Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χειρόγραφες σημειώσεις ''καίνε'' Γιωτόπουλο
  • [02] Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προβλέπει η ΕΜΥ
  • [03] Προβληματίζει το μέλλον της Ολυμπιακής
  • [04] Τοποθετήθηκαν οι πρώτες σιδηροτροχιές του τράμ
  • [05] Στη Σουηδία ο υπουργός Εξωτερικών
  • [06] Οι εκλογές πρώτο μέλημα του υπ. Εσωτερικών
  • [07] Συνάντηση Δρυ-Τσοβόλα
  • [08] Θάνατος λαθρομετανάστη σε ναρκοπέδιο
  • [09] ΗΠΑ:Επίθεση στο Ιράκ και χωρίς διεθνή έγκριση
  • [10] Χιλιάδες Ιρακινοί νεκροί από το διεθνές εμπάργκο
  • [11] Νέος αρχηγός των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων
  • [12] Αλλάζουν στάση οι συντηρητικοί της Γερμανίας
  • [13] Κατάληψη των γραφείων του Ερι Μπατασούνα
  • [14] Στρατιωτική εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας
  • [15] Πρόσκληση Ετσεβίτ στην ''εθνικιστική αριστερά''
  • [16] Νέα Υόρκη:Βρέθηκε αγνούμενος ένα χρόνο μετά
  • [17] Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα
  • [18] Απλουστεύσεις για ΚΒΣ-ΦΠΑ στη βουλή
  • [19] Πρωτοβουλίες για τον έλεγχο πληθωρισμού ζητά η ΓΣΕΕ
  • [20] Θλάση ο Ρενέ Χένρικσεν
  • [21] ''Ελληνες Συνθέτες στο αρχαίο δράμα''
  • [22] ''Λυσιστράτη'' υπέρ των προσφύγων γυναικών
  • [23] Ηλεκτρονική δημοσκόπηση για το περιβάλλον
  • [24] Γιορτή ντομάτας στην Ισπανία

    [01] Χειρόγραφες σημειώσεις ''καίνε'' Γιωτόπουλο

    28/8/2002 3:20:00 μμ

    Χειρόγραφές σημειώσεις με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 1981, που περιλαμβάνουν ονόματα γνωστών πολιτικών και άλλων παραγόντων της ελληνικής κοινωνίας και φέρεται να ανήκουν στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, έδωσαν στην δημοσιότητα οι διωκτικές αρχές. Τα ονόματα που προκύπτουν ως ενδεχόμενοι στόχοι, κινούνται στο στενό περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού, αλλά και κάποια που πρωταγωνιστούν στη σημερινή πολιτική σκηνή. Ο γραφικός χαρακτήρας έχει ήδη συγκριθεί με άλλα χειρόγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του Γιωτόπουλου, τη στιγμή της σύλληψης του, στο σπίτι του στους Λειψούς, αλλά και στο Βύρωνα.

    Και ο Αβραμόπουλος στόχος της ''17Ν''

    Το ιδιόγραφο χειρόγραφο καταγράφει πιθανούς στόχους του Γιωτόπουλου, ο οποίος δείχνει να είναι καλά ενημερωμένος για πρόσωπα και καταστάσεις της εποχής.

    Ο γραφικός χαρακτήρας του Γιωτόπουλου αναγνωρίστηκε, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, και σε σημειώσεις που υπήρχαν στο προσχέδιο προκήρυξης που βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως και αφορά τη δολοφονία του Κωστή Περατικού.

    Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές οι διορθώσεις πάνω στο δακτυλογραφημένο κείμενο έγιναν δια χειρός Γιωτόπουλου.

    Κύκλοι του Δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου με αφορμή την αναφορά του ονόματος του στο έγγραφο Γιωτόπουλου ως πιθανού στόχου της "17Ν" τόνισαν ότι πρέπει να αφήσουμε τις αρχές να κάνουν νηφάλια και αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

    Για το ίδιο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε σε συνεργάτες του ότι όταν έχει χυθεί τόσο αίμα από τη "17Ν" και όταν ο ελληνικός λαός έχει τόσα προβλήματα, θα υποτιμούσε τη νοημοσύνη της κοινής γνώμης αν ασχολούταν περισσότερο με το φασιστικό φακέλωμα στο οποίο επιδίδονταν τρόφιμοι της τρομοκρατίας.

    Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον εφέτη-ειδικό ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο είχαν μέλη της οργάνωσης "Ως εδώ" στην οποία συμμετέχουν θύματα και μέλη οικογενειών θυμάτων της "17Ν".

    Επισκέψεις Κουφοντίνα στους Λειψούς.

    Την επίσκεψη του Δημήτρη Κουφοντίνα στο σπίτι του Γιωτόπουλου στους Λειψούς επιβεβαιώνει ψαράς του νησιού, ο οποίος εκλήθη και κατέθεσε στον εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο.

    Ο κ. Ιωάννης Μακρής κατέθεσε ότι λίγες μέρες πριν από την έκρηξη στον Πειραιά, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού, ο Γιωτόπουλος έφυγε από τους Λειψούς λέγοντας σε όλους ότι πάει στον Πειραιά και επέστρεψε στο νησί 4-5 μέρες μετά την έκρηξη.

    Περιγράφει τον Γιωτόπουλο ως φίλο του που του είχε συστηθεί ως καθηγητής Γαλλικών από την εποχή που αγόρασε το οικόπεδο. Επιβεβαιώνει στην κατάθεση του τα συχνά ταξίδια του Γιωτόπουλου σε Πάτμο και Λειψούς.

    Μερικές φορές, αναφέρει ο κ. Μακρής, ο Μιχάλης Οικονόμου εξαφανιζόταν και όταν τον ρωτούσε σχετικά, του έλεγε ότι είχε πάει στην Πάτμο και στην Ικαρία προκειμένου να συναντήσει φίλους του που είχαν σχέση με αγιογραφίες. Δεν γνωρίζει όμως τα πρόσωπα τα οποία ερχόταν σε επαφή στην Πάτμο και στην Ικαρία.

