Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα ίχνη και νέων μελών της ''17Ν'' η ΕΛ.ΑΣ
  • [02] Μέτρα για την παιδική πορνογραφία
  • [03] Προσοχή! Ερχονται καταιγίδες
  • [04] Νέος αεροδιάδρομος στο αεροδρόμιο της Σητείας
  • [05] Εύσημα του ΟΗΕ για την ελληνική δημοκρατία
  • [06] Νομοσχέδιο για συντάξεις Δημοσίου
  • [07] Ψήφιση για μεταφορά συντελεστή δόμησης
  • [08] Επί τάπητος η αγροτική πολιτική στο Μαξίμου
  • [09] Απεβίωσε η Τάρση Μπουγά
  • [10] Νέες εγκαταστάσεις για την ΕΜΑΚ
  • [11] Ικανοποίηση Καραμανλή για το τρομοκρατικό
  • [12] Φονικές πλημμύρες στην Τουρκία
  • [13] Τραυματίες από χειροβομβίδα στο Κασμίρ
  • [14] Μπλερ: ''Το Ιράκ θέλει να αποκτήσει πυρηνικά''
  • [15] Μείωση δαπανών στον προϋπολογισμό του 2003
  • [16] Επίδομα ΟΑΕΔ στους -μακροχρόνια- άνεργους
  • [17] Νέο επιδοτούμενο πράγραμμα για ανέργους
  • [18] Συνάντηση Κωνσταντόπουλου-Γκαργκάνα
  • [19] ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ ''έβγαλε'' η κλήρωση στο μπάσκετ
  • [20] Τα ''βρήκαν'' ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ
  • [21] Περιορισμοί για την ανθρώπινη κλωνοποίηση
  • [22] Ποδήλατα-ασθενοφόρα στο Λονδίνο
  • [23] Ιαπωνία: Στοπ στα κινέζικα χάπια αδυνατίσματος
  • [24] Στις 31/9 τα βραβεία ''Πυθία'' σε εννέα μαθητές
  • [25] Integration Lab στην έδρα της ''Αθήνα 2004''
  • [26] Εντοπίστηκε επικίνδυνος αστεροειδής
  • [27] Υπέρ της υιοθεσίας ορφανών ο Μπρους Γουίλις

    [01] Στα ίχνη και νέων μελών της ''17Ν'' η ΕΛ.ΑΣ

    24/7/2002 7:50:00 μμ

    Μακραίνει η αλυσίδα των συλληφθέντων από τις Αστυνομικές Αρχές για συμμετοχή στην Οργάνωση 17 Νοέμβρη. Ενα ακόμη άτομο συνελήφθη στην Καρδίτσα και μετήχθη με ελικόπτερο στην Αθήνα και στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές πρόκειται για τον Παύλο Σερίφη, 46 ετών, από το Μόρφιο Θεσπρωτίας και πιθανόν να είναι το άτομο που αναφέρεται στις απολογίες των ήδη συλληφθέντων, με τον κωδικό όνομα ''Νικήτας'' ή "Βαγγέλης", αλλά αυτό θα εξακριβωθεί μετά την ανάκριση και τα στοιχεία που θα προκύψουν.

    Συνεχίζονται οι έρευνες προς πάσα κατεύθυνση

    Στο μεταξύ, ο 37χρονος Κ. Τέλιος, που παραδόθηκε αυτοβούλως στις Αρχές, ομολόγησε τη συμμετοχή σε τέσσερις εγκληματικές επιχειρήσεις της "17Ν" και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή.

    Ο Τέλιος ομολόγησε τη συμμετοχή του στην οργάνωση με το κωδικό όνομα "Μάρκος" από το 1989 έως το 1992 και διαδραμάτιζε δευτερεύοντα ρόλο.

    Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Λευτέρης Οικονόμου, ο Τέλιος συμμετείχε:

    Στην απόπειρα δολοφονίας του Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη στις 10-1-1989 στην περιοχή Ζωγράφου. Στην κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου, στις

    24-12-1989, στη Λάρισα. Στη ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας στις 29-6-1989 στην οδό Πατησίων. Στην απόπειρα δολοφονίας, με εκτόξευση ρουκέτας, κατά του Υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασά στις 14-7-1992 στην Αθήνα, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του διερχόμενου πεζού Αθανασίου Αξαρλιάν.

    Οι απολογίες των τρομοκρατών στην ανακρίτρια δίνουν νέα τροπή στις έρευνες που διεξάγουν οι διωκτικές αρχές. Ο "Τάκης", ο "Νικήτας", και ο "Aρης" είναι οι νέοι στόχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

    Παράλληλα, η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει διασυνδέσεις με άλλα δυο πρόσωπα που αναφέρονται στις απολογίες αλλά δε βρίσκονται στη ζωή. Του Γιάννη Σκανδάλη με το κωδικό όνομα "Κόμης", που σκοτώθηκε το 1994 σε τροχαίο δυστύχημα σε ηλικία 42 ετών και του τούρκου, Οζτούρκ Γιαβούζ γνωστός στα μέλη της "17Ν" με το όνομα "Αποστόλης", που πέθανε από έμφραγμα.

    Την ίδια ώρα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι δύο τουλάχιστον άτομα έχουν εγκλωβιστεί από τους άνδρες της αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες συμμετείχαν σε χτυπήματα της οργάνωσης που δεν έχουν ακόμη εξιχνιαστεί.

    Για την Αντιτρομοκρατική, νούμερο ένα καταζητούμενος παραμένει ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Η σύλληψη του κρίνεται από τις Αρχές ως επιτακτική. Ο 44χρονος μελισσοκόμος φέρεται να γνωρίζει, εκτός από τον Αλέκο Γιωτόπουλο, και άλλα μέλη της "17Ν" από την πρώτη γενιά.

