Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνες της αντιτρομοκρατικής για την έκρηξη
  • [02] Δείπνο Σημίτη σε κορυφαία στελέχη
  • [03] Ομαλή η κίνηση στην Αθηνών-Λαμίας
  • [04] Κώδικας Δεοντολογίας ενόψει δημοτικών-νομαρχιακών
  • [05] Κατηγορίες ΑΣΕΠ κατά Αβραμόπουλου
  • [06] Αύξηση στα διόδια της Αττικής Οδού
  • [07] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Κορίνθου
  • [08] Κλειστές αποβάθρες του Ηλεκτρικού
  • [09] Αγριο έγκλημα στον Ευαγγελισμό
  • [10] Νέα ισραηλινή εισβολή στη Δ. Όχθη
  • [11] ΗΠΑ: Βέτο-αντίδραση στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [12] Ουγγαρία: Πολύνεκρη ανατροπή λεωφορείου
  • [13] Σε εγρήγορση οι ΗΠΑ για την 4η Ιουλίου
  • [14] Προσοχή στις ''παγίδες'' των εκπτώσεων
  • [15] Στο Χιούστον η Εθνική Ανσάμπλ
  • [16] Με Λυσιστράτη πρεμιέρα στο Σαϊνοπούλειο

    [01] Έρευνες της αντιτρομοκρατικής για την έκρηξη

    Πηγή: NET 105,8 fm 1/7/2002 11:30:00 πμ

    Η προανάκριση για την έκρηξη στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphin, το περασμένο Σάββατο στον Πειραιά, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο 35χρονος άντρας που μετέφερε τον εκρηκτικό μηχανισμό, ανατέθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, με εισαγγελική εντολή. Το τελευταίο 24ωρο η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε έρευνες σε 4 σπίτια υπόπτων που είχαν σχέση με τον τραυματία, τα στοιχεία του οποίου φαίνεται να γνωρίζουν οι αστυνομικές αρχές.

    Με μυστικότητα συνεχίζονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για την υπόθεση της έκρηξης στο λιμάνι του Πειραιά, κατά την οποία τραυματίστηκε σοβαρά ο βομβιστής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι πίσω από την ενέργεια κρύβονται, πιθανόν, οι οργανώσεις "Λαϊκή Αντίσταση" ή "Επαναστατικοί πυρήνες", αλλά οι έρευνες στρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά στην ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων με τα στοιχεία της ταυτότητας που γνωρίζουν οι αρχές.

    Πηγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι η υπόθεση είναι σοβαρή, χωρίς όμως να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πάντως, δεν φαίνεται πίσω από αυτή την υπόθεση να βρίσκεται η οργάνωση ''17 Νοέμβρη''.

    Η κατάσταση της υγείας του δράστη, που νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Ευαγγελισμού, παραμένει κρίσιμη.

    Η εξάρθρωση της τρομοκρατίας αποτελεί κεντρικό θέμα για την Κυβέρνηση, τονίζει σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ο υπουργός Τύπου διαψεύδει δημοσιεύματα εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία οι αρχές βρίσκονται πολύ κοντά στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

    [02] Δείπνο Σημίτη σε κορυφαία στελέχη

    1/7/2002 8:57:00 πμ

    Στο δείπνο που θα παραθέσει απόψε ο πρωθυπουργός σε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και στο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, θα συζητηθούν η πορεία του κυβερνητικού έργου και οι στόχοι της επόμενης περιόδου. ''Το δίλημμα που καλείται να αντιμετωπίσει το Κίνημα είναι η στρατηγική της συντήρησης ή του εκσυγχρονισμού'', τονίζει ο κ. Σημίτης, σε άρθρο του στη ιστοσελίδα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ στον Ρέντη οι εκδηλώσεις της γιορτής της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα και της Γλυκερίας όπου παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε για μια γιορτή με φαντασία, χρώμα και παλμό.

