Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες
  • [02] Συνομιλίες Σημίτη με Τσερβένκοφσκι
  • [03] Το ''Ευρωβαρόμετρο'' για τις ανησυχίες των νέων
  • [04] ''Διασύνδεση'' Ιταλίας-Ελλάδας
  • [05] Εγκατέλειψαν λαθρομετανάστες στη Δονούσα
  • [06] Τραγικό τροχαίο στην εθνική Αθηνών- Πατρών
  • [07] Νομική βοήθεια σε ανήλικους παραβάτες
  • [08] Πιάστηκαν Τούρκοι δουλέμποροι και λαθρομετανάστες
  • [09] ''Δεν παραιτούμαι'' δηλώνει ο Ετζεβίτ
  • [10] Συνάντηση ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία-ΟΗΕ για Μ.Ανατολή
  • [11] Νεκρός Παλαιστίνιος από ανταλλαγή πυρών
  • [12] Νομοσχέδιο για οικονομική διαφάνεια
  • [13] Ακριβή η ζωή των Ευρωπαίων λόγω επιδοτήσεων
  • [14] Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων
  • [15] Πρόωρη σύνταξη για ψαράδες-αγρότες
  • [16] Τα βρήκαν Μπασινάς- Παναθηναϊκός
  • [17] Στην ΑΕΚ ο Βάλτερ Σεντένο
  • [18] Τον κατέβασαν με τη βία!
  • [19] Προτεραιότητα η προστασία των αρχαιοτήτων

    [01] Καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες

    9/7/2002 7:38:00 μμ

    Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισε η καταγραφή των ζημιών στο Ρέντη, το Μοσχάτο και το Φάληρο, καθώς και στις άλλες συνοικίες της Αθήνας, που επλήγησαν από τις χθεσινές πλημμύρες. Πενήντα συνεργεία της ΔΕΗ δουλεύουν για την αποκατάσταση των ζημιών με αποτέλεσμα να έχει επανέλθει η λειτουργία 40 γραμμών μέσης τάσης. Προβλήματα, όμως σημειώνονται σε επιμέρους σπίτια λόγω των νερών που υπάρχουν στους υπόγειους υποσταθμούς.

    Επιχορηγήσεις του Υπ. Εσωτερικών σε Ρέντη και Μοσχάτο

    Δυόμιση χιλιάδες καταναλωτές παραμένουν χωρίς ρεύμα στο κέντρο της Αθήνας, το Μοσχάτο και τις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Επίσης, πενήντα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκονται στη Λαχαναγορά του Ρέντη, το Μοσχάτο, και στο Νέο Φάληρο, προκειμένου έως το μεσημέρι, να έχει ολοκληρωθεί η άντληση των νερών.

    Κανονικά εκτελούνται πλέον τα δρομολόγια του ηλεκτρικού από Πειραιά μέχρι Κηφισιά, καθώς και δρομολόγια του ΜΕΤΡΟ στο τμήμα από Ομόνοια προς Σεπόλια που είχαν διακοπεί από χθες το μεσημέρι εξαιτίας της νεροποντής.

    Από τη χθεσινή ξαφνική νεροποντή έχασε τη ζωή του ένας άνδρας και τραυματίστηκε σοβαρά μία γυναίκα.

    Οπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο, οι δήμοι Ρέντη και Μοσχάτου πρόκειται να επιχορηγηθούν με σαράντα εκατομμύρια δραχμές (117.390 χιλιάδες ευρώ) έκαστος.

    Νωρίτερα, στις περιοχές αυτές μετέβη ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης, ο οποίος δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι σαράντα δύο συνεργεία καταγράφουν τις ζημιές, ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις που προβλέπει ο νόμος στους πλημμυροπαθείς.

    ''Δεν υπήρξε πρόβλεψη για το φαινόμενο'', δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, υποστηρίζοντας ότι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση.

