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από το Πρωτοδικείο και συνεχάρη τον Πρόεδρο για αυτό. Επίσης, ο κ. Παπουτσής έθεσε και το θέμα των αυθαίρετων μετακινήσεων 200.000 ψηφοφόρων σε άλλα εκλογικά τμήματα και διαμερίσματα, αλλά και την απουσία 12.943 ψηφοφόρων από τους εκλογικούς καταλόγους.

    Αναγκαία τα συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας σε κάθε Δήμο

    Ο Χρήστος Παπουτσής ζήτησε και τη συμμετοχή του Προέδρου και του Πρωτοδικείου στην εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, για την οποία η "Όμορφη Πόλη" έχει αναλάβει πρωτοβουλίες.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, όπως η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη Δικαιοσύνη, μέσω της ενεργοποίησης του θεσμού των Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, μέσω των οποίων "παρέχεται η δυνατότητα σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, στους εν ενεργεία Δικαστικούς ή συνταξιούχους Δικαστικούς, Αστυνομικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, στις περιοχές, στα Διαμερίσματα αλλά και στο κέντρο, να σχεδιάζουν από κοινού τα θέματα της κάθε περιοχής που αφορούν την ασφάλεια, την πρόληψη της εγκληματικότητας και την πρόληψη από τα ναρκωτικά".

    Προτάσεις από την ''Όμορφη Πόλη'' σχετικά με τα Δικαστήρια

    Τέλος, ο κ. Παπουτσής παρουσίασε στον κ. Σταμαδιάνο και στους συνεργάτες του τις προτάσεις του συνδυασμού που συνδέονται άμεσα με τα Δικαστήρια δηλαδή :

    την επέκταση της γραμμής του μετρό προς τα Δικαστήρια, τη δημιουργία πολύ κοντά βρεφονηπιακού σταθμού που θα εξυπηρετεί τους υπαλλήλους, τους δικαστές και τους δικηγόρους, και την παραχώρηση κτιρίου της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού για τη χρήση του από το Πρωτοδικείο.

    Οι προτάσεις αυτές βρήκαν τον Πρόεδρο απολύτως σύμφωνο, όπως ακριβώς και το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας σε παλαιότερη επίσκεψη που πραγματοποίησε εκεί ο κ. Παπουτσής.

    [12] Σκανδαλίδης-Κωνσταντόπουλος για εκλογικές εκστρατείες

    18/9/2002 4:31:00 μμ

    Την έντονη διαμαρτυρία του Συνασπισμού εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος προς τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη κατά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο. Η διαμαρτυρία αφορούσε τον τρόπο διεξαγωγής του εκλογικού αγώνα, ο οποίος όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν διεξάγεται ανάμεσα σε δυο μόνο κόμματα αλλά συμμετέχουν σε αυτόν πολλοί συνδυασμοί. Ο Κώστας Σκανδαλίδης δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την τήρηση των κανόνων από τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

    Τέσσερα μέτρα για τον εκλογικό αγώνα των υποψηφίων

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε να ισχύσουν για τις δημοτικές εκλογές τα ίδια μέτρα με αυτά που ελήφθησαν στο νομοσχέδιο για τις βουλευτικές εκλογές το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα, έτσι ώστε:

    1. διασφαλιστεί ο έλεγχος των δαπανών των υποψηφίων.

    2. Να υπάρχει ισότιμη προβολή όλων των συνδυασμών.

    3. Nα απαγορευτεί η τηλεοπτική διαφήμιση.

    4. Kαι να γίνει ρύθμιση στα ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ.

    Δεσμεύσεις υπουργού

    Ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως πρόθεση του υπουργείου είναι η ένταξη στο νέο θεσμικό πλαίσιο, περιορισμός των απαγορεύσεων που ισχύουν και στις βουλευτικές εκλογές. "Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά", υπογράμμισε ο υπουργός. "Για λόγους ηθικής τάξης-συνέχισε-έχουμε ζητήσει, μέσω της υπογραφής του Κώδικα Δεοντολογίας, οι υποψήφιοι να δημοσιεύσουν στον τοπικό Τύπο τα έσοδα και τις δαπάνες του για λόγους διαφάνειας. Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, θα ασκήσει την επιρροή της προς τα κρατικά ΜΜΕ για την ισότιμη ανάδειξη των συνδυασμών".

    Καταγγελία της Ν.Δ προς το Ε.Σ.Ρ

    Tην ίδια ώρα, επιστολή προς τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιο-τηλεόρασης έστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ Θόδωρος Ρουσσόπουλος, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για πληρωμένα διαφημιστικά μηνύματα στα Μέσα Ενημέρωσης παρεχομένων από το κράτος υπηρεσιών εν όψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Θ. Ρουσόπουλος ζητεί την παρέμβαση του ΕΣΡ προκειμένου η κρατική τηλεόραση να σταματήσει να παρέχει διευκολύνσεις, αποκλειστικά και μόνο στον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων κ. Χρ. Παπουτσή.

    [13] Επίσκεψη Παφίλη στην Ακρόπολη

    18/9/2002 2:29:00 μμ

    Τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, σχολίασε σήμερα ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Θανάσης Παφίλης, μετά την περιοδεία που πραγματοποίησε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Επίσης, ο κ. Παφίλης τόνισε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και επικίνδυνη για όλη την ανθρωπότητα και κάλεσε τον ελληνικό λαό να κινητοποιηθεί κατά της επίθεσης και κατά της συμμετοχής της χώρας μας σε αυτό τον άδικο, πόλεμο.

    Ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς μιλώντας με τους εργαζόμενους, δήλωσε ότι "είναι τραγικό η ονομαζόμενη πολιτιστική αναβάθμιση της χώρας και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων να περνάει πρώτα μέσα από την ομηρία των εργαζομένων, οι οποίοι πραγματοποιούν στάση εργασίας ζητώντας τη μονιμοποίησή τους".

