Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ετοιμάζονται για τη Θεσσαλονίκη οι αγρότες
  • [02] Η Γαλλία τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ
  • [03] ''Αθήνα Αύριο'': Παρουσίαση νέων προσώπων
  • [04] Ο Μπους στρέφεται στους συμμάχους

    [01] Ετοιμάζονται για τη Θεσσαλονίκη οι αγρότες

    4/9/2002 8:25:00 μμ

    Συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. της Παρασκευής θα πραγματοποιήσουν στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, αγρότες από τη Mακεδονία-Θράκη και τη Θεσσαλία. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στην οποία συμμετείχαν αγροτοσυνδικαλιστές προσκείμενοι στη ΝΔ, αποφασίστηκε να μην κατέβουν τρακτέρ στη συγκέντρωση, ωστόσο οι αγρότες θα κρατούν μαύρες σημαίες και θα κάψουν συμβολικά σάκους με βαμβάκι. Παράλληλα, θα επιχειρήσουν να επιδώσουν ψήφισμα στον Πρωθυπουργό που θα εγκαινιάσει στο Bελλίδειο Συνεδριακό Kέντρο στις 7 το βράδυ ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

    Oπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των αγροτών της Θεσσαλίας Θανάσης Nασίκας υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους των αγροτών στο κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στη Θεσσαλονίκη θα καταφθάσουν τουλάχιστον είκοσι δυο λεωφορεία με αγρότες από τη Θεσσαλία και τη Bόρεια Eλλάδα.

    Βασικό τους αίτημα είναι η καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν τον περασμένο χειμώνα, ωστόσο σημείο αιχμής αποτελούν και τα νέα στοιχεία εκτίμησης της φετινής βαμβακοπαραγωγής από τις Βρυξέλλες.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Πρόεδρος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης Γιάννης Τσακίρης, τόνισε ότι "οι αγρότες δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και δεν θα δεχθούν την ερήμωση της υπαίθρου", κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποσχέσεις που δεν τήρησε.

    [02] Η Γαλλία τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ

    4/9/2002 11:04:00 μμ

    Τιμώμενη χώρα στην 67η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι η Γαλλία η οποία επί 40 χρόνια συμμετέχει στην έκθεση ενώ έχει αναπτύξει σημαντικές οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Ζαν-Μορίς Ριπέρ, παρουσία του προέδρου της HELEXPO, Βασίλη Κουρτέση, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν τη γαλλική παρουσία στη φετινή ΔΕΘ. Σε αυτές, περιλαμβάνεται η παρουσίαση του γαλλικού pret a porter σε πολυκατάστημα της Θεσσαλονίκης, προβολή γαλλικών ταινιών, γευσιγνωσία, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης ενώ η γαλλική βιομηχανία τροφίμων που θα εκπροσωπείται από περίπου δέκα εταιρίες του κλάδου, θα δημιουργήσει ένα πραγματικό παριζιάνικο "καφέ". Η πιο εντυπωσιακή από όλες όμως αναμφίβολα θα είναι οι αεροπορικές ακροβατικές επιδείξεις από την Patrouille de France. Την επίσημη έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα.

    Ελληνογαλλική συνεργασία με στιλ και άρωμα...

    Παράλληλα, στις 9 Σεπτεμβρίου η γαλλική πρεσβεία και το Ελληνο-Γαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον πολιτικό, στρατιωτικό και βιομηχανικό τομέα.

    ''Συμπυκνώνοντας, θα έλεγα πως η ελληνογαλλική συνεργασία τις ημέρες της ΔΕΘ θα έχει ουσία, θα έχει στιλ, θα έχει και άρωμα καθώς εταιρίες καλλυντικών θα παρουσιάσουν αρώματα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης'', σημείωσε ο κ. Πασχαλίδης.