    Αρνήθηκε τα πάντα ο Γιωτόπουλος

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια ο φερόμενος ως καθοδηγητής της ''17Ν'', Αλέκος Γιωτόπουλος και οι Βασίλης Τζωρτζάτος και Θεολόγος Ψαραδέλλης.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σύμφωνα με το δικηγόρο του αρνήθηκε για μια ακόμη φορά τις κατηγορίες, λέγοντας ότι στηρίζονται σε απολογίες άλλων κατηγορουμένων και σε κάποια στοιχεία που συγκροτήθηκαν από αρχειακό υλικό, επενδυμένο με ψευδώνυμα και ανακρίβειες.

    Οι συνήγοροι του Βασίλη Τζωρτζάτου έκαναν λόγο για τυπικό πολιτικό έγκλημα και ανέφεραν ότι ο πελάτης τους ομολόγησε πως συμμετείχε ως απλός συνεργός σε συγκεκριμένες ενέργειες της "17Ν" ως το 1992, τις οποίες όμως χαρακτήρισε ως αποκρουστικές και ζήτησε συγνώμη.

    Την ίδια ώρα Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός ανακάλεσαν την εντολή υπεράσπισης που είχαν αναθέσει στο δικηγόρο Φιλοκλή Ασημάκη.

    Την Πέμπτη θα απολογηθούν οι Σερίφης, Κωστάρης και Καρατσώλης.

    Η Ολομέλεια των εφετών αποφάσισε να αναθέσει την κύρια ανάκριση για την υπόθεση της ''17Ν'' στους εφέτες Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, Χάρη Μπίρμπο και Πάνο Πετρόπουλο.

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτήρης Μπάγιας, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαρροή στον Τύπο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση της ''17Ν''. Παράλληλα ζήτησε να ερευνηθεί και το ενδεχόμενο η διαρροή να έγινε από τους πληρεξούσιους δικηγόρους.

    Τη δυσαρέσκειά του για τη διαρροή εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    ''Για πολλαπλά επιζήμια ενέργεια'', μίλησε ο ΣΥΝ.

    Ικανοποίηση της Ν.Δ.

    Την ικανοποίησή του για τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα στην υπόθεση της τρομοκρατίας, εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη του Ελληνισμού που πραγματοποιείται στη Βουλή.

    Εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη και θεωρούμε ότι έφθασε επιτέλους η ώρα για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και παράλληλα, κάλεσε τους ομογενείς να μεταφέρουν στο εξωτερικό τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα είναι πλέον για τους επισκέπτες της η πιο ασφαλής χώρα του κόσμου.

    Δεν έχω στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σχέσεων ανάμεσα στη ''17Ν'' και στελέχη του ΠΑΚ ή του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, στη διάρκεια ομιλίας του χθες στο Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Μίλερ ζήτησε να δίδεται προσοχή μόνο στις δηλώσεις του ιδίου και των άλλων αρμόδιων εν ενεργεία αξιωματούχων και όχι σε τοποθετήσεις ατόμων τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν επίσημη θέση.

    Ο αμερικανός πρέσβης εκτίμησε ότι στην επιτυχή πορεία της μέχρι τώρα προσπάθειας συνέβαλε και ο νέος νόμος κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος προσέφερε σημαντικά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν οι αρχές στις δυτικές χώρες, αλλά έλειπαν από την Ελλάδα.

    [02] Μέτρα για την παιδική πορνογραφία

    24/7/2002 6:49:00 μμ

    Νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται και διευρύνεται το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση όλων των μορφών εμπορίας ανθρώπων και την παιδική πορνογραφία κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπονται ποινές κάθειρξης μέχρι 10 ετών για όποιον παραλαμβάνει ανήλικο με σκοπό την εκμετάλλευση της εργασίας του ή την αφαίρεση οργάνων του σώματός του. Mε άλλη διάταξη προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον βιασμό και την αποπλάνηση παιδιών, εφ' όσον προκαλούν τον θάνατο.

    [03] Προσοχή! Ερχονται καταιγίδες

    24/7/2002 6:18:00 μμ

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης έντονων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ, από σήμερα το βράδυ έως και την Κυριακή (28-7-2002), θα υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες στα ηπειρωτικά της χώρας καθώς και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη ΓΓΠΠ, και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Επί ποδός οι Αρχές για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων

    Παράλληλα, εφιστάται η προσοχή των πολιτών που καλούνται να λάβουν υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα καθώς και τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Εξάλλου, το ΥΠΕΧΩΔΕ, επικαλούμενο σχετική τηλεφωνική ενημέρωση της ΓΓΠΠ για πιθανές σοβαρές καταιγίδες στο νομό Αττικής από αύριο 25 του μηνός μέχρι και το Σαββατοκύριακο, καλεί όλες τις υπηρεσίες του που εποπτεύουν εκτελούμενα δημόσια έργα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξουν προβλήματα.

    Τους ζητά να μεριμνήσουν άμεσα για την ύπαρξη μηχανικού εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού για την άμεση επέμβαση ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτα περιστατικά, να αρχίσει ο έλεγχος στις σχάρες και τα φρεάτια κλπ.

    Επίσης να λάβουν όλα τα άμεσα μέτρα στα εκτελούμενα έργα του Μοσχάτου και του Ρέντη και τις εκβολές του Κηφισού.

    [04] Νέος αεροδιάδρομος στο αεροδρόμιο της Σητείας

    24/7/2002 5:35:00 μμ

    Τη λειτουργία του νέου διαδρόμου στο αεροδρόμιο της Σητείας εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, συνοδευόμενος από τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Αθανάσιο Τζογάνη. Ο νέος διάδρομος έχει μήκος 1.200 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα, αλλά συνεχίζονται οι εργασίες για την επέκταση του στα 2.070 μέτρα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2003. Ο κ. Βερελής τόνισε ότι οι συνεχείς επενδύσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας είναι μέρος της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης και εξασφαλίζουν την άνετη και ασφαλή μετακίνηση τόσο των κατοίκων, όσο και των τουριστών.

