Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγή διοίκησης στην ΑΔΤΕ της Κω
  • [02] Ελεύθερος ο επιχειρηματίας Σ. Κολοβός
  • [03] Χρηματοδότηση για οδικά έργα στην Αλβανία
  • [04] Νέο δημαρχείο στην Πέτρα Μυτιλήνης
  • [05] Καταγγελίες κατά αστυνομικών για κακοποίηση
  • [06] Πεντάχρονος θύμα των Ισραηλινών
  • [07] Ιαπωνία:Επτά νεκροί από τροφική δηλητηρίαση
  • [08] Αιματηρές επιθέσεις ανταρτών στην Τσετσενία
  • [09] Ολμος κατά λεωφορείου στο Κασμίρ
  • [10] Aπεσταλμένοι από ΗΠΑ-Βρετανία στην Κύπρο
  • [11] Ανοιξε πανιά η Regata
  • [12] Επέστρεψε στις προπονήσεις ο Καραγκούνης
  • [13] Νέο επεισόδιο στο σίριαλ Ρονάλντο
  • [14] Τρεις μήνες εκτός ο Πανόπουλος
  • [15] Ο Μακεδονικός πήρε και τον Μαρκόπουλο
  • [16] Ρεκόρ Γκίνες για μερίδα-γίγα μισού τόνου!

    [01] Αλλαγή διοίκησης στην ΑΔΤΕ της Κω

    16/8/2002 6:39:00 μμ

    Αλλαγή φρουράς στη στρατιωτική διοίκηση της 80ης ΑΔΤΕ (Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής) της Κω. Καθήκοντα νέου διοικητή ανέλαβε ο ταξίαρχος Εμμανουήλ Ξηδερής στη θέση του απομακρυνθέντος ταξίαρχου Ηλία Σιακαβέλα.

    Στην ομιλία του ο ταξίαρχος Σιακαβέλας αφήνοντας αιχμές εναντίον της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα είναι πάντα επί των επάλξεων για την αποκατάσταση και της τρωθείσης αξιοπρέπειάς του.

    [02] Ελεύθερος ο επιχειρηματίας Σ. Κολοβός

    16/8/2002 6:22:00 μμ

    Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 10.000 ευρώ αφέθηκε ο επιχειρηματίας Στέλιος Κολοβός, ο οποίος οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον της 25ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνώ. Εναντίον του 62χρονου επιχειρηματία είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για 3 κακουργηματικές πράξεις, τις οποίες αρνείται κατηγορηματικά ότι διέπραξε.

    [03] Χρηματοδότηση για οδικά έργα στην Αλβανία

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/8/2002 4:01:00 μμ

    Το υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε τη συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας για την περίοδο 2002-2006. Βάσει της συμφωνίας, η Ελλάδα θα διαθέσει στην Αλβανία το ποσό των 50 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για βελτίωση των υποδομών. Το γραφείο Τύπου της αλβανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι από την ελληνική πλευρά έχουν γίνει προτάσεις-σχέδια για κατασκευή του συνοριακού σταθμού και του τελωνείου της Κωνίσπολης, για επισκευή του αυτοκινητόδρομου Κωνίστπολη- Αγ.Σαράντα και για επισκευή του αυτοκινητόδρομου Κορυτσά-Πόγραδετς. Τα σχέδια αυτά θα ενταχθούν στα σχέδια άμεσης προτεραιότητας της αλβανικής κυβέρνησης.

    [04] Νέο δημαρχείο στην Πέτρα Μυτιλήνης

    16/8/2002 12:47:00 μμ

    Το Δημαρχείο στην Πέτρα της Λέσβου εγκαινίασαν χθες το βράδυ οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστας Σκανδαλίδης και Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης. Το νέο Δημαρχείο στεγάζεται σε ένα διατηρητέο αρχοντικό κτίσμα του 19ου αιώνα γνωστό και ως "αρχοντικό της Φραγκάταινας" και σε αυτό εκτός από τις τυπικές λειτουργίες ενός Δήμου στεγάζεται το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, "το πρώτο", όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος της Πέτρας, Στέλιος Παυλής, στο Αιγαίο.