    Ο κ. Δημήτρης Καββαδίας το όνομα του οποίου αναφερόταν στα αρχεία της Στάζι υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα τα "ΝΕΑ" ότι δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία και δεν μπορεί να εξηγήσει πως και γιατί βρέθηκε το όνομα του στα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

    Παράλληλα, εκφράζει την αγανάκτηση του για την προσωπική του ταλαιπωρία και σημειώνει ότι για την υπόθεση εκλήθη να καταθέσει στον ανακριτή το φθινόπωρο του 1999.

    Τη λύπη του εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας για το νέο γύρο ονοματολογίας που εκδηλώνεται στα ΜΜΕ αναφορικά με τις έρευνες για την τρομοκρατία, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ονομάζονται πρόσωπα και να παραβιάζεται η βασική αρχή ότι ο καθένας είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίον.

    Ο κ. Πρωτόπαπας υποστήριξε ότι υπάρχει σοβαρή ηθική ευθύνη εκείνων που το κάνουν, ενώ παράλληλα εξήρε εκείνα τα Μέσα Ενημέρωσης που έχουν κρατήσει την αξιοπρέπειά τους.

    [02] Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προβλέπει η ΕΜΥ

    28/8/2002 6:23:00 μμ

    Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ και από τα βορειοδυτικά, όπου θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που εξέδωσε η ΕΜΥ. Τα φαινόμενα αυτά σταδιακά αύριο θα ενταθούν και θα επεκταθούν μέχρι αργά το απόγευμα στο Ιόνιο, την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου.

    Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά, Θεσσαλία, Μακεδονία και το βόρειο Αιγαίο όπου θα συνοδεύονται από ισχυρούς άνεμους και πιθανόν χαλάζι.

    Την Παρασκευή θα επεκταθούν σε όλη σχεδόν τη χώρα αλλά σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν. Το Σαββατοκύριακο θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

    [03] Προβληματίζει το μέλλον της Ολυμπιακής

    28/8/2002 6:04:00 μμ

    Αβέβαιο εξακολουθεί να παραμένει το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αφού δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση τόσο για την εξεύρεση ενδιαφερομένου αγοραστή του πλειοψηφικού πακέτου του εθνικού μας αερομεταφορέα, όσο για την εξοικονόμηση των απαραίτητων κεφαλαίων που χρειάζεται η εταιρία για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Το ενδιαφέρουν που είχε δείξει ο επιχειρηματίας Παύλος Βαρδινογιάννης φαίνεται ότι δεν είχε την αναμενόμενη συνέχεια, καθώς η σχετική επιστολή που έστειλε μέσω της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, διακρίνεται από ασάφεια και γενικότητες.

    Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι επίκεινται εσωτερικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της Ολυμπιακής.

    Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Βερελή σύντομα αναμένεται να προχωρήσει ο διαχωρισμός του πτητικού έργου από τον επισκευαστικό τομέα.

    Συγκεκριμένα στα επιχειρηματικά πλάνα, όπως άλλωστε έχει προτείνει εδώ και πολύ καιρό η διοίκηση της Ολυμπιακής, είναι ενοποίηση του κύκλου εργασιών των τριών εταιριών του Ομίλου, της Ολυμπιακής Αεροπορίας, της Αεροπλοΐας και των Μακεδονικών Αερογραμμών.

    Η κίνηση αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, καθώς όπως υποστήριξε ο κ. Βερελής, μέχρι τις δημοτικές εκλογές θα έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή, κάτι που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το προσεχές διάστημα.

    [04] Τοποθετήθηκαν οι πρώτες σιδηροτροχιές του τράμ

    28/8/2002 4:10:00 μμ

    Τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή του Ζαππείου για την ανάπτυξη των σιδηροτροχιών του τραμ της Αθήνας, επισκέφθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής. Οπως δήλωσε ο υπουργός εντός των προσεχών δύο εβδομάδων θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στη συγκεκριμένη περιοχή και θα αποδοθούν στην κυκλοφορία οι δρόμοι Βασιλίσσης Όλγας και Αρδηττού.

    Δηλώσεις Βερελή

    Κατά τον κ.Βερελή, τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης των έργων τηρούνται κανονικά και-- όπως ανακοίνωσε εντός του Σεπτεμβρίου-- θα είναι έτοιμες και οι μελέτες για τις δύο επεκτάσεις της γραμμής του τραμ από το Ζάππειο στο Σύνταγμα, μήκους 500 μέτρων και από τη Γλυφάδα προς τη Βούλα, μήκους 800 μέτρων.

    Δήλωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία οκτώ εργοτάξια και ότι με την ολοκλήρωση του έργου, συνολικού μήκους 23,5 χιλιομέτρων, το 2004 θα μετακινούνται ημερησίως 80.000 επιβάτες.

    Ο κ. Βερελής ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι το τέλος του 2002 θα έχουν επιλεγεί και οι περιοχές που θα επεκταθεί το τραμ της Αθήνας. Πρόκειται για συνοικίες οι οποίες δεν εξυπηρετούνται στην παρούσα φάση ούτε με το μετρό, ούτε με τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου δημοσίων συγκοινωνιών, ώστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς να γίνουν πιο ελκυστικά για το κοινό, με στόχο να μειωθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, η χρήση του ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο κ.Βερελής επανέλαβε ότι το πρώτο όχημα αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα τον Μάιο του 2003, ενώ η λειτουργία του τραμ θα αρχίσει κανονικά από το 2004. Σημειώνεται πως τα οχήματα κατασκευάζονται σε εργοστάσιο στη Φλωρεντία της Ιταλίας, ενώ ο εσωτερικός και εξωτερικός σχεδιασμός τους φέρει την υπογραφή του γνωστού σχεδιαστή Πινινφαρίνα.

