Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινούν τις ''προειδοποιητικές'' οι αγρότες
  • [02] Συνομιλίες για το Κυπριακό στην Αθήνα
  • [03] Αυξάνονται οι θάνατοι αμάχων στη Δ.Οχθη
  • [04] Συνεχίζεται η κράτηση του ''επίδοξου'' αεροπειρατή
  • [05] Κολομβία: ανταμοιβή για τους καταδότες των ανταρτών
  • [06] Επτά θύματα σε συντριβή μικρού αεροσκάφους
  • [07] Ταϊλάνδη: Θύματα από τη σφοδρή κακοκαιρία
  • [08] Αυστραλία: Οι ιθαγενείς μηνύουν τη Βρετανία
  • [09] Ο υποσιτισμός πληγή για τη Νικαράγουα
  • [10] Ανεμοθύελλα προκάλεσε ζημιές στη Μελβούρνη
  • [11] ''Ούτε ένα ευρώ στην αγορά''
  • [12] ''Η Γυναίκα στη Σκιά και το Φως''
  • [13] Χιλιάδες πρόβατα πέθαναν από τη ζέστη μέσα σε πλοία

    [01] Ξεκινούν τις ''προειδοποιητικές'' οι αγρότες

    3/9/2002 9:09:00 πμ

    Στις πλατείες χωριών του νομού Θεσσαλονίκης και τα κομβικά σημεία του οδικού δικτύου θα παρατάξουν από σήμερα τα τρακτέρ τους αγροτοσυνδικαλιστές, δίχως, ωστόσο, όπως δηλώνουν, να προχωρήσουν σε πρώτη φάση σε αποκλεισμούς δρόμων. Σύμφωνα με τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς των προσκείμενων στη NΔ αγροτικών συλλόγων, από τις πρωϊνές ώρες σήμερα τρακτέρ θα παραταχθούν στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης-Aθηνών στο ύψος των διοδίων των Nέων Mαλγάρων αλλά και στις πλατείες πολλών χωριών. Τα τρακτέρ θα παραμείνουν στις πλατείες και στους δρόμους τουλάχιστον έως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, οπότε οι αγρότες του νομού, μαζί με άλλους από όλη την Eλλάδα, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, χωρίς γεωργικά μηχανήματα, στον Λευκό Πύργο την ώρα που ο πρωθυπουργός κ. Kώστας Σημίτης θα εγκαινιάσει την 67η ΔEΘ. Το Σάββατο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν και οι προσκείμενοι στο KKE αγρότες.

    [02] Συνομιλίες για το Κυπριακό στην Αθήνα

    3/9/2002 10:23:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Στην ελληνική πρωτεύσα αναμένεται σήμερα για συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό του Στειτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον. Ο Αμερικανός αξιωματούχος έρχεται από την Αγκυρα, όπου είχε εποικοδομητικές, όπως τις χαρακτήρισε, συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ. Αμέσως μετά την Αθήνα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό του Στειτ Ντιπάρτμεντ θα μεταβεί στη Λευκωσία απ' όπου αναχώρησε χθες ο λόρδος Χάνεϊ.

    [03] Αυξάνονται οι θάνατοι αμάχων στη Δ.Οχθη

    3/9/2002 11:36:00 πμ

    Απέρριψαν την έκκληση του Παλαιστίνιου υπουργού Εσωτερικών να σταματήσουν οι επιθέσεις οι εξτρεμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις. Στο μεταξύ δύο νεαροί Παλαιστίνιοι, 21 και 23 ετών, σκοτώθηκαν σήμερα από Ισραηλινά πυρά στο χωριό Μπουρίν, κοντά στη Ναμπλούς, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας. Δεν έγινε σαφές για ποιο λόγο οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Στη Ναμπλούς μια μικρή Παλαιστίνια τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά έξω από το σπίτι της, όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά Παλαιστίνιων διαδηλωτών. Με τους δύο νέους θανάτους ο απολογισμός της Ιντιφάντα φθάνει στους 2.479 νεκρούς, εκ των οποίων οι 1.834 είναι Παλαιστίνιοι και 602 Ισραηλινοί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Δεν υποχωρούν οι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές

    Απερρίφθη η έκκληση του Παλαιστίνιου υπουργού Εσωτερικών, Αμπντέλ-Ραζάκ αλ-Γιαχία να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

    Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, που θεωρείται ότι έχει σχέσεις με την Φάταχ, η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης απέρριψαν την έκκληση του παλαιστίνιου υπουργού, προειδοποιώντας ότι η αντίσταση θα συνεχισθεί.