    Στο χαιρετισμό του ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στο θεσμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

    "Ο Πολίτης", είπε, "πρέπει να εξυπηρετείται από το κράτος και όχι να βρίσκεται στη γωνία σχεδόν σαν παράνομος. Είναι αναγκαίο να σπάσει τη γραφειοκρατία, να μη χρειάζεται να ταξιδεύει ο κάθε πολίτης για να διεκπεραιώνει μια πράξη του με το Δημόσιο.

    Μέχρι το τέλος του ερχόμενου Σεπτέμβρη 400 κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών θα διεκπεραιώνουν περίπου 400 διοικητικές πράξεις από τις 1000 περίπου που ένας πολίτης μπορεί να κάνει με το κράτος. Και μέχρι το τέλος του 2003 σε κάθε Δήμο τη χώρας θα υπάρχει πλήρες Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, που θα διεκπεραιώνει και τις 1000 πράξεις.

    Ετσι, γλυτώνουμε σαν κράτος χρήματα, σαν πολίτες ταλαιπωρία, ξεμπερδεύουμε με το τέρας της μίζας και της διαφθοράς".

    Σήμερα οι κύριοι Σηφουνάκης και Σκανδαλίδης θα εγκαινιάσουν το Δημαρχείο της Αγιάσου.

    [05] Καταγγελίες κατά αστυνομικών για κακοποίηση

    16/8/2002 1:00:00 μμ

    Ενορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι βάσιμες ή όχι οι καταγγελίες 20χρονου στρατιώτη περί κακοποιήσεώς του στο αστυνομικό τμήμα Ασπροπύργου διέταξε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τον 20χρονο στρατιώτη Γιάννη Παπακώστα μαζί με τρεις φίλους του, τους σταμάτησαν αστυνομικοί μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης για τη διένεργεια τροχονομικού ελέγχου. Αφού διαπίστωσαν ότι δεν έφερε δελτίο αστυνομικής ταυτότητας μαζί του, του φέρθηκαν βάναυσα και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα Ασπροπύργου για εξακρίβωση στοιχείων, όπου όμως τον κακοποίησαν κάνοντας του έκαναν ηλεκτροσόκ με μια φορητή συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης ρεύματος στους ώμους και στα γεννητικά του όργανα. Η ΕΔΕ ανατέθηκε σε αστυνομικό διευθυντή ο οποίος πρέπει να τη διεκπαιρεώσει μέσα σε διάστημα πέντε ημερών.

    [06] Πεντάχρονος θύμα των Ισραηλινών

    16/8/2002 2:12:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ενας πεντάχρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών που άνοιξαν πυρ σε κατοικημένη περιοχή στην κωμόπολη Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ και δύο συγγενείς του μικρού τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να τον σώσουν. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε άγνοια υποστηρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί δέχτηκαν επίθεση και ανταπέδωσαν τα πυρά τραυματίζοντας έναν εξτρεμιστή. Νωρίτερα, ισραηλινή οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγόρησε τους Ισραηλινούς στρατιώτες ότι χρησιμοποίησαν έναν 19χρονο Παλαιστίνιο ως "ανθρώπινη ασπίδα", κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη φανατικού ισλαμιστή. Την ίδια ώρα το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης κατηγορώντας την Παλιστινιακή Αρχή πως υποθάλπει την τρομοκρατία στο Ισραήλ με σχετική απόφασή του προτρέπει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους να κλείσει τα γραφεία της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας παρατηρητών στον ΟΗΕ.

    Απόφαση που διχάζει τη Νέα Υόρκη

    Στο κείμενο της απόφασης τονίζεται πως το δημοτικό συμβούλιο "καταδικάζει με δριμύτητα τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ισραήλ και καλεί τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους να αποδοκιμάσει την υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής στους τρομοκράτες και την προστασία των τρομοκρατών". "Ως κυβερνητική οντότητα που υποθάλπει τρομοκρατικές ομάδες, τα γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής ενδέχεται να αποτελούν έναν κίνδυνο για τους Νεοϋορκέζους", προστίθεται στο ανακοινωθέν.

    Οπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση για να κλείσουν τα γραφεία της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας το Απερ Ιστ Σάιντ της Νέας Υόρκης μπορεί να ληφθεί μόνον σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει άμεση αντίδραση από παλαιστινιακής πλευράς.