    [05] Στη Σουηδία ο υπουργός Εξωτερικών

    28/8/2002 5:58:00 μμ

    Anna Lindh

    Την αλληλεγγύη του προς τη Σουηδή ομόλογό του υποψήφια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αννα Λίντ εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου περιοδεύοντας μαζί της σε χώρους όπου κινείται η ελληνική ομογένεια. Ενόψει των βουλευτικών και δημοτικών εκλογών που διενεργούνται στη Σουηδία στις 15 Σεπτεμβρίου και όπου προβλέπεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Γκόραν Πέρσον να επαναβεβαιώσει την πρωτιά του με διαφορά από τα κεντροδεξιά σχήματα, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε στη Σουηδία για να λάβει μέρος αύριο σε συνέδριο της ΕΕ για την πρόληψη των κρίσεων.

    Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε μαζί με την Αννα Λίντ το γυμνάσιο Σάντ Ερικς, όπου φοίτησε και ο ίδιος στη διάρκεια της δικτατορίας και συζήτησε με Έλληνες μαθητές.

    Τα κύρια θέματα της συνομιλίας είχαν να κάνουν με τη λειτουργία του ευρώ (που όπως είναι γνωστό δεν έχει εισαχθεί στη Σουηδία) με τη θέση των γυναικών στην κοινωνία, τα ελληνοτουρκικά και την ψήφο των Ελλήνων μεταναστών.

    Εν συνεχεία ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε σε προάστιο της Στοκχόλμης Έλληνες μετανάστες που λειτουργούν ένα ΚΑΠΗ και τέλος μίλησε σε εκδήλωση προεκλογική του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από κοινού με την κ. Αννα Λίντ.

    [06] Οι εκλογές πρώτο μέλημα του υπ. Εσωτερικών

    28/8/2002 3:41:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Η σωστή διοργάνωση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών αποτελεί το κύριο μέλημα του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, τον οποίο και ενημέρωσε για την προετοιμασία των εκλογών. Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε γνωστό ότι από την ερχόμενη Παρασκευή εντείνονται οι ενέργειες του υπουργείου, ενώ ο ίδιος θα επισκεφθεί τη Διεύθυνση Εκλογών, καθώς οριστικοποιούνται οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι και την ερχόμενη Δευτέρα συγκαλέσει για το θέμα τη διακομματική επιτροπή. Την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών θα συγκαλέσει σύσκεψη με όλους του υποψηφίους δημάρχους της Αθήνας, όπου και εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού.

    [07] Συνάντηση Δρυ-Τσοβόλα

    28/8/2002 7:27:00 μμ

    Οι προωθούμενες αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι εξελίξεις στο θέμα του βαμβακιού, απασχόλησαν τη συνάντηση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ και τον υφυπουργό Βαγγέλη Αργύρη. Υπήρξε πλήρης ενημέρωση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ για τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και έγιναν σαφείς οι ελληνικές θέσεις στην πορεία αναθεώρησης της ΚΑΠ δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Γεωργίας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο της συνάντησης, τονίζοντας ότι εκ μέρους του υπουργείου είχε μια πολύ καλή ενημέρωση για τα θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τον αγροτικό κόσμο.

    [08] Θάνατος λαθρομετανάστη σε ναρκοπέδιο

    28/8/2002 12:13:00 μμ

    Ενας λαθρομετανάστης, τουρκικής υπηκοότητας και κουρδικής καταγωγής σκοτώθηκε και δύο συμπατριώτες του τραυματίστηκαν ελαφρά, όταν στις 3 τα ξημερώματα μπήκαν σε ναρκοπέδιο στην περιοχή του χωριού Βύσσα του νομού Εβρου. Σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ προστίθεται ότι επενέβη αμέσως η τοπική στρατιωτική διοίκηση, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό του τάγματος εκκαθαρίσεως ναρκοπεδίων ξηράς για την περισυλλογή του νεκρού και των τραυματιών. Ολοι τους διακομίστηκαν στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

    [09] ΗΠΑ:Επίθεση στο Ιράκ και χωρίς διεθνή έγκριση

    28/8/2002 12:06:00 μμ

    Απόλυτα σίγουρος, ότι οι ΗΠΑ θα βρούν διεθνή υποστήριξη εάν αποφασίσουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση για την απομάκρυνση του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, εμφανίστηκε χθες το βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Παρ΄όλα αυτά έσπευσε να προσθέσει πως εναπόκειται στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους να αποφασίσει εάν και πότε θα πραγματοποιηθεί η επίθεση με γνώμονα τι είναι το καλύτερο για τις ΗΠΑ και διασαφήνισε πως η διεθνής "ομοφωνία" δεν είναι προαπαιτούμενη για την αμερικανική δράση. ''Ο ηγετικός ρόλος προς την ορθή κατεύθυνση βρίσκει ακολούθους και υποστηρικτές, όπως ακριβώς κι ο ηγετικός ρόλος στον οικουμενικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας είχε βρει περίπου 90 κράτη που συνέβαλαν και συνεργάσθηκαν'', δήλωσε ο αμερικανός υπουργός.

    Νωρίτερα, ο Τζόρτζ Μπους, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, είχε υποστηρίξει ότι θα συμβουλευτεί τους συμμάχους της Ουάσινγκτον πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση.

    Αντιδράσεις από αραβικό κόσμο και Βρετανία

    Ντόναλντ Ραμσφελντ

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος όμως δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο Σαντάμ Χουσείν αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο και πως ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς αυτόν.

