Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε αναμονή για απολογία Κουφοντίνα
  • [02] Δράση από κοινού κατά της ''ιρακινής απειλής''
  • [03] Νεπάλ: Πολύνεκροι επίθεση ανταρτών κατά αστυνομικών
  • [04] Οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα
  • [05] Ελληνική ήττα στη Λεωφόρο

    [01] Σε αναμονή για απολογία Κουφοντίνα

    8/9/2002 10:26:00 πμ

    Η ώρα της απολογίας έφτασε για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Σήμερα, στις 13:00 θα οδηγηθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο. Στο μεταξύ, το κρησφύγετο του φερόμενου ως αρχιεκτελεστή της "17Ν" εντοπίστηκε σε ερημική τοποθεσία στο Αγκίστρι. Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική, ο Κουφοντίνας κρυβόταν στην περιοχή περισσότερο από ένα μήνα, ενώ η παρουσία του εκεί επιβεβαιώνεται και από τα αποτυπώματά του σε αντικείμενα που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο. Για συνταρακτικές αποκαλύψεις κάνει λόγο ο Σ. Ξηρός.

    Σ.Ξηρός: ''Αποκαλύψεις πέρα από κάθε φαντασία''

    Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έφθασε στη σκηνή-κρησφύγετο του "Λάμπρου", όπου κρυβόταν για περισσότερο από 40 ημέρες, στην ερημική τοποθεσία Χαλικιάδα. Εκεί έσπευσε η υπηρεσία, μετά από αξιοποίηση τηλεφωνήματος πολίτη, που είχε δει τον καταζητούμενο πριν από ημέρες να μπαίνει στη σκηνή και τον αναγνώρισε μόλις είδε τις δημοσιευμένες φωτογραφίες μετά την παράδοσή του.

    Οι αστυνομικοί στη σκηνή βρήκαν σύνεργα αλιείας, γεννήτρια, κονσέρβες, αλλά και υλικό για εξοχή, τα οποία περισυνέλεξαν και μετέφεραν στην Αθήνα. Σύμφωνα με κατοίκους του νησιού, ο Κουφοντίνας κυκλοφορούσε σπάνια, με γυαλιά και καπέλο τζόκεϊ, απέφευγε τις όποιες συναναστροφές και προμηθευόταν εφημερίδες και τρόφιμα από παντοπωλείο του νησιού. Σε κάδο απορριμάτων βρέθηκαν αποκόμματα από εφημερίδες, ρούχα και χάρτης της περιοχής.

    Ο ίδιος ο Δ. Κουφοντίνας δεν έχει επιβεβαιώσει την παραμονή του στο νησί.

    Την ίδια ώρα, με τη γραμμή Κουφοντίνα συμπλέουν οι αδελφοί Ξηρού επιδιώκοντας πολιτική δίκη.

    Από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο Σάββας Ξηρός δια μέσου της συντρόφου του Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ, προειδοποιεί με αποκαλύψεις, που ξεπερνούν, όπως υποστηρίζει, τη δημοσιογραφική φαντασία.

    Μεγαλύτερη αναλήθεια από το ότι χορηγήθηκαν στον Ξηρό φάρμακα που επηρέασαν την ψυχική του υγεία δεν υπάρχει, δηλώνει κατηγορηματικά ο καθηγητής Χαράλαμπος Ρούσος διευθυντής της Κλινικής Εντατικής θεραπείας του Ευαγγελισμού.

    Ποινικά τα αδικήματα

    Ωστόσο, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, τόνισε ότι ''η αναίρεση των καταθέσεων είναι γνωστό φαινόμενο στις πολιτικές δίκες, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία''. Όσον αφορά στα περί πολιτικής ευθύνης που προέβαλε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ''τα περί πολιτικής ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις δεν σημαίνουν κάτι. Το αδίκημα είναι ποινικό και δεν αλλάζει τίποτα''.

    "Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει διάλογο με τους τρομοκράτες και την τρομοκρατία", δήλωσε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε πως η ελληνική κοινωνία είναι υπερήφανη για τις μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής αστυνομίας.