    Η απόφαση δυσαρέστησε αρκετούς Αραβομερικανούς. Η Μόνικα Ταράζι, διευθύντρια της Αραβο-Αμερικανικής Επιτροπής Κατά των Διακρίσεων στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη "μονομερή απόφαση" του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

    Επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

    Ωστόσο, το Ισραήλ δε σταματά τις επιδρομές στα παλαιστινιακά εδάφη. Χθες άρματα μάχης του στρατού πραγματοποίησαν σήμερα δύο σύντομες εισβολές στα νότια της Λωρίδας της Γάζας και συνέλαβαν έναν Παλαιστίνιο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, που επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ''ο άνδρας ήταν καταζητούμενος από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας".

    Τα ισραηλινά άρματα μάχης πραγματοποίησαν επίσης σύντομη εισβολή κοντά στο Χαν Γιούνις όπου άνοιξαν πυρ εναντίον παλαιστινιακών κατοικιών και προκάλεσαν καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις. Εκεί βρήκε το θάνατο και ο μικρός Παλαιστίνιος.

    Εξάλλου ο στρατός απέσυρε άρματα μάχης από τον τομέα και εκκένωσε το κτίριο του παλαιστινιακού υπουργείου Πολιτισμού, που βρίσκεται σε απόσταση 300 μ από το αρχηγείο του Αραφάτ.

    Η Χαμάς απορρίπτει συμφωνία για τον τερματισμό των επιθέσεων

    Εν τω μεταξύ οι συνομιλίες που άρχισαν τη Δευτέρα μεταξύ δεκατριών παλαιστινιακών οργανώσεων για τον καθορισμό των στόχων της ''ιντιφάντα'' απέτυχαν, εξαιτίας της άρνησης της Χαμάς να αποδεχθεί το τέλος των επιθέσεων στο εσωτερικό του Ισραήλ και τη συνύπαρξη των δύο κρατών.

    Η Χαμάς διαφώνησε με τα σημεία του κειμένου, το οποίο έχει υιοθετηθεί από τις άλλες μη θρησκευτικές και εθνικιστικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης και της Φατάχ. Τα σημεία που απέρριψε η Χαμάς καλούν για τερματισμό των επιθέσεων στο εσωτερικό των προ του 1967 συνόρων του Ισραήλ και για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

    Η Χαμάς τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους από τις ακτές της Μεσογείου ως τον Ιορδάνη, εδάφη που καλύπτουν και το κράτος του Ισραήλ, από τη δημιουργία του το 1948.

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός διεθνούς συνεργασίας Ναμπιλ Σάαθ τόνισε πάντως ότι οι προσπάθειες για επανάληψη των συνομιλιών με τη Χαμάς θα συνεχιστούν.

    Ανεβαίνει η δημοτικότητα του Αραφάτ - Χάνειο έδαφος ο Σαρόν

    Την ίδια ώρα η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων, σε ποσοστό 60%, θα ψήφιζε τον Γιάσερ Αραφάτ εάν διεξάγονταν σήμερα οι προεδρικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του παλαιστινιακού παν/μιου Μπιρ Ζέτ, που δημοσιεύεται σήμερα. Το 26% των ψηφοφόρων θα ψήφιζε κατά του Αραφάτ, ενώ το 14% είναι αναποφάσιστο.

    Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της σφυγμομέτρησης, ο συντονιστής της έρευνας Ναντέρ Σαίντ, δήλωσε πως ο Αραφάτ, που το 1996 είχε εκλεγεί με ποσοστό 85%, μπορεί να είναι απογοητευμένος με το φειδωλό 60%, όμως ο ίδιος ο καθηγητής δηλώνει εντυπωσιασμένος από το μεγάλο ποσοστό υπέρ του Παλαιστινίου ηγέτη.

    Αντίθετα η δημοτικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν μειώθηκε ακόμη και έφθασε στο χαμηλότερο σημείο της από την εκλογή του τον Φεβρουάριο του 2001, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Μααρίβ.

    Στην ερώτηση "είσθε ικανοποιημένος ή όχι με τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί ο Αριέλ Σαρόν ως πρωθυπουργός;", το 46% των ερωτηθέντων απαντά καταφατικά, ενώ το 42% απαντά αρνητικά και το 12% δεν έχει άποψη. Στην τελευταία δημοσκόπηση το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 52%, ενώ μόλις έξι εβδομάδες πριν από εκείνη ήταν 61%.

