Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προφυλακίζεται η Σωτηροπούλου
  • [02] Νέα κόντρα για την υπόθεση της ''ΜΑΓΙΟ''
  • [03] Σε ''καλό δρόμο'' η επέκταση του Μετρό
  • [04] Πρόγραμμα βοήθεια για ηλικιωμένους
  • [05] Την ενοχή Λεσπέρογλου ζητά ο εισαγγελέας
  • [06] Σταθερή μείωση των τροχαίων ατυχημάτων
  • [07] Ελληνοτουρκική ομάδα για τις φυσικές καταστροφές
  • [08] Συμμετοχή Καραμανλή στις εργασίες του ΕΛΚ
  • [09] Σημίτης-Μπετενιώτης- συνάντηση για τον Πειραιά
  • [10] Συνάντηση Φ. Γεννηματά με Θ. Κατριβάνο
  • [11] Επίσκεψη Παπουτσή στα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ στο Βοτανικό
  • [12] Στη Σάμο δύο νέα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών
  • [13] Επίσκεψη Μ. Γλέζου στην ΕΡΤ-συνάντηση με Δ. Αβραμόπουλο
  • [14] Έκπτωση στα εισιτήρια πλοίων εν όψει εκλογών
  • [15] Εντείνεται η κόντρα Βούγια-Παπαγεωργόπουλου
  • [16] Μία Βελγίδα στο συνδυασμό ''Θεσσαλονίκη-ανθρώπινη πόλη''
  • [17] Πολύνεκρο δυστύχημα στην Αργεντινή
  • [18] Συλλήψεις ηγετικών στελεχών της ΕΤΑ
  • [19] Τρομοκρατία το θέμα συνόδου κορυφής ΕΕ-Ασίας
  • [20] Σρι Λάνκα: Ελπίδες για τερματισμό του εμφυλίου
  • [21] Συγκράτηση τιμών μέσω παρακολούθησης και διαλόγου
  • [22] Η απόφαση της Βαγδάτης ρίχνει τις τιμές πετρελαίου
  • [23] Ελεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ
  • [24] Στενή συνεργασία ΥΠΕΧΩΔΕ - ΤΕΕ
  • [25] Μείωση των διεθνών επενδύσεων καταγράφει ο ΟΗΕ
  • [26] Αισιοδοξία στον Ολυμπιακό για το αυριανό παιχνίδι
  • [27] Οι Ενοπλες Δυνάμεις αρωγός του ''ΑΘΗΝΑ 2004''
  • [28] Αναβλήθηκε για ένα μήνα η 5η αγωνιστική
  • [29] ΠΑΟ: Στη δεκαεξάδα ο Λυμπερόπουλος
  • [30] Συνάντηση Βενιζέλου - Ερζίκ
  • [31] Αρχαιολόγος... ρομπότ στην πυραμίδα του Χέοπος!

    [01] Προφυλακίζεται η Σωτηροπούλου

    17/9/2002 6:40:00 μμ

    Στις φυλακές Κορυδαλλού αναμένεται να οδηγηθεί αύριο η Αγγελική Σωτηροπούλου η οποία κρατείται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μετά τη σύλληψη της στις τέσσερις παρά τέταρτο στη συμβολή των οδών Πατησιών και Αγιου Μελετίου. Η Σωτηροπούλου θα μεταφερθεί σε ένα από τα πέντε ειδικά διαμορφωμένα κελιά στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Εν τω μεταξύ με έντονη δυσαρέσκεια υποδέχθηκαν οι έγκλειστοι στον Κορυδαλλό την απόφαση του συμβουλίου των φυλακών για τον περιορισμό των τηλεφωνικών επικοινωνιών τους.

    Αρνείται τις κατηγορίες

    Την προφυλάκιση της Αγγελικής Σωτηροπούλου διέταξε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο συνεδρίασε προκειμένου να λύσει το θέμα της διαφωνίας μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα που προέκυψε το Σάββατο το βράδυ μετά την πολύωρη απολογία της κατηγορουμένης για συμμετοχή της στη 17Ν.

    Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών τάχθηκαν με την άποψη του εισαγγελέα κ. Κυριάκου Καρούτσου, ο οποίος έκρινε ότι σε βάρος της Αγγελικής Σωτηροπούλου προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής ώστε να θεωρείται απαραίτητη η προσωρινή κράτησή της.

    Να σημειωθεί ότι η Σωτηροπούλου στην απολογία της αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την 17Ν, ενώ η συνήγορός της κ. Κούρτοβικ υποστήριξε ότι το βασικό αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος της δεν είναι το αποτύπωμα που βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως, αλλά οι προσωπικές της σχέσεις.

    Εν τω μεταξύ, την ''φραγή'' στα τηλεφωνήματα των 16 ειδικών κρατουμένων αποφάσισε χθες το συμβούλιο των φυλακών, μετά τις δυο συνεντεύξεις του Σάββα Ξηρού, αλλά και ύστερα από κάποια άλλα τηλέφωνα που δεν είχαν αποδέκτες συγγενείς ή συνηγόρους των κρατουμένων.

    Ολα τα τηλεφωνήματα θα περνούν από το τηλεφωνικό κέντρο των φυλακών, με αποτέλεσμα τον πλήρη έλεγχο των κλήσεων.

    Πάντως, σήμερα δεν επετράπη σε κανέναν ειδικό κρατούμενο να πάρει τηλέφωνο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι 16 κρατούμενοι θα τηλεφωνούν αφού πρώτα έχουν δώσει γραπτώς τον αριθμό τηλεφώνου που θέλουν να επικοινωνήσουν.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε σήμερα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να χυθεί περισσότερο φως στην υπόθεση της τρομοκρατίας και επεσήμανε ότι στόχος είναι να υπάρξουν αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, μακριά από ευχολόγια, λαϊκισμούς και ατεκμηρίωτες πολιτικές προσεγγίσεις.

    "Απειλές από ανθρώπους που έχουν ομολογήσει τη συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση καθώς και δολοφονίες και ληστείες είναι σαφές ότι απαιτούν την αντίδρασή όλων μας", δήλωσε ο υπουργός Τύπου. Σχολιάζοντας την απειλή του Σάββα Ξηρού κατά του Ιωάννη Διώτη, ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε ότι η 17Ν έχει εξαρθρωθεί και δεν μπορεί να κάνει επιχειρήσεις.

    Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τις δήθεν αποκαλύψεις του Σάββα Ξηρού μέσω τηλεοπτικών συνεντεύξεων, η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Ρενάτε Σρέντερ, μιλώντας στη στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε ότι "τα ΜΜΕ έχουν το δικαίωμα και το καθήκον μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου να πληροφορούν τον κόσμο για την τρομοκρατία και τους τρόπους καταπολέμησης της".

    "Ωστόσο", πρόσθεσε η κ. Σρέντερ, "είναι εξαιρετικά σημαντικό οι συνεντεύξεις να γίνονται από επαγγελματίες με αρκετή εμπειρία και εκπαίδευση ώστε να γνωρίζουν πώς να κρατούν μια αντικειμενική στάση και να μη γίνονται όργανα τρομοκρατών".

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην δίνουν βήμα σε ανθρώπους που οι ίδιοι ομολογούν ότι είναι δολοφόνοι και ληστές.

    [02] Νέα κόντρα για την υπόθεση της ''ΜΑΓΙΟ''

    17/9/2002 5:23:00 μμ

    Οριστικά στο αρχείο τέθηκε η υπόθεση της Mayo που αφορούσε την ύπαρξη τροφοδότη λογαριασμού στο όνομα της εταιρίας τον οποίο χρησιμοποιούσε η οικογένεια Μητσοτάκη και η ΝΔ, μετά την επικύρωση της πρότασης του εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, από την αντεισαγγελέα Εφετών Ευανθία Σπυροπούλου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά του Κώστα Λαλιώτη, αλλά και του Πρωθυπουργού. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει, είπε ο κ. Ρουσσόπουλος, για μία ακόμη φορά τη ΝΔ και αποτελεί κόλαφο για όλους εκείνους, που δεν κουράστηκαν χρόνια τώρα να δηλητηριάζουν συστηματικά το δημόσιο βίο, λέγοντας ότι ο κ. Λαλιώτης και -προπάντων- ο ίδιος ο κ. Σημίτης, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη.

    Απάντηση Λαλιώτη

    Απαντώντας στον κ. Ρουσσόπουλο με γραπτή του δήλωση, ο κ. Λαλιώτης, επισήμανε ότι, η ύπαρξη, η λειτουργία και η σύνδεση της Λιβεριανής εταιρείας "Μάγιο" με τη Νέα Δημοκρατία καθώς επίσης και η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού στο Λονδίνο και η διακίνηση μαύρου και αδήλωτου χρήματος προς τα ταμεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν πια αποδειχτεί.

    Η απόφαση της Εισαγγελίας Αθηνών, υπογραμμίζει ο κ. Λαλιώτη, να οδηγήσει την υπόθεση στο αρχείο αφήνει πολιτικά και ηθικά έκθετη τη ΝΔ. και γι' αυτό ο κ. Ρουσσόπουλος καταφεύγει σε ένα παραλήρημα ύβρεων και προσωπικών επιθέσεων καθώς δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας.

    Καταλήγοντας ο κ. Λαλιώτης σημειώνει ότι είναι προφανές πως η υπόθεση "Μάγιο" και ΝΔ. δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κλείσει όσο κι αν το θέλουν και προσπαθούν ορισμένοι και όσο υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα.