    [14] Σύσκεψη στη Ν.Δ για Νομαρχιακές Εκλογές

    18/9/2002 7:27:00 μμ

    Υπό την Προεδρία του κ. Τζαννή Τζαννετάκη, Προέδρου της Επιτροπής Εκλογών Αυτοδιοίκησης και τη συμμετοχή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, του Γραμματέα Εκλογών κ. Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη και των υπευθύνων γραμματέων, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη με θέμα τις Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές. Στη σύσκεψη έγινε διεξοδική συζήτηση για τους συνδυασμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης έγινε προγραμματισμός των περιοδειών από στελέχη του κόμματος σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να συμβάλλουν στην επιτυχία του προεκλογικού αγώνα όλων των συνδυασμών που στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία.

    Περιοδείες στελεχών Ν.Δ

    Στο πλαίσιο των περιοδειών αυτών:

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογών Αυτοδιοίκησης κ. Τζαννής Τζαννετάκης θα περιοδεύσει το Σάββατο 21/9 στα Γρεβενά και τη Καστοριά και την Κυριακή 22/9 στη Φλώρινα και τη Κοζάνη.

    Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος κ. Γεώργιος Σουφλιάς θα περιοδεύσει την Κυριακή 22/9 στη Σύρο.

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα περιοδεύσει την Πέμπτη 19/9 στη Χίο, την Παρασκευή 20/9 στη Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, το Σάββατο 21/9 στη Λάρισα και τη Μαγνησία, τη Κυριακή 22/9 στη Κεφαλονιά και τη Δευτέρα 23/9 στην Ηλεία και την Αχαΐα.

    Ο Γραμματέας Εκλογών κ. Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης θα περιοδεύσει την Παρασκευή 20/9 στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τις Σέρρες, το Σάββατο 21/9 στη Δράμα, τη Καβάλα και τη Ξάνθη και τη Κυριακή 22/9 στη Ροδόπη και τον Έβρο.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα περιοδεύσει το Σάββατο 21/9 στα Χανιά και τη Κυριακή 22/9 στα Γλυκά Νερά και τα Μέγαρα Αττικής.

    Ο Συντονιστής της ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Βύρων Πολύδωρας θα περιοδεύσει την Πέμπτη 19/9 στο Πολύγυρο Χαλκιδικής, την Παρασκευή 20/9 και το Σάββατο 21/9 στη Κοζάνη και τη Κυριακή 22/9 στη Καστοριά.

    Με την ευκαιρία των περιοδειών, τα στελέχη του κόμματος θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες και να αφουγκραστούν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

    [15] Εγκαίνια εκλογικού κέντρου Μ. Βουδούρη

    18/9/2002 3:50:00 μμ

    O υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Mάκης Bουδούρης εγκαινίασε χθες το εκλογικό του κέντρο. Mέσα σε μία ζεστή και ενθουσιώδη ατμόσφαιρα ο Mάκης Bουδούρης υπογράμμισε την "16ετή ανυπαρξία της δημοτικής αρχής" και κάλεσε τους Αθηναίους πολίτες να βάλουν τέρμα στις χαμένες τετραετίες και να υπερψηφίσουν το συνδυασμό του Xρήστου Παπουτσή "ώστε η "Όμορφη Πόλη" από στόχος να γίνει πραγματικότητα".

    Εδωσαν πολλοί το παρόν τους

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Eπικρατείας κ.Στ.Mανίκας, οι υφυπουργοί Kοινωνικών Aσφαλίσεων και Πολιτισμού κ.κ. P.Σπυρόπουλος και N.Aλευράς, ο βουλευτής του ΠAΣOK κ Π.Oικονόμου, ο γ.γ Kοινωνικών Aσφαλίσεων Π.Θεοφανόπουλος, ο γ.γ. Tύπου κ.Δημ. Γέρου, γ.γ. του Eθν.Tυπογραφείου κα B.Tσιμπίδα, ο γεν.διευθυντής EΠYEΘA κ.κ K.Kαραγιαννάκος, μέλη της K.E. του ΠAΣOK, καθώς και συνδικαλιστές από το χώρο των τραπέζων, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

    [16] Απάντηση Παπαγεωργόπουλου στο ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ

    18/9/2002 7:25:00 μμ

    "Tην αποκλειστική ευθύνη για την ταλαιπωρία των εργαζομένων την φέρει η κυβέρνηση" δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σύμφωνα με τον κ.Παπαγεωργόπουλο, ο νόμος 3013/2002 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση απαγορεύει στους δήμους να δώσουν τα αναδρομικά 1993-1996 σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει στο Δήμο Θεσσαλονίκης. "Με επιστολή στον υπουργό κ. Κ. Σκανδαλίδη τον κάλεσα να πάρει θέση στο συγκεκριμένο θέμα και να αναλάβει τις ευθύνες του. Συγχρόνως ζήτησα από το ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ τη Δευτέρα 23/9/2002 να μεταβούμε στον υπουργό κ. Σκανδαλίδη για το συγκεκριμένο θέμα, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για να δώσει λύση, με μία καινούργια νομοθετική ρύθμιση αλλά δυστυχώς, η διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν απεδέχθη την πρότασή μου" δήλωσε ο κ.Παπαγεωργόπουλος.

