Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Παπανδρεου στις ΗΠΑ
  • [02] Σε ετοιμότητα για κύμα κακοκαιρίας
  • [03] Εγκαίνια ΚΕΠ στη Β. Ελλάδα
  • [04] Δεν συμπίπτουν εθνικές με ευρωεκλογές
  • [05] Καραμανλής: ''Ψηφίζω Παπαγεωργόπουλο''
  • [06] Παραίτηση του προέδρου της France Telecom

    [01] Επαφές Παπανδρεου στις ΗΠΑ

    13/9/2002 9:14:00 μμ

    Κοινή είναι η διαπίστωση Ευρωπαίων και Αμερικανών ότι μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία είναι δύσκολο να γίνουν κινήσεις στο Κυπριακό εκ μέρους της Αγκυρας. Η κατάσταση στην Τουρκία και το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Συγχαρητήρια Πάουελ για 17Ν

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έλαβε το λόγο, ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις και ζήτησε τόσο από τους Ευρωπαίους όσο και από τους Αμερικανούς να στείλουν ένα μήνυμα προς την Τουρκία σχετικά με τις απειλές που διατυπώνει για προσάρτηση των κατεχομένων ή για την πρόκληση κρίσης στην περιοχή με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά καταβάλλει κάθε προσπάθεια για επίλυση του πολιτικού προβλήματος, σημείωσε όμως, ότι η λύση πρέπει υποχρεωτικά να είναι λειτουργική, σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Πάουελ συνεχάρη για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση για τις επιτυχίες της στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ειδικότερα για την εξάρθρωση της ''17Ν''.

    Λίγο νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζόουνς, η οποία επισήμανε την ανάγκη να μην αποκλειστεί η Τουρκία από την Ευρώπη, δηλαδή να της δοθεί μια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και παράλληλα εξέφρασε την εκτίμησή της για την ελληνική στάση.

    Τόσο στην κ. Τζόουνς όσο και στη συνάντηση με τον Πάουελ, ο κ. Παπανδρέου αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι τόνισαν ότι η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει να δείξει κινητικότητα και να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία μέχρι το Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, ώστε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο θέμα αυτό.

    Ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών κατά τη συνάντηση με τον κ. Πάουελ δεν έδειξαν ιδιαίτερα πρόθυμοι να ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα για ορισμό ημερομηνίας έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Συζήτηση για διεθνή ζητήματα

    Κατά τη συνάντηση των ''15'' με τον κ. Πάουελ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της ομιλίας Μπους προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να εργαστούν από κοινού για την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα νομιμοποιήσει την επέμβαση στο Ιράκ.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα αξιοποιηθεί για συζητήσεις μετά το πέρας του οποίου η διεθνής κοινότητα θα αναλάβει δράση. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάουελ δεν μπορούμε να συζητούμε επ' αόριστον με το Ιράκ και όταν τελειώσει το χρονοδιάγραμμα η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Με τη διαδικασία αυτή συμφώνησαν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι χαρακτηριστικό ότι προς την ίδια κατεύθυνση κινείται πλέον και η Ρωσία, όπως έγινε γνωστό, από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ιβανόφ.

    Η συνάντηση με την κ. Τζόουνς

    Κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Τζόουνς, ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ενώ η Αμερικανίδα αξιωματούχος ζήτησε από την ελληνική πλευρά να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές του Καυκάσου και του Ευξείνου Πόντου.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία επέδωσε στην κ. Τζόουνς ανεπίσημο έγγραφο με τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για την περιοχή αυτή, με έμφαση στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία και την Ουκρανία και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

    Συζητήθηκε, επίσης, η διαφορά που υπάρχει μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπου ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε τη θέση της ΕΕ για διασφάλιση της αυτονομίας και της λειτουργικότητας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, χωρίς αυτό να οδηγήσει σε εντάσεις με τις ΗΠΑ.

    [02] Σε ετοιμότητα για κύμα κακοκαιρίας

    13/9/2002 10:12:00 μμ

    Έντονα καιρικά φαινόμενα, κατά τόπους μάλιστα ισχυρά, αναμένονται το Σαββατοκύριακο. O μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αντρέας Λαγουβάρδος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, συνέστησε προσοχή στους εκδρομείς και έκανε λόγο "για προχωρημένο φθινόπωρο με εκτεταμένες βροχοπτώσεις. Η επιδείνωση θα ξεκινήσει από αύριο Σάββατο από τα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο και σταδιακά θα επεκταθεί σε Αττική, Κυκλάδες και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου". Πρόσκαιρα διαστήματα εξασθένησης θα εκδηλωθούν κυρίως από τα δυτικά και νότια. Αστατος καιρός αναμένεται και στην Αττική.

    Ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων ο κρατικός μηχανισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων.

    [03] Εγκαίνια ΚΕΠ στη Β. Ελλάδα

    13/9/2002 9:39:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Τα εγκαίνια των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) των δήμων Νάουσας, Βέροιας και Κατερίνης τέλεσε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστας Σκανδαλίδης. "Μέχρι τέλος του μήνα, δήλωσε ο υπουργός, θα λειτουργούν 400 ΚΕΠ και θα κάνουν 400 διοικητικές πράξεις και στο τέλος του 2003, 1000 ΚΕΠ θα κάνουν και τις 1000 πράξεις". Αυτό είναι μια ακραία μορφή αποκέντρωσης, τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, προσθέτοντας ότι χτυπάει πρώτα-πρώτα την ταλαιπωρία του πολίτη, τη γραφειοκρατία, τη συναλλαγή και τη διαφθορά που γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των υπηρεσιών.

    Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος.

    Η δημιουργία των ΚΕΠ στις νομαρχίες και στους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και όλης της χώρας υλοποιείται μέσω του προγράμματος "Πολιτεία" και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, με τελικό στόχο την ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών με τις υπηρεσίες και τους φορείς του δημοσίου.

    [04] Δεν συμπίπτουν εθνικές με ευρωεκλογές

    13/9/2002 9:08:00 μμ

    Απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπέσουν οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα με τις ευρωεκλογές, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, επισημαίνοντας ότι ''η ημερομηνία των ευρωεκλογών τον Ιούνιο του 2004 είναι δεδομένη για όλες τις χώρες της Ε.Ε. και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να μετακινηθεί, ενώ οι εθνικές εκλογές, όπως είναι γνωστό, μπορούν να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς''. Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Προεδρείου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στο οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης μετέχει ως αντιπρόεδρος.

    Σχετικά με ενδεχόμενη επέμβαση στο Ιράκ

    Τους σοσιαλιστές απασχόλησε σήμερα ενδεχόμενη επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ, για την οποία εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, σημειώνοντας την ανάγκη νομιμοποίησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οποιασδήποτε απόφασης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, επισημαίνοντας τις ριζικές διαφορές των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ από τα συμφέροντα της ΕΕ αλλά και τον διάλογο που είχε με την Ευρώπη ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, σε αντίθεση με τις μονομερείς αποφάσεις και τα τελεσίγραφα του Τζορτζ Μπους, τόνισε ότι στην Ελλάδα τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτίθενται στην επέμβαση στο Ιράκ, αξιώνοντας να εκφραστεί η διεθνής Κοινότητα μέσα από τον ΟΗΕ.

    Ενόψει των επικείμενων εκλογών στη Γερμανία, οι σοσιαλιστές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη νίκη του Γκέρχαρτ Σρέντερ, εκτιμώντας ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες, στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να αντιστρέφεται το αρνητικό κλίμα, με ελπίδες επανεκλογής του καγκελάριου.

    Η ανανέωση των σοσιαλιστικών κομμάτων και η προοπτική τους στη νέα εποχή θα αποτελέσει εξάλλου, αντικείμενο του νέου θεσμικού οργάνου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η συγκρότηση του οποίου αποφασίσθηκε σήμερα, και θα αποτελεί κυρίαρχο όργανο του ΕΣΚ στο διάστημα μεταξύ δύο συνεδρίων, με πρώτη σύνοδο στις 14 - 15 Νοεμβρίου στη Βαρσοβία. Το νέο αυτό Συμβούλιο θα ασχοληθεί επίσης με την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Αμυνα, καθώς και θέματα που αφορούν την βιώσιμη Ανάπτυξη και την Παγκοσμιοποίηση με επίκεντρο τον ευρωπαίο πολίτη.

    Οι σοσιαλιστές αναγνώρισαν ως ''ευρωπαϊκό πρόβλημα'' τις αυξήσεις των τιμών λόγω ενιαίου νομίσματος. Ο κ Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι ''η Ευρώπη στενάζει από την επιβάρυνση των τιμών λόγω ευρώ'', προσθέτοντας ότι το πρόβλημα έχει μικρότερες διαστάσεις στην Ελλάδα, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    [05] Καραμανλής: ''Ψηφίζω Παπαγεωργόπουλο''

    13/9/2002 9:16:00 μμ

    Την ανοιχτή υποστήριξη του στον υποψήφιο και νυν δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, εξέφρασε απόψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού ''Θεσσαλονίκη - Αναγέννηση''.

    ''Ψηφίζω Βασίλη Παπαγεωργόπουλο'', τόνισε ο κ. Καραμανλής ''όχι γιατί έχουμε κοινές ιδέες, κοινή πορεία και μας συνδέουν στενοί δεσμοί, αλλά γιατί πιστεύω ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση χρειαζόμαστε καθαρούς, αγωνιστικούς και διεκδικητικούς ανθρώπους και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος το απέδειξε κατά την προηγούμενη τετραετία''.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, είπε ακόμη ότι το ήθος που επέδειξε και η εργατικότητα κατά τη θητεία του στο δήμο Θεσσαλονίκης, μπορούν να αποτελέσουν μοντέλο για την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διεκδίκηση των μεγάλων έργων υποδομής της περιοχής και ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να παρέμβει στο θέμα του μετρό.

    [06] Παραίτηση του προέδρου της France Telecom

    13/9/2002 9:21:00 μμ

    Ο Μισέλ Μπον, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, του γίγαντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών France Telecom, υπέβαλε χθες την παραίτησή του, λόγω των τεραστίων ζημιών που ανακοίνωσε η επιχείρησή του, οι οποίες ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Το συνολικό ύψος των χρεών της France Telecom ξεπερνά τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Η γαλλική κυβέρνηση, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη χορήγηση δανείου για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της εταιρίας.

    Για την επιβίωση της εταιρείας, το διοικητικό συμβούλιο της France Telecom αποφάσισε να διακόψει την συνεργασία με την γερμανική ΜοbilCom, καθιστώντας έτσι πιθανή την απώλεια περισσοτέρων των 5.000 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, η France Telecom καταβάλλει τώρα το τίμημα για τις πολλές νέες εταιρείες που εξαγόρασε τα τελευταία χρόνια.

    Πηγή: BBC Greek


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 September 2002 - 20:55:00 UTC