    "Δεν θα σταματήσει η αντίσταση παρά μόνο όταν τερματισθεί η κατοχή", δήλωσε ο ηγέτης των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν και οι άλλες ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις.

    Ο Γιαχία, που έχει την πολιτική ευθύνη για τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, ανέφερε σε συνέντευξη στο Ρόιτερ ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να σταματήσουν τις βίαιες επιθέσεις και να καταφύγουν σε μεθόδους πολιτικής αντίστασης για τη συνέχιση της αντίστασης εναντίον της ισραηλινής κατοχής.

    Τις τελευταίες εβδομάδες ο Γιαχία επιχειρεί να πείσει τους ηγέτες των ριζοσπαστικών οργανώσεων να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες με στόχο των τερματισμό των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ.

    Συνεχίζονται οι απελάσεις

    φωτό Αρχείου

    Στο μεταξύ το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ενέκρινε τις απελάσεις δύο Παλαιστίνιων, της ΙντισάΣυνεχίζονται οι απελάσειςρ και του αδελφού της Κιφάχ Ατζουρί από τη Γάζα λόγω της βοήθειας που πρόσφεραν στον αδελφό τους, ώστε να πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κατά Ισραηλινών, κρύβοντας τον και μεταφέροντας εκρηκτικά για λογαριασμό του.

    Αντίθετα, απέρριψε την απέλαση ενός τρίτου Παλαιστινίου, του Νασάρ Ασίντα, αδελφού ενός Παλαιστίνιου που είχε πραγματοποιήσει επίθεση με τουφέκι που είχε κοστίσει 17 νεκρούς, επειδή "η βοήθεια που του προσέφερε ήταν να του δώσει φαγητό και καθαρά ρούχα και να του δανείσει το αυτοκίνητό του".

    Το Δικαστήριο έκρινε πως "δεν υπήρξε καμία σχέση ανάμεσα στις πράξεις του κατηγορουμένου και την τρομοκρατική πράξη του αδελφού του". Αλλά στην περίπτωση των δύο αδερφών Ατζουρί, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι "αποδείχθηκε η ανάμιξή τους σε τρομοκρατικές πράξεις στο βαθμό που απαιτείται για να θεωρούνται επικίνδυνοι".

    Ανησυχία στο Ισραήλ για την αύξηση των νεκρών αμάχων

    Τη διεξαγωγή έρευνας διέταξε το Ισραήλ μετά το θάνατο τουλάχιστον 10 Παλαιστινίων, ανάμεσα στους οποίους και αρκετά παιδιά, από Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι θάνατοι των Παλαιστινίων, σε τρία διαφορετικά περιστατικά στη Δυτική Οχθη, προκάλεσαν νέες αντιπαραθέσεις στο Ισραήλ για τις τακτικές του ισραηλινού στρατού τα τελευταία δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της νέας εξέγερσης των Παλαιστινίων.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τα περιστατικά, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι προσπαθεί να παρεμποδίσει τις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας. Σε ανακοινωθέν του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Μπεν Ελιέζερ υπογραμμίζει ότι του έχουν δοθεί ρητές εντολές να αναθέσει σε μία επιτροπή, υπό την ηγεσία ανώτατου στρατιωτικού αξιωματούχου, να εξετάσει τους λόγους για τους οποίους σκοτώθηκαν οι Παλαιστίνιοι.

    Η επιτροπή έχει διορία μέχρι την Παρασκευή να καταθέσει τις προτάσεις της για να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά στο μέλλον. Η παλαιστινιακή αρχή δηλώνει ότι οι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν εν ψυχρώ.

    Στο μεταξύ ο προεδρεύον στην Ε.Ε. Δανός υπουργός Εξωτερικών Περ Στινγκ Μέλερ κάλεσε τις χώρες του Κόλπου να πείσουν τους Παλαιστίνιους να αποδεχτούν το ειρηνευτικό σχέδιο της Ευρωπαικής Ενωσης για τη Μέση Ανατολή.

