Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για θέματα ασφαλείας του 2004
  • [02] Σε εξέλιξη φωτιά στην Τρίπολη
  • [03] Δράμα: οι υπηρεσίες στο πλευρό της Σόφτεξ
  • [04] Συνεχίζεται η βαλκανική περιοδεία Καραμανλή
  • [05] Στους δρόμους οι υποψήφιοι δήμαρχοι
  • [06] Παραιτήθηκε η Αγγελική Λαΐου
  • [07] Εξαφάνιση 18χρονης στη Μυτιλήνη
  • [08] Κοινοπραξία Ηλεκτρονικής Αυτοδιοίκησης
  • [09] Πρόωρες εκλογές στη Τουρκία
  • [10] Διευρυμένες εξουσίες ζητά ο Μπους
  • [11] Επτά νεκροί από επίθεση σε ισραηλινό λεωφόρειο
  • [12] Νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό
  • [13] Κύπρος: Πόρισμα για την συντριβή του ''Μπελ''
  • [14] Νέα αιματηρή επίθεση στο Κασμίρ
  • [15] ΗΠΑ: αναστάτωση λόγω εκτροχιασμού τρένου
  • [16] Συζητήσεις για το νέο φορολογικό πεδίο
  • [17] Σε δίκη ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Γαλλίας;
  • [18] Αρχίζει η κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης
  • [19] Επίτιμος δημότης Σύμης ο Μιχάλης Κακογιάννης
  • [20] Πήγε για μισθό και βγήκε. . κουρεμένος
  • [21] Χονγκ Κονγκ: έφαγε το δάχτυλο της αγαπημένης του

    [01] Σύσκεψη για θέματα ασφαλείας του 2004

    16/7/2002 2:35:00 μμ

    Τεχνικά θέματα που άπτονται της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 συζητήθηκαν σήμερα σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Δημόσιας Τάξης, Αμυνας και Πολιτισμού οι οποίες εκπροσωπήθηκαν από τους κκ. Μαλέσιο, Παπαντωνίου και Βενιζέλο αντιστοίχως.

    Επί ποδός για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας

    Σε πολύ σύντομη δήλωσή του, ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ανέφερε ότι συζητήθηκαν τεχνικής φύσεως θέματα τα οποία αφορούν στον συντονισμό των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Δημοσίας Τάξεως.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την φύλαξη των συνόρων καθώς και τον προγραμματισμό για την λειτουργία του Κέντρου Διοίκησης Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [02] Σε εξέλιξη φωτιά στην Τρίπολη

    Nίκος Μπορμπαντωνάκης 16/7/2002 6:13:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα πυρκαγιά στην περιοχή Λίμνη της Τρίπολής. Η φωτιά, που καίει σε υψόμετρο 700 μέτρων, ξεκίνησε στις 14:15, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, και καίει χαμηλή βλάστηση. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, καθώς επίσης και 8 οχήματα με 34 άνδρες.

    Υπό έλεγχο βρίσκεται από τις 17:00, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Αγιου Σώστη Σπερχειάδας, στην Λαμία. Η φωτιά καίει σε ύψος 500 μέτρων, σε δύσβατη περιοχή, ενώ οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών. Στην περιοχή βρίσκονται 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, καθώς και 10 οχήματα με 50 άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος.

    [03] Δράμα: οι υπηρεσίες στο πλευρό της Σόφτεξ

    16/7/2002 1:06:00 μμ

    Με απόφαση της επιτροπής ανάπτυξης στην οποία συμμετέχουν οι κυριότεροι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων του νόμου Δράμας, θα κλείσουν από σήμερα επ αόριστον οι τοπικές υπηρεσίες, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους της Σόφτεξ. Η μορφή της αντίδρασης επιλέχθηκε γιατί, όπως επισημαίνεται, η κυβέρνηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το εργοστάσιο της Σόφτεξ σε οριστικό κλείσιμο με απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις για τον τόπο.

    [04] Συνεχίζεται η βαλκανική περιοδεία Καραμανλή

    16/7/2002 6:15:00 μμ

    Στα Τίρανα βρίσκεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του σε βαλκανικές χώρες, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε νωρίτερα το Βελιγράδι όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλάβ Κοστούνιτσα.

