Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Φωτιές'' έβαλε ο Ξηρός
  • [02] Αναστολή κινητοποιήσεων ζητά η ΠΟΣΔΕΠ
  • [03] Κινητοποιήσεις συμβασιούχων την Τετάρτη
  • [04] Παπαντωνίου για Κυπριακό και ενταξιακή πορεία
  • [05] Προβλήματα στις πτήσεις Σάμου-Αθήνας
  • [06] Αντιδράσεις της ΕΔΕ για υπόθεση ''Σάμινα''
  • [07] ΤΕΙ Φλώρινας:Κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας
  • [08] Αυτοδιοίκηση και κοινωνία-έρευνα για την ΕΡΤ
  • [09] Περιοδεία Παφίλη στον ΟΑΕΔ Νέας Ιωνίας
  • [10] Συνάντηση Γεννηματά-Αβραμόπουλου
  • [11] Γκάλοπ δίνει προβάδισμα στη Φ. Γεννηματά
  • [12] Η ενεργοποίηση των πολιτών στόχος του Γλέζου
  • [13] Συνάντηση Παπανδρέου-Μπετενιώτη για τον Πειραιά
  • [14] Ο Κουβέλης στον πρόεδρο του ΔΣΑ
  • [15] Ο συνδυασμός ''Λιμάνι της Αγωνίας'' εγκαινιάζει δύο εκλογικά κέντρα
  • [16] Χαλβατζής: ''Ο πολιτισμός να φθάσει σε κάθε γωνιά της Αθήνας''
  • [17] Επίσκεψη Βουδούρη στα νοσοκομεία ''ΝΙΜΤΣ''-''ΕΛΠΙΣ''
  • [18] Επίσκεψη Μπαρμπουνάκη στα γραφεία του ΟΑΕΔ
  • [19] Τουρκία: Εκτός μάχης ο ισλαμιστής υποψήφιος
  • [20] Τσετσενία: Πολύνεκρη έκρηξη βόμβας
  • [21] Σιγκαπούρη: Σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία
  • [22] ''Λουκέτο'' στο κολαστήριο της Βραζιλίας
  • [23] Κίνδυνος διαρροής από απαρχαιωμένα πυρηνικά υποβρύχια
  • [24] Γερμανία:Τους Χριστιανοδημοκράτες υποστηρίζει εφημερίδα
  • [25] Συνάντηση Σημίτη-Χριστοδουλάκη για οικονομία
  • [26] Συνάντηση Χριστοδουλάκη-ΣΕΒ
  • [27] Με ψυχολογία νίκης η ΑΕΚ στο Βέλγιο
  • [28] Με βάρκα την ελπίδα ... η Ξάνθη στη Ρώμη
  • [29] Χωρίς τρεις ο ΠΑΟΚ στην Πορτογαλία
  • [30] ΠΑΟ: Ατομικό πρόγρμμα για τέσσερις
  • [31] Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στα σχολεία
  • [32] Επεισόδια και εκπλήξεις στην 3η Αγωνιστική
  • [33] Συνέδριο για τον Πολιτισμό και την Ειρήνη

    [01] ''Φωτιές'' έβαλε ο Ξηρός

    16/9/2002 6:31:00 μμ

    Την οργή των γιατρών του Ευαγγελισμού προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του Ξηρού για το ότι η ομολογία του έγινε υπό την επήρεια ειδικών φαρμάκων και ψυχολογικής βίας. Κατασκευάσματα θεωρεί τους ισχυρισμούς του η κυβέρνηση, ενώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει πως η προανάκριση έγινε με σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Αύριο αναμένεται να βγει η απόφαση σχετικά με την προφυλάκιση ή όχι της Αγγελικής Σωτηροπούλου.

    Οι αντιδράσεις στις δηλώσεις Ξηρού

    Παιχνίδι τακτικής και γελοιότητες χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του Σάββα Ξηρού κορυφαία στελέχη της αντιτρομοκρατικής και τονίζουν κατηγορηματικά ότι δεν κάνουν διάλογο με τους τρομοκράτες.

    Αναφορά στις καταγγελίες του Ξηρού περί χορήγησης ψυχοφαρμάκων έτσι ώστε να αποσπασθεί ομολογία έκανε σήμερα και ο υπουργός Υγείας κ. Κώστας Στεφανής, που τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά με τους τρομοκράτες και πρόσθεσε ότι η ευθύνη νοσηλείας του ασθενούς Ξηρού είχε ανατεθεί στην πανεπιστημιακή κλινική.

    Ο κ. Στεφανής υποστήριξε ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο ώστε να μπορούσε υπεισέλθει κανένας άλλος μηχανισμός ή άτομο στην θεραπευτική διαδικασία και την αντιμετώπιση του ασθενούς.

    Ουδέποτε πολιτικό πρόσωπο επισκέφθηκε το Σάββα Ξηρό κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του είτε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είτε στο θάλαμο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη από την διοίκηση του Ευαγγελισμού.

    Η διοίκηση του Ευαγγελισμού επιβεβαιώνει ότι στις 5/7/2002 και μετά από την προτροπή των θεραπόντων ιατρών κρίθηκε αναγκαίο ο ασθενής να εξεταστεί από ψυχίατρους προκειμένου να διαπιστωθεί η ψυχική του υγεία. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η διευθύντρια του ψυχιατρικού τμήματος του νοσοκομείου με τη βοήθεια του αναπληρωτή καθηγητή ψυχιατρικής κ. Ιωάννη Μαντωνάκη επισκέφθηκαν τον Ξηρό. Δεν διαπίστωσαν όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ψυχιατρικό πρόβλημα και γι' αυτό δεν χρειάστηκε να χορηγηθεί οποιοδήποτε φάρμακο ή να γίνει η όποια άλλη ψυχιατρική παρέμβαση.

    Όσον αφορά τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στον ασθενή ήταν υπό τον απόλυτο έλεγχο των υπεύθυνων νοσηλευτών και ιατρών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευαγγελισμού και χορηγήθηκαν για ιατρικούς και μόνο λόγους με στόχο να διασωθεί η ζωή του ασθενούς.

    Κάθε άλλη αναφορά επισημαίνεται ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, όπως στη σφαίρα της φαντασίας ανήκουν και άλλα σενάρια τα οποία θέλουν διάφορους επισκέπτες στο δωμάτιο του Σάββα Ξηρού.

    Ανακριβείς και αναληθείς χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ξηρού, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Στάθης Τσούκαλος, μιλώντας στην ΕΡΤonline. Ο κ. Τσούκαλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να του χορηγήθηκαν στον Ευαγγελισμό φάρμακα που επηρεάζουν το ανακριτικό έργο.

    Στις δηλώσεις Ξηρού αντέδρασε και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κρουσταλλάκης, τονίζοντας ότι η προανάκριση διεξήχθη σύμφωνα με τους ισχύοντες δικονομικούς κανόνες.

    Την κοινωνία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάλεσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαπας να αντιδράσουν στα "παραμυθάκια, ιστοριούλες και γελοιότητες'' που διατυπώνουν ''τρομοκράτες, δολοφόνοι και ληστές που σπέρνουν θύματα στο πέρασμά τους''.

    Όσον αφορά τις τηλεφωνικές δηλώσεις του Σάββα Ξηρού, ο κ.Πρωτόπαπας τόνισε πως "η κυβέρνηση δεν έκανε ούτε κάνει διάλογο με τρομοκράτες".

    Εν τω μεταξύ, την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ προκάλεσε σειρά δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών αναφορών που εμπλέκουν την δημοσιογράφο της Ελευθεροτυπίας Ιωάννας Σωτήρχου στο θέμα της τρομοκρατίας.

    Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους να σέβονται και να τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας, ενώ θα καλέσει σε συζήτηση τους διευθυντές ειδήσεων.

    Αύριο οι εξελίξεις για την Σωτηροπούλου

    Εξελίξεις είχαμε σε σχέση με την τύχη της Αγγελικής Σωτηροπούλου, καθώς σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Καρούτσος πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών την προφυλάκιση της. Το Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συνεδριάσει αύριο.