    Για διάλυση της δημόσιας διοίκησης και για ανυπαρξία υποδομών κάνει λόγο ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ, με αφορμή τα προβλήματα που δημιούργησε η χθεσινή βροχόπτωση στην πρωτεύουσα. Με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και Μεταφορών Χρήστο Βερελή, ο κ. Εβερτ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δυσφημίζεται διεθνώς και ότι δίνονται επιχειρήματα στους εχθρούς της πατρίδας μας ότι δεν μπορούμε να τελέσουμε καλούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Β.Παπανδρέου: Αμεση η καταβολή αποζημιώσεων

    Τις πληγείσες περιοχές επισκέπτηκε το μεσημέρι η υπουργός Περιβάλλοντος Βάσω Παπανδρέου, η οποία και συντονίζει τις ενέργειες αποκατάστασης, σε συνεργασία με τους δημάρχους, τη Νομαρχία και τους εργολάβους.

    Μέχρι αύριο το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν σπίτια και καταστήματα στο Ρέντη και στο Μοσχάτο, ώστε από την Πέμπτη να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων, υποστήριξε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της. Η κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι τουλάχιστον χίλια σπίτια και καταστήματα επλήγησαν από τη χθεσινή θεομηνία και κάλεσε όσους πολίτες δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους να επικοινωνήσουν με τους συγκεκριμένους δήμους, ώστε να ενημερωθούν για τα ξενοδοχεία που θα μπορούν να διαμένουν, με δαπάνη της πολιτείας, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να επιλέξουν τη λύση του ενοικίου το οποίο θα επιδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το κράτος.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί περίπου 300 δις δραχμές για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά η άναρχη δόμηση, το πεπαλαιωμένο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και τα 500 χιλιόμετρα μπαζωμένα ρέματα εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα. Η ίδια συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι οι εργασίες στον Κηφισό θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2003 και αποτελούν την μοναδική εγγύηση για την προστασία των γύρω περιοχών, λόγω του αντιπλημμυρικού χαρακτήρα που θα έχουν.

    Η κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι τις επόμενες μέρες περιμένει εκθέσεις για τα μηχανήματα και τα μπάζα που βρισκόντουσαν μέσα στον Κηφισό την ώρα της θεομηνίας, ώστε αν εντοπιστούν ευθύνες να αποδοθούν αμέσως. Τέλος, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση για έκτακτα και έντονα καιρικά φαινόμενα και γι' αυτό δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

    Δηλώσεις Πρωτόπαπα

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για ένα έντονο και αιφνιδιαστικό φαινόμενο, και πρόσθεσε ότι, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι δύσκολη η πρόβλεψη, γι' αυτό και δεν υπήρξε προειδοποίηση για τη θεομηνία. Μόλις εκδηλώθηκε το φαινόμενο, υπήρξε άμεση και συντονισμένη κινητοποίηση των αρχών και κυβερνητικών στελεχών, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι υπάρχει ταχύτατος έλεγχος στην καταγραφή των ζημιών και θα καταβληθούν αποζημιώσεις.

    Οι ζημιές θα αναγνωριστούν, είπε ο κ. Πρωτόπαπας, και θα υπάρξει κάλυψη για ακίνητη περιουσία, επαγγελματική στέγη και εμπορεύματα. Επίσης, υπάρχει άμεση βοήθεια 200.000 δρχ. στους πληγέντες.

    Αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό, είπε ότι είναι έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, και η ολοκλήρωσή του θα γίνει το φθινόπωρο του 2003. Μέχρι τότε, θα αποδίδονται σταδιακά όσα τμήματα του έργου ετοιμάζονται. Αναφορικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο μετρό, ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι αυτά εντοπίστηκαν κυρίως σε έναν σταθμό, όπου υπήρξε απότομη είσοδος μεγάλης μάζας νερού που έσπασε τις θύρες ασφαλείας.

    Όπου δημιουργήθηκε, όμως, πρόβλημα σε ένα μεταφορικό μέσον υπήρξε άλλο εναλλακτικό, το οποίο εξυπηρέτησε τους πολίτες, και έφερε ως παράδειγμα τον ΕΘΕΛ που διέθεσε λεωφορεία στη γραμμή του μετρό που είχε πρόβλημα.

    [02] Συνομιλίες Σημίτη με Τσερβένκοφσκι

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/7/2002 1:48:00 μμ

    Οι διμερείς σχέσεις και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου στη γειτονική χώρα ήταν τα κορυφαία θέματα των συνομιλιών του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο του κόμματος των σοσιαλδημοκρατών της ΠΜΓΔ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, ενώ ο κ. Τσερβένκοφσκι δεν προέβη σε καμία κριτική σε βάρος των ελληνικών επενδύσεων στην ΠΜΓΔ, πράγμα που είχε κάνει το κόμμα του το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, ο κ. Τσερβένκοφσκι διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα.