    Σαφής και κατηγορηματική απάντηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο, για το ενδεχόμενο έκδοσης των τρομοκρατών.

    Εν τω μεταξύ, νέες συλλήψεις για τις οργανώσεις της 1ης Μάη και του ΕΛΑ αναμένονται από την Αντιτρομοκρατική από το ερχόμενο δεκαήμερο. Πρόκειται για μέλη των 2 οργανώσεων τα στοιχεία των οποίων προκύπτουν από καταθέσεις αλλά και παρακολουθήσεις πολιτών που έχουν γίνει απο την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    [02] Δράση από κοινού κατά της ''ιρακινής απειλής''

    Μπέττυ Σαβούρδου 8/9/2002 11:15:00 πμ

    ''Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα επιδιώξουν τη μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν την απειλή που συνιστούν τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει το Ιράκ'', τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Καμπ Ντέιβιντ με τον πρόεδρο Μπους, σχετικά με το ενδεχόμενο χτυπήματος εναντίον της Βαγδάτης. Οι Σιράκ-Σρέντερ αντίθετοι σε μονομερή επίθεση των ΗΠΑ.

    ''Ο κίνδυνος του Ιράκ πρέπει να πάψει''

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους στο Καμπ Ντέιβιντ, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι "ο κίνδυνος από τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ είναι υπαρκτός και πρέπει να πάψει μια και καλή".

    Ο Μπλερ υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες εκφράζουν "την ίδια αποφασιστικότητα" για να αντιμετωπίσουν την "πραγματικά αληθινή απειλή" που είναι ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν, κάτοχος όπλων μαζικής καταστροφής.

    Ο Μπλερ υπογράμμισε ότι για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ιρακινό καθεστώς συγκεντρώνει όπλα μαζικής καταστροφής εδώ και καιρό" προσθέτοντας ότι ο Σαντάμ Χουσέιν προσπάθησε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, πράγμα που αποτελεί απειλή για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Οσον αφορά την πιθανή στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράκ, ο Μπλερ είπε ότι "ο τρόπος αντιμετώπισης της απειλής παραμένει ανοιχτό ερώτημα" προσθέτοντας ότι "ο κόσμος πρέπει να είναι σίγουρος ότι θα χειριστούμε την κατάσταση με σύνεση και λογική".

    Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο και αφού εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση της διεθνούς κοινότητας.

    Ο Μπους, μετά τις τρίωρες συνομιλίες που είχε με τον στενότερο σύμμαχο του, δεν έκανε καμία δήλωση.

    Στην ομιλία του στον ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα ο Τζορτζ Μπους θα τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας ότι έχουν ακόμη μια τελευταία ευκαιρία να πιέσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν να δεχθεί την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, ειδάλλως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε μονομερή επίθεση εναντίον του Ιράκ.

    Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να δηλώνουν ότι, στο τέλος, η στρατιωτική δράση θα είναι αναπόφευκτη.

    Αντιδράσεις από Γαλλία-Γερμανία

    Το Ιράκ έχει πάντα την πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μπορεί όμως να χρειαστεί εννέα χρόνια πρίν αποκτήσει την ικανότητα να κάνει κάτι τέτοιο, αναφέρει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί σήμερα απο το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

    Ωστόσο, η Γερμανία και η Γαλλία επανέλαβαν την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη μονομερή επίθεση εναντίον του Ιράκ. Έπειτα από συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε πως τα μέτρα που τυχόν ληφθούν εναντίον του Ιράκ πρέπει να έχουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την υποστήριξη των χωρών της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι ο στόχος οποιωνδήποτε κυρώσεων επιβληθούν στο Ιράκ, πρέπει να είναι η επιστροφή ασφαλείας των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη χώρα.