    Υπό κατασκευή νέος υπερσύγχρονος αεροσταθμός

    Στο αεροδρόμιο της Σητείας σήμερα λειτουργεί ένας μικρός προκατασκευασμένος αεροσταθμός 300 τ.μ., ενώ μέχρι το 2005 θα έχει κατασκευαστεί και θα λειτουργεί το νέο υπερσύγχρονο κτίριο συνολικής επιφάνειας 7.500 τ.μ.

    Επίσης σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για την κατασκευή του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, συνολικής επιφάνειας 24.000 τ.μ., ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενεί συγχρόνως τουλάχιστον τρία αεροσκάφη.

    Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, η συνολική δαπάνη των οποίων ξεπερνά τα 10 δισ. δραχμές, θα εξυπηρετούνται πτήσεις εσωτερικού με μεγαλύτερα αεροσκάφη, καθώς και εξωτερικού χωρίς ενδιάμεσες στάσεις από ακραία σημεία της Ευρώπης.

    [05] Εύσημα του ΟΗΕ για την ελληνική δημοκρατία

    24/7/2002 1:00:00 μμ

    Με άριστα βαθμολογείται η χώρα μας στην ποιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

    Επίσης, η χώρα μας παίρνει άριστα με τόνο για τα πολιτικά δικαιώματα, όπου βαθμολογείται με 1 (σε κλίμακα 7 έως 1), ενώ στις πολιτικές ελευθερίες η βαθμολογία είναι 3.

    Συνολικά, η Ελλάδα κατατάσσεται 24η σε 173 χώρες στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, ενώ στις πρώτες είναι η Νορβηγία, η Σουηδία και ο Καναδάς. Ο δείκτης αποτυπώνει τρεις διαστάσεις: τη μακρά και υγιή ζωή, την εκπαίδευση και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης

    Απειλείται η Δημοκρατία διεθνώς

    Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, η βαθύτατη κρίση που αντιμετωπίζουν τα κράτη ανά την υφήλιο σχεδόν ένα χρόνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ισοδυναμεί με ευθεία απειλή για τη Δημοκρατία.

    Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τη δημοκρατία, όχι ως πολιτικό σύστημα, αλλά ως έννοια ταυτόσημη με το δικαίωμα στην επιλογή και τη δημιουργική ζωή.

    [06] Νομοσχέδιο για συντάξεις Δημοσίου

    24/7/2002 10:32:00 πμ

    Κατατέθηκε χθες στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με το οποίο ρυθμίζονται συνταξιοδοτικά θέματα του δημοσίου, όπως η συνταξιοδότηση των λογοτεχνών-καλλιτεχνών, των νεφροπαθών, καθώς και μια σειρά θεμάτων που αφορούν την τροποποίηση επιμέρους διατάξεων του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών συντάξεων, τον καθορισμό προθεσμιών, τις αποσαφηνίσεις συνταξιοδοτικού καθεστώτος υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών και νομικών προσώπων.

    Το νομοσχέδιο περιέχει και διάταξη με την οποία διπλασιάζεται το επίδομα ανικανότητας, που καταβάλλεται σε συνταξιούχους που κατέστησαν ανίκανοι από τρομοκρατική ενέργεια ή βίαιο συμβάν.

    Επίσης, προβλέπεται για τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που απολύονται από 1/1/2008 και εφεξής, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας και δεν συμπληρώνουν 35 έτη συντάξιμη υπηρεσία ότι αναγνωρίζεται ως συντάξιμος και ο χρόνος αναμονής διορισμού μέχρι 5 έτη και μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

    [07] Ψήφιση για μεταφορά συντελεστή δόμησης

    24/7/2002 10:19:00 πμ

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν έχει θέσεις αναφορικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και παρομοίασε την στάση του κόμματος αυτού με ''ότι συμβαίνει αυτές τις μέρες με την εξιχνίαση της τρομοκρατίας όπου υπάρχουν δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που αλλάζουν ανάλογα τη μέρα και το άτομο που εκφράζεται''.

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αναστάσης Παπαληγούρας επέκρινε το νομοσχέδιο διότι υποστήριξε ότι δίνει εν λευκώ εξουσιοδότηση προς την υπουργό, καθώς επίσης και για αυθαιρεσία και αδιαφάνεια, καταλήγοντας ότι συνιστά ''μεταφορά συντελεστή διαπλοκής''. Στην σημερινή συνεδρίαση θα εξεταστεί το νομοσχέδιο κατ' άρθρον.

    [08] Επί τάπητος η αγροτική πολιτική στο Μαξίμου

    24/7/2002 5:23:00 μμ

    Με αντικείμενο θέματα αγροτικής πολιτικής και ανάπτυξης της υπαίθρου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ευρεία σύσκεψη ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Τύπου, μετά το πέρας της αυριανής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για θέματα αγροτικής πολιτικής και ανάπτυξης της υπαίθρου, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας.

    Ευρεία σύσκεψη

    Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και Γεωργίας Γιώργος Δρυς, οι υφυπουργοί Γεωργίας Ευάγγελος Αργύρης και Φώτης Χατζημιχάλης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Παναγιώτης Κολύρης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Ανδρέας Κόρακας, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί αγροτικών θεμάτων Δημήτρης Δαμιανός.