    "Πολιτικά νιώθω πλήρως δικαιωμένος", τονίζει ο κ. Λαλιώτης και καλεί τη νυν και τις πρώην ηγεσίες της ΝΔ. να ζητήσουν συγνώμη από τον ελληνικό λαό γιατί τον παραπλανούσαν συνειδητά.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ .Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κ.Λαλιώτη, ανέφερε τα εξής: "Στα επαναλαμβανόμενα φληναφήματα Λαλιώτη, καταλυτική και οριστική απάντηση έδωσε, σήμερα, η Δικαιοσύνη".

    Παρέμβαση Πρωτόπαπα

    Στο θέμα παρενέβη και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας που απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ τόνισε ότι, "ο κ.Ρουσόπουλος σε ένα πράγμα εξακολουθεί να μην απαντά. Γιατί ισχυριζόταν ότι η ΝΔ δεν είχε σχέση με τη Λιβεριανή offshore εταιρεία Μάγιο, όταν τώρα οι ίδιοι αποδέχονται σαφώς ότι εισέρευσαν από αυτή την πηγή 2,5 εκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο της; Αυτό δικαιώνει ή όχι την αλήθεια των στοιχείων του κ. Λαλιώτη; Αυτό λέγεται ναι ή όχι συναλλαγή και εξάρτηση από οικονομικά συμφέροντα; Aς ζητήσουν τουλάχιστον συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό. Και ας θυμούνται ότι για τέτοιες περιπτώσεις " κρείττον εστί σιγάν του λαλείν".

    [03] Σε ''καλό δρόμο'' η επέκταση του Μετρό

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/9/2002 5:16:00 μμ

    Μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα έχει ολοκληρωθεί η επέκταση της γραμμής του μετρό απότην Εθνική Αμυνα έως τον Σταυρό Αγ. Παρασκευής, με δύο ενδιάμεσους σταθμούς του Χολαργού και της Δ. Πλακεντίας ενώ θα έχει συνδεθεί με το αεροδρόμιο μέσω του προαστιακού σιδηροδρόμου. Σήμερα, παρουσία της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ο μετροπόντικας ΑΘΗΝΑ έφθασε στο σταθμό του Νομισματοκοπείου διανοίγοντας τη σήραγγα από τη Δουκίσης Πλακεντίας προς το σταθμό της Εθνικής Αμυνας.

    Η κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η κατασκευή τριών επιπλέον σταθμών, στο Νομισματοκοπείο και το Σταυρό που θα ολοκληρωθούν το 2005 και στην Αγ .Παρασκευή, που θα ολοκληρωθεί το 2006.

    H υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την πορεία των εργασιών που βρίσκονται-όπως είπε- μπροστά από το χρονοδιάγραμμα και υπογράμμισε ότι πρόκειται γιά ένα σημαντικό έργο που θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και ολόκληρης της Αθήνας.

    Το συνολικό κόστος του έργου είναι 750 εκ.ευρώ.

    [04] Πρόγραμμα βοήθεια για ηλικιωμένους

    17/9/2002 3:55:00 μμ

    Τα κλειδιά 247 αυτοκινήτων που χορηγήθηκαν σε πολλούς δήμους στο πλαίσιο του προγράμματος "βοήθεια στο σπίτι" και θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση οικογενειών, ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, παρέδωσε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Το πρόγραμμα παρέχει συμβουλευτική, συναισθηματική, νοσηλευτική αλλά και πρακτική φροντίδα. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 284 προγράμματα σε 253 δήμους.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το πρόγραμμα αποτελεί βασικό κόμμάτι της κοινωνικής πολιτικής και της διαμόρφωσης ενός κοινωνικού ιστού ασφάλειας για τους πολίτες και κυρίως για τους ηλικιωμένους, στο πλασίο για ένα ολοκληρωμένο κοινωνικό κράτος.

    [05] Την ενοχή Λεσπέρογλου ζητά ο εισαγγελέας

    17/9/2002 3:34:00 μμ

    Την ενοχή του Αβραάμ Λεσπέρογλου χωρίς κανένα ελαφρυντικό ζήτησε σήμερα ο εισαγγελέας έδρας του μικτού ορκωτού Εφετείου κ.Μαύρος, για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού Γιώργου Ψαρουδάκη τον Οκτώβριο του 1982 στα Εξάρχεια. Ο εισαγγελέας έκρινε όπως ανέφερε στην αγορευσή του ότι από τα στοιχεία της υπόθεσης προκύπτει η ενοχή του 48χρονου κατηγορούμενου. Νωρίτερα στην πολύωρη απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, αρνήθηκε κάθε σχέση του με την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού.

    ''Εγώ δεν θα καταδώσω συντρόφους μου''

    "Είμαι αθώος και θα το φωνάζω. Λυπάμαι για τον κ.Ψαρουδάκη αλλά λυπάμαι και γιατί υποστηρίζει ότι με αναγνώρισε. Από τον Ιούνιο οι Αμερικάνοι με ήθελαν στην φυλακή. Υπάρχει μια μεθόδευση και για αυτή τη δίκη. Δεκαοχτώ χρόνια μου φόρτωναν εγκλήματα. Τους βολεύει η απουσία μου και η σιωπή μου. Είχαμε μια σειρά πιέσεων στην ελληνική κυβέρνηση για την πάταξη της τρομοκρατίας", τόνισε ο κατηγορούμενος.

    Ο Λεσπέρογλου επανέλαβε στο δικαστήριο τον ισχυρισμό, ότι οι δράστες της απόπειρας σε βάρος του κ.Ψαρουδάκη είναι Παλαιστίνιοι, στους οποίους είχε παραδώσει την ταυτότητά του και άλλα πιστοποιητικά ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, τους οποίους όμως, δεν κατανομάζει.

    "Εγώ δεν θα καταδώσω συντρόφους μου. Αυτή είναι η στάση μου. Εκείνοι δεν ένιωσαν την ανάγκη να με υπερασπιστούν. Δεν ξέρω με τι ανταλλάγματα".

    Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και στο θέμα της εμπλοκής του ονόματός του από το Χριστόδουλο Ξηρό, ο οποίος υποστήριξε σε κατάθεσή του ότι πριν ενταχθεί στη 17Ν είχε κάποιες επαφές τόσο με τον Λεσπέρογλου, όσο και με τον Λευτέρη Αδειλίνη.

    "Ποιός υπαγόρευσε στο Χριστόδουλο Ξηρό να αναφερθεί σε μένα και τον Αδειλίνη; Τον καιρό εκείνο ο Αδειλίνης ήταν στη φυλακή. Εχω το άρωμα του τρομοκράτη. Από που αποδεικνύεται όμως αυτό; Από την κατάθεση του Χριστόδουλου Ξηρού; Έχω κουραστεί να είμαι ύποπτος. Το κράτος δεν κουράστηκε να λέει συνέχεια ένα όνομα; Τελικά τι δικάζουμε; Τη 17 Νοέμβρη; Θα πληρώσω εγώ επειδή κάποιοι με θέλουν στη φυλακή; Επειδή ο κ.Ψαρουδάκης συντάχθηκε με αυτούς";

    [06] Σταθερή μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

    17/9/2002 12:35:00 μμ

    Μείωση παρουσιάζουν τα τροχαία ατυχήματα σε όλη την χώρα κατά το α' οκτάμηνο του 2002 σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Η μείωση συνίσταται σε ποσοστό 15,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2001. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου η μείωση ανταποκρίνεται πλήρως στους στόχους που τέθηκαν από το Β' ετήσιο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού «ΚΑΘ ΟΔΟΝ 2001-2005» για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα.

    Μειώθηκαν οι νεκροί από τροχαία ατυχήματα

    Συγκεκριμένα σημειώθηκαν:

    985 θανατηφόρα ατυχήματα έναντι 1.163 το 2001 (ποσοστό μείωσης 15,3%) 1.405 σοβαρά ατυχήματα έναντι 1.739 το 2001 (ποσοστό μείωσης 19,2%) 8.957 ελαφρά ατυχήματα έναντι 10.565 το 2001 (ποσοστό μείωσης 15,2%)

    Συμφωνα λοιπόν με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε κατά 13,5% (1.126 έναντι 1.301 το 2001), των βαριά τραυματισμένων κα΄τα 21,3% (1.790 έναντι 2.275 το 2001) και των ελαφρά τραυματισμένων κατά 14,4% (13.397 έναντι 15.653 το 2001).

    Εντείνονται οι έλεγχοι σ΄όλη την επικράτεια

    Η Τροχαία, σύμφωνα με το υπουργείο, ανέπτυξε την ίδια περίοδο σειρά δράσεων τόσο σε προληπτικό επίπεδο, όπως ενισχυμένη αστυνόμευση "επικίνδυνων" σημείων του οδικού δικτύου όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο, όπως βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων.