    Ο Σκότ Ρίτερ, πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ υπεύθυνος για τον αφοπλισμό του Ιράκ, βρίσκεται σήμερα στη Βαγδάτη όπου θα μιλήσει στο ιρακινό Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Πληροφόρησης. Ο Ρίτερ πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών του κοινοβουλίου στη διάρκεια συνόδου της ολομέλειας του σώματος στο τέλος του πρωινού, η οποία θα είναι ανοιχτή για τους δημοσιογράφους, αναφέρει ανακοίνωση του κέντρου τύπου του υπουργείου.

    Ο κ. Ρίτερ, Αμερικανός πρώην πεζοναύτης, είχε παραιτηθεί απο την ειδική επιτροπή του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ (UNSCOM) το 1998 και χαρακτήρισε τα αμερικανο-βρετανικά πλήγματα στο Ιράκ, μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών, "τρομερό λάθος", καθώς Αμερικανοί και Βρετανοί "βομβάρδιζαν για να βομβαρδίσουν".

    Πέρυσι ο κ. Ρίτερ είχε δηλώσει οτι το Ιράκ έχει αφοπλιστεί κατα 98% και δεν έχει τα μέσα να απανεξοπλιστεί για να απειλήσει τους γειτονές του. Ο Ρίτερ τάσσεται υπέρ της άρσης του εμπάργκο που έχει επιβληθεί απο τον Αύγουστο του 1990 στη χώρα, σε αντάλλαγμα με την επιβολή μακροπρόθεσμης επιτήρησης του ιρακινού οπλοστασίου.

    Αμερικανική δημοσκόπηση: Ασαφή τα επιχειρήματα Μπους

    Περισσότεροι απο τους μισούς Αμερικανούς δηλώνουν οτι ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να δώσει σαφείς εξηγήσεις για το θέμα της ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης κατα του Ιράκ, αναφέρεται σε σφυγμομέτρηση που έγινε για λογαριασμό των "New York Times" και του CBS News, και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η σφυγμομέτρηση που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "New York Times" αναφέρει επίσης οτι πλειοψηφία των Αμερικανών θέλει υποστήριξη του Κογκρέσου και των συμμαχικών χωρών για τη στρατιωτική δράση κατα του Ιράκ, καθώς και ότι η υποστήριξη προς την πολιτική του προέδρου Μπους παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αν και έχει σημειώσει κάποια πτώση σε σχέση με τον Ιούλιο.

    Από τους 937 ενήλικες που ερωτήθηκαν τηλεφωνικά από την Δευτέρα και έως την Πέμπτη, το 64% δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς δεν έχει ακόμη εξηγήσει σαφώς τη θέση της σε ότι αφορά το Ιράκ, και το 57% απο αυτούς που εξέφρασαν την άποψη οτι μια επίθεση είναι αναγκαία εκφράζει και τώρα την ίδια άποψη. Τα δυο τρίτα των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι το έθνος πρέπει να περιμένει για την υποστήριξη των συμμάχων, ενώ ένα 25% υποστηρίζει οτι το Ιράκ είναι μια τόσο μεγάλη απειλή που οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν τώρα. Ενα 62% δηλώνει πως θα πρέπει να ζητηθεί από τον Μπούς να εξασφαλίσει έγκριση του Κογκρέσου πριν αναλάβει στρατιωτική δράση κατα του Ιράκ, ποσοστό μικρότερο από το 71% που δήλωνε ακριβώς τα ίδια για το ζήτημα αυτό σε σφυγμομέτρηση του CBS στις αρχές Αυγούστου.

    Η έγκριση για την πολιτική Μπους φθάνει το 63%, μικρότερη από το 70% που ήταν στα μέσα Ιουλίου και το περίπου 80% που ήταν το περασμένο φθινόπωρο και τον χειμώνα.

    Καθώς η πρώτη επέτειος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ πλησιάζει, μόνο 2 από τους 5 ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση αυτή δηλώνουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αρκέτα για να τους προστατεύσει από μια νέα τρομοκρατική επίθεση.

