Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η απόφαση για Σωτηροπούλου
  • [02] Δριμύς χθες ο Καραμανλής
  • [03] ΟΗΕ: Η Κύπρος στο επίκεντρο της ομιλίας Παπανδρέου
  • [04] Αλλαγή στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ
  • [05] Δημοσκόπηση για νομαρχιακές εκλογές
  • [06] Σφίγγει ο κλοιός για τον Σαντάμ
  • [07] Νικητής ο Γκέραν Πέρσον στη Σουηδία
  • [08] Νίκη της κεντροαριστεράς στην ΠΓΔΜ
  • [09] Φονικές πλημμύρες στο Βιετνάμ
  • [10] Σεισμός 6.8 Ρίχτερ στην βόρεια Ταϊβάν
  • [11] Κασμίρ: Εκλογές με ρίψεις ρουκετών
  • [12] Μποϋκοτάζ σε οπωροκηπευτικά
  • [13] Ελληνική οικονομία και διεθνείς εξελίξεις

    [01] Σήμερα η απόφαση για Σωτηροπούλου

    16/9/2002 9:49:00 πμ

    Συνεδριάζει σήμερα το συμβούλιο Εφετών, προκειμένου να αποφασίσει με βούλευμά του εάν θα προφυλακιστεί η Αγγελική Σωτηροπούλου. Η σύντροφος του Δημήτρη Κουφοντίνα, η οποία αφέθηκε προσωρινά ελεύθερη μετά την πολύωρη απολογία της στον εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, αρνήθηκε τις κατηγορίες περί συμμετοχής της στη 17Ν.

    Για την τρομοκρατία διεξάγεται κύρια ανάκριση από εφέτη-ανακριτή, ενώ σε όλα της τα στάδια η προανάκριση διεξήχθη σύμφωνα με τους ισχύοντες δικονομικούς κανόνες, με σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και των νόμων, δήλωσε χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλλάκης, προσθέτοντας ότι η ουσία της υπόθεσης θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστικά όργανα, το συμβούλιο εφετών και το δικαστήριο του εφετείου.

    Η έρευνα για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας γίνεται με βαθιά πίστη στην δημοκρατία και στο Κράτος δικαίου και κάτω από την εποπτεία και τον έλεγχο των αρμόδιων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, τόνισε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας. Αφορμή των δηλώσεων υπήρξαν οι ισχυρισμοί του Σάββα Ξηρού, που μεταδόθηκαν μέσω ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, περί ψυχολογικών βασανιστηρίων που υπέστη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του και της προανάκρισης στον Ευαγγελισμό.

    Τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στην οριστική συντριβή του φαινομένου της τρομοκρατίας, εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη. Ζήτησε να χυθεί άπλετο φως, προσθέτοντας ότι η παράταξή του δεν ενοχοποιεί κανέναν πολιτικό χώρο

    Αντιδράσεις στα λεγόμενα Σάββα Ξηρού

    Ο διευθυντής της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του "Ευαγγελισμού" και θεράπων ιατρός του κατηγορουμένου, Χαράλαμπος Ρούσος, δήλωσε ότι "ο Σ.Ξηρός ήταν ασθενής μου και στο μέλλον θα συνεχίσει να είναι. Δεν ασχολούμαι με αυτά, ούτε κανένας σοβαρός γιατρός".

    Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Στ.Τσούκαλος, σημείωσε ότι "δεν υπάρχουν φάρμακα, που να δημιουργούν τρόμο", απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής φαρμάκων χωρίς ιατρική παρακολούθηση και τόνισε ότι "έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τα ιατρικά επιστημονικά όργανα του Ευαγγελισμού ότι δεν του δόθηκαν ψυχοφάρμακα".

    Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, πηγή από τη διοίκηση του "Ευαγγελισμού" ανέφερε ότι ο Σάββας Ξηρός καθ' όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του είχε κοντά του συγκεκριμένους νοσηλευτές, επί 24ώρου βάσης, οι οποίοι ενημέρωναν συνεχώς τους ιατρούς για την πορεία της υγείας του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πηγές από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς του Σ.Ξηρού "παραμύθια της Χαλιμάς", κατασκευάσματα και παιχνίδια τακτικής

    [02] Δριμύς χθες ο Καραμανλής

    16/9/2002 8:38:00 πμ

    Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε χθες ο Κώστας Καραμανλής στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Για τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι απ΄ αυτές θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα, θέτοντας εμμέσως και ζήτημα εθνικών εκλογών, ενώ για την υπόθεση της τρομοκρατίας ζήτησε να χυθεί άπλετο φως, προσθέτοντας ότι η παράταξή του δεν ενοχοποιεί κανέναν πολιτικό χώρο.

    "Ο ελληνικός λαός κατανοεί πλήρως ποιο είναι το αληθινό πρόσωπο και ποιο το προσωπείο της πολιτικής του κ. Καραμανλή" σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Για την πορεία της οικονομίας ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα χάνει μεγάλες ευκαιρίες ενώ για το θέμα της ένταξης της Κύπρου υποστήριξε τη θέση "με, ή χωρίς λύση, ολόκληρη η Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ".

    Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Καραμανλή για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική που έχει στόχο την αύξηση της απασχόλησης, των επενδύσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

    [03] ΟΗΕ: Η Κύπρος στο επίκεντρο της ομιλίας Παπανδρέου

    16/9/2002 12:05:00 πμ

    Να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Ο Γ.Παπανδρέου, απαντώντας ουσιαστικά στον Tούρκο ομόλογό του ο οποίος συσχέτισε την ένταξη του νησιού με σενάρια έντασης, είπε ότι η λύση του Κυπριακού περνάει μέσα από τη δημιουργία ομόσπονδου κράτους με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένα στρατεύματα και με εγγυημένα τα δικαιώματα των δυο κοινοτήτων. Σήμερα, ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Κόλιν Παουελ, στον οποίο αναμένεται να θέσει τόσο το θέμα τη στάση της Τουρκίας με στόχο την πρόκληση κρίσης στην Κύπρο και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και η κατάσταση στο εσωτερικό της υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής της προοπτικής. Τέλος αναμένεται να συζητηθούν θέματα τρομοκρατίας και διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμησή της.

    Προς όφελος όλων η ένταξη της Κύπρου - Στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

    Ο Ελληνας υπουργός, μιλώντας Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, επισήμανε ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα διασφαλιστούν πλήρως με την ένταξη της νήσου στην ΕΕ. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να δει ποιό είναι το συμφέρον της ιδίας και των Τουρκοκυπρίων.

    Η Κύπρος σε λίγο θα ενταχθεί στην ΕΕ, είπε ο κ. Παπανδρέου, ωστόσο μέχρι το Δεκέμβριο πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από πλευράς Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας για λύση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ακόμη το σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή και πρόσθεσε ότι η ελληνική προεδρία θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να φέρει πιο κοντά στην ΕΕ τα Βαλκάνια και την Τουρκία, κάτι που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αλλά και στην ασφάλειά της.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα έκανε μια στρατηγική επιλογή το 1999 στο Ελσίνκι υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η Τουρκία, πρόσθεσε, έχει ευρωπαϊκή προοπτική υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέγγιση των δυο χωρών τα τρία τελευταία χρόνια και εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει ώστε να διαμορφωθούν σχέσεις συνεργασίας και αποτροπής εντάσεων και κρίσεων.

    Περί τρομοκρατίας και πολέμου στο Ιράκ

    Ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια αναλυτικά στα θέματα της τρομοκρατίας και του Ιράκ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο η διεθνής κοινότητα να αναλύσει τα αίτια περιφερειακών και διεθνών προβλημάτων και να συζητήσει για την αντιμετώπιση της φτώχειας, γιατί η διεθνής τρομοκρατία τρέφεται σε κοινωνίες που δεν έχουν μέλλον, δεν έχουν ελπίδα, όπου κυριαρχούν οι πόλεμοι και η αδικία.

