Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ταυτοποίηση μέσω DNA για τους ''τρομοκράτες''
  • [02] Πλημμελήματα οι κατηγορίες για το ''ΣΑΜΙΝΑ''
  • [03] Διαξιφισμοί για το εργατικό ατύχημα στη Μότορ Όιλ
  • [04] Στάση εργασίας των οδηγών ταξί σήμερα
  • [05] Διαμαρτυρία των υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων
  • [06] Επίθεση Κωνσταντόπουλου στην κυβέρνηση
  • [07] Συνεχίζεται η δίκη Λεσπέρογλου
  • [08] ΚΕΠ: Γραφειοκρατία τέλος!
  • [09] Στους δήμους οι οριστικοί εκλογικοί κατάλογοι
  • [10] Επίσκεψη Παφίλη στα διυλιστήρια Ασπροπύργου
  • [11] Συνεργασία Ν. Μπακογιάνη-Μ. Barnier στις Βρυξέλες
  • [12] Σύσκεψη Χαλβατζή με γιατρούς
  • [13] Θεσ/νίκη:Επίσκεψη Μπαρμπουνάκη στο ΕΚΘ
  • [14] Επέκταση του Μετρό για μια. . ''Όμορφη Πόλη''
  • [15] Ποδήλατα στους Θεσ/κεις από τη ''Θεσσαλονίκη-Ανθρώπινη Πόλη''
  • [16] Σημίτης: ''Δεν είναι δημοψήφισμα οι εκλογές''
  • [17] Επίσκεψη Αλογοσκούφη στα Ιωάννινα
  • [18] Π.Ψωμιάδης: Παρουσίαση Νομαρχιακών συμβούλων
  • [19] Επίσκεψη Παπουτσή στις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα
  • [20] Περιοδεία Χαλβατζή στο Γουδί
  • [21] Στο ''ΑΘΗΝΑ 2004'' η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [22] Οι ΗΠΑ επιμένουν για επίθεση στο Ιράκ
  • [23] Επέτειος αύριο της ημέρας που σημάδεψε τον κόσμο
  • [24] Φονικές πλημμύρες πλήττουν τη Γαλλία
  • [25] Ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες της Φατάχ
  • [26] Μαίνονται οι φωτιές σε Ρωσία και Λιθουανία
  • [27] Ακόμα ένας νεκρός από απεργία πείνας στην Τουρκία
  • [28] Διευκολύνσεις τσιγγάνων που θέλουν μόνιμη κατοικία
  • [29] Συνάντηση Σημίτη-Καρατζά
  • [30] Κυκλώματα εμπορίας βρεφών στην Αλβανία

    [01] Ταυτοποίηση μέσω DNA για τους ''τρομοκράτες''

    10/9/2002 7:20:00 μμ

    Σε εξέταση DNA θα υποβληθούν οι 16 προφυλακισθέντες για την υπόθεση της 17Ν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Τα αποτελέσματα θα συγκριθούν με ευρήματα που εντοπίστηκαν στα κρησφύγετα των τρομοκρατών ώστε να διαπιστωθεί η εμπλοκή τους σε εγκληματικές πράξεις της οργάνωσης. Εν τω μεταξύ οι δικηγόροι των κρατούμενων για την 17Ν καταθέτουν κοινό υπόμνημα προς τη διοίκηση των φυλάκων και την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ζητώντας καλύτερες συνθήκες κράτησης για τους πελάτες τους.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Στο πεδίο των ερευνών, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία προσπαθεί να ταυτοποιήσει αποτύπωμα ανδρός που βρέθηκε στο σπίτι του Γιωτόπουλου στους Λειψούς καθώς και στη γιάφκα της Δαμάρεως. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες στην Αίγινα για τον εντοπισμό ομάδας υποστήριξης του Κουφοντίνα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσπάθειας πολιτικοποίησης της δίκης τόνισε ότι οι άνθρωποι είναι τρομοκράτες,δολοφόνοι και ληστές τραπεζών. Δεν υπάρχει, είπε ο κυβερνητικός εκπροσωπος, κανενα ελαφρυντικό, καμία επίκληση ιδεολογίας.

    Εν τω μεταξύ, ο προφυλακισμένος για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη Παύλος Σερίφης προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναιρέσει το μέρος της απολογίας του που αφορά τον Γιάννη Σερίφη, αλλά ο συνήγορός του Γιάννης Σταμούλης αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει, τονίζοντας ότι όλα θα διευκρινιστούν στη συμπληρωματική απολογία του πελάτη του.

    Ζήτησε, επίσης να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη άνεση στην επικοινωνία των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους.

    [02] Πλημμελήματα οι κατηγορίες για το ''ΣΑΜΙΝΑ''

    10/9/2002 2:56:00 μμ

    Με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος διώκονται τελικά τα έξι μέλη του πληρώματος του "ΣΑΜΙΝΑ". Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου έρχεται ακριβώς δύο χρόνια μετά το τραγικό ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε 80 ανθρώπους, το Σεπτέμβριο του 2000 και μετατρέπει τα κακουργήματα σε πλημμελήματα απαλλάσοντας ταυτόχρονα την πλοιοκτήτρια εταιρία και τον πρόεδρο της.

    Αίτηση αναίρεσης από την πολιτική αγωγή

    Με το βούλευμα οι δικαστές διατάσσουν τη παραπομπή του πλοιάρχου Βασίλη Γιαννακή, του υποπλοιάρχου Αναστάσιου Ψυχογιού, του Α΄μηχανικού Γεράσιμου Σκιαδαρέση, του ασυρματιστή Δημητρίου Τσούρα, του ύπαρχου Γεώργιου Τριαντάφυλλου και του πηδαλιούχου Παναγιώτη Κάσδαγλη, για σωρεία κατηγοριών σε βαθμό πλημμελήματος, που αφορούν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, έκθεση σε κίνδυνο, διατάραξης υδάτινης συγκοινωνίας κ.α.

    Σύμφωνα με το βούλευμα οι κατηγορούμενοι δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για τον ασφαλή πλου του πλοίου, δεν φρόντισαν για την ενημέρωση των επιβατών όσον αφορά τα σωστικά μέσα του πλοίου, ενώ ο Α' μηχανικός δεν έδωσε εντολή να κλείσουν οι υδατοστεγείς πόρτες του μηχανοστασίου του πλοίου.

    Το βούλευμα διατάσσει τον διαχωρισμό της υπόθεσης όσο αφορά τους έξι επιθεωρητές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, σχετικά με τα πιστοποιητικά ασφάλειας του πλοίου που είχαν εκδοθεί και την αποστολή του σκέλους αυτού στην εισαγγελία Πειραιά, λόγω αρμοδιότητας να κρίνει για την περαιτέρω διερεύνησή της.

    Με την ίδια δικογραφία, που θα αποσταλεί στον Πειραιά, θα ερευνηθεί και η ενδεχόμενη ποινική ευθύνη των στελεχών της πλοιοκτήτριας εταιρίας Ν. Βικάτου και Κωνσταντίνου Κληρονόμου για αδικήματα που σχετίζονται με την έκδοση των ψευδών βεβαιώσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων στην υπόθεση ενδέχεται να υποβάλουν αναίρεση κατά του βουλεύματος στον Αρειο Πάγο, καθώς θεωρούν ότι δεν εκτιμήθηκαν δεόντως νομικά ζητήματα αλλά και ευρήματα για την υπόθεση, όπως αυτά είχαν καταγραφεί από την έρευνα του εφέτη-ανακριτή Σύρου Νίκου Καραδημητρίου.