    [07] Ιαπωνία:Επτά νεκροί από τροφική δηλητηρίαση

    16/8/2002 6:44:00 μμ

    Επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 131 έχουν υποστεί τροφική δηλητηρίαση σε ιαπωνικό νοσοκομείο, ανακοίνωσε υπεύθυνος των υγειονομικών αρχών της Ιαπωνίας. Μια 87χρονη γυναίκα, η οποία πέθανε σήμερα, αποτελεί το έβδομο θύμα εντός 11 ημερών αυτής της δηλητηρίασης στο νοσοκομείο ''Χοτοκουκάι'' και σε διπλανό γηροκομείο στην πόλη Ουτσουνομίγια, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, διευκρίνισε το δημοτικό κέντρο υγείας. Πρόσθεσε ότι άλλοι οκτώ βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [08] Αιματηρές επιθέσεις ανταρτών στην Τσετσενία

    16/8/2002 5:22:00 μμ

    Πέντε φιλορώσοι Τσετσένοι αστυνομικοί και δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στη νότια Τσετσενία όπου ομάδες ανταρτών επιτέθηκαν νωρίς το πρωί εναντίον τριών χωριών, στις σημαντικότερες επιθέσεις των δύο τελευταίων μηνών, ανακοινώθηκε απο τσετσενικές φιλορωσικές πηγές.

    Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι "υπό τον πλήρη έλεγχο των ομοσπονδιακών δυνάμεων στη νότια Τσετσενία". Από τον Ιούνιο, οι αυτονομιστές έχουν πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων εναντίον χωριών της περιοχής.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Οργάνωσης "Μητέρες των Στρατιωτών", από τον Οκτώβριο του 1999 που άρχισε η ρωσική επέμβαση έχουν σκοτωθεί στη Τσετσενία περίπου 11.000 Ρώσοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί.

    Στον απολογισμό αυτό δεν περιλαμβάνονται μόνο τα θύματα στα πεδία των μαχών αλλά και αυτοί που υπέκυψαν μεταγενέστερα σε τραύματά τους, δήλωσε στον ραδιοσταθμο "Ηχώ" της Μόσχας η Βαλεντίνα Μελνίκοβα, Γραμματέας της οργάνωσης αυτής.

    Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν στο τέλος Ιουλίου, στη Τσετσενία και το Νταγκεστάν έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Αύγουστο του 1999, 4.249 μέλη των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων.

    [09] Ολμος κατά λεωφορείου στο Κασμίρ

    16/8/2002 1:31:00 μμ

    Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν βλήμα όλμου που εκτοξεύτηκε από τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις εξερράγη κοντά σε λεωφορείο στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, το λεωφορείο είχε ξεκινήσει από την κοιλάδα Νίλουμ όταν έγινε στόχος των ινδικών ενόπλων δυνάμεων. Η Ινδία υποστηρίζει ότι για την επίθεση ευθύνονται εξτρεμιστές που έχουν τη βάση τους στο Πακιστάν.

    ''Φαίνεται ότι οι Ινδοί έβαλαν στόχο το λεωφορείο γιατί μόνο ένα βλήμα ερρίφθη'', είπε ο Χασάν και πρόσθεσε ότι ο οδηγός και ένα 8χρονο αγόρι τραυματίστηκαν σοβαρά από θραύσματα του βλήματος και μεταφέρθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους τραυματίες στο νοσοκομείο.

    Το Πακιστάν και η Ινδία έχουν συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες στη διαχωριστική γραμμή του Κασμίρ μετά από επίθεση στο κοινοβούλιο της Ινδίας τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι εκπαιδεύει και οπλίζει εξτρεμιστές στο εδαφός του και τους στέλνει στο ινδικό Κασμίρ.

    Οι δηλώσεις του Πακιστανού προέδρου Περβέζ Μουσάραφ ότι έχουν σταματήσει τέτοιου είδους επιχειρήσεις απαντώνται από ινδικής πλευράς με την παρατήρηση ότι ο Μουσάραφ δεν κάνει αρκετά και ότι η διείσδυση εξτρεμιστών δεν έχει σταματήσει.