    Ενδεικτικά το α΄ οκτάμηνο του 2002, σε όλη την επικράτεια:

    συγκροτήθηκαν 26.443 συνεργεία ελέγχου μέθης έναντι 23.216 το 2001 (ποσοστό αύξησης 13,9%) και ελέγχθηκαν για μέθη 682.224 οδηγοί έναντι 484.817 το 2001 (ποσοστό αύξησης 40,7%) βεβαιώθηκαν 33.103 παραβάσεις για χρήση αλκοόλ έναντι 35.870 το 2001 (ποσοστό μείωσης 7,7%) βεβαιώθηκαν 282.887 παραβάσεις ταχύτητας έναντι 211.795 το 2001 (ποσοστό αύξησης 34%) βεβαιώθηκαν 117.781 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας έναντι 66.816 το 2001 (ποσοστό αύξησης 76%) βεβαιώθηκαν 170.681 παραβάσεις για μη χρήση κράνους έναντι 106.841 το 2001 (ποσοστό αύξησης 60%) βεβαιώθηκαν 28.642 παραβάσεις για αντικανονικό προσπέρασμα βεβαιώθηκαν 29.053 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

    [07] Ελληνοτουρκική ομάδα για τις φυσικές καταστροφές

    Πηγή: ΑΠΕ 17/9/2002 12:10:00 μμ

    Συμφωνία σύστασης κοινής ελληνοτουρκικής ομάδας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών υπέγραψαν στη Νέα Υόρκη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογος του Σουκρού Σινά Γκιουρέλ. Η ομάδα θα τεθεί στη διάθεση του ΟΗΕ με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας με το διεθνή οργανισμό, το οποίο τίθεται και αυτό ταυτόχρονα σε ισχύ.

    Πριν την υπογραφή της συμφωνίας, ο παριστάμενος αξιωματούχος του ΟΗΕ ευχαρίστησε τις δύο χώρες για τη συνεργασία τους και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο χαρακτήρισε πρότυπο για τις άλλες χώρες - μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

    Μνημόνιο Συνεργασίας

    Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επεσήμανε τη σπουδαιότητα αυτής της συμφωνίας, η οποία αποτελεί συνέχεια μιας σειράς άλλων, που υπέγραψαν τα τελευταία χρόνια η Αθήνα και η Αγκυρα και πρόσθεσε ότι "η τραγωδία των σεισμών του 1999 έφερε πιο κοντά τις δύο χώρες, αλλά και τους λαούς τους, αφού με τη συμφωνία για τις φυσικές καταστροφές αποδεικνύεται η βούληση των δύο πλευρών για τη συνέχιση της συνεργασίας τους, στο πλαίσιο της συνύπαρξης Ελλάδας και Τουρκίας".

    Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ελλάδα και ευχαρίστησε προσωπικά τον Ελληνα ομόλογό του για τη συμβολή του, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το Μνημόνιο Συνεργασίας για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

    [08] Συμμετοχή Καραμανλή στις εργασίες του ΕΛΚ

    17/9/2002 12:03:00 μμ

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί αύριο το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο κ. Καραμανλής θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης.

    [09] Σημίτης-Μπετενιώτης- συνάντηση για τον Πειραιά

    Τζένη Χαραλαμπίδου 17/9/2002 6:00:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δέχθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, το βουλευτή Πειραιά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Μανώλη Μπεντενιώτη. Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά της ώρας, ο κ. Μπεντενιώτης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκε το πρόγραμμα που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει για τα μεγάλα έργα του Πειραιά. «Βασικά η δική μου επίσκεψη αφορούσε στις συμπληρώσεις που θα πρέπει να γίνουν σε αυτά τα έργα και την προέκταση της υποδομής που πρέπει να αποκτήσει ο Πειραιάς, προκειμένου να πετύχουμε στην Ολυμπιάδα να είναι ένας ολυμπιακός δήμος, αλλά παράλληλα και μια ανθρώπινη πόλη στην Ευρώπη των πόλεων», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά.

    Αναγκαία συμπληρωματικά έργα για έναν ολυμπιακό δήμο

    Ο κ. Μπετενιώτης μίλησε εκτενώς για τα συμπληρωματικά έργα που κρίνει ότι χρειάζεται ο Πειραιάς εν όψει της Ολυμπιάδας, ο σχεδιασμός των οποίων έχει γίνει από την κυβέρνηση και ήδη έχουν αρχίσει κάποια από αυτά.

    «Αναμφίβολα όμως, τα έργα αυτά πρέπει να συμπληρωθούν και με άλλες υποδομές, όπως, για παράδειγμα, το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, ένα ενυδρείο, επτά γκαράζ που έχουν χωροθετηθεί από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και τα οποία, με ευθύνη του δήμου, πρέπει να προχωρήσουν για να αποσυμφορηθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης, καθώς και άλλες τέτοιες παρεμβάσεις ανάπλασης και στήριξης της προοπτικής ανάπτυξης του Πειραιά».

    Bεβαιότητα για τη νίκη στις εκλογές-επίθεση κατά Αγραπίδη

    «Είμαστε όλοι αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα και τη νίκη», δήλωσε ο Μανώλης Μπεντενιώτης ενώ σχολίασε και την λιτή προεκλογική καμπάνια του: «Ακριβώς, η προεκλογική καμπάνια θέλουμε να είναι λιτή. Καταδικάζουμε αυτή την αφισσορύπανση που προέρχεται από το συνδυασμό του κ. Αγραπίδη και τα τόσα πανό που έχουν κατακλύσει δημόσιους χώρους. Καταδικάσαμε και την απόπειρα να καταληφθεί η οδός Αγ. Κωνσταντίνου για να στηθεί εκλογικό κέντρο. Εμείς θα κάνουμε μια λιτή, πραγματικά, εκλογική εκστρατεία. Θα προσπαθήσουμε να δούμε πόρτα-πόρτα, γειτονιά-γειτονιά όλους τους Πειραιώτες, να συζητήσουμε ξανά σε μια δεύτερη επικοινωνία (γιατί την πρώτη την έχουμε ολοκληρώσει με το πρόγραμμα και τις προτάσεις μας), έτσι ώστε οι Πειραιώτες να αποφασίσουν, ποιος γνωρίζει τα προβλήματα και ποιος μπορεί να τα λύσει, για τον αυριανό δήμαρχο».

    [10] Συνάντηση Φ. Γεννηματά με Θ. Κατριβάνο

    17/9/2002 5:12:00 μμ

    ''Πιστεύω στο θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τόσο η Αθήνα όσο και η Αττική έχει μεγάλη ανάγκη να καταστεί μια ουσιαστική υπερνομαρχία πολιτών'', τόνισε η υποψήφια υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον υπερνομάρχη Θεόδωρο Κατριβάνο. Η κα Γεννηματά συνοδευόμενη από τους υποψήφιους νομάρχες Αθήνας και Πειραιά κ.κ. Γιάννη Σγουρό και Γιάννη Μίχα επισκέφθηκε και ενημερώθηκε για τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες στην υπερνομαρχία και τη νομαρχία Αθηνών.

    Θερμή υποδοχή από τον Θεόδωρο Κατριβάνο

    Ιδιαίτερα φιλικά υποδέχθηκε τους υποψήφιους ο κ. Κατριβάνος τους οποίους ενημέρωσε για τις ''δυστυχώς ελάχιστες'' όπως είπε αρμοδιότητες και ευχήθηκε στην κα. Γεννηματά εάν τον διαδεχθεί να επιτύχει ουσιαστικότερο ρόλο. Της προσέφερε αναμνηστική ασημένια τριήρη της Αθηναϊκής Συμμαχίας και σε όλους εκδόσεις της υπερνομαρχίας και βιβλίο με τα βουνά της ελληνικής γης.

    Ο κ. Κατριβάνος εξέφρασε την εκτίμηση που είχε προς τον αείμνηστο πατέρα της Φώφης Γεννηματά, Γιώργο Γεννηματά. ''Ηταν αδελφικός φίλος και προσέφερε πολλά στην αυτοδιοίκηση'', είπε ο Θεόδωρος Κατραβάνος, ο οποίος στη συνέχεια ανέπτυξε τα προβλήματα και τις δραστηριότητες που είχε αναλάβει η υπερνομαρχία, ξενάγησε τους επισκέπτες στο κτίριο και ευχήθηκε το καλύτερο για όλους και κυρίως να έχουν ''οράματα για το θεσμό''.

    Τα προβλήματα στην υπερνομαρχία-συμβουλές για την κα Γεννηματά

    Στη συνέχεια στο κτίριο της νομαρχίας, η κ. Ελ. Μπεσμπέα επέστησε την προσοχή στη μη μονιμότητα της θέσης και τους ενημέρωσε για τις πολλές αρμοδιότητες και την έλλειψη του απαιτούμενου προσωπικού. Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού ως προς τη διεκπεραίωση του ρόλου του.

    Αναφέρθηκε ακόμα, στην πεπαλαιωμένη και ξεπερασμένη νομοθεσία, η οποία όπως είπε, χρειάζεται κωδικοποίηση και απλούστευση.

    Συμβούλεψε την κα. Γεννηματά ως υπερνομάρχη ''να παραμείνει κοντά και μακριά από τους νομάρχες'' στους οποίους πρότεινε τακτικές συναντήσεις και συνεργασίας. Εξέφρασε την προτίμησή της στην εκλογή του κ. Σγουρού ως καλύτερου συνεργάτη, δεδομένου ότι στηρίχθηκε από την παράταξη την προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ όταν η νομαρχία κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα, όπως είπε.