    [03] Διαξιφισμοί για το εργατικό ατύχημα στη Μότορ Όιλ

    10/9/2002 6:25:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Αντιδράσεις πολιτικές και συνδικαλιστικές προκάλεσε το νέο εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα στα διυλιστήρια της ''Μότορ Οϊλ'' στους Αγίους Θεοδώρους με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρίας αρνείται κάθε ευθύνη, εκφράζοντας μάλιστα την απορία της για το συμβάν. Ο γενικός διευθυντής των διυλιστηρίων Κωνσταντίνος Βασιλάκης διευκρίνισε ότι οι άτυχοι εργάτες ήταν εργαζόμενοι της εταιρίας ''Μεκασόλ'' στην οποία είχε ανατεθεί με σύμβαση εργασίας -κατόπιν όλων των σχετικών ελέγχων - η εξαγωγή του καταλύτη από έναν αντιδραστήρα.

    Στη σύμβαση περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, ωράριο, άδεια εργασίας κ.λπ. Η άδεια εργασίας του συγκεκριμένου συνεργείου έληγε στις 23.30. Οι εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν και απομακρύνθηκαν. Ωστόσο ο εργολάβος στη συνέχεια επέστρεψε με άλλους τέσσερις εργάτες του, για να ολοκληρώσει τη δουλειά του.

    Οπως είπε ο κ. Βασιλάκης, πρέπει να έγιναν πολλές λανθασμένες εκτιμήσεις, αφού δεν τηρήθηκαν βασικοί κανόνες ασφαλείας. Οι δυο άνδρες που κατέβηκαν στον αντιδραστήρα δεν φορούσαν τις ειδικές μάσκες για τον κίνδυνο αναθυμιάσεων υδροθείου. Σύντομα λιποθύμησε ο ένας. Οι άλλοι προσπάθησαν να ειδοποιήσουν την εταιρία. Μέχρι να φθάσουν ο γιατρός και το κινητό συνεργείο διάσωσης είχε κατέβει και ο εργοδηγός για να σώσει τους παγιδευμένους. Τελικά, ανασύρθηκαν και οι τρεις. Με χορήγηση οξυγόνου και καρδιοπνευμονικές ανανήψεις προσπάθησαν να τους συνεφέρουν χωρίς αποτέλεσμα. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν και οι τρεις με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

    Καταλογισμό ευθυνών ζητούν κόμματα και ΓΣΕΕ

    Τον άμεσο και προς πάσα κατεύθυνση καταλογισμό ευθυνών απαιτεί η ΓΣΕΕ. Παράλληλα, στηρίζει την στάση εργασίας που εξήγγειλε για την Πέμπτη από τις 11.00-15.00, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Διϋλιστηρίων και Χημικής Βιομηχανίας.

    Τρείς ειδικοί επιθεωρητές διερευνούν τα αίτια και τις ευθύνες για το εργατικό ατύχημα στη μοτορ Όιλ, δήλωσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Τρία ακόμη θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής και των κερδών του κεφαλαίου προστέθηκαν στον ατέλειωτο κατάλογο, σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Ο ΣΥΝ ζητά από την κυβέρνηση άμεσο καταλογισμό των ευθυνών και επιπλέον να πάρει επιτέλους μέτρα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των νόμων για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Καλεί δε τους Έλληνες εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να αντισταθούν και να βάλουν τέρμα στις καθημερινές ανθρωποθυσίες σε βάρος τους, στο βωμό της αύξησης των επιχειρηματικών κερδών, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος εργατικών θεμάτων του ΣΥΝ Δημήτρης Στρατούλης

    [04] Στάση εργασίας των οδηγών ταξί σήμερα

    10/9/2002 10:59:00 πμ

    Χωρίς ταξί η Αθήνα από τις τρεις το μεσημέρι μέχρι τις οκτώ το βράδυ, λόγω στάσης εργασίας των αυτοκινητιστών, οι οποίοι θα παραστούν στην κηδεία συναδέλφου τους που δολοφονήθηκε στην Ελευσίνα.

    [05] Διαμαρτυρία των υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων

    10/9/2002 4:52:00 μμ

    Συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά, πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι υπάλληλοι του δήμου Αθηναίων, ζητώντας την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας, ενόψει της συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της καταβολής του πριμ στους εργαζόμενους στις κεντρικές υπηρεσίες του δήμου και στα νομικά πρόσωπα, δηλαδή στους εργαζόμενους του Βρεφονηπιακού Σταθμού, του Πνευματικού Κέντρου και του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης (ΟΝΑ).

    Νωρίτερα οι υπάλληλοι του δήμου--οι οποίοι αναμένουν μια ευνοϊκή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αυτούς, δηλαδή για την καταβολή πριμ παραγωγικότητας κατά τη χρονική περίοδο 90-96--πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας από τη 1 έως τις 3 μ.μ.

    Η δημοτική αρχή έχει δεχθεί ήδη να ικανοποιήσει το αίτημά τους αλλά μόνο για την περίοδο 93-96. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των εργαζομένων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους οι εργαζόμενοι θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν τη στάση τους και ενδεχομένως να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

    [06] Επίθεση Κωνσταντόπουλου στην κυβέρνηση

    10/9/2002 4:19:00 μμ

    Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης έδωσε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, στο πλαίσιο της διεθνούς εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση σε όλους τους τομείς και προσπερνά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Για την υπόθεση της τρομοκρατίας ζήτησε να χυθεί άπλετο φως ώστε να μη μείνει η παραμικρή σκιά για καμιά πτυχή της 17Ν, ζήτησε επίσης να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και όλα τα βήματα να γίνουν με πλήρη σεβασμό των κανόνων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην προσπάθεια που γίνεται από πολλά κέντρα να αναδειχθεί το θέμα της τρομοκρατίας ως το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής και διευκρίνισε ότι η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης της 17Ν γίνεται με τρόπο καταχρηστικό και επιζήμιο για τη λειτουργία της κοινωνίας και των θεσμών.

    Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπάθησε να προσπεράσει όλα τα προβλήματα με την ισοπεδωτική μέθοδο της ωραιοποίησης και την εξοργιστική επίδειξη αυταρέσκειας και αυτοϊκανοποίησης. Τόνισε επίσης ότι το πολιτικό σύνθημα της κυβέρνησης είναι "από τη λιτότητα στην ασφάλεια", "από τις κοινωνικές κατακτήσεις και τις δημοκρατικές ευαισθησίες της μεταπολίτευσης στο πολεμικό και ψυχολογικό κλίμα που προωθεί ένα ιδιότυπο μοντέλο τάξης ενοχοποιώντας την κοινωνική διαμαρτυρία με περιορισμούς στο κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου".