    Από την πλευρά του ο κ. Ριπέρ τόνισε ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για τη ζωή, την κοινωνία και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της παγκοσμιοποίησης που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την έναρξη της ΔΕΘ, ανέφερε ότι ''θέλουμε μια παγκοσμιοποίηση με ανθρώπινο πρόσωπο''. Η παγκοσμιοποίηση αποτελεί ένα γεγονός και αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι οι αρνητικές της πλευρές και παρενέργειες, δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης ο οποίος εξέφρασε και την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ μίλησε και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί φιλόξενα όσους θελήσουν να την επισκεφθούν και τώρα και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο του 2003, ζητώντας παράλληλα απ όλους να σεβαστούν την πόλη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Γάλλος πρέσβης ανέφερε, τέλος, πως η εταιρία ''Μπουίκ'', η ανάδοχος του μετρό της Θεσσαλονίκης, τον ενημέρωσε ότι έχουν απαλειφθεί τα τελευταία εμπόδια που υπήρχαν όσον αφορά το έργο.

    Η ''Περίπολος της Γαλλίας''... από αέρος

    Η πιο εντυπωσιακή εκδήλωση της γαλλικής παρουσίας στην 67η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, θα είναι οι αεροπορικές ακροβατικές επιδείξεις που θα κάνει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου η Patrouille de France, ένα από τα καλύτερα ακροβατικά σμήνη στον κόσμο.

    Όπως εξήγησε ο στρατιωτικός ακόλουθος κ.Τesniere, η ''Περίπολος της Γαλλίας'', το επίλεκτο σμήνος της Γαλλικής αεροπορίας, αποτελείται από 8 αεροσκάφη. Το πρόγραμμα των αεροπορικών επιδείξεων χωρίζεται σε δύο μέρη.

    Στο πρώτο, τα αεροσκάφη πετάνε όλα μαζί και κάθε 15 δευτερόλεπτα αλλάζουν σχηματισμό και στο δεύτερο μέρος, 6 αεροσκάφη πετάνε μαζί και δύο σόλο αναπτύσσοντας ιδιαίτερα δύσκολες αεροπορικές φιγούρες. Η δοκιμαστική επίδειξη θα γίνει στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής και οι κανονικές την ίδια ώρα το Σάββατο και την Κυριακή, πάνω από τον Θερμαϊκό κόλπο, στην περιοχή που βρίσκεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Η ''Περίπολος της Γαλλίας'' θα γιορτάσει τα πεντηκοστά της γενέθλια το 2003 και για το σκοπό αυτό θα διοργανωθεί εκδήλωση στην αεροπορική βάση του Σαλόν της Προβηγκίας, στις 17 και 18 Μαΐου παρουσία μεγάλου αριθμού ξένων περιπολιών.

    [03] ''Αθήνα Αύριο'': Παρουσίαση νέων προσώπων

    4/9/2002 10:11:00 μμ

    Με βασικό σύνθημα "Ανανέωση και δουλειά", η Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε σε ανοικτή εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο τους υπόλοιπους 16 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους που στελεχώνουν το συνδυασμό της. Στην ομιλία της η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι στόχος της είναι να εκλεγεί δήμαρχος στηριγμένη σε ένα σχέδιο για την Αθήνα επισημαίνοντας ότι χρειάζεται πολύ δουλειά. Οπως είπε η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων φιλοδοξία της είναι η δημιουργία μιας φιλικής προς τους κατοίκους πόλης με ζωντανές γειτονιές και σεβασμό στο περιβάλλον.

    Η κ. Μπακογιάννη υποσχέθηκε πως όσα θα εξαγγείλει στο πρόγραμμά της θα είναι συγκεκριμένα και κοστολογημένα σημειώνοντας πως προτεραιότητες της είναι η αποτελεσματική λειτουργία του δήμου, η διοικητική ανασύνταξη της Αθήνας, η διεκδίκηση κοινοτικών κονδυλίων, η συνεργασία του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση του πρασίνου, η βελτίωση της αισθητικής των κτιρίων, η ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας, η κοινωνική ευαισθησία και πρόνοια, η πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης, η ενεργός παρουσία της Αθήνας στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η ενωτική δράση πέρα από διαχωριστικές και κομματικές γραμμές.

    Από τους 25 νυν δημοτικούς συμβούλους που είχαν εκλεγεί με τον κ. Αβραμόπουλο χρησιμοποίησε 10 από όλες τις εσωκομματικές πλευρές. Από τους νυν δημοτικούς συμβούλους οι υποψήφιοι θα κατέλθουν ως υποψήφιοι με τον συνδυασμό "Αθήνα Αύριο" οι κ.κ. Κατερίνα Κατσαμπέ - Μαρνέρη, Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, Κατερίνα Κατριβάνου και η δημοσιογράφος Φωτεινή Πιπιλή, η οποία είχε έλθει πρώτη σε σταυρούς το 1998.