    [09] Απεβίωσε η Τάρση Μπουγά

    24/7/2002 3:40:00 μμ

    Πέθανε σε ηλικία 86 ετών η Ταρσή Μπουγά, η πρώτη γυναίκα βουλευτής μετά την μεταπολίτευση. Η Ταρσή Μπουγά γεννήθηκε το 1916 στην Αίγινα, ήταν παντρεμένη και απέκτησε τρεις γιους. Εκλέχθηκε βουλευτής Β' Πειραιά το 1974 με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Παραιτήθηκε από τη θέση της το 1977. Η κηδεία της θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 5 το απόγευμα στην Ευαγγελίστρια Πειραιά. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η Ν.Δ. αποχαιρετά την Ταρσή Μπουγά, ένα επίλεκτο μέλος της, μια πρωτοπόρο γυναίκα στον στίβο της πολιτικής. Η θητεία της στο δημόσιο βίο ήταν υπόδειγμα πολιτικής ευπρέπειας και προσφοράς. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε και τα ειλικρινή του συλληπητήρια στην οικογένειά της.

    [10] Νέες εγκαταστάσεις για την ΕΜΑΚ

    24/7/2002 2:43:00 μμ

    Τα δικά της υπερσύγχρονα κτίρια που βρίσκονται στην Ελευσίνα, απέκτησε η πρώτη Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών. Τις νέες εγκαταστάσεις, που καλύπτουν έκταση 2.500 τ.μ., εγκαινίασε σήμερα το πρωί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που τόνισε ότι οι άνδρες της ΕΜΑΚ έχουν δώσει μαθήματα σεμνότητας και ανθρωπιάς και πρέπει να αποτελούν παράδειγμα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", το οποίο, όπως τόνισε ο αρχηγός του Σώματος, Παναγιώτης Φούρλας, συνεχίζει τη λαμπρή παράδοση των μεγάλων ευεργετών του έθνους. Να σημειώσουμε ότι τα κτίρια κατασκευάστηκαν σε οικόπεδο που παραχώρησε η Πολεμική Αεροπορία στο Αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

    [11] Ικανοποίηση Καραμανλή για το τρομοκρατικό

    24/7/2002 1:01:00 μμ

    Την ικανοποίησή του για τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα στην υπόθεση της τρομοκρατίας, εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη του Ελληνισμού που πραγματοποιείται στη Βουλή. Εμπιστευόμαστε, είπε, τη Δικαιοσύνη και θεωρούμε ότι έφθασε επιτέλους η ώρα για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Παράλληλα, κάλεσε τους ομογενείς να μεταφέρουν στο εξωτερικό τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα είναι πλέον για τους επισκέπτες της η πιο ασφαλής χώρα του κόσμου.

    [12] Φονικές πλημμύρες στην Τουρκία

    24/7/2002 12:32:00 μμ

    Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνται στη βορειοδυτική Τουρκία, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 16, από τις πλημμύρες και τις σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν τις τελευταίες δύο ημέρες την Τουρκία. Τα δύο τελευταία θύματα έχασαν τη ζωή τους την επαρχία Ρίζε της Μαύρης Θάλασσας, όπου βρέχει ασταμάτητα από χθες, με συνέπεια το έργο των συνεργείων διάσωσης να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο.

    Από τις πλημμύρες στην Τουρκία έχουν πνιγεί έξι παιδιά, μεταξύ των οποίων τέσσερα αδέλφια που βρήκαν τραγικό θάνατο μαζί με τη μητέρα τους, όταν τα νερά κάλυψαν το σπίτι τους, όπως δήλωσε αξιωματούχος από την επαρχία Γιοζγκάτ, ανατολικά της Αγκυρας.

    Από κεραυνούς σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τρεις άλλοι πνίγηκαν στις πόλεις Καρς, Τοκάτ και Κορούμ. Οι πλημμύρες και οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια, οικοτεχνίες αλλά και στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών ζώων.

    [13] Τραυματίες από χειροβομβίδα στο Κασμίρ

    24/7/2002 5:09:00 μμ

    Είκοσι άνθρωποι ανάμεσά τους και τέσσερεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα όταν άγνωστοι άντρες--για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι αυτονομιστές αντάρτες-- πέταξαν χειροβομβίδα σε πολυσύχναστη στάση λεωφορείου στην περιοχή του Κασμίρ, σύμφωνα με την αστυνομία. Η επίθεση--η τρίτη από χθες--έγινε στην στάση Αναντναγκ, νότια της Σριναγκάρ, καλοκαιρινής πρωτεύουσας του Τζαμού και του Κασμίρ.

    "Αντάρτες θέλησαν να επιτεθούν σε περίπολο της αστυνομίας όμως αστόχησαν με αποτέλεσμα η χειροβομβίδα να εκραγεί στο δρόμο προκαλώντας των τραυματισμό είκοσι ανθρώπων", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    [14] Μπλερ: ''Το Ιράκ θέλει να αποκτήσει πυρηνικά''

    24/7/2002 4:09:00 μμ

    Ο ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν, εκτός από τα χημικά όπλα και τα αποθέματα βιολογικών όπλων που πιστεύεται ότι διαθέτει, προσπαθεί να αποκτήσει και πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σε συνέντευξή του, που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό "Prospect", στο τεύχος του επόμενου μήνα. Ο κ. Μπλερ, σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση για την ανατροπή του Σαντάμ, απάντησε ότι όταν έλθει η ώρα για δράση, ο κόσμος θα το καταλάβει γιατί θα έχει τα στοιχεία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, πάντως, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, αλλά πρόσθεσε ότι οι ιδεολόγοι της δεξιάς και της αριστεράς διογκώνουν τις διαφορές και έτσι ο κόσμος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος.

    [15] Μείωση δαπανών στον προϋπολογισμό του 2003

    24/7/2002 3:28:00 μμ

    Έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν υπολογιστεί τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού 2003, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν υποβάλει τα υπουργεία στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ο βασικός άξονας της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2003 είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκράτηση των δαπανών και η αύξηση των εσόδων. Υπενθυμίζεται ότι τα υπουργεία έχουν κληθεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον προϋπολογισμό με τριετή προοπτική. Αυτά προκύπτουν από τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Χριστοδουλάκη.

