Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερευνες- ανακρίσεις για τη ''17 Νοέμβρη''
  • [02] Στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα ο Πρωθυπουργός
  • [03] Περιοδεία Καραμανλή σε βαλκανικές χώρες
  • [04] Τραγικό δυστύχημα στην Εκάλη
  • [05] Θανατηφόρο τροχαίο στα Χανιά
  • [06] Εκρηξη σε ταχυδρομείο στην πλατεία Βάθης
  • [07] Αναβολή συνάντησης Ισραηλινών-Παλαιστινίων
  • [08] Μεγάλη κατολίσθηση στο Εκουαδόρ
  • [09] Ελικόπτερο της Σελ συνετρίβη στη Β.Θάλασσα
  • [10] ΗΠΑ:Αρση ταξιδιωτικής απαγόρευσης για Κούβα
  • [11] Παράταση για φορολογικές εκκρεμότητες
  • [12] Υπογραφή συμφωνίας για την τηλεργασία
  • [13] Σε εντατικούς ρυθμούς ο ''θρύλος''
  • [14] Ο Τσίμπα ''κοντά'' στον ΠΑΟΚ
  • [15] ΑΕΚ: Πωλητήριο για Φερούζεμ
  • [16] Οχι του Κένεντι στη πρόταση Αρη
  • [17] Εντυπωσιακή νίκη της εθνικής μπάσκετ Νεανίδων

    [01] Ερευνες- ανακρίσεις για τη ''17 Νοέμβρη''

    17/7/2002 11:11:00 πμ

    Εξονυχιστικές έρευνες διεξάγει σε όλη την Ελλάδα η Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Δημήτρη Κουφοντίνα, που θεωρείται κορυφαίο στέλεχος της ''17Ν''. Στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανακρίνονται μέχρι και αυτή την ώρα τα αδέλφια του Σάββα Ξηρού, Χριστόδουλος και Βασίλης, καθώς και άλλα δύο άτομα -αγνώστων στοιχείων- από τη Θεσσαλονίκη. Επισήμως για τις προσαγωγές αυτές λέγεται ότι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με όσα υποστηρίζει σε μέρος της κατάθεσής του ο Σάββας Ξηρός. Για την υπόθεση αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις το μεσημέρι.

    Εν αναμονή των καταθέσεων των νέων προσώπων

    Ο Βασίλης Ξηρός μαζί με τα άλλα δύο άτομα μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C-130 από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται ότι οι αρχές έκριναν χθες χρήσιμη την προσαγωγή του Χριστόδουλου Ξηρού στην Αθήνα και των Δημήτρη, Βασίλη και Νίκο Ξηρό στη Θεσσαλονίκη. Τελικά ελεύθεροι αφέθηκαν στις 10.30 το βράδυ οι αδελφοί Νίκος και Δημήτρης, στη Θεσσαλονίκη, συνεχίστηκε όμως η εξέταση του αδελφού του Χριστόδουλου, ο οποίος έχει προσαχθεί στην Αθήνα.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, το πιστόλι 45 χιλιοστών, το οποίο βρέθηκε στο κρησφύγετο της "17Ν", στην οδό Πάτμου 84, είχε χρησιμοποιηθεί στη συμπλοκή των Σεπολίων. Το πιστόλι βρέθηκε χωρίς γεμιστήρα, με απαλειμμένα τον αύξοντα αριθμό σειράς και τις υπόλοιπες εργοστασιακές του ενδείξεις

    Στην ίδια συμπλοκή είχε χρησιμοποιηθεί και το 38άρι περίστροφο για το οποίο είχε κάνει ανακοίνωση πριν από τέσσερις ημέρες, η ΕΛ.ΑΣ.

    Με πλήρη τήρηση των κανόνων του ποινικού Δικαίου οι ανακρίσεις Ξηρού

    Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος για την τρομοκρατία εισαγγελέας, Ιωάννης Διώτης, αναμένει το πράσινο φως από τους γιατρούς, για να συνεχίσει την προανακριτική απολογία του Σάββα Ξηρού, ο οποίος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό.

    Εν τω μεταξύ, ικανοποιητικά συνεχίζεται η μετεγχειρητική πορεία του Σάββα Ξηρού μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε το περασμένο Σάββατο στο δεξιό οφθαλμό.