    Δηλώσεις Καραμανλή

    "Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πιστεύει πως η προοπτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να εντάξει όλες τις χώρες της Βαλκανικής, πράγμα που θα ενισχύσει τη σταθερότητα της περιοχής" υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας κ. Β. Κοστούνιτσα. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Β. Μαρτένς και, από ελληνικής πλευράς, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών κ. Αρ. Παυλίδης και ο Βουλευτής Επικρατείας, Πρέσβυς κ. Π. Μολυβιάτης.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για τη συμβολή του κ. Κοστούνιτσα στη σταθεροποίηση της περιοχής, η οποία όπως είπε αναγνωρίζεται από όλους, ενώ τον συνεχάρη για τη συνάντηση στο Σεράγεβο, "όπου συναντήθηκαν χώρες, οι οποίες στο πολύ πρόσφατο παρελθόν πολέμησαν σκληρά η μια την άλλη" όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ άλλων επισήμανε ότι αισθάνεται μεγάλη χαρά γιατί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά "κάναμε ένα πρώτο βήμα, αφού η προοπτική του κόμματος, του οποίου ηγείται ο κ. Κοστούνιτσα, είναι να ενταχθεί στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μάλιστα να παρακολουθήσει, με την ιδιότητα του παρατηρητή, το επόμενο Συνέδριο του Ε.Λ.Κ. στο Εστορίλ της Πορτογαλίας".

    [05] Στους δρόμους οι υποψήφιοι δήμαρχοι

    16/7/2002 5:46:00 μμ

    Συνεχίζουν τις περιοδείες τους στην πρωτεύουσα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο της Αθήνας. Τη βεβαιότητά του για νίκη στην αναμέτρηση του Οκτωβρίου εξέφρασε ο Χρήστος Παπουτσής, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του συνδυασμού του για την ψηφιακή πόλη. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή στον δήμο Αθηναίων και έδωσε το στίγμα του προεκλογικού του αγώνα. Το ΕΚΑΒ επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Φώτης Κουβέλης, που επεσήμανε ότι η Αθήνα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από την λειτουργικότητα του ΕΚΑΒ, ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004.

    Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος του ΔΗΚΚΙ, Γιάννης Δημαράς βρέθηκε σήμερα στις διευθύνσεις αποχέτευσης και ηλεκτρολογικού του Δήμου Αθηνών και ζήτησε την παρέμβαση του Υπ. Εσωτερικών για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων.

    Αύριο, η Ντόρα Μπακογιάννη παρουσιάζει τους πρώτους υποψηφίους του συνδυασμού της.

    [06] Παραιτήθηκε η Αγγελική Λαΐου

    16/7/2002 2:43:00 μμ

    Από βουλευτής Επικρατείας παραιτήθηκε σήμερα η κυρία Αγγελική Λαΐου, με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, όπου σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ''το βουλευτικό αξίωμα δεν είναι αυτοσκοπός'' και καθώς αυτά που η ίδια ''ξέρει, προσέφερε και θα ήθελε να εξακολουθήσει να προσφέρει'', δεν εξαρτώνται αναγκαστικά από τη βουλευτική της ιδιότητα, παραιτείται, δηλώνοντας πως ''ανά πάσα στιγμή βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού για να προσφέρει ό,τι μπορεί στο κυβερνητικό έργο, στο ΠΑΣΟΚ και στη χώρα". Ο πρωθυπουργός στην απάντησή του αποδέχεται την παραίτηση της κ. Λαΐου, σημειώνοντας ότι η συμβολή της στη Βουλή ήταν σημαντική, η συνεισφορά της στην κυβερνητική προσπάθεια ''πολύ χρήσιμη'' και επισημαίνοντας ότι η διαθεσιμότητά της να προσφέρει στο έργο της κυβέρνησης θα εξεταστεί σύντομα. Την θέση της κυρίας Λαΐου στη Βουλή καταλαμβάνει ο κ. Μιχάλης Νεονάκης.