    Στο μεταξύ, με μία τεράστια ανταρσία στους κόλπους του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος απειλείται ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σχετικά με την υποστήριξή του στις απειλές που εκτοξεύει κατά του Ιράκ ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, όπως προκύπτει από σφυγμομέτρηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Γκάρντιαν.

    Η δημοσκόπηση δείχνει πως το 52% των Βρετανών πιστεύει πως η Βρετανία δεν θα πρέπει να υποστηρίξει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση ενάντια στο Ιράκ, μία από τις τρεις χώρες που ο Μπους έχει εντάξει στον "άξονα του κακού".

    Οι δηλώσεις Μπους και Ράμσφλεντ γίνονται αμέσως μετά την προειδοποίηση του Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ότι καμία αραβική χώρα δεν θα στηρίξει ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.

    "Αν επιτεθείτε εναντίον του Ιράκ, κανένας Aραβας ηγέτης δεν θα μπορέσει να ελέγξει την οργή του κόσμου", δήλωσε ο Μουμπάρακ.

    Εξάλλου και το Κατάρ, μια από τις χώρες που θεωρούνταν πιθανό ορμητήριο των αμερικανικών δυνάμεων σε ενδεχόμενη επίθεση, εξέφρασε την αντίθεσή του στα αμερικανικά σχέδια.

    Οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ

    Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Καθώς αυξάνεται η φιλολογία για ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, επέστρεψε από την Ουάσινγκτον ένας από τους αρχηγούς των Κούρδων του βορείου Ιράκ.

    Μιλώντας στο BBC ο αρχηγός της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν Τζαλάλ Ταλαμπανί επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που πιστεύει ότι θα παίξουν ο Κούρδοι του βόρειου Ιράκ στην μετά τον Σαντάμ Χουσείν εποχή.

    "Συζητήσαμε με τους Αμερικάνους το ζήτημα της απελευθέρωσης του Ιράκ από τη δικτατορία. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί και πρέπει να είναι έργο του ιρακινού λαού και της ιρακινής αντιπολίτευσης", δήλωσε ο αρχηγός της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν.

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι προσβλέπει στη δημιουργία "κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και μέσα στο πλαίσιο ενός ενιαίου Ιράκ" τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας για τον κουρδικό λαό.

    [10] Χιλιάδες Ιρακινοί νεκροί από το διεθνές εμπάργκο

    28/8/2002 7:21:00 μμ

    Περισσότεροι από 100 χιλιάδες Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο οκτάμηνο, εξαιτίας της συνέχισης του διεθνούς εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ και συγκεκριμένα από διάφορες ασθένειες ελλείψει της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο Υγείας στη Βαγδάτη.

    Θύματα του εμπάργκο κυρίως παιδιά

    Όπως αναφέρθηκε από το υπουργείο, 102.512 άνθρωποι--οι 46.298 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών--έχασαν τη ζωή τους στο παραπάνω χρονικό διάστημα, ενώ για όλο το 2001 έχασαν από το εμπάργκο τη ζωή τους 184.764 άνθρωποι από τους οποίους 84.012 παιδιά μέχρι πέντε ετών.

    Πέρυσι τον Απρίλιο, ο υπουργός Υγείας, Ουμίντ Μουμπάρακ κατήγγειλε ότι το Ιράκ δεν διαθέτει ούτε τα μισά από τα φάρμακα που προβλέπεται μετά το 1996 να λαμβάνει από τη διεθνή κοινότητα σε αντάλλαγμα περιορισμένων εξαγωγών πετρελαίου του: ''πρόγραμμα πετρέλαιο έναντι τροφίμων και φαρμάκων''.

    [11] Νέος αρχηγός των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων

    28/8/2002 6:16:00 μμ

    Rauf Denktas

    O Χιλμί Οζκιόκ θα αναλάβει σήμερα καθήκοντα αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από τον απερχόμενο στρατηγό Χουσεΐν Κιβρίκογλου. Στην τελετή θα παραστούν από το ψευδοκράτος ο ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και ο πρωθυπουργός Ντερβίς Έρογλου. Μάλιστα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, δήλωσε από το αεροδρόμιο της Αγκυρας ότι ο νέος αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι φίλος της Κύπρου και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του τουρκοκυπρίων.

    [12] Αλλάζουν στάση οι συντηρητικοί της Γερμανίας

    28/8/2002 4:26:00 μμ

    Edmund Stoiber

    Η συντηρητική αντιπολίτευση της Γερμανίας φάνηκε σήμερα να αλλάζει στάση και υποστήριξε απροσδόκητα τις προειδοποιήσεις του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επιτεθούν στο Ιράκ. Ο Μίχαελ Γκλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης και στενός σύμμαχος του υποψηφίου για την καγκελαρία Έντμουντ Στόιμπερ, δήλωσε πως το κόμμα πιστεύει ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ θα έχει ''ανυπολόγιστους κινδύνους''.

    ''Στις τρέχουσες συνθήκες, η γνώμη μας είναι πως μια επέμβαση θα δημιουργήσει ανυπολόγιστους κινδύνους'', δήλωσε ο Γκλος προσθέτοντας ότι ο Στόιμπερ πρόκειται να κάνει αργότερα σήμερα δήλωση για το Ιράκ. ''Κατ' ελάχιστον θα χρειαστεί εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη'', δήλωσε ο Γκλος και πρόσθεσε ότι ''ακόμη κι αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως πως μια κυβέρνηση υπό τους συντηρητικούς θα στείλει γερμανικές δυνάμεις να επιτεθούν σ' αυτή τη χώρα''.

    [13] Κατάληψη των γραφείων του Ερι Μπατασούνα

    28/8/2002 12:20:00 μμ

    Σε κατάληψη των γραφείων του βασκικού πολιτικού κόμματος, Ερι Μπατασούνα, στο Μπιλμπάο, προχώρησαν ειδικές δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να διαλύσουν τον ανθρώπινο κλοιό που είχε δημιουργηθεί από εκατοντάδες υποστηρικτές του κόμματος.