    Τόνισε επίσης ότι τα δραματικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αντί να γίνουν αφορμή για έναν ειρηνικό κόσμο, οδήγησαν σε πολεμοχαρή πόλωση με το διχαστικό δόγμα του κ. Μπους "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας". Χαρακτήρισε κρίσιμο το επόμενο διάστημα για την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων, όπως είναι η προοπτική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Για το θέμα του Ιράκ ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Ελλάδα ώστε να ματαιωθεί μια επίθεση κατά του Ιράκ.

    [07] Συνεχίζεται η δίκη Λεσπέρογλου

    10/9/2002 3:06:00 μμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, η δίκη του Αβραάμ Λεσπέρογλου, για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού Γιώργου Ψαρουδάκη, τον Οκτώβριο του 1982. Στο δικαστήριο κατέθεσε ο αστυνομικός Χρήστος Πέτρου, οδηγός του περιπολικού που είχε μεταβεί την οδό Κωλέτη στα Εξάρχεια, όταν πυροβολήθηκε ο Ψαρουδάκης.

    Για μεθόδευση των αρχών κάνει λόγο ο κατηγορούμενος

    Ο μάρτυρας υποστήριξε στο δικαστήριο ότι αναγνωρίζει στο πρόσωπο του κατηγορουμένου τον άνθρωπο που είχε πυροβολήσει τον συνάδελφό του. Η υπεράσπιση του Αβράαμ Λεσπέρογλου, ωστόσο, επισήμανε ότι σε προηγούμενες καταθέσεις του ο κ. Πέτρου δεν είχε εκφράσει βεβαιότητα για τα χαρακτηριστικά του δράστη του περιστατικού.

    Σε δήλωσή του, στο διάλειμμα της διαδικασίας, ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η υπόθεση αποτελεί μεθόδευση των αρχών και τόνισε ότι υπάρχουν πιέσεις από τους Αμερικανούς για καταδίκες στο θέμα της τρομοκρατίας. Είπε επίσης ότι δεν έχει σχέση με τρομοκρατία και ότι από το 1983 ήταν φυγόδικος στο εξωτερικό.

    Να σημειωθεί ότι πορεία διαμαρτυρίας για τη δίκη του Λεσπέρογλου οργανώνει σήμερα στις 7 το απόγευμα η Πρωτοβουλία Αναρχικών Θεσσαλονίκης.

    [08] ΚΕΠ: Γραφειοκρατία τέλος!

    10/9/2002 2:44:00 μμ

    Ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα οποία θα διευκολύνουν τους πολίτες στις συναλλαγές τους με τους Δήμους και άλλες υπηρεσίες. Ειδικότερα, στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες Δήμους Μοσχάτου και Ρέντη θα εξυπηρετούν πρώτα τους πλημμυροπαθείς, οι οποίοι με τη βοήθεια των ΚΕΠ, θα συμπληρώνουν και θα παρακολουθούν την πορεία των αιτήσεών τους. Τα ΚΕΠ θα είναι ανοικτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

    Σκανδαλίδης: ''Aνακουφίζουμε τον πολίτη''

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε αποκλειστικά στο ειδικό site της ΕΡΤonline για τις εκλογές ότι "φιλοδοξούμε μέχρι το τέλος του 2003 να λειτουργούν 1000 τέτοια κέντρα. Έτσι χτυπάμε την γραφειοκρατία, ανακουφίζουμε τον πολίτη από την ταλαιπωρία, χτυπάμε την διαφθορά. Αυτό είναι η πιο πλήρης μορφή της αποκέντρωσης, διότι την λειτουργία των Κ.Ε.Π την εναποθέτουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αρα, η δυνατότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να παρέχει υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες είναι μία μεγάλη επανάσταση στο χώρο της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, 300 Κ.Ε.Π θα υπάρχουν σ όλη την χώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου έχω υπογράψει για 600 τέτοια κέντρα σ όλη την χώρα και μέχρι το 2003 θα έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο σε πανελλήνια κλίμακα".

    Εγκαίνια ΚΕΠ Χαλανδρίου

    Ένα ακόμη κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών άνοιξε τις πύλες του στην Αττική. Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Χαλανδρίου, εγκαινίασε ο υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Σταύρος Μπένος.

    Το Κέντρο θα εξυπηρετεί τους πολίτες σε περισσότερες από 400 υποθέσεις τους με το δημόσιο.

    [09] Στους δήμους οι οριστικοί εκλογικοί κατάλογοι

    Τζένη Χαραλαμπίδου 10/9/2002 12:14:00 μμ

    Από χθες οι δήμοι, οι νομαρχίες και τα Πρωτοδικεία παραλαμβάνουν τους νέους εκλογικούς καταλόγους, ενώ από σήμερα οι οριστικοί κατάλογοι θα υπάρχουν και στο Διαδίκτυο, αλλά θα δίνονται και από το τηλεφωνικό κέντρο 1464. Στον ίδιο αριθμό από τις 23 Σεπτεμβρίου θα δίνονται και πληροφορίες και για τα εκλογικά τμήματα, όπου θα ψηφίζει ο κάθε εκλογέας. Μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να εγγραφούν όσοι δεν βρίσκονται σε κανέναν εκλογικό κατάλογο, ενώ οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να στείλουν τους τελικούς εκλογικούς καταλόγους στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Στους 66.000 διπλοεγγεγραμμένοι

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο τελικός αριθμός του εκλογικού σώματος, μετά την ολοκλήρωση των αναθεωρήσεων των εκλογικών καταλόγων, ανέρχεται σε 9.856.453 εκλογείς, έναντι 9.200.000 που ήταν με τους παλιούς εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται και 66.000 διπλοεγγεγραμμένοι, οι οποίοι όμως έχουν εντοπιστεί και θα σημειώνονται στους εκλογικούς καταλόγους.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, σε δηλώσεις, του εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προετοιμασία των υπηρεσιών του υπουργείου, τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι η ενημέρωση των ψηφοφόρων, ενώ επανέλαβε την έκκληση του για την παραλαβή των εκλογικών καρτών από όλους τους πολίτες.

    Ενημερωθείτε για τον νέο τρόπο ψηφοφορίας

    Το υπουργείο Εσωτερικών δημιουργεί δύο ομάδες δράσης από πέντε άτομα η κάθε μία, τόσο στις περιφέρειες όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων όπου αυτά εμφανίζονται.

    Επίσης, έχει ήδη ξεκινήσει εξειδικευμένη καμπάνια με στόχο να ευαισθητοποιηθεί ο πολίτης για την υποχρεωτική ψήφο και το νέο τρόπο ψηφοφορίας.

    Επιπλέον, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, αποφασίστηκε από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δηλαδή αύριο, και μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου, οι μαθητές να μπαίνουν στο Διαδίκτυο εν ώρα μαθημάτων και ως παιχνίδι να αναζητούν τα εκλογικά κέντρα όπου θα ψηφίσουν οι γονείς ή οι συγγενείς τους.