    Πρόσκληση προς όλους τους πολίτες που θέλουν την επανίδρυση του κράτους, την αξιοκρατία και τη θέσπιση κοινών κανόνων, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, με θέμα την αποτελεσματική διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα.

    Σε συσπείρωση κάλεσε τις δυνάμεις της Αριστεράς, για μία συλλογική παρέμβαση στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κατά τη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ κατηγορώντας παράλληλα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για δικομματισμό.

    [03] Ομαλή η κίνηση στην Αθηνών-Λαμίας

    Πηγή: NET 105,8 fm 1/7/2002 11:40:00 πμ

    Την αναστολή των εργασιών ασφαλτόστρωσης στον κόμβο της Μεταμόρφωσης της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας αποφάσισε το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεννόηση με την Τροχαία, μετά το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργήθηκε το πρωί. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ έγινε γνωστό ότι επανεξετάζεται το θέμα με βάση τα νέα δεδομένα, προκειμένου να αποφασισθεί ποιο χρονικό διάστημα του 24ωρου θα πραγματοποιούνται οι εργασίες.

    [04] Κώδικας Δεοντολογίας ενόψει δημοτικών-νομαρχιακών

    1/7/2002 11:00:00 πμ

    Να διεξαχθούν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με διαφάνεια και σε ήπιο πολιτικό κλίμα, προτείνει η κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Ο Κώδικας Δεοντολογίας, στον οποίο κατέληξε η ΚΕΔΚΕ σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στον Πόρο, θέτει αυτοπεριορισμούς και δεσμεύσεις για τους υποψήφιους, δημοσιοποίηση των προεκλογικών δαπανών τους, αλλά και κανόνες προστασίας των πολιτών από υπέρμετρες και υπερβολικές εκφορές του πολιτικού λόγου κατά την προεκλογική περίοδο.

    [05] Κατηγορίες ΑΣΕΠ κατά Αβραμόπουλου

    1/7/2002 9:30:00 πμ

    Ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, αλλά και οικονομικές κυρώσεις, καταλογίζει στο Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο και τρεις αντιδημάρχους, πόρισμα του ΑΣΕΠ για παράνομες προσλήψεις, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας. Το πόρισμα έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, ενώ οι εγκαλούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν τις αποδοχές του προσωπικού που παρανόμως απασχολήθηκε στο Δήμο, οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 500 εκ. δρχ. για κάθε έναν από τους τέσσερις.

    [06] Αύξηση στα διόδια της Αττικής Οδού

    1/7/2002 9:11:00 πμ

    Σε ισχύ τίθενται από σήμερα οι αυξήσεις κατά 20% στις τιμές των διοδίων στην Αττική Οδό. Παράλληλα, παραδίδονται στην κυκλοφορία 3 επιπλέον χλμ. στο τμήμα Γλυκά Νερά-Κόμβος Ραφήνας.

    [07] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Κορίνθου

    1/7/2002 9:05:00 πμ

    Προσωρινές διακοπές της κυκλοφορίας σήμερα και αύριο στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στην περιοχή της Μάνδρας, λόγω έργων. Τις ώρες της διακοπής θα γίνεται παράκαμψη της κυκλοφορίας από τροχονόμους.

    [08] Κλειστές αποβάθρες του Ηλεκτρικού

    1/7/2002 9:03:00 πμ

    Κλείνουν από σήμερα έως τις αρχές Σεπτεμβρίου οι αποβάθρες του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στο σταθμό του Μοσχάτου με κατεύθυνση τον Πειραιά και της Νέας Ιωνίας στην κατεύθυνση προς Κηφισιά.