    Νωρίτερα, τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Παμπλόνα είχαν επίσης καταληφθεί από αστυνομικές δυνάμεις. Το κόμμα των Βάσκων εθνικιστών έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, έπειτα από τις σχετικές αποφάσεις του ισπανικού Κοινοβουλίου και του Ισπανού δικαστή, Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, γνωστού και από την υπόθεση δίωξης εναντίον του Αουγκούστο Πινοσέτ.

    Αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την ΕΤΑ

    Μπαλτάσαρ Γκαρθόν

    "Θα αποταθούμε σε όλα τα δικαστήρια της Ισπανίας και θα καταφύγουμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο", δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος, Αρνάλντο Οτέγκι.

    Ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν διέταξε τη διακοπή της λειτουργίας του κόμματος για τρία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι διατηρεί σχέσεις με την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ, αποτελώντας τον πολιτικό της βραχίονα. Ο κ. Γκαρθόν διέταξε την αστυνομία να εκδιώξει τα στελέχη του κόμματος από τα γραφεία τους.

    Στο μεταξύ και το ισπανικό Κοινοβούλιο ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να θέσει εκτός νόμου το Ερι Μπατασούνα. Τα στελέχη του κόμματος έχουν προειδοποιήσει ότι οι εν λόγω αποφάσεις μπορεί να επιφέρουν μεγάλη ένταση στη χώρα, ενώ δηλώνουν ότι θα καταφύγουν σε όλα τα μέσα για να ανατρέψουν τις αποφάσεις. Το κόμμα πάντως αρνείται οποιαδήποτε σχέση του με την ΕΤΑ.

    Πηγή: BBC

    [14] Στρατιωτική εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας

    28/8/2002 12:10:00 μμ

    Ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από ξηρά και θάλασσα παράκτιες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους για θέματα ασφαλείας. Λόγω της επίθεσης στη Γάζα, αναβλήθηκε μάλιστα η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Μπινιαμίν μπεν Ελιέζερ με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντελραζάκ αλ Γιαχία. Ισραηλινές πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι η επιδρομή στη Γάζα εξαπολύθηκε μετά την ανακάλυψη βαρελιών με όπλα, που επέπλεαν κοντά στην ακτή.

    Στόχος μας παράνομο δίκτυο μεταφοράς όπλων λέει το Ισραήλ

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η επιχείρηση ξεκίνησε με την εισβολή μίας φάλαγγας τεθωρακισμένων στο παράκτιο χωριό Σέιχ Ιλζίν. Τουλάχιστον 11 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο χωριό που βρίσκεται νότια της πόλης της Γάζας.

    Πυκνά πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα στον τομέα των επιχειρήσεων, ενώ Παλαιστίνιοι ένοπλοι αναπτύχθηκαν στην περιφέρεια της πόλης της Γάζας, αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις δεν προχώρησαν πέραν του χωριού Σλειχ Ιλζίν. Ο στρατός αποσύρθηκε λίγες ώρες αργότερα σε θέσεις κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ. Οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις παρέμειναν πάντως ανοικτά των ακτών της Γάζας, απαγορεύοντας ακόμη και τη διέλευση αλιευτικών σκαφών.

    Ισραηλινή στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η εξάρθρωση παράνομου δικτύου μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών από τρομοκρατικές οργανώσεις. Σκάφη της ισραηλινής ακτοφυλακής ανέσυραν μάλιστα από τη θάλασσα 20 βαρέλια γεμάτα όπλα και πυρομαχικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η παλαιστινιακή αστυνομία αναπτύχθηκε και πάλι σήμερα το πρωί σε τρία φυλάκια που είχαν καταστραφεί από τον ισραηλινό στρατό.

    [15] Πρόσκληση Ετσεβίτ στην ''εθνικιστική αριστερά''

    28/8/2002 3:15:00 μμ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ετζεβίτ κάλεσε την τουρκική αριστερά να ενωθεί γύρω από το κόμμα του, το οποίο επλήγη από τη μαζική αποχώρηση των μισών βουλευτών του στο τουρκικό κοινοβούλιο. ''Καλώ όλους τους εθνικιστές αριστερούς και όσους έχουν προσεγγίσει τη δημοκρατική αριστερά να ενωθούν υπό το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς'', δήλωσε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Αριστερά και εθνικισμός συνδυάζονται λέει ο Ετσεβίτ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε πάντως, ότι η πρόσκληση δεν αφορά τους πολιτικούς ''που ισχυρίζονται ότι ανήκουν στην αριστερά, αλλά δεν είναι αριστεροί''. Η πρόσκλησή του απευθύνεται στους ανθρώπους ''που έχουν κατανοήσει τη φιλοσοφία και συμμερίζονται τις αξίες της εθνικιστικής αριστεράς'' και όχι ολόκληρης της αριστεράς.

    Η αριστερά και ο εθνικισμός συνδυάζονται, είπε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ προσθέτοντας: ''Δεν πρέπει να ντρέπεται κανείς που είναι εθνικιστής ...για τη διαφύλαξη των συμφερόντων και της ενότητας της πατρίδας του''.

    Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ δεν θέλησε να απαντήσει κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου σε ερωτήσεις σχετικά με το πολιτικό του μέλλον σε περίπτωση ήττας στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και αρκέσθηκε να δηλώσει ότι ''θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξαναγίνει το κόμμα του το ισχυρότερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου''.

    Η τουρκική αριστερά παρουσιάζεται στις εκλογές χωρισμένη σε τρία κόμματα: το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, του Μπουλέντ Ετζεβίτ, το Κόμμα της Νέας Τουρκίας του Ισμαΐλ Τζεμ και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ, όπου προσχώρησε την περασμένη εβδομάδα ο πρώην υπουργός Οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς.