    Η Σωτηροπούλου, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή στη "17Ν", το Σάββατο μετά την απολογία της αφέθηκε προσωρινά ελεύθερη, καθώς υπήρξε διαφωνία του ειδικού εφέτη ανακριτή και του εισαγγελέα για την προφυλάκισή της.

    Η Σωτηροπούλου αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την "17Ν", ενώ η συνήγορός της κ. Κούρτοβικ υποστήριξε ότι το βασικό αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος της δεν είναι το αποτύπωμα που βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως, αλλά οι προσωπικές της σχέσεις.

    Εν τω μεταξύ, ξαφνική επίσκεψη στις φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός ο οποίος κατά τη δίωρη παραμονή του συναντήθηκε με τον εισαγγελέα των φυλακών Αριστείδη Φραγκιαδάκη, αλλά και το διευθυντή Σπύρο Αθανασόπουλο, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τις συνθήκες κράτησης όλων των κατηγορουμένων για την υπόθεση της "17Ν".

    Εξερχόμενος των φυλακών ο κ. Παξινός τόνισε ότι στη συζήτηση που είχε με τους δυο προϊσταμένους των φυλακών υπεραμύνθηκε του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου και όχι των κατηγορουμένων που θα κριθούν από τη δικαιοσύνη.

    Συγχαρητήρια επιστολή Μπους για την τρομοκρατία

    Φωτογραφία Αρχείου

    Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εκφράζει την ευγνωμοσύνη του αμερικανικού λαού προσωπικά προς τον κ. Σημίτη, αλλά και στους έλληνες πολίτες για την ανεκτίμητη, όπως αναφέρει, συνεισφορά στην εκστρατεία για την απελευθέρωση του κόσμου από την τρομοκρατία.

    Τα δύο έθνη, τονίζει ο κ. Μπους στην επιστολή του, έχουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας βασισμένους σε κοινές δημοκρατικές αξίες, που δίνουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα, το μίσος και τη βία από κοινού.

    Ο αμερικανός πρόεδρος καταλήγει στην επιστολή, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει επιλέξει να πολεμά για την ελευθερία και δεν θα ανεχθεί να τη χάσει από την τρομοκρατία και οι ΗΠΑ είναι υπερήφανες να στέκονται μαζί του ως σύμμαχος σ' αυτή την προσπάθεια.

    [02] Αναστολή κινητοποιήσεων ζητά η ΠΟΣΔΕΠ

    16/9/2002 7:38:00 μμ

    Η εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) ΑΕΙ, με σημερινή της ανακοίνωση, καλεί τους συλλόγους μελών ΔΕΠ να αναστείλουν την αποχή από το διδακτικό έργο, από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2002. Στόχος είναι, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, να δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρωθούν οι εκπαιδευτικές διαδικασίες, να καλυφθούν τα κενά και να πραγματοποιηθούν οι εξεταστικές περίοδοι, να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, και να παρακολουθούν το έργο της επιτροπής και τα νομοσχέδια που ενδεχομένως θα κατατεθούν με ορόσημο το Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, στις αρχές Δεκεμβρίου 2002.

    Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ΠΟΣΔΕΠ προετοιμάζεται για τη διαμόρφωση συγκροτημένων θέσεων που θα υποστηριχθούν από τους εκπροσώπους της στην επιτροπή θεσμοθετημένου διαλόγου.

    Με αφορμή τα οικονομικά των πανεπιστημίων και ιδιαίτερα το μισθολόγιο, αναμένεται να τεθούν κρίσιμα θέματα, τα οποία θα αφορούν τις εργασιακές σχέσεις όλων όσων συμμετέχουν στην εκπαιδευτική λειτουργία.

    Τέλος, τονίζεται ότι η ΠΟΣΔΕΠ, ''δεν ξεχνά ότι το επίπεδο αμοιβών όσων εργάζονται στον δημόσιο τομέα της χώρας μας αντιστοιχεί μόλις στο 55% του επιπέδου αμοιβών στην Ευρωπαϊκή Ένωση''.

    [03] Κινητοποιήσεις συμβασιούχων την Τετάρτη

    16/9/2002 7:16:00 μμ

    Συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι οι συμβασιούχοι και οι έκτακτοι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα μετά από πρόσκληση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Στόχος της κινητοποίησης η διαμαρτυρία για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που εκπόνησε το υπουργείο Εργασίας και με το οποίο περιορίζονται οι δυνατότητες μετατροπής μίας σύμβασης ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

    [04] Παπαντωνίου για Κυπριακό και ενταξιακή πορεία

    16/9/2002 7:08:00 μμ

    Η απευθείας τηλεφωνική γραμμή που θα εγκατασταθεί μεταξύ των υπουργών Αμύνης της Ελλάδος και της Τουρκίας, θα αποτρέψει το ενδεχόμενο εντάσεων, που θα μπορούσαν να σημειωθούν στην κρίσιμη περίοδο μέχρι τις αποφάσεις κορυφής της Κοπεγχάγης. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου, στα πλαίσια της τετραμερούς συνάντησης υπουργών Αμυνας στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των χωρών της Ελλάδος, Γ. Παπαντωνίου, της Τουρκίας, Σ.Τσακμάκογλου, της Βουλγαρίας, Ν. Σβινάροφ, και του υπουργού της Ρουμανίας, Μ. Πάσκου.

    Αρση των μονομερών διεκδικήσεων της Τουρκίας

    Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ από την πλευρά του ο κ. Παπαντωνίου επεσήμανε ότι "δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για να καταλήξουν θετικά οι προσπάθειες που σήμερα καταβάλλονται ανάμεσα στον Πρόεδρο κ. Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς για την επίτευξη δίκαιης λύσης του Κυπριακού".

    Η βέβαιη, πλέον, ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του χρόνου, είναι μία "ιδιαίτερα ελκυστική" προοπτική για τους Τουρκοκύπριους, για την ένταξη της ίδιας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ο κ. Παπαντωνίου.

    "Η Ελλάδα στηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας περισσότερο ισχυρά και θα προσέθετα περισσότερο ειλικρινά, από οποιαδήποτε άλλη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε ο Έλληνας υπουργός. Εάν χαθεί η υποστήριξη της Ελλάδας, τότε πιθανόν να χαθεί και η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Αλλά, συνέχισε ο έλληνας υπουργός, "για να στηρίξει η Ελλάδα την Τουρκία στην ευρωπαϊκή της προοπτική, θα πρέπει και το κυπριακό να έχει λυθεί με δίκαιο τρόπο και ασφαλώς να έχουν αρθεί οι γνωστές μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας απέναντι στα δικά μας εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ιδιαίτερα στο Αιγαίο".

    Ο κ. Παπαντωνίου, σημείωσε ότι οι συνομιλίες του με τον κ. Τσακμάκογλου διεξήχθησαν "σε κλίμα εγκάρδιο και φιλικό", πράγμα που ο ίδιος εκτιμά ότι δεν έχει να κάνει μόνο με τη φιλοξενία, αλλά μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει με πολιτικό τρόπο.

    "Ολοι γνωρίζουμε ότι η Τουρκία διέρχεται μία ευαίσθητη προεκλογική φάση. Ολοι, επίσης, γνωρίζουμε ότι προσεγγίζει το κυπριακό σε μία επίσης κρίσιμη απόφαση στην Κοπεγχάγη για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια έχει σημασία οι δύο χώρες να βρεθούν μακριά από τις εντάσεις και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τις αποφύγουμε", είπε ο κ. Παπαντωνίου.

    Απαράδεκτες οι θέσεις της Αγκυρας

    Σήμερα, πρώτη ημέρα της ελληνικής άσκησης "Παρμενίων", πέντε τουρκικοί σχηματισμοί έκαναν παραβάσεις στο βόρειο και νότιο Αιγαίο.