    Οι υπουργοί του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου συναντήθηκαν στη Τζέντα για να εξετάσουν τις αμερικανικές απειλές κατά του Ιράκ και την κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

    Το σχέδιο της δανικής προεδρίας που υποστηρίχτηκε από τους ευρωπαίους εταίρους, προβλέπει τη δημιουργία προσωρινού παλαιστινιακού κράτους μέχρι το καλοκαίρι 2003 και την οριστικοποίησή του έως τον Ιούνιο του 2005.

    Σαββατοκύριακο βίας

    Το πρωί της Κυριακής, τέσσερις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί στη Χεβρώνα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δίπλα στα πτώματά τους βρέθηκαν τανάλιες και πριόνια και τους κατηγόρησαν ότι με τα μεταλλικά αυτά αντικείμενα ήθελαν να κόψουν τα συρματοπλέγματα για να επιτεθούν σε γειτονικό εβραϊκό οικισμό.

    Παλαιστινιακές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι τέσσερεις άνδρες, οι δύο από τους οποίους ήταν αδέλφια, δούλευαν σε τοπικό λατομείο πέτρας.

    Επίσης, στον καταυλισμό της Τζενίν σκοτώθηκε ένα αγόρι 16 ετών, που πιστεύεται ότι ήταν μέλος των Μαρτύρων των Ταξιαρχιών Αλ Ακσα.

    Στο μεταξύ ελικόπτερο τύπου Απάτσι εκτόξευσε τουλάχιστον τρεις πυραύλους εναντίον αυτοκινήτου κοντά στην πόλη Τούμπας, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Τζενίν. Τρεις άνθρωποι μέσα στο αυτοκίνητο έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Σκοτώθηκαν επίσης και δύο παιδιά που ήταν απλοί θεατές όταν έγινε η επίθεση.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, εξέφρασε και αυτός την ανησυχία τους για το θάνατο τόσων αμάχων. Μιλώντας στην ισραηλινή τηλεόραση, είπε ότι αν και ο ισραηλινός στρατός έχει εντολές να μην στρέφεται εναντίον αμάχων, ωστόσο είναι απορίας άξιον γιατί αυξάνονται αυτού του είδους τα περιστατικά.

    Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, καταδίκασε τους θανάτους, λέγοντας ότι ευθύνεται η ισραηλινή κυβέρνηση. "Αυτό που συνέβη δεν ήταν σφαγή, ήταν πολλές σφαγές", δήλωσε ο Γιασέρ Αραφάτ.

    [04] Συνεχίζεται η κράτηση του ''επίδοξου'' αεροπειρατή

    3/9/2002 10:47:00 πμ

    Ο Καρίμ Τσάρτι

    Υπό κράτηση θα παραμείνει για δύο ακόμη εβδομάδες ο Σουηδός πολίτης Τυνησιακής καταγωγής, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για απόπειρα αεροπειρατείας σε πτήση της Ryanair. Ο Καρίμ Τσάρτι συνελήφθη στο αεροδρόμιο Βαστέρας, κοντά στη Στοκχόλμη, όταν βρέθηκε ένα όπλο στη χειραποσκευή του. Ο ίδιος ταξίδευε προς το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου. Ο Τσάρτι, που στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για ληστεία, έχει παρακολουθήσει μαθήματα πλοήγησης αεροσκάφους σε κολέγιο της Νότιας Καρολίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το Ινστιτούτο Πλοήγησης

    Αεροσκαφών στη Ν.Καρολίνα

    Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν παρακολουθήσει επίσης μαθήματα σε κολέγια πλοήγησης αεροσκαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι στιγμής πάντως, τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα.

    Πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι σχεδίαζε να οδηγήσει το αεροπλάνο σε κάποια βρετανική πρεσβεία στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Σουηδίας σε θέματα ασφαλείας διαψεύδουν τις εν λόγω πληροφορίες.

    Πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στο BBC ότι οι Σουηδοί εισαγγελείς πιστεύουν πως στην πτήση της Ryanair μπορεί να βρίσκονταν και συνεργάτες του Καρίμ Τσάτι.

    "Είναι μουσουλμάνος, είχε όπλο και γνώριζε να οδηγεί αεροσκάφη. Αυτό κάνει κάποιους να προβαίνουν σε λανθασμένους συσχετισμούς", δήλωσε ο Νιλς Ούγκλα, συνήγορος υπεράσπισης του Τσάρτι.