    [10] Επίσκεψη Παφίλη στα διυλιστήρια Ασπροπύργου

    Aννα Κούρτη 10/9/2002 3:10:00 μμ

    Ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Θανάσης Παφίλης περιόδευσε σήμερα στα διυλιστήρια Ασπροπύργου και αύριο θα παραστεί στην έναρξη της σχολικής χρονιάς στο 126ο και 91ο δημοτικά σχολεία Αθήνας. Σε δηλώσεις του ο κ. Παφίλης κατήγγειλε τα εργατικά ατυχήματα και τόνισε ότι "πρέπει οι εργαζόμενοι να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα καταδίκης, διαμαρτυρίας και οργής για τις ζωές που χάνονται καθημερινά. Τα Ελληνικά Πετρέλαια, πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο και να σταματήσει το ξεπούλημά τους που επιχειρείται για λόγους μεμονωμένων συμφερόντων".

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν την Πέμπτη το μεσημέρι ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Θανάσης Παφίλης, ο υποψήφιος Νομάρχης Αθήνας Ηλίας Νικολόπουλος και η υποψήφια Νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης θα παρουσιάσουν τους υποψήφιους του ψηφοδελτίου της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας για τις εκλογές της 13ης Οκτωβρίου.

    [11] Συνεργασία Ν. Μπακογιάνη-Μ. Barnier στις Βρυξέλες

    10/9/2002 10:03:00 πμ

    H υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε χθες το πρωί στις Βρυξέλες με τον αρμόδιο για τα Κοινοτικά Κονδύλια Επίτροπο Μichel Barnier και τον ενημέρωσε για τις προτάσεις του συνδυασμού "Αθήνα αύριο" που αφορούν έργα στο Δήμο της Αθήνας, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέπτυξε στον κ. Barnier το πρόγραμμα του συνδυασμού για τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης, για τις αναπλάσεις των συνοικιών και για την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Και για τα τρία αυτά ζητήματα μπορούν να αξιοποιηθούν από τον Δήμο, κονδύλια της Ε.Ε.

    Απορρόφηση κονδυλίων για πάρκινγκ, ''πράσινο'', ανακύκλωση

    Αμέσως, μετά την συνάντηση η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε: "Η συνάντηση με τον Επίτροπο Barnier-η πρώτη από μια σειρά επαφών που θα έχω σήμερα και αύριο εδώ στις Βρυξέλλες-ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι το 2003 οπότε και θα επανεξεταστεί η χρηματοδότηση έργων από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ο Δήμος Αθηναίων θα είναι έτοιμος να διεκδικήσει Κοινοτικούς πόρους με ολοκληρωμένα προγράμματα και παρεμβάσεις που έχουμε σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια. Έτσι ο πρώτος Δήμος της χώρας θα έχει το μερίδιο που του αναλογεί στη χρηματοδότηση έργων από το Γ΄ Κ.Π.Σ και από το Ταμείο Συνοχής και θα είναι σε θέση άμεσα να απορροφήσει κονδύλια για νέα πάρκινγκ, προώθηση της ανακύκλωσης και ανάπλαση των ελεύθερων χώρων".

    Χθες, το απόγευμα η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Αναλυτικά, για τις συνεργασίες της Ντόρας Μπακογιάννη στις Βρυξέλες μπορείτε να ενημερωθείτε από την επίσημη ιστοσελίδα του συνδυασμού της «Αθήνα αύριο» ή στo προσωπικό της site.

    [12] Σύσκεψη Χαλβατζή με γιατρούς

    10/9/2002 2:41:00 μμ

    Ευρεία σύσκεψη θα έχει σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής, με γιατρούς και εργαζόμενους στα νοσοκομεία, όπου θα εξετάσουν το πώς η δημοτική αρχή μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας. Επίσης, ο κ.Χαλβατζής αύριο θα παραστεί στην έναρξη της σχολικής χρονιάς στο 40ο Λύκειο της Γκράβας στην Κυψέλη.

    [13] Θεσ/νίκη:Επίσκεψη Μπαρμπουνάκη στο ΕΚΘ

    10/9/2002 2:35:00 μμ

    Επίσκεψη στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει αύριο στις 10 το πρωί, ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης. Ο κ. Μπαρμπουνάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Γιαννόπουλο και τη διοίκηση του Ε.Κ.Θ., για τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά και τα ζητήματα που αφορούν το σήμερα και το αύριο της Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Προέδρου του Ε.Κ.Θ. (Αριστοτέλους 32-2ος όρ.) και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

    [14] Επέκταση του Μετρό για μια. . ''Όμορφη Πόλη''

    9/9/2002 10:47:00 μμ

    Τις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΑΜΕΛ στα Σεπόλια επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής. Κατά την επίσκεψή του, ο κ.Παπουτσής τόνισε τη μεγάλη προσφορά του Μετρό στην καθημερινή ζωή των Αθηναίων, αλλά και τη σημασία γενικότερα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, και ιδιαίτερα των φιλικών προς το περιβάλλον, που αποτελούν προτεραιότητα στην συγκοινωνιακή πολιτική του συνδυασμού του, επανέλαβε όμως και το αίτημα του συνδυασμού "Όμορφη Πόλη" για την επέκτασή του στην περιοχή της Κυψέλης και στα Δικαστήρια.

    Υποχρέωση του δήμου οι καλές συνθήκες εργασίας

    Επιπλέον, επεσήμανε τις άριστες συνθήκες εργασίας στη συγκεκριμένη υπηρεσία, και δήλωσε ότι ο δήμος πρέπει να φροντίζει για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας όλων των εργαζομένων του.

    Ο κ. Παπουτσής κατά την επίσκεψη του συνοδευόταν από τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους Στέλιο Ζωντό, Γιάννη Κακλαμάνη, Ροδούλα Λαγουδάκου και Γιώργο Σωτηρόπουλο και τους υποψηφίους Διαμερισματικούς Συμβούλους του 4ου Διαμερίσματος.

    [15] Ποδήλατα στους Θεσ/κεις από τη ''Θεσσαλονίκη-Ανθρώπινη Πόλη''

    9/9/2002 2:29:00 μμ

    Εκατόν ένα ποδήλατα θα έχουν στη διάθεσή τους από σήμερα και για 20 ημέρες οι Θεσσαλονικείς μόνον με τη χρήση της αστυνομικής τους ταυτότητας ή οποιοδήποτε άλλου δημοσίου εγγράφου. Τα ποδήλατα που προσφέρει ο συνδυασμός ''Θεσσαλονίκη-Ανθρώπινη Πόλη'' με υποψήφιο Δήμαρχο τον Σπύρο Βούγια, θα βρίσκονται σε ειδικά κιόσκια στο Βασιλικό Θέατρο και στην πύλη του Ερυθρού Σταυρού στο Λιμάνι.

    Το ποδήλατο βρίσκεται υπό διωγμό στη χώρα μας

    Επίσης, ο κ. Βούγιας μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο χώρο της Παλιάς Παραλίας, δίπλα στο Λευκό Πύργο, επισήμανε ότι ''το ποδήλατο βρίσκεται υπό διωγμό σήμερα στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται είτε ως παιχνίδι είτε έχει πάρει τα βουνά ως ''μάουντεν-μπάικ. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη είναι ένα ευρέως διαδεδομένο και δημοφιλές μέσο μεταφοράς''.