    Αυτό αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν το οποίο εξεδόθη χθες το απόγευμα από την πανεπιστημιακή κλινική εντατικής θεραπείας, στο οποίο επίσης αναφέρεται ότι: "Το τραύμα της δεξιάς χειρός υποβάλλεται σε τακτικές χειρουργικές αλλαγές. Ελπίζεται ότι η πορεία του θα εξελιχθεί καλώς. Τα εγκαύματα του θώρακα παρουσιάζουν σαφή βελτίωση. Οι διαταραχές του αναπνευστικού έχουν σχεδόν πλήρως αποκατασταθεί".

    Ο κ. Διώτης ενημέρωσε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Κρουσταλάκη για την πορεία των ανακρίσεων.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τονίζεται ότι από την ενημέρωση που έγινε διαπιστώθηκε πως όλες οι ανακριτικές πράξεις έχουν γίνει με πλήρη τήρηση των κανόνων του ποινικού δικονομικού δικαίου, του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέχρι τώρα καταθέσεις του Σάββα Ξηρού περιλαμβάνονται στο προανακριτικό έργο των αστυνομικών και μόνο Αρχών.

    Πρωτόπαπας περί φημολογιών για τον καταζητούμενο

    ''Να σταματήσει η ονοματολογία και τα σενάρια'', επανελαβε χθες ο υπουργός Τύπου, ο οποίος αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον Κουφοντίνα να έχει δραστηροποιηθεί στα τέλη της 10ετίας του '70 σε μαθητική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι μετά την πτώση της χούντας υπήρξε μαζική εισδοχή χιλιάδων νέων ανθρώπων στα κινήματα νεολαίας και πολλοί από αυτούς στη συνέχεια αποχώρησαν διαχωριζοντας τη θεση τους ή ακολούθησαν άλλους πολιτικούς δρόμους.

    Παράλληλα ο κ. Πρωτόπαπας εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προχωρήσει κανείς στην εξαγωγή αυθαίρετων και αστήρικτων συμπερασμάτων.

    Ως προς τις φήμες που ανέφεραν ότι στο Στρασβούργο συνελήφθη πρόσωπο με το όνομα Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία σύλληψη.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την εμπλοκή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Αλεξάκη, ο κ. Πρωτόπαπας επισήμανε πως ''δεν υπάρχει θέμα με το οποίο πρέπει ο ίδιος, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, να ασχοληθεί''. Επίσης χαρακτήρισε αστειότητες και ανοησίες τους ισχυρισμούς περί σχέσεων της ''17Ν'' με το ΠΑΚ και το ΠΑΣΟΚ, που διατύπωσε ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Νάιλς.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθεί κανείς σοβαρά με όσα λέει ένας συνταξιούχος πρώην λειτουργός ξένης χώρας και υπογράμμισε ότι είναι αδύνατον να παρακολουθήσει κανείς τις ανοησίες του πρώην πρέσβη.

    ''Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετά το 1977, που παραιτήθηκε από την ΠΑΜΚ, δεν είχε οποιαδήποτε επαφή με την μαθητική παράταξη, με τη φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ είτε με τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ", ανακοινωσε χθες η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Γκύζη.

    Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, ο οποίος έκανε λόγο για ισχυρισμούς ενός συνταξιούχου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ παρατήρησε ότι ο τέως πρέσβης προσπάθησε να ενοχοποιήσει την Αριστερά και να εισάγει στην Ελλάδα πολιτική κρίση με όχημα την τρομοκρατία. ''Πρόσωπα τα οποία έχουν εργολαβικά στο παρελθόν χρησιμοποιήσει σενάρια παραπληροφόρησης εξυπηρετώντας διάφορα συμφέροντα, επανέρχονται με ατεκμηρίωτη και αδέσποτη επιχειρηματολογία, που στοχεύει στην κατασυκοφάντηση του αντιδικτατορικού αγώνα ή των οργανώσεων'' σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Για φαινόμενα ελεγχόμενης αν όχι κατευθυνόμενης πληροφόρησης από κέντρα εξουσίας, έκανε λόγο η ΕΣΗΕΑ.