    Ο κ. Σγουρός εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο της κ. Μπεσμπέα εκφράζοντας την πίστη ότι θα είναι αντάξιος συνεχιστής του θεσμού, ενός θεσμού τον οποίο- όπως είπαν- θα τον υπηρετήσουν ως ομάδα. Ειδικότερα η κα. Γεννηματά βεβαίωσε ότι η υπερνομαρχία δεν σκοπεύει να εμπλέκεται στο έργο των δυο νομαρχών, αλλά με τη συνεργασία τους θα επιτελεί ένα στρατηγικό ρόλο με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

    [11] Επίσκεψη Παπουτσή στα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ στο Βοτανικό

    Τζένη Χαραλαμπίδου 17/9/2002 3:51:00 μμ

    Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι και η διοίκηση της ΕΘΕΛ τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τα κεντρικά αμαξοστάσια της εταιρίας στο Βοτανικό, μαζί με τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους Μαρία-Λουίζα Αναστοπούλου, Κώστα Καψή, Κώστα Μπιλιάνη και Κατερίνα Χατζοπούλου, και με την υποψήφια Διαμερισματική Σύμβουλο του 4ου Διαμερίσματος, Χριστίνα Βασιλείου. Ο κ. Παπουτσής στις δηλώσεις του τόνισε ότι «το Πρόγραμμα του συνδυασμού «Όμορφη Πόλη» έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο, όμως για την υλοποίησή του χρειάζεται και η συνεργασία όλων, επιστημόνων, εργαζομένων και κυρίως ανθρώπων, οι οποίοι δουλεύουν για τον συνάνθρωπό τους, όπως οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ».

    Πως η ''Ομορφη Πόλη'' θα αλλάξει την ζωή των Αθηναίων

    Ο Χρήστος Παπουτσής δήλωσε ότι «ένα από τα κομμάτια που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο δικό μας πρόγραμμα και είναι βασισμένο κυρίως στις αγωνίες των πολιτών, στο άμεσο και καθοριστικό ενδιαφέρον τους για τη βελτίωση των συγκοινωνιών στην Αθήνα, αλλά κυρίως και στις εμπειρίες μας από την Ευρώπη, από τις άλλες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα προγράμματά της, είναι ο τομέας της συγκοινωνίας και κυρίως εδώ στο κέντρο της Αθήνας, της πρωτεύουσας της χώρας, που είναι μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στα χαρτιά, αλλά δεν είναι στην ουσία, και ο πολίτης δεν νοιώθει ότι είναι Ευρωπαίος πολίτης, ενώ και πάλι κι εκείνος είναι Ευρωπαίος πολίτης στα χαρτιά».

    Γι αυτό το λόγο- συνέχισε ο κ. Παπουτσής- η «Όμορφη Πόλη» φιλοδοξεί «να αλλάξει τα πράγματα στην Αθήνα πολύ συγκεκριμένα, στην Διοίκηση και στη λειτουργία του Δήμου, στην νοοτροπία που κυριαρχεί για πολλά χρόνια στον Δήμο της Αθήνας και κυρίως στην αντίληψη που υπάρχει για τη σχέση του Δήμου με τον πολίτη».

    Δεσμεύσεις Παπουτσή για βελτίωση συγκοινωνιακού

    Αναφερόμενος ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων στις σχεδιαζόμενες αλλαγές, προέταξε ως σημαντικότερα:

    τη χρησιμοποίηση λεωφορείων φιλικών προς το περιβάλλον, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ, τη βελτίωση της ποιότητας των δρόμων, τον αυστηρό έλεγχο στη στάθμευση και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, και κυρίως της τηλεματικής, στις αστικές συγκοινωνίες, ώστε οι πολίτες να κινούνται με άνεση και ευχαρίστηση, όπως ακριβώς συμβαίνει στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Ο κ.Παπουτσής κατέληξε λέγοντας «εμείς πιστέψαμε και πιστεύουμε στην ψήφο του λαού, και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι την 1η Ιανουαρίου του 2003 θα υπάρχει μια νέα πλειοψηφία στον Δήμο της Αθήνας που θα αλλάξει σελίδα, θα αλλάξει προσανατολισμό και θα οδηγήσουμε την Αθήνα μας στον δρόμο που απαιτεί η εποχή μας, ένα σύγχρονο δρόμο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».

    [12] Στη Σάμο δύο νέα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

    17/9/2002 2:40:00 μμ

    Δύο νέα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών λειτουργούν από την Κυριακή στη Σάμο. Πρόκειται για τα ΚΕΠ Μαραθοκάμπου και Καρλοβάσου τα οποία και ολοκληρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την λειτουργία των Κέντρων εγκαινίασε η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Μαρία Σκεμπέρη, η οποία τόνισε την αξία και την σημασία της προσφοράς τους στην υπηρεσία του πολίτη. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη 300 Κ.Ε.Π λειτουργούν αυτή την στιγμή σ΄όλη την χώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργούν 600 τέτοια κέντρα, ενώ μέχρι το 2003 θα έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο σε πανελλήνια κλίμακα.

    Κ.Ε.Π: κατά της γραφειοκρατίας, στην υπηρεσία των πολιτών

    Αυτή την εποχή στη χώρα μας μία μικρή επανάσταση. Είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ο πολίτης ακόμα και στον πιο μικρό δήμο-τον πιο ορεινό, στο πιο μικρό νησί-θα μπορεί να εξυπηρετείται άμεσα για κάθε υπόθεση του και να διεκπεραιώνονται όλες οι πράξεις και οι συναλλαγές ανάμεσα σε αυτόν και το δημόσιο. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί μέχρι το τέλος του 2003 να λειτουργούν 1000 τέτοια κέντρα. Έτσι καταπολεμάται η γραφειοκρατία και ανακουφίζεται ο πολίτης από την ταλαιπωρία.

    Εξάλλου, η λειτουργία των Κ.Ε.Π είναι η πιο πλήρης μορφή της αποκέντρωσης, διότι η λειτουργία τους εναποτίθεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στους δήμους και τις κοινότητες.

    [13] Επίσκεψη Μ. Γλέζου στην ΕΡΤ-συνάντηση με Δ. Αβραμόπουλο

    17/9/2002 1:52:00 μμ

    Ιση μεταχείριση όλων των υποψηφίων από την Δημόσια Τηλεόραση ζήτησε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αττικής Μανώλης Γλέζος κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Α.Ε. Αγγελο Στάγκο. Ο κ. Γλέζος πρότεινε επίσης οι σχετικές ειδήσεις να μεταδίδονται με αλφαβητική σειρά. Στη συνέχεια ο κ. Γλέζος, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με όλους τους υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους, επισκέφτηκε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

    Ανταλλαγή απόψεων για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    Ως την ''πιο σπουδαία προσωπικότητα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας'' χαρακτήρισε τον κ. Γλέζο ο δήμαρχος της Αθήνας και αναφέρθηκε στη θητεία του υποψήφιου υπερνομάρχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ιδιαίτερη πατρίδα του στον Απείρανθο Νάξου.

    Ο κ. Αβραμόπουλος, που είπε πως είχαν μια ουσιαστική συζήτηση με τον κ. Γλέζο, δήλωσε πως ο υποψήφιος υπερνομάρχης μπορεί να υπολογίζει στη συνεργασία μαζί του.

    Ο κ. Γλέζος δήλωσε μετά τη συνάντηση πως αντάλλαξε με τον δήμαρχο, σκέψεις γύρω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ''ασφυκτικό κλοιό''-όπως χαρακτηριστικά είπε-της κεντρικής εξουσίας η οποία δεν φαίνεται να κατανοεί ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι δοτή εξουσία. ''Πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός απέναντι στο θεσμό και στα όργανα και να εφαρμοστεί το άρθρο 102 του Συντάγματος περί διοικητικής αυτοτέλειας που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ'', κατέληξε ο κ. Γλέζος.

    [14] Έκπτωση στα εισιτήρια πλοίων εν όψει εκλογών

    Τζένη Χαραλαμπίδου 17/9/2002 12:51:00 μμ

    Φθηνότερα θα είναι τα εισιτήρια στα επιβατηγά πλοία για όσους μετακινηθούν για τις δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργου Ανωμερίτη χορηγείται έκπτωση διακίνησης 30% επί του ισχύοντος ναυλολογίου επιβατών για όλα τα είδη Ε/Γ πλοίων όλης της χώρας στους Δικαστικούς Αντιπροσώπους που θα διακινηθούν ακτοπλοϊκώς λόγω των Δημοτικών-Κοινοτικών Εκλογών και Εκλογών για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της 13/10/2002 καθώς επίσης και τυχόν επαναληπτικών της 20/10/2002. Η έκπτωση θα ισχύει μόνο για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν κατά το από 07/10/2002 μέχρι και 22/10/2002 χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έκδοσης των εισιτηρίων.

    Για ψηφοφόρους και εκλογείς

    Με την ίδια απόφαση χορηγείται έκπτωση διακίνησης 20% επί του ισχύοντος ναυλολογίου επιβατών για την ίδια κατηγορία πλοίων στους Ψηφοφόρους/Εκλογείς, που θα διακινηθούν ακτοπλοϊκώς λόγω των Δημοτικών-Κοινοτικών Εκλογών και Εκλογών για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της 13/10/2002 καθώς επίσης και τυχόν επαναληπτικών της 20/10/2002.

    Η έκπτωση θα ισχύει μόνο για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν κατά το από 11/10/2002 μέχρι 14/10/2002 και από 18/10/2002 μέχρι 21/10/2002 χρονικά διαστήματα, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έκδοσης των εισιτηρίων.