    Η Αγκυρα εμμένει σε απαράδεκτες θέσεις αν και βλέπει το αδιέξοδο, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαππας, σχολιάζοντας την ομιλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στον ΟΗΕ για δύο ξεχωριστά κράτη στην Μεγαλόνησο.

    [05] Προβλήματα στις πτήσεις Σάμου-Αθήνας

    16/9/2002 11:46:00 πμ

    Ένταση, επεισόδια και ταλαιπωρία αντιμετώπισαν 250 επιβάτες της ΟΑ και της εταιρείας Hellenic που βρίσκονται από το πρωί στο αεροδρόμιο της Σάμου χωρίς να γνωρίζουν πότε ακριβώς θα έρθει αεροπλάνο για να επιστρέψουν στην Αθήνα. Το πρωί ακυρώθηκαν λόγω κακών καιρικών συνθηκών δύο πτήσεις επιστροφής στην Αθήνα, στις 7.10 της ΟΑ, και στις 7.30 της Hellenic. Από τις 8.30 όμως και μέχρι αυτή την ώρα--οπότε και βελτιώθηκαν αισθητά οι καιρικές συνθήκες-- κανείς δεν έχει ανακοινώσει στους επιβάτες πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

    [06] Αντιδράσεις της ΕΔΕ για υπόθεση ''Σάμινα''

    16/9/2002 7:23:00 μμ

    Με αφορμή θέσεις που διατυπώθηκαν στα μέσα μαζικής επικοινωνίας μετά την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Σύρου στην υπόθεση του οχηματαγωγού "Σάμινα", η Ένωση Δικαστικών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της σήμερα κάνει γνωστό ότι οι Έλληνες δικαστές γνωρίζουν τη συνταγματική τους θέση και την κοινωνική τους αποστολή, την οποία εκπληρώνουν στο ακέραιο, μακριά από σκοπιμότητες ή συναισθηματικές φορτίσεις με γνώμονα τους κανόνες του δικαίου και τα πραγματικά στοιχεία της δικογραφίας.

    Παράλληλα, αναφέρουν ότι η ατεκμηρίωτη και αβασάνιση κριτική που ενίοτε ασκείται στις δικαστικές αποφάσεις, δεν παύει να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την αξιοπιστία της δικαιοσύνης, ενώ όσοι αισθάνονται την ανάγκη να εκφέρουν άποψη για συγκεκριμένη υπόθεση επιβάλλεται τουλάχιστον να μνημονεύουν ότι δεν γνωρίζουν τα στοιχεία της δικογραφίας.

    [07] ΤΕΙ Φλώρινας:Κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας

    16/9/2002 12:14:00 μμ

    Σε κατάληψη του κτιρίου του παραρτήματος Φλώρινας των ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας προχώρησαν, το πρωί, οι σπουδαστές του, που ζητούν άμεση ολοκλήρωση της σπουδαστικής εστίας, δωρεάν στέγαση για όλους και αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Η παράδοση της νέας σπουδαστικής εστίας της Φλώρινας αναβλήθηκε τρεις φορές, καθώς η έλλειψη πόρων δεν επέτρεψε να ολοκληρωθούν οι λίγες εναπομείνασες εργασίες.

    Εν τω μεταξύ, σκηνή στην αυλή του δημοτικού σχολείου Χορτιάτη Θεσσαλονίκης έχουν στήσει οι μαθητές, οι οποίοι αρνούνται να κάνουν μάθημα, αν οι αρμόδιοι δε δεσμευτούν για την άμεση κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου. Οι μαθητές θα απέχουν για δύο μέρες από τα μαθήματά τους και αύριο θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο του Χορτιάτη.

    [08] Αυτοδιοίκηση και κοινωνία-έρευνα για την ΕΡΤ

    16/9/2002 4:40:00 μμ

    Σημαντικά ευρήματα για την σχέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνίας περιέχει η έρευνα που διεξήχθη από την ''Kάπα Research'' για λογαριασμό της ΕΡΤ. Στην έρευνα πήραν μέρος 4.205 πολίτες και 805 δήμαρχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της ΕΡΤ Α. Στάγκος και ο υπ. Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, δήμαρχοι και δημότες τάσσονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δήμων και της άρσης της μονιμότητας των δημοτικών υπαλλήλων. Η έρευνα θα παρουσιαστεί, απόψε, μετά το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ σε ειδική εκπομπή που θα συντονίσει ο Π. Τσίμας.

    Που δίνουν προτεραιότητα οι δήμαρχοι, που οι δημότες

    Σύμφωνα με την έρευνα, οι δημότες δίνουν προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία:

    α) στην καθαριότητα,

    β) στο οδικό δίκτυο,

    γ) στο κυκλοφοριακό και

    δ) στο πάρκινγκ, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

    Οι δήμαρχοι από την άλλη, ιεραρχούν:

    α) την τοπική ανάπτυξη,

    β) το πρόβλημα της ανεργίας,

    γ) την κοινωνική πολιτική και

    δ) την καθαριότητα.

    Η κομματική υποστήριξη το τελευταίο κριτήριο στην επιλογή των δημοτών

    Επίσης, όπως προκύπτει από την έρευνα, τρεις στους τέσσερεις δημάρχους δεν επιθυμούν χρίσμα, καθώς πιστεύουν ότι η κομματική υποστήριξη είναι το τελευταίο κριτήριο στην επιλογή των δημοτών για τις δημοτικές Αρχές.

    Τέλος, δήμαρχοι και δημότες εμφανίζουν διαφοροποιήσεις στην άποψή τους για την αξιολόγηση του έργου των δημοτικών Αρχών.

    Πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι δηλώνουν οι δήμαρχοι σε ποσοστό 87%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των δημοτών ανέρχεται σε 40%.

    [09] Περιοδεία Παφίλη στον ΟΑΕΔ Νέας Ιωνίας

    16/9/2002 2:56:00 μμ

    Στον ΟΑΕΔ Νέας Ιωνίας περιόδευσε σήμερα ο υποψήφιος Yπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Θανάσης Παφίλης. Στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι η ανεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα που μαστίζει κυρίως τη νεολαία και τις γυναίκες. Ο ΟΑΕΔ από υπηρεσία επιδότησης ανέργων έχει μετατραπεί σε υπηρεσία επιδότησης των εργοδοτών. Αύριο, ο κ. Παφίλης θα επισκεφθεί την ΙΝΤΡΑΚΟΜ και το βράδυ θα μιλήσει στη συγκέντρωση αντιστασιακών στο Δήμο Καισαριανής.

    [10] Συνάντηση Γεννηματά-Αβραμόπουλου

    16/9/2002 2:56:00 μμ

    Το Δημαρχείο της Αθήνας επισκέφθηκε η υποψήφια Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά και συζήτησε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, για την προεκλογική εκστρατεία, αλλα και τα μείζονα θέματα της πρωτεύουσας. Η κ. Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι η δέσμευση του συνδυασμού της είναι η ανάπτυξη όλων των δήμων της υπερνομαρχίας με σεβασμό στο περιβάλλον και με οδηγό τα όσα γίνονται στην Αθήνα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενώ, ο Δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα του συνδυασμού της κ. Γεννηματά που αφορά τις σχέσεις των δύο βαθμών της Τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αθήνα.

    [11] Γκάλοπ δίνει προβάδισμα στη Φ. Γεννηματά

    16/9/2002 10:13:00 πμ

    Προβάδισμα 14% της Φώφης Γεννηματά έναντι του Γιάννη Τζαννετάκου, στη μάχη για την Yπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ και θα δοθεί την Τρίτη στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", η κ. Γεννηματά συγκεντρώνει το 38% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, έναντι 24% του Γιάννη Τζαννετάκου.