    [17] Επίσκεψη Θοδωρή Δρίτσα στον ΟΛΠ

    18/9/2002 4:47:00 μμ

    «Λιμάνι του Πειραιά και όχι Λιμάνι ξεκομμένο απ΄την πόλη» εξήγγειλε ως δέσμευση ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας με αφορμή την επίσκεψη του στον ΟΛΠ και την συνάντηση του με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Σωτήρη Θεοφάνη. Ο Θ. Δρίτσας σε δήλωση του επεσήμανε ότι «Η αδράνεια και οι υπεκφυγές που χαρακτηρίζουν την πολιτική Αγραπίδη πρέπει να λάβουν τέλος». Ο υποψήφιος δήμαρχος συνοδευόμενος από τον Δρ. Αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Νίκο Μπελαβίλα, την Έστερ Καραμπίνη και συνδικαλιστές του ΟΛΠ, έγινε θερμά δεκτός από τους εργαζομένους με τους οποίους είχε ολιγόλεπτη συζήτηση. Κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΟΛΠ κ. Σωτήρη Θεοφάνη υπερασπίστηκε τον κοινωνικό χαρακτήρα διαχείρισης του λιμανιού ενώ υπογράμμισε τη σημασία του ΟΛΠ για την ανάπτυξη της πόλης, ζήτησε να διατηρηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του λιμανιού και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τοποθετήθηκε θετικά στην προοπτική μεταφοράς του ΥΕΝ στις παλιές αποθήκες στον χώρο της πύλης Βασιλειάδη.

    Μέριμνα για την κοινωνικά ελεγχόμενη ανάπτυξη

    Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Θ. Δρίτσας «το λιμάνι του Πειραιά πρέπει να αναπτύσσεται σε ισορροπία με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της πόλης. Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο λιμάνι και η κατοχύρωση ενισχυμένης αρμοδιότητας των παραλιμένιων δήμων στη διαμόρφωση της σχέσης λιμάνι-πόλη, αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις γι΄αυτή την ισόρροπη και κοινωνικά ελεγχόμενη ανάπτυξη».

    Παρουσιάζοντας τις θέσεις του συνδυασμού "Λιμάνι της Αγωνίας" στον πρόεδρο του ΟΛΠ πρότεινε λιμάνι αρμονικά ενταγμένο στην πόλη, ανοικτό στους πολίτες, ανθρώπινο για τους εργαζόμενους σε αυτό, φιλικό για τους επισκέπτες, επανάχρηση για δημόσιες χρήσεις των ιστορικών εγκαταστάσεων του λιμανιού.

    Και από τις δύο πλευρές διατυπώθηκε η επιθυμία της συνέχισης του διαλόγου και της αναβάθμισης των σχέσεων του δήμου και όλων των παραγόντων της πόλης με τον ΟΛΠ και το Λιμάνι.

    [18] Ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο του Τρεμόπουλου

    18/9/2002 3:54:00 μμ

    O υποψήφιος Nομάρχης Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος ανακοίνωσε χθες το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του ''Οικολογία-Αλληλεγγύη Συνασπισμός των πολιτών'' που αποτελείται από 48 άτομα. Ο κ. Τρεμόπουλος δήλωσε ότι οι υποψήφιοι εκπροσωπούν τέσσερις γενιές, τη γενιά των Λαμπράκηδων, του αντιδικτατορικού αγώνα, της μεταπολίτευσης και τη νεότερη, η οποία είναι η γενιά της δημιουργίας, της αντίστασης και της συλλογικής αλληλεγγύης.

    [19] Μ.Ανατολή: Επίθεση αυτοκτονίας σε στάση λεωφορείου

    18/9/2002 6:40:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ένας Παλαιστίνιος καμικάζι σκοτώθηκε σήμερα το απόγευμα ενώ πραγματοποιούσε επίθεση αυτοκτονίας, την πρώτη μετά τις 4 Αυγούστου, κοντά σε στάση λεωφορείου στην είσοδο της αραβικής πόλης Ουμ Ελ-Φαχμ, στο βόρειο Ισραήλ, μετέδωσε το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας πως αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά πιο γρήγορα απ' ότι έπρεπε όταν είδε να τον πλησιάζουν αστυνομικοί. Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορεί την Παλαιστινιακή Αρχή για τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας. Ένας Παλαιστίνιος και ένας Ισραηλινός σκοτώθηκαν νωρίτερα στη Δυτική Όχθη. Επιφυλακτικός ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ απέναντι στην πρόταση του "κουαρτέτου".

    Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ δήλωσε πως η σημερινή επίθεση αυτοκτονίας είναι ''το αποτέλεσμα της αδράνειας της Παλαιστινιακής Αρχής, που δεν κάνει απολύτως τίποτε για να εμποδίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις να στέλνουν τους ανθρώπους τους για να πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ'', τόνισε ο Αβι Πάζνερ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αριελ Σαρόν. Ο ίδιος τόνισε πως η παρουσία του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη βοήθησε στο να μην πραγματοποιηθούν περισσότερες επιθέσεις.

    Από την επίθεση, που στοίχισε τη ζωή στον Παλαιστίνιο καμικάζι, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 4 άνθρωποι, οι δύο από αυτούς σοβαρά, όπως μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

    Νωρίτερα, Παλαιστίνιοι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα Ισραηλινό σε οδόφραγμα στη βόρεια Δυτική Όχθη, σήμερα, λίγες ώρες αφότου Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα Παλαιστίνιο, ανέφεραν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές. Οι πηγές ανέφεραν πως ο Ισραηλινός πυροβολήθηκε κοντά στον εβραϊκό οικισμό Σακέντ, δυτικά της πόλης Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Η ταυτότητα του θύματος δεν ανακοινώθηκε.

    Στο μεταξύ, ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν στο χωριό Ταμούν, περίπου 15 χλμ νοτιοανατολικά της Τζενίν για να συλλάβουν ύποπτους Παλαιστίνιους μαχητές. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον 2 ανδρών που προσπάθησαν να διαφύγουν με αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας και να τραυματιστεί ο άλλος.

    Το ένα από τα θύματα ήταν ο 22χρονος Τάρεκ Ισμπσχαράτ, μέλος του κινήματος Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ. Ο τραυματισθείς μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, τονίζεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

    Από το Σεπτέμβριο του 2000, σε συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.543 Παλαιστίνιοι και 591 Ισραηλινοί.