    Συνάντηση Σημίτη-Ανωμερίτη

    Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη, ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Κώστα Σημίτη στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

    [03] Το ''Ευρωβαρόμετρο'' για τις ανησυχίες των νέων

    9/7/2002 7:00:00 μμ

    H προώθηση της απασχόλησης και η καταπολέμηση της ανεργίας βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών των Ελληνόπουλων ηλικίας 15-24 ετών και των Ευρωπαίων συνομηλίκων τους. Εξάλλου, τα Ελληνόπουλα συγκαταλέγονται στους νέους στην Ευρώπη, που εμφανίζονται λιγότερο διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν μια από τις υπάρχουσες εθνικές αργίες υπέρ μιας ευρωπαϊκής αργίας. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που συνάγονται από την κοινοτική δημοσκόπηση "ευρωβαρόμετρο", με θέμα τη λειτουργία της ΕΕ και το όραμα των νέων Ευρωπαίων για την Ευρώπη, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Ναι στη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε 27 Μαΐου-16 Ιουνίου, στις 15 χώρες μέλη της ΕΕ σε δείγμα 7.558 νέων Ευρωπαίων ηλικίας 15-24 ετών. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρουσιάζονται με την ευκαιρία της "Συνέλευσης των Νέων για το Μέλλον της Ευρώπης", που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην κοινοτική πρωτεύουσα.

    Στο ερώτημα "πώς κρίνετε ως μέτρο την προώθηση, στο μέλλον, της συνεργασίας των ευρωπαϊκών γραφείων για την απασχόληση, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για την προσφορά εργασίας στην ΕΕ", το 85% των Ελλήνων, ηλικίας 15-24 ετών, απάντησε ότι το θεωρεί αρκετά έως πολύ αποτελεσματικό.

    Το ίδιο περίπου ποσοστό (84%), θεωρεί ότι θα είχε πολύ καλά αποτελέσματα "η διεξαγωγή ενός τμήματος των σπουδών τους σε κάποιο σχολείο ή πανεπιστήμιο ή η απόκτηση επαγγελματικής κατάρτισης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα".

    Μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ σε θεσμούς και ασφάλεια

    Εξάλλου, στο ερώτημα "πως κρίνετε την ιδέα αντικατάστασης μιας από τις υπάρχουσες εθνικές αργίες από μια ευρωπαϊκή αργία" το 29% των νέων στην Ελλάδα (με 36% μέσο κοινοτικό όρο) απαντούν ότι θα ήταν ένα "πολύ αποτελεσματικό" ή "αρκετά αποτελεσματικό" μέτρο και το 65% (με 62% μέσο κοινοτικό όρο) ότι θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό.

    Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τις εργασίες της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, τα Ελληνόπουλα εμφανίζονται να είναι από τους νέους στην Ευρώπη που επιθυμούν τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή της ΕΕ στο σύνολο σχεδόν των στρατηγικών επιλογών της Ενωμένης Ευρώπης, όπως είναι η διεύρυνση, η αποτελεσματικότητα των θεσμικών οργάνων, ο ρόλος της ΕΕ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και η ασφάλεια των τροφίμων.

    Ενδεικτικά, το 78% των νέων στην Ελλάδα (με 72% μέσο κοινοτικό όρο) θεωρούν ότι η διεύρυνση αποτελεί ένα "πολύ σημαντικό" ή "αρκετά σημαντικό" θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί από τη Συνέλευση.

    [04] ''Διασύνδεση'' Ιταλίας-Ελλάδας

    9/7/2002 6:01:00 μμ

    Την απαρχή και νέων διασυνδέσεων μεταξύ των ενεργειακών δικτύων της Ελλάδας και της Ιταλίας χαρακτήρισαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Ιταλός ομόλογός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα των δύο χωρών και εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα. Οι δύο πρωθυπουργοί χαρακτήρισαν το έργο πρωτοποριακού χαρακτήρα, λόγω του μεγάλου βάθους στο οποίο έχει ποντιστεί το καλώδιο, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι το καλώδιο θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών.