    [16] Επίδομα ΟΑΕΔ στους -μακροχρόνια- άνεργους

    Πηγή: NET 105,8 fm 24/7/2002 12:43:00 μμ

    Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των 59,3 εκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική στήριξη 35.000 ανέργων, οι οποίοι και θα λαμβάνουν για ένα χρόνο μετά την 12μηνη τακτική επιδότηση το ποσό των 140 ευρώ το μήνα. Σε σχετική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ αναφέρεται πως το επίδομα θα καταβάλεται αναδρομικά από τις 17 Μαΐου 2002, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε ο νόμος.

    Ως προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος είναι ο μακροχρόνια άνεργος να είναι 45-65 ετών, να έχει εξαντλήσει την 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας, να παραμένει εγγεγραμμένος στους καταλόγους του ΟΑΕΔ και μετά τη λήξη της επιδότησης και το ετήσιο εισόδημά του να μην ξεπερνά τα 3.000 ευρώ, προσαυξημένα κατά 587 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

    [17] Νέο επιδοτούμενο πράγραμμα για ανέργους

    24/7/2002 7:27:00 μμ

    Νέο πρόγραμμα για 4.100 ανέργους πτυχιούχους θέτουν σε ισχύ το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας υπέγραψε την απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας Stage 2002, που αφορά τον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Σύμφωνα με την απόφαση, το ποσό της επιδότησης των ανέργων καθορίζεται στα 20,54 ευρώ την ημέρα, ενώ η διάρκεια του προγράμματος αγγίζει τους εννιά μήνες. Η εξάσκηση των ανέργων δεν θα υπερβαίνει τις 7 ώρες ημερησίως και τις 5 ημέρες την εβδομάδα.

    Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, το οποίο θα κοστίσει 16,6 εκατομμύρια ευρώ, οι άνεργοι πρέπει:

    -Να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ,

    -Να μην έχουν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους

    -Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, ή να είναι Ελληνες ομογενείς

    -Να μην έχουν παρακολουθήσει προηγούμενο πρόγραμμα Stage.

    Οι άνδρες υποψήφιοι απαιτείται να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

    Οι προσφερόμενες θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν σε ποσοστό 60% από γυναίκες και 40% από άνδρες, κατανέμονται ως εξής:

    - Οι 2.000 θέσεις αφορούν τον ιδιωτικό τομέα

    - Οι 2.000 είναι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και

    - Οι 100 θέσεις αφορούν τον ΟΑΕΔ Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν τουλάχιστον ένα έτος.

    Αναγκαία προϋπόθεση είναι να μην έχουν απολύσει προσωπικό χωρίς να το αντικαταστήσουν κατά το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που προηγείται του μηνός υποβολής της σχετικής αίτησης και μέχρι την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

    Επιπλέον κατά την 9μηνη διάρκεια του προγράμματος δεν επιτρέπεται η απόλυση προσωπικού από την επιχείρηση χωρίς αντικατάσταση εντός 30 ημερολογιακών ημερών.

    Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα υποβάλλουν την αίτηση υπαγωγής τους στο πρόγραμμα προς το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο στη συνέχεια θα αποστείλει την τελική κατάσταση με τις προτεινόμενες θέσεις ανά φορέα στην Τοπική Υπηρεσία Προγραμμάτων Stage, εντός προθεσμίας που θα καθοριστεί από σχετική προκήρυξη του ΟΑΕΔ.

    Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα μοριοδοτούνται σύμφωνα με την αύξηση της απασχόλησης και τη διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού.

    Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που διέπονται από τις διατάξεις του ν. 2190/94, ΕΠΑΕ, οι ΠΑΕ, όλα τα αθλητικά σωματεία (πλην ΑΜΕΑ), οι πολιτικές οργανώσεις, τα κόμματα, οι Μητροπόλεις, τα Μοναστήρια, τα νυχτερινά κέντρα, τα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ-ΛΟΤΤΟ κ.α.

    [18] Συνάντηση Κωνσταντόπουλου-Γκαργκάνα

    24/7/2002 3:05:00 μμ

    Ανήσυχος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκο Γκαργκάνα. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι η κατάσταση της οικονομίας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και η αναπτυξιακή προσπάθεια που επιχειρείται παρουσιάζει αδυναμίες και προβλήματα που μπορούν, όχι μόνο να την ανακόψουν αλλά να προκαλέσουν νέες στρεβλώσεις και επιπλοκές.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ η συρρίκνωση των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων αποδυναμώνει σημαντικά την όποια αναπτυξιακή προσπάθεια, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο τρόπος διαχείρισης του Γ' ΚΠΣ εγκυμονεί κινδύνους, κατασπατάληση πόρων και ανορθολογικής αξιοποίησής τους. Τέλος, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει σε μεγάλη απόκλιση από το μέσο κοινοτικό όρο.

    [19] ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ ''έβγαλε'' η κλήρωση στο μπάσκετ

    24/7/2002 4:55:00 μμ

    Το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, που θα διεξαχθεί στις 29 Σεπτεμβρίου, ξεχωρίζει από τα ζευγάρια του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ των ανδρών, η κλήρωση του οποίου έγινε σήμερα στα γραφεία της ΕΟΚ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό της Πυλαίας και ο νικητής θα αντιμετωπίσει το νικητή του αγώνα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και μιας ομάδας που θα προκύψει από την πρώτη φάση της διοργάνωσης. Οσον αφορά στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ, αγωνίζεται εκτός έδρας με τη Νήαρ Ηστ, ενώ στη συνέχεια ο νικητής θα "συγκρουστεί" με το νικητή της συνάντησης ανάμεσα στον Μακεδονικό και το Μαρούσι.