    [07] Εξαφάνιση 18χρονης στη Μυτιλήνη

    16/7/2002 12:24:00 μμ

    Εξαφανίστηκε από το σπίτι της στον Ανω Χάλικα Μυτιλήνης και αναζητείται από την Παρασκευή η 18χρονη Δέσποινα Βεογλάνη του Ευστρατίου. Η εξαφανισθείσα έχει ανάστημα 1.50 καστανά μαλλιά, μαύρα μάτια και σχήμα προσώπου ωοειδές. Όποιος γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό να επικοινωνήσει με το τμήμα Ασφαλείας Μυτιλήνης στο τηλέφωνο 0251-24646 ή στο 100.

    [08] Κοινοπραξία Ηλεκτρονικής Αυτοδιοίκησης

    16/7/2002 11:44:00 πμ

    Η πρώτη ελληνική διαδημοτική εταιρεία είναι πλέον γεγονός. Eίκοσι τρεις δήμοι από όλη την Ελλάδα συγκροτούν την Κοινοπραξία Ηλεκτρονικής Αυτοδιοίκησης που θα παρέχει μέσω του διαδικτύου όλες τις πληροφορίες για τους συνεργαζόμενους δήμους. Ένα έργο που πραγματοποιείται με την φροντίδα του Υπουργείου εσωτερικών.

    [09] Πρόωρες εκλογές στη Τουρκία

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/7/2002 5:36:00 μμ

    Στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, οδηγείται τελικά η Τουρκία μετά τη συμφωνία των ηγετών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, που από σήμερα είναι πρωθυπουργός χωρίς πλειοψηφία, μετά την αποχώρηση και άλλων 6 βουλευτών του κόμματός του, αποδέχθηκε τη λύση των εκλογών, ενόψει της τουρκικής προσπάθειας να συνδεθεί με την ΕΕ, αλλά και για να λάβει το συντομότερο δυνατόν το δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    [10] Διευρυμένες εξουσίες ζητά ο Μπους

    16/7/2002 7:37:00 μμ

    Σχέδιο το οποίο προβλέπει αυξημένες εξουσίες στον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας υπέβαλλε σήμερα στο Κογκρέσο ο Τζόρτζ Μπούς. Σκοπός του σχεδίου σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο είναι να τεθεί μόνιμα η Αμερική στο απυρόβλητο των επιθέσεων με όπλα μαζικής καταστροφής. Το σχέδιο, που το επεξεργάστηκαν ειδικοί επί οκτώ μήνες, προβλέπει τον μετασχηματισμό και ανασυγκρότηση των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας σε ένα ισχυρό αλλά ευέλικτο υπουργείο περίπου 200.000 ανθρώπων.

    Παρουσιάζοντας το σχέδιο, ο πρόεδρος Μπούς υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ "εξακολουθούν να είναι ένα έθνος που αντιμετωπίζει μια νέα και μεταβαλλόμενη απειλή, που λαμβάνει πολλές και αόρατες μορφές", και κάλεσε τους συμπατριώτες του να αποδεχτούν την πρόκληση.

    "Αν δεν ενεργήσουμε", διευκρινίζεται στο αποτελούμενο από 70 σελίδες σχέδιο, "ένα νέο κύμα τρομοκρατίας, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τα πλέον καταστρεπτικά όπλα του κόσμου, θα βαραίνει το μέλλον της Αμερικής".

    Το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μέτρων. Προτείνει κυρίως τη διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου για να προβεί σε μια αναδιοργάνωση των ομοσπονδιακών δομών και μια επανεξέταση των δομών του αμερικανικού στρατού, ώστε να του επιτρέπεται να επεμβαίνει στο εθνικό έδαφος για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας.

    Στο σχέδιο συστήνεται επίσης να γίνει μια πλήρης καταγραφή των ζωτικής σημασίας υποδομών της χώρας και η εφαρμογή ενός μυστικού σχεδίου για να διασφαλιστεί η προστασία τους.