    [10] Aπεσταλμένοι από ΗΠΑ-Βρετανία στην Κύπρο

    16/8/2002 1:08:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία αποστέλλουν στην Κύπρο εντός των προσεχών ημερών τους μεσολαβητές τους για το Κυπριακό, εν όψει της επικείμενης συνάντησης του προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, στο Παρίσι, στις 6 Σεπτεμβρίου. Ο Αμερικανός απεσταλμένος Τόμας Γουέστον θα επισκεφθεί, εκτός της Λευκωσίας, την Αθήνα και την Αγκυρα, ενώ ο Βρετανός απεσταλμένος Λόρδος Ντέηβιντ Χάνεϊ θα περιορισθεί ενδεχομένως σε επίσκεψή του μόνο στη Λευκωσία.

    Για ''Νέα Κύπρο'' κάνουν λόγο οι Βρετανοί

    Κατά τις επισκέψεις του στην Αθήνα και την Αγκυρα, ο Τόμας Γουέστον αναμένεται να συζητήσει και την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε συνάρτηση με το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία προωθεί στο παρασκήνιο νέες ιδέες για πολυεπίπεδη κυριαρχία, που αποβλέπουν σε εξευμενισμό του Ραούφ Ντενκτάς. Οι θέσεις αυτές δεν βρίσκουν σύμφωνη την κυπριακή κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε δήλωσή του με αποδέκτη τη Βρετανία, ανέφερε ότι μια λύση που δεν θα διασφαλίζει ένα ενιαίο κράτος δεν θα συνιστά λύση αλλά διάλυση.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Πήτερ Χέιν, σε απαντητική επιστολή στο βουλευτή Πατ Κοξ, κάνει λόγο για νέα Κύπρο, όπου οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα είναι ο καθένας αφέντης στο δικό του σπίτι. Η κάθε πλευρά, αναφέρει, θα αναλαμβάνει πλήρως τα ζητήματα, όπως είναι τα θέματα υγείας, εκπαίδευσης και συγκοινωνιών.

    Και ο όρος "νέα Κύπρος" προκαλεί δυσφορία στην κυπριακή κυβέρνηση, καθώς μπορεί να ερμηνευθεί ως υποστήριξη της θέσης του Ραούφ Ντενκτάς για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός νέου "συνεταιρικού κράτους" που θα αποτελείται από δύο "κυρίαρχα" συστατικά μέρη.

    [11] Ανοιξε πανιά η Regata

    16/8/2002 7:23:00 μμ

    Με τους καλύτερους οιωνούς, ξεκίνησε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά η 1η Προ-Ολυμπιακή διοργάνωση της ιστιοπλοϊας, για 5 κατηγορίες σκαφών. Το μεσημέρι διεξήχθη η πρώτη ιστιοδρομία για τα σκάφη τύπου Γιούροπ, 470 ανδρών και γυναικών, Λέιζερ, Yngling και τις ιστιοσανίδες Μιστράλ ανδρών και γυναικών. Σε όλες τις κατηγορίες μετέχουν κορυφαίοι αθλητές με μεγάλες διεθνείς διακρίσεις, κάτι που επέτρεψε από το ξεκίνημα να υπάρξει έντονος συναγωνισμός.

    Στα 470 των γυναικών, οι Ντε Κόνινγκ και Μπέρκουτ (Ολλανδία) τερμάτισαν στην πρώτη θέση, ενώ στην τρίτη, βρέθηκαν οι πρωταθλήτριες Ευρώπης Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά.

    Στην αντίστοιχη κλάση στους άνδρες, οι Αυστραλοί Ουίλμοτ και Πέιτζ ήταν πρώτοι, ενώ την καλύτερη θέση από ελληνικής πλευράς κατέλαβε το πλήρωμα με τους Παναγιώτη Καμπουρίδη και Αγγελο Λεμάνη που ήταν 7οι. Οι ασημένιοι πρωταθλητές Ευρώπης Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης τερμάτισαν στην 17η θέση.

    Στα Mistral, νικητής στην πρώτη ιστιοδρομία ήταν ο Νεοζηλανδός Τόμπιν, με τον Νίκο Κακλαμανάκη να καταλαμβάνει την τρίτη θέση: "Αν και έφτασα αργοπορημένος στην εκκίνηση, κατάφερα να πετύχω ένα καλό πλασάρισμα. Ο θαλάσσιος στίβος εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θέλει πολύ μελέτη, ακόμα και από εμάς τους Έλληνες", δήλωσε ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης της Ατλάντα.