    Τα εγκαίνια έγιναν με μια ταυτόχρονη εκδήλωση σε τέσσερα σημεία της Ελλάδας και της Ιταλίας, δηλαδή, οι δύο Πρωθυπουργοί από τα γραφεία τους, ο Κώστας Σημίτης στην Αθήνα και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη, ο υπουργός ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και η διοίκηση της ΔΕΗ στον Αραχθο και η διοίκηση της Ενέλ στη Γκαλατίνα διασυνδέθηκαν σε τηλεδιάσκεψη.

    [05] Εγκατέλειψαν λαθρομετανάστες στη Δονούσα

    9/7/2002 5:16:00 μμ

    Τουρκικό ιστιοφόρο, που μετέφερε 28 λαθρομετανάστες, εντοπίστηκε το πρωί ανοιχτά της Νάξου. Στο ιστιοφόρο επέβαιναν συνολικά 31 άνθρωποι. Οι τρεις Τούρκοι δουλέμποροι αποβίβασαν σε ερημική ακτή της Δονούσας τους λαθρομετανάστες και στη συνέχεια προσπάθησαν να διαφύγουν. Σκάφος του λιμενικού τους υποχρέωσε να επιστρέψουν στο νησί όπου και συνελήφθησαν. Στους 28 λαθρομετανάστες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, τρόφιμα και ρούχα καθώς και προσωρινό κατάλυμα στο δημοτικό σχολείο του νησιού.

    [06] Τραγικό τροχαίο στην εθνική Αθηνών- Πατρών

    9/7/2002 4:19:00 μμ

    Τρεις νεκροί είναι ο απολογισμός σφοδρής σύγκρουσης που σημειώθηκε σήμερα στις 11:30πμ στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών στο 169 χιλιόμετρο στο Διακοφτό. Η σύγκρουση έγινε μεταξύ λεωφορείου του ΚΤΕΛ της Ναυπάκτου που είχε προορισμό την Αθήνα με Ι.Χ φορτηγό και ΙΧ αυτοκίνητο. Το ο οδηγός του τελευταίου-- σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες--είχε αναπτύξει ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο. Τα ονόματα των νεκρών είναι Αθανάσιος Ξέρας του Χρυσοστόμου 70 ετών, Νικόλαος Τσούμαλης του Χρήστου ετών 52 και Νίκος Τσούμαλης του Γεωργίου 8 ετών, ενώ 6 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.

    [07] Νομική βοήθεια σε ανήλικους παραβάτες

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/7/2002 3:32:00 μμ

    Το πρόγραμμα της γενικής γραμματείας Νέας Γενιάς, που αφορά στη νομική βοήθεια προς ανήλικους παραβάτες κοινωνικά ευπαθών ομάδων, παρουσιάστηκε σήμερα στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος συμβάλλει στην εφαρμογή του. Το πρόγραμμα, που λειτουργεί από το 1997, έχει δώσει έως τώρα θετικά αποτελέσματα στο θέμα της νομικής προστασίας νέων ανθρώπων που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

    Προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι οι αιτούντες νέοι παραβάτες να είναι αποδεδειγμένα άποροι, ενώ οι συμμετέχοντες δικηγόροι να είναι νέοι, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, έναντι συμβολικής αμοιβής.

    Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, στον ΔΣΑ ο αριθμός των ατόμων που ζήτησαν νομική βοήθεια ανέρχεται στα 850 άτομα και απασχολήθηκαν 576 δικηγόροι. Στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης υπεβλήθησαν 505 αιτήσεις, διεκπεραιώθηκαν οι 299, και συμμετείχαν εθελοντικά 389 νέοι δικηγόροι.

    [08] Πιάστηκαν Τούρκοι δουλέμποροι και λαθρομετανάστες

    9/7/2002 1:36:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Τουρκικό δουλεμπορικό παρέμεινε το πρωί ακυβέρνητο ανοιχτά της Νάξου, καθώς έπνεαν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι. Το σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου κι έπειτα από επιχείρηση των Λιμενικών Αρχών, προσέγγισε ακτή της Δονούσας, όπου αποβίβασε 28 λαθρομετανάστες. Στα χέρια των λιμενικών βρίσκονται οι δύο Τούρκοι δουλέμποροι.