    Πηγή: BBC

    [05] Κολομβία: ανταμοιβή για τους καταδότες των ανταρτών

    3/9/2002 10:27:00 πμ

    Κάθε Δευτέρα θα είναι η "ημέρα της ανταμοιβής" στην Κολομβία για πληροφορίες που θα οδηγούν στην σύλληψη ανταρτών και παραστρατιωτικών: η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε πραγματοποίησε για πρώτη φορά χθες πληρωμές σε δύο πληροφοριοδότες, που φορούσαν μάσκες για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και εμφανίσθηκαν στην κρατική τηλεόραση τη στιγμή που έπαιρναν τα χρήματα για τις υπηρεσίες τους στην κυβέρνηση.

    Ελαβαν περίπου 2.500 δολάρια, μία μικρή περιουσία σε μία χώρα όπου πάνω από το 50% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες απόλυτης ένδειας.

    Στην Κολομβία βρίσκεται σε πλήρη αναζωπύρωση ο εμφύλιος που διαρκεί 38 χρόνια, και κοστίζει 3.500 ζωές κάθε χρόνο. Ο Ουρίμπε, ο πατέρας του οποίου είχε σκοτωθεί από τους αριστερούς αντάρτες, ανέλαβε την προεδρία στην Κολομβία την 7η Αυγούστου, δεσμευόμενος να τερματίσει τη βία. Η τελετή της ορκωμοσίας του σημαδεύτηκε από μια επίθεση των ανταρτών με όλμους στην πρωτεύουσα.

    [06] Επτά θύματα σε συντριβή μικρού αεροσκάφους

    3/9/2002 9:19:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ενα μικρό αεροσκάφος συνετρίβη στην αμερικανική πολιτεία Νιού Χάμσιρ, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά. Το δικινητήριο αεροπλάνο τύπου Μπίτσκραφτ, το οποίο πιστεύεται πως είχε προορισμό το Τσάρλεστον της Δυτικής Βιρτζίνια, κατέπεσε λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντίλαντ-Χόπκινς της πόλης Σουέινζι. Μετά τη συντριβή του σκάφους, τα αίτια της οποίας είναι ακόμη άγνωστα, σημειώθηκε έκρηξη και τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν στην περιοχή της πτώσης. Για το δυστύχημα θα διεξαγάγει έρευνα το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των Μεταφορών (NTSB) των ΗΠΑ.

    [07] Ταϊλάνδη: Θύματα από τη σφοδρή κακοκαιρία

    3/9/2002 9:16:00 πμ

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 12 ακόμη αγνοούνται μετά την καταστροφή των σπιτιών τους, στις όχθες ενός ρέματος που πλημμύρισε λόγω της καταρρακτώδους βροχόπτωσης στην Ταϊλάνδη. Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών είπαν ότι η καταστροφή συνέβη όταν υποχώρησε η μία όχθη ρέματος στην βόρεια επαρχία Μάε Χονγκ Σον. Η περιφέρεια πλήττεται από σφοδρές βροχοπτώσεις που συνδέονται με την εποχή των μουσώνων. Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι τα θύματα ήταν πρόσφυγες της φυλής Καρέν, που είχαν καταφύγει στην χώρα για να σωθούν από τις μάχες στην Βιρμανία. Ο συνολικός απολογισμός από τις βροχές των τελευταίων εβδομάδων ανέρχεται πλέον σε 18 θύματα.

    [08] Αυστραλία: Οι ιθαγενείς μηνύουν τη Βρετανία

    3/9/2002 11:31:00 πμ

    Αποζημιώσεις θα διεκδικήσουν οι Αβοριγίνες, οι ιθαγενείς της Αυστραλίας, από τους Βρετανούς, για όσα έκαναν το 1788, όταν οι λευκοί άποικοι τους έδιωξαν με τη βία από τις πατρογονικές τους εστίες! Η πιο εύπορη οργάνωση ιθαγενών της Αυστραλίας, που εκπροσωπεί τους Αβοριγίνες του Σίδνεϊ, ανακοίνωσε ότι ανέθεσε σε δικηγόρους του Λονδίνου να καταθέσουν τη σχετική μήνυση εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης. Είναι η πρώτη φορά που ο Βρετανικός θρόνος μηνύεται "για τη συστηματική εξόντωση των ιθαγενών", όταν έφτασαν στην Αυστραλία οι πρώτοι λευκοί άποικοι.