    Ταυτόχρονα, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, στον αγώνα αυτό θα πρέπει να πάμε όλοι μαζί γιατί δεν μπορούν να δαιμονοποιηθούν λαοί και θρησκείες και πιστεύω - τόνισε - ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας επιβάλλει το διάλογο των πολιτισμών για αλληλοκατανόηση των λαών και αυτός ο διάλογος μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό αποτρεπτικό όπλο κατά της τρομοκρατίας.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στην εξάρθρωση της 17Ν, λέγοντας ότι με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και με τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ η Ελλάδα πέτυχε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Αναφερόμενος στο Ιράκ, είπε ότι έχουμε την ευθύνη να εξαντλήσουμε τα περιθώρια ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος και τόνισε την ανάγκη ισχυροποίησης των διεθνών θεσμών και ειδικότερα του ΟΗΕ. Για μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο σεβασμός των αποφάσεων του ΟΗΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ειρήνης. Στο σημείο αυτό, αναφερόμενος έμμεσα και στην Τουρκία και στη στάση της στο Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτική επίκληση των αποφάσεων του ΟΗΕ οι οποίες πρέπει να έχουν γενική εφαρμογή.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι το Ιράκ πρέπει να σεβαστεί αυτές τις αποφάσεις, να εκδημοκρατιστεί και παράλληλα να διατηρήσει την εδαφική του ακεραιότητα.

    Για τη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να δώσει μια σαφή προοπτική στους Παλαιστίνιους για τη δημιουργία κράτους και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την ύπαρξη και την ασφάλεια του Ισραήλ. Ο υπουργός υποστήριξε ακόμη την ανάγκη δημοκρατικής ανασυγκρότησης της Μέσης Ανατολής ώστε να εξαλειφθούν τα αίτια που προκαλούν σήμερα τη βία.

    Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε έναν ακόμη στόχο της ελληνικής προεδρίας σχετικά με την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, λέγοντας ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δυο πλευρών θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά στο διεθνές σύστημα, ενώ σημείωσε ότι η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος, μπορεί να διαμορφώσει μια νέα κουλτούρα για την ειρήνη στον κόσμο.

    Κατά την σημερινή συνάντησή του με τον κ. Πάουελ ο κ. Παπανδρέου θα αναφερθεί στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ για τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, ενώ θα αναπτύξει στον Αμερικανό υποργός Εξωτερικών την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, ιδέα που ήδη έχει προκαλέσει θετικά σχόλια από Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους.

    [04] Αλλαγή στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    16/9/2002 10:10:00 πμ

    Διακόπτονται από αύριο στις 10 το βράδυ και μέχρι τη λήξη της βάρδιας, τα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στο τμήμα Ταύρος-Πειραιάς, λόγω εργασιών στον σταθμό του Ν. Φαλήρου. Όπως ανακοινώθηκε από την ΗΣΑΠ, αυτό το χρονικό διάστημα η συγκοινωνία θα διεξάγεται μόνο από τον Ταύρο έως την Κηφισιά. Οι επιβάτες με προορισμό τον Πειραιά, θα εξυπηρετούνται από τον Ταύρο με λεωφορεία της ΕΘΕΛ, που θα εκτελούν το δρομολόγιο αυτό κάθε 15 λεπτά, με δεύτερη επικύρωση του ίδιου εισιτηρίου.

    [05] Δημοσκόπηση για νομαρχιακές εκλογές

    16/9/2002 9:14:00 πμ

    Προβάδισμα 14% της Φώφης Γεννηματά έναντι του Γιάννη Τζαννετάκου, στη μάχη για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ και θα δοθεί την Τρίτη στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", η κ. Γεννηματά συγκεντρώνει το 38% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, έναντι 24% του Γιάννη Τζαννετάκου

    [06] Σφίγγει ο κλοιός για τον Σαντάμ

    16/9/2002 9:23:00 πμ

    Κλιμακώνονται οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας προς τη Βαγδάτη, προκειμένου να κάνει δεκτούς τους απεσταλμένους του ΟΗΕ για επανάληψη των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου. Ο χρόνος εξαντλείται για το Σαντάμ Χουσεϊν, προειδοποιεί η Βρετανία, ενώ ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η ψήφιση μιας απόφασης του ΟΗΕ για το Ιράκ είναι θέμα εβδομάδων-όχι μηνών.