    Επιφυλάξεις εκφράζει ο Ερεκάτ

    Την άποψη ότι το χρονοδιάγραμμα που υιοθέτησε το ''κουαρτέτο'', το οποίο αποτελείται από τους κύριους μεσολαβητές για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία και ΟΗΕ), με στόχο τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με οριστικά σύνορα μέχρι το 2005, δεν επιλύει ''τίποτα'', εξέφρασε χθες ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.

    Οι "4" προειδοποίησαν πως η εφαρμογή του σχεδίου που πρότεινε η ΕΕ, εξαρτάται από την πρόοδο που θα επιτύχουν τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    [20] Μάχη στήθος με στήθος στις γερμανικές εκλογές

    18/9/2002 12:23:00 μμ

    Νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ινστιτούτο Φόρσα, δίνει μικρό προβάδισμα με 40% στο SPD του καγκελάριου Σρέντερ έναντι 38% των χριστιανοδημοκρατών του Εντμουντ Στόιμπερ, ωστόσο το περιθώριο λάθους υπολογίζεται στο 2,5%. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε λίγες ώρες νωρίτερα από το ινστιτούτο Αλεσμπαχ, δίνει προβάδισμα 37,3% στην αντιπολίτευση έναντι 37% που συγκεντρώνει η κυβέρνηση. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας πάντως έδιναν μικρό προβάδισμα στους σοσιαλδημοκράτες.

    Αναστροφή κλίματος υπέρ του Σρέντερ

    Η αντίθεση της κυβέρνησης στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για επίθεση στο Ιράκ αλλά και ο τρόπος που χειρίστηκε την κρίση με τις πλημμύρες αντέστρεψε το κλίμα υπέρ του Σρέντερ που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν πολύ πίσω από τον Στόιμπερ στις δημοσκοπήσεις.

    Από την πλευρά του ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κατηγορεί τον Σρέντερ ότι χρησιμοποιεί την ιρακινή κρίση προς όφελός του, ενώ ο ίδιος στηρίζει την προεκλογική του εκστρατεία στην αδυναμία που παρουσιάζει η γερμανική οικονομία αλλά και στα υψηλά ποσοστά ανεργίας που αγγίζουν το 9,6%, αριθμός που μεταφράζεται σε 4 εκατομμύρια ανέργους. Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν οι σύμμαχοι των δύο κομμάτων. Η δημοσκόπηση του Φόρσα δίνει 8% στους Φιλελεύθερους και 7% στους Πράσινους που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    [21] Απέτυχε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο ο Τζεμ

    18/9/2002 1:40:00 μμ

    Εγκατέλειψε την προσπάθεια να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική υποστήριξη για την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ο ηγέτης του Κόμματος Νέα Τουρκία (YTP) και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Ο Τζεμ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την επιδίωξη του κόμματος του αλλά και δύο ακόμα κομμάτων, να μειωθεί το εκλογικό όριο εισόδου στο κοινοβούλιο από 10% σε 5%.

    Οι επενδυτές φοβούνταν πως οι προσπάθεια αυτή θα μπορούσε να καθυστερήσει τις εκλογές, οι οποίες προσδοκάται ότι θα δώσουν μια διέξοδο σε μήνες πολιτικής αβεβαιότητας, που απειλούσαν τη χορήγηση ενός δανείου προς την Τουρκία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    "Εκείνοι που έφεραν αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη δίστασαν και το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε. Δεν κάνουμε κινήσεις ως κόμμα για να καθυστερήσουμε τις εκλογές", δήλωσε ο Τζεμ προς τους δημοσιογράφους.

    [22] Κασμίρ: Νεκρό μέλος του κυβερνώντος κόμματος

    18/9/2002 1:20:00 μμ

    Τραυματίστηκε θανάσιμα σήμερα μέλος του κυβερνώντος κόμματος του Κασμίρ όταν πυροβολήθηκε από ενόπλους, πιθανότατα ισλαμιστές αντάρτες, στη Σριναγκάρ, θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ, λίγο πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Σε ανάλογο επεισόδιο χθες το βράδυ στο βόρειο Κασμίρ, σκοτώθηκε μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης.

    [23] Εξω από τη φυλακή συνεργάτης των Ναζί

    18/9/2002 12:40:00 μμ

    Την αποφυλάκιση, για λόγους υγείας, του 92χρονου Μορίς Παπόν διέταξε εφετείο του Παρισιού. Ο πρώην συνεργάτης των Ναζί είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση το 1998, καθώς έστειλε εκατοντάδες εβραίους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Παπόν, 92 ετών σήμερα, φυλακίστηκε το 1999 μετά την καταδίκη του το 1998 σε 10ετή κάθειρξη για το ρόλο του ως ανώτερου τοπικού αξιωματούχου του Μπορντό επί καθεστώτος Βισί, υπεύθυνου για τον εγκλεισμό σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης 1.690 γαλλοεβραίων την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα μεταξύ 1942-1944.

    Πολύ άρρωστος για να κρατείται απεφάνθη το εφετείο

    Η σημερινή απόφαση του Εφετείου του Παρισιού εκδόθηκε μετά την εξέταση της κατάστασης της υγείας του από δύο γιατρούς που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση της φυλάκισής του δεν συμβιβάζεται με την κατάσταση της υγείας του, όπως διευκρίνισαν οι δικηγόροι του Ζαν-Μαρκ Βαρό και Φρανσίς Βιλμέν. ''Είναι κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του. Είναι μεγάλη νίκη. Ο Παπόν θα αφεθεί ελεύθερος αργότερα σήμερα. Θα πρέπει να διαμένει στο σπίτι του και για να μετακινηθεί θα πρέπει να ζητήσει την άδεια από το δικαστήριο. Δεν θα είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό'', διευκρίνισε ο Βιλμέν.