    [09] ''Δεν παραιτούμαι'' δηλώνει ο Ετζεβίτ

    9/7/2002 5:07:00 μμ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ετζεβίτ διόρισε νέο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Σουκρού Γκιουρέλ και τρεις υπουργούς που θα αντικαταστήσουν αυτούς που παραιτήθηκαν. Από χθες έχουν παραιτηθεί από την τουρκική κυβέρνηση συνασπισμού 21 βουλευτές και 5 υπουργοί. Η αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης Τανσού Τσιλέρ δήλωσε πως ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ της είπε, σε συνάντηση που είχαν σήμερα, ότι δεν σκοπεύει προς το παρόν να παραιτηθεί. Εξ άλλου την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υπεύθυνος για θεματα εξωτερικης πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα, στο πλαίσιο του 5ου ετήσιου συμποσίου του ιδρύματος Ανδρεας Παπανδρέου, που γίνεται στη Σάμο.

    [10] Συνάντηση ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία-ΟΗΕ για Μ.Ανατολή

    9/7/2002 5:12:00 μμ

    Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Περ Στιγκ Μέλερ ανακοίνωσε σήμερα συνάντηση των τεσσάρων (ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία και ΟΗΕ) στις 15 και 16 Ιουλίου, στη Νέα Υόρκη, για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή. Ο Μέλερ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Κόλιν Πάουελ και Ιγκόρ Ιβανόφ, καθώς επίσης ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Κρις Πάτεν θα έχουν συνομιλίες στις 15 Ιουλίου.

    Την επομένη, οι τέσσερις θα συναντηθούν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμεντ Μάχερ, της Ιορδανίας Μαρουάν Μοασέρ και της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ αλ-Φαϊσάλ για να συζητήσουν τρόπους προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Μέση Ανατολή.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν χθες στις επαφές αυτές, τονίζοντας ότι οι συναντήσεις της 15ης και 16ης Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του ΟΗΕ παρουσία και του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Αναν.

    [11] Νεκρός Παλαιστίνιος από ανταλλαγή πυρών

    9/7/2002 4:56:00 μμ

    Ένοπλος Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ σήμερα εναντίον ισραηλινού αστυνομικού τμήματος σε είσοδο της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Σε ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε με αστυνομικό σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος περαστικός, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

    [12] Νομοσχέδιο για οικονομική διαφάνεια

    9/7/2002 3:58:00 μμ

    Σχέδιο νόμου για τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ολοκληρώνοντας έτσι το πλαίσιο μέτρων για την οικονομική διαφάνεια των επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο προβλέπει όρους οικονομικής διαφάνειας στη λειτουργία των επιχειρήσεων και της αγοράς, καθώς και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Η επιτροπή θα διενεργεί ετήσιους ποιοτικούς ελέγχους στο 10% των εισηγμένων και στο 2% των μη εισηγμένων εταιρειών. Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει απαγόρευση παροχής υπηρεσιών συμβούλου και ελεγκτή από την ίδια εταιρεία.

    Στο μεταξύ, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα νομοσχέδιο με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και το σχέδιο νόμου για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τις offshore εταιρείες.

    [13] Ακριβή η ζωή των Ευρωπαίων λόγω επιδοτήσεων

    9/7/2002 11:30:00 πμ

    Οι Ευρωπαίοι και κατά συνέπεια οι Ελληνες θα πλήρωναν λιγότερα κατά 44% για την αγορά των τροφίμων τους απ' όσο πληρώνουν σήμερα αν δεν έδινε η Κοινότητα οικονομικές ενισχύσεις και πριμ στους αγρότες, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της (ΚΑΠ).

    Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΟΟΣΑ που επικυρώνει άλλες πρόσφατες μελέτες των αρμόδιων υπηρεσιών της Κομισιόν, οι κοινοτικές επιδοτήσεις-ενισχύσεις ανεβάζουν την τιμή του γάλακτος κατά 70%, του μοσχαρίσιου κρέατος κατά 221% και της ζάχαρης κατά 94%. Αυτή τη τεράστια σπατάλη θέλει να περιορίσει η Κομισιόν αξιοποιώντας καλύτερα τους πόρους που διαθέτει η Κοινότητα στους Ευρωπαίους αγρότες με μια σειρά από προτάσεις που αναμένεται να εγκρίνει και να ανακοινώσει αύριο.