    Στις γυναίκες, την πρώτη θέση πήρε η Λι από το Χογκ Κογκ ενώ η Γεωργία Ανδρεάδου τερμάτισε 26η.

    Στα Europe, η Γαλλίδα Μπορσί ήταν πρώτη και η Βιργινία Κραβαριώτη 3η.

    Στην κατηγορία Λέιζερ, πρώτος τερμάτισε ο Βρεταννός Γκούντισον και 4ος ο Βαγγέλης Χειμώνας.

    Επίσης στα Yngling το Αμερικάνικο πλήρωμα με τις Σουέτ - Τουσέτ - Πάντρι κατέκτησε την πρώτη θέση και οι Λαζάρου - Χιωνά - Ματζαράκη την 12η.

    [12] Επέστρεψε στις προπονήσεις ο Καραγκούνης

    16/8/2002 7:04:00 μμ

    Μετά από τέσσερις μήνες ο Γιώργος Καραγκούνης επέστρεψε σήμερα στο κανονικό πρόγραμμα των προπονήσεων του Παναθηναϊκού, ανεβάζοντας τον δείκτη του ενθουσιασμού στην Παιανία, οκτώ ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος. Ο διεθνής μέσος των "πρασίνων", που υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού στον αγώνα κόντρα στην Μπαρτσελόνα, στο Καμπ Νου στις 9 Απριλίου, είχε υποβληθεί σε επέμβαση και μετά από τετράμηνη απουσία είναι και πάλι "σιδερένιος".

    Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το ευχάριστο νέο από το «στρατόπεδο των "πρασίνων". Εκτός του Καραγκούνη, από σήμερα μετέχει κανονικά στις προπονήσεις και ο Λεωνίδας Βόκολος, που είχε πάθει θλάση στον φιλικό αγώνα με την Εσπανιόλ. Ο 32χρονος αμυντικός έδειξε, ότι ξεπέρασε πλήρως το πρόβλημα του τραυματισμού του και πως βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

    Παράλληλα, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από τον Εμανουέλ Ολισαντέμπε, η κατάσταση του οποίου βελτιώνεται συνεχώς.

    Στο μεταξύ, το πιθανότερο είναι ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Φερνάντο Σάντος, να μην ρισκάρει την συμμετοχή κανενός από τους τρεις στον επαναληπτικό αγώνα κυπέλλου με του Λύκους, που θα γίνει την Κυριακή (22.00) στην Λεωφόρο.

    Υπενθυμίζουμε, ότι ο αγώνας αυτός θα διεξαχθεί "κεκλεισμένων των θυρών", λόγω της τιμωρίας των "πρασίνων" για τα σοβαρά επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

    [13] Νέο επεισόδιο στο σίριαλ Ρονάλντο

    16/8/2002 6:56:00 μμ

    O χορός καλά κρατεί. Το θέμα του Ρονάλντο εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση της επικαιρότητας και η σύγχυση βέβαια που επικρατεί είναι δεδομένη, αφού οι Ισπανοί θέλουν συνάντηση μέσα στο Σαββατοκύριακο των προέδρων των δύο ομάδων Μοράτι και Πέρεθ για να συζητήσουν το θέμα, ενώ οι Ιταλοί, αρνούνται ότι θα παραχωρηθεί ο παίκτης.

    Τα ισπανικά ΜΜΕ, προχωρώντας ακόμα πιο πέρα, αναφέρονται σε δηλώσεις του πρόεδρου της Ιντερ, Μάσιμο Μοράτι, σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι είναι έτοιμος να μειώσει τις οικονομικές απαιτήσεις του συλλόγου του για την παραχώρηση του Ρονάλντο.

    Ο γενικός διευθυντής της Ρεάλ Μαδρίτης, Χόρχε Βαλντάνο, από την πλευρά του δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Cadena Ser" ότι: "Θεωρώ απίθανο να γίνει ο Ρονάλντο παίκτης της Ρεάλ μέχρι το τέλος του μήνα", ενώ ο ίδιος στις 7 Αυγούστου είχε ανακοινώσει ότι η ομάδα του αποσύρεται οριστικά από τις διαπραγματεύσεις για την απόκτησή του.