    Οι ιθαγενείς θα υποστηρίξουν ότι ο τότε εκπρόσωπος της Βρετανίας, κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Φίλιπ, αγνόησε την εντολή της κυβέρνησής του να συνάψει συνθήκη με τους Αβοριγίνες. Αντιθέτως, οι λευκοί άποικοι με τη χρήση βίας κατέλαβαν τη γη των Αβοριγίνων χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

    Παράλληλα, η σημερινή κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μαρί Μπασίρ, αναμένεται να στείλει επιστολή στη βασίλισσα Ελισάβετ, στην οποία θα εισηγείται να ζητήσει συγγνώμη από τους Αβοριγίνες για τα όσα έγιναν σε βάρος τους στα πρώτα χρόνια της αποικιοκρατίας.

    [09] Ο υποσιτισμός πληγή για τη Νικαράγουα

    3/9/2002 11:17:00 πμ

    Τουλάχιστον 1.600 παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό στις βόρειες περιοχές των φυτειών καφέ της Νικαράγουα. Μάλιστα 12 άνεργοι πρώην εργάτες στις φυτείες καφέ και μέλη των οικογενειών τους έχουν πεθάνει τις τελευταίες εβδομάδες. Περίπου 30.000 εργαζόμενοι στις φυτείες καφέ των επαρχιών Ματαγκάλπα και Τζινοτέκα έχουν απολυθεί λόγω της πτώσης της τιμής του καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάνω από 6.000 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, με τουλάχιστον 4.000 παιδιά, έχουν κατασκηνώσει δίπλα σε δρόμους και σε δημοτικά πάρκα στην βόρεια Ματαγκάλπα εδώ και τρεις μήνες περίπου, ζητώντας βοήθεια από τους διερχόμενους και τους τοπικούς άρχοντες.

    "Χιλιάδες άνθρωποι είναι άνεργοι και εκατοντάδες παιδιών υποφέρουν από πείνα και υποσιτισμό, και πολλά από αυτά κινδυνεύουν να πεθάνουν αν δεν δεχθούν αμέσως βοήθεια", δηλώνει ο διευθυντής της κρατικής υπηρεσίας πρόνοιας για τα παιδιά Εμίλιο Λόπεζ.

    Σε πρόσφατη επίσκεψη στελεχών της υπηρεσίας στην περιοχή αυτής της φτωχής χώρας της Κεντρικής Αμερικής βρέθηκε ότι εκατοντάδες παιδιά δεν ήταν καν σε θέση να σηκωθούν και να περπατήσουν.

    [10] Ανεμοθύελλα προκάλεσε ζημιές στη Μελβούρνη

    3/9/2002 9:32:00 πμ

    Σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια ανέρχονται οι ζημιές, από την ανεμοθύελλα, που έπληξε χθες τη Μελβούρνη. Ισχυρότατοι άνεμοι, η ταχύτητα των οποίων ξεπέρασε σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 110 χιλιόμετρα, παρέσυραν οροφές, δέντρα, ηλεκτρικές στήλες και αυτοκίνητα και στάθηκαν αφορμή να βυθιστούν στο σκοτάδι πολλά προάστια ενώ, ανατράπηκε μια νταλίκα, που μετέφερε μοσχάρια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον διακόσια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η θύελλα προξένησε ζημιές σε περισσότερα από δύο χιλιάδες καταστήματα, σπίτια και αυτοκίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις για αποζημίωση στις ασφαλιστικές τους εταιρίες.

    [11] ''Ούτε ένα ευρώ στην αγορά''

    3/9/2002 8:33:00 πμ

    Με το σύνθημα "ούτε ένα ευρώ στην αγορά" Ινστιτούτα-Ενώσεις Καταναλωτών, φορείς και κόμματα καλούν τους πολίτες να δηλώσουν έμπρακτα την αντίθεση τους κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, συμμετέχοντας στο σημερινό πανελλήνιο μποϋκοτάζ. Για μία ημέρα το ΙΝΚΑ καλεί να μην κάνουμε αγορές, ενώ προτείνει να κατεβάσουμε συμβολικά για δύο λεπτά στις 10 το βράδυ τους γενικούς διακόπτες της ΔΕΗ και να μην κάνουμε τηλεφωνήματα. Σε συμμετοχή στο σημερινό μποϋκοτάζ καλεί και η ΓΣΕΕ. Παράλληλα διοργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

    Επίσης να απέχουν σήμερα από την αγορά προϊόντων καλεί τους καταναλωτές και η ΓΣΕΕ. Συλλαλητήριο διοργανώνεται στην πλατεία Κοτζια στις 7 το απόγευμα από το ΠΑΜΕ.

    Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες καλούν το επιβατικό κοινό να μην πληρώσει εισιτήριο από τις 3 έως τις 4 το μεσημέρι, στα μπλε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και ηλεκτρικό. Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ έχει καλέσει τις εργοδοτικές οργανώσεις σε διάλογο για την αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων στην αγορά.

    Πάντως το Ταμείο Λαϊκών Αγορών διευκρίσε ότι σήμερα δεν θα πάρουν μέρος στην αποχή του κλάδου τους οι παραγωγοί πωλητές της Β' Λαϊκής Αγοράς Αθηνών. Ετσι θα λειτουργήσουν κανονικά οι λαϊκές αγορές στις περιοχές Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Μαδύτου, Ανω Γλυφάδας και Τερψιθέας Γλυφάδας. Οι λαϊκές θα λειτουργήσουν κανονικά με τους επαγγελματίες πωλητές.

    Συνεχής εγρήγορση για την περιφρούρηση της ποιότητας ζωής μας

    Το σύνθημα είναι: "Επειδή νοιαζόμαστε δεν δίνουμε ούτε ένα ευρώ !!! Σήμερα δεν ψωνίζουμε τίποτα" και σηματοδοτεί μία μεγάλη οργανωμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας και αντίστασης των καταναλωτών, το πανελλήνιο μποϋκοτάζ, που κήρυξε η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) καλώντας μας να νεκρώσουμε την αγορά.

    Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις παρατηρούνται κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα. Οι καταναλωτές στην Ελλάδα άρχισαν ήδη να διαμαρτύρονται έντονα καταγράφοντας ρεκόρ παραπόνων μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2002.

    Οι καταγγελίες για την κατακόρυφη αύξηση της τιμής των τροφίμων αλλά και για το κόστος ζωής γενικότερα που έφθασαν στην ανοιχτή γραμμή 1721 του ΙΝΚΑ για τις αυξήσεις των τιμών κατέλαβαν την πρώτη θέση επί του συνόλου, ήδη από το πρώτο τρίμηνο αυτής της χρονιάς. Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου (Ιανουάριος - Ιούνιος 2002) τις ανεβάζουν στον αριθμό ρεκόρ των 6.492 ή 10,47% επί του συνόλου ενώ για το πρώτο 8μηνο (Ιανουάριος - Αύγουστος 2002) έφθασαν τις 9.809 ή 11,55%, καταλαμβάνοντας πάντοτε την πρώτη θέση, όταν το σύνολο των αντίστοιχων καταγγελιών την περυσινή χρονιά (Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2001) έφθασαν μόλις τις 8.188 ή 6,74% και κατέλαβε την 4η θέση στη γενική κατάταξη.

    Αν την πρωτοκαθεδρία στις καταγγελίες έχει ο τομέας των τροφίμων, κατά πόδας τον ακολουθεί αυτός του τουρισμού και της ψυχαγωγίας, τα κέντρα αδυνατίσματος ενώ ο βραχνάς των τραπεζών έχει το προβάδισμα από τις υπηρεσίες υγείας.

    Μάλιστα το Ελληνικό Ινστιτούτο Χρηματοπιστωτικών Ερευνών, ανακοίνωσε ότι η ετήσια αισχροκέρδεια των τραπεζών στην Ελλάδα μόνο με τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια καταναλωτικής πίστης ανέρχεται σε 528 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Ιανουάριο ο μέσος όρος των επιτοκίων χορηγήσεων καταναλωτικής πίστης (εκτός στεγαστικών) ήταν 12,70%, (κατά 2,87% υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο κοινοτικό όρο της ευρωζώνης).

    Αρχής γενομένης λοιπόν από την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2002, το ΙΝΚΑ μας καλεί ξεκινήσουμε να διοχετεύουμε την αγανάκτηση μας σε μία γόνιμη και συνεχή αντίσταση για την περιφρούρηση και την προστασία του εισοδήματος και της ποιότητας της ζωής μας.