    [11] Επτά νεκροί από επίθεση σε ισραηλινό λεωφόρειο

    16/7/2002 7:24:00 μμ

    Η ένοπλη πτέρυγα του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FDLP) ανέλαβε με ανακοίνωση της την ευθύνη για την ενέδρα, σήμερα, εναντίον ισραηλινού λεωφορείου από την οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν εικοσιπέντε κοντά σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Οχθη. Νωρίτερα άγνωστος με τηλεφώνημα του στο Γαλλικό Πρακτορείο είχε δηλώσει ότι την επίθεση διέπραξαν οι Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα. Σύμφωνα με στρατιωτικές και νοσοκομειακές πηγές ένοπλοι Παλαιστίνιοι πυροδότησαν βόμβα που είχαν τοποθετήσει στο δρόμο, ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να πυροβολούν το λεωφορείο που ερχόταν από το Τέλ Αβίβ και άλλα αυτοκίνητα που ακολουθούσαν. Η επίθεση έγινε λίγο πριν την είσοδο του οικισμού, στον οποίο διαμένουν κυρίως υπερορθόδοξοι Εβραίοι και βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την Ναμπλούς.

    Καταδικάζει την επίθεση ο Μπους

    Την επίθεση καταδίκασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, με δήλωση του εκπροσώπου του, Αρι Φλέισερ. Όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, η ''νέα βίαια ενέργεια υπογραμμίζει με τον τρόπο της πόσο σπουδαίο είναι να επικεντρωθούμε στην υπόθεση της ειρήνης, και να συνεργαστούμε με στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής που είναι προσηλωμένα στην ειρήνη''.

    Να σημειωθεί ότι η επίθεση συνέπεσε χρονικά με τη σύγκληση στη Νέα Υόρκη της συνόδου του ΟΗΕ, της ΕΕ, και των άλλων αναδόχων της ειρηνευτικής διαδικασίας μετά το τέλος του 1991 Ρωσίας και ΗΠΑ.

    Πάντως, ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη και πόσοι από τα πυρά.

    Αλλαγή ρόλου Αραφάτ θέλουν οι ΗΠΑ

    Νέο ρόλο για τον Γιάσερ Αραφάτ ενδέχεται να εξετάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Μπους θα επιθυμούσε μια νέα Παλαιστινιακή ηγεσία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εξετάσει ένα σχέδιο, βάση του οποίου ο Γιάσερ Αραφατ θα "αναρριχηθεί" σε ένα άλλο αξίωμα. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης επανέλαβε σε συνέντευξή του στον σταθμό "αλ Τζαζίρα", το όραμά του για μια υπό παλαιστινιακή κυριαρχία Ιερουσαλήμ.

    Εργασίες για κοινό σχέδιο δράσης ΗΠΑ - Ρωσία - ΟΗΕ - ΕΕ

    "Είναι μια λύση την οποία εξετάζω με εξαιρετική προθυμία", δήλωσε ο Πάουελ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο Αραφάτ να προωθηθεί προς την προεδρία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανάδειξη ενός πρωθυπουργού για τους Παλαιστινίους. Ο Πάουελ, σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, δήλωσε ότι εναπόκειται στον Παλαιστινιακό λαό να αποφασίσει ποιο ρόλο θα παίξει στο τέλος ο Αραφάτ. "Εάν έχουμε νέους ηγέτες, τους οποίους θα μας προτείνει ο Παλαιστινιακός λαός, τότε θα δούμε ποιος θα έχει την ευθύνη και ποιός θα αναλάβει την εξουσία", τόνισε ο Πάουελ.

    "Ο ηγέτης Αραφατ δυστυχώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί", κατέληξε ο Πάουελ ο οποίος σήμερα συναντάται στη Νέα Υόρκη με τα υπόλοιπα μέλη της "τετράδας" (ΗΠΑ- Ρωσία-Ηνωμένα Έθνη-Ευρωπαϊκή Ένωση) υπό την αιγίδα των οποίων διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής. Οι "4" ελπίζουν να προχωρήσουν στην εκπόνηση ενός κοινού σχεδίου δράσης για να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία πριν από τη διεξαγωγή των Παλαιστινιακών εκλογών το 2003. Τα μέλη της "τετράδας" αναμένεται να συναντηθούν επίσης και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των συμβούλων του Αραφάτ Ναμπίλ Αμπου Ρουντέινα δήλωσε στην κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ ότι εάν οι "4" αντιμετωπίζουν με πραγματική σοβαρότητα τη λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος πρέπει να "προσφύγουν αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ζητήσουν την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτών από τα παλαιστινιακά εδάφη και να ασκήσουν πιέσεις τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστινίους, για άμεσες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις".