    Σκληρά μέτρα της Κομισιόν

    Πρόκειται για μια δέσμη προτάσεων που στοχεύει στη μερική αναμόρφωση της ΚΑΠ, και που αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών στις άμεσα ωφελούμενες σήμερα -από τις κοινοτικές γεωργικές επιδοτήσεις- χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία κλπ.

    Με τις προτάσεις αυτές πρόκειται να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και όλες σχεδόν οι άλλες λεγόμενες βόρειες κοινοτικές χώρες, που θεωρούν ότι με τις σημερινές ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις κατασπαταλάται το κοινοτικό χρήμα χωρίς θετικά -για την ευρωπαϊκή γεωργία- αποτελέσματα.

    Επιπλέον, η Κομισιόν στοχεύει και στην εξοικονόμηση πόρων που θα πρέπει να διαθέσει για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής των 10 υποψήφιων σήμερα κοινοτικών χωρών μετά την ένταξή τους (2004) στην ΕΕ.

    Στη βάση των νέων προτάσεων της Κομισιόν βρίσκεται η απόφαση των ''15'' στο Συμβούλιο Κορυφής του Βερολίνου (Ατζέντα 2000) για την κατανομή των κοινοτικών και αγροτικών δαπανών κατά την περίοδο 2000-2006, καθώς και την αναθεώρηση της ΚΑΠ στη μέση αυτής της χρονικής περιόδου.

    Πρώτος και κύριος στόχος των προτάσεων της Επιτροπής είναι να βγει επιτέλους η Κοινότητα από την λογική μιας 40χρονης περιόδου, κατά την οποία όλο το βάρος των κοινοτικών ενισχύσεων έπεφτε στην ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της αγροτικής παραγωγής.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Κοινότητα πρέπει να μεταφέρει πόρους στο εσωτερικό της ΚΑΠ για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη διατροφική ασφάλεια με τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων. Κάτι που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν συμφωνούν πλέον με τον τρόπο κατανομής των περίπου 40,5 δισ. ευρώ που δαπανά κάθε χρόνο η Κοινότητα για την ΚΑΠ.

    Στις νέες προτάσεις της η Κομισιόν εισάγει δύο νέους όρους-έννοιες τη δυναμική ρύθμιση (διαχείριση) και την αποσύζευξη (διαχωρισμός).

    Η δυναμική ρύθμιση βασίζεται στη μείωση των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες κατά 20% με ένα σταδιακό τρόπο σε μια περίοδο έξι ετών (3% περίπου το χρόνο), αρχής γενομένης από το 2004 και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2010-2011. Στο τέλος αυτής της περιόδου οι άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες που ανέρχονται σήμερα σε 25 περίπου δισ. ευρώ το χρόνο θα έχουν αυξήσει τα πριμ για το περιβάλλον από 4 δισ. που είναι σήμερα στα 10 δισ. ευρώ το χρόνο.

    Τα κριτήρια χορήγησης άμεσων χρηματικών εισοδηματικών ενισχύσεων στους αγρότες, που ισχύουν από το 1992, προτείνεται να αλλάξουν ριζικά και να μην συνδέονται πλέον είτε με τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων είτε με την καλλιεργούμενη επιφάνεια.

    Ακόμη προβλέπουν μια εισοδηματική ενίσχυση σε κάθε αγρότη που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, η οποία θα είναι ανεξάρτητη του μεγέθους της παραγωγής του. Με τον τρόπο αυτό αποσυνδέεται πλήρως η παραγωγή από τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

    Επιπλέον, οι άμεσες ενισχύσεις θα έχουν ανώτατο όριο (πλαφόν) τα 300.000 ευρώ το χρόνο ανα εκμετάλλευση συν ένα επί πλέον ποσόν ανάλογο προς τον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε αγροτική επιχείρηση.

    Η Κομισιόν σκοπεύει να ''χτυπήσει'' τις τεράστιες σιτοπαραγωγικές κυρίως επιχειρήσεις (Γαλλία) που απορροφούν τις κοινοτικές επιδοτήσεις υπερπαράγοντας διάφορα σιτηρά και που με αυτό τον τρόπο ανεβάζουν την τιμή τους σε εξωφρενικά επίπεδα, σε σύγκριση πάντα με τις διεθνείς τιμές, εις βάρος των μικρών παραγωγών.