    Σύμφωνα με τις ισπανικές εφημερίδες, η Ρεάλ είναι διατεθειμένη να πρσφέρει ως μάξιμουμ ποσό για την απόκτηση του διεθνή επιθετικού τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

    [14] Τρεις μήνες εκτός ο Πανόπουλος

    16/8/2002 7:13:00 μμ

    Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε σήμερα ο τραυματισμένος ποδοσφαιριστής του Αρη, Μιχάλης Πανόπουλος, που υπέστη συντριπτικό κάταγμα περόνης κατά τη διάρκεια του φιλικού με τον ΠΑΟΚ σε μια μονομαχία του με τον αντίπαλο του, Διονύση Χασιώτη. Ο ποδοσφαιριστής μετά την αποκατάσταση και ανάταξη του τραυματισμένου του ποδιού, θα μείνει ίσως ως την Κυριακή στην κλινική όπου χειρουργήθηκε ενώ ο χρόνος της αποθεραπείας του παραμένει στους 3 μήνες.

    Ο άτυχος ποδοσφαιριστής, θα μείνει σε πλήρη ακινησία για 40 μέρες, ενώ στο κρεβάτι της κλινικής που βρίσκεται δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Διονύση Χασιώτη, για γρήγορη ανάρρωση.

    Στο μεταξύ στις προπονήσεις μπαίνει από σήμερα και ο πρόσφατα εγχειρισθείς αναπληρωματικός γκολκίπερ του Αρη, Λαμπάκης, που θα είναι στην διάθεση του προπονητή του σε δυο περίπου εβδομάδες.

    [15] Ο Μακεδονικός πήρε και τον Μαρκόπουλο

    16/8/2002 7:01:00 μμ

    Ενα ακόμη μεταγραφικό απόκτημα πρόσθεσε ο Μακεδονικός στο φετινό του ρόστερ, μετά τους Παπανικολάου, Λιαδέλη και Παπαϊωακείμ. Η ομάδα της Νεάπολης, και από τον μεθεπόμενο μήνα της Κοζάνης, συμφώνησε με τον Χάρη Μαρκόπουλο, γιο του προπονητή της ομάδας, Σούλη Μαρκόπουλο, και για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο θα φορά την πράσινη φανέλα του Μακεδονικού. Ο νεαρός γκαρντ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την κατάληξη της μεταγραφής του και υποσχέθηκε πως θα βοηθήσει όσο μπορεί την προσπάθεια του νεοφώτιστου συλλόγου.

    [16] Ρεκόρ Γκίνες για μερίδα-γίγα μισού τόνου!

    16/8/2002 11:57:00 πμ

    Κάτοικος του φλαμανδικού χωριού Μπουργκ-Λέοπολντ, στο βορειοανατολικό Βέλγιο, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ του .... γεμίσματος ενός χωνιού με τηγανητές πατάτες, ξεχειλίζοντάς το με 500 κιλά πατάτες που ετοίμασε ειδικά για την περίσταση. Το προηγούμενο ρεκόρ, με 230 κιλά μόνο, κατείχαν άλλοι Βέλγοι, μέλη φλαμανδικής ένωσης στο κεντρικό Βέλγιο. Ο νέος κάτοχος, ο Ρενέ Γιάνσενς, πέτυχε τη νίκη αυτή σε γαστρονομικό φεστιβάλ του Μπουργκ-Λέοπολντ, πριν από μερικές ημέρες.

    Λουκάνικα-κολοσσοί και μύδια αρκετά για μια κωμόπολη

    Το ρεκόρ καταγράφηκε και θα γραφεί στο βιβλίο Γκίνες. Για το κατόρθωμά του, ο Γιάνσενς χρειάστηκε οργάνωση.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι τηγανητές πατάτες ζυγίζονταν και μετά προωθούνταν μέσω ενός συστήματος μικροσκοπικού ασανσέρ σε ένα τεράστιο χωνί που κατασκευάστηκε από 400 κιλά μεταλλικών πλακιδίων, ύψους 5,20 μέτρων και διαμέτρου 2,70 μέτρων.

    Ο Γιάνσενς είναι βετεράνος σε παρεμφερή ρεκόρ. Το 2000 κατάφερε να σερβίρει 1.971 μερίδες μύδια σε μια ώρα, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες αναποδογύρισε με άνεση σε ένα τεράστιο τηγάνι ένα λουκάνικο μήκους 21,20' μέτρων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 August 2002 - 17:09:52 UTC