    Το ποσοστό λάθους στη σφυγμομέτρηση αυτή είναι +-3.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, BBC

    [03] Νεπάλ: Πολύνεκροι επίθεση ανταρτών κατά αστυνομικών

    8/9/2002 11:44:00 πμ

    Τουλάχιστον 40 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον σταθμού της αστυνομίας, που εξαπέλυσαν μαοϊστές αντάρτες στο Μπιμάντ, ανατολικά της Κατμαντού.

    [04] Οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα

    8/9/2002 10:38:00 πμ

    Κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και ειδικότερα αυτών της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ζήτησε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διεθνής κρίση δεν θα γίνει αιτία να αναιρεθούν οι κατακτήσεις της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Σημίτης έκανε την έκκληση χθες το βράδυ, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρατέθηκε προς τιμήν του από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο ''Ι. Βελλίδης''. Σήμερα, η τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, ολοκληρώνεται με την καθιερωμένη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.

    Έργα υποδομής και ισοτιμία με ευρωπαϊκά κράτη

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να διατηρηθούν άθικτες οι νέες βάσεις της οικονομίας, η οποία πρέπει να συνεχίσει στην τροχιά ταχύρυθμης ανάπτυξης. Και αυτό, γιατί έτσι δημιουργείται πλούτος, μειώνεται η ανεργία, διασφαλίζεται κοινωνική ειρήνη, η αλληλεγγύη και η συνοχή αλλά και επιταχύνεται η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

    Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, μπορούμε να ενισχύσουμε την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να λειτουργεί ισότιμα με τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες και να εγγυάται την ασφάλεια της χώρας σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

    Σε αυτή την προσπάθεια, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, εντάσσονται και όλα τα μεγάλα σχέδια υποδομής που εκτελούνται στη Βόρεια Ελλάδα και απευθυνόμενος στην επιχειρηματική κοινότητα του βόρειου τμήματος της χώρας, αναφέρθηκε ειδικότερα στο ρόλο της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τονίζοντας ότι είναι ένας ρόλος που υπερβαίνει τα όρια της ελληνικής επικράτειας.

    Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των εξελίξεων

    Τον συγκεκριμένο ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, σηματοδοτούν τρεις πολύ σημαντικές εξελίξεις.

    Πρώτον, με την ενεργοποίηση του ελληνικού σχεδίου για την ανάπτυξη των Βαλκανίων. Με βάση το σχέδιο αυτό, προβλέπεται η επιδότηση από ελληνικούς πόρους επενδύσεων που θα γίνουν στις βαλκανικές χώρες και οι οποίες κυμαίνονται από 300.000 έως 5 εκ. ευρώ ανά επένδυση.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για ένα σχέδιο που δίνει ευκαιρίες στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επεκταθούν στα Βαλκάνια. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι κοντά τους και θα βοηθήσει τις προσπάθειες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Επίσης, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ένα μεγάλο χρηματοοικονομικό και εμπορικό κέντρο καθώς και ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών για τα Βαλκάνια.

    Δεύτερον, με τη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο του 2003 που θα γίνει στην συμπρωτεύουσα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό σηματοδοτεί την ευρωπαϊκή διάσταση της Θεσσαλονίκης αλλά και της βόρειας Ελλάδας γενικότερα. Η φιλοξενία της Συνόδου Κορυφής αναδεικνύει, όπως τόνισε, την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ως την ευρωπαϊκή καρδιά των Βαλκανίων.

    Τρίτον, με την διεκδίκηση της διοργάνωσης της EXPO 2008, η οποία, εφόσον στεφθεί με επιτυχία, θα πρόκειται για μια πρώτη μεγέθους διεθνή επιτυχία που θα υπογραμμίζει την ελληνική, βαλκανική και ευρωπαϊκή διάσταση της Θεσσαλονίκης, δυο χρόνια μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει έμπρακτα τη σημασία που αποδίδει στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, προσθέτοντας ότι είναι καθημερινή φροντίδα της κυβέρνησης η επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν ακόμα. Τόνισε, όμως, ότι πρέπει η ίδια η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα με τη συμβολή των φορέων τους να αδράξουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται.