    Η Ρωσία δεν προτίθεται να θίξει την τύχη του Αραφάτ, τον οποίο οι ΗΠΑ θέλουν να απομακρύνουν από την παλαιστινιακή ηγεσία, κατά τη διάρκεια της συνόδου για την Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε χθες βράδυ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

    [12] Νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό

    16/7/2002 1:00:00 μμ

    Αρχισε σήμερα ο πέμπτος γύρος των απευθείας συνομιλιών του προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης συναντήθηκαν το πρωί (και όχι το απόγευμα, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα) στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο. Ο νέος γύρος των απευθείας συνομιλιών είναι ο πιο κρίσιμος και διεξάγεται υπό το φως των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία και της σαφούς καταγγελίας της τουρκικής πλευράς από το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν επιδεικνύει εποικοδομητική στάση. Ο Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε χθες ότι φέρνει την ελπίδα πως θα σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό. Ωστόσο, είπε, ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.

    [13] Κύπρος: Πόρισμα για την συντριβή του ''Μπελ''

    16/7/2002 12:41:00 μμ

    Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος κατέστησε σαφές ότι την ευθύνη για την εξαγωγή συμπερασμάτων και την έκδοση του πορίσματος για τα αίτια της συντριβής του μοιραίου "Μπελ" έχει η εξαμελής επιτροπή που διόρισε το υπουργείο Αμυνας. Η επιτροπή, διευκρίνισε, αποτελείται από Ελληνοκύπριους χειριστές και μηχανικούς. Οι υπόλοιποι, πρόσθεσε, δύο Ελληνες και ειδικοί εμπειρογνώμονες και άλλοι τρεις ξένοι εμπειρογνώμονες των εταιριών "Μπελ" και "Ρολς Ρόις", έχουν συμβουλευτικό ρόλο.

    Επίσημη ανάληψη καθηκόντων από αντιστράτηγο Νικολοδήμο

    Ο κ. Χάσικος απηύθυνε έκκληση να τερματιστεί η σεναριολογία για τα αίτια της συντριβής, ώστε η επιτροπή ανεπηρέαστη να ολοκληρώσει το δύσκολο έργο της. Ο υπουργός Αμυνας δεν επιβεβαίωσε πληροφορία που δημοσιεύεται στον Τύπο ότι αναζητείται ειδικό εξάρτημα του ελικοπτέρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κάθε εφημερίδα μπορεί να γράφει ό,τι θέλει.

    Ο νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο οποίος ανέλαβε το πρωί επίσημα τα καθήκοντά του, διαβεβαίωσε ότι θα φέρει σε πέρας την αποστολή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τονίζοντας ότι η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

    Καλωσορίζοντας τον νέο αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος είπε ότι ο αντιστράτηγος Νικολοδήμος είναι παλιός φίλος και συνεργάτης της Κύπρου, προσθέτοντας ότι συνεργάστηκαν και στο παρελθόν, όταν ο αντιστράτηγος ήταν ο πρώτος υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας. Ο κ. Χάσικος τόνισε ότι ο νέος αρχηγός ΓΕΕΦ είναι γνώστης των χώρων και είναι σε θέση να συνεχίσει το έργο του αείμνηστου Ευάγγελου Φλωράκη. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα έχει την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση του ιδίου, αλλά και της κυβέρνησης στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

    Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας, ο αντιστράτηγος Νικολοδήμος μίλησε στους αξιωματικούς και τους διοικητές Διοικήσεων και Σχηματισμών της Εθνικής Φρουράς. Ακολούθως, επισκέφθηκε τη σύζυγο του Ευάγγελου Φλωράκη, Αθηνά, στην οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον αδόκητο θάνατο του συζύγου της.