    Για το λόγο αυτό το Ινστιτούτο Καταναλωτών προσανατολίζεται παράλληλα στην διοργάνωση συγκριτικών ερευνών τιμών ανά προϊόν / υπηρεσία και γεωγραφικό διαμέρισμα από το Κέντρο Εποπτείας Τιμών ΙΝΚΑ και τις Μικτές Επιτροπές Ερευνας της Αγοράς και δημοσίευση των ερευνών αυτών στο Διαδίκτυο, έκδοση τακτικού Δελτίου Μποϋκοτάζ, με αναφορά προϊόντων και υπηρεσιών στα οποία παρατηρούνται υπερβολικές ανατιμήσεις,

    Επιπλέον θα υπάρξει σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών, ταυτόχρονα με παραστάσεις στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές και προτάσεις για πανευρωπαϊκή δράση στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά όργανα και συνελεύσεις, και θα επιδιωχθούν συμφωνίες μεταξύ του ΙΝΚΑ και διαφόρων επαγγελματικών ενώσεων, σε συγκεκριμένους Κώδικες Δεοντολογίας, για την περιφρούρηση των συμφερόντων των καταναλωτών.

    Ζωτικής σημασίας θεωρείται επίσης η σύσταση και λειτουργία του Συνηγόρου του Καταναλωτή, με την αναδιοργάνωση και ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές και υπηρεσίες του νομικού τμήματος ΙΝΚΑ, καθώς και έκδοση Μαύρης Βίβλου Καταγγελιών με αναφορά χαρακτηριστικών και ενδεικτικών καταγγελιών καταναλωτών.

    Ανταπόκριση και από τον πολιτικό κόσμο

    ''Η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ ή κατά των μποϋκοτάζ που οργανώνουν κοινωνικοί φορείς. Ωστόσο, κάθε κίνηση που σχεδιάζεται από αυτόνομες κοινωνικές οργανώσεις και που αποσκοπεί στην ενεργοποίηση των πολιτών έχει τη δική της αξία'' σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αισχροκέρδεια.

    Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των καταναλωτών να πάρουν πρωτοβουλίες και να αναλάβουν δράσεις, όταν η λειτουργία της αγοράς δημιουργεί άνισες συνθήκες δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζοπουλος αναφερόμενος στο αυριανό μποϋκοτάζ. Οπως τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος το καταναλωτικό κίνημα μπορεί να αποτελέσει βασικό συντελεστή εξισορρόπησης των διαφορικών συμφερόντων που υπάρχουν στην αγορά.

    Η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια και η αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών μπορεί να δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο για την εθνική οικονομία και το εισόδημα των εργαζομένων, τόνισε ο κύριος Λαλιώτης, καλώντας τους πολίτες να συμπαραταχθούν ενεργά στο μποϋκοτάζ. Ο κ. Λαλιώτης επεσήμανε επίσης ότι η συμμετοχή στην αποχή αυτή, αποτελεί μια αυτονόητη πράξη προστασίας των δικαιωμάτων μας και των εισοδημάτων μας, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα πρέπει να στείλουμε μήνυμα ότι δεν είμαστε όμηροι ή θύματα καταναλωτές.

    Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει η Νέα Δημοκρατία για το κύμα ανατιμήσεων τους τελευταίους μήνες. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Θοδωρής Ρουσόπουλος μετά τη συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με το προεδρείο της Εθνικής Συνοσμοπονδίας Ελληνικού Εμπορίου τόνισε ότι την κύρια ευθύνη για την κατάσταση στην οικονομία έχει η κυβέρνηση με την αδιέξοδη πολιτική της.

    "Είναι σαφές ότι η ΝΔ επιχειρεί με κάθε τρόπο να αθωώσει κάποιους που εξυπηρετεί για τα κρούσματα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας, κάνοντας αναφορές μόνο για το κράτος και αρνούμενη να αναγνωρίσει τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην αγορά" απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτοπαπάς.