    Επίσης οι κ.κ. Αρης Σταθάκης, Νίκος Απέργης Δημήτρης Αποστολόπουλος Βασίλης Κορομάντζος, Αγγελος Μοσχονάς και Φώτης Παπαθανασίου. Νέοι υποψήφιοι είναι ο πολιτικός μηχανικός Θανάσης Βουδικλάρης, η σοπράνο Τζένη Δριβάλα ο διεθνής διαιτητής μπάσκετ Νίικος Ζαβλανός ο παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης Γιάννης Κωστάκης και ο γεωπόνος Γιάννης Παπαβασιλείου.

    Η ανανέωση φτάνει σε ποσοστό 84% , το 80 % των υποψηφίων είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης οι υποψήφιες γυναίκες προσεγγίζουν το 40% και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 47 χρόνια.

    Στην ανοικτή ομιλία της κ. Μπακογιάννη έδωσαν το παρόν σχεδόν όλοι οι βουλευτές της Α' Αθηνών αλλά και πολλά άλλα κομματικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ.

    Τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις της κ.Μπακογιάννη μπορείτε να τις βρίσκετε αμέσως μετά την έκδοση τους στην ιστοσελίδα του συνδυασμού "Αθήνα αύριο" www.athina-avrio.gr ή στην ιστοσελίδα της www.dorabak.gr.

    [04] Ο Μπους στρέφεται στους συμμάχους

    4/9/2002 11:42:00 μμ

    Την έναρξη νέου γύρου διπλωματικών διαβουλεύσεων με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών για το ζήτημα του Ιράκ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Μπους, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί το Σάββατο με τον Βρετανό πρωθυπουργό στο Καμπ Ντέηβιντ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι θα φέρει το θέμα του Ιράκ και των επιθεωρήσεων του οπλοστασίου του ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν περιφρονεί τον κόσμο, αναπτύσσοντας όπλα μαζικής καταστροφής. Από την πλευρά του, ο Ιρακινός ηγέτης ζήτησε μια συνολική διευθέτηση του ζητήματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αντίθετη προς οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική επιχείρηση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δράση για να αποφευχθεί τυχόν πλήγμα κατά του Ιράκ ζήτησε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

    Αναβάλλει για αργότερα τις αποφάσεις το Κογκρέσο

    Το αμερικανικό Κογκρέσο δεν αποκλείεται να ψηφίσει απόφαση για μια επέμβαση στο Ιράκ τον επόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τομ Ντάσλ.

    Το Κογκρέσο θα ολοκληρώσει τη συνοδό του στις 5 Οκτωβρίου ή την εβδομάδα που θα ακολουθήσει σύμφωνα με την πορεία των κοινοβουλευτικών εργασιών για την προετοιμασία των βουλευτικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο Τρέντ Λότ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς μπορεί να λάβει μία απόφαση ''πριν από το τέλος της κοινοβουλευτικής συνόδου του φθινοπώρου''. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία ο Τζόρτζ Μπούς "πιστεύει ότι θα μπορέσει να πείσει τους συμμάχους του" για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η Βαγδάτη.

    Το Ιρακ επιθυμεί διευθέτηση του ζητήματος μέσω ΟΗΕ

    Ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν από την πλευρά του επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του εύχεται να υπάρξει ''μια σφαιρική διευθέτηση'' του ιρακινού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ώστε να αρθούν οι κυρώσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι η Βαγδάτη έχει επανειλημμένα δηλώσει πως έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά τον αφοπλισμό της και εμμένει στην άρση του εμπάργκο.

    Επιπλέον ο Ιρακινός πρόεδρος, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θέλει τον πόλεμο, αλλά επισήμανε ότι ''αν υποχρεωθούμε θα πολεμήσουμε'' εναντίον των Αμερικανών.

    ''Δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, αλλά εάν υποχρεωθούμε θα πολεμήσουμε εναντίον των δαιμόνων με τέτοιο τρόπο που θα σάς ικανοποιήσει και θα ενοχλήσει τους εχθρούς'', δήλωσε ο Σαντάμ απευθυνόμενος στους επικεφαλής των αραβικών κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών, που είχαν διήμερη συνάντηση στη Βαγδάτη.