    [15] Εντείνεται η κόντρα Βούγια-Παπαγεωργόπουλου

    17/9/2002 4:51:00 μμ

    Για καθεστωτική αντίληψη και συμπεριφορά κατηγόρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας τον δήμαρχο και υποψήφιο δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ενώ κατήγγειλε ότι η δημοτική τηλεόραση κάνει απροκάλυπτη προπαγάνδα υπέρ του δημάρχου και του συνδυασμού του. Ο κ. Βούγιας, σε συνέντευξη Τύπου, κατήγγειλε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης αρνείται να συνεργαστεί με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για τη χορήγηση πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων, ότι η επιστολή του ΥΠΕΣΔΔΑ Κώστα Σκανδαλίδη, που ενημερώνει τους πολίτες για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, αποστέλλεται από τις υπηρεσίες του δήμου, αλλά με την υπογραφή του κ. Παπαγεωργόπουλου και ότι οι υπηρεσίες του δήμου αρνούνται να εγγράψουν στα δημοτολόγια την Κέιτλυ Αστιέρ, η οποία είναι αλλοδαπή (Βελγίδα) και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του ''Θεσσαλονίκη ανθρώπινη πόλη''.

    Επίθεση Βούγια κατά Γεωργόπουλου και TV100

    O κ. Βούγιας ζήτησε ακόμη, από τον δήμαρχο να δώσει στοιχεία για τις συμβάσεις που έχει συνάψει με διαφημιστικές εταιρίες, να κατεβάσει τις γιγαντοαφίσες του, να απομακρύνει τις κατασκευές υποψηφίων του και να επιστρέψει στο συνδυασμό του κ. Βούγια τα τέσσερα περίπτερα που απομάκρυναν τα συνεργεία του δήμου από σημεία της πόλης.

    Αναφερόμενος στην TV100 είπε ότι κάνει απροκάλυπτη προπαγάνδα υπέρ του δημάρχου σαν αν είναι ''προσωπικό του μαγαζί''. Ο Σπύρος Βούγιας ζήτησε ακόμα να δοθεί στους συνδυασμούς ελεύθερος και δωρεάν τηλεοπτικός χρόνος από την TV100 και προειδοποίησε ότι αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση, ο συνδυασμός του είναι αποφασισμένος να κάνει συμβολική κατάληψη στον σταθμό.

    Σκληρή απάντηση Παπαγεωργόπουλου-άμεση κι η απάντηση TV100

    Σε απάντηση στα όσα είπε ο κ. Βούγιας, ο κ. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι ''τέσσερα χρόνια δώσαμε σκληρούς αγώνες για να πετύχουμε την ενότητα όλων των Θεσσαλονικέων. Σήμερα η ενότητα αυτή έχει γίνει πράξη. Δεν θα την θυσιάσουμε για να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικά συμφέροντα και εντολές που εκπορεύονται από κομματικά γραφεία της Αθήνας. Δεν θα ακολουθήσουμε αυτούς που επιχειρούν να οξύνουν το προεκλογικό κλίμα''.

    Από την πλευρά της η Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η TV100 τηρεί τις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και τις ισοτιμίας. Εφαρμόζει πιστά τις οδηγίες και τον κώδικα δεοντολογίας του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, καθημερνά και ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους. Παράλληλα επισημαίνει ότι έχουν παρουσιαστεί όλες οι κεντρικές εκδηλώσεις των συνδυασμών και στις προεκλογικού χαρακτήρα εκπομπές θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των συνδυασμών.

    [16] Μία Βελγίδα στο συνδυασμό ''Θεσσαλονίκη-ανθρώπινη πόλη''

    17/9/2002 5:33:00 μμ

    Είναι καταγωγής Αϊτινής και το όνομά της Κέιτλυ Αστιέρ. Είναι Βελγίδα, επιχειρηματίας, παντρεμένη με Έλληνα και ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 20 χρόνια. Θα διεκδικήσει την ψήφο των θεσσαλονικέων στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Η κα. Αστιέρ κατέρχεται στις εκλογές με το συνδυασμό ''Θεσσαλονίκη ανθρώπινη πόλη'', του Σπύρου Βούγια. Μάλιστα όπως κατήγγειλε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Βούγιας, η κα. Αστιέρ, κινδυνεύει να μείνει εκτός ψηφοδελτίου, καθώς, όπως είπε, οι υπηρεσίες του δήμου αρνούνται να την εγγράψουν στα δημοτολόγια. Ο κ. Βούγιας επικαλέστηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία ένας υπήκοος χώρας μέλους μπορεί να ψηφίζει και να εκλέγεται σε άλλη χώρα μέλος και σημείωσε πως με την άρνηση εγγραφή της στα δημοτολόγια παρεμποδίζεται η υποψηφιότητα της.

    [17] Πολύνεκρο δυστύχημα στην Αργεντινή

    17/9/2002 1:20:00 μμ

    Τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι, ανάμεσα τους και εννέα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή το απόγευμα, όταν το λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα βάθους εκατό μέτρων. Οπως δήλωσαν ορισμένοι από τους επιζήσαντες του δυστυχήματος, άκουσαν τον οδηγό του λεωφορείου να φωνάζει ότι χάλασαν τα φρένα του οχήματος, την ώρα που αυτό άρχισε να πέφτει στο κενό.Το τραγικό ατύχημα συνέβη στην περιοχή Καταμάρκα, στη βόρεια Αργεντινή. Στο λεωφορείο επέβαιναν εβδομήντα άνθρωποι.

    Οι Αρχές που κατέφθασαν στο σημείο του δυστυχήματος κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη στροφή, αναφέρουν μάλιστα ότι και τα φρένα του οχήματος δεν λειτούργησαν έγκαιρα. Οι επιβαίνοντες στο λεωφορείο ήταν προσκυνητές. Επέστρεφαν από τη γειτονική επαρχία Τουκουμάν όπου είχαν πάει για να προσευχηθούν .

    [18] Συλλήψεις ηγετικών στελεχών της ΕΤΑ

    17/9/2002 12:17:00 μμ

    Εναν άνδρα και μία γυναίκα, οι οποίοι φέρονται ως ηγετικά στελέχη της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ, συνέλαβε η γαλλική αστυνομία στη νοτιο-δυτική Γαλλία. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους πρόκειται για ανώτατα στελέχη της οργάνωσης που συνελήφθησαν σε προάστιο του Μπορντό, ύστερα από συνεργασία των γαλλικών και των ισπανικών αρχών. Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι πρόκειται για τον Χουάν Αντόνιο Ολάρα Γκουρίντι και την Αϊνχόα Μουχίκα. Υπάρχουν υποψίες ότι ο κ. Γκουρίντι είναι ο νυν επικεφαλής της ΕΤΑ, μετά τη σύλληψη, πέρυσι, του προηγούμενου αρχηγού της οργάνωσης. Οι ισπανικές αρχές αναφέρουν ότι πρόκειται για νίκη της δικαιοσύνης έναντι της τρομοκρατίας.

    "Είναι αυτοί που όριζαν τους στόχους και προμήθευαν τα μέσα στις ομάδες κομάντος της οργάνωσης για να διαπράττουν τις επιθέσεις", υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Ανχελ Ασέμπες.

    Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση η σύλληψη του Γκουρίντι και της συντρόφου του Μουγκίκα, ήταν "μια από τις προτεραιότητες" της αστυνομίας από το 1994.

    Για τον πρώτο είχαν εκδοθεί 20 εντάλματα σύλληψης, ενώ για τη δεύτερη 12 εντάλματα σύλληψης, τόνισε ο ισπανός αξιωματούχος.

    Μια Γαλλίδα, 21 ετών, συνελήφθη, επίσης, σε αυτή την επιχείρηση στην περιοχή Ταλάνς κοντά στο Μπορντό. Ονομάζεται Σαρόια Γκαλαράγκα και ήταν επιφορτισμένη με την υποδομή των ομάδων κομάντος της ΕΤΑ στην Γαλλία.

    Μέλος της οργάνωσης των βασκικών ριζοσπαστικών νεολαιών "Segi", ασχολούνταν κυρίως με τον εντοπισμό διαμερισμάτων για τα μέλη των ομάδων κομάντος, σύμφωνα με τον υπουργό.

    Οι Ολάρα και Μουγκίκα ήταν μέλη των ομάδων κομάντος "Ντονόστι" "Λεβάντε" και "Μαντρίντ" και μετείχαν σε αρκετές δολοφονικές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων στη δολοφονία το Φεβρουάριο του 1996 του πρώην προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου Φρανθίσκο Τόμας ι Βαλιέντε και του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου το Φεβρουάριο του 1997 Ραφαέλ Μαρτίνεθ Εμπεραδόρ, σύμφωνα με τα εντάλματα.

    Οι Ολάρα και Μουγκίκα εχαν διαδεχτεί τον ηγέτη της ΕΤΑ Φρανσίσκο Χαβιέ Γκαρσία Γκαζτελού, μετά τη σύλληφή του το Φεβρουάριο του 2001.