    [02] Στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα ο Πρωθυπουργός

    17/7/2002 11:09:00 πμ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταφορών Χρίστο Βερελή και τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη επισκέπτεται σήμερα τα έργα του ΟΣΕ στα Τέμπη και στον Πλαταμώνα. Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη.

    [03] Περιοδεία Καραμανλή σε βαλκανικές χώρες

    17/7/2002 11:00:00 πμ

    Στα Τίρανα θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο περιοδείας του σε βαλκανικές χώρες, μετά από πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο κ. Καραμανλής θα έχει συναντήσεις με τους προέδρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο και του Δημοκρατικού Σαλί Μπερίσα, ενώ στη συνέχεια θα γίνει δεκτός και από το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Αλβανίας Αλφρεντ Μοϊσίου. Επίσης θα επισκεφθεί το ελληνικό κλιμάκιο της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Δυρράχιο.

    Κατά τις χθεσινές του επαφές με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα στο Βελιγράδι αλλά και στα Τίρανα με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο συζήτησε για την ενίσχυση της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την ένταξη των χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.

    [04] Τραγικό δυστύχημα στην Εκάλη

    17/7/2002 11:34:00 πμ

    Τρία άτομα απανθρακώθηκαν μέσα σε Ι.Χ αυτοκίνητο που συγκρούσθηκε μετωπικά με φορτηγό στις 4.30 τα ξημερώματα στη λεωφόρο Θησέως στην Εκάλη. Το δυστύχημα έγινε όταν το Ι.Χ, με οδηγό τον Ιωάννη Μπουκάκη, 37 χρόνων μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, συγκρούσθηκε με το φορτηγό που οδηγούσε ο Δημήτρης Τσελέντης, 31 χρόνων και αμέσως έπιασε φωτιά. Ο Μπουκάκης και τα άλλα δύο άτομα, που επέβαιναν στο Ι.Χ, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, απανθρακώθηκαν, ενώ ο οδηγός του φορτηγού πρόλαβε και απομακρύνθηκε έγκαιρα. Προανάκριση για το δυστύχημα κάνει η Τροχαία Κηφισιάς.

    [05] Θανατηφόρο τροχαίο στα Χανιά

    17/7/2002 10:40:00 πμ

    Ενας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου ατυχήματος στις 6.10 το πρωί στο 30ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου. Το τροχαίο συνέβη όταν μικρό τουριστικό λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν 15 αλλοδαποί τουρίστες με οδηγό τον 34χρονο Ευάγγελο Βογιατζάκη, συγκρούσθηκε πλαγιομετωπικά με φορτηγό-νταλίκα που μετέφερε ζωοτροφές. Το τουριστικό λεωφορείο εκινείτο στο ρεύμα προς τα Χανιά και η νταλίκα προς Ρέθυμνο. Από τη σύγκρουση, το μικρό λεωφορείο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς στο μπροστινό μέρος, αφού κατέληξε πάνω σε κράσπεδο και δέντρα στην άκρη του δρόμου. Μέσα από αυτό, απεγκλωβίστηκε νεκρός από πυροσβέστες ο οδηγός του, ενώ ελαφρά τραυματίστηκαν τρεις αλλοδαποί τουρίστες που για προληπτικούς κυρίως λόγους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χανίων. Για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του τροχαίου, προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Χανίων.

    [06] Εκρηξη σε ταχυδρομείο στην πλατεία Βάθης

    17/7/2002 9:11:00 πμ

    Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, που αποτελείτο από δύο γαζάκια και μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό τοποθέτησαν άγνωστοι στις 3 τα ξημερώματα στο ταχυδρομείο, στην οδό Μιχαήλ Βόδα, στη πλατεία Βάθης. Από την έκρηξη και την πυρκαγιά προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