    Οι αμερικανικές πιέσεις αφορούν περισσότερο τα όπλα μαζικής καταστροφής παρά τις σχέσεις του Ιράκ με την τρομοκρατία υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ωστόσο νωρίτερα η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι το Ιράκ έχει σαφώς σχέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία, ακόμη και με το δίκτυο Αλ Καίντα.

    Ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει αυστηρό χρονοδιάγραμμα και να ξεκαθαριστούν οι συνέπειες στην όποια απόφαση λάβει ο ΟΗΕ, με την οποία θα ζητάει από το Ιράκ να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών. "Στοιχείο της όποιας απόφασης ή συνδυασμού αποφάσεων πρέπει να είναι τί θα κάνει ο ΟΗΕ, τι θα κάνει η διεθνής κοινότητα, αν ο Σαντάμ δεν ενεργήσει όπως θα ζητηθεί να ενεργήσει από τα Ηνωμένα Εθνη'', πρόσθεσε.

    Ο αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέκρουσε τις προειδοποιήσεις που έχουν ακουστεί ότι ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα κατάστρεφε την αντιτρομοκρατική συμμαχία. Ωστόσο πρόσθεσε: ''δεν μιλάμε ακόμη για πόλεμο... ο πρόεδρος επιφυλάχθηκε για όλες τις επιλογές, αλλά έχω την πεποίθηση, ότι αν χρειαστεί να αναλάβουμε στρατιωτική δράση κάπου στον κόσμο, θα το κάνουμε συνεχίζοντας την εκστρατεία στο Αφγανιστάν''.

    Σε συνέντευξή του ο Κόλιν Πάουελ δέχθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδείξεις για τη συνεργασία της Βαγδάτης με την αλ Κάιντα και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ότι οι αμερικανικές πιέσεις έχουν να κάνουν κυρίως με την απειλή που αντιπροσωπεύουν τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Σημειώνουμε εδώ ότι σύμφωνα με δημοσίευμα στο νέο τεύχος του περιοδικού Newsweek, οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν στο Ιράκ, τη δεκαετία του 1980, υλικά με τα οποία μπορεί να έχει κατασκευάσει σήμερα βιολογικά όπλα. Όπως αναφέρεται, ο Σαντάμ μπορεί να απειλήσει με εξάπλωση της ευλογιάς ή άλλου ιού σε αμερικανική πόλη, σε περίπτωση επίθεσης των αμερικανικών δυνάμεων.

    Εξάλλου, στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Τάιμς, αποσκιρτήσας ιρακινός επιστήμων (ειδικός σε θέματα πυρηνικών) υποστηρίζει ότι το Ιράκ είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα μέχρι τα Χριστούγεννα, χάρις στο ουράνιο που εισάγει- κυρίως από τη Βραζιλία.

    Πάντως, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το έγκυρο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, το Ιράκ θα χρειασθεί ακόμη αρκετά χρόνια και βοήθεια από το εξωτερικό, για να παρασκευάσει την απαραίτητη ουσία για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας

    [07] Νικητής ο Γκέραν Πέρσον στη Σουηδία

    16/9/2002 10:05:00 πμ

    Σαρωτική νίκη πέτυχε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, η κεντροαριστερή συμμαχία υπό τον πρωθυπουργό Γκέραν Πέρσον. Η συμμαχία Αριστεράς-Πρασίνων συγκεντρώνει το 53% των ψήφων, ενώ ο αντιπολιτευόμενος κεντροδεξιός συνασπισμός το 44%, ενώ και η Στοκχόλμη--παραδοσιακό προπύργιο της δεξιάς--πέρασε στην αριστερά.

    Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων στις χθεσινές εκλογές στη Σουηδία η συμμαχία Αριστεράς -Πρασίνων του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Γκέραν Πέρσον συγκεντρώνει το 53% και 191 έδρες σε σύνολο 349. Ο αντιπολιτευόμενος κεντροδεξιός συνασπισμός συγκεντρώνει το 43,8% και 158 έδρες.

    Μιλώντας στους οπαδούς του ο Πέρσον υποσχέθηκε να εργαστεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ισότητα στη σουηδική κοινωνία. ''Θα εργαστούμε για να κάνουμε τη Σουηδική κοινωνία πιο δίκαιη και πιο ίση και θα καταστήσουμε σαφές ότι θα έχουμε μια φωνή διεθνώς με στόχο τη διεθνή αλληλεγγύη'' τόνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός. Οι Σοσιαλδημοκράτες και το Αριστερό κόμμα συγκεντρώνουν το 48,4% και 174 έδρες ,ενώ οι Πράσινοι σύμμαχοί τους 4,6% και 17 έδρες.

    Επεσε το προπύργιο της δεξιάς

    Στην Αριστερά πέρασε από χθες η πόλη της Στοκχόλμης, παραδοσιακό προπύργιο της Δεξιάς στη Σουηδία, μετά το πέρας των δημοτικών εκλογών, οι οποίες διοργανώθηκαν παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν 52 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, μαζί με τους συνεταίρους τους του Κόμματος της Αριστεράς (πρώην Κομμουνιστές) και τους Πράσινους, έναντι 49 εδρών της απερχόμενης δεξιάς παράταξης.

    Ανάμεσα στις υποσχέσεις της αριστερής παράταξης, στα πλαίσια μίας προεκλογικής εκστρατείας που επικεντρώθηκε στα προβλήματα της κατοικίας και των μεταφορών, ήταν η εγκατάσταση διοδίων για τα αυτοκίνητα στην είσοδο της πόλης. Επίσης και το νομαρχιακό διαμέρισμα της Στοκχόλμης αναμένεται να περάσει οριακά στα χέρια της Αριστεράς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το σύνολο σχεδόν των καταμετρημένων ψηφοδελτίων.

    [08] Νίκη της κεντροαριστεράς στην ΠΓΔΜ

    16/9/2002 9:47:00 πμ

    Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι φέρεται ως νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός συγκεντρώνει 41%, έναντι 24% του κόμματος του πρωθυπουργού Γκεοργκιέφσκι, ο οποίος ήδη παραδέχτηκε την ήττα του. Στο σημαντικότερο πολιτικό παράγοντα της αλβανικής μειονότητας ανέδειξαν εξάλλου οι εκλογές τον πρώην αρχηγό των αλβανών ανταρτών, Αλί Αχμέτι.

    Ο Αλί Αχμέτι, που ηγείται της νεοσυσταθείσας "Αλβανικής Δημοκρατικής Ενωσης" (BDI), συγκεντρώνει τη μεγάλη πλειοψηφία των αλβανικών ψήφων στις εκλογές στην ΠΓΔΜ. Τον Αλί Αχμέτι συνεχάρη ήδη ο κυριότερος αντίπαλός του στην αλβανική μειονότητα, Αρμπεν Τζαφέρι, ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος των Αλβανών.

    "Το κόμμα του Αχμέτι απέσπασε μεγάλη νίκη στην έκτη εκλογική περιφέρεια και ήδη του διεμήνυσα τα συγχαρητήριά μου" τόνισε ο Τζαφέρι που είχε συμμαχήσει με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές.

    Η έκτη εκλογική περιφέρεια περιλαμβάνει το Τέτοβο και την γύρω περιοχή ,που κατοικείται από Αλβανούς. Το κόμμα του Αλί Αχμέτι υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει το 60 έως 90% των ψήφων της αλβανικής μειονότητας.