    [16] Σημίτης: ''Δεν είναι δημοψήφισμα οι εκλογές''

    9/9/2002 1:04:00 μμ

    Οι δημοτικές εκλογές δεν είναι δημοψήφισμα τόνισε κατά την συνέντευξη που έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στα πλαίσια της 67ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι κανένα αποτέλεσμα δεν θα ανατρέψει το σχεδιασμό της κυβέρνησης, η οποία θα εξαντλήσει την τετραετία και έθεσε ως πήχη για το ΠΑΣΟΚ την νίκη σε όλους τους Δήμους και τις Νομαρχίες της χώρας.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός άσκησε ταυτόχρονα δριμύτατη κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της, γιατί όπως ανέφερε διαρκώς επιχειρούν να διαμορφώσουν κλίμα αναμέτρησης, χωρίς όμως να καταθέτουν προτάσεις.

    Ο κ. Σημίτης απέκλεισε το ενδεχόμενο εσωτερικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ η και ανασχηματισμού, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών για την αυτοδιοίκηση ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι ο ίδιος δεν σκέπτεται να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας το 2005.

    [17] Επίσκεψη Αλογοσκούφη στα Ιωάννινα

    9/9/2002 5:45:00 μμ

    Ο Συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων Γιώργος Αλογοσκούφης, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στα Ιωάννινα, ως υπεύθυνος του Νομού ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών. Στο πλαίσιο της επίσκεψης είχε επαφές με βουλευτές, τον υποψήφιο Νομάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον υποψήφιο Δήμαρχο Ιωαννίνων Νίκο Γκόντα, καθώς και με τους υπόλοιπους υποψηφίους που στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία.

    [18] Π.Ψωμιάδης: Παρουσίαση Νομαρχιακών συμβούλων

    9/9/2002 5:24:00 μμ

    Kενή παρέμεινε η θέση της Νατάσας Γερασιμίδου στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου Nομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος παρουσιάζοντας τους τελευταίους έξι υποψήφιους Nομαρχιακούς συμβούλους του συνδυασμού του.

    Τα έξι ονόματα

    Αναλυτικά, οι έξι υποψήφιοι Nομαρχιακοί σύμβουλοι:

    Αντιγόνη Βουδούρη, στέλεχος επιχειρήσεων Νίκος Σπανδωνίδης, προπονητής ποδοσφαίρου Νίκος Τσιτιρίδης, οικονομολόγος Επαμεινώνδας Ελευθεριάδης, υπάλληλος ΑΓΝΟ Γιώργος Κοζακίδης, βιβλιοδέτης Χρήστος Μπρόζος, αυτοκινητιστής

    [19] Επίσκεψη Παπουτσή στις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα

    8/9/2002 5:41:00 μμ

    Τις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Αγιο Ανδρέα επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χρήστος Παπουτσής. Τις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Αγιο Ανδρέα επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χρήστος Παπουτσής. Η υποδοχή την οποία επεφύλαξαν στον κ. Παπουτσή οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που παραθερίζουν αυτή την περίοδο στις κατασκηνώσεις ήταν ενθουσιώδης και πάρα πολύ θερμή, ενώ έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και για το Πρόγραμμα της "Ομορφης Πόλης" που τους διανεμήθηκε. Ο κ. Παπουτσής έμεινε στο χώρο αρκετή ώρα και συζήτησε μαζί τους για το Πρόγραμμα του συνδυασμού αλλά και για θέματα που τους απασχολούν.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι "ο άνθρωπος είναι στο κέντρο της πολιτικής μας και ο Δήμος είναι το σπίτι του λαού. Για μας οι ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν είναι στη γωνία της κοινωνίας, είναι στο κέντρο και ο Δήμος της Αθήνας δίνει ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση, γιατί όλοι μας είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία".

    Δίνοντας μεγάλη έμφαση στο Πρόγραμμα της "Όμορφης Πόλης" και σε όσα αυτό προβλέπει για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, ο κ.Παπουτσής δήλωσε: "Εμείς δεν ήρθαμε να σας προσφέρουμε δώρα. Εμείς ήρθαμε να σας παρουσιάσουμε το Πρόγραμμά μας. Ένα Πρόγραμμα που είναι η δέσμευσή μας, δεν είναι απλά λόγια, αλλά είναι αυτό το Πρόγραμμα που αποτελεί τη δέσμευσή μας προς εσάς, προς τον πολίτη της Αθήνας. Γιατί εμείς δεν θέλουμε την ψήφο σας μόνο με ωραία λόγια. Εμείς θέλουμε την ψήφο σας μόνο εάν πειστείτε, ότι το δικό μας Πρόγραμμα είναι το καλύτερο για τους Αθηναίους και τις Αθηναίες".

    Ο υποψήφιος δήμαρχος συνοδευόταν από τον πρώην Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Μπέη, τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους Μάκη Δαγρέ, Νίκο Καρακατσάνη, Παναγιώτη Μπέη και Μαρία Φουσκάκη, αλλά και τους υποψήφιους Διαμερισματικούς Συμβούλους Γιώργο Αλεξίου, Αννα Κωστοπούλου, Μαρία Παπαδάκη και Λέττα Σπηλιοπούλου.

    [20] Περιοδεία Χαλβατζή στο Γουδί

    7/9/2002 5:54:00 μμ

    Στο Γουδί περιόδευσε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει τον αποχαρακτηρισμό δέκα στρεμμάτων που έχει αποφασίσει η δασική υπηρεσία.

    Για την επέτειο από τον τραγικό σεισμό του 1999, δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για να υλοποιηθούν τα μέτρα θωράκισης της Αθήνας και για να σταματήσει η ταλαιπωρία τόσων ανθρώπων που ζουν σε κοντέινερς.

    Σήμερα το πρωί ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Θανάσης Παφίλης περιόδευσε σε γειτονιές του Ψυρρή.

    [21] Στο ''ΑΘΗΝΑ 2004'' η Ντόρα Μπακογιάννη

    6/9/2002 4:28:00 μμ

    Τα γραφεία του "ΑΘΗΝΑ 2004" επισκέφτηκε σήμερα το πρωί η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, όπου είχε συνάντηση μιας ώρας με την πρόεδρο του οργανισμού, Γιάννα Αγγελοπούλου. Μετά τη συνάντηση η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την οργανωτική επιτροπή καθώς και το Δήμο της Αθήνας.

    Η κ. Μπακογιάννη, δήλωσε επίσης ότι απαιτείται συντονισμός και πολλή δουλειά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε θέματα διαχείρισης της πόλης, και να σταθεί η Αθήνα στο ύψος των περιστάσεων. Η υποψήφια δήμαρχος είπε επίσης πως συζήτησε με την κ. Αγγελοπούλου για πέντε test events δηλαδή δοκιμές σε διάφορους τομείς που θα αφορούν τη λειτουργία κάποιων εκδηλώσεων στο πλαίσιο των Ο.Α. και οι οποίες θα αρχίσουν από τον προσεχή Αυγουστο.

