Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντατικές οι έρευνες κατά της τρομοκρατίας
  • [02] Συνεχίζεται η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Βίντεο ενοχοποιεί τον ισραηλινό στρατό
  • [04] Δανική πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό

    [01] Εντατικές οι έρευνες κατά της τρομοκρατίας

    6/7/2002 10:40:00 πμ

    Σε όλο το Λεκανοπέδιο αλλά και σε άλλες περιοχές επεκτείνονται πλέον οι έρευνες των διωκτικών αρχών κατά της τρομοκρατίας. Η μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι προσαγωγές συνεχίζονται, ενώ, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, πρόκειται να απαγγελθούν κατηγορίες σε 3 άτομα τα οποία συνδέονται άμεσα με την τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη". Στο μεταξύ, ολονύκτια επίσκεψη στον "Ευαγγελισμό" πραγματοποίησε ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Ιωάννης Διώτης και πιθανολογείται ότι έλαβε την πρώτη κατάθεση από τον Ξηρό.

    Υπευθυνότητα από τα μέσα ενημέρωσης

    Εξερχόμενος του νοσοκομείου ο κ. Διώτης αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

    Οι αρχές φέρονται να εκτιμούν ότι ο 40χρονος Σάββας Ξηρός είναι σημαντικό στέλεχος της οργάνωσης και εικάζεται ότι γνωρίζει άτομα που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις δραστηριότητες της οργάνωσης. Όσον αφορά την εκδοχή περί ανάμιξης της πρώην συζύγου του Ξηρού στην υπόθεση της ''Ριανκούρ'' δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να επιβεβαιώνεται.

    "Δεν γίνονται συλλήψεις αλλά προσαγωγές", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. ταξίαρχος Ελευθέριος Οικονόμου, ζητώντας από τα μέσα ενημέρωσης να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην υιοθετούν τη διάδοση φημών και ανεξέλεγκτων πληροφοριών. Έκκληση στους δημοσιογράφους να αντιμετωπίζουν τα γεγονότα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, απηύθυνε και η ΕΣΗΕΑ.

    ''Δεν υπάρχει ενδεχόμενο παραγραφής των υποθέσεων που σχετίζονται με τις δολοφονίες της "17 Νοέμβρη" αν και έχει παρέλθει η 20ετια'', δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αναμένει τώρα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα ευρήματα της οδού Πάτμου, μεταξύ των οποίων, όπως λέγεται, περιλαμβάνονται και δακτυλικά αποτυπώματα. Στο μεταξύ, στην γιάφκα της οδού Πάτμου βρέθηκε χθες και η γραφομηχανή με την οποία γράφονταν οι προκηρύξεις της 17 Νοέμβρη ,τα δυο 45άρια και το 38άρι, που χρησιμοποιήθηκαν σε παλαιότερες επιθέσεις, ενώ η δήλωση ανώτατου δικαστικού λειτουργού ότι "βρισκόμαστε στην καρδιά της τρομοκρατικής οργάνωσης", δείχνει με το πιο σαφή τρόπο το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι έρευνες.

    Στόχος η ριζική εξάλειψη της τρομοκρατίας

    "Εύχομαι ο Ξηρός να έχει μία δίκαιη δίκη και θα την έχει", δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτηρίζοντας την πρακτική του Ξηρού ''εγκληματική δραστηριότητα που αντιστρατεύεται τη δημοκρατία''.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης εξάλειψη της τρομοκρατίας με την συλλογή των πειστηρίων, τη σύλληψη των εμπλεκομένων και την καταδίκη τους, υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ Κ. Καραμανλής δήλωσε ικανοποιημένος από τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας και ζήτησε την αξιοποίηση όλων των στοιχείων σημειώνοντας ότι χωρίς τη συμβολή του κόμματός του στη Βουλή, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να περάσει το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο. "Δεν τρέφουμε ελπίδες ότι το νυστέρι θα φτάσει βαθιά", σχολίασε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    [02] Συνεχίζεται η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

    6/7/2002 11:30:00 πμ

    ''Είμαι και θα είμαι παρών στους αγώνες για την επίτευξη των στόχων της Ελλάδας το 2004", δήλωσε χθες στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι οργανωτικές αλλαγές θα βοηθήσουν στο άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2004, στις οποίες θα ηγηθεί ο ίδιος του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και διαδοχής στο κυβερνών κόμμα. Παράλληλα, ο κ. Σημίτης κατηγόρησε την ΝΔ για καταστροφολογία, λέγοντας ότι "δεν θα την αφήσουμε να κάνει την Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα".

    Δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ

    Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι εργασίες της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ. Η συνδιάσκεψη διεξάγεται σε χαμηλούς τόνους αν και εκφράζονται διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις στο θέμα των οργανωτικών αλλαγών, ενώ τα στελέχη κρύβουν τους προβληματισμούς τους για το αρνητικό κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο κυβερνών κόμμα. Σήμερα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών.

    Θετικό χαρακτήρισε το κλίμα στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Γείτονας, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι το κυβερνών κόμμα χρειάζεται μία άλλη κίνηση για το υπόλοιπο της 4ετίας, ώστε να αλλάξει η κακή εικόνα που δημιουργείται από την εσωστρέφεια. Επίσης, ο κ. Γείτονας υποστήριξε ότι η αδυναμία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας είχε καταντήσει "εθνικό στίγμα" και χαρακτήρισε θετικές τις τελευταίες εξελίξεις.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη στον ίδιο σταθμό. Αναφερόμενος στη συνδιάσκεψη, είπε "βρισκόμαστε στον τελευταίο γύρο και πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε πρώτοι".

    Κλείνει ο κύκλος της εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ, δήλωσε με τη σειρά του στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας. Ο κ. Τζιόλας συμπλήρωσε ότι το κόμμα ξαναβρίσκει τον εσωτερικό του διάλογο και υποστήριξε πως "βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

    Τέλος στην εσωστρέφεια

    Για "ειρηνική επανάσταση της βάσης" μίλησε χθες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Λαλιώτης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ μπορεί να θέσει τέρμα στην εσωστρέφεια στο κυβερνών κόμμα, ανατρέποντας και τα δυσμενή δεδομένα της συγκυρίας.

    Πέντε προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία έθεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δίνοντας έμφαση στη διαφορετικότητα της άποψης που δεν λιδωρείται, ενώ στήριξε τον Κώστα Σημίτη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004.

    Στο μεταξύ, δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας χθες σε ανοικτή εκδήλωση του κόμματός του στην Αταλάντη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Νομό Φθιώτιδας. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για έλλειψη κυβερνητικού προγράμματος και ενιαίας πολιτικής και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αδυνατεί να συντονίσει τα κυβερνητικά στελέχη και δεν νοιάζεται για το μέλλον της χώρας.

    [03] Βίντεο ενοχοποιεί τον ισραηλινό στρατό

    6/7/2002 11:06:00 πμ

    Το BBC ανακοίνωσε ότι έχει στην κατοχή του βίντεο που παρουσιάζει ένα περιστατικό που συνέβη στην Τζενίν, δύο εβδομάδες πριν, κατά το οποίο δύο παιδιά Παλαιστινίων σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινού άρματος. Ο ισραηλινός στρατός έχει απολογηθεί για την πρόκληση του θανάτου του 6χρονου Αχμέντ Αμπού Αζίζ και του 13χρονου αδελφού του Τζαμίλ, ωστόσο είπε ότι το άρμα άνοιξε πυρ επειδή Παλαιστίνιοι παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και κατευθύνονταν προς το μέρος τους. Το βίντεο ωστόσο δείχνει να βάλλεται ομάδα αμάχων.

    Νέα αιματηρά επεισόδια στη Γάζα

    Ο πατέρας των παιδιών είπε στο BBC ότι είχαν βγει για να αγοράσουν σοκολάτες, καθώς ήξεραν ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη τους είχε αρθεί.

    Στη Μέση Ανατολή, μία Παλαιστίνια και η κόρη της, ηλικίας μόλις δύο ετών, σκοτώθηκαν στη Γάζα όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν. Η Αλουάντα αλ-Χίντι, 40 ετών, και η κόρη της Λουρ, βρίσκονταν στη νότια Γάζα, κοντά στη διασταύρωση του Νετζαρίμ, όταν οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ και τις σκότωσαν. Στο επεισόδιο αυτό ενεπλάκη και ένα άλλο όχημα, όμως δεν έχει γίνει γνωστό αν κάποιος από τους επιβάτες του τραυματίστηκε ή όχι από τις σφαίρες. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να εξακριβώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το επεισόδιο αυτό.