    [16] Νέα Υόρκη:Βρέθηκε αγνούμενος ένα χρόνο μετά

    28/8/2002 1:57:00 μμ

    Ενας άνδρας, ο οποίος ήταν σε λίστα αγνοουμένων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, βρέθηκε ζωντανός σε ένα νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, ένα χρόνο μετά τα τραγικά γεγονότα.

    Ο Τζορτζ Σιμς, 46 χρόνων, ο οποίος υποφέρει από αμνησία και σχιζοφρένεια, βρέθηκε σ΄ένα νοσοκομείο, το προσωπικό του οποίου έστειλε στην οικογένειά του μία φωτογραφία για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του. Η μητέρα του επιβεβαίωσε ότι ο γιος της είναι ζωντανός, αλλά ότι υποφέρει από σοβαρά προβλήματα. "Οταν τον είδα, δεν με αναγνώρισε. Δεν αναγνώρισε ούτε την κόρη του ούτε τον αδελφό του", είπε η μητέρα του.

    Λίστα αγνοουμένων

    Ο Τζορτζ Σιμς βρισκόταν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου την ημέρα των επιθέσεων, όπου είχε πάει ως μικροπωλητής. Οταν η οικογένειά του δεν έμαθε κανένα νέο για την τύχη του, αυτομάτως κατατάχθηκε στη λίστα αγνοουμένων.

    Ακόμη και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στον Τζορτζ Σιμς κατά την 11η Σεπτεμβρίου και πως κατέληξε στο νοσοκομείο. Η οικογένειά του πιστεύει ότι ο Τζορτζ Σιμς θα αναρρώσει σύντομα και ότι θα είναι σε θέση να εξηγήσει τι του συνέβη. "Εάν ο Θεός μας τον έστειλε πίσω, θα βρει το δρόμο του. Ακόμη και αν αυτό πάρει χρόνο", είπε η μητέρα του.

    Πηγή: BBC

    [17] Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

    28/8/2002 2:49:00 μμ

    Στην ελληνική οικογένεια, την μικρομεσαία επιχείρηση, καθώς και στην απλοποίηση των σχέσεών τους με το φορολογικό σύστημα θα επικεντρώνονται οι αλλαγές στη φορολογία που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους θα φθάνει τα 10.000 ευρώ και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους τα 9.500 ευρώ.

    Ενίσχυση ελληνικής οικογένειας και επιχείρησης

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στις δύο αυτές κατηγορίες (οικογένεια-επιχείρηση) θα δοθεί κάθε δυνατότητα ώστε να έχουν ουσιαστική ενίσχυση από τη φορολογική μεταρρύθμιση.

    Για το θέμα των ανατιμήσεων ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι αυτές δεν συμφέρουν την ελληνική οικονομία και τους πολίτες, για αυτό η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ενημέρωση, την ανταλλαγή πληροφόρησης με τις επιχειρήσεις, αλλά και τον έλεγχο των επιχειρήσεων.

    [18] Απλουστεύσεις για ΚΒΣ-ΦΠΑ στη βουλή

    28/8/2002 3:30:00 μμ

    ''Πρώτη αξιόλογη προσπάθεια από την εποχή του Μαρκεζίνη'', χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης το νομοσχέδιο για τις ''απλουστεύσεις στον ΚΒΣ στον τρόπο απόδοσης του ΦΠΑ και λοιπές ρυθμίσεις'', που ξεκίνησε σήμερα να συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προσθέτοντας ότι εντάσσεται στην ενιαία αντιμετώπιση του φορολογικού συστήματος, που θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις.

    Ενα νομοσχέδιο ''τεχνικού χαρακτήρα''

    Ο κ.Φωτιάδης επισήμανε ότι πρόκειται για τεχνικού χαρακτήρα νομοσχέδιο, με το οποίο η απλοποίηση του φορολογικύ συστήματος ξεκινά από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Με την κατάργηση τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων πράξεων - όπως τόνισε - επέρχεται εξοικονόμηση χρόνου, καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών και σεβασμός του πολίτη.

    Ακόμα ανέφερε ότι οι εν λόγω διατάξεις για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων έτυχαν της θετικής αντιμετώπισης των κοινωνικών φορέων, με τους οποίους προηγήθηκε ευρύς διάλογος. Επίσης με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να κλείσουν τα βιβλία τους μέσω αυτοελέγχου.

    Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

    Για ''εξυπηρέτηση της πολιτικής σκοπιμότητας προσθήκης νέων φόρων, όπως αύξηση των τελών κυκλοφορίας κλπ'' έκανε λόγο ο υπεύθυνος του τομέα οικονομικών της ΝΔ Αδάμ Ρεγκούζας, χαρακτηρίζοντας σαν μόνη δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική στην οικονομία την άμεση δημοσιονομική εξυγίανση με δραστική μείωση των δαπανών (περικοπές - εξορθολογισμός του πλέγματος διάρθρωσής τους -αποτελεσματικοί έλεγχοι κλπ), την παροχή κινήτρων της επιχειρηματικότητας και τη γενικότερη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

    ''Εκστρατεία εναντίον των μικρομεσαίων'' αποκάλεσε ο Αγγελος Τζέκης του ΚΚΕ το νομοσχέδιο, διευκρινίζοντας ότι δεν αλλάζει ο χαρακτήρας των φορολογικών ρυθμίσεων, ότι πέφτει σε αντιφάσεις - καθώς τα βιβλία κίνησης καταργούνται για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, ενώ σε άλλες επιβάλλονται - και ότι πλήττει τους μικρομεσαίους με τις ρυθμίσεις για την αύξηση των τελών κυκλοφορίας. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΚΕ θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

    Αντίθετα ο ΣΥΝ δια της Μαρίας Δαμανάκη αν και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ''κουρελού'' και ''χωρίς κοινωνική αποτίμηση'' υποστήριξε τα κεφάλαια 1 και 2 - που δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει - και εξέφρασε πλήρη διαφωνία στο θέμα της αύξησης των τελών κυκλοφορίας. Αντιπρότεινε δε για τα δίκυκλα και τα οχήματα μικρού κυβισμού να καταργηθούν τα τέλη κυκλοφορίας και να διατηρηθούν μόνο για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού.