    [07] Αναβολή συνάντησης Ισραηλινών-Παλαιστινίων

    17/7/2002 10:01:00 πμ

    Το Ισραήλ ανέβαλε προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με τους Παλαιστινίους εξαιτίας της χθεσινής επίθεσης σε λεωφορείο που μετέφερε Εβραίους εποίκους, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος Ραανάν Γκισίν δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή στην οποία επρόκειτο να πάρει μέρος μια νεοσυσταθείσα ισραηλινή επιτροπή, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί αύριο μετά την κηδεία των θυμάτων της επίθεσης αυτής κοντά σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Οχθης. ''Η επιτροπή επρόκειτο να πραγματοποιήσει αυτή τη συνάντηση αλλά αποφάσισε να την αναβάλει. Οι συνομιλίες ίσως διεξαχθούν αύριο. Δεν μπορούν να υπάρχουν συναντήσεις όσο γίνονται κηδείες'', τόνισε ο Ισραηλινός εκπρόσωπος.

    Αποστολή της ομάδας εγγυητών για το Μεσανατολικό

    Εν τω μεταξύ, το ''κουαρτέτο'' των εγγυητών για το Μεσανατολικό εξετάζει την αποστολή μίας ομάδας ειδικών από μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών για να βοηθήσουν τους Παλαιστινίους να αναμορφώσουν το σύστημα ασφαλείας τους, όπως δήλωσαν χθες βράδυ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

    Η επιτροπή αυτή θα συγκροτείται από Αμερικανούς, Αιγυπτίους, Ιορδανούς και Σαουδάραβες πράκτορες και θα τεθεί υπό τη διεύθυνση της CIA.

    Ο ύπατος αντιπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέρ Σολάνα τόνισε στους δημοσιογράφους έπειτα από τη σύνοδο του ''κουαρτέτου'' (ΗΠΑ,Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη πως οι ειδήμονες της CIA θα βρίσκονται στην περιοχή μέσα σε δύο εβδομάδες, λίγο πριν την άφιξη των αιγυπτίων, ιορδανών και σαουδαράβων συναδέλφων τους. Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα του Σολάνα αρκούντως αισιόδοξο, τονίζοντας πως πρωταρχικά είναι αναγκαίες οι συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους πριν την αποστολή αυτής της ομάδας.

    [08] Μεγάλη κατολίσθηση στο Εκουαδόρ

    17/7/2002 9:02:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Αρκετά αυτοκίνητα βρίσκονται παγιδευμένα μέσα στις λάσπες μετά από μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στην περιοχή των Ανδεων στο Εκουαδόρ. Ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι έχουν παγιδευθεί κάτω από τις λάσπες, όπως τόνισε η υπηρεσία πολιτικής άμυνας. Η -μήκους περίπου 600μ- κατολίσθηση στην νότια επαρχία Μορόνα Σαντιάγο, περίπου 270 χλμ νοτίως του Κίτο, έχει πιθανότατα καλύψει πολλά αυτοκίνητα που εκείνη την στιγμή κυκλοφορούσαν στην περιοχή, τονίζει σε ανακοινωθέν της η υπηρεσία. Ενας άνδρας διασώθηκε από τις λάσπες και έχει μεταφερθεί σε κοντινό νοσοκομείο, όπως ανακοινώθηκε. ''Σύμφωνα με όσα μας ενημερώνουν, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη'', τόνισε ο διεθυντής της υπηρεσίας Ρικάρδο Αβενδάνο, ο οποίος όμως δεν διέθετε άλλες λεπτομέρειες για το συμβάν.

    [09] Ελικόπτερο της Σελ συνετρίβη στη Β.Θάλασσα

    17/7/2002 8:46:00 πμ

    Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ελικόπτερο εξέδρας άντλησης πετρελαίου συνετρίβη στη Βόρεια Θάλασσα, ανοικτά των βρετανικών ακτών, όπου διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό άλλων έξι ατόμων που επέβαιναν στο ελικόπτερο και θεωρούνται αγνοούμενα. Οι έρευνες διεξάγονται από σκάφη της ακτοφυλακής, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και παραπλέοντα πλοία. Η πετρελαϊκή εταιρία Σελ επιβεβαίωσε τη συντριβή του ελικοπτέρου κοντά στο κοίτασμα Λίμαν, το οποίο διαχειρίζεται μαζί με την Εξον-Μόμπιλ.