    [12] Η ενεργοποίηση των πολιτών στόχος του Γλέζου

    16/9/2002 7:02:00 μμ

    Το πρόγραμμα του συνδυασμού του ''Ελληνική Νομαρχία - Ενεργοί Πολίτες'' παρουσίασε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιά Μανώλης Γλέζος, έχοντας ως κεντρικό στόχο αλλά και σύνθημα, την ενεργοποίηση των πολιτών σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία του δικομματισμού. ''Οι πολίτες καλούνται να πάψουν να είναι απλοί θεατές των γεγονότων... πρέπει να αγωνιστούν εναντίον του δικομματισμού, του νεοφιλελευθερισμού και της νέας τάξης πραγμάτων'', τόνισε ο κ. Γλέζος θέτοντας τις προτεραιότητες του συνδυασμού του.

    Οικονομική αυτοδυναμία για τους δήμους

    Ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος πλαισιώνεται από τον Σπύρο Λυκούδη ως υποψήφιο Νομάρχη Αθηνών και την Εύη Καράκωστα ως υποψήφια Νομάρχη Πειραιώς, έθεσε ως κύριους στόχους της προεκλογικής του εκστρατείας, την διεκδίκηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και πόρων για την αυτοδιοίκηση, την διοικητική αυτοτέλεια, την οικονομική αυτοδυναμία και την οικονομική διαχείριση των οργανισμών αυτοδιοίκησης.

    Οσον αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Μανώλης Γλέζος κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία πολιτικής βούλησης στο να διαχειριστεί με υπευθυνότητα τη διοργάνωση, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος και οι υποψήφιοι σύμβουλοί του, θα αγωνιστούν για την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών με βάση τις αναδασώσεις των καμμένων δασών, την προστασία των ορεινών όγκων και την εξασφάλιση χώρων για τη δημιουργία πρασίνου και χώρων αναψυχής.

    Αναφορές Γλέζου σε τρομοκρατία και Περσικό

    Ο κ. Γλέζος, αναφέρθηκε και στο θέμα της τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας τα μέλη της 17Ν πωρωμένους εγκληματίες και όχι λαϊκούς αγωνιστές, τονίζοντας ότι όποιος είναι λαϊκός αγωνιστής σέβεται την ανθρώπινη ζωή.

    Ο υποψήφιος Υπερνομάρχης, ζήτησε επίσης την απόσυρση των ελληνικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τον Περσικό επισημαίνοντας, ότι η επιθετικότητα του προέδρου Μπους δεν αποσκοπεί στην αποκατάσταση ενός δημοκρατικού καθεστώτος στο Ιράκ, αλλά στη διαχείριση των πλούσιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Επιπλέον υπογράμμισε ότι κανένας Έλληνας στρατιώτης δεν πρέπει να βρεθεί έξω από τα σύνορα της χώρας".

    Ο συνδυασμός ''Ελληνική Νομαρχία - Ενεργοί Πολίτες'', υποστηρίζεται από τον ΣΥΝ, την Κίνηση Ενωτικής Δράσης Αριστεράς (ΚΕΔΑ), Οικολογικές οργανώσεις και κινήσεις που αντιστέκονται στην παγκοσμιοποίηση.

    [13] Συνάντηση Παπανδρέου-Μπετενιώτη για τον Πειραιά

    16/9/2002 6:48:00 μμ

    Η πορεία υλοποίησης των έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ στο Δήμο Πειραιά, συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Βάσως Παπανδρέου, με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Πειραιά κ. Μανώλη Μπετενιώτη. Ο κ. Μπετενιώτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το έργο που υλοποιείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ στον Πειραιά και ζήτησε την ταχεία ολοκλήρωση του, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος, προκειμένου να υπάρξει αισθητική βελτίωση της πόλης, τόσο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του Πειραιά.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος ζήτησε από την κ. Παπανδρέου, την παραχώρηση στο δήμο Πειραιά των στρατοπέδων που βρίσκονται εντός της πόλης και σήμερα στεγάζουν υπηρεσίες του στρατού, καθώς και την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος αναπλάσεων και δημιουργίας χώρου στάθμευσης.

    Για το θέμα των στρατοπέδων η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υποστήριξε ότι σύντομα θα γίνει σχετική ανακοίνωση σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

    Η κ. Παπανδρέου ενημέρωσε επίσης τον κ. Μπετενιώτη για την πορεία υλοποίησης του μεγάλου προγράμματος αναπλάσεων που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ στον Πειραιά, το συνολικό ύψος του οποίου υπολογίζεται σε περίπου 40 εκ. ευρώ.

    [14] Ο Κουβέλης στον πρόεδρο του ΔΣΑ

    16/9/2002 5:09:00 μμ

    Τη μεταστέγαση του Ειρηνοδικείου στις εγκαταστάσεις της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού πρότεινε σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Φώτης Κουβέλης στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημητρη Παξινό. Ο κ. Κουβέλης ζήτησε επίσης να λειτουργήσει γραμμή μετρό στα δικαστήρια της Ευελπίδων γιατί, σύμφωνα με τις μετρήσεις, προσέρχονται καθημερινά 27.000 πολίτες με αποτέλεσμα να προκαλείται κυκλοφοριακή συμφόρηση και να καταργούνται τα πεζοδρόμια από τη στάθμευση των αυτοκινήτων.

    [15] Ο συνδυασμός ''Λιμάνι της Αγωνίας'' εγκαινιάζει δύο εκλογικά κέντρα

    16/9/2002 4:05:00 μμ

    Τα εγκαίνια των δύο εκλογικών του κέντρων θα πραγματοποιήσει το "Λιμάνι της Αγωνίας" την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου Αγίου Δημητρίου (Αγ. Δημητρίου 142) στο 5ο δημοτικό διαμέρισμα, στις 20.00. Την επομένη, Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, θα γίνουν τα εγκαίνια του β΄ εκλογικού κέντρου στην Φρεαττύδα (Ακτή Θεμιστοκλέους 42) στο πρώτο δημοτικό διαμέρισμα, στις 20.00.

    [16] Χαλβατζής: ''Ο πολιτισμός να φθάσει σε κάθε γωνιά της Αθήνας''

    16/9/2002 2:49:00 μμ

    Περιοδεία στο πολιτισμικό οργανισμό του Δήμου Αθήνας πραγματοποίησε σήμερα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής. Στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι ο πολιτισμός πρέπει να φθάσει σε κάθε γωνιά της Αθήνας, ότι είναι ανάγκη να αναπτυχθεί η πολιτισμική δραστηριότητα αλλά και οι δαπάνες γι' αυτήν. Για την ευρωπαϊκή εβδομάδα μετακίνησης ο κ. Χαλβατζής δήλωσε ότι με κατασταλτικά μέτρα δεν λύνεται το πρόβλημα παρά μόνον με την ποιοτική ανάπτυξη των ΜΜΜ.

    [17] Επίσκεψη Βουδούρη στα νοσοκομεία ''ΝΙΜΤΣ''-''ΕΛΠΙΣ''

    16/9/2002 2:42:00 μμ

    Ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό "Όμορφη Πόλη" Μάκης Βουδούρης επισκέφθηκε την Παρασκευή τα νοσοκομεία "ΝΙΜΤΣ" και "ΕΛΠΙΣ" και συζήτησε με τους εργαζομένους το πρόγραμμα του συνδυασμού στα θέματα που αφορούν στον χώρο της υγείας. Ο κ. Βουδούρης υπογράμμισε ότι για τον συνδυασμό "Όμορφη Πόλη" τα θέματα υγείας των δημοτών αποτελούν προτεραιότητα όπως κατεπανάλειψη έχει αναφερθεί και ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Παπουτσής.

    Η παρουσία των εργαζομένων υπήρξε μαζική και το κλίμα για τον συνδυασμό της "Όμορφης Πόλης" από το προσωπικό των νοσοκομείων και τους παρευρισκόμενους στα νοσοκομεία πολίτες, ήταν ιδιαίτερα θετικό. Το απόγευμα ο Μάκης Βουδούρης μαζί με άλλους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους διαμερισματικούς καθώς και με μέλη της νομαρχιακής επιτροπής και της τοπικής οργάνωσης έλαβε μέρος στην εξόρμηση του 4ου διαμερίσματος στην πλατεία του Αγίου Μελετίου.