    Αντίθετα, ο Πατρίκ Γκομπέρ, πρόεδρος της Ενωσης κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού χαρακτήρισε την απόφαση ''απογοητευτική'' γιατί όπως είπε ''του αξίζει να παραμείνει στη φυλακή''. Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα του δημόσιου κατήγορου ότι ο Παπόν πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, γιατί η απελευθέρωσή του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για τη δημόσια τάξη και βασιζόμενο στην ιατρική γνωμάτευση απεφάνθη ότι ο Παπόν είναι πολύ άρρωστος για να εξακολουθεί να κρατείται.

    Στη Γαλλία ζουν 600.000 Εβραίοι, που αποτελούν ισχυρή και τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι η κοινότητα εξοργίσθηκε πριν από λίγους μήνες καταλογίζοντας στη γαλλική κυβέρνηση ότι δεν τήρησε αποφασιστική στάση απέναντι στις αντισημιτικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Γαλλία στις αρχές του έτους.

    [24] Νιγηρία: Φρικτό τέλος για 45 εργάτες

    18/9/2002 5:34:00 μμ

    Περισσότερα από 45 απανθρακωμένα πτώματα έχουν εντοπιστεί στα ερείπια εργοστασίου στη Νιγηρία, στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά τα ξημερώματα σήμερα με αποτέλεσμα να παγιδευτούν μέσα στο κτίριο όλοι οι εργάτες που δούλευαν στη νυχτερινή βάρδια. Σύμφωνα με τον νιγηριανό Ερυθρό Σταυρό, μέχρι στιγμής συνολικά 37 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τις εγκαταστάσεις της Αφρικανικής Εταιρίας Πλαστικών Προϊόντων στην πόλη Ικορόντου, βορειανατολικά του Λάγκος, οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας.

    [25] Δραματικά στοιχεία συζυγικής βίας στην Ισπανία

    18/9/2002 1:59:00 μμ

    Η συζυγική βία δεν αποτελεί λόγο ακύρωσης του γάμου, αποφάνθηκε σήμερα η καθολική εκκλησία της Ισπανίας, μιας χώρας όπου το πρώτο εξάμηνο του 2002 δολοφονήθηκαν από τους συμβίους τους περίπου σαράντα άτομα. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της αρχιεπισκοπής της Ισπανίας Χουάν Χοσέ Ασένιο αιτιολογώντας την άποψη αυτή, "το δόγμα της εκκλησίας δεν θεωρεί ότι η κακομεταχείριση συνιστά λόγο ακύρωσης του γάμου'', αν και έσπευσε να προσθέσει, η ισπανική καθολική εκκλησία "καταδικάζει κατηγορηματικά την κακομεταχείριση". Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων, η συζυγική βία έχει στοιχίσει τη ζωή 26 γυναικών και 12 ανδρών το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στην ισπανική κοινωνία.

    Φτάνει ένα επίδομα, λέει ο Αθνάρ

    Η αριστερή αντιπολίτευση ανεβάζει σε 51 τον αριθμό των γυναικών που δολοφονήθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τους συζύγους τους από την αρχή του 2002.

    Οι περισσότερες από αυτές είχαν υποβάλει αγωγή καταγγέλλοντας στη δικαιοσύνη τη βίαιη συμπεριφορά των συμβίων τους. Τα στοιχεία του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων μαρτυρούν, ότι το πρώτο εξάμηνο υποβλήθηκαν 14.279 αγωγές γυναικών και 2.286 αγωγές ανδρών με το ίδιο αιτιολογικό.

    Η ισπανική κυβέρνηση υιοθέτησε πρόσφατα μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της συζυγικής βίας, θεσπίζοντας την καταβολή επιδόματος σε γυναίκες θύματα κακομεταχείρισης, εφόσον αυτές αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη συζυγική στέγη καθώς επίσης και δημιουργώντας ειδική θέση εισαγγελέα σε κάθε δικαστήριο.

    Η συντηρητική κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ θεωρεί τα μέτρα αυτά επαρκή για την αντιμετώπιση του φαινομένου της συζυγικής βίας και με το σκεπτικό αυτό απέρριψε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή πρόταση νόμου της αριστερής αντιπολίτευσης για τη νομοθετική πάταξη του οδυνηρού αυτού κοινωνικού προβλήματος.

    [26] Μέτρα για την πάταξη της κερδοσκοπίας

    18/9/2002 6:41:00 μμ

    Νίκος Χριστοδουλάκης

    Επανέρχεται το μέτρο των ενδεικτικών τιμών στο νερό και σε άλλα προϊόντα, γίνονται αυστηρότερα τα πρόστιμα για τους παραβάτες και εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά, για την πάταξη της κερδοσκοπίας. Αυτά ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ.κ. Νίκος Χριστοδουλάκης και Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα. Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν οι ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης, με ενίσχυση του ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς της οικονομίας και εμμονή στα μέτρα αντιπληθωριστικής πολιτικής που ήδη έχουν ληφθεί. Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, η πορεία υλοποίησης των έργων του Γ' ΚΠΣ και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

    Κοινοτικό το θέμα των καυσίμων

    Ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση των ανατιμήσεων σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών εν μέρει λόγω της αύξησης τιμής του πετρελαίου και εν μέρει λόγω έλλειψης συνθηκών ανταγωνισμού σε ορισμένους κλάδους. Όσον αφορά στους φόρους των καυσίμων, ο κ.Χριστοδουλάκης διευκρίνισε ότι το θέμα είναι κοινοτικό και αποφάσεις γύρω από αυτό θα ληφθούν το νέο έτος. Για το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν στην τιμή των καυσίμων, ο υπουργός είπε ότι είναι κάτι που το προβλέπει η νομοθεσία αλλά σε έκτακτες καταστάσεις.

    Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στα μέτρα που εφαρμόζει και ανέφερε χαρακτηριστικά τους τομείς της εστίασης και των επισκευών όπου, όπως είπε, οι ανατιμήσεις είναι υψηλότερες.

    Τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αφορούν:

    τη θέσπιση ενδεικτικών τιμών σε ορισμένα προϊόντα όπως το νερό, τη δημιουργία του παρατηρητηρίου τιμών, ελέγχους του ΣΔΟΕ και των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης για υπερβολικές ανατιμήσεις, υποχρέωση έκδοσης τιμολογίων σε όλα τα στάδια της διακίνησης αγροτικών προϊόντων και δημοσιοποίηση λίστας με τις επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται να υπερτιμολογούν.

    Ανάγκη για ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε και στο θέμα των αποθεμάτων καυσίμων που έχει η χώρα για κατάσταση πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι άριστα προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο αυτό και ο εφοδιασμός σε πετρέλαιο ξεπερνά τις απαιτούμενες ημερομηνίες που τίθενται σε τέτοιες συνθήκες.

    Όσον αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι αφορά όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά όλο τον ελληνικό λαό. Γι' αυτό, όπως επεσήμανε, οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να στηρίζουν την πολιτική που εφαρμόζεται στον τομέα αυτό. Μεταξύ άλλων, απαιτείται η προώθηση πολιτικών που να κατοχυρώνουν τον ανταγωνισμό σε βασικούς κλάδους της οικονομίας όπως οι τηλεπικοινωνίες, ο ηλεκτρισμός και οι τράπεζες, η εντονότερη ενεργοποίηση των καταναλωτικών οργανώσεων δεδομένου ότι η ασφάλεια και η υγιεινή των τροφίμων δεν είναι δεδομένη, καθώς και η συνέχιση της δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Τέλος, ο ίδιος τόνισε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι το βασικό στήριγμά της.

    Πακέτο 12 μέτρων κατά της αισχροκέρδειας θα εισηγηθεί αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [27] Ενισχύσεις στους αγρότες ενέκρινε η ΕΕ

    18/9/2002 3:15:00 μμ

    Tη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων συνολικού ύψους 171,6 εκατ. ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς που επλήγησαν από τις θεομηνίες του χειμώνα 2001-2002 ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα στις Βρυξέλλες. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εθνικές ενισχύσεις που εγκρίθηκαν έχουν στόχο την ανασύσταση του παραγωγικού δυναμικού το οποίο υπέστη ζημιές, όπως η επαναφύτευση δένδρων ή η διόρθωση υλικών ζημιών, και την αναπλήρωση της απώλειας της παραγωγής καθώς οι επιπτώσεις από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες ενδέχεται να είναι αισθητές για πολλά χρόνια ακόμη.

    Στην απόφασή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί ότι σύμφωνα με τις κοινοτικές κανονιστικές ρυθμίσεις σε θέματα κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας, όταν αποδεικνύεται η ύπαρξη φυσικής καταστροφής, οι αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς είναι δικαιολογημένες και συμβαδίζουν με την κοινή αγορά υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνεπάγονται αντιστάθμιση που να υπερβαίνει τις ζημιές που σημειώθηκαν.

    Σχολιάζοντας την απόφαση, ο αρμόδιος για τη Γεωργία επίτροπος Φραντς Φίσλερ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ενισχύσεις αυτές θα μπορέσουν να ανακουφίσουν τους Έλληνες αγρότες που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες.

    [28] Πτωτική η ελληνική πορεία σε ξένες επενδύσεις

    18/9/2002 11:52:00 πμ

    Στην 125η θέση μεταξύ 140 χωρών στην πραγματική προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων βρέθηκε η Ελλάδα την τριετία 1998-2000 από την 45η στην περίοδο 1988- 1990. Τα στοιχεία αυτά--που παρατίθενται σε έκθεση του ΟΗΕ-- καταδεικνύουν το σοβαρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, το οποίο αντανακλάται και στη συνεχή διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

    [29] Αισθητά μειωμένη η κίνηση στις λαχαναγορές

    18/9/2002 4:13:00 μμ

    Εικόνα "νεκροταφείου" παρουσίασαν σήμερα τα χαράματα οι λαχαναγορές όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Ινστιτούτο Καταναλωτών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι χθες η κίνηση στις λαχαναγορές Θεσσαλονίκης και Αθήνας ήταν μειωμένη κατά 40%-60%. Όπως επισημαίνει, αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αγορές χονδρικής της Κυριακής προς Δευτέρα και της Δευτέρας προς Τρίτη παραμένουν σε συντριπτικό ποσοστό αδιάθετες στα σημεία λιανικής με αποτέλεσμα την περαιτέρω διεύρυνση της πτωτικής τάσης των τιμών και ακόμη το ''σπάσιμο'' της αντίστασης της ντομάτας παρά τον υπο-εφοδιασμό της αγοράς με ελληνική και την κακή ποιότητα των εισαγόμενων από Σκόπια και Τουρκία.

    Το ΙΝΚΑ σε συνεργασία με παραγωγούς και εμπόρους της αγοράς των οπωροκηπευτικών τονίζει ότι θα προχωρήσει στην σύνταξη Κωδικών Δεοντολογίας και Πρωτοκόλλων Συνεργασίας προκειμένου να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία θα παρουσιάζονται.

    Το μποϊκοτάζ, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, με την διεύρυνση της αποχής των καταναλωτών από την αγορά φρούτων και λαχανικών, είναι επιτυχημένο γιατί ασκεί πίεση τόσο για την εκλογίκευση των τιμών όσο και για την λήψη των αναγκαίων μέτρων.