    [19] Πρωτοβουλίες για τον έλεγχο πληθωρισμού ζητά η ΓΣΕΕ

    28/8/2002 6:29:00 μμ

    Συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις ζητεί η ΓΣΕΕ προκειμένου να αναλυφθούν από κοινού πρωτοβουλίες για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Με επιστολή που έστειλε σήμερα προς τον ΣΕΒ, τον Εμπορικό Σύλλογο και τους επαγγελματοβιοτέχνες, η ΓΣΕΕ προτείνει η συνάντηση να γίνει στα γραφεία της το β' δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Στη σχετική επιστολή επισημαίνεται ότι ο ψηλός πληθωρισμός σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση της εγχώριας παραγωγής, την αύξηση της ανεργίας και την οικονομική ύφεση. Ως προς τις ευθύνες αναφέρεται ότι η μετάθεσή τους από τη βιομηχανία στο εμπόριο και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κράτος και τους προμηθευτές δεν δίνει λύση στο πρόβλημα των μισθωτών.

    [20] Θλάση ο Ρενέ Χένρικσεν

    28/8/2002 4:00:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Η ατυχία χτύπησε πάλι την πόρτα της Παιανίας, καθώς ο Ρενέ Χένρικσεν τραυματίστηκε στη σημερινή προπόνηση του Παναθηναϊκού και εκτιμάται ότι θα παραμείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο εβδομάδες. Η διάγνωση για τον τραυματισμό του Δανού αμυντικού είναι θλάση στον τετρακέφαλο, που σημαίνει ότι χάνει σίγουρα τον αγώνα πρωταθλήματος του Παναθηναϊκού με την Προοδευτική, όπως και αυτόν της εθνικής ομάδας της χώρας του με τη Νορβηγία στις 7 Νοεμβρίου στο Όσλο, για τα προκριματικά του Euro 2004. Το ιατρικό τιμ του Παναθηναϊκού θα δώσει τώρα "αγώνα δρόμου" προκειμένου ο παίκτης να είναι έτοιμος για το ντέρμπι με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    [21] ''Ελληνες Συνθέτες στο αρχαίο δράμα''

    28/8/2002 5:00:00 μμ

    Μια μοναδική συναυλία με τίτλο "Ελληνες Συνθέτες στο αρχαίο δράμα" διοργανώνει η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών με έργα Μάνου Χατζηδάκι, Χρήστου, Αντωνίου και Χριστοδουλίδη στις 31 Αυγούστου στο θέατρο Λυκαβηττού. Η ιδιαιτερότητα της έγκειται στο ότι είναι αφιερωμένη στη μουσική για το αρχαίο δράμα περιλαμβάνοντας τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις της αριστοφάνειας κωμωδίας "Βάτραχοι". Ερμηνεύουν σολίστες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Συμμετέχει η χορωδία "ΕΜΜΕΛΕΙΑ" καθώς και οι ηθοποιοί Νικήτας Τσακίρογλου, Τάκης Ασημακόπουλος και Λάμπρος Τσάγκας. Διευθύνουν ο Valery Orechkin και ο Θόδωρος Αντωνίου. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

    Μιχάλης Χριστοδουλίδης: Λογομαχία Αισχύλου-Ευριπίδη (Παράσταση του Θ.Ο.Κ. σε σκηνοθεσία Ν. Χαραλάμπους, Επίδαυρος 1992)

    Γιάννης Χρήστου: Πάροδος (Παράσταση του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία Κ. Κουν, Ηρώδειο 1967)

    Μάνος Χατζηδάκις: α' Βαρκαρόλα, β' Πάροδος, γ' Είσοδος Μυστών, δ' Τραγούδι Αισχύλου (Παράσταση του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Αλ. Σολωμού, Επίδαυρος 1990)

    Θόδωρος Αντωνίου: α' Πάροδος, β' Μύστες, γ' Παράβαση, δ' "Ιδού ο άνθρωπος", ε' Αισχύλος-Ευριπίδης, στ' Φινάλε (Παράσταση του Ανοιχτού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γ. Μιχαηλίδη, Επίδαυρος 1990).

    [22] ''Λυσιστράτη'' υπέρ των προσφύγων γυναικών

    28/8/2002 12:15:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Η αντιπολεμική "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη ανεβαίνει σήμερα στο θέατρο του Λυκαβηττού, με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου στον ομώνυμο ρόλο, όπως την είδαμε στην παράσταση της Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου, με σκοπό αυτή τη φορά τα έσοδα να διατεθούν σε βοήθεια των γυναικών και παιδιών προσφύγων, θύματα πολέμου και καταπίεσης στο Αφγανιστάν. Για το σκοπό αυτό έχει ανοιχθεί ειδικός λογαριασμός της Γενικής γραμματείας Ισότητας, στην Εθνική Τράπεζα, 040/48301057, η οποία συνδιοργανώνει την εκδήλωση από κοινού με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Χιλιάδες άνθρωποι σε ανάγκη

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Υπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει περίπου 1,6 εκατ. πρόσφυγες να επιστρέψουν από το Μάρτιο του 2002 στην πατρίδα τους κυρίως από το Πακιστάν και το Ιράν. Ηδη πριν το 2002 ο αριθμός Αφγανών προσφύγων είχε φτάσει τα 3,2 εκατ. αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς που επακολούθησαν στη χώρα.