    [18] Επίσκεψη Μπαρμπουνάκη στα γραφεία του ΟΑΕΔ

    16/9/2002 4:51:00 μμ

    Με επισκέψεις και συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και δημόσιους οργανισμούς και φορείς της πόλης, συνεχίζει το πρόγραμμα της επικοινωνίας του με τους πολίτες, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης της παράταξης "Θεσσαλονίκη-Ανθρώπινη πόλη", Μπάμπης Μπαρμπουνάκης. Σήμερα το πρωί ο κ. Μπαρμπουνάκης επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΑΕΔ και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των προγραμμάτων κατάρτισης, που υλοποιούνται αλλά και τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.

    Επίσης, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης δήλωσε ότι "η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε πόλη των ανέργων. Την αρνητική αυτή πραγματικότητα πρέπει και μπορούμε να αναστρέψουμε μέσα από μια νέα πολιτική παρέμβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη αλλαγή που θα προκύψει από τις εκλογές της 13ης του Οκτώβρη θα αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο και την ευαισθησία που πρέπει και μπορεί να διακρίνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

    Αύριο το πρωί στις 10, ο κ. Μπαρμπουνάκης θα επισκεφθεί τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Παντελεήμονα Β', ενώ στις 11 το πρωί, θα επισκεφθεί την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης ΕΥΑΘ και τις εγκαταστάσεις του Παιδικού Χωριού Βορείου Ελλάδος στο Φίλυρο.

    Μέχρι τώρα ο κ. Μπαρμπουνάκης έχει επισκεφθεί και συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα γραφεία του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας.

    [19] Τουρκία: Εκτός μάχης ο ισλαμιστής υποψήφιος

    16/9/2002 4:03:00 μμ

    Ρετζέπ Ερντογάν

    Εκτός εκλογικής μάχης βρίσκεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο αρχηγός του ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ρετζέπ Ερντογάν, καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας επικύρωσε προηγούμενη δικαστική απόφαση, που του απαγορεύει να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο Ερντογάν ερχόταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις και το κόμμα του ήταν το μόνο που εμφανιζόταν να ξεπερνά πάντα το 10% που απαιτείται για την εισαγωγή στο κοινοβούλιο. Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν είχε περιορίσει την ισλαμική ρητορική εξακολουθούσε να προκαλεί τη δυσαρέσκεια των ενόπλων δυνάμεων και που στο παρελθόν έχουν απαγορεύσει τη λειτουργία αρκετών ισλαμικών κομμάτων.

    Σύντομα η απόφαση

    Εξίσου αρνητική ήταν, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, και η αντιμετώπιση από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας που εξακολουθεί να στηρίζει σε σημαντικό βαθμό των πρώην υπουργό οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς, τον λεγόμενο τσάρο της τουρκικής οικονομίας που έχει συνδέσει το όνομά του με το δάνειο ύψους 16 δις δολαρίων του ΔΝΤ.

    Η σχετική απόφαση της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας αναμένεται σύντομα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα.

    Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δημιουργήθηκε ύστερα από την απαγόρευση λειτουργίας του κόμματος της Αρετής που και αυτό προήλθε μετά την απαγόρευση του κόμματος της Ευημερίας.

    Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας ζήτησε από την επιτροπή που επιβλέπει τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών να απαγορεύσει τη συμμετοχή του Ερντογάν αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν.

    Και οι δυο άνδρες είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης τη δεκαετία του ΄90 κατηγορούμενοι για δημόσιες δηλώσεις που προσέβαλαν τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

    Πηγή: BBC

    [20] Τσετσενία: Πολύνεκρη έκρηξη βόμβας

    16/9/2002 5:33:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Οκτώ Τσετσένοι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σήμερα στο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, όπως ανακοινώθηκε από αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών. Η έκρηξη σημειώθηκε πολύ κοντά στην κεντρική αγορά του Γκόζνι και ανάμεσα στα θύματα ήταν τρεις γυναίκες και δύο παιδιά. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα δυνατή με αποτέλεσμα τα θύματα να διαμελιστούν. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι τα νοσοκομεία της πόλης παρουσιάζουν έλλειψη αναλγητικών και αίματος.

    [21] Σιγκαπούρη: Σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία

    16/9/2002 4:25:00 μμ

    Τη σύλληψη 21 υπόπτων για τρομοκρατία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες είχαν εκπαιδευθεί στρατιωτικά σε ένα από τα στρατόπεδα της οργάνωσης Αλ-Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν. Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε πως οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα και πως από τους κρατουμένους οι 19 είναι μέλη ή πρώην μέλη της οργάνωσης Τζάμαα Ισλαμίγια και οι δύο άλλοι του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MILF), που έχει την έδρα του στις Φιλιππίνες.

    [22] ''Λουκέτο'' στο κολαστήριο της Βραζιλίας

    16/9/2002 2:36:00 μμ

    Στιγμιότυπο από καταστολή

    εξέγερσης

    Ενα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα φυλακών στον κόσμο, οι φυλακές του Καραντίρου, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, έβαλαν εχθές λουκέτο οριστικά, μετά τη μεταφορά και των τελευταίων 74 κρατουμένων σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα της Πολιτείας του Σάου Πάουλο, κλείνοντας πίσω από τις σιδερόφρακτες πύλες τους σελίδες της ιστορίας που έχουν γραφτεί με αίμα. Οι φυλακές, που είχαν ανεγερθεί το 1956 για μόνο 500 κρατουμένους, γιγαντώθηκαν με τα χρόνια και έφθασαν να φιλοξενούν έως και 7.200 φυλακισμένους. Το 1992 σημειώθηκε στις φυλακές αυτές η μεγαλύτερη στάση κρατουμένων στην ιστορία της Βραζιλίας, που κατέληξε στον θάνατο 111 ανθρώπων.

    ''Διαλύσαμε τις φυλακές διότι πλέον δεν ήταν σε κατάσταση να λειτουργήσουν και μεταφέραμε τους φυλακισμένους σε άλλα 11 ιδρύματα, που κατασκευάσαμε μέσα στην Πολιτεία'', δήλωσε ο κυβερνήτης του Σάου Πάουλο, Ζεράλντου Αλκμίν, κατά τη διάρκεια της σχετικής τελετής. ''Είναι το τέλος για το κολαστήριο'', σχολίασε ένας από τους φύλακες, που εργάσθηκε επί 20 χρόνια στις φυλακές.

    Ο ίδιος διηγήθηκε πως είχε βιώσει πολλές εξεγέρσεις, και πως σε ορισμένες από αυτές είχε κρατηθεί όμηρος. Οπως όμως εκμυστηρεύθηκε, δεν πρόκειται ποτέ στη ζωή του να λησμονήσει την ημέρα της 2ας Οκτωβρίου 1992, όταν μία μονάδα των ειδικών δυνάμεων της στρατονομίας επενέβη στις φυλακές, με αποτέλεσμα τον θάνατο 111 κρατουμένων.

    Στη θέση που κάποτε υψώνονταν οι μεγαλύτερες φυλακές της Βραζιλίας, θα δημιουργηθεί ένα πάρκο για την ψυχαγωγία των νέων.

    [23] Κίνδυνος διαρροής από απαρχαιωμένα πυρηνικά υποβρύχια

    16/9/2002 12:01:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Σαράντα πέντε παροπλισμένα πυρηνικά υποβρύχια του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού εξακολουθούν να μην έχουν καταστραφεί παρά τους φόβους διαρροής ραδιενέργειας. Τα υποβρύχια-- που κατασκευάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αρχές δεκαετίας 1960-- απλώς αφοπλίστηκαν και αυτό έπειτα από τους ολοένα αυξανόμενους φόβους που διατύπωνε ο κόσμος προς τις αρχές όσον αφορά την ασφάλεια. Το κόστος καταστροφής και ανακύκλωσης του πυρηνικού καυσίμου εκτιμάται σε 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Ατομικής Ενέργειας Βαλερί Λεμπέντεφ.