    [09] Αγριο έγκλημα στον Ευαγγελισμό

    1/7/2002 8:40:00 πμ

    Έγκλημα με δράστη και θύμα νοσηλευόμενους στην ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού τα μεσάνυχτα, όταν ο Χαρίλαος Σχιζονίκος, 45 χρόνων, από την Αρτα, ξέφυγε από τον θάλαμο όπου νοσηλευόταν και μπήκε σε άλλο θάλαμο της ίδιας πτέρυγας, όπου νοσηλευόταν γυναίκες. Επιτέθηκε εναντίον τους και σκότωσε με αιχμηρό αντικείμενο την 50χρονη Ίλια Δελή από την Αλβανία. Ο δράστης συνελήφθη και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος.

    [10] Νέα ισραηλινή εισβολή στη Δ. Όχθη

    Πηγή: NET 105,8 fm 1/7/2002 8:31:00 πμ

    Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και πάλι τα ξημερώματα στη Ράφαχ της Δυτικής Όχθης, μετά τα χθεσινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας. Νωρίτερα, ο ισραηλινός Στράτος σκότωσε στη Ναμπλούς ένα καταζητούμενο στέλεχος της οργάνωσης Χαμάς και ένα συνεργάτη του, ενώ ο υπουργός Αμυνας εγκαινίασε και επίσημα τις εργασίες ανέγερσης του προστατευτικού τείχους γύρω από την Ιερουσαλήμ.

    Ξεκίνησε η ανέγερση τείχους γύρω από την Ιερουσαλήμ

    Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν μπεν Ελιέζερ κήρυξε χθες επίσημα την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του προστατευτικού τείχους γύρω από την Ιερουσαλήμ, που φιλοδοξεί να εμποδίσει τη διείσδυση ενόπλων Παλαιστινίων στην πόλη. Ο μπεν Ελιέζερ μετέβη στον χώρο των εργασιών οικοδόμησης του τείχους, που άρχισαν εδώ και μερικές ημέρες μεταξύ του εβραϊκού οικισμού Γκίλο, στα όρια της ανατολικής Ιερουσαλήμ και της παλαιστινιακής Μπέιτ Τζάλα, κοντά στη Βηθλεέμ. Το τείχος της Ιερουσαλήμ θα έχει συνολικό μήκος 50 χιλιομέτρων και θα διασχίζει τις νότιες, τις βόρειες και τις ανατολικές περιοχές της πόλης.

    Τα ξημερώματα, 8 ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, που συνόδευαν έναν εκσκαφέα, εισέβαλαν στην πόλη Ράφαχ, κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ. Με τη συνοδεία μονάδων πεζικού, διείσδυσαν σε βάθος 300 μ. και στάθμευσαν στη συνοικία Αλ Μπαραζιλ της πόλης, γεγονός που προαναγγέλλει επιχειρήσεις, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι οποίες προσθέτουν πως οι ισραηλινές δυνάμεις αντιμετώπισαν πυκνά πυρά και αυτοσχέδιες βόμβες.

    Χθες, οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν ένα από τα στελέχη της Χαμάς, που θεωρείται αρχιβομβιστής, σε επιδρομή που πραγματοποίησαν σε σπίτι της Νάμπλους στη Δυτική Όχθη. Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για τον Μουχάναντ Αλ Τάχερ, που θεωρείτο από το Ισραήλ ως εκ των πλέον υπόπτων. Ισραηλινός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι οι άνδρες του Τάχερ ευθύνονται για το θάνατο τουλάχιστον 100 Ισραηλινών.

    Κατά την ίδια επίθεση, σκοτώθηκε ένας συνεργάτης του Τάχερ και τραυματίσθηκαν τρεις. Εξάλλου, τέσσερις Παλαιστίνιοι (τα τρία παιδιά) τραυματίσθηκαν από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ χθες 30 ισραηλινά άρματα μάχης, συνοδευόμενα από εκσκαφείς, εισέβαλαν στη Μπέιτ Ρίμα, κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, βάλλοντας με οβίδες και πυρά πολυβόλων.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, οι ΗΠΑ δεν αναμένουν τη διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης για το Μεσανατολικό μέσα στο καλοκαίρι. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας διάσκεψης μέσα στο καλοκαίρι, όμως αυτό μάλλον δεν είναι εφικτό προς το παρόν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στέλνει τον Ουίλιαμ Μπέρνς, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα της Εγγύς Ανατολής στην Ευρώπη, για να συζητήσει με τους συμμάχους των ΗΠΑ πώς μπορούν να υποστηριχθούν οι Παλαιστίνιοι έτσι ώστε να προχωρήσουν σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