    Παραδέχτηκε την ήττα του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

    Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜακεδονίας, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι παραδέχτηκε απόψε την ήττα του από το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. ''Αυτή τη στιγμή είναι φανερό ότι το VMRO και το συμμαχικό Φιλελεύθερο κόμμα δεν θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση'' δήλωσε ο Γκεοργκίεφσκι. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός συνεχάρη τους Σοσιαλδημοκράτες για τη νίκη του

    [09] Φονικές πλημμύρες στο Βιετνάμ

    16/9/2002 10:49:00 πμ

    Τουλάχιστον 48 άτομα, εκ των οποίων τα 45 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που πλήττουν την περιοχή στο δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ,σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής Επιτροπής αντιμετώπισης των κακών καιρικών συνθηκών. Εννέα νέα θύματα καταγράφηκαν το Σάββατο στις περισσότερο πληγείσες επαρχίες Αν Τζιάνγκ και Ντονγκ Ταπ, όπου περισσότερα από 6.400 παιδιά μεταφέρθηκαν σε 312 χώρους προστασίας.

    Επονται χειρότερα!

    Οι αρχές των πιο πάνω επαρχιών καθώς και της γειτονικής επαρχίας Λονγκ Αν κινητοποίησαν χιλιάδες άτομα για τον εντοπισμό θυμάτων, ενώ σημειώνεται ότι δεκάδες άτομα έχουν διασωθεί τις τελευταίες ημέρες.

    Έως σήμερα 54.000 κατοικίες έχουν πλημμυρίσει, ενώ οδικές αρτηρίες σε μήκος 700 χιλιομέτρων στην περιοχή του δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ έχουν καταποντιστεί από τις ισχυρότατες βροχοπτώσεις. Οι σχεδόν 110.000 μαθητές των περιοχών αυτών εξακολουθούν να μην πηγαίνουν στο σχολείο, δέκα ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

    Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι η στάθμη των νερών του ποταμού Μεκόνγκ θα συνεχίσει να ανεβαίνει και τις επόμενες ημέρες και το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση επιδημιών που θα ξεσπάσουν μετά τις πλημμύρες. Η κακοκαιρία αναμένεται να σταματήσει το Νοέμβριο.

    Πέρυσι, 322 άτομα από τα οποία 250 παιδιά και βρέφη, έχασαν τη ζωή τους κατά τις εποχιακές πλημμύρες του Μεκόνγκ. Το 2000, 407 άτομα από τα οποία 300 παιδιά, βρήκαν τραγικό θάνατο από τις πλημμύρες.

    [10] Σεισμός 6.8 Ρίχτερ στην βόρεια Ταϊβάν

    16/9/2002 10:26:00 πμ

    Σεισμική δόνηση 6.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη βόρειο Ταϊβάν σήμερα το πρωί, όμως δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.Το επίκεντρο της δόνησης, η οποία σημειώθηκε στις 08.03, τοπική ώρα (03.03, ώρα Ελλάδος) εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 62.7 χλμ ανατολικά από την παράκτια πόλη Κιλούνγκ, όπως ανακοίνωσε το κεντρικό μετεωρολογικό γραφείο της χώρας.

    Το χειρότερο πλήγμα του Εγκέλαδου στην Ταϊβάν-- που κείται σε μία εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή-- σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, όταν δόνηση μεγέθους 7.6 Ρίχτερ οδήγησε στον θάνατο 2,700 ανθρώπους και προκάλεσε την καταστροφή 50,000 κτηρίων.

    [11] Κασμίρ: Εκλογές με ρίψεις ρουκετών

    16/9/2002 10:23:00 πμ

    Οι βίαιες, αιματηρές συγκρούσεις είναι το χαρακτηριστικό των εκλογών που ξεκίνησαν στο ινδικό κρατίδιο Τζάμου και Κασμίρ, για την ανάδειξη της τοπικής βουλής, το μόνο στην ινδική ομοσπονδία που η πλειοψηφία των κατοίκων του είναι Μουσουλμάνοι. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας ισλαμιστές αντάρτες πραγματοποίησαν επίθεση με ρουκέτες εναντίον δύο εκλογικών τμημάτων, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας αστυνομικός. Ενώ, ταυτόχρονα σε δύο άλλα επεισόδια που σημειώθηκαν οι ινδικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 16 αυτονομιστές μουσουλμάνους. Επιπλέον τουλάχιστον άλλες έξι επιθέσεις καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ενάντια σε εκλογικά τμήματα, σε κατοικίες υποψηφίων, και σε θέσεις των δυνάμεων της τάξεως, κυρίως στα βόρεια του κρατιδίου.