    Αναλυτικά η κλήρωση των δύο πρώτων φάσεων

    1η Φάση:

    1η αγωνιστική

    1. Απόλλων Πατρών-Χαλκίδα

    2. Δάφνη-ACBS

    3. Ξάνθη-Μ. Αλέξανδρος

    4. Ιωνικός Νικ.-Πειραϊκός

    5. ΟΦΗ-Λάρισα

    6. Αίας Ευόσμου-Πανελλήνιος

    7. Μίλωνας-Π. Φάληρο

    8. Ηλυσιακός-Μαντουλίδης

    9. Αλιμος-ΚΑΟΔ

    10. ΜΕΝΤ-Δούκας

    11. Πανελευσινιακός-ΔΑΣΑΛ

    12. Σπόρτιγκ-Σιάτιστα

    13. Παπάγου-Αιγάλεω

    14. Κολοσσός Ρόδου-Αμπελόκηποι Θεσ.

    2η αγωνιστική

    15. Νικητής 3-Νικητής 2

    16. Νικητής 13-Νικητής 11

    17. Νικητής 1-Νικητής 14

    18. Νικητής 4-Νικητής 12

    19. Νικητής 7-Νικητής 10

    20. Νικητής 9-Νικητής 5

    21. Νικητής 8-Νικητής 6

    3η αγωνιστική

    22. Νικητής 17-Νικητής 21

    23. Νικητής 16-Νικητής 18

    24. Νικητής 20-Νικητής 15

    4η αγωνιστική

    25. Νικητής 24-Νικητής 19

    26. Νικητής 23-Νικητής 22

    2η Φάση

    1η αγωνιστική (29 Σεπτεμβρίου)

    27. Νήαρ Ηστ-ΑΕΚ

    28. Περιστέρι-Ηρακλής

    29. Μακεδονικός-Μαρούσι

    30. ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

    31. Αρης-Νικητής 26

    32. Παναθηναϊκός-Νικητής 25

    33. Πανιώνιος-Ηράκλειο

    34. Ολύμπια Λαρ.-Ιωνικός ΝΦ.

    2η αγωνιστική (6 Οκτωβρίου)

    35. Νικητής 27-Νικητής 29

    36. Νικητής 33-Νικητής 34

    37. Νικητής 31-Νικητής 28

    38. Νικητής 30-Νικητής 32

    [20] Τα ''βρήκαν'' ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ

    24/7/2002 3:52:00 μμ

    Ταύτιση απόψεων μεταξύ των αρμοδίων φορέων του μπάσκετ διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης των εκπροσώπων της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν για την επίλυση των βασικών προβλημάτων του επαγγελματικού μπάσκετ, και τις επόμενες μέρες αναμένεται να επισκεφθούν από κοινού τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Κουράκη, προκειμένου να του καταθέσουν τις τελικές προτάσεις τους για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πρωτάθλημα της Α1. Οι αλλαγές αφορούν στην κατάργηση του άρθρου 84 για τα τηλεοπτικά δικαιώμβατα, τους κοινοτικούς Β' ζώνης, το πειθαρχικό δίκαιο και το φόρο για την αστυνομία.

    [21] Περιορισμοί για την ανθρώπινη κλωνοποίηση

    24/7/2002 2:29:00 μμ

    Μέτρα για την κλωνοποίηση των ανθρώπων αποφάσισε να λάβει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του αναθεώρησε την ευρεσιτεχνία που είχε χορηγήσει το 1999 στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στην αυστραλιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας Stem Cell Sciences για τη μετατροπή κυττάρων ζώων.

    Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών παραδέχθηκε λίγους μήνες αφού είχε χορηγήσει αυτή την ευρεσιτεχνία ότι η χορήγησή της ήταν "ένα σοβαρό σφάλμα" από μέρους του. Εντούτοις, αντί να αναθεωρήσει αμέσως την απόφασή του, το γραφείο χρειάσθηκε να περιμένει τις προσφυγές που κατέθεσαν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας και η οικολογική οργάνωση Γκρινπίς, κατά της ευρεσιτεχνίας αυτής.

    Το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών ανακοίνωσε πως οι αξιωματούχοι δεν είχαν προσέξει μια αναφορά σε ανθρώπινα κύτταρα που υπήρχε στο κείμενο των 235 σελίδων.

    [22] Ποδήλατα-ασθενοφόρα στο Λονδίνο

    24/7/2002 2:16:00 μμ

    Εξι ποδήλατα -ασθενοφόρα, εξοπλισμένα με τα προειδοποιητικά μπλε φώτα, σειρήνες και καρδιολογικούς απινιδωτές, εμφανίστηκαν σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αμεσης Βοήθειας, τα ποδήλατα- ασθενοφόρα ανταποκρίνονται στις κλήσεις παροχής βοήθειας στο κέντρο του Λονδίνου ταυτόχρονα με τα κλασικά τετράτροχα οχήματα.

    Η λύση στο μποτιλιάρισμα

    Εμπνευστής της ιδέας των δίκυκλων ασθενοφόρων είναι ο πρώην πρωταθλητής αγώνων ποδηλάτου στη Βρετανία Τομ Λιντς.

    Οι δοκιμές είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2000 με τη συμμετοχή του ίδιου του Λιντς και αποδείχθηκε ότι τα δίκυκλα προηγήθηκαν των κλασικών ασθενοφόρων σε 88 περιπτώσεις.

    Στο 1/3 των περιπτώσεων οι νοσηλευτές των ποδηλάτων κατόρθωσαν να παράσχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες στους ασθενείς, οπότε και ακυρώθηκε η κλήση για παρουσία αυτοκινήτου-ασθενοφόρου, έτσι ώστε το όχημα είχε τη δυνατότητα να μεταβεί για την αντιμετώπιση σοβαρότερου περιστατικού.