    Οι Αραβες βουλευτές εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο Ιράκ ''απορρίπτοντας απολύτως τις αμερικανικές απειλές'', όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία τονίζεται ότι ''μία επίθεση εναντίον του Ιράκ θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον ολόκληρου του Αραβικού Εθνους''.

    Από τη συνάντηση της Βαγδάτης απουσίασαν οι εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ. ''Κάθε Αραβας έχει εντολή από τον Παντοδύναμο να πολεμά μόνον όταν δέχεται επίθεση... όμως είναι υποχρεωμένος να υπερασπισθεί τον πολιτισμό έναντι των δαιμόνων'', δήλωσε ο Σαντάμ Χουσέϊν.

    Αντίθετη σε μονομερή δράση των ΗΠΑ η Ευρώπη

    Η αναγκαιότητα να υπάρξει ομοφωνία στο εσωτερικό της ΕΕ για το θέμα του Ιράκ και να μην αφεθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μονομερή δράση, ήταν η θέση που κυριάρχησε κατά τη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις σημερινές δηλώσεις για την κατάσταση στο Ιράκ του εκπροσώπου του Συμβουλίου Μπέρτελ Χάαρντερ και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρις Πάτεν.

    O κ. Χάαρντερ αναγνώρισε οτι οι ΗΠΑ θέλουν με κάθε κόστος μία κυβερνητική αλλαγή στο Ιράκ, σε ό,τι αφορά όμως τις θέσεις της ΕΕ περιορίστηκε στη δήλωση της προεδρίας το Μάιο (20/05/02). Τόνισε οτι θα πρέπει να αναληφθούν νέες διπλωματικές προσπάθειες, οτι θα πρέπει το Ιράκ να προβεί σε άμεση υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να δεχτεί στο έδαφός του τους επιθεωρητές όπλων.

    Παρουσιάζοντας την άποψη της Επιτροπής, ο Κρις Πάτεν επισήμανε οτι η κατάσταση εξελίσσεται μέρα με τη μέρα και είναι σαφές οτι αυξάνονται οι πιθανότητες νέας κρίσης. Υποστήριξε οτι αφ'ενός θα πρέπει να συνεχιστεί η πίεση ώστε να συμμορφωθεί το Ιράκ με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αφ'ετέρου, οτι θα πρέπει να σχηματιστεί ένας αρραγής, ευρύς, διεθνής συνασπισμός, όπως είχε γίνει μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990. Εκείνο το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί -τόνισε ο κ. Πάτεν- είναι να δημιουργηθεί ρήγμα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του αραβικού κόσμου.

    Από την πλευρά των πολιτικών ομάδων ο κ. Πέτερινγκ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τόνισε μεταξύ άλλων ότι γιά την αντιμετώπιση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέϊν χρειάζεται μία κοινή ευρωπαϊκή πορεία και σε καμία περίπτωση ένας γερμανικός μονόδρομος, όπως προπαγανδίζεται τον τελευταίο καιρό από τον καγκελάριο Σρέντερ.

    Ο Μπαρόν Κρέσπο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος τόνισε οτι εκείνο που προέχει είναι να διευκρινίσει η προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών αν στο άτυπο συμβούλιο της Ελσινόρης ''υπήρξε ή όχι ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών. Υπενθύμισε δε τα λόγια του προέδρου της Αιγύπτου Μουμπάρακ οτι μονομερής επέμβαση εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ θα έχει ολέθριο αντίκτυπο στον αραβικό κόσμο.

    Κατά τον Γκράχαμ Γουότσον (Φιλελεύθερος) το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέϊν αποτελεί απειλή κατά της ειρήνης, ενώ απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του Συμβουλίου τόνισε οτι δεν αρκεί να λέγεται οτι η ΕΕ έχει κοινή θέση παραπέμποντας σε μια δήλωση του Μαΐου. Η θέση της ΕΕ -είπε - δεν είναι ξεκάθαρη και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα. Ο ίδιος υποστήριξε οτι εάν υπάρξει καταφυγή σε στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μίας ευρείας συμμαχίας ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και χώρες του αραβικού κόσμου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 September 2002 - 20:57:39 UTC