    [10] ΗΠΑ:Αρση ταξιδιωτικής απαγόρευσης για Κούβα

    17/7/2002 8:53:00 πμ

    Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ψήφισε χθες την άρση της απαγόρευσης στους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα, μέτρο που αναμένεται να εγκρίνει και η Βουλή των Αντιπροσώπων, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει μια νέα αναμέτρηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Η επιτροπή της Γερουσίας ψήφισε ομόφωνα υπέρ της άρσης της -επί τέσσερις δεκαετίες- ισχύουσας απαγόρευσης στα ταξίδια Αμερικανών προς την Κούβα, με την ευκαιρία της έγκρισης κονδυλίου 18,5 δισ. δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί το υπουργείο Οικονομικών και οι γενικώτερες δραστηριότητες της αμερικανικής κυβέρνησης κατά το επόμενο οικονομικό έτος. ko

    Αντίθετοι οι Ρεπουμπλικάνοι

    Ο νόμος για τις δαπάνες του υποργείου Οικονομικών είναι ένα από τα 13 νομοσχέδια που το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει για το οικονομικό έτος 2003, που ξεκινά στις ΗΠΑ την 1η Οκτωβρίου.

    Παράλληλα, η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει σήμερα τη δική της παραλλαγή για τον προϋπολογισμό και θεωρείται βέβαιο πως θα υποστηρίξει για τρίτη συνεχόμενη φορά την άρση της σχετικής απαγόρευσης.

    Τις προηγούμενες φορές η απόφαση της Βουλής δεν είχε ισχύσει καθώς η Γερουσία απέφυγε να γνωμοδοτήσει. Οι εισηγητές της άρσης της απαγόρευσης ταξιδίων στην Κούβα υποστηρίζουν ότι η ρήτρα αυτή παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να ταξιδεύουν ελεύθερα και πως αποδεδειγμένα έχει αποτύχει να σφίξει τον κλοιό γύρω από το καθεστός του Κουβανού προέδρου Φιντέλ Κάστρο.

    Οι εισηγητές θεωρούν ότι ο μέσος Αμερικανός τουρίστας θα είναι ο ιδεώδης φορέας του μηνύματος της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη νήσο της Καραϊβικής.

    Μέχρι σήμερα άδεια ταξιδίου στην Κούβα χορηγείτο μόνον σε όσους επισκέπτονταν τις οικογένειές τους, σε δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς δασκάλους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ωστόσο, οι τουρίστες μπορούσαν να παρακάμψουν την απαγόρευση μεταβαίνοντας στην Κούβα μέσω τρίτων χωρών.

    Στο μέτρο αντιτίθενται πολλοί Ρεπουμπλικανοί και οι εκπρόσωποι της κοινότητας των εξορίστων Κουβανών στις ΗΠΑ, η οποία έχει την υποστήριξη και του Λευκού Οίκου, ο οποίος διατείνεται πως η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με την Κούβα θα διαιωνίσει το καστρικό καθεστώς στην εξουσία. Μάλιστα τονίζουν πως η άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης θα πρέπει να εφαρμοσθεί μόνον όταν ο Κάστρο αποφυλακίσει τους πολιτικούς κρατουμένους και παραδώσει τους φυγόδικους της αμερικανικής δικαιοσύνης.

    [11] Παράταση για φορολογικές εκκρεμότητες

    16/7/2002 9:00:00 μμ

    Παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής των ειδικών σημειωμάτων περαίωσης ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων επιτηδευματιών,που έληγε στις 19 Ιουλίου 2002. Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα ειδικά αυτά σημειώματα μέχρι και την 31/12/2002, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, αλλά με άμεση καταβολή πέραν του 1/10 του συνολικού ποσού των βεβαιωμένων φόρων και ενός επιπλέον ποσού που αντιστοιχεί σε δόσεις ανάλογα με το πότε θα υποβληθεί το σημείωμα αυτό. Μετά την απόφαση αυτή αναμένεται αναστολή των κινητοποιήσεων, που είχαν εξαγγείλει ή επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες.