    Επίσης, η Επιτροπή στοχεύει με αυτή την αποσύνδεση παραγωγής-κοινοτικών επιδοτήσεων να πετύχει μεγαλύτερη διαφάνεια σε ένα σύστημα που ''μαγειρεύει'' πάντα το μέγεθος της παραγωγής, προκειμένου να μεγιστοποιεί τις κοινοτικές ενισχύσεις.

    Επιπλέον δε απλοποιεί το σύστημα των κοινοτικών εισοδηματικών πληρωμών, αφού καταργεί μια πληθώρα πριμ και ειδικών ενισχύσεων, επιδιώκοντας ένα σύστημα των γεωργικών πληρωμών πιο ευέλικτο και ευκολότερα διαχειρίσιμο απ' ότι σήμερα.

    Ενα ριζικό νέο στοιχείο που εισάγουν οι προτάσεις της Κομισιόν είναι ο επίσημος έλεγχος από ειδικούς εξουσιοδοτημένους ελεγκτές κάθε αγροτικής μονάδας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάθε αγρότης που θα τύχει άμεσης εισοδηματικής ενίσχυσης σέβεται το περιβάλλον, τον τρόπο διαβίωσης των εκτρεφομενων ζώων και φροντίζει για την εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας. Ο έλεγχος αυτός θα είναι υποχρεωτικός για όσους παραγωγούς εισπράττουν ως κοινοτική ενίσχυση ένα ποσό ανώτερο των 5.000 ευρώ το χρόνο.

    Μέτρα για τους Ελληνες παραγωγούς

    Για τους Ελληνες παραγωγούς όλων των περιφερειών εκτός της Αττικής που εντάσσονται στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία στον λεγόμενο "Στόχο 1'' προβλέπονται μεγαλύτερες ενισχύσεις για την χρηματοδότηση αγροπεριβαλλοντικών σχεδίων και προγραμμάτων (αναβάθμιση υπαίθρου, βελτίωση παραγόμενων προϊόντων κλπ.) από το 75% του κόστους τους που είναι σήμερα στο 85%.

    Για τους εκτός ''Στόχου 1'' οι κοινοτικές ενισχύσεις θα αντιπροσωπεύουν μόλις το 50% του κόστους κάθε προγράμματος ή αγροτοπεριβαλλοντικού σχεδίου.

    Η Κομισιόν με τις προτάσεις της αυτές επιχειρεί να πετύχει πολλούς στόχους, κυρίως δε να αφαιρέσει επιχειρήματα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και τις ΗΠΑ που κατηγορούν την ΕΕ ότι με την ΚΑΠ νοθεύει το διεθνές σύστημα εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

    Με τις νέου τύπου εισοδηματικές ενισχύσεις της η Κομισιόν υποστηρίζει ότι αλλοιώνονται ελάχιστα ή καθόλου οι αγροτικές τιμές. Επιπλέον η Επιτροπή υποστηρίζει δικαίως ότι το νέο σύστημα θα σταματήσει την αδικαιολόγητη αιμορραγία κοινοτικών πόρων σε μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις (π.χ. σιτηρά) που παράγουν αδικαιολόγητα πλεονάσματα τα οποία πληρώνουν τελικά οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

    Αντίθετα, κρατάει σταθερές τις εισοδηματικές ενισχύσεις για τους μικρούς παραγωγούς (κάτω των 5.000 ευρώ το χρόνο), μεταξύ των οποίων ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων, γεγονός που της επιτρέπει να μιλάει για μια νέα ΚΑΠ με έντονη κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση που είναι πλέον στραμμένη προς την ποιότητα και όχι προς την ποσότητα.

    [14] Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων

    9/7/2002 3:57:00 μμ

    Την όγδοη, κατά σειρά, παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποστέλλει αυτές τις ημέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Ομαλά και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία εκκαθάρισης τους, το 80% της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου. Σε σύνολο 254.439 σημειωμάτων τα 65.112 είναι χρεωστικά, τα 93.554 πιστωτικά και τα 95.773 μηδενικά.