    Νωρίτερα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού εναντίον κατοικιών στη νότια λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές και πηγές ασφάλειας. Ο Χαμίς Σουράμπ, 45 ετών, υπέκυψε στα τραύματά του στο κεφάλι, στο στήθος και στα πόδια, αφού ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ με βαριά πολυβόλα εναντίον πολλών κατοικιών στα ανατολικά προάστια του Χαν Γιούνες, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Ο Σουράμπ βρισκόταν στο σπίτι του, όταν ο στρατός άρχισε να πυροβολεί από μια θέση κοντά στον εβραϊκό οικισμό Μόραγκ, προσέθεσαν οι πηγές, διευκρινίζοντας ότι και άλλες κατοικίες του τομέα υπέστησαν ελαφρές ζημιές. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν είναι ενήμερος για τα συμβάντα.

    [04] Δανική πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό

    5/7/2002 11:07:00 μμ

    Την υποστήριξη του στην πρωτοβουλία, που αναπτύσσει για το Μεσανατολικό η Δανία, προεδρεύουσα της Ε. αυτό το εξάμηνο, εξέφρασε ο Νορβηγός υπουργός των Εξωτερικών Γιάν Πέτερσεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στον Δανό ομόλογο του, Περ Στιγκ Μέλερ.

    "Tο δανικό σχέδιο, που προβλέπει την οργάνωση ειδικευμένων ομάδων εργασίας αντί για μια μεγάλη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη είναι πολύ ενδιαφέρον, και το ουσιώδες είναι να εναρμονίσουμε τις ιδέες για να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία", δήλωσε ο Πέτερσεν σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μέλερ.

    Οι δυο υπουργοί εκτίμησαν ότι είναι "σημαντικό να συνδυαστεί η πρόταση αυτή" με τον παραδοσιακό ρόλο του μεσολαβητή για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή που παίζει η Νορβηγία, η οποία είχε φιλοξενήσει τις μυστικές συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων οι οποίες κατέληξαν στις συμφωνίες του Όσλο το 1993.

    Υποστηρίζουν τη δανική πρωτοβουλία οι Αμερικανοί

    Ο Δανός υπουργός, που επέστρεψε χθες από την Ουάσινγκτον δήλωσε, ότι και οι ΗΠΑ στηρίζουν την πολιτική αυτή των μικρών βημάτων μακριά από τα "φώτα της ράμπας", και που έχει ως στόχο να βελτιώσει τις σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστίνιων και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δυο μέρη.

    "Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να μιλήσουν στον Αραφάτ αλλά δεν είναι αντίθετοι στο να το κάνουμε εμείς", υπογράμμισε ο Μέλερ, που είναι αποφασισμένος όπως και ο Νορβηγός ομόλογος του να υποστηρίξει την πραγματοποίηση ελεύθερων εκλογών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στα παλαιστινιακά εδάφη.

    "Αυτό όμως απαιτεί επίσης το Ισραήλ να θέσει τέρμα στις επιχειρήσεις καταστροφής, διότι οι ελεύθερες εκλογές είναι δύσκολο να γίνουν αν πρέπει να στείλουμε ψηφοδέλτια σε σπίτια που έχουν βομβαρδιστεί από τους Ισραηλινούς", κατέληξε ο Μέλερ.

    Σε μια διεθνή διάσκεψη επιμένει η Γαλλία

    Αντίθετα η Γαλλία εξακολουθεί να θεωρεί πως μια διεθνής διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή παραμένει ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη μιας σφαιρικής συμφωνίας ειρήνης, υπογράμμισε σήμερα από τη Βηρυτό ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Ο Λίβανος, τον οποίο η Γαλλία φιλοδοξεί να βοηθήσει να βγει από την κρίση στα δημόσια οικονομικά του, ήταν ο πρώτος σταθμός μιας νέας περιοδείας του γάλλου υπουργού στη Μέση Ανατολή, που θα τον οδηγήσει το Σάββατο στη Συρία και την Κυριακή στην Ιορδανία.

    Στα τέλη Ιουνίου, ο Βιλπέν είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και τη Σαουδική Αραβία σε αυτό που σύμφωνα με το περιβάλλον του ήταν πρώτες επαφές, αλλά επίσης και μια καινούρια γαλλική εμπλοκή στην αναζήτηση μιας διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 July 2002 - 8:54:00 UTC