    [12] ''Η Γυναίκα στη Σκιά και το Φως''

    3/9/2002 10:38:00 πμ

    Εκθεση αρθρογραφίας Ελληνικού Τύπου με θέμα: ''Η Γυναίκα στη Σκιά και το Φως'' άνοιξε τις πύλες της τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα τέχνης ART LOFT (Λ. Κηφισίας 215). Η έκθεση αποτελεί μέρος των δράσεων του Διακρατικού Προγράμματος ''So now you know'', το οποίο υλοποιείται παραλλήλως στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, στο πλαίσιο της Κοινοτικής Στρατηγικής Gender Equality. Στη χώρα μας διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ελληνίδων Δημοσιογράφων (ΕΔΕΔ). Η έκθεση, η οποία συνοδεύεται και από εικαστικά έργα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, έχει στόχο την ευαισθητοποίηση αναφορικά με τα προβλήματα της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξειδικευμένες δράσεις, όπως:

    Ημέρες Πληροφόρησης, Εκθέσεις Φωτογραφίας, Εκδοση Ειδικών Λευκωμάτων, διεξαγωγή ερευνών, αναγνώριση και επιβράβευση επιχειρήσεων για την επικοινωνιακή τους πολιτική σχετικά με την προώθηση των γυναικών στην εργασία, έκδοση ενημερωτικού υλικού, ραδιοτηλεοπτικά μηνύματα κλπ.

    Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργός συμμετοχή της κοινής γνώμης, η άρση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που κρατούν την γυναίκα σε υποδεέστερη θέση, η δραστηριοποίηση των ίδιων των γυναικών, η προώθηση αξιών όπως η Κοινωνική Αλληλεγγύη, η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, εργαζομένους στα ΜΜΕ, την Εκπαίδευση, τον Επιχειρηματικό κόσμο, τις Επαγγελματικές Ενώσεις και τα Συνδικάτα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δημοσίους Οργανισμούς, καθώς και όλους τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.

    Στην εκδήλωση εκτός από την Έκθεση αποκομμάτων Τύπου (Ημερήσιου, Εβδομαδιαίου και Περιοδικού), που αφορούν τις δραστηριότητες της γυναίκας ως προς την κατάκτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δικαίωμα στη Ζωή, στην Εργασία και την διεκδίκηση Ειρήνης, προβάλλονται κείμενα που αναδεικνύουν ανάγλυφα την διακίνηση και εμπορία των γυναικών, την ενδοοικογενειακή βία, την κατάργηση των στερεότυπων, αλλά και τους αγώνες της για ανέλιξη των γυναικών στα Κέντρα Λήψης των Αποφάσεων, καθώς και τους αγώνες για την καταξίωσή της.

    Η έκθεση αποκομμάτων διανθίζεται με έργα νεωτέρων και σύγχρονων Ελλήνων Καλλιτεχνών, όπως των: Αλέκου Φασιανού, Χρίστου Καρρά, Σωτήρη Σόρογκα, Δημήτρη Μυταρά, Βασίλη Σπεράντζα, Μίλτου Παντελιά, Θεοδώρου Πανταλέοντα, Χρυσόστομου κά.

    Την καλλιτεχνική επιμέλεια και εποπτεία της Εκθεσης έχει η Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά.

    [13] Χιλιάδες πρόβατα πέθαναν από τη ζέστη μέσα σε πλοία

    3/9/2002 11:06:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Την οργή των φιλοζωικών οργανώσεων στην Αυστραλία προκάλεσε η είδηση για το θάνατο 14.500 προβάτων στη διάρκεια της μεταφορά τους σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ηδη ο Αυστραλός υπουργός Γεωργίας Γουόρεν Τρες, διέταξε να γίνει έρευνα. Πιστεύεται ότι τα πρόβατα, τα οποία μεταφέρονταν με τέσσερα διαφορετικά πλοία, δεν μπόρεσαν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες, που επικρατούσαν στην περιοχή του Περσικού κόλπου και όταν πέθαναν τα πέταξαν στη θάλασσα.

    Πριν λίγους μήνες εκατοντάδες μοσχάρια πέθαναν στη διάρκεια της μεταφοράς τους από την Αυστραλία στο εξωτερικό. Οι φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν τώρα την απαγόρευση της εξαγωγής ζώων στο εξωτερικό.

    Παρά τις αντιδράσεις, τουλάχιστον για την ώρα, θα συνεχιστεί από την Αυστραλία η εξαγωγή ζώων για σφαγή, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός. Υπολογίζεται ότι μόνο πέρυσι η Αυστραλία εξήγαγε 6,8 εκ. πρόβατα στο εξωτερικό που της απέφεραν 366 εκ. δολάρια Αυστραλίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 September 2002 - 8:56:08 UTC