    [15] Πρόωρη σύνταξη για ψαράδες-αγρότες

    9/7/2002 3:55:00 μμ

    Για πρώτη φορά στη χώρα μας, οι ψαράδες όπως και οι αγρότες δικαιούνται πρόωρη σύνταξη στα 55 τους χρόνια. Το ύψος των συντάξεων θα κυμαίνεται από 3.600 - 4.380 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς.

    [16] Τα βρήκαν Μπασινάς- Παναθηναϊκός

    9/7/2002 12:56:00 μμ

    Παίχτης του "Τριφυλιού" παραμένει για τα επόμενα 3,5 χρόνια ο Αγγελος Μπασινάς μετά από τη συμφωνία που επετεύχθη χθες το βράδυ με τη διοίκηση της ομάδας. Μετά τις σκληρές διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, ο Παναθηναϊκός βελτίωσε την προσφορά του και το προσφερόμενο ποσό αυξήθηκε κατά 30 εκατομμύρια δραχμές. Οι ετήσιες αποδοχές του παίκτη που συμβιβάστηκε τελικά με τον όρο των συμμετοχών, θα φτάσουν συνολικά στο ποσό των 300 εκατομμυρίων ετησίως. Η αρχική πρόταση του Παναθηναϊκού διαφοροποιήθηκε οσον αφορά και τη διάρκεια του συμβολαίου και αντί για τρία χρόνια ο παίκτης υπέγραψε τελικά συμβόλαιο για 3,5 χρόνια. Σύμφωνα με τον καινούργιο όρο, ο Μπασινάς θα ανήκει στην ομάδα του Παναθηναϊκού ως το καλοκαίρι του 2006.

    [17] Στην ΑΕΚ ο Βάλτερ Σεντένο

    9/7/2002 12:50:00 μμ

    Συνεχίζει το μεταγραφικό μπαράζ η ΑΕΚ. O Μάκης Ψωμιάδης, έφερε χθες στην Αθήνα με απόλυτη μυστικότητα, τον 28χρονο διεθνή μέσο της Κόστα Ρίκα, Βάλτερ Σεντένο, συμφώνησε μαζί του και σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως τη μεταγραφή του. Ο πρώην άσος της Σαπρίσα, φέρεται να έχει συμφωνήσει για πενταετές συμβόλαιο με την ΑΕΚ. Ο Σεντένο ήταν από τα βασικά στελέχη της Κόστα Ρίκα στα τελικά του Μουντιάλ και στη Νέα Φιλαδέλφεια θα βρει τον συμπατριώτη του, Μαουρίτσιο Ράιτ.

    [18] Τον κατέβασαν με τη βία!

    9/7/2002 5:05:00 μμ

    Εξαγριωμένοι διαδηλωτές ανέβηκαν στο βήμα και κατέβασαν δια της βίας τον Αμερικανό υπουργό Υγείας Τόμι Τόμσον την στιγμή που άρχιζε την ομιλία του στην Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS στην Βαρκελώνη. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την ανεπαρκή βοήθεια για την εξάλειψη της θανατηφόρας ασθένειας από την πλευρά της Ουάσινγκτον. Περίπου 30 ακτιβιστές ανέβηκαν στο βήμα και δεκάδες άλλοι άρχισαν να φωνάζουν και να σφυρίζουν εμποδίζοντας τον αμερικανό υπουργό να μιλήσει.

    Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες κοροϊδεύουν τους φορείς και ασθενείς του AIDS δίνοντας μόνο 200 εκατομμύρια δολάρια στο Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση της ασθένειας. Το ταμείο αυτό ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη το 2001 και στόχος του είναι η συγκέντρωση περίπου δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας. Μέχρι σήμερα το ταμείο έχει συγκεντρώσει 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια

    [19] Προτεραιότητα η προστασία των αρχαιοτήτων

    9/7/2002 1:33:00 μμ

    Τα προτερήματα και τις αρχές του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους διευθυντές των κεντρικών περιφερειακών και ειδικών υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

    Σε σχέση με την υποχρέωση του πολίτη, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι βάσει του νόμου που έχει ισχύ από τις 28 Ιουνίου η δήλωση κατοχής και ανεύρεσης αρχαίου αντικειμένου πρέπει να γίνει από τους ιδιώτες μέσα σε ένα χρόνο, προκειμένου να απαλλαγούν από ποινικές ευθύνες δήλωσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 July 2002 - 16:54:04 UTC