    [19] Τρομοκρατία το θέμα συνόδου κορυφής ΕΕ-Ασίας

    17/9/2002 7:37:00 μμ

    Το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας θα είναι στο επίκεντρο των εργασιών της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ασίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου στην Κοπεγχάγη της Δανίας και στην οποία θα λάβουν μέρος 25 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Οπως αναφέρει ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας--που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία στην ΕΕ-- Μπέρτελ Χάαντερ, οι ηγέτες των δύο ηπείρων θα αναλύσουν τα βαθύτερα αίτια της τρομοκρατίας -- ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη-- καθώς και τα μέσα να αποτρέψουν ορισμένους λαούς που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης να καταφεύγουν στην ένοπλη βία.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εκφράσουν την ανησυχία τους για την εμφάνιση πολλών τρομοκρατικών ομάδων στην Ασία που έχουν στο στόχαστρο τη Δύση, ενώ ο διάλογος αυτός, σύμφωνα με τον Δανό υπουργό, θα καταλήξει σε μια κοινή δήλωση για τη συνεργασία ΕΕ-Ασίας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Εξάλλου, στην Κοπεγχάγη, οι 25 ηγέτες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων και της οικονομικής συνεργασίας, ενώ στο γεύμα θα συζητηθούν πολιτιστικά θέματα για την εξέλιξη της τακτικής συνόδου σε ''γέφυρα ανάμεσα στον ευρωπαϊκό και τον ασιατικό πολιτισμό''

    [20] Σρι Λάνκα: Ελπίδες για τερματισμό του εμφυλίου

    Πηγή: ΑΠΕ 17/9/2002 6:40:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Οι αντάρτες Ταμίλ συμφώνησαν σήμερα να συναντηθούν με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα στο τέλος του επόμενου μήνα για ένα νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών με σκοπό την εξεύρεση τρόπου τερματισμού ενός από τους μακροβιότερους εμφυλίους πολέμους στον κόσμο. Οι δύο πλευρές συνομίλησαν αυτή την εβδομάδα σε ναυτική βάση στην ουδέτερη Ταϊλάνδη για να βρεθεί τρόπος να τερματιστεί η εμφύλια σύγκρουση που διαρκεί ήδη 19 χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 64.000 ανθρώπους και έχει καταστρέψει την οικονομία της χώρας. "Στο τέλος Οκτωβρίου στη Ταϊλάνδη", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της κυβερνητικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, όταν ρωτήθηκε για το χρόνο διεξαγωγής του επόμενου γύρου των συνομιλιών.

    [21] Συγκράτηση τιμών μέσω παρακολούθησης και διαλόγου

    17/9/2002 4:15:00 μμ

    Το θέμα των ανατιμήσεων στην αγορά εξετάστηκε κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο. Ο κ.Τσοχατζόπουλος, δήλωσε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις τιμές στα οπωροκηπευτικά και σε ορισμένα άλλα είδη. Το μέτρο όμως για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών είναι οι έλεγχοι και ο διάλογος, ενώ επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω ενεργοποίηση της επιτροπής ανταγωνισμού. Πρόσθεσε ότι δεν θα μπει πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου καθώς οι τιμές άρχισαν να υποχωρούν μετά την απόφαση του Ιράκ.

    Αντιδράσεις για το ενιαίο τιμολόγιο στα αγροτικά προϊόντα

    Μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Ανάπτυξης συνάντησε μαζί με τον υφυπουργό Χρήστο Θεοδώρου τους εκπροσώπους των εμπόρων της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις προθέσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο των προσπαθειών συμπίεσης του κόστους.

    Αμέσως μετά ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τη συγκράτηση των τιμών. Στο εξής θα είναι υποχρεωτική για τους πωλητές των λαϊκών αγορών η κατοχή άδειας και οι ταμειακές μηχανές, ενώ θα γίνονται αντιπροσωπευτικοί έλεγχοι και οι παραγωγοί θα πρέπει να κόβουν τιμολόγια, όταν πωλούν προϊόντα στους χονδρεμπόρους.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, χαρακτήρισε αδικαιολόγητα τα περισσότερα κρούσματα αυξήσεων και υποστήριξε ότι οφείλονται στο 30% της αγοράς, το οποίο μέχρι στιγμής δεν ελέγχεται από την πολιτεία.

    Οι πωλητές των λαϊκών αγορών αντιδρώντας στις προτάσεις αυτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και πορεία προς το υπουργείο Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος δημιουργώντας έντονο κυκλοφοριακό στους γύρω δρόμους.

    Οι κακές καιρικές συνθήκες, αλλά και η σημαντικότατη αύξηση σε σειρά υπηρεσιών και προϊόντων που επηρεάζουν την παραγωγή (καύσιμα, φυτοφάρμακα, ΔΕΚΟ, ασφάλειες, μηχανήματα, εργατικό δυναμικό) οδηγεί σε αναγκαστικές αυξήσεις του τελικού προϊόντος όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η οποία ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης την επιβολή ενδεικτικών τιμών στις συσκευασίες πλήθους προϊόντων.

    Επίσης, για υπερβολικές αυξήσεις τσουχτερά πρόστιμα καλούνται να πληρώσουν οκτώ ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ενώ 15 επιχειρήσεις στεγασμένων και υπαίθριων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

    Μόνο η πλήρης απελευθέρωση των αγορών θα συμβάλει στη συγκράτηση των ανατιμήσεων και την πάταξη της αισχροκέρδειας", υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

    Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα ξεκίνησε το μποϋκοτάζ των καταναλωτικών οργανώσεων στις λαϊκές και τα καταστήματα πώλησης οπωρολαχανικών και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, ο τζίρος μειώθηκε χθες κατά 70% και η προσέλευση στην αγορά κατά 50-60%.

    Σημειώνεται πάντως ότι σε σχέση με την Παρασκευή οι περισσότερες τιμές οπωροκηπευτικών ακολουθούν πτωτική πορεία.

    Τα συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης, κατέγραψαν κάμψη των τιμών έως και 30%.

    Διεξοδικοί έλεγχοι στην αγορά

    Εν τω μεταξύ δεκατέσσερα ελεγκτικά συνεργεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Θεοδώρου, πραγματοποίησαν σήμερα ελέγχους σε λαϊκές αγορές στο Παγκράτι, όπου διαπιστώθηκε ότι οι τιμές διαμορφώνονται στα χθεσινά επίπεδα. Ο κ. Θεοδώρου εξήγγειλε εκτενείς ελέγχους από μεικτά συνεργεία με το ΣΔΟΕ, ανακοινώνοντας ότι οι έμποροι χονδρέμποροι και παραγωγοί που εντοπίζονται να πωλούν οπωροκηπευτικά με τιμές αδικαιολόγητα υψηλές θα παραπέμπονται αμέσως στον εισαγγελέα.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να παραπέμψουμε όποιον παρανομεί και αισχροκερδεί εις βάρος του καταναλωτικού κοινού", τόνισε ο υφυπουργός, δηλώνοντας ότι θα προσπαθήσει να μην απαξιωθεί στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού ο θεσμός των λαϊκών αγορών.

    [22] Η απόφαση της Βαγδάτης ρίχνει τις τιμές πετρελαίου

    17/9/2002 3:27:00 μμ

    Μεγάλη πτώση κατά σχεδόν 5% σημείωσαν, κατά την έναρξη των σημερινών διαπραγματεύσεων στις διεθνείς αγορές, οι τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση της Βαγδάτης να επιτρέψει την χωρίς όρους επιστροφή των επιθεωρητών αφοπλισμού του ΟΗΕ στο Ιράκ. Η τιμή του βαρελιού Μπρεντ απώλεσε 1,25 δολάρια, υποχωρώντας στα 27,27 δολάρια, στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο.

    Σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, η τιμή του αμερικανικού αργού κατέγραψε πτώση 1,34 δολάρια στα 28,33 δολάρια το βαρέλι, 2 δολάρια χαμηλότερα από το ζενίθ των τελευταίων δεκαεννέα μηνών στο οποίο είχε αναρριχηθεί λόγω φόβων αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ.

    ''Εάν συμβεί αυτό, το ''πριμ πολέμου'' στις τιμές του πετρελαίου θα εξανεμιστεί σταδιακά μέσα στην υπόλοιπη χρονιά... μέχρις ότου το πρόγραμμα επιθεωρήσεων καταρρεύσει εκ νέου, κάτι το οποίο είναι σχεδόν αναπόφευκτο'', εκτιμά το Centre for Global Energy Studies στο Λονδίνο, ιδρυτής του οποίου είναι ο πρώην υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας σεΐχης Γιαμάνι.

    Πλειάδα αναλυτών εκτιμούν ότι η πρόσφατη εξέλιξη θα μειώσει την πίεση στον ΟΠΕΚ να άρει τους περιορισμούς στην παραγωγή πετρελαίου των χωρών-μελών του. Οι υπουργοί Πετρελαίου του καρτέλ - οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλο, καταφθάνουν στην Οζάκα της Ιαπωνίας για τη συνάντηση της Πέμπτης - παραμένουν διχασμένοι για το αν θα πρέπει να αυξήσουν τις ποσοστώσεις στην παραγωγή των χωρών-μελών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της έγκριτης επιθεώρησης Middle East Economic Review.

    Η εβδομαδιαία επιθεώρηση - η οποία εκδίδεται στην Κύπρο - υποστηρίζει πως η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει θετικά ενδεχόμενη αύξηση των ποστόσεων, ενώ τόσο το Κουβέιτ όσο και η Βενεζουέλα υποστηρίζουν ότι τα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς δεν ευνοούν μια τέτοια κίνηση.