    [11] ΗΠΑ: Βέτο-αντίδραση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    1/7/2002 10:11:00 πμ

    Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στην απόφαση για παράταση της αποστολής του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μετά την άρνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας να εξαιρέσει τα μέλη της αμερικανικής δύναμης από πιθανές διώξεις στο νέο όργανο του Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο αρχίζει σήμερα να ασκεί εξουσία με έδρα τη Χάγη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιδρούν κατ' αυτόν τον τρόπο στην κατανομή των εξουσιών του Διεθνούς Δικαστηρίου, ασκώντας για 75η φορά το δικαίωμα του βέτο από συστάσεως των Ηνωμένων Εθνών.

    Δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του νέου Διεθνούς Δικαστηρίου

    Λίγες ώρες αργότερα, οι ΗΠΑ συμφώνησαν αργά χθες το βράδυ να ανανεώσουν για 72 ώρες την ισχύ της αποστολής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Οργανισμού. ''Πρόκειται για μία κίνηση προκειμένου να δοθεί χρόνος για τις πολύ δύσκολες συζητήσεις'', τόνισε ο Βρετανός αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ.

    Έπειτα από παρέμβαση της Γαλλίας και της Βρετανίας κατατέθηκε και ψηφίσθηκε η απόφαση 1420, για την παράταση της αποστολής του ΟΗΕ έως τα μεσάνυχτα (06.00, ώρα Ελλάδος) της 3 Ιουλίου.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήλθαν ουσιαστικά σε ανοικτή ρήξη με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξουσίες στο νέο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκρεπόντε, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον αντέδρασε αρνητικά στην απόφαση "με μεγάλη θλίψη" και πρόσθεσε ότι "οι ΗΠΑ συνεισφέρουν και θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια και σ' ολόκληρο τον κόσμο".

    Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα ζητήσουν από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που μετέχουν στις ειρηνευτικές αποστολές να αποδεχθούν έναν επιπλέον κίνδυνο της πολιτικοποίησης των διώξεων ενώπιον ενός δικαστηρίου, το οποίο ο λαός και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αποδέχονται και δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του.

    Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου τα μέλη του να συζητήσουν για το μέλλον της δύναμης σταθεροποίησης στη Βοσνία (SFOR), όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ. ''Το ΝΑΤΟ οφείλει να λάβει τις δικές του αποφάσεις για τη SFOR'', πρόσθεσε ο ίδιος.

    Από σήμερα σε ισχύ η δικαιδοσία του νέου Δ.Π.Δ.

    Τη δικαιοδοσία του νέου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, του πρώτου μόνιμου διεθνούς δικαστικού σώματος στο οποίο θα προσάγονται άτομα κατηγορούμενα για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και άλλες μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επικύρωσαν 74 χώρες.

    Η δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η Ιουλίου, με έδρα τη Χάγη. Με εξαίρεση τη Βουλγαρία, που απείχε, τα άλλα 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν ψηφίσει την απόφαση.

    [12] Ουγγαρία: Πολύνεκρη ανατροπή λεωφορείου

    Πηγή: ΑΠΕ 1/7/2002 9:17:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Δεκαεννέα Πολωνοί τουρίστες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 32 τραυματίσθηκαν νωρίς τα ξημερώματα κατά την ανατροπή λεωφορείου, το οποίο ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε κοντά σε τουριστικό θέρετρο της Ουγγαρίας. Πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε σε κυκλική παράκαμψη κοντά στην κοινότητα Μπαλατοντζεντιγιόργκι, σε απόσταση 170 χλμ. νοτίως της Βουδαπέστης και η αιτία της ανατροπής του λεωφορείου θεωρείται ακόμη άνγωστη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. "Το λεωφορείο εισήλθε στην κυκλική παράκαμψη σε μία διασταύρωση της κυρίας οδικής αρτηρίας με μία δευτερεύουσα. Ανετράπη στο πλευρό του και κατόπιν έπεσε σε παρακείμενη τάφρο, η οποία βρίσκεται κατά μήκος της οδού", τόνισε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