    Γραφειοκρατικά κωλύματα έχουν εμποδίσει έως σήμερα τη χορήγηση βοήθειας από το εξωτερικό, κυρίως από την Ιαπωνία, προς τον Στόλο του Ειρηνικού που βρίσκεται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση.

    Ο Αλεξάντερ Κισελιόφ, υπεύθυνος του εργαστηρίου ανακύκλωσης του Στόλου στο Βλαδιβοστόκ, διευκρίνισε ότι Ιάπωνες ειδικοί είχαν ζητήσει να συνεργαστούν στην επιχείρηση καταστροφής των υποβρυχίων το 1999, αλλά η έγκριση του σχεδίου αυτού από τη Μόσχα εξακολουθεί να εκκρεμεί.

    Να σημειωθεί ότι μόλις δύο έως τρία απαρχαιωμένα υποβρύχια καταστρέφονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Ρώσο αξιωματούχο. Τα πυρινικά καύσιμα δεν έχουν αφαιρεθεί από 42 υποβρύχια, ενώ τα άλλα τρία βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση.

    [24] Γερμανία:Τους Χριστιανοδημοκράτες υποστηρίζει εφημερίδα

    16/9/2002 6:15:00 μμ

    Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της δημοσιογραφίας στην Γερμανία, μια καθημερινή εφημερίδα υποστηρίζει ανοικτά ένα πολιτικό κόμμα, το Χριστιανοδημοκρατικό, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Η εφημερίδα ''Financial Times Deutschland'', που εκδίδεται από την βρετανική "Πίρσον" και την γερμανική "Γκρούνερ ουντ Γιάρε", επισημαίνει στο κύριο άρθρο της πως ''παρά τις αμφιβολίες, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) προσφέρει την καλύτερη προοπτική για μια πολιτική που στοχεύει στην ανάπτυξη και την διεθνή ενσωμάτωση''.

    Από το 1945, όλες οι μεγάλες γερμανικές εφημερίδες παραμένουν ουδέτερες σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις τους προς τα πολιτικά κόμματα. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να παραγνωρίσει την πολιτική τοποθέτηση της ''Frankfurter Allgemeine Zeitung'', όμως ποτέ καμιά εφημερίδα δεν είχε συμβουλέψει τόσο ανοικτά το αναγνωστικό της κοινό υπέρ ενός συγκεκριμένου κόμματος.

    Ο καθηγητής Δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, Ζίγκφριντ Βέσενμπεργξ δήλωσε πως αυτή η τακτική είναι συνηθισμένη στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγόρησε την εφημερίδα για ''αμερικανοποίηση'' της γερμανικής πολιτικής.

    [25] Συνάντηση Σημίτη-Χριστοδουλάκη για οικονομία

    16/9/2002 4:49:00 μμ

    Τους στόχους της κυβέρνησης για την οικονομία και τα βασικά μεγέθη του πληθωρισμού παρουσίασε σήμερα το πρωί στον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Βασικοί στόχοι, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη είναι η δραστική μείωση του δημόσιου χρέους, η υλοποίηση των δεσμεύσεων για το ασφαλιστικό, η συγκράτηση των δαπανών και τιμολογίων στις ΔΕΚΟ, η επιτάχυνση των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων και ο έλεγχος ανατιμήσεων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χριστοδουλάκης για το 2003, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4%, ενώ οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα αυξηθούν κατά 5,6%.

    Ο υπουργός ανήγγειλε επίσης και τη δημιουργία ενός ειδικού πόρου για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, ύψους 200 εκ. ευρώ, μέρος του οποίου θα διατεθεί για το δραστικό εξοπλισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

    [26] Συνάντηση Χριστοδουλάκη-ΣΕΒ

    16/9/2002 3:04:00 μμ

    Παγωμένες στα φετινά επίπεδα θα παραμείνουν οι καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου το 2003, ενώ ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους. Φέτος, το ύψος του δημόσιου χρέους αναμένεται να διαμορφωθεί ελαφρά πάνω από το 103% του ΑΕΠ, ενώ το 2003 ο στόχος είναι να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Για τους στόχους του νέου προϋπολογισμού ενημέρωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών σε συνάντηση που είχε μαζί του.

    Κάμψη στις εξαγωγές

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι οι στόχοι αυτοί είναι στη σωστή κατεύθυνση. Εξέφρασε πάντως την ανησυχία του για την κάμψη που παρατηρείται στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων και, όπως είπε, ο ΣΕΒ θα υποβάλλει προτάσεις προκειμένου να αποτραπεί.

    Ο κ.Χριστοδουλάκης ενημέρωσε επίσης τον ΣΕΒ για τις οικονομικές εξελίξεις και ειδικότερα για τις εκτιμήσεις του συμβουλίου EUROGROUP για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης. Ειδικότερα, στο EUROGROUP εκτιμήθηκε ότι ο ρυθμος ανάπτυξης της ευρωζώνης φέτος θα διαμορφωθεί κάτω από το 1% και ότι η ανάκαμψη, που αρχικά προβλεπόταν για το δεύτερο εξάμηνο του 2002, θα υπάρξει στις αρχές του 2003.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των ελέγχων στις επιστροφές του ΦΠΑ που προέκυψε ύστερα από τις παράνομες επιστροφές του φόρου αυτού σε δεκάδες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Ο κ.Κυριακόπουλος ανέφερε ότι οι έλεγχοι, που θα προηγούνται πλέον των επιστροφών του ΦΠΑ, θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Ετσι, ζήτησε την αλλαγή της διαδικασίας, καθώς, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν" αλλά πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος για την αποτροπή φαινομένων παράνομων επιστροφών.

    [27] Με ψυχολογία νίκης η ΑΕΚ στο Βέλγιο

    16/9/2002 6:18:00 μμ

    Με ενισχυμένη τη ψυχολογία, μετά τη νίκη στο ντέρμπι επί του Παναθηναϊκού, αναχώρησε η ΑΕΚ για το Βέλγιο, όπου αύριο θα αντιμετωπίσει τη Γκενκ στο πρώτο παιχνίδι της πρώτης φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου λίγο πριν την αναχώρηση, χαρακτήρισε την Γκενκ δύσκολη ομάδα και ξεκαθάρισε ότι η καλή ΑΕΚ δεν θα πρέπει να φοβάται.

    ''Εχω πει ότι φέτος δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια για μας στη διοργάνωση. Είναι μια δύσκολη αρχή, με έναν δύσκολο αντίπαλο, που έχει αξία όπως και κάθε ομάδα. Η πορεία μας εξαρτάται από το πρώτο παιχνίδι και θα προσπαθήσουμε μέσα σε αυτό να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Η καλή ΑΕΚ δεν πρέπει να φοβάται'', τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντούσκο και συμπλήρωσε: ''Στους τελευταίους δύο αγώνες έχει φέρει μεγάλα σκορ, αλλά εμείς έχουμε τα δικά μας πλεονεκτήματα και πιστεύω ότι θα τα δείξουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η νίκη επί του Παναθηναϊκού, μάς έχει δώσει καλή ψυχολογία και δεν θέλω οι παίκτες μου να αγωνιστούν με άγχος. Αν παίξουμε ελεύθερα και πειθαρχημένα, θα έρθει και η τύχη''.