    [23] Ελεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ

    17/9/2002 5:34:00 μμ

    Τη διενέργεια εντατικών ελέγχων και την αυστηρή τήρηση των διατάξεων της πρόσφατης εγκυκλίου που προβλέπει ότι δεν διενεργείται καμία επιστροφή φόρου άνω των 3000 ευρώ αν δεν προηγηθεί έλεγχος, ζήτησε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης από τους διευθυντές και τους επιθεωρητές των εφοριών Ανωνύμων Εταιρειών. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά το μεγάλο σκάνδαλο παράνομων επιστροφών ΦΠΑ που αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη και εμπλέκονται 60 επιχειρήσεις και 50 υπάλληλοι εταιρειών και τελωνείων.

    [24] Στενή συνεργασία ΥΠΕΧΩΔΕ - ΤΕΕ

    17/9/2002 4:48:00 μμ

    Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, όπου τέθηκαν οι βάσεις μιας συστηματικής συνεργασίας. Οπως ανακοίνωσε το ΤΕΕ, στο εξής συναποφασίστηκε να υπάρξει συστηματική συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και του Επιμελητηρίου για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που υφίστανται, αλλά και την αποτροπή νέων.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα θέματα, συμφωνήθηκε:

    Για τις επαγγελματικές ισοτιμίες των πτυχίων, αντιμετωπίζεται θετικά η συγκρότηση κοινής επιτροπής από εκπροσώπους του ΤΕΕ και των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας, Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Εξωτερικών, η οποία θα συνεδριάσει με ευθύνη και επιμέλεια του ΤΕΕ και η οποία θα μελετήσει στο σύνολό του το θέμα των ισοτιμιών των πτυχίων, αλλά και της απάντησης που θα δοθεί στις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχετικά με τις αμοιβές των μηχανικών, συμφωνήθηκε να κατατεθεί από το ΤΕΕ, έως το τέλος Οκτωβρίου, συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε να καλυφθεί το κενό που υφίσταται μετά την κατάργηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της διάταξης που ίσχυε από το 1999. Όσον αφορά στο νέο πλαίσιο των μελετών συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και ΤΕΕ, πριν οποιαδήποτε ανακοίνωση Σχεδίου Νόμου με το οποίο θα αναμορφώνεται το καθεστώς του Ν. 716. Για το θεσμικό Πλαίσιο παραγωγής Ιδιωτικών Έργων, η κα Παπανδρέου δήλωσε ότι επείγοντα άλλα ζητήματα δεν επιτρέπουν στο υπουργείο να προωθήσει άμεσα το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο, ζήτησε από το ΤΕΕ να ιεραρχήσει εκ νέου τις προτάσεις που έχει υποβάλει εδώ και χρόνια, ώστε να αρχίσει η σταδιακή υλοποίηση ορισμένων από αυτές.

    Εξάλλου, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα των μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων για τη χορήγηση του επιδόματος 7ο/οο, υπογραμμίζοντας ότι γι' αυτό υπάρχει δέσμευση της Κυβέρνησης και υποσχέθηκε να το συζητήσει με τους συναρμόδιους υπουργούς.

    Από την πλευρά των εκπροσώπων του ΤΕΕ τέθηκαν, επίσης, τα προβλήματα των δημοσίων έργων και κατ' επέκταση των εργοληπτικών επιχειρήσεων, καθώς και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τεχνικός κόσμος.

    [25] Μείωση των διεθνών επενδύσεων καταγράφει ο ΟΗΕ

    17/9/2002 4:08:00 μμ

    Σημαντική μείωση των ξένων άμεσων επενδύσεων καταγράφει η έκθεση του ΟΗΕ για το το 200, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η μείωση που αντανακλά την ύφεση στην Παγκόσμια Οικονομία δεν αναμένεται να ανακάμψει το 2002. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κάμψη επικεντρώθηκε στις αναπτυγμένες χώρες με περιορισμένες μειώσεις των ροών προς τις αναπτυσσόμενες. Ανάμεσα στις 10 πλέον κερδισμένες χώρες συγκαταλέγονται το Μεξικό,η Κίνα και η Νότιος Αφρική.

    [26] Αισιοδοξία στον Ολυμπιακό για το αυριανό παιχνίδι

    17/9/2002 6:03:00 μμ

    Στη μάχη του Tσάμπιονς Λιγκ μπαίνει αύριο ο πρωταθλητής Ελλάδας Ολυμπιακός και θέλει να κάνει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα κόντρα στη περσινή φιναλίστ του θεσμού, Μπάγερ Λεβερκούζεν. Η αποστολή της ομάδας του Πειραία δεν είναι εύκολη, αλλά σίγουρα η Μπάγερ δεν έχει καμιά σχέση με την περσινή ομάδα που έφθασε να διεκδικεί το τρόπαιο του τσάμπιονς λιγκ. Η φυγή των Μίκαελ Μπάλακ και Ζε Ρομπέρτο, αλλά και τα πολλά αγωνιστικά προβλήματα έχουν αποδυναμώσει τις "ασπιρίνες" και ο Ολυμπιακός έχει τις δυνατότητες να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του. Ο Τάκης Λεμονής δεν θα έχει στη διάθεση τον τραυματία Λάμπρο Χούτο, αλλά πλεονέκτημα αποτελεί η πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση του Τζιοβάνι.

    Λεμονής: '' Δεν φοβάμαι ''

    Ο Τάκης Λεμονής, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν τους ευρωπαϊκούς αγώνες του Ολυμπιακού, τόνισε ότι η ομάδα του σέβεται, αλλά δεν φοβάται τη Λεβερκούζεν, την οποία αντιμετωπίζει αύριο, στο πλαίσιο της Α΄ φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο προπονητής των "ερυθρολεύκων", στη συνέντευξη που παραχώρησε στο γήπεδο της Ριζούπολης, όπου και θα διεξαχθεί ο αυριανός αγώνας με τη γερμανική ομάδα, δεν θέλησε να αποκαλύψει τα πλάνα του, σχετικά με την ομάδα που θα παρατάξει, αλλά τόνισε: "Θέλουμε την συμπαράσταση των φιλάθλων μας στον αγώνα. Θα παίξουμε για τη νίκη, αφού αυτός είναι ο στοχος μας. Φέτος έχουμε θέσει στόχο να παλέψουμε όλα τα παιχνίδια μας στην Ευρώπη και ό,τι βγει".

    Τοπμέλερ: ''Ετοιμοι για την μάχη''

    Τα αρνητικά στοιχεία του Ολυμπιακού, τα οποία όπως παρατήρησε ο Κλάους Τοπμέλερ, βρίσκονται στην άμυνα των πρωταθλητών Ελλάδος, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί η Λεβερκούζεν στον αυριανό αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες που θα γίνει στο γήπεδο της Ριζούπολης.

    Ο τεχνικός των περσινών φιναλίστ της σπουδαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, επεσήμανε ότι η ομάδα του είναι πανέτοιμη για την αυριανή συνάντηση, στην οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, περιμένει να γίνει μέσα σε μια "καυτή" ατμόσφαιρα.

    Ο Κλάους Τοπμέλερ, φάνηκε να γνωρίζει πολύ καλά και την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα και το ρεκόρ που θα επιχειρήσει να "σπάσει" φέτος ο αυριανός αντίπαλός του ("ξέρουμε στόχος του Ολυμπιακού είναι να κάνει ρεκόρ στην Ελλάδα με το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα"), ενώ επεσήμανε ότι οι αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό πιθανότατα θα κρίνουν και τη δεύτερη θέση στον όμιλο.

    Οσον αφορά τα αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γερμανική ομάδα, ο Τοπμέλερ, τόνισε ότι αναγκαστικά, κάποιοι αμυντικογενείς παίκτες θα παίξουν στο κέντρο.

    Ο Τοπμέλερ έσπασε για πρώτη φορά και την παράδοση που τον ήθελε να μην ανακοινώνει ουδέποτε την 11άδα της ομάδας του πριν από ένα σημαντικό αγώνα λέγοντας ότι, "παρότι ουδέποτε λέω σε παίκτες αλλά και δημοσιογράφους την 11άδα του αγώνα, πιθανότατα θα αποτελείται από τους Μπουτ, Λούσιο, Μπάλιτς, Σίμακ, Ζίφκοβιτς, Βράνιες, Ραμέλοφ, Σνάιντερ, Μπαστούρκ, Μπρντάριτς , Νόιβιλ".

    [27] Οι Ενοπλες Δυνάμεις αρωγός του ''ΑΘΗΝΑ 2004''

    17/9/2002 4:45:00 μμ

    Συνάντηση με την πρόεδρο του ''ΑΘΗΝΑ 2004'', Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είχε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, υπήρξε αρχικά μια γενικότερη επισκόπηση της συνεργασίας μεταξύ ΥΕΘΑ και ΟΕΟΑ, ενώ στη συνέχεια συζητήθηκαν αναλυτικά τα τρία κεφάλαια,(ασφάλεια, παροχή εγκαταστάσεων, εθελοντισμός), στα οποία θα επικεντρωθεί η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Ασφάλεια και παροχή εγκαταστάσεων και χώρων

    Οι Ενοπλες Δυνάμεις για πρώτη φορά θα αναλάβουν και αστυνομικά καθήκοντα, συνδράμοντας την αστυνομία σε θέματα τήρησης της τάξης και της ασφάλειας κατά την διάρκεια των Αγώνων. Αυτό σημαίνει φύλαξη όλων των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, ενώ ιδιαίτερο βάρος, λόγω των κινδύνων της διεθνούς τρομοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπαντωνίου, θα δοθεί στην φύλαξη του εναέριου χώρου.

    Επίσης ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις, θα συνδράμουν την Ελληνική Αστυνομία στην φύλαξη ζωτικών εγκαταστάσεων.