    [14] Νέα αιματηρή επίθεση στο Κασμίρ

    16/7/2002 5:18:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Δεκατρία άτομα τραυματίστηκαν σήμερα από επίθεση με χειροβομβίδα, την οποία όπως πιστεύεται εξαπέλυσαν φανατικοί ισλαμιστές σε πολυσύχναστη αγορά στο Ινδικό Κασμίρ. Οπως δήλωσε η αστυνομία, οι άγνωστοι έριξαν τη χειροβομβίδα εναντίον αστυνομικής περιπόλου στην πόλη Αναντνάγκ, 55 χιλιόμετρα νότια του Σριναγκάρ, θερινής πρωτεύουσας του Κασμίρ.Νωρίτερα σήμερα, η Ινδία κάλεσε το Πακιστάν να εξαρθρώσει τα στρατόπεδα των εξτρεμιστών και να εμποδίσει τους αντάρτες να παρεισφρύουν στο ινδικό Κασμίρ, ώστε να γίνει δυνατή η εκτόνωση της έντασης στις μεταξύ τους σχέσεις.

    [15] ΗΠΑ: αναστάτωση λόγω εκτροχιασμού τρένου

    16/7/2002 12:56:00 μμ

    Θα μπορούσε να συμβεί μια μεγάλη καταστροφή. . Η Καναδική εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε 107 αυτοκίνητα με επικίνδυνο υλικό, όταν για άγνωστους λόγους εκτροχιάστηκε. Περίπου 20 αυτοκίνητα πετάχτηκαν στο δρόμο από το δυνατό χτύπημα με τις ράγες. Ο, τι έμεινε από αυτά τα σμπαράλια έπιασε φωτιά. Η πυρκαγιά που δεν άργησε να εκδηλωθεί, απείλησε για λίγο τα άθικτα μέρη του τρένου, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίστηκε έγκαιρα, χωρίς να υπάρξουν ούτε καν τραυματισμοί. Το ατύχημα έγινε σε αγροτική αραιοκατοικημένη περιοχή κοντά στην πόλη Σλίνγκερ και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της σιδηροδρομικής εταιρίας, ο οποίος παραδέχθηκε την ύπαρξη επικίνδυνων υλικών στο τρένο, αυτά δεν είχαν καμία σχέση με το ατύχημα.

    [16] Συζητήσεις για το νέο φορολογικό πεδίο

    16/7/2002 3:27:00 μμ

    Η δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που αφορά φόρους κληρονομιάς, τις μεταβιβάσεις, την αντιμετώπιση του φαινομένου των υπεράκτιων επιχειρήσεων αλλά και τα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και τη φορολογία των λεγομένων ''εξωγχωρίων'' επιχειρήσεων θα συζητηθούν την Πέμπτη στην Κυβερνητική Επιτροπή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησής του με τους εκπροσώπους του Τύπου στο υπουργείο.

    Ισχυρό ευρώ-ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία

    Ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε για τη διαμόρφωση ενός νέου φορολογικού τοπίου που βασίζεται στη προσέλκυση κεφαλαίων, στην ισοδύναμη φορολογική αντιμετώπιση, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τις ελαφρύνσεις για τα χαμηλόμισθα νοικοκυριά. Μιλώντας για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, ο υπουργός τόνισε πως η ισχυροποίηση του ευρώ αποτελεί έναν προάγγελο ισχυροποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, που ταυτόχρονα βοηθά την αγοραστική δύναμη των πολιτών χωρίς να διακινδυνεύει τις εξαγωγές.

    Ο υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, πως σε ο,τι αφορά τη φορολόγηση των ''εξωγχωρίων'' επιχειρήσεων στόχος είναι η φορολογική εξομοίωση για τα ακίνητα είτε αυτά έχουν δηλωθεί στο εσωτερικό της χώρας είτε σε άλλες χώρες.

    Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα της φορολογικής εναρμόνισης στις χώρες-μέλη της ΕΕ, θέμα που συζητείται στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ), είπε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση φορολογικών συντελεστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, όταν ισχύουν διαφορετικά φορολογικά συστήματα.