    Για την ώρα, η αστυνομία απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποκοιμήθηκε στο τιμόνι ο οδηγός του λεωφορείου κι επί του παρόντος εξακολουθεί τις έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της ανατροπής, η οποία συνέβη στις 02:00, ώρα Ελλάδος. Οι τραυματίες διακομίσθηκαν στα κοντινά νοσοκομεία, όπως τόνισε η αστυνομία.

    Η αστυνομία που υποθέτει πως οι 51 επιβάτες του λεωφορείου ήταν όλοι τους Πολωνοί, αγνοεί από πού ερχόταν και πού κατευθυνόταν το λεωφορείο. Σύμφωνα με την πρώτη αυτοψία, το λεωφορείο δεν ήταν σε καλή κατάσταση για ταξίδι, και εισήλθε μέσα στην κυκλική παράκαμψη με ταχύτητα 80 χλμ/ώρα

    [13] Σε εγρήγορση οι ΗΠΑ για την 4η Ιουλίου

    1/7/2002 10:38:00 πμ

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να επαγρυπνούν για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά την επέτειο της Ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου, δίχως αυτό να σημαίνει ότι ο λαός δεν πρέπει να απολαύσει τους εορτασμούς που θα γίνουν την ημέρα αυτή. "Λαμβάνουμε ποικίλες πληροφορίες από εκθέσεις μυστικών υπηρεσιών που αναφέρουν ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί όσο πλησιάζουμε στην 4η Ιουλίου", δήλωσε ο Πάουελ στην εκπομπή Face the Nation του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

    Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των σωμάτων ασφαλείας θα εργάζονται συνεχώς τις επόμενες μέρες για να αποκτήσουν απόρρητες πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις σε μια από τις δημοφιλέστερες επετείους της χώρας. Αλλά πέρα από την ανάγκη της επαγρύπνησης ο Πάουελ εξέφρασε την ελπίδα του οι περισσότεροι Αμερικανοί να συνεχίσουν τους ρυθμούς της ζωής τους, των εργασιών τους και να απολαύσουν την 4η Ιουλίου.

    [14] Προσοχή στις ''παγίδες'' των εκπτώσεων

    Aννα Κούρτη 1/7/2002 10:30:00 πμ

    Την προσοχή όλων των καταναλωτών ζητά το ΙΝΚΑ / Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις αγορές μας, την περίοδο των εκπτώσεων. Τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν φέτος να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές από την 1η Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου. Απαγορεύονται οι προσφορές αγαθών σε ειδικές τιμές για διάστημα 20 ημερών μετά την λήξη των εκπτώσεων.

    Το 2001 καταγράφησαν 417 παράπονα, ενώ συνολικά από το 1970-2001 έχουν καταγραφεί 8.147 παράπονα για το θέμα των εκπτώσεων.

    Επίσης, πολύ περισσότερα παράπονα 6.927 κατεγράφησαν το 2001 για τις πιστωτικές κάρτες, μέσω των οποίων, τουλάχιστον το 63% των καταναλωτών πραγματοποιεί τις αγορές του και στις εκπτώσεις (συνολικά για τις πιστωτικές κάρτες έχουν καταγραφεί 25.838 παράπονα).

    Η άκριτη προσφυγή σε σύγχρονες μορφές δανεισμού μας οδηγεί σε άσχημες περιπέτειες.