    ''Τα ποδήλατα είναι ο ιδανικός τρόπος για να κινηθείς στην αργοκίνητη ή ακινητοποιημένη κυκλοφορία της βρετανικής πρωτεύουσας και να παρασχεθεί άμεση βοήθεια όπου και όταν είναι αναγκαία'', δήλωσε ο Λιντς.

    [23] Ιαπωνία: Στοπ στα κινέζικα χάπια αδυνατίσματος

    24/7/2002 4:17:00 μμ

    Απαγορεύθηκε στην Ιαπωνία σήμερα η διάθεση κινεζικής κατασκευής προϊόντων αδυνατίσματος καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που αρρώστησαν απ' αυτά έφτασε σχεδόν τους 300, ενώ υπάρχουν ήδη τέσσερις νεκροί. Η κυβέρνηση της πόλης του Τόκιο διέταξε να ανακληθούν δύο μάρκες χαπιών, ενώ μια γυναίκα συνελήφθη στην επαρχία επειδή πωλούσε μια άλλη μάρκα.

    Η αστυνομία του Γκίφου, 274 δυτικά του Τόκιο, ανακοίνωσε πως συνέλαβε την 55χρονη Τοσίκο Τσιάσι ως ύποπτη ότι πούλησε κινεζικά χάπια διαίτης χωρίς άδεια σε δύο γυναίκες. ''Αν πιεις αυτό, μπορείς να χάσεις πέντε κιλά σε ένα μήνα'', φέρεται να τους είπε. Τα χάπια περιλαμβάνονταν στον κατάλογο με 14 κινεζικής κατασκευής διαιτητικά προϊόντα τον οποίο εξέδωσε προειδοποιητικά το υπουργείο Υγείας, αλλά δεν έγινε αμέσως σαφές αν συνδέονται με προβλήματα υγείας ή αν περιέχουν εν δυνάμει επικίνδυνες ουσίες.

    Νωρίτερα η κυβέρνηση της πόλης του Τόκιο διέταξε την ανάκληση των πρώτων κινεζικής κατασκευής διαιτητικών χαπιών (Chaso Diet Capsules και Chaso Genpi) αφού δοκιμές έδειξαν πως περιέχουν την εν δυνάμει επικίνδυνη ουσία φενφλουραμίνη. Συνολικά τέσσερα κινεζικής κατασκευής διαιτητικά προϊόντα, που συνδέθηκαν στην Ιαπωνία με προβλήματα υγείας, διαπιστώθηκε πως περιέχουν φενφλουραμίνη, την οποία η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απέσυρε από την αγορά το 1997 αφού διαπιστώθηκε ότι βλάπτει τις βαλβίδες της καρδιάς όταν καταναλώνεται με άλλα προϊόντα αδυνατίσματος. ''Η φενφλουραμίνη κατατάσσεται στις ιατρικές ουσίες, αλλά τα χάπια εισάγονταν και πωλούνταν ως είδη τροφίμων, κάτι που δεν επιτρέπεται από το νόμο'', δήλωσε ο Σοϊτσι Τάντα, αξιωματούχος της Διεύθυνσης Ελέγχου Φαρμάκων της Μητροπολιτικής Κυβέρνησης του Τόκιο.

    [24] Στις 31/9 τα βραβεία ''Πυθία'' σε εννέα μαθητές

    24/7/2002 5:47:00 μμ

    Στις 31 Ιουλίου θα απονεμηθούν σε εννέα μαθητές από την Ευρώπη τα βραβεία ''Πυθία'', σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή. Πρόκειται για τα βραβεία του διαγωνισμού των "Ευρωπαϊκών Μαθητικών Αγώνων 2002" που διοργανώθηκαν εφέτος από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με τη χορηγία της Εμπορικής Τράπεζας. Το θέμα ''Δημοκρατία'' καθορίστηκε στη συνάντηση των μελών του Δικτύου, των Ινστιτούτων Κλασικής Φιλολογίας, τον Ιούλιο του 2001, στους Δελφούς. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 1.800 μαθητές από τη Δανία, την Ισπανία, το Βέλγιο (γαλλόφωνη και φλαμανδόφωνη κοινότητα), Αυστρία, Ρωσία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία).

    Για την ενίσχυση των κλασικών σπουδών

    Στόχος των "Μαθητικών Αγώνων" είναι να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων μαθητών για τις κλασικές σπουδές.

    Το γενικό θέμα των τρίτων Ευρωπαϊκών Μαθητικών Αγώνων "Πυθία 2003", είναι ''Ηρωες και Ηρωισμός στον Όμηρο και στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία''.

    Ο διαγωνισμός αποτελείται από τη μετάφραση ενός σύντομου κειμένου από τα Αρχαία Ελληνικά, στις καθομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες και από γραπτή έκθεση στις καθομιλούμενες γλώσσες.

    [25] Integration Lab στην έδρα της ''Αθήνα 2004''

    24/7/2002 5:10:00 μμ

    Στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής ''Αθήνα 2004'', στη Νέα Ιωνία, αυτή την περίοδο διαμορφώνεται ο χώρος του Integration Lab, μόλις 650 τμ, όπου θα «διεξαχθούν» οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, πολύ πριν αυτοί γίνουν στα στάδια και τα γήπεδα της χώρας. Πρόκειται για την ''καρδιά'' της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνολογίας, έναν χώρο προσομοίωσης όλων των συστημάτων της τεχνολογίας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Μια ''μικρογραφία'' της τεχνολογικής υποδομής που θα χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, στο ΟΑΚΑ και τα υπόλοιπα στάδια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και ειδικότερα της τεχνολογικής υποδομής που θα χρησιμοποιηθεί για κάθε άθλημα ή δράση που πρέπει να φέρει σε πέρας η Οργανωτική Επιτροπή στη διάρκεια των Αγώνων.