    Επίσης, ένα άλλο θέμα το οποίο απασχολεί αυτό το χρονικό διάστημα τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών στην ΕΕ είναι η εποπτεία του χρηματοοικονομικού και του ασφαλιστικού τομέα. Ορισμένες χώρες-μέλη υποστηρίζουν ότι την εποπτεία αυτή πρέπει να την ασκούν και οι Κεντρικές Τράπεζες των ''15'', ενώ άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η εποπτεία αυτή να ασκείται μόνο από μια ανεξάρτητη Αρχή.

    [17] Σε δίκη ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Γαλλίας;

    16/7/2002 1:24:00 μμ

    Ζαν Κλοντ Τρισέ

    Αίσθηση προκαλεί στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς κύκλους η απόφαση Γάλλου δικαστή να παραπέμψει σε δίκη για τα σκάνδαλα της "Credit Lyonnais" τον πρόεδρο της Τράπεζας της Γαλλίας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο δικαστής Φιλίπ Κουρουά απέρριψε την εισαγγελική πρόταση για την επ' αόριστον αναβολή της δίκης, κρίνοντας ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία εναντίον του Τρισέ καθώς και πολλών άλλων ατόμων για το σκάνδαλο που σκιάζει τον γαλλικό τραπεζικό τομέα τα τελευταία 10 χρόνια.

    Οι εισαγγελείς θα πρέπει τώρα ή να ορίσουν νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της δίκης ή να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του δικαστή. Οι έρευνες για το ρόλο του Τρισέ ξεκίνησαν το 2000 δεδομένου ότι ως υπουργός Οικονομικών στις αρχές της δεκαετίας του '90 ήταν υπεύθυνος για τους ελέγχους εταιρειών κρατικού δικαίου, όπως η "Credit Lyonnais", και επομένως θα έπρεπε να γνωρίζει για ενδεχόμενες λογιστικές ατασθαλίες, όπως αυτές που εντοπίστηκαν στην εν λόγω τράπεζα.

    Η σημερινή απόφαση δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Τρισέ θα είναι ο διάδοχος του Βιμ Ντούιζεμπεργκ στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Ντούιζεμπεργκ έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει στις 9 Ιουλίου του 2003 και ο 59χρονος Τρισέ θεωρείτο ως ο επικρατέστερος διάδοχός του.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο επίσημο σχόλιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Γαλλίας ή το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

    [18] Αρχίζει η κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης

    16/7/2002 7:11:00 μμ

    Τα σχέδια του μουσείου

    Μια νέα τεχνική πραγματικότητα, χαρακτήρισε το υπό θεμελίωση μουσείο της Ακρόπολης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ανακοίνωσε την ανάδοχο εταιρία "Θεμελιοδομή ΑΕ", που ανέλαβε την α' φάση κατασκευής του έργου. Οι εργασίες θεμελίωσης ξεκινούν στα τέλη του Ιουλίου και ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το μουσείο θα είναι έτοιμο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μέσα στο Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί και ο ανάδοχος της β' φάσης του έργου. Στην Αθήνα βρίσκονται τα μέλη της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Ο κ. Βενιζέλος σχολιάζει τους επικριτές

    Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα των εφημερίδων "Guardian" και "Daily Telegraph", που κάνουν λόγο για καταστροφή των αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια του ανασκαφικού έργου, στο χώρο που θα ανεγερθεί το μουσείο, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για παράξενη σύμπτωση τις ημέρες που τα μέλη της επιτροπής επισκέπτονται τον ανασκαφικό χώρο.

    Ο υπουργός σχολίασε και στις δηλώσεις του προέδρου της Αρχαιολογικής Εταιρείας κ. Δοντά στην εφημερίδα Guardian, ότι καταστρέφονται οι αρχαιότητες από το ανασκαφικό έργο και τόνισε ότι δεν αντιπροσωπεύει ο κ. Δοντάς το κύρος της Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων.

    Παγκόσμιο το αίτημα για την επιστροφή

    Στην χώρα μας βρίσκονται και τα μέλη της βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για το ανασκαφικό έργο στην περιοχή Μακρυγιάννη και επανέλαβαν ότι το αίτημα της επιστροφής είναι παγκόσμιο, ουμανιστικό και ανθρωπιστικό.