    Η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος υπενθυμίζει ότι:

    Οι αγορές πρέπει να γίνονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι το ποσοστό έκπτωσης. Οι αγορές πρέπει να ακολουθούν: α) τον προγραμματισμό και β) την έρευνα στα καταστήματα Οι αγορές πρέπει να τηρούν τον προγραμματισμό που γίνεται στην ηρεμία του σπιτιού και να μην τον ανατρέπουν Οι καταναλωτές να καταπολεμούν την νοοτροπία του "να προλάβουμε". Οι καταναλωτές να μην επηρεάζονται από το % της έκπτωσης σε ένα συγκεκριμένο είδος και να νομίζουν ότι το ίδιο ποσοστό έκπτωσης, στις ίδιες ποιότητες, ισχύει για όλα τα είδη μέσα σε ένα κατάστημα. Η αποφυγή γενίκευσης των εντυπώσεων είναι σημαντική, γιατί πολλά καταστήματα χρησιμοποιούν στην διαφήμιση και στις βιτρίνες, κάποιο ή κάποια είδη για "κράχτη". Οι καταναλωτές πρέπει να θυμούνται ότι η περίοδος των εκπτώσεων, μπορεί να τους είναι χρήσιμη στα είδη τα οποία επηρεάζονται από την εποχικότητα και την μόδα δηλαδή στα είδη ένδυσης-υπόδησης. Αντίθετα στις οικιακές συσκευές και εξοπλισμό, οπτικοακουστικά, έπιπλα, κ.λ.π. διαρκή προϊόντα, δεν είναι η καλύτερη εποχή, στο βαθμό που οι τιμές τους παίζουν σε όλη την διάρκεια του χρόνου τόσο, που , συχνά , είναι ανεβασμένες στις εκπτώσεις. Στην ηρεμία μιας ήσυχης αγοραστικής περιόδου, ο καταναλωτής μπορεί πολύ ευκολότερα να διεκδικήσει έκπτωση ανάλογη με τον τρόπο πληρωμής, την "μοναδικότητά" του και τις έκτακτες ανάγκες ρευστότητας των καταστημάτων. Οι καταναλωτές να καταγγέλλουν κάθε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή κυκλοφορίας ελαττωματικών προϊόντων κατά την περίοδο αυτή.

    Τι πρέπει να ξέρουμε για τις εκπτώσεις

    Οι έμποροι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην οδηγηθούν σε πρακτικές οι οποίες μπορούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.

    Πρακτικές όπως:

    H απόκρυψη αποθεμάτων. Η πώληση μικρής ποσότητας αποθεμάτων κατά την διάρκεια των εκπτώσεων. Η διάθεση στην κατανάλωση ειδών β' διαλογής, που έχουν αγοραστεί ειδικά για τον σκοπό αυτόν. Η αναγραφή τιμής υψηλότερης της πραγματικής. Η ανάρτηση πινακίδας με κυμαινόμενο ποσοστό 10%, 20%, 30%.

    Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων της υπουργικής απόφασης προβλέπεται η επιβολή προστίμου, το οποίο μπορεί να φθάσει έως και το 0,5% του ετήσιου ακαθάριστου τζίρου της περσινής χρήσης του παραβάτη, ενώ ενδεχόμενη υποτροπή επιτρέπει στα αρμόδια όργανα να επιβάλουν και νέο πρόστιμο, που θα φθάνει έως και το 3% του ακαθάριστου ετήσιου τζίρου.