    [12] Υπογραφή συμφωνίας για την τηλεργασία

    16/7/2002 8:17:00 μμ

    Μεγαλύτερη ασφάλεια για τους 4,5 εκατομμύρια εργαζομένους που απασχολούνται στον τομέα της τηλεργασίας με την παράλληλη διατήρηση της ευελιξίας των επιχειρήσεων, είναι ο στόχος της συμφωνίας που υπεγράφη σήμερα στις Βρυξέλλες μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, παρέχει στους τηλεργαζόμενους την ίδια γενική προστασία που ισχύει για τους εργαζομένους που απασχολούνται στο κτίριο του εργοδότη. Εξάλλου, προβλέπεται ότι η συμφωνία θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στην επόμενη τριετία.

    Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία της αρμόδιας για την απασχόληση επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε ότι ''η πρωτοβουλία αυτή όχι μόνο θα ωφελήσει τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, αλλά είναι και η πρώτη ευρωπαϊκή συμφωνία που θα εφαρμοστεί από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό δείχνει την ωρίμανση του ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου".

    Η συμφωνία που υπεγράφη από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), την Ενωση Ευρωπαίων Βιομηχάνων (UNICE) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημόσιων Επιχειρήσεων (CEEP) θεσπίζει ένα γενικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις συνθήκες εργασίας των τηλεργαζομένων.

    Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για την τηλεργασία είχαν ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2001 και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2010, 15 εκατ. ευρωπαίοι θα εργάζονται από το σπίτι τους.

    [13] Σε εντατικούς ρυθμούς ο ''θρύλος''

    17/7/2002 10:13:00 πμ

    Ξεκίνησαν τα δύσκολα για τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού που χθες έκαναν τις πρώτες τους προπονήσεις (πρωί-απόγευμα) επί γερμανικού εδάφους. Οι πρωταθλητές Ελλάδας που βρίσκονται στην περιοχή Τέγκερνζε, λίγο έξω από το Μόναχο, έτρεξαν αρκετά χιλιόμετρα το πρωί, ενώ το απόγευμα έπαιξαν οικογενειακό διπλό για ξεμούδιασμα και στη συνέχεια έκαναν βάρη.

    Το ίδιο πρόγραμμα θα ακολουθηθεί και την Τετάρτη και την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή στις 19.30 θα αντιμετωπίσουν σε φιλικό παιχνίδι την αυστριακή Βέργκλε, ομάδα Β΄ κατηγορίας.

    Επίσης στις 23 Ιουλίου η ομάδα του Τάκη Λεμονή θα αντιμετωπίσει το Αμβούργο ενώ στις 26 την Μαγιόρκα, προκειμένου να μπορέσει ο τεχνικός του συλλόγου να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι παίκτες του.

    Στο μεταξύ την Τετάρτη κυκλοφορούν τα εισιτήρια διαρκείας για την νέα χρονιά ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται στην Ελλάδα ο Χόρχε Μπερμούντες.

    [14] Ο Τσίμπα ''κοντά'' στον ΠΑΟΚ

    17/7/2002 10:10:00 πμ

    Κοντά σε συμφωνία με τον Σάιντ Τσίμπα βρίσκεται ο ΠΑΟΚ. Στη νέα επαφή που είχε χθες η διοίκηση του "Δικεφάλου" με τον εκπρόσωπο του παίκτη υπήρξε καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές για να ξεπεραστεί η διαφορά των 74.000 ευρώ που τις χωρίζει από τη συμφωνία. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το καθοριστικό ραντεβού, στο οποίο εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου οι δύο πλευρές θα δώσουν τα χέρια, προκειμένου ο Μαροκινός μέσος να συνεχίσει για τον επόμενο χρόνο την καριέρα του στην Τούμπα.

    Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΟΚ, Σίμο Λάζαρη, και τον διευθυντή του οικονομικού τμήματος, Νίκο Βλάχο είχε χθες ο Ιφεάνι Ουντέζε, και έδωσε εξηγήσεις για την καθυστέρηση της επιστροφή του από τη Νιγηρία. Οι δύο παράγοντες της ομάδας του έκαναν γνωστό ότι μετά από εισήγηση του Αγγελου Αναστασιάδη, η ΠΑΕ αποφάσισε να τον καλέσει σε απολογία τις επόμενες ημέρες.