    Το έργο της ασφάλειας από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί μέσω της συγκρότησης Ειδικού Στρατηγείου το οποίο ήδη λειτουργεί στο υπουργείο της Εθνικής Αμυνας και το οποίο συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία. Σε ότι αφορά την ανάπτυξη αυτού του Στρατηγείου, ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι αυτόν τον καιρό καταρτίζονται τα επιχειρησιακά του σχέδια.

    Για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών του "ΑΘΗΝΑ 2004" για χώρους, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, τόνισε ότι υπάρχει μια μεγάλη σειρά στρατοπέδων και κτιρίων τα οποία θα παρασχεθούν στην ΟΕΟΑ. Οι χώροι αυτοί ανασκευάζονται και προσαρμόζονται για τις ανάγκες της ΟΕΟΑ, πρόσθεσε ο κ. Παπαντωνίου, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι οι ανασκευές των κτιρίων βρίσκονται εντός των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων.

    Ενοπλες δυνάμεις και εθελοντισμός

    Σε σχέση με το ζήτημα του εθελοντισμού, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε κατ' αρχήν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις αποτελούν μια μεγάλη δεξαμενή νέων ανθρώπων από τους οποίους, σύμφωνα με κριτήρια που έχουν καθοριστεί, θα επιλεγεί ένας αριθμός εθελοντών για τους Αγώνες.

    Στη συνέχεια ο υπουργός διευκρίνισε ότι:

    α) δεν θα επιλεγούν, ούτε θα συμμετάσχουν ως εθελοντές στελέχη και οπλίτες οι οποίοι θα υπηρετούν τη θητεία τους το 2004, καθώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξασθενίσει η αμυντική μαχητική ικανότητα της χώρας. Ο κ. Παπαντωνίου, τόνισε όμως ότι αν η επιλογή ενός στρατευμένου ως εθελοντή γίνει κατά την διάρκεια της θητείας του, θα ανταμειφθεί με τιμητική άδεια. Σε ότι αφορά την εξασφάλιση της παρουσίας του εθελοντή στους Αγώνες, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι θα υπάρχουν ρήτρες για την τήρηση της συμφωνίας, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η επανάκληση στα όπλα του εθελοντή που δεν θα τηρήσει την συμφωνία.

    β) η ανταμοιβή των εθελοντών θα έχει τη μορφή διευκολύνσεων, και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει ανταλλακτική σχέση. Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Λάζαρος Λωτίδης, διευκρίνισε ότι των ηθικών ανταμοιβών θα τύχουν όσοι στρατευμένοι τελικά επιλεγούν ως εθελοντές, και όχι όσοι θα υποβάλλουν αιτήσεις.

    Επίσης, ο κ. Παπαντωνίου και η κα. Αγγελοπούλου συμφώνησαν να οριστεί μια ομάδα εργασίας, η οποία θα αναλάβει την οργάνωση και τον επικοινωνιακό σχεδιασμό της επιλογής των εθελοντών.

    Τέλος, η πρόεδρος του ''ΑΘΗΝΑ 2004'', Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, εξήρε τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην μέχρι τώρα προετοιμασία των Αγώνων, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την μεγάλη σημασία της επιλογής εθελοντών μέσα απο τις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς όπως ανέφερε, αυτή η διαδικασία επιλογής βοηθάει πάρα πολύ στην επιτυχία των Αγώνων.

    [28] Αναβλήθηκε για ένα μήνα η 5η αγωνιστική

    17/9/2002 4:12:00 μμ

    Οι αναμενόμενες αντιδράσεις από πλευράς ΟΠΑΠ και ΝETMED, ώθησαν την ΕΠΑΕ στην αναβολή της 5ης αγωνιστικής για περίπου ένα μήνα, προκειμένου στο διάστημα αυτό να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την κατάρρευση του Alpha Digital. Ετσι, η 5η αγωνιστική, αντί για τις 29 Σεπτεμβρίου προγραμματίστηκε για την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, η οποία ωστόσο δεν παύει να είναι στον... αέρα, εφόσον δεν βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει. Στην απόφαση μειοψήφησαν οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και Ηρακλής.

    [29] ΠΑΟ: Στη δεκαεξάδα ο Λυμπερόπουλος

    17/9/2002 2:48:00 μμ

    Με το Νίκο Λυμπερόπουλο, αλλά χωρίς τους Χένρικσεν, Κωνσταντινίδη (τραυματίες), Σαπάνη και Μπόατενγκ, θα αναχωρήσει αύριο με πτήση τσάρτερ για τη Βουλγαρία, η αποστολή του Παναθηναϊκού ενόψει του αγώνα της Πέμπτης με τη Λίτεξ Λόβετς. Ο Δανός αμυντικός, ακολούθησε και σήμερα ατομικό πρόγραμμα και σύμφωνα με το ιατρικό τιμ των "πρασίνων" θα ενταχθεί κανονικά στις προπονήσεις μετά την επιστροφή της αποστολής από τη Βουλγαρία.

    Τη σημερινή προπόνηση παρακολούθησε και ο νέος γενικός αρχηγός των "πρασίνων", Βέλιμιρ Ζάετς, ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε ότι με τις γνώσεις που διαθέτει, θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα από το πόστο που του ανατέθηκε.

    "Είμαι ευτυχής που επιστρέφω στον Παναθηναϊκό, τον οποίο θεωρώ σπίτι μου. Σε αυτήν την ομάδα πέρασα πολλά και όμορφα χρόνια, έζησα όμορφες στιγμές της καριέρας μου. Τώρα, από τη νέα μου θέση, θα προσπαθήσω, με τις γνώσεις και την εμπειρία μου, να βοηθήσω όσο μπορώ. Η ομάδα μπορεί να φαίνεται ότι περνά αγωνιστική κρίση, αλλά μετά την απόδοσή της εναντίον της ΑΕΚ, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της. Μαζί με τους παίκτες και τον προπονητή, ο οποίος είναι ένας από τους καλύτερους της Ευρώπης, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο", τόνισε ο "Λαγός".

    [30] Συνάντηση Βενιζέλου - Ερζίκ

    17/9/2002 5:25:00 μμ

    H κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας - Τουρκίας για την ανάληψη της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2008 "αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς", είπε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της UEFA Σενές Ερζίκ, επίτιμο πρόεδρο της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA. "Eίχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση", τόνισε ο Ελληνας υπουργός μετά τη συνάντηση και σημειώνοντας ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει ένα όχημα για τη μετάδοση του μηνύματος της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της συνύπαρξης.

    Ο Ελληνας υπουργός συζήτησε επίσης με τον κ. Ερζίκ και για τη συνεργασία ανάμεσα στη μελλοντική Ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την UEFA.

    "Το ζήτημα του ποδοσφαίρου, του επαγγελματικού αθλητισμού γενικότερα, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί το συμβούλιο υπουργών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελλάδα ως προεδρία είναι υποχρεωμένη να αναλάβει μία σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την UEFA", είπε ο Ελληνας υπουργός.

    Ο κ. Ερζίκ από την πλευρά του, ενημέρωσε τον Ελληνα υπουργό και για την κατάσταση που επικρατεί και στην Τουρκία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τη μετάδοση των ποδοσφαιρικών γεγονότων.

    "Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό , είναι διεθνές", είπε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι "παντού, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως στην Ελλάδα, την διαχείριση την έχουν οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι και όχι η κάθε ομάδα μεμονωμένα".

    Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Βασίλης Γκαγκάτσης και ο κ. Αλέξης Δέδες, υπεύθυνος για την κοινή διεκδίκηση του EURO 2008.

    [31] Αρχαιολόγος... ρομπότ στην πυραμίδα του Χέοπος!

    17/9/2002 6:21:00 μμ

    Ένα μικροσκοπικό ρομπότ εφοδιασμένο με κάμερα ανακάλυψε μια εσοχή και μια κλειδωμένη πόρτα στο τέλος μιας στενής στοάς στη Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας, καθώς η πορεία του ρομπότ μεταδιδόταν απ' ευθείας από την τηλεόραση. Οι αρχαιολόγοι έστειλαν τη ''ρομποτική'' κάμερα για να πραγματοποιήσει μια διαδρομή περίπου δύο ωρών σε μια στενή στοά μόλις 20 Χ 20 εκατοστών, η οποία ξεκινούσε από το λεγόμενο θάλαμο της βασίλισσας και κατέληγε σ΄ ένα ασβεστολιθικό τοίχο. Από την οπή που άνοιξαν οι αρχαιολόγοι, η κάμερα κατέγραψε μια εσοχή στο τέρμα της οποίας υπήρχε μια πόρτα. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο τι άφησε πίσω του ο Φαραώ Χέοπας.

    ''Πρόκειται για μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη'', δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων Ζάχι Χαουάς. Νωρίτερα, οι αρχαιολόγοι είχαν ανοίξει το κάλυμμα μιας κρύπτης που κάλυπτε ένα τύμβο 4.500 ετών. Στη συνέχεια, ο Χαουάς ανακάλυψε το σκελετό ενός άνδρα ο οποίος εκτιμάται ότι ανήκε σε αξιωματικό από την εποχή που χτίζονταν οι πυραμίδες. Ο σκελετός μεταφέρθηκε σε ειδικό εργαστήριο για λεπτομερή εξέταση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 September 2002 - 16:56:55 UTC