    Συμβουλές

    Χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να γνωρίζουμε:

    Προγραμματίστε τις αγορές: Θα πρέπει πριν βγείτε για ψώνια να σκεφτείτε καλά τι ανάγκες έχετε και μη δημιουργείτε τεχνητές ανάγκες για την χαρά της κατανάλωσης. Να είστε επιφυλακτικοί στις μεγάλες εκπτώσεις : Εξετάστε την ποιότητα των προϊόντων, την προέλευσή τους και κυρίως βεβαιωθείτε ότι η τιμή που αναφέρεται στην τιμή πριν από την έκπτωση είναι πραγματικά αυτή. Μην αγοράζετε πράγματα επειδή είναι φθηνά: Aν αγοράζετε με αυτή την λογική τότε αυτό που αγοράζετε δεν είναι φθηνό. Είναι απλά περιττό και δεν κερδίζετε απολύτως τίποτε. Μην ξεκινάτε με μια διαφήμιση στο κεφάλι: Αποκλείεται η πραγματικότητα ν' ανταποκρίνεται στην ωραιοποιημένη εικόνα. Αποφύγετε το συνωστισμό και τις ώρες αιχμής: Οι γυναίκες ας αποφεύγουν να φοράνε πολλά χρυσαφικά και η τσάντα τους να κλείνει με φερμουάρ. Ανάμεσα στον πολύ κόσμο υπάρχουν και μερικοί που δεν θέλουν να ξοδέψουν αλλά σκοπεύουν να "ελαφρύνουν" το δικό σας πορτοφόλι. Αγοράζετε εποχιακά είδη ή είδη μόδας. Μην περιμένετε ότι θα έχετε την ευκαιρία ν' αγοράσετε μία τηλεόραση ή ένα πλυντήριο σε καλή τιμή. Αντίθετα μπορεί να πετύχετε καλές τιμές σε ρούχα, μάλλινα, χειμερινά κοστούμια, παπούτσια και είδη της φετινής μόδας. Αν αγοράσετε ελαττωματικό προϊόν, να το επιστρέψετε αμέσως και να το αντικαταστήσετε με άλλο ή να πάρετε πίσω τα λεφτά σας. Οι δικαιολογίες του τύπου "είναι προσφορά" ή ότι στις εκπτώσεις "δεν γίνονται δεκτές επιστροφές" δεν ισχύουν για τα ελαττωματικά προϊόντα. Οι εκπτώσεις δεν γίνονται για να πουλήσουν οι έμποροι ελαττωματικά προϊόντα αλλά τα κανονικά σε μειωμένες τιμές. Πάρτε μαζί σας και ένα δεύτερο άτομο. Κάποιο άτομο που να λεει ήρεμα τη γνώμη του και να μην αγχώνεται στη διαδικασία της κατανάλωσης.

    Προσοχή! Να ζητάτε για όλες τις αγορές σας αποδείξεις και μην ξεχνάτε ότι μέρος της ευθύνης έχουν και οι καταναλωτές. Αν στον δρόμο, σας γίνει έλεγχος από τα αρμόδια όργανα και δεν έχετε την απόδειξη έστω και για ένα κιλό φρούτα, το πρόστιμο είναι μεγάλο. Γι' αυτό λοιπόν προσοχή!!!

    Πηγή:ΙΝΚΑ

    [15] Στο Χιούστον η Εθνική Ανσάμπλ

    1/7/2002 9:58:00 πμ

    Η Εθνική ομάδα Ανσάμπλ ρυθμικής γυμναστικής, έφτασε στο Χιούστον χθες, για να προετοιμαστεί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Νέα Ορλεάνη 11 με 14 Ιουλίου. Επικεφαλής της αποστολής είναι το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Πνευματίκας, ενώ συνοδός και γιατρός της ομάδας είναι ο αντιπρόεδρος της ΕΓΟ Φώτης Τζωρτζίδης. Παρών είναι και ο διοικητικός υπάλληλος και υπεύθυνος για μεγάλες διοργανώσεις Γρηγόρης Αγγελακόπουλος.

    Όσον αφορά στο προπονητικό τιμ, στο Χιούστον βρίσκεται η προπονήτρια της ελληνικής ομάδας Μαρίνα Φατέεβα, η χορογράφος Βάσω Παπαποστόλου, η φυσιοθεραπεύτρια Κατερίνα Σιεμπένου και η συνεργάτιδα της Φατέεβα, Τζένη Παπαδοπούλου.