    Την ίδια ώρα, στο Φρίουλι, οι "ασπρόμαυροι" ξεκίνησαν τις προπονήσεις, έχοντας σύμμαχο τους τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

    Την Παρασκευή ο ΠΑΟΚ θα δώσει το πρώτο του φιλικό επί ιταλικού εδάφους με την βουλγαρική Τσερνομόρετς.

    Σε ότι έχει να κάνει με τα μεταγραφικά, πληροφορίες θέλουν τον Κύπριο κεντρικό αμυντικό, Χρίστο Κοτσώνη, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την Ανόρθωση, να βρίσκεται στην Ελλάδα και συζητά με τον ΠΑΟΚ τη μεταγραφή του.

    [15] ΑΕΚ: Πωλητήριο για Φερούζεμ

    17/7/2002 10:07:00 πμ

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σίριαλ με την περίπτωση του Φερουζέμ, καθώς όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την ΠΑΕ ΑΕΚ, ο Βραζιλιάνος αμυντικός, βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή στην πατρίδα του. Μαζί του βρίσκεται και εκπρόσωπος της ΑΕΚ, προκειμένου να διαπραγματευθούν την επιστροφή του στην Παλμέιρας και κατά συνέπεια να διευθετηθεί το χρέος προς την FIFA από την μεταγραφή του.

    Οπως μάλιστα τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, ο Φερουζεμ και ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ, θα μείνουν στην Βραζιλία μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταγραφή.

    Παράλληλα, από την ΠΑΕ ΑΕΚ έγινε γνωστό, πως δεν υφίσταται κανένα θέμα με τον Ιβάν Ρούσεφ, καθώς έχουν διευθετηθεί όλες οι οικονομικές παράμτεροι της απόκτησης του από την Σπάρτα Βάρνα.

    Τέλος και ενώ η προετοιμασία της ομάδας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, ανακοινώθηκε επίσημα ότι στις 24 Ιουλίου, η ΑΕΚ θα υποδεχθεί στο "Νίκος Γκούμας" την Προοδευτική.

    [16] Οχι του Κένεντι στη πρόταση Αρη

    17/7/2002 10:01:00 πμ

    Αρνητική ήταν η απάντηση που έδωσε ο Κένεντι Ναγκόλι στους διοικούντες τον Αρη, στην πρόταση που του έκαναν οι τελευταίοι για να συνεχίσει να αγωνίζεται και τη νέα χρονιά με τη φανέλα της ομάδας. Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι "κίτρινοι" με τον Αφρικανό, του πρότειναν συμβόλαιο ενός χρόνου με τις αποδοχές του γι΄αυτό να φτάνουν τα 126.192,22 ευρώ και την προσθήκη σε αυτές του ποσού των 29.347,03 στην περίπτωση που ο Αρης καταφέρει να κερδίσει με τη λήξη της φετινής σεζόν την έξοδο του στην Ευρώπη. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, δεν ικανοποίησε τον Κένεντι, ο οποίος τελικά δεν την δέχτηκε.

    [17] Εντυπωσιακή νίκη της εθνικής μπάσκετ Νεανίδων

    17/7/2002 10:55:00 πμ

    Μία ακόμη νίκη -την τρίτη στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Νεανίδων- πέτυχε η εθνική Ελλάδας, η οποία επικράτησε της Ισπανίας με 45-34. Ετσι, η εθνική μας έφθασε στην κορυφή του Β' ομίλου. Το "κλειδί" της επιτυχίας για την εθνική ήρθε από τα πρώτα λεπτά, όταν στο 6ο λεπτό προηγήθηκε 13-2, όμως κάποια λάθη, παραλίγο να στοιχήσουν, αφού μέσα σε διάστημα ενός λεπτού το σκορ μειώθηκε κατά τέσσερις πόντους (17-13). Ωστόσο η συνέχεια ήταν καλύτερη, καθώς το ημίχρονο βρήκε τα κορίτσια μας μπροστά με 30-23. Εχοντας λοιπόν, πολύ καλή άμυνα και παράλληλα ευστοχία από τη γραμμή των τριπόντων, η εθνική έφθασε στο επιβλητικό 45-34, ανοίγοντας με νίκη την αυλαία της 4ης αγωνιστικής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 July 2002 - 13:11:45 UTC