    Η Γκενκ ιδρύθηκε το 1988 και φέτος παίρνει το βάπτισμα του πυρός στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η ''Ένωση'', δίνει τον 39ο αγώνα της στο Κύπελλο των Πρωταθλητών και υπερτερεί σε εμπειρία, αλλά δεν πρέπει να υποτιμήσει τον ενθουσιασμό των Βέλγων οι οποίοι σε επτά εντός έδρας ευρωπαϊκά ματς έχουν πέντε νίκες, μία ισοπαλία και μόλις μία ήττα

    Η Γκενκ είναι η δεύτερη Βελγική ομάδα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ στην Ευρώπη μετά τη Σταντάρ Λιέγης, με την οποία είχε παίξει πριν από είκοσι πέντε χρόνια στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, με τα εξής αποτελέσματα: 20/10/1977 ΑΕΚ-Σταντάρ Λιέγης 2-2 02/11/1977 Σταντάρ Λιέγης-ΑΕΚ 4-1

    Διαιτητής της συνάντησης ορίστηκε ο Αυστριακός Κόνραντ Πλάουτς ο οποίος έχει μέχρι στιγμής ''σφυρίξει'' μόνο νικηφόρα ματς για τις ελληνικές ομάδες: Χάκα-Πανιώνιος 1-3 για το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1998 και πέρυσι Παναθηναϊκός-Μαγιόρκα 2-0 στη Λεωφόρο.

    [28] Με βάρκα την ελπίδα ... η Ξάνθη στη Ρώμη

    16/9/2002 6:14:00 μμ

    Με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα και κυρίως μία καλή εμφάνιση, αναχωρεί αύριο το πρωί, η αποστολή της Ξάνθης για την Ρώμη, όπου την Πέμπτη θα αντιμετωπίσει την Λάτσιο, στην παρθενική της παρουσία σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Το άγχος σίγουρα υπάρχει, κάτι που φάνηκε και στο χθεσινό παιχνίδι πρωταθλήματος με την Προοδευτική, όπου οι ακρίτες απογοήτευσαν και γλίτωσαν την ήττα από καθαρή τύχη. Δεν είναι άλλωστε μικρό πράγμα, να ξεκινάς τις ευρωπαϊκές σου εμπειρίες από το επιβλητικό Ολύμπικο και απέναντι σε μία ομάδα όπως η Λάτσιο, που ανεξάρτητα με την αγωνιστική της κατάσταση, διαθέτει στο δυναμικό της αστέρια παγκοσμίου βεληνεκούς.

    Ο Ελληνας τεχνικός μπορεί να υπολογίζει στους Γιουράι Μπούτσεκ και Νίκο Ζαπρόπουλο, οι οποίοι ξεπέρασαν τον τραυματισμό τους και προπονήθηκαν σήμερα κανονικά, όπως και όσοι δεν αγωνίσθηκαν με την Προοδευτική.

    Αντίθετα, οι υπόλοιποι έκαναν αποθεραπεία και μετά το τέλος της προπόνησης, ο Καραγεωργίου ανακοίνωσε τους παίκτες που θα αναχωρήσουν αύριο με πτήση τσάρτερ για το αεροδρόμιο Τσιαμπίνο.

    Οι εκλεκτοί του Καραγεωργίου, είναι, οι Γελαδάρης, Ζαπρόπουλος, Παπαδημητρίου, Κεχαγιάς, Τεράο, Λίπα, Φρίζενμπίχλερ, Ουακίλι, Πρίττας, Λαμπριάκος, Λάιτνερ, Μπούτσεκ, Πέτρου, Κορδονούρης, Βάλλας, Ζωγραφάκης, Σφακιανάκης, Τσακωνάκης, Ραμπαριβονί και Μπα.

    Αύριο, το απόγευμα (17:30) έχει προγραμματισθεί προπόνηση στο Acqua Acetosa που βρίσκεται κοντά στο Ολίμπικο, ενώ την Τετάρτη (15:15) στην αίθουσα San Piedro του ξενοδοχείου Hilton θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Νίκου Καραγεωργίου.

    Την ίδια ημέρα (20:00 ώρα Ιταλίας), οι παίκτες της Ξάνθης, θα έχουν την πρώτη τους επαφή με το Ολύμπικο, καθώς θα προπονηθούν στο γήπεδο που θα γίνει ο αγώνας.

    [29] Χωρίς τρεις ο ΠΑΟΚ στην Πορτογαλία

    16/9/2002 6:08:00 μμ

    Με απόντα τον Σλάτζιαν Σπάσιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο γόνατο και χρειάζεται να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφίαταξίδεψε για την Πορτογαλία ο ΠΑΟΚ, όπου αύριο θα αντιμετωπίσει στο πρώτο του παιχνίδι για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ τη Λεϊσόες. Από την αποστολή του "Δικεφάλου" αποκλείστηκαν επίσης ο Ουντέζε, ο οποίος έφτασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και ο Αμπονσά, ο οποίος αναμένεται στη συμπρωτεύουσα αύριο. Στην αποστολή του ΠΑΟΚ συμμετέχουν συνολικά 20 ποδοσφαιριστές, τα ονόματα των οποίων ανακοινώθηκαν απόψε με την ολοκλήρωση της προπόνησης και είναι οι: Βοσκαρίδης, Γιασεμή, Γεωργιάδης, Ζαβαντίας, Καφές, Κουτσόπουλος, Κούτσης, Καραδήμος, Μάρκος, Νάστος, Οκκάς, Πουρλιοτόπουλος, Σαλπιγγίδης, Φρούσος, Φουτσίνι, Χασιώτης, Φοφανά, Μάϊνταν, Κοζμίνσκι, Κουκιέλκα.

    [30] ΠΑΟ: Ατομικό πρόγρμμα για τέσσερις

    16/9/2002 6:05:00 μμ

    Ατομικό πρόγραμμα και θεραπεία για τέσσερις στην Παιανία, λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση με τη Λίτεξ Λόβετς για τον α΄γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Συγκεκριμένα, ειδικό πρόγραμμα ακολούθησε ο Αγγελος Μπασινάς που αντιμετωπίζει ενοχλήσεις στη μέση, όπως και ο Σωτήρης Κυργιάκος που έχει υποστεί σύσπαση τραπεζοειδούς μυός. Ωστόσο και οι δύο ποδοσφαιριστές θα ακολουθήσουν μεθαύριο κανονικά την αποστολή για τη Βουλγαρία, αντίθετα από τους Παντελή Κωνσταντινίδη που ως γνωστόν τραυματίστηκε στο ματς με την ΑΕΚ και θα μείνει τρεις εβδομάδες εκτός, καθώς και ο Ρενέ Χένρικσεν που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της αποθεραπείας από τον πρόσφατο τραυματισμό του. Καθήκοντα γενικού αρχηγού στην Παναθηναϊκό, ανέλαβε από σήμερα ο Βέλιμιρ Ζάετς.

    [31] Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στα σχολεία

    16/9/2002 4:09:00 μμ

    Τα πάντα γύρω από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από φέτος περίπου 800.000 μαθητές όλων των βαθμίδων σε 7.500 σχολεία, στο πλαίσιο της Ολυμπιακής παιδείας. Σε μία συμβολική τελετή που έγινε σήμερα το πρωί, πρόεδρος της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου παρέδωσε το εκπαιδευτικό υλικό στον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου. Πρόκειται για βιβλία και οπτικοακουστικό υλικό που θα συντροφεύουν τους μαθητές, παρέχοντάς τους πληροφορίες για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Οι Παραολυμπιακοί του 2004 θα ξεκινήσουν δύο εβδομάδες μετά τους Ολυμπιακούς και θα πάρουν μέρος 4.000 αθλητές από όλον τον κόσμο.

    Χθες, ο δήμος Πεύκης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την "Αθήνα 2004", καθώς εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα όρια του δήμου θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκές των Αγώνων.

    [32] Επεισόδια και εκπλήξεις στην 3η Αγωνιστική

    15/9/2002 11:34:00 μμ

    Η τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος σημαδεύτηκε από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού (1-0) από τους αγανακτισμένους οπαδούς των πρασίνων. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε από την Τούμπα, όπου η Καλιθέα επικράτησε του ΠΑΟΚ με 3-2. Ηρακλής και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι σε έναν αγώνα διαφήμιση του ποδοσφαίρου. Το Αιγάλεω επέστρεψε στην έδρα του με μία επιβλητική νίκη επί του Αρη με 3-2, ενώ ο Ιωνικός πέρασε νικηφόρα από τα Γιάννενα (2-3) κόντρα στην τοπική ομάδα.