    [22] Οι ΗΠΑ επιμένουν για επίθεση στο Ιράκ

    10/9/2002 7:14:00 μμ

    Παρά τις δυσκολίες των ΗΠΑ στη συγκρότηση συμμαχίας για επέμβαση στο Ιράκ και τις συνεχείς επικρίσεις που δέχονται, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά σήμερα την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν, δηλώνοντας ότι "ο χρόνος έχει αρχίσει να κυλά αντίστροφα". Το Ιράκ κατήγγειλε ως "ψευδή κατηγορία" την μελέτη του IISS, σύμφωνα με την οποία η Βαγδάτη μπορεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα, λέγοντας ότι πρόκειται για πρόσχημα της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου για να επιτεθούν στο Ιράκ και κάλεσε τον αραβικό κόσμο να προβεί σ' αντίποινα.

    Ιράκ: Ψάχνουν προφάσεις για να μας επιτεθούν

    ''Ότι ακούγεται τελευταία περί πυρηνικών όπλων είναι ψευδή προσχήματα, ψευδείς κατηγορίες με πρόθεση την επίθεση στη χώρα μας'', δήλωσε αργά χθες προς δημοσιογράφους ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι.

    Ο Νάτζι Σάμπρι, μάλλον δεν έπεισε τον Ντικ Τσέινι, ο οποίος, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παρεχώρησε τόνισε την ανάγκη στρατιωτικής επέμβασης εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν πριν αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, οπότε θα είναι πολύ αργά για τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

    "Χειραγωγούν τη δύναμη των μέσων ενημέρωσης που έχουν για να κυκλοφορούν ψευδή πληροφόρηση ώστε να παραπλανούν το λαό της Βρετανίας, της Αμερικής και τη διεθνή κοινή γνώμη για να προωθήσουν τη δική τους πολεμική ατζέντα", απαντά ο Σάμπρι, προκαλώντας τους Αμερικάνους, να παρουσιάσουν έστω και μία απόδειξη για τις κατηγορίες αυτές.

    Ο Σάμπρι κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι με τη στάση τους ''κλείνουν την πόρτα'' σε κάθε ειρηνική επίλυση της κρίσης με τη Βαγδάτη, γράφει σήμερα αιγυπτιακή εφημερίδα.

    Ο ιρακινός αξιωματούχος τόνισε ότι η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ θα δημιουργήσει προηγούμενο που θα επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να παρεμβαίνουν οπουδήποτε στον κόσμο, ενώ επανέλαβε ότι η επιστροφή των διεθνών επιθεωρητών για τον αφοπλισμό, πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας γενικής συμφωνίας με τα Ηνωμένα Έθνη που να εμπεριέχει την άρση των κυρώσεων που έχουν υποβληθεί, μετά την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, που συνέδεσε σήμερα μια ενδεχόμενη επανάληψη των ελέγχων του ιρακινού οπλοστασίου με μια "σφαιρική διευθέτηση" των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με τον ΟΗΕ και σχετίζονται με την άρση του εμπάργκο.

    Ο κ. Ραμαντάν τόνισε επίσης ότι οι ισχυρισμοί αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Βρετανίας ότι το Ιράκ αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής είναι "παράλογοι και στερούνται κάθε βάση και απηύθυνε έκκληση στους Αραβες να πλήξουν στόχους αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή εάν η Ουάσινγκτον εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά της Βαγδάτης.

    Ουάσιγκτον Ποστ: Το Ιράκ δεν διαθέτει πυρινικά όπλα

    Τις αντιρρήσεις των Ιρακινών για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο έδαφός τους, υποστήριξε σήμερα με άρθρο της και η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, η οποία αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες κατά του Σαντάμ Χουσέιν χωρίς να έχουν καταφέρει να βρουν στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ιρακινός πρόεδρος έχει άμεση σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία.

    Επικαλούμενη αξιωματούχους των υπηρεσιών αντικατασκοπίας και άλλες πηγές, η εφημερίδα γράφει ότι η CIA δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να βρει αξιόπιστα στοιχεία για ανάμειξη του Ιράκ στο δίκτυο της διεθνούς τρομοκρατίας, παρόλο που έχουν ενταθεί οι προσπάθειες για τη συλλογή και την ανάλυση των πληροφοριών που αφορούν το Ιράκ.

    Την ίδια ώρα, αυξάνονται συνεχώς οι φωνές κατά μίας μονομερούς επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επιτεθούν εναντίον του Ιράκ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και προειδοποίησε ότι η μονομερής ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά των ΗΠΑ θα κοστίσει στην Ουάσινγκτον.

    Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κοφι Αναν ερωτηθείς για τις συνέπειες μιας τέτοιας σύγκρουσης με το Ιράκ, ο γενικός γραμματέας απήντησε ότι "γνωρίζει πολλούς ανθρώπους που ανησυχούν για τις συνέπειες που δεν μπορούν να προβλεφθούν και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα είναι η επόμενη ημέρα".

    "Μίλησα στον πρόεδρο Τζόρτζ Μπούς και τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ και νομίζω ότι όλοι πρέπει να περιμένουμε για να ακούσουμε αυτά που θα μας πει την Πέμπτη ο πρόεδρος Μπούς", δήλωσε ο κ. Αναν.

    Την άποψη του Κόφι Αναν, δείχνει να συμμερίζεται, και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα που δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν να προκαλέσουν μακρόχρονη οργή και απογοήτευση σε όλον τον αραβικό κόσμο αν επιτεθούν στο Ιράκ χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

    Η Βρετανία συνεχίζει να υποστηρίζει τις ΗΠΑ

    Σήμερα, ο μόνος μέχρι τώρα υποστηρικτής των πολεμικών σχεδίων του προέδρου Μπους , ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, αναμένεται να καλέσει σήμερα με την ομιλία του ενώπιον του ετήσιου συνεδρίου της Συνομοσπονδίας των Βρετανικών συνδικάτων (TUC), τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει κατά του "εκτός νόμου" Σαντάμ Χουσέιν, αλλά και να πείσει την TUC η οποία αντιτίθεται σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ, για το σωστό των αποφάσεων του.

    Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν σε ομιλία που θα εκφωνήσει απόψε στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ αναμένεται ότι θα υποστηρίξει την άποψη πως το Λονδίνο πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Ουάσινγκτον, ως προς την πολιτική έναντι της Βαγδάτης.

    Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του Τζεφ Χουν, που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ''Πρες Ασοσιέισον'', ο βρετανός υπουργός Αμυνας θεωρεί το Ιράκ "απειλή" για την παγκόσμια ασφάλεια.

    [23] Επέτειος αύριο της ημέρας που σημάδεψε τον κόσμο

    10/9/2002 7:34:00 μμ

    Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο από την επίθεση κατά των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης και οι αμερικανικές αρχές σε όλες τις ΗΠΑ βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ έκτακτα μέτρα έχουν λάβει και οι πρεσβείες σε διάφορες χώρες. Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ηχητικό ντοκουμέντο που μετέδωσε το δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ "Αλ Τζαζίρα". Αν και το κανάλι υποστηρίζει ότι ακούγεται η φωνή του Μπιν Λάντεν στο βίντεο, ωστόσο ο ίδιος δεν εμφανίζεται πουθενά.

    Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να επαγρυπνούν

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς που ζουν στο εξωτερικό, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για ενδεχόμενες νέες τρομοκρατικές επιθέσεις ενόψει της πρώτης επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Οι Αμερικανοί πολίτες ''καλούνται να επαγρυπνούν ιδιαίτερα κατά την περίοδο της επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων'' της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Επισημαίνονται στην ανακοίνωση αυτή οι κίνδυνοι ''επιθέσεων αυτοκτονίας, με στόχο πολίτες''. Ανάλογου περιεχομένου ''οδηγία'' εκδόθηκε και την Πρώτη Ιουλίου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στη σημερινή προστίθεται οτι θα διακοπεί προληπτικώς η λειτουργία των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Ινδονησία, αλλά και στη Μαλαισία και το Πακιστάν

    Ημέρα μνήμης στις ΗΠΑ

    Σε μια επίσημη τελετή μνήμης αύριο το πρωί, στον υπαίθριο χώρο μπροστά στο μέγαρο της Γενικής Συνέλευσης, τα Ηνωμένα Εθνη θα εκφράσουν προς τις ΗΠΑ--τη φιλοξενούσα τον Οργανισμό χώρα-- καθώς και τις οικογένειες των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου από ολόκληρο τον κόσμο, τα αισθήματα βαθιάς λύπης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης της παγκόσμιας κοινότητας.

    Στην εκδήλωση που θα διαρκέσει περί τα 40 λεπτά θα απευθύνουν σύντομα μηνύματα ο γγ Κόφι Ανάν, ο νέος πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Γιαν Κάβαν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζόν Νεγρεπόντε και οι επικεφαλής του προσωπικού του Οργανισμού. Την τελετή εκλήθησαν να παρακολουθήσουν οι ανώτατοι αξιωματούχοι και τα μέλη των αντιπροσωπειών των χωρών μελών που συμμετέχουν στις συζητήσεις της 57ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που παρακολουθούν την ετήσια διάσκεψη των NGO.

    Εκδηλώσεις και στην Ελλάδα

    Εκδήλωση μνήμης και συμπαράστασης στα θύματα της επιθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί αύριο το βραδυ στο Μέγαρο Μουσικής υπο την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικων. Πρόκειται για μουσική συναυλία της 'Ελλης Πασπαλά και του Ντεϊβιντ Λιντς καθώς και παρουσίαση του ντοκυμαντέρ "Σημειο Μηδεν":Ένας χρόνος μετά".

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συμμετάσχει στη κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων. Ετσι άυριο, ώρα Ελλάδας 14:46, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προγραμματίζεται να τηρηθεί δύο λεπτών σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ενώ οι αγορές και τα συστήματα συναλλαγών θα παραμένουν ανοικτά. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καλούν όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των κεφαλαιαγορών να συμμετάσχουν στην παραπάνω εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων.

    Μηνύματα για την αυριανή επέτειο

    "Η 11η Σεπτεμβρίου έπληξε όλα τα κράτη της γης, επηρέασε αρνητικά την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις και έδειξε ότι η Δημοκρατία και η ανοιχτή κοινωνία αποτελούν κατακτήσεις που πρέπει να περιφρουρηθούν", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στο μήνυμά του τονίζει ότι οι τρομοκράτες δεν δικαιούνται να επικαλούνται καμία ιδεολογία, θρησκεία ή πολιτισμό.

    Την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης και του αμερικανικού λαού για την αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα, τόνισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή την αυριανή θλιβερή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

    Δέηση υπέρ της ανάπαυσης των ψυχών των θυμάτων της τρομοκρατικής ενέργειας της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη θα τελέσει αύριο το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Στη συνέχεια ο κ. Χριστόδουλος θα παρευρεθεί σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    [24] Φονικές πλημμύρες πλήττουν τη Γαλλία

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/9/2002 7:28:00 μμ

    Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι έντεκα αγνοούνται από τις καταιγίδες και τις πλημμύρες που σαρώνουν τη νότια Γαλλία, στην περιοχή της κοιλάδας του Ροδανού, μετέδωσε σήμερα ο ραδιοσταθμός ''France-Info''. Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι ο νομός Γκαρ, όπου τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων ένας πατέρας και ο μικρός γιος του που είχαν καταφύγει σε ένα δένδρο για να σωθούν από τα ορμητικά νερά. Οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

    Κρατική βοήθεια

    Το μέτωπο της κακοκαιρίας μετακινείται απο τους νομούς Γκαρ και Βοκλίζ στο νομό Μπους ντι Ρον και οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιητική ανακοίνωση για ''επικείμενες σφοδρές καταιγίδες σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μασσαλίας''.

    Χιλιάδες κάτοικοι σε 100 χωριά της περιοχής υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που κατακλύστηκαν από τα νερά. Περισσότεροι από 1300 πυροσβέστες και μέλη των συνεργείων διάσωσης έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και υποσχέθηκε κρατική βοήθεια στους πληγέντες.

    [25] Ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες της Φατάχ

    10/9/2002 3:48:00 μμ

    Κείμενο με το οποίο ζητάει να σταματήσουν οι επιθέσεις Παλαιστινίων μαχητών εναντίον Ισραηλινών αμάχων, ετοίμασε η οργάνωση Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ, σε συνεργασία με μεσολαβητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της οργάνωσης. Μια ημέρα μετά την ομιλία του Γιάσερ Αραφάτ στην οποία καταδίκασε αυτού του είδους τις επιθέσεις, το στέλεχος της Φατάχ Χουσέιν αλ-Σέιχ δήλωσε πως η οργάνωση του ετοιμάζει μια δική της ανακοίνωση που θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα ''στις επόμενες ώρες ή μέρες''.

    Ο Χουσέιν αλ-Σέιχ επισήμανε πως το κείμενο, το οποίο συντάχθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της ΕΕ, δεν έχει ακόμα πάρει την τελική του μορφή και εξετάζεται από την Φατάχ. Τόνισε πάντως πως ο τερματισμός των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών αμάχων θα ισχύσει ''μόνο με την προϋπόθεση ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα σταματήσουν τις δολοφονίες και τις επιθέσεις εναντίον των εδαφών μας και του λαού μας''.

    [26] Μαίνονται οι φωτιές σε Ρωσία και Λιθουανία

    10/9/2002 4:09:00 μμ

    Τυλίχτηκε και πάλι στους καπνούς η Μόσχα, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπηρεσιών πολιτικής άμυνας ότι έχουν τεθεί υπό έλεγχο οι πυρκαγιές που κατακαίουν τις γύρω περιοχές τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιους το διοξείδιο του άνθρακα δεν ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια. Περισσότεροι από 5.000 πυροσβέστες και μέλη της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών συνεχίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης των περίπου 100 πυρκαγιών σε δάση και βάλτους κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Φωτιές έχουν ξεσπάσει και σε πολλές βόρειες περιοχές, όπως η Πετρούπολη, ενώ στη Λιθουανία η κυβέρνηση μετά από έκτακτη συνεδρίασή της έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των πυρκαγιών σε μεγάλες εκτάσεις με βάλτους. Μονάδες του στρατού της Λιθουανίας βοηθούν τους πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές, ενώ το κρατικό ραδιόφωνο προειδοποιεί συνεχώς τους κατοίκους να μείνουν μέσα στα σπίτια τους.