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

    Σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό είχε τεθεί από χθες το απόγευμα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενόψει τριών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι πορείες -του ΠΑΜΕ, των προσκείμενων στο ΚΚΕ αγροτών και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Γιάννης Σερίφης- κατευθύνθηκαν προς την πλατεία της ΧΑΝΘ, όπου σε μικρή απόσταση μιλούσε στο συνεδριακό κέντρο ο πρωθυπουργός.

    Τα επεισόδια μικρής εκτάσεως έληξαν νωρίς, ενώ η αστυνομία έχει απαγορεύσει την προσέγγιση όλων των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.

    [05] Ελληνική ήττα στη Λεωφόρο

    Πηγή: ΑΠΕ 7/9/2002 11:45:00 μμ

    Φωτό από την προετοιμασία

    της εθνικής μας

    Δεν τα κατάφερε η εθνική μας ομάδα στην πρεμιέρα των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2004, αφού έχασε σήμερα στο γήπεδο της Λεωφόρου από την Ισπανία με 2-0, παρουσία 15.000 θεατών. Τα τέρματα των Ισπανών πέτυχαν οι Ραούλ στο 8ο λεπτό και Βαλερόν στο 76ο λεπτό της αναμέτρησης. Το επόμενο ματς της εθνικής μας είναι προγραμματισμένο για τις 12 Οκτωβρίου, εκτός έδρας με την Ουκρανία.

    Το πρώτο ημίχρονο ξεκίνησε με την ελληνική ομάδα να μπαίνει στο γήπεδο με σαφέστατη πρόθεση και διάθεση να πιέσει την ισπανική ομάδα και να πετύχει κάποιο τέρμα που θα της έδινε το προβάδισμα. Από την πλευρά τους οι Ισπανοί προσπάθησαν να ελέγξουν τον ρυθμό ενώ αναπτύσσονταν (κυρίως) από τα αριστερά με τον πολύ καλό Βιθέντε. Αλλωστε, αυτό το είχε επισημάνει και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής μας Οτο Ρεχάγκελ, ο οποίος είχε τονίσει πως οι Ισπανοί ήταν πολύ δυνατοί απο τα αριστερά και γι΄αυτό είχε επιλέξει τους Γιαννακόπουλο-Πατσατζόγλου για την δεξιά πτέρυγα της εθνικής μας που γνωρίζει ο ένας το παιχνίδι του άλλου από τον Ολυμπιακό.

    Όλα αυτά μέχρι το 8ο λεπτό όταν μετά από τραγικό λάθος του Νικοπολίδη ο Βιθέντε "έστρωσε" την μπάλα στον Ραούλ ο οποίος από το ύψος της περιοχής με όμορφο δεξί πλασέ άνοιξε το σκορ για τους "φούριας ρόχας". Από εκείνο το σημείο και μετά η ελληνική ομάδα, που ξαφνιάστηκε από την εξέλιξη του αγώνα, έχασε τον ρυθμό της και προσπαθούσε κατά κύριο λόγο με βαθιές μπαλιές (Τσάρτας) να βρεί είτε τον Νικολαϊδη (που ταλαιπώρησε αρκετά την ισπανική άμυνα) είτε τον Χαριστέα.

    Καθοριστικό σημείο του αγώνα ήταν η φάση του ενδέκατου λεπτού όταν ο Χαριστέας βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Κασίγιας, ο τελευταίος τον ανέτρεψε λίγο έξω απο την περιοχή αλλά ο Μερκ (μας έχει συνηθίσει σε τέτοια) έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, εάν ο Μερκ είχε εφαρμόσει τους κανονισμούς στην συγκεκριμένη φάση ο Κασίγιας θα έβλεπε την κόκκινη κάρτα ως τελευταίος παίκτης και με τον Χαριστέα σε προφανή θέση για γκολ.