    Οι πέντε αθλήτριες μας είναι οι Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Λιάνα Χρηστίδου, Χαριτίνη Ιωάννου και Ξένια Κοντέλια.

    Χθες, τα κορίτσια θα γνωρίσουν το γυμναστήριο στο οποίο θα προπονούνται τις επόμενες οκτώ ημέρες ενώ από αύριο θα ξεκινήσουν διπλές προπονήσεις (9-12:30 και 16-19:30) προκειμένου να είναι πανέτοιμες για το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

    Η προπονήτρια της εθνικής, Μαρίνα Φατέεβα δήλωσε ότι: "Εμείς έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία μας από τις 10 Απριλίου και είμαστε σε καλό σημείο. Βέβαια θα μπορούσαμε να είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα αλλά αυτό πλέον δεν έχει σημασία. Πρόβλεψη δεν μπορούμε να κάνουμε από τώρα καθώς όπως μας ενημέρωσαν θα υπάρξουν αλλαγές στους κώδικες. Μάλιστα ακούγεται ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να γίνουν και την παραμονή των αγώνων. Έτσι θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε".

    Η ελληνική ομάδα έφτασε στο Χιούστον μετά από ταξίδι 28 ωρών και θα παραμείνει στην πόλη του Τέξας, για οκτώ ημέρες κυρίως για να εγκλιματιστεί αφού στην Αμερική αυτό τον καιρό επικρατεί πολύ υγρασία.

    [16] Με Λυσιστράτη πρεμιέρα στο Σαϊνοπούλειο

    1/7/2002 11:32:00 πμ

    Με μία μεγάλη παραγωγή της Αριστοφανικής Λυσιστράτης από το ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ ανοίγει σήμερα, ο φετινός κύκλος των εκδηλώσεων στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο Σπάρτης. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια πολυαναμενόμενη παράσταση, αφού τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο κρατάει ο δημοφιλής ηθοποιός Γιάννης Μπέζος. Χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ, έχει αναλάβει και φέτος η ΕΡΤ ΑΕ.

    Η Λυσιστράτη "ρίχνει" μία σύγχρονη ματιά σε ένα κλασσικό θέμα. Ο πόλεμος και τα δεινά του - η ειρήνη και τα αγαθά της - οι γυναίκες και οι άνδρες - ο έρωτας και τα μαρτύρια του.

    Η Λυσιστράτη, αποδεικνύει περίτρανα το πόσο μεγάλος "μάστορας του λόγου" ήταν πραγματικά ο Αριστοφάνης, ο οποίος με τολμηρά επινοήματα, ανεξάντλητα ευφυολογήματα και σπαρταριστούς διαλόγους περνάει την υπέρτατη αγωνία των πανελλήνων για πραγματική και μόνιμη ειρήνη.

    Το εμπνευσμένο σχέδιο της Αθηναίας Λυσιστράτης για επίτευξη της ειρήνης μέσω της ερωτικής αποχής όλων των γυναικών βρίσκει την πιο θερμή υποστηρίκτρια στο πρόσωπο της Σπαρτιάτισσας Λαμπιτώς, βοηθώντας έτσι μέσω της ενότητας και της συμμαχίας στην απόλυτα επιτυχημένη έκβαση του σχεδίου.

    Η Λυσιστράτη, είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο δημοφιλείς αριστοφανικές κωμωδίες, η πρωτότυπη δε πλοκή της και ο κατεξοχήν αντιπολεμικός της χαρακτήρας την έχουν καταστήσει κλασσική.

    Πέρα από την τολμηρή δραματουργική προσέγγιση του θέματος, ο Αριστοφάνης, εντάσσει ουσιαστικά στο έργο δυο χορούς (ανδρών και γυναικών), δίνοντας άλλη διάσταση και δυναμική στην κωμωδία του.

    Ώρα έναρξης: 9.15 μμ

    Εισιτήρια: 15 Ε/ 10 Ε


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 July 2002 - 8:57:08 UTC