    [30] Δριμύ κατηγορώ Αλογοσκούφη κατά κυβέρνησης

    18/9/2002 1:58:00 μμ

    Για έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου και αυτοσχεδιασμού στην οικονομία κατηγόρησε την κυβέρνηση με δηλώσεις του ο υπεύθυνος Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης. Τα αδιέξοδα είναι προφανή, δήλωσε ο κ .Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τον πληθωρισμό πρέπει να αναστείλει τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, να αναστείλει τις φορολογικές επιδρομές στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και την απαγόρευση επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις

    [31] Αναπροσαρμογή συντάξεων ναυτικών

    18/9/2002 12:03:00 μμ

    Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προσθήκη- τροπολογία, με την οποία θα αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις των ναυτικών στο 70 των μισθών των εν ενεργεία συναδέλφων. Η αύξηση θα γίνει σταδιακά σε 4 χρόνια, δηλαδή θα δοθεί 2,5 το χρόνο

    [32] Ικανοποίηση Σημίτη για πορεία ολυμπιακών έργων

    18/9/2002 6:45:00 μμ

    Συστηματική δουλειά στα εργοτάξια και κατασκευαστική πρόοδο, διαπίστωσε ο πρωθυπουργός στα υπό κατασκευή ολυμπιακά έργα στο Μαρούσι, τη Νίκαια και το Ηράκλειο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει μέριμνα για τη μετα-ολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων, για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ δημιουργούνται και νέοι χώροι πρασίνου. Αύριο τα κατασκευαστικά έργα, οι ολυμπιακές λειτουργίες, οι προσαρμογές, καθώς και το πρόγραμμα φιλοξενίας, θα εξετασθούν από ολιγομελές κλιμάκιο της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ.

    Μέριμνα για μεταολυμπιακή χρήση

    ''Τα έργα προχωρούν, η προσπάθεια ολοκληρώνεται'', τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι είναι ''ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι για όλες τις εγκαταστάσεις έχει ληφθεί μέριμνα για τη βέλτιστη δυνατή μεταολυμπιακή χρήση και αξιοποίηση των έργων αυτών''.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι επισκέψεις του θα συνεχιστούν και σε άλλα ολυμπιακά έργα, τόσο στην Αττική, όσο και στις άλλες ολυμπιακές πόλεις, στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και την Πάτρα.

    Επίσης, ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε στην επόμενη επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ -σε πλήρη σύνθεση- στην Αθήνα από τις 6 έως 8 Νοεμβρίου, επίσκεψη την οποία χαρακτήρισε σημαντική καθώς τα αποτελέσματά της θα γνωστοποιηθούν και στη σύνοδο της ΔΟΕ στα τέλη Νοεμβρίου στο Μεξικό.

    Το Νοέμβριο θα δοθεί έμφαση στην επικοινωνιακή πολιτική

    Οσον αφορά στην επικοινωνιακή πολιτική για την προβολή των Αγώνων, ο υπεύθυνος υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης ανέφερε ότι ο επικοινωνιακός βομβαρδισμός θα ξεκινήσει αρχές Νοεμβρίου με στόχο να περάσουν τα μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων που επιστρέφουν στη χώρα όπου γεννήθηκαν, και τα οποία δίνουν έμφαση στην ειρήνη, τη συνεργασία και την εκεχειρία.

    Επίσης, θα προβληθούν η σύγχρονη Ελλάδα και τα επιτεύγματά της, καθώς και τα οφέλη από τη διοργάνωση, τώρα και στο μέλλον. Ο κ. Χυτήρης επανέλαβε ότι οι Ολυμπιακοί ανήκουν σε όλους τους Ελληνες και ιδιαίτερα στους νέους και πως δεν περιορίζονται στην Αθήνα.

    Η επικοινωνιακή πολιτική απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, υπογράμμισε ο κ.Χυτήρης και τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κατ' εξοχήν εθνική υπόθεση και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται επικοινωνιακά.

    ''Απευθυνόμεθα στους απόδημους Ελληνες, αλλά και στους ξένους και κυρίως σε εκείνους που εκφράζουν, αλλά και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Στους λειτουργούς του ελληνικού και ξένου Τύπου'', σημείωσε ο κ. Χυτήρης.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο διάλογο που έγινε στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την πρόεδρο του ''Αθήνα 2004'' στο να υπάρξει πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας στην επικοινωνιακή στρατηγική για το καλό των Αγώνων, ενώ η κ. Αγγελοπούλου πρότεινε να υπάρξει ενιαία εικαστική ταυτότητα στον επικοινωνιακό τομέα (σποτ κ.λ.π.) και πάντα σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή.

    Υπεύθυνοι γι' αυτό ορίστηκαν ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κώστας Καρτάλης και από τον ''Αθήνα 2004'' ο Σεραφείμ Κοτρώτσος και ο κ.Ζαχαράτος.

    Οπως έγινε γνωστό, τα πρώτα διαφημιστικά σποτ θα αρχίσουν να προβάλλονται από τις αρχές Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες, θα εστιάσουν το μήνυμά τους στην επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα, αλλά και στο ότι οι Αθηναίοι πρέπει να δείξουν υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα τα οποία θα ανακουφίσουν τη ζωή τους για τα επόμενα χρόνια.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου μίλησε για τη σημασία των Αγώνων και ιδιαίτερα για τα οφέλη που θα προκύψουν στη χώρα μας μετά το 2004, ενώ ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι μπροστά μαζί με ελάχιστες χώρες, όσον αφορά τα δίκτυα επικοινωνίας τρίτης γενιάς του ΟΤΕ.

    Εντεκα κρουαζιερόπλοια για την ολυμπιακή φιλοξενία

    Μέγιστης σημασίας ήταν, όμως, η ανακοίνωση της κ. Αγγελοπούλου προς τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής, ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί έντεκα κρουαζιερόπλοια, συνολικής χωρητικότητας 13.000 ατόμων, προκειμένου να φιλοξενήσουν μέλη της ολυμπιακής οικογένειας, στο λιμάνι του Πειραιά.