    Σε θέατρο βίαιων συγκρούσεων έχει μετατραπεί το ινδικό κρατίδιο

    Τα πρώτα δύο διαφορετικά μεταξύ τους, επεισόδια σημειώθηκαν περίπου πριν 3 ώρες από την έναρξη της πρώτης φάσεως της εκλογικής διαδικασίας.

    Στο πρώτο ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του τη στιγμή όταν οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, χρησιμοποιώντας ρουκέτες και πολυβόλα, εναντίον ενός σχολείου που είχε μετατραπεί σε εκλογικό τμήμα στον τομέα του Γκουρσάγια, στην περιφέρεια του Πουντς.

    Η άλλη επίθεση πραγματοποιήθηκε στον τομέα του Χανιγιάλ, στην περιφέρεια του Ρατζούρι. Οι ένοπλοι έριξαν μία ρουκέτα εναντίον του εκλογικού τμήματος, προκαλώντας ζημιές στο κτήριο, αλλά χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

    Την ίδια 16 αυτονομιστές μουσουλμάνοι αντάρτες έπεφταν νεκροί από τα πυρά των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας. Οι έντεκα από αυτούς έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να διεισδύσουν στο Κασμίρ από το πακιστανικό έδαφος στην περιοχή Κεράν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ινδικού υπουργείου Αμυνας, ενώ σε ένα δεύτερο επεισόδιο που σημειώθηκε στην ζώνη Σουρανκότε, οι αστυνομικές δυνάμεις σκότωσαν άλλους πέντε μουσουλμάνους αντάρτες, οι οποίοι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ετοιμάζονταν να επιτεθούν σε εκλογικό κέντρο.

    Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 07.00, τοπική ώρα (04.30, ώρα Ελλάδος) στις 26 εκλογικές περιφέρειες του κρατιδίου και η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις έως τις 8 Οκτωβρίου.

    Οι μουσουλμάνοι αντάρτες έχουν αποδυθεί σε αγώνα για να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία στο διαφιλονικούμενο κρατίδιο Τζάμου και Κασμίρ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν.

    Περισσότεροι από 440 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο τοπικός υπουργός Δικαιοσύνης έχασαν τη ζωή τους στα έκτροπα κατά την προεκλογική διαδικασία.

    [12] Μποϋκοτάζ σε οπωροκηπευτικά

    16/9/2002 11:22:00 πμ

    Υποτονική είναι μέχρι αυτή την ώρα η κίνηση στη Βαρβάκειο Αγορά, ενώ οι τιμές βρίσκονται στα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας. Σήμερα απεργούν τα μέλη της Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την χρήση ταμειακών μηχανών, που τους επιβάλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, έξω από το οποίο θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

    Στην αποχή δεν συμμετέχουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Σωματείων Παραγωγών, ενώ θα λειτουργήσουν σήμερα οι λαϊκές αγορές στο Χολαργό και το Ψυχικό και αύριο στο Παγκράτι, την Καισαριανή και την Κάτω Ηλιούπολη. Το μποϋκοτάζ των καταναλωτών θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη.

    [13] Ελληνική οικονομία και διεθνείς εξελίξεις

    16/9/2002 8:35:00 πμ

    Έντονη είναι η διεθνης ανησυχία για τις επιπτώσεις από τη διαφαινόμενη επέμβαση στο Ιράκ, καθώς ήδη οι τιμές του πετρελαίου εχουν εκτοξευθεί στα ύψη και η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από παρατεταμένη στασιμότητα. Για το θέμα, και ειδικότερα για την εξέταση μέτρων θωράκισης της χώρας μας από τις διεθνείς οικονομικές πιέσεις, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης θα έχει σήμερα στις 12.30 συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 September 2002 - 9:14:34 UTC