    Αναλυτικά οι αγώνες

    ΠΑΟΚ-Καλλιθέα 2-3

    ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0

    Ηρακλής-Ολυμπιακός 2-2

    Ακράτητος-ΟΦΗ 1-1

    ΠΑΣ Γιάννινα-Ιωνικός 2-3

    Προοδευτική-Ξάνθη 1-1

    Αιγάλεω-Αρης 3-0

    Πανιώνιος-Παναχαϊκή 2-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 3 αγώνες)

    ΑΕΚ 7

    Ολυμπιακός 7

    Ηρακλής 7

    Προοδευτική 7

    Πανιώνιος 6

    Αρης 6

    Αιγάλεω 5

    Ξάνθη 5

    Ακράτητος 4

    ΠΑΟΚ 4

    Ιωνικός 4

    Καλλιθέα 3

    ΟΦΗ 1

    Γιάννινα 0

    Παναθηναϊκός 0

    Παναχαϊκή 0

    [33] Συνέδριο για τον Πολιτισμό και την Ειρήνη

    16/9/2002 11:49:00 πμ

    Πινελιές χρωμάτων πάνω σε καμβά της δικής τους ζωής αναμιγνύονται με εμπειρίες, αναλύσεις, βιώματα, αγώνες και προσδοκίες. Ειρήνη και πολιτισμός: Τόλμη και τέχνη, στόχοι και ελπίδες, έννοιες και πρακτικές υφαίνονται μαζί από τις γυναίκες δημιουργούς της Μεσογείου, στην αναζήτηση ενός διαύλου επικοινωνίας και αλληλεγγύης. Το ''ραντεβού'' είναι στη Ρόδο, σταυροδρόμι πολιτισμών και λαών της Μεσογείου, από τις 19 έως 21 Σεπτεμβρίου, και χώρος το "2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό και την Ειρήνη". Για δεύτερη χρονιά, οι γυναίκες καλλιτέχνιδες της Μεσογείου θα συναντηθούν και θα συζητήσουν με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες διεθνούς κύρους και προβολής από τους χώρους του πνεύματος, των τεχνών, της πολιτικής και του εθελοντισμού, προωθώντας μέσω της τέχνης και του πολιτισμού έναν αναγκαίο, και όχι πάντα εύκολο, διάλογο μεταξύ διαφορετικών λαών, θρησκειών και πολιτισμών. Έναν διάλογο που μπορεί να οδηγήσει στην εκπαίδευση του πνεύματος για έναν Πολιτισμό Ειρήνης, μέσα από τον καθοριστικό ρόλο των γυναικών και τη δημιουργικότητα της τέχνης τους.

    Με όπλο την τέχνη για έναν καλύτερο κόσμο

    Το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό και την Ειρήνη διοργανώνεται από κοινού από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου και το Παμμεσογειακό Δίκτυο FAM (Γυναίκα-Τέχνη-Μεσόγειος) που δραστηριοποιείται εδώ και μία πενταετία υπό την αιγίδα της UNESCO στην προώθηση του διαπολιτιστικού διαλόγου και της ειρήνης μέσω των καλλιτεχνικών εκφράσεων των γυναικών της Μεσογείου. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της "Διεθνούς Δεκαετίας για την Προώθηση ενός Πολιτισμού Ειρήνης και μη-βίας υπέρ των παιδιών του κόσμου".

    Στην πόλη της Ρόδου και στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, λοιπόν, πρόκειται να συνεχιστεί η προσπάθεια, που άρχισε με επιτυχία το 2000, για να μπουν τα θεμέλια της εκπαίδευσης του πνεύματος για έναν πολιτισμό ειρήνης μέσα από τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διασφαλίσει η γυναίκα-μητέρα.

    Αυτό είναι το φετινό θέμα του συνεδρίου, όπως είπε ο νομάρχης Δωδεκανήσου, Σάββας Καραγιάννης, στη συνέντευξη τύπου, τονίζοντας ότι φέρνοντας κοντά τις ματωμένες εμπειρίες των γυναικών της Μεσογείου, συναντήσεις όπως αυτές μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από ό,τι η επίσημη διπλωματία των χωρών. Και δεν έχει άδικο, καθώς η αποδοχή του άλλου περνά πάντα μέσα από τη γνώση και τον πολιτισμό, τα μόνα εργαλεία εκμηδενισμού του φόβου και της καχυποψίας.

    Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, το υπουργείο Εξωτερικών ''αγκάλιασε'' με ενδιαφέρον αυτή την προσπάθεια, όπως είπε η σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών και εκπρόσωπος Ελλάδας στον ΟΗΕ για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Αντιγόνη Δημητριάδη, καθώς ο πολιτισμός υπήρξε πάντα και παραμένει ενοποιητικό στοιχείο της Μεσογείου, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές όταν υψωνόταν η διαχωριστική γραμμή της διαφορετικότητας, θρησκευτικής κ.λπ.

    Μια τέτοια δύσκολη στιγμή είναι άλλωστε και αυτή που διέρχεται σήμερα η ανθρωπότητα, με την απόπειρα χωρισμού του κόσμου (Χριστιανισμός-Ισλάμ, Καθολικισμός-Ορθοδοξία, Δύση-Ανατολή). Γι' αυτό και η ανάδειξη του ρόλου των γυναικών, σε ένα μέλλον που προδιαγράφεται δύσκολο, αποκτά εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην προσπάθεια προώθησης ενός μοντέλου συνεργασίας και συμβίωσης των λαών.

    ''Ψυχή'' της οργάνωσης του συνεδρίου, η διεθνής πρόεδρος του FAM, κα Αλίκη Μοσχή, η οποία πρότεινε και κατάφερε το μήνυμα της ειρήνης και του διαλόγου, παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, να περάσει και μέσα από μία εικαστική έκθεση γυναικών ζωγράφων από τον ισλαμικό κόσμο.

    Η έκθεση φέρει τον τίτλο "Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο" και περιλαμβάνει έργα 51 καλλιτέχνιδων από 21 ισλαμικές χώρες (Αλβανία, Αλγερία, Αίγυπτο, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λίβανο, Μαλαισία, Μαρόκο, Μπανγκλαντές, Ομάν, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Συρία, Τυνησία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη).

    Συνδιοργανώθηκε από τη Βασιλική Εταιρία Καλών Τεχνών της Ιορδανίας και το Δίκτυο FAM και τελεί υπό την αιγίδα της βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας η οποία και θα την εγκαινιάσει την Πέμπτη 19/9 πριν από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση των γυναικών ζωγράφων του ισλαμικού κόσμου, μετά από τη Ρόδο θα έρθει στην ''Τεχνόπολη'' στην Αθήνα σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στην Αμερική και την Ασία.

    Στόχος της, όπως υπογράμμισε η κ. Μοσχή, είναι να ανατρέψει τη στερεότυπη εικόνα της γυναίκας του Ισλάμ, σηκώνοντας το πέπλο της άγνοιας, του φόβου και των προκαταλήψεων από όλους μας.

    "Πρέπει να ανασηκώσουμε κυρίως το πέπλο που καλύπτει τα μάτια τα δικά μας και να δούμε αυτούς τους λαούς", τόνισε ο καθηγητής Ιστορίας Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Μανόλης Μαυρομμάτης, επισημαίνοντας ότι μόνο η αποδοχή της διαφορετικότητας μπορεί να δώσει δυνατότητες διαλόγου και κατά συνέπεια ειρήνης και σε αυτήν την αποδοχή μεγάλη είναι η συμβολή των εθνολογικών στοιχείων της τέχνης και η κοινωνιολογία της, όπως αναδύονται από τα έργα των γυναικών ζωγράφων του ισλαμικού κόσμου. Ενός κόσμου διαφορετικού αλλά όχι "ξένου".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 September 2002 - 16:55:05 UTC