    Ο προϊστάμενος Προστασίας των Προσφύγων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα Μπάρτ Λέερσολ, ευχαρίστησε χθες με την ευκαιρία της παράστασης την κυβέρνηση της Ελλάδας γιατί δεσμεύτηκε με συνεισφορά ύψους 500.000 δολαρίων για τα προγράμματα του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν και για τις προτάσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίσει την επιστροφή 5.000 κοριτσιών σε σχολεία του Αφγανιστάν, επίσης προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και ειδίκευσης Αφγανών γυναικών που έχουν χάσει τους άνδρες τους στον πόλεμο και άλλα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν Αφγανούς πρόσφυγες στην Ελλάδα να σπουδάσουν.

    "Για να είμαστε ειλικρινείς, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη βοήθεια από αυτήν που ήδη παίρνουμε" είχε πει πριν δυο μήνες με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων ο Ρουντ Λούμπερς, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ. "Η απροθυμία ορισμένων κρατών - δωρητών να υποστηρίξουν το έργο μας είναι κοντόφθαλμη. Αν δεν μπορέσουμε να προσφέρουμε επαρκή προστασία και βοήθεια στους πρόσφυγες καθώς και κάποια ελπίδα για τις μελλοντικές τους προοπτικές, οι προσφυγικοί καταυλισμοί στις χώρες ασύλου θα γίνουν έδαφος αναπαραγωγής ανθρώπινης απελπισίας".

    Στη χώρα μας ο αριθμός νέων αιτούντων άσυλο που καταγράφηκαν από τις ελληνικές αρχές ήταν 460 το μήνα, στη διάρκεια του 2001, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ο συνολικός προσφυγικός πληθυσμός στην Ελλάδα έφτανε περίπου τα 7.000 άτομα, αριθμός αντιπροσωπευτικός των ατόμων στους οποίους έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα στη χώρα μας από το 1980.

    [23] Ηλεκτρονική δημοσκόπηση για το περιβάλλον

    28/8/2002 12:47:00 μμ

    Η πρώτη ηλεκτρονική παγκόσμια δημοσκόπηση πάνω στα ζωτικά θέματα του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Γιοχάνεσμπουργκ 26 Αυγούστου - 4 Σεπτεμβρίου 2002. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι www.NetPulseGlobalPoll.com ή μέσω του διαδικτυακού τόπου του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου. Μέσω αυτής της δημοσκόπησης, δίνεται για πρώτη φορά στους πολίτες της Ελλάδας, αλλά και όλου του κόσμου η δυνατότητα να εκφράσουν την γνώμη τους και τις ιδέες τους για την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα τους αλλά και στον κόσμο και να προτείνουν πιθανά βήματα που πρέπει να γίνουν για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

    Αυτή η δημοσκόπηση θα συνεχιστεί μέχρι το κλείσιμο της Διάσκεψης στις 4 Σεπτεμβρίου. Τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν στη Συνέντευξη Τύπου που θα γίνει στο τέλος της Διάσκεψης.

    Η δημοσκόπηση είναι χορηγία του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα και διοργανώθηκε από τη NetPulse Global Pools-PoliticsOnline, Charleston, Νότια Καρολίνα, ΗΠΑ. Αλλοι συνεργάτες και χορηγοί της δημοσκόπησης είναι οι: BBC, Microsoft/Slate, AOL/Time Warner UTS, APCO International και Electronales.com.

    Επίσης πληθώρα μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς και διεθνείς εταιρίες ΜΜΕ προστίθενται καθημερινά στον κατάλογο των αρωγών που στηρίζουν θερμά αυτή την πρωτοβουλία.

    [24] Γιορτή ντομάτας στην Ισπανία

    28/8/2002 7:39:00 μμ

    Σε 120 τόνους τομάτας ''κολύμπησε'' την Τετάρτη το χωριό Μπουπόλ στην περιοχή της Βαλένθια στην ανατολική Ισπανία με αφορμή την παραδοσιακή γιορτή της τομάτας, που βυθίζει κάθε χρόνο το χωριό σε έναν κόκκινο χείμαρρο. Περίπου 35.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημαρχείου, πήραν μέρος στον μεγάλο τοματοπόλεμο από τον οποίο, παρά το μεγάλο του μέγεθος, οι απώλειες ήταν μικρές: μια νεαρή κοπέλα υπέστη κάταγμα στο πόδι, όταν γλίστρησε πάνω στο παχύ στρώμα τοματοπολτού που κάλυπτε το έδαφος του χωριού.

    Βάσει της παράδοσης στις 9.00 ώρα το πρωί (12.00 ώρα Ελλάδος), έξι φορτηγά γεμάτα τομάτες κατηφόρισαν τον κύριο δρόμο του χωριού ως την κεντρική πλατεία. Μόλις τα μέλη της εορταστικής επιτροπής ξεφόρτωσαν τα ''πυρομαχικά'', άρχισε ο πόλεμος. Δύο ώρες αργότερα, αφού το τεράστιο φορτίο είχε εξαντληθεί, όπως άλλωστε και οι ''μαχητές'', πυροσβέστες και εθελοντές άρχισαν τον καθαρισμό του χωριού. Την ίδια ώρα οι μετέχοντες στην τοματομαχία κατέβηκαν στο ποτάμι του χωριού για να κάνουν ένα μπάνιο σε ένα από τα 300 ντους που είχε τοποθετήσει ο δήμος.

    Ο θρύλος λέει ότι η παράδοση της γιορτής της τομάτας στο χωριό, που προσελκύει πολλούς τουρίστες, ξεκίνησε τη δεκαετία του '40, όταν μια ομάδα φίλων που έτρωγε στην πλατεία του χωριού άρχισε να ''παίζει'' τοματοπόλεμο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 28 August 2002 - 16:56:47 UTC