    Στα 650 τ.μ του Integration Lab, από το φθινόπωρο, θα αρχίσουν να γίνονται, σε συνθήκες πραγματικές και με βάση σενάρια που στοιχειοθετούνται με συγκεκριμένα αγωνίσματα προηγούμενων Αγώνων, αλλεπάλληλες δοκιμές στα συστήματα χρονομέτρησης αγωνισμάτων, έκδοση αποτελεσμάτων, αναγραφή στα score boards, δοκιμές στα συστήματα πληροφόρησης σχολιαστών μετάδοσης Αγώνων, στα συστήματα εκτυπώσεων κ.α.

    Συνολικά, στο χώρο του Integration Lab θα υπάρξει δυνατότητα προσομοίωσης 36 αθλημάτων και οκτώ ακόμη λειτουργιών (κρατήσεις δωματίων, διαπιστεύσεις, δίκτυο εκτυπώσεων, δίκτυο πληροφοριών για σχολιαστές κ.α).

    Στο Integration Lab εγκαθίστανται 1.400 Η/Υ (PC και servers), 650 οθόνες, που για να λειτουργήσουν θα απαιτήσουν 20 χιλιόμετρα καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος (σχεδόν δύο φορές η απόσταση Ολυμπιακό Στάδιο- Ολυμπιακό Χωριό), 38 χιλιόμετρα καλώδιο δικτύου (πάνω από τρεις φορές η απόσταση Ολυμπιακό Στάδιο-Ολυμπιακό Χωριό), 3.700 πρίζες δικτύου Η/Υ και 972 πολύπριζα ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η τεχνολογία αποκτά μείζονα σημασία στη διοργάνωση των Ολυμπιακών

    Στην ιστορία των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται, στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής, ένας τέτοιος χώρος προσομοίωσης της τεχνολογίας η οποία θα χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια των Αγώνων.

    Βασικός και καθοριστικός στόχος των δοκιμών είναι η επίτευξη χρόνου μετάδοσης της κάθε πληροφορίας πολύ κάτω από ένα δευτερόλεπτο, που σημαίνει επίτευξη σχεδόν του απόλυτου ''πραγματικού χρόνου''.

    Ένας δεύτερος και καθοριστικός στόχος για την επιτυχία του συστήματος είναι η εξακρίβωση της αξιοπιστίας του κάτω από οποιεσδήποτε αντίξοες συνθήκες.

    Η τεχνολογία, ουσιαστικά, απέκτησε σημαντικό ρόλο από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα και «κυριάρχησε» από τους Αγώνες του Σίδνεϊ.

    Στην Αθήνα η τεχνολογία αποκτά μείζονα σημασία στη διοργάνωση και χάρη στην οργάνωση του τομέα (και ειδικά με τη δημιουργία του Integration Lab) σταθεροποιεί την κυρίαρχη θέση της σε αυτούς.

    [26] Εντοπίστηκε επικίνδυνος αστεροειδής

    24/7/2002 3:59:00 μμ

    Ένας αστεροειδής, που εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του Ιουλίου, μπορεί να πλήξει τη Γη την 1η Φεβρουαρίου 2019 με καταστροφικές συνέπειες, δήλωσε σήμερα βρετανός επιστήμονας. "Ο αστεροειδής αυτός είναι πλέον το πιο απειλητικό αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί στην ιστορία της παρατήρησης αστεροειδών'', δήλωσε ο Μπένι Πίζερ, αστρονόμος του πανεπιστημίου Τζον Μουρς του Λίβερπουλ.

    Αστρονόμοι στο Νέο Μεξικό εντόπισαν τον αστεροειδή 2002 ΝΤ7 στις 5 Ιουλίου και υπολόγισαν ότι μπορεί να πλήξει τη Γη, μολονότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να προσδιοριστεί η ακριβής πορεία αυτού του ουράνιου σώματος. Ο Ντόναλντ Γιόμαν της NASA δήλωσε πάντως ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πού θα βρίσκεται ο αστεροειδής αυτός σε 17 χρόνια. ''Η τροχιά αυτού του αντικειμένου τείνει προς την τροχιά της Γης. Αλλά το περιθώριο σφάλματος στον υπολογισμό για το πού θα βρίσκεται ο NT7 την 1η Φεβρουαρίου του 2019 είναι μεγάλο -- αρκετές δεκάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα'', πρόσθεσε.

    [27] Υπέρ της υιοθεσίας ορφανών ο Μπρους Γουίλις

    24/7/2002 2:23:00 μμ

    Ο ''σκληρός'' του κινηματογράφου, ηθοποιός Μπρους Γουίλις, πρόκειται να μετάσχει μαζί με την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λόρα Μπους σε διαφημιστικό μήνυμα, το οποίο προωθεί την ιδέα για υιοθεσία ορφανών παιδιών στις ΗΠΑ. Οπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Λευκό Οίκο χθες ο Γουίλις προσφέρθηκε επίσης να ''εργασθεί'' ως εθνικός εκπρόσωπος για τα υιοθετημένα παιδιά της Αμερικής.

    Στις ΗΠΑ περισσότερα απο 130.000 παιδιά έχουν την ανάγκη ενός σπιτικού, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και χαιρέτισε τον Γουίλις από τα βάθη της καρδιάς του για την πρωτοβουλία του. ''Ολοι γνωρίζουμε τον Μπρους από τον κινηματογράφο ως ένα σκληρό τύπο. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα τρυφερό άνθρωπο, που τρέφει ιδιαίτερη τρυφερότητα για τα παιδιά'', είπε χαρακτηριστικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 July 2002 - 16:54:04 UTC