    Από εκείνο το σημείο και μετά ο ρυθμός έπεσε, οι Ισπανοί δεν μπόρεσαν να βρουν διαδρόμους στην άμυνα της εθνικής λόγω του πολύ καλού Δέλλα αλλά και η ελληνική ομάδα είχε φανερά προβλήματα ανάπτυξης, αφού τα περίμενε όλα απο τον Τσάρτα. Στο 40ο λεπτό σε μία σύγκρουση του Βαλερόν με τον Κωνσταντινίδη ο τελευταίος τραυματίστηκε, δεν μπόρεσε να συνεχίσει, και ο Ρεχάγκελ έριξε στην μάχη τον Καραγκούνη, έτσι ώστε ο παίκτης του Παναθηναϊκού να βοηθήσει τον Τσάρτα στην δημιουργία του παιχνιδιού. Το πρώτο ημίχρονο βρήκε τους Ισπανούς να προηγούνται με 1-0.

    Στο δεύτερο ημίχρονο η εθνική μας με την είσοδο του Μπασινά (αντί του Ζαγοράκη) στον αγωνιστικό χώρο πήρε τα ηνία του ματς. Μάλιστα στο 56ο λεπτό ο Μπασινάς έκλεψε την μπάλα από την ισπανική άμυνα, είδε τον Κασίγιας εκτός θέσης, επιχείρησε ψηλοκρεμαστό σουτ αλλά η μπάλα βρήκε το οριζόντιο δοκάρι του ισπανικού τέρματος. Αυτή ήταν και η καλύτερη ευκαιρία της Ελλάδας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ένα λεπτό αργότερα ο Χαριστέας έκανε την σέντρα από την αριστερή πλευρά, ο Νικολαϊδης έπιασε την κεφαλιά (ψαράκι) αλλά η μπάλα κατέληξε λίγο άουτ και η ελληνική ομάδα έδειχνε να έχει τις δυνατότητες να ισοφαρίσει το ματς.

    Η αντίδραση του Ινιάκι Σάεθ ήταν άμεση, Μεντιέτα-Μπαράχα μπήκαν στον αγώνα και οι Ισπανοί ανέκτησαν τον έλεγχο στον χώρο του κέντρου. Στο 71ο λεπτό ο Ρεχάγκελ πέρασε στον αγώνα τον Ζήση Βρύζα ως τρίτο επιθετικό σε μία προσπάθεια να γυρίσει τον αγώνα. Όμως οι Ισπανοί είχαν άλλη άποψη και στο 76ο λεπτό μετά από σύγχιση στην ελληνική άμυνα ο Ραούλ έβγαλε την πάσα στο Βαλερόν ο οποίος από το ύψος του πέναλτι δεν δυσκολεύτηκε να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του. Η μόνη αξιόλογη φάση μέχρι και το τέλος του αγώνα πραγματοποιήθηκε στο 83ο λεπτό όταν μετά από σέντρα ο Βρύζας έπιασε την κεφαλιά αλλά ο πολύ καλός Κασίγιας κράτησε ανέπαφη την εστία του. Έτσι, το 2-0 υπέρ των Ισπανών ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

    Οι συνθέσεις:

    Ελλάδα: Νικοπολίδης, Πατσατζόγλου, Φύσσας (71΄ Βρύζας), Δέλλας, Νταμπίζας, Κωνσταντινίδης (40΄ Καραγκούνης), Ζαγοράκης (46΄ Μπασινάς), Γιαννακόπουλος, Χαριστέας, Τσάρτας, Νικολαΐδης.

    Ισπανία: Κασίγιας, Σαλγκάδο, Μαρτσένα, Ρ. Μπράβο, Σέζαρ, Τσάβι (60΄ Μπαράχα), Ελγκέρα, Χοακίν (60΄ Μεντιέτα), Βιθέντε, Βαλερόν (87΄ Σέζαρ), Ραούλ.

    Διαιτητής: Μάρκους Μερκ (Γερμανία)

    Κίτρινες: Καραγκούνης - Σαλγκάδο, Ελγκέρα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 8 September 2002 - 8:54:54 UTC