    Οπως έγινε γνωστό από την Οργανωτική Επιτροπή, το πολυτελέστερο και πλέον τεχνολογικά προηγμένο πλωτό ξενοδοχείο στον κόσμο, το QUEEN MARY II (5 αστέρων), θα δεσπόζει με την παρουσία του στο κατάμεστο από κρουαζιερόπλοια λιμάνι του Πειραιά κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το κρουαζιερόπλοιο είναι υψηλότερο από το Αγαλμα της Ελευθερίας, φθάνει στο ύψος ενός ουρανοξύστη 23 ορόφων. Είναι μακρύτερο από 3,5 γήπεδα ποδοσφαίρου και οι μηχανές του, με ιπποδύναμη 157.000 ίππων, έχουν τη δυνατότητα να ηλεκτροδοτήσουν πλήρως και για κάθε λειτουργία, μια πόλη με πληθυσμό 70.000 κατοίκους. Το βάρος του είναι 19 φορές το βάρος του Πύργου Άιφελ.

    Θα το πλαισιώσουν τα εξίσου πολυτελή και νεότευκτα, υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοια OLYMPIA VOYAGER (4 αστέρων) και OLYMPIA EXPLORER (4 αστέρων), τo υπό κατασκευή OOSTERDAM (5 αστέρων), το club-ship AIDAVita (4 αστέρων), η ναυαρχίδα του ολλανδικού επιβατηγού στόλου ROTTERDAM (4 αστέρων), καθώς και το υπό ελληνική σημαία OLYMPIA COUNTESS (3 αστέρων).

    Εκτός από τα κρουαζιερόπλοια που επελέγησαν με βάση τις διαδικασίες προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ''Αθήνα 2004'', την εικόνα συμπληρώνουν:

    Το SPLENDOUR OF THE SEAS (4 αστέρων), πλοίο που θα φιλοξενήσει αποστολές Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών. Το TOPAZ (3 αστέρων), πλοίο που θα φιλοξενήσει αποστολές γαλλικών τηλεοπτικών μέσων. Τα SEABOURN PRIDE (5 αστέρων) και SILVER WHISPER (5 αστέρων), πλοία που θα φιλοξενήσουν αποστολές Διεθνών Χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [33] Αύριο η αναμέτρηση του ΠΑΟ με τη Λίτεξ

    18/9/2002 7:30:00 μμ

    Tη νίκη που θα βελτιώσει το άσχημο κλίμα στην ομάδα, ψάχνει ο Παναθηναϊκός στο Λόβετς, στον αυριανό αγώνα με τη Λίτεξ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οι "πράσινοι" αναχώρησαν για τη Βουλγαρία. Ο τεχνικός των Πρασίνων, απέφυγε να πει οτιδήποτε στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", μίλησε όμως κατά την άφιξη στην γειτονική χώρα και αυτό που προκύπτει, είναι οτι ο Παναθηναϊκός ψάχνει οπωσδήποτε μία νίκη. Στην αποστολή δεν μετέχουν οι Χένρικσεν και Κωνσταντινίδης. Αισιόδοξος ότι ο Παναθηναϊκός θα ξεπεράσει σύντομα την αγωνιστική κρίση που περνά, δήλωσε ο Βέλιμιρ Ζάετς, ο οποίος έδωσε και ψήφο εμπιστοσύνης στον Φερνάντο Σάντος.

    Δεν υπάρχει προϊστορία στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Λίτεξ Λόβετς, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι ''πράσινοι'', οι οποίοι έχουν επισκεφθεί τρεις φορές τη γειτονική χώρα για ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά βουλγαρική ομάδα στο θεσμό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Η Λίτεξ είναι γνωστή από πέρυσι στους Ελληνες φιλάθλους όταν κληρώθηκε με την ΑΕΚ και αποκλείστηκε από τους ''32'' του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με μία ήττα στην Αθήνα 3-2 και μία ισοπαλία 1-1 στο Λόβετς.

    Στην ιστορία του, ο Παναθηναϊκός έχει δύο ήττες και μία νίκη επί βουλγαρικού εδάφους για τα Κύπελλα Ευρώπης, στις εξής αναμετρήσεις:

    13/09/1972 Κύπελλο Πρωταθλητριών: ΤΣΣΚΑ Σόφιας-Παναθηναϊκός 2-1

    26/10/1988 Κύπελλο Κυπελλούχων: Στρέντες-Παναθηναϊκός 2-0

    15/09/1994 Κύπελλο Κυπελλούχων: Πιρίν-Παναθηναϊκός 0-2

    Ο Νορβηγός διαιτητής της συνάντησης Εσπεν Μπέρντσεν δεν έχει παρελθόν με ελληνικές ομάδες.

    [34] Αντιδρά ο ΟΠΑΠ σε απόφαση ΕΠΑΕ

    18/9/2002 4:36:00 μμ

    Αποζημίωση αναμένεται να ζητήσει ο ΟΠΑΠ, ως αντίδραση στην αναβολή της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος για τις 27 Οκτωβρίου που αποφάσισε η ΕΠΑΕ, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης απέκλεισε και πάλι κατηγορηματικά το αίτημα των ομάδων να συμμετέχουν στο Στοίχημα. "Δεν θα μεταβάλλουμε τις ΠΑΕ σε κρατικοδίαιτα σωματεία", τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρηστος Πρωτόπαπας. Σχολιάζοντας τις επιτιμητικές δηλώσεις του προέδρου της ΑΕΚ Μάκη Ψωμιάδη κατά του υπουργού Πολιτισμού, ο Μιλτιάδης Έβερτ, μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Ψωμιάδη τον οποίο χαρακτήρισε "τενεκέ" και "αχυράνθρωπο".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 September 2002 - 17:25:03 UTC