    Τα μέλη της Επιτροπής έκαναν από κοινού λόγο για ανατροπή του αρνητικού κλίματος στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και γενικότερα σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο ως προς την κοινή γνώμη, όσο και ως προς τα ΜΜΕ, σε σχέση με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

    Ο κ. Κρίστοφερ Πράις, παλιός υπερασπιστής της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι πια διμερές, αλλά παγκόσμιο και το ότι η βρετανική κυβέρνηση σιωπά, θεωρεί ότι είναι θετική στάση για το αίτημα της επιστροφής.

    [19] Επίτιμος δημότης Σύμης ο Μιχάλης Κακογιάννης

    16/7/2002 1:19:00 μμ

    Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Σύμης σε ειδική εκδήλωση, η οποία θα γίνει στο "Σινέ Σύμη", στο προαύλιο του ιστορικού παραδοσιακού Πετρίδειου Δημοτικού Σχολείου της ακριτικής Σύμης, στα πλαίσια του εικοσαήμερου κινηματογραφικού αφιερώματος που διοργανώνεται από το 8ο Φεστιβάλ. Στην εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει ο Μιχάλης Κακογιάνννης θα προβληθεί η ταινία του "Πάνω, κάτω και πλαγίως" και θα επακολουθήσει συζήτηση.

    [20] Πήγε για μισθό και βγήκε. . κουρεμένος

    16/7/2002 1:24:00 μμ

    Ενας Σιχ από το Νέο Δελχί ξυλοκοπήθηκε και τον κούρεψαν με τη βία όταν ζήτησε από τον πρώην εργοδότη του να του δώσει τον μισθό που του όφειλε. Τον 27χρονο Ραραμτζίτ Σινγκ, μέλος των Σιχ η θρησκεία των οποίων δεν επιτρέπει το κόψιμο των μαλλιών και το ξύρισμα, κούρεψε με τη βία ο γιος του πρώην εργοδότη του. Στην καταγγελία του στην αστυνομία ο Σινγκ δήλωσε ότι δεν είχε εισπράξει μέρος του μισθού του όταν έκλεισε η έκθεση αυτοκινήτων στην οποία εργαζόταν. Μετά από μία συνάντηση που είχε με τον εργοδότη του εκείνος του υποσχέθηκε ότι θα του δώσει τα χρήματα που του όφειλε. Μόλις, όμως, ο 27χρόνος έφθασε στο σπίτι του δέχθηκε επίθεση από έναν άπω τους μπράβους του εργοδότη του ο οποίος τον ξυλοκόπησε και στη συνέχεια εμφανίσθηκε ο γιος του εργοδότη κρατώντας ψαλίδια και κούρεψαν τον Σινγκ με τη βία. Ο πρώην εργοδότης παραδέχθηκε ότι γνώριζε για την επίθεση στον Σινγκ αλλά δεν αποδέχεται την κατηγορία ότι άνθρωποι του τον κούρεψαν με τη βία.

    [21] Χονγκ Κονγκ: έφαγε το δάχτυλο της αγαπημένης του

    16/7/2002 1:35:00 μμ

    Ενας 41χρόνος που εργαζόταν σε εστιατόριο του Χονγκ Κονγκ καταδικάσθηκε σε 29μηνη φυλάκιση γιατί δάγκωσε και έκοψε την άκρη του δαχτύλου της πρώην αγαπημένης του, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου. Ο Λάου Γιου Χανκ καυγάδισε με την Ταϊλανδέζα αγαπημένη του σε μια καφετέρια, όταν εκείνη τον εγκατέλειψε φεύγοντας με έναν φίλο του τον Απρίλιο. Οταν εκείνη αρνήθηκε να του μιλήσει εκείνος προσπάθησε να τη σύρει έξω από την καφετέρια τραβώντας την από τα μαλλιά, πάνω στον καυγά εκείνος της δάγκωσε και της έκοψε την άκρη του μεσαίου δακτύλου του αριστερού της χεριού. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να επικολλήσουν τον κομμάτι του δακτύλου που αφαιρέθηκε μήκους περίπου 1,5 εκατοστού. Ο δικαστής που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση δήλωσε ότι καμιά κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια ''απολίτιστη'' συμπεριφορά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 July 2002 - 18:31:36 UTC