    [27] Ακόμα ένας νεκρός από απεργία πείνας στην Τουρκία

    10/9/2002 2:52:00 μμ

    λευκό κελί

    Η απεργία πείνας αριστερών κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές-- που έχει ξεκινήσει πριν από σχεδόν δύο χρόνια-- είχε σήμερα έναν ακόμη νεκρό, με αποτέλεσμα ο απολογισμός της να φτάσει τους 57, σύμφωνα με ανακοίνωση ένωσης συγγενών των φυλακισμένων. Η Χατιτσέ Οζτούρκ, 32 χρόνων, υπέκυψε χθες το βράδυ σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, ένα χρόνο αφότου άρχισε να συμμετέχει στο κίνημα διαμαρτυρίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της TAYAD, της ένωσης υποστήριξης των οικογενειών των φυλακισμένων.

    Η Οζτούρκ είχε καταδικασθεί το 1996 σε 12 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στο εκτός νόμου Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), το οποίο ξεκίνησε την απεργία πείνας και είναι πλέον το μόνο που τη συνεχίζει.

    Η απεργία άρχισε τον Οκτώβριο του 2000 από περισσότερους από χίλιους αριστερούς φυλακισμένους ως διαμαρτυρία για τη λειτουργία των νέων φυλακών ''τύπου F'', στις οποίες κάθε κελί στεγάζει από ένα ως τρία άτομα και οι οποίες αντικατέστησαν εκείνες με τους κοιτώνες που λειτουργούσαν μέχρι τότε. Οι φυλακισμένοι δέχονται νερό με αλάτι, ζάχαρη και βιταμίνες για να παραμείνουν στη ζωή και να μην σταματήσει να λειτουργεί ο εγκέφαλός τους.

    [28] Διευκολύνσεις τσιγγάνων που θέλουν μόνιμη κατοικία

    10/9/2002 4:59:00 μμ

    Στεγαστικά δάνεια ύψους μέχρι και 45.000 ευρώ θα μπορούν να λαμβάνουν όσοι Ελληνες Τσιγγάνοι επιθυμούν να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Διευκρινίζεται ότι οι όροι χορήγησης των δανείων ορίζονται σε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η οποία έχει αποσταλεί σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ή Κοινότητας, όπου κατοικούν μονίμως τα δύο τελευταία έτη. Η προθεσμία λήγει στις 30 Δεκεμβρίου 2002.

    [29] Συνάντηση Σημίτη-Καρατζά

    10/9/2002 6:58:00 μμ

    Θέματα που σχετίζονται με την πορεία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αλλά και τη γενικότερη πορεία της οικονομίας αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρο Καρατζά. Ο διοικητής της Εθνικής, μετά το τέλος της συνάντησης, δεν έκανε δηλώσεις. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και ο ρόλος των τραπεζών στην αξιοποίηση των προγραμμάτων του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως έχει γίνει γνωστό, από τις αρχές Οκτωβρίου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στα προγράμματα του Γ'ΚΠΣ, θα μπορούν να απευθύνονται στις τράπεζες, οι οποίες αναλαμβάνουν τον ρόλο του ενδιάμεσου φορέα στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

    [30] Κυκλώματα εμπορίας βρεφών στην Αλβανία

    Πηγή: ΑΠΕ 10/9/2002 12:41:00 μμ

    Παράνομα κυκλώματα, που εμπορεύονται μέχρι και βρέφη, δρουν στην Αλβανία, με τη συμμετοχή και Ελλήνων, καταγγέλουν μέλη οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται κατά της παράνομης διακίνησης παιδιών.

    Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της αποστολής στην Αλβανία, της οργάνωσης Terre des Hommes, Βίνσεντ Τουρνεκιγιάρ, μέλη των αδίστακτων κυκλωμάτων δεν διστάζουν να ζητήσουν επί πληρωμή από γυναίκες "εγκυμοσύνη κατά παραγγελία" αρπάζοντας το νεογνό αμέσως μετά τη γέννησή του και να το πωλούν σε άτεκνα ζευγάρια σε Ελλάδα, Ιταλία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

    Χαμένα παιδιά

    "Ακόμη και στα μαιευτήρια γίνεται συμφωνία με τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, τα οποία δεν καταγράφουν στα αρχεία τους τα νεογνά", σημειώνει ο κ.Τουρνεκιγιάρ, προσθέτοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει την έκταση του φαινομένου ενώ η επίσημη Αλβανική επιτροπή για τις υιοθεσίες παραμένει υποβαθμισμένη έχοντας στο δυναμικό της μόνο δύο κοινωνικούς λειτουργούς!

    Επιπλέον, τα ίχνη χιλιάδων παιδιών από την Αλβανία που έχουν πέσει θύματα παράνομης διακίνησης, έχουν χαθεί.

    "Τα παιδιά αυτά είτε επέστρεψαν στην πατρίδα τους, είτε ενσωματώθηκαν στα ελληνικά ιδρύματα ή τα δίκτυα εκμετάλλευσης τα μετέφεραν σε άλλες χώρες, είτε άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο έχοντας παρασυρθεί από διερχόμενα αυτοκίνητα", διευκρινίζει ο κ. Τουρνεκιγιάρ.

    Στοιχεία για την διακίνηση και εκμετάλλευση παιδιών ηλικίας 5 - 12 χρόνων δεν υπάρχουν, όπως δηλώνει ο κ.Τουρνεκιγιάρ αλλά υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2000, διακινήθηκαν στην Ελλάδα 1000 έως 3000 παιδιά τα οποία προωθήθηκαν στην επαιτεία.

    "Μεγαλύτερη δραστηριότητα ανέπτυξαν τα κυκλώματα κατά τη διετία 1996-98 , ενώ στη συνέχεια η αστυνομική πίεση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας άρχισε να ανατρέπει την τραγική αυτή κατάσταση".

    Την ίδια άποψη διατυπώνει και ο υπεύθυνος της αλβανικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης NPF, που δραστηριοποιείται κατά της παράνομης διακίνησης παιδιών, Ρομπέρτ Στρατομπέρτα.

    "Ο αριθμός των παιδιών - θυμάτων εκμετάλλευσης έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ καθώς υπάρχει πλέον μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση οργανώσεων για την προστασία τους. Μέλημά μας είναι τα παιδιά να μην εγκαταλείπουν το σχολείο και να υπάρχει μια συνεχής ενημέρωση γύρω από το θέμα", τόνισε ο κ.Στρατομπέρτα διευκρινίζοντας ότι η ΝΡF συνεργάζεται και με την UNISEF.

    Από την πλευρά της, η Terre des Hommes έχει αναπτύξει από τον Οκτώβριο του 2000 στην Αλβανία πρόγραμμα πρόληψης και ευαισθητοποίησης ενάντια στην διακίνηση των παιδιών σε συνεργασία με Αλβανικές οργανώσεις και την "Αρσις".

    Οι εκπρόσωποι των δύο οργανώσεων βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Μακρινίτσα όπου, με την συμμετοχή μελών της "Αρσις", συμμετέχουν σε σεμινάριο για την αξιολόγηση των δράσεων που έχουν αναπτύξει για την καταπολέμηση του φαινομένου ενώ συζητούν και τον σχεδιασμό προγραμμάτων και μεθοδολογίας γύρω από το θέμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 